Jolly & Roger Spel: Uitleg, Unboxing, Review en Meer!

Jolly & Roger Spel: Uitleg, Unboxing, Review en Meer!

Ahoy Mateys!

Je hoeft tijdens een spelletje niet altijd de Scallywag uit te hangen of iemand te gaan kielhalen. Nee. Ook piraten kunnen een eervol spelletje doen!

En dat spelletje heet: Jolly & RogAAAAAAR.

Uhum, Jolly & Roger dus. Wees niet bang, ik zal het niet nog een keer zo schrijven als hierboven.

Wil je meer weten over dit nieuwe spel van 999Games? Lees dan gauw verder, want in dit blog geef ik je de speluitleg, spelregels, foto’s en een review met advies!

Voordat je begint met lezen: 999Games gaf mij het spel Jolly & Roger zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Net als in mijn meeste blogs, heb ik ook dit blog opgedeeld in een aantal categorieën:

 1. Jolly & Roger Algemene Informatie
 2. Jolly & Roger Spelregels
 3. Jolly & Roger Uitleg
 4. Jolly & Roger Unboxing
 5. Jolly & Roger Recensie
 6. Jolly & Roger Waar Te Koop

1 – Jolly & Roger Algemene Informatie

Hieronder heb ik wat praktische informatie over het spel Jolly & Roger opgesomd.

 • Speelduur: 20 – 30 minuten
 • Aantal Spelers: 2 Spelers
 • Leeftijd: Vanaf 8 jaar
 • Soort Spel: Kaartspel
 • Standalone of Uitbreiding: Standalone
 • Uitgever: 999Games
 • Auteur: Shaun Graham & Scott Huntington
 • Illustrator: Michael Menzel
 • Te koop bij: 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com

2 – Jolly & Roger Spelregels

Je kunt hier de Nederlandstalige Jolly & Roger spelregels downloaden in PDF formaat.

3 – Jolly & Roger Uitleg

Het lijkt erop dat de beruchte kapitein Roodbaard ten prooi is gevallen aan een oh zo mooie, maar bloeddorstige zeemeermin. En zijn langdurige afwezigheid is niet onopgemerkt gebleven…

De op macht beluste piratenleiders uit de Caraïbische Zee zijn met hun gigantische, krakende zeilschepen naar de geheime verzamelplaats voor piraten te komen. Één voor één zouden ze maar al te graag de plaats van Roodbaard innemen.

Maar ook zeerovers hebben zo hun ‘code’ (Parley enzo) en zijn bereid om op een eerlijke manier tot een nieuwe piratenkoning te komen. Ze zijn begonnen aan een drankspel en hier zijn de nodige vatten rum voor aangebroken. Nadat de laatste is weggewerkt, staan er nog 2 piraten op hun benen. Dit zijn de roekeloze Julienne Garçon, ook wel Jolly genoemd, en de excentrieke Jack “Roger” Hummingbird.

Via een spel van “dubbelenteren” bepalen ze wie van hun twee de nieuwe piratenkoning wordt! En jij en je tegenstander moeten in de laarzen stappen van Jolly en Roger!

Funfact: de namen Jolly en Roger zijn niet voor niets gekozen. Losstaand zeggen ze niet zoveel, maar samen… een “Jolly Roger” is een zwarte piratenvlag met doodshoofd.

Anyway, de korte uitleg luidt als volgt. Je kunt tijdens dit spel 2 dingen doen. Ten eerste kun je je bemanning uitbreiden. Ten tweede kun je schepen gaan enteren (Landrotten, grijp de enterhaken! ARRRR). Met beide acties kun je goud verdienen. De piraat die aan het einde het meeste goud heeft verzameld, wint het spel.

En dan nu de wat langere uitleg. Jolly & Roger is gebaseerd op het mechanisme “ik split, jij kiest”. In elke beurt pakt een speler vijf piratenkaarten van de stapel en split deze in twee setjes kaarten. Deze setjes moeten minimaal uit 1 kaart en maximaal uit 4 kaarten bestaan. De andere speler moet nu als eerste een setje kiezen en direct spelen. Daarna speelt de speler die heeft gesplit ook zijn kaarten. En daarna begint de volgende ronde. Dit herhaal je totdat alle piratenkaarten van de stapel op zijn.

Elke piratenkaart heeft een kleur (rood, blauw, groen of geel) en een getal (1 t/m 5) die gelijk staat aan de kracht van de piraat én de hoeveelheid goud die hij of zij je oplevert. Als je een piratenkaart speelt, kun je uit twee acties kiezen:

 1. Je bemanning versterken.
 2. Een schip enteren.

Als je ervoor kiest om je bemanning te versterken, dan leg je de piratenkaart (aan jouw kant) bij het schip dat dezelfde kleur als hem of haar heeft. Heeft jouw tegenstander nu nog steeds de meeste kracht? Dan gebeurt er niets. Hebben jullie evenveel kracht? Dan moet de aanwezige kapitein van het schip af. Heb jij na het leggen van je kaart de meeste kracht? Dan mag één van jouw kapiteins op het schip gaan staan. Je kunt elke piratenkaart ook inzetten als papegaai. Deze is niet kleurgebonden en heeft altijd een kracht van 1. Voor elk schip waar een van jouw kapiteins op staat, krijg je aan het einde van het spel goud. Schip ahoy!

Maar dat is niet alles. Zodra jouw kapitein op een schip staat, mag je ook voor de 2e actie kiezen: een schip enteren. In dit geval schuif je een piratenkaart onder je schatkist. Maar de kleur van deze piratenkaart moet dus overeenkomen met de kleur van het schip waar jouw kapitein op staat! Zolang je geen meerderheid in kracht hebt (en je geen kapitein op een schip hebt staan), kun je ook niet enteren. De getallen die op de kaarten staan die je onder je schatkist hebt geschoven, zijn aan het einde van het spel goud waard.

Als de laatste piratenkaarten van de trekstapel zijn gespeeld, dan wordt het goud van je schepen én het goud van de kaarten onder je schatkist bij elkaar opgeteld. De speler met het meeste goud wint het spel!

Bovenstaande is de basisuitvoering van dit spel. Je kunt er nog voor kiezen om een van de volgende reeks kaarten aan toe te voegen.

 1. 2x Skelet: Hiermee mag je je bemanning versterken met een kracht van 3 (ongeacht de kleur).
 2. 3x Kraken: Hiermee mag je een laatste bemanningskaart van je tegenstander verwijderen.
 3. 2x Tortuga: Hiermee mag je alle papegaaien van de bemanning omdraaien.

Met deze kaarten wordt het spel nog net iets dynamischer en spannender! Shiver me Timbers!!

4 – Jolly & Roger Unboxing

Aye, tijd om de doos uit te pakken. Hieronder zie je de voorkant van de doos, gevolgd door de achterkant:

Jolly & Roger Voorkant Doos

Jolly & Roger Achterkant Doos

Ik ben vergeten een foto te maken van de inlay. Deze is zwart, heeft 2 plekken voor vierkante kaartjes en 2 plekken voor piraten. Daarmee is de doos helaas niet optimaal ingericht voor het spel, omdat je de piratenschepen en de Jolly Roger niet optimaal kwijt kan.

De spelregels krijg je in het Nederlands en Frans:

Jolly & Roger Spelregels

Ik noemde ‘m net al, je krijgt de Jolly Roger als startspelerfiguur. Deze is gemaakt van degelijk materiaal en blijft goed staan, dat is voor mij altijd een pluspuntje :).

Jolly & Roger Piratenvlag

En wat is nou een piratenvlag zonder piratenschepen? Juist, daarom ook vier schepen in de kleuren groen, geel, blauw en rood. Op deze schepen zie je ook de waardes 3 t/m 9 staan. Zoveel is het betreffende schip waard aan het einde van het spel.

Jolly & Roger Piratenschepen

Dan heb je natuurlijk nog een bemanning nodig om schepen te enteren, en dat zijn deze Carcassonne-achtige figuurtjes in het wit en zwart:

Jolly & Roger Piraten

En elke speler krijgt een schatkist om de buit onder te schuiven.

Jolly & Roger Schatkisten

En dan de kaarten waar het allemaal om draait in Jolly & Roger: de Piratenkaarten! Je krijgt 13 groene, 12 gele, 10 blauwe en 8 rode piratenkaarten. Dat betekent dat de ene schaarser is dan de ander en dat maakt het spel weer net wat taktischer. Maargoed, de kaarten zien er zo uit:

Jolly & Roger Groene Piratenkaarten

Jolly & Roger Gele Piratenkaarten

Jolly & Roger Blauwe Piratenkaarten

Jolly & Roger Rode Piratenkaarten

En tot slot zijn er nog de kaartjes van de Kraken, Skeletten en Tortuga. Dit zijn dus de kaartjes waarmee je een aantal wijzigingen kunt aanbrengen in het basisspel.

Jolly & Roger Kraken, Skelet en Tortuga

Als je Piratenkaarten, Tortuga, Skeletten en de Kraken omdraait, dan verschijnt de papegaai en zijn ze nog maar 1 gevechtswaarde waard:

Jolly & Roger Kaarten met Papegaai

5 – Jolly & Roger Recensie

Jolly & Roger heeft een eenvoudig, doch tactisch spelmechanisme, mooi artwork en een snelle speeltijd. Ik zocht toevallig nog wat spellen voor 2 personen en ben heel blij dat ik Jolly & Roger heb mogen toevoegen aan mijn verzameling. Ik ben heel erg te spreken over dit spel.

Hieronder beschrijf ik kort wat ik er goed en minder goed aan vind. Ik besluit deze Jolly & Roger review met een advies voor wie dit spel leuk zal vinden.

Wat vind ik goed aan Jolly & Roger?

 • Het spelmechanisme: Je moet scenario’s uitdenken en afwegen.
 • Zonder uitbreidingen is de geluksfactor dan ook relatief klein.
 • De interactie: Beide spelers beïnvloeden elkaar voortdurend.
 • De korte speelduur: in max. 30 minuten ben je wel klaar. Heerlijk!

Wat vind ik minder goed aan Jolly & Roger?

Er zijn 2 dingen die ik minder vind aan Jolly & Roger.

De eerste is de inlay van de doos. Deze is niet goed afgestemd op de inhoud van het spel. Hoewel de doos gewoon sluit, merk je al snel dat voor enkele speelstukken geen passend hokje gemaakt is.

Daarnaast vind ik de uitbreiding minder sterk. Neem de Kraken. Hier zijn slechts 3 kaarten van. Doordat er minder kaarten van zijn, is de kans groter dat één speler ze allemaal krijgt. Als dat zo is heb je simpelweg pech als tegenstander. Door de speciale kaarten toe te voegen, vergroot je mijn inziens de geluksfactor en kan een speler het zomaar heel makkelijk krijgen.

Aan wie zou ik Jolly & Roger aanraden?

Ik zou Jolly & Roger aanraden aan mensen die:

 • een 2 speler spel zoeken (duh);
 • interactie met elkaar willen;
 • niet alleen met hun ‘eigen plan’ bezig willen zijn;
 • geen zin hebben in een spel dat langer duurt dan 30 minuten.

6 – Jolly & Roger Waar Te Koop

Je kunt het Jolly & Roger kaartspel bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik je uitleg gegeven over het spel Jolly & Roger. Je kunt de spelregels downloaden, ik heb je foto’s laten zien en een review + advies gegeven.

Mocht het nu zo zijn dat je toch nog iets mist en graag iets wil weten over het Jolly & Roger spel, laat het me dan weten in de reacties! Ik zal dan m’n uiterste best doen om je de informatie te geven die je zoekt!

2 reacties

 1. Goedenavond,
  Na het lezen van de blog en het spelen van Jolly en Roger heb ik toch nog een vraag.
  Wat moet je doen op het moment dat je geen kaarten meer kan enteren, maar je kan ook geen schip bemachtigen. Zwart heeft bv. Het blauwe en rode schip en wit heeft geel en groen. Wit heeft nog een blauwe 3 kaart die hij moet spelen, maar kan hiermee de bemanning niet zo versterken dat hij het schip van blauw kan bemachtigt, maar kan met de papagaaien kaart het rode schip ook niet bemachtigen. Wat moet hij dan doen met de blauwe 3 of de achterkant/papagaaien kaart? Moet hij dan zijn groene of gele schip versterken met de papagaaien kant?

  Nog een vraag… mag je in jouw beurt twee kaarten van 1 kleur (Bv. Rode 2 en 3) bij het rode schip leggen om hem te bemachtigen terwijl die eigenlijk al door de ander is bemachtigd met een rode kaart 2?

  Ik hoop dat je hier nog op reageert ondanks dat het een oudere blog is. En hoop dat je mijn vraagt snapt.

  1. Goedenavond Maria,

   Bedankt voor je vraag! Ik probeer altijd overal op te reageren, hoe oud de blogs ook zijn. Dat houdt ons allen wijs ;).

   Ik zal m’n best doen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Vraag 1: Wat moet je doen op het moment dat je geen kaarten meer kan enteren, maar je kan ook geen schip bemachtigen?
   Antwoord 1: Nadat je de kaarten hebt ontvangen kun je 2 dingen doen. (1) De bemanning versterken en (2) een schip enteren. Actie 1 kun je altijd doen. Óók als je daar niet de meerderheid bij een schip mee krijgt. Wel moet een kleur piraat bij het schip van dezelfde kleur worden gelegd. Als je er een papegaai van maakt (met waarde 1) kan deze overal. In jouw voorbeeld betekent dit het volgende. Wit kan met de blauwe 3 de bemanning bij het blauwe schip versterken óf als papegaai bij één van de vier schepen naar keuze (ook al haalt hij de meerderheid niet).

   Vraag 2: Mag je in jouw beurt twee kaarten van 1 kleur (Bv. Rode 2 en 3) bij het rode schip leggen om hem te bemachtigen terwijl die eigenlijk al door de ander is bemachtigd met een rode kaart 2?
   Antwoord 2: Jazeker. Je mag zoveel kaarten bij een schip leggen als je wil, mits de kleur kaart overeenkomt met het schip.

   Heb ik zo je vragen beantwoord? Mocht je toch nog iets willen weten, dan hoor ik dat graag!

   Groet
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *