Ka Pai Dobbelspel: Uitleg, Unboxing & Review!

Ka Pai Dobbelspel - Spelregels, Speluitleg + Review

Roll and write spellen zijn niet meer weg te denken uit het spellenlandschap. Ditmaal heeft White Goblin Games weer een nieuwe uitgebracht: Ka Pai.

Lees hier mijn interview met Mads Fløe, de spelauteur van Ka Pai!

In dit blog laat ik je zien wat er in de doos zit, leg ik uit hoe je Ka Pai speelt én ik deel ik mijn review over dit dobbelspel!

Voordat je begint met lezen: WhiteGoblinGames gaf mij het spel Ka Pai zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog over White Goblin Games’ Ka Pai komen de volgende onderdelen aan bod:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Ka Pai: Speluitleg
 5. Ka Pai: Review
 6. Ka Pai: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Dobbelspel
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Spelauteur: Mads Fløe
 • Illustrator: Oliver Freudenreich
 • Te koop bij: WhiteGoblinGamesSpellenrijk.nlbol.com

2 – Kort Speloverzicht

“De inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, de Māori, heeft historisch een sterke band met het land. Ze zetten totems (pouwhenua) op, die verhalen vertellen over dit verbond, de omgeving en hun voorouders.

In Ka Pai host elke speler een Hui (Māori sociale bijeenkomst) en probeert deze totems via stammen (Iwi’s) te verbinden om hun kennis zo ver mogelijk te verspreiden, terwijl ze tegelijkertijd de stammen in krachtige, individuele groepen verzamelen.”

3 – Wat zit er in de doos?

Laten we maar eens gaan kijken wat er in de doos zit:

 • 1 Scoreblok
 • 2 Rode dobbelstenen
 • 4 Potloden
 • 1 Boekje Spelregels

Lekker behapbaar toch? Hieronder zie je hoe alles eruit ziet.

Eerst maar eens de voorkant van de doos:

Ka Pai Dobbelspel - Voorkant Doos


En de achterkant:

Ka Pai Dobbelspel - Achterkant Doos


En natuurlijk de binnenkant:

Ka Pai Dobbelspel - Binnenkant Doos


Het boekje spelregels is in het Engels en Nederlands. Voor elke taal zijn er in totaal 6 pagina’s aan spelregels. Het is niet veel leeswerk, dus dat is ook wel fijn (ik had alleen af en toe moeite met de vertaling).

Ka Pai Dobbelspel - Spelregels


Het Ka Pai scoreblok bestaat uit 80 velletjes én ziet er zo uit:

Ka Pai Dobbelspel - Scoreblok


Je krijgt er 2 dobbelstenen bij. Handig om te weten dat deze niet exact hetzelfde zijn. De dobbelstenen bevatten onderstaande hoeveelheid symbolen:

 • Dobbelsteen 1: 2 driehoeken, 2 streepjes, 1 vierkant en 1 rondje.
 • Dobbelsteen 2: 2 driehoeken, 2 vierkanten, 1 streepje en 1 rondje.
Ka Pai Dobbelspel - Dobbelstenen


En tot slot krijg je fijne potloden om de symbolen mee op je scoreblok te tekenen:

Ka Pai Dobbelspel - Potloden


4 – Ka Pai Speluitleg

Om een goede uitleg van Ka Pai te geven, deel ik deze op in 4 fasen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel
 4. Puntentelling

4.1 – Voorbereiding

Elke speler krijgt een potlood en een velletje van het scoreblok. De jongste speler mag volgens de Ka Pai spelregels beginnen.

4.2 – Spelverloop

Tijdens een spelletje Ka Pai gooi je om de beurt met de 2 rode dobbelstenen. Maar hoewel je om de beurt gooit, is iedereen tegelijk aan de beurt!

 • Gooi je 2 verschillende symbolen? Dan kiest elke speler er eentje van en tekent deze in een vakje op zijn of haar scoreformulier.
 • Gooi je 2 dezelfde symbolen? Dan moet elke speler beide symbolen op zijn of haar scoreformulier tekenen.

Het eerste symbool mag je vrij plaatsen. De volgende symbolen moeten altijd aan een al getekend symbool grenzen.

Zodra je horizontaal of verticaal 3 dezelfde symbolen hebt die aan elkaar grenzen, teken je hier een kader omheen. Dit noemen ze een groep. Het tekenen van een kader moet direct na het ontstaan van zo’n groep!

Elke groep levert je punten op aan het einde van het spel. De driehoeken zijn 2 punten waard, de vierkanten 3 punten en de rondjes zijn 4 punten waard. Een groep van streepjes kan je bonuspunten opleveren.

Naast het maken van groepen moet je op nog één ding letten: het verbinden van totems. De totems zijn de 5 gekleurde vakjes op het scoreformulier. Je verbindt twee totems door er een ononderbroken weg van dezelfde symbolen tussen te tekenen.

Hieronder zie je een scoreformulier waarbij ik 5 totems heb kunnen verbinden:

Ka Pai Dobbelspel - 5 Verbonden Totems

Afhankelijk van hoeveel totems je via deze weg met elkaar verbindt, krijg je daar ook nog punten voor.

4.3 – Einde van het spel

Het spel eindigt nadat iedereen een symbool in het laatste vakje op hun scoreformulier heeft getekend.

4.4 – Puntentelling

Je kunt op 3 manieren punten scoren:

 1. Groepen met symbolen
 2. Verbonden totems
 3. Bonusvelden

Groepen met symbolen: Vul bovenaan je scoreformulier onder elk symbolen-trio hoeveel groepen je ervan hebt. Vervolgens vermenigvuldig je het sommetje en krijg je 3 waarden die je bij elkaar optelt.

Ka Pai Dobbelspel - Punten voor Groepen

Verbonden totems: Tel hoeveel totems je met elkaar verbonden hebt door een ononderbroken route. Je mag trouwens tussen de ene twee totems driehoeken gebruiken en tussen de andere rondjes. Afhankelijk van hoeveel totems je verbonden hebt, krijg je daar 2, 4, 7 of 12 punten voor:

Ka Pai Dobbelspel - Punten voor Verbonden Totems

Bonusvelden: Als je een groep van streepjes maakt, mag je een kruisje in een bonusveld naar keuze zetten. Vervolgens kijk je bij de puntentelling dus hoeveel groepen je van elk hebt en dat vermenigvuldig je met het aantal kruisjes.

Ka Pai Dobbelspel - Punten voor Bonus

5 – Ka Pai Spel Review

Roll and write spellen zijn helemaal van deze tijd. De bekendste is zonder twijfel Qwixx (ook uitgebracht door White Goblin Games) en volgens mij wint 999Games’ Clever ook aan populariteit.

Zelf vind ik dit soort spellen heerlijk om te doen. En het Ka Pai dobbelspel is daar geen uitzondering op. Je hebt de regels snel onder de knie (maximaal 5 minuten) en ondanks zijn eenvoud, biedt Ka Pai de nodige uitdaging.

Je kunt niet lukraak wat symbolen tekenen. Er zijn namelijk 2 zaken waar je rekening mee moet houden. Of eigenlijk zelfs 3. Ten eerste wil je zoveel mogelijk groepen kunnen maken. Ten tweede wil je totems met elkaar verbinden. En ten derde moet je kijken hoeveel groepen van streepjes je wil maken én met welk symbool je de bonus wil vermenigvuldigen.

Dobbelen is vooral kans. Toch moet je met Ka Pai het nodige ruimtelijke inzicht hebben en vooruit kunnen plannen met opties. De eenvoud die toch wel wat diepgang met zich meebrengt, dat is wat ik waardeer aan Ka Pai.

Als ik ergens kritisch op moet zijn, dan is dat de herspeelbaarheid. Zodra je door hebt hoe je de symbolen het beste kunt verdelen, zal dit ervoor zorgen dat een spel altijd die rode draad volgt. Volg jij die rode draad alleen? Dan win jij. Volgt iedereen de rode draad? Dan wint de speler met net wat meer geluk.

Nu is het wél zo dat ik de bedenker van Ka Pai, de Deense Mads Fløe heb gesproken. Hij gaf aan dat er nog wat Ka Pai uitbreidingen aan zitten te komen. Eentje die wat makkelijker is, en eentje die wat moeilijker is. Om de duurzaamheid van deze roll and write game te waarborgen, lijkt me dat een wijze investering!

Mijn Ka Pai spel review in het kort: Een makkelijk, doch uitdagend dobbelspel waar je lekker snel een leuk spelletje mee kunt doen. Mijn enige twijfel is de herspeelbaarheid. Gelukkig komen daar dus blijkbaar nieuwe uitbreidingen voor uit in de toekomst!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Ka Pai: Waar te koop?

Je kunt het Ka Pai dobbelspel online bestellen bij WhiteGoblinGames, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik je laten zien hoe het Ka Pai dobbelspel eruit ziet, hoe je het speelt én heb ik je mijn review gegeven.

Heb jij het al gespeeld? Wat vind jij ervan? Ben je het eens met me of juist totaal niet? Ik hoor je mening graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *