De Kaartspellen Top 10 van mijn Kinderen

De Kaartspellen Top 10 van mijn Kinderen

Ik heb al menig blog geschreven over kinderspellen. In die blogs gebruikte ik vooral mijn mening en ervaringen van mijn kinderen. Maar wat vinden mijn kinderen nou zelf? Ik vroeg ze om samen hun favoriete kaartspellen uit de kast te halen.

In dit blog vind je de kaartspellen top 10 van mijn kinderen!

Voordat je begint met lezen: de meeste kinderkaartspellen in deze top 10 zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan m’n blogs toe te voegen. Mijn kinderen hebben zelf de inhoud van dit blog bepaald, al heb ik de toelichtingen geschreven. De titels staan niet in een volgorde van goed, beter naar best, maar oplopend van leeftijd.

Spoorzoeken

999 Games Spoorzoeken Spel: op Tafel

999 Games Spoorzoeken Spel: Opdrachten

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 1

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 3

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 2

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 4

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 5

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 6

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-20 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Speurtocht / Bewegingsspel

Spoorzoeken is niet een spel voor aan tafel, maar eentje voor door het hele huis (of buiten). Je hebt een spelleider (meestal papa of mama) die met de kaarten van dit spel een speurtocht uitzet. Het idee is dat er koekjes zijn gestolen en de kinderen de koekjesdief moeten zoeken. Op de achterkant van alle kaarten staan pijlen en op de voorkant staan unieke, uiteenlopende opdrachten. Sommige opdrachten mag je ook zelf verzinnen.

M’n kinderen vonden dit al leuk toen ze 2 en 3 jaar waren. Kaarten zoeken en opdrachten doen. Zo simpel kan het zijn. Inmiddels zijn ze 5 en 8 jaar en nóg vinden ze het leuk. De oudere leeftijd is geen probleem, want de opdrachten worden gewoon iets uitdagender. Groot pluspunt is ook dat de kaarten van PVC zijn en niet snel slijten. Dat maakt dit een van de favoriete titels in de kaartspellen top 10 van mijn kinderen die binnen én buiten te gebruiken zijn.

Je kunt dit favoriete kaartspel van m’n kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Amazon.nl.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. Al vanaf dat ze 3 jaar waren. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. We zeiden altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen en dat maakt dit nog een leerzaam spelletje ook. Nu m’n kinderen ouder zijn (5 en 8 jaar) vragen ze er niet meer om. Maar voor hen was Kroko Loko misschien wel het perfecte peuterspel en kleuterspel.

Je kunt deze geweldige titel uit de kaartspellen top 10 van m’n kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli Junior

Halli Galli Junior: op Tafel

Halli Galli Junior: Persoonlijke Trekstapel

Halli Galli Junior: Verdrietige en Blije Clown

Halli Galli Junior: Kaart Omdraaien

Halli Galli Junior: op de Bel Slaan

Halli Galli Junior: Bel op Tafel

Halli Galli Junior: Kaarten door Elkaar

Halli Galli Junior is ‘het spel met de bel’, maar dan voor kinderen vanaf 4 jaar. Iedereen krijgt een persoonlijke trekstapel. Spelers draaien om de beurt een kaart open op een persoonlijke aflegstapel. Zodra er 2 vrolijke clowns van dezelfde kleur op tafel liggen moet je op de bel slaan. De snelste speler krijgt alle open kaarten en schuift ze onder zijn of haar stapel. Heb je geen kaarten meer? Dan lig je uit het spel. Kort nadat de eerste speler is ‘geëlimineerd’, eindigt het spel. De speler met de meeste kaarten wint.

Het grappige aan dit kaartspel was dat het vanaf 4 jaar is, maar dat mijn kinderen het eigenlijk pas leuk vonden toen ze 5 waren. Geen idee waarom. Wel moet ik bekennen dat er een groot niveau-verschil kan zitten tussen oudere en jongere kinderen. Idealiter speelt mijn zoontje dit mijn zijn vriendjes en mijn dochter met die van haar. Oudere kinderen namelijk toch wat sneller. Bovendien raad ik het zelf aan met 3 of 4 spelers omdat je dan sneller dezelfde kleur clown ziet.

Je kunt dit favoriete kaartspel van mijn kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Jungle Speed: KIDS

Jungle Speed KIDS: op Tafel

Jungle Speed KIDS: Totem

Jungle Speed KIDS: Dierenkaarten

Jungle Speed KIDS: Stap 1 - Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 2 - Totem Pakken

Jungle Speed KIDS: Stap 3 - Totem op Kaart Plaatsen

Jungle Speed KIDS: Stap 4 - Tweede Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 5 - Setje op je Stapel Leggen

Jungle Speed KIDS: Karakterkaart Draaien na Foute Aanwijzing

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaartje Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaarten

Jungle Speed KIDS is de eenvoudigere (en schattigere) variant van Jungle Speed. Het werkt als memory met een vleugje snelheid. Spelers draaien om de beurt een kaart om, onthouden ‘m en draaien ‘m weer terug. Wordt er een dier omgedraaid en weet jij waar hetzelfde dier ligt? Pak dan als eerste de totem en draai de kaartjes om. Klopt het? Dan houd je de kaartjes. Is het fout? Dan lig je een rondje uit het spel (maar je mag wel kaartjes onthouden). Zodra alle leeuwenkaarten zijn omgedraaid wint de speler met de meeste kaartjes.

Waar Halli Galli Junior z’n eenvoud behoudt, kan Jungle Speed KIDS (als je wil) iets uitdagender worden. Naarmate m’n kinderen ouder worden merk ik dat ze de voorkeur geven aan dit reactiespel. Ze denken dat dit komt door de totem en het jungle-thema dat erop zit. Daarbij geeft het een extra kick als je een stukje van de leeuw omdraait. Maargoed. Halli Galli Junior of deze? Volgens mijn kinderen zit je goed met beide. Ik denk dat deze net iets beter meegroeit met het kind.

Je kunt deze titel uit de kaartspellen top 10 van m’n kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sterk als een Draak

HABA: Sterk als een Draak - op Tafel

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Neerzetten

HABA: Sterk als een Draak - Meerdere Omgedraaide Tegels

HABA: Sterk als een Draak - Drakentegel Omdraaien

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Plaatsen

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguren op Vulkaan

HABA: Sterk als een Draak - Omgedraaide Drakenpiraten

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur terug in Hol

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Sterk als een Draak wordt memory gecombineerd met een race-element. Jouw draak moet een rondje rond de vulkaan lopen. Het beest mag vooruit als jij een tegel omdraait waar hetzelfde dier op staat als het vak waar jouw draak op staat. Des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit kunt. De speler die zijn of haar draak als eerste weer terug in het hol heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Sterk als een Draak review!

Fair enough. Dit is geen echt kaartspel. Qua formaat past het echter wel. Daarom noemen we ‘m toch. M’n zoontje vond vooral de draken geweldig. Het leuke aan dit geheugenspelletje vind ik dat des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit gaat en des te groter de kans dat je wint. De eerste paar keer moesten mijn kinderen even wennen en won ik veel. Na enkele potjes werden de rollen omgedraaid en lijkt hun geheugen beter te werken dan de mijne. Voor ons een van de meest gespeelde spellen toen m’n zoontje 5 jaar was.

Je kunt dit gezelschapsspel uit de kaartspellen top 10 van m’n kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

Dit is naar mijn mening een van de leukste kinderspellen. In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Beverbende is (net als Regenwormen) een ongekend populair kaartspel. Wat is de succesformule? M’n kinderen kunnen er moeilijk de vinger opleggen. De onwetendheid van de kaarten? De eenvoud van je beurt? Het gegeven dat jij kunt bepalen wanneer het spel stopt? Of dat je je tegenstander kunt misleiden? Als m’n dochter dat bij mij doet gaat ze helemaal stuk trouwens. Het vergane scoreblok is inmiddels het bewijs van hoe vaak we dit hebben gespeeld. Puur omdat m’n kinderen het wilde. Volgens hen een echte aanrader dus (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)!

Je kunt deze titel uit de kaartspel top 10 van m’n kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit spelletje vanaf 6 jaar!

In Dobble vorm je een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

> Check hier mijn uitgebreide Dobble Minions review!

Ik blijf Dobble één van de knapst bedachte gezelschapsspellen vanaf 6 jaar ooit vinden. Dat een theoretische wiskundige formule tot zo’n leuk en actief zoekspel kon leiden. Prachtig. Maar genoeg over mijn mening. Wat vinden m’n zoontje en dochter? Die trekken ‘m maar al te graag uit de kast. Wel geldt hierbij, net als bij Halli Galli en Jungle Speed, dat het eerlijker is als leeftijdgenootjes dit met elkaar spelen. M’n dochtertje verslaat m’n zoontje toch nog wel makkelijk. Niet omdat m’n zoontje langzaam is, maar m’n dochter, vanwege d’r leeftijd, gewoon iets sneller.

Je kunt dit kaartspel uit de top 10 van m’n kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

UNO

UNO Kaartspel: op Tafel

UNO Kaartspel: Handkaarten

UNO Kaartspel: Gele 9 op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Tegenovergestelde Richting op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker op Aflegstapel

UNO Kaartspel: 2 Pakken op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker en 4 Pakken op Aflegstapel

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel

UNO lijkt op het kaartspel ‘Pesten’. Elke beurt moet je een kaart op de aflegstapel leggen. Deze moet dezelfde kleur, getal of symbool hebben als de kaart eronder. Symbolen zijn actiekaarten waarmee je o.a. de beurtvolgorde kan omdraaien, spelers extra kaarten kan laten pakken en een beurt overslaan. De speler die al zijn of haar kaarten als eerste kwijt is, wint het potje en krijgt de waarde van andermans kaarten als punten. De speler die als eerste 500 punten haalt wint UNO.

Tegenwoordig vind ik UNO niet meer zo boeiend. Het lijkt natuurlijk gewoon op Pesten (maar dan met spelregels waar geen discussie over mogelijk is ;)). Iets dat ik vroeger al te graag deed. Datzelfde geldt voor mijn dochter. We hebben veel eh, modernere kaartspellen in de kast staan dan UNO. Toch verrast ze me geregeld door deze tevoorschijn te toveren. Niks mis mee natuurlijk. Daar leert ze ook weer van dat spelers jou kunnen dwarsbomen tijdens een kaartspelletje. M’n zoontje is overigens nog te jong voor deze.

Je kunt dit kaartspel uit de top 10 van m’n kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

L.A.M.A.

LAMA Kaartspel: op Tafel

LAMA Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

LAMA Kaartspel: Aflegstapel

LAMA Kaartspel: Handkaarten

LAMA Kaartspel: Kaarten

L.A.M.A. betekent Leg Alle Minpunten Af. En dat is precies wat je met dit kaartspel moet doen. Spelers leggen om de beurt een kaart uit hun hand af op de aflegstapel. Deze kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kaart die er al ligt. Een L.A.M.A. kaart mag je altijd spelen. Hier moet vervolgens een 1 op. Je mag altijd een kaart pakken of passen in plaats van een kaart spelen. Maar let op! Als je niet meer kunt of als iemand anders zijn hand uitspeelt, dan is de ronde afgelopen en krijg je zoveel minpunten als de waarde van je handkaarten. Zodra een speler 40 minpunten heeft, wint de speler met de minste punten.

Deze topper van Reiner Knizia laat zien hoe leuk pure eenvoud kan zijn. M’n zoontje speelt ‘m nog niet mee, maar m’n dochter en haar neefjes en nichtjes zijn verkocht. De regels zijn niet moeilijk, iedereen maakt kans om te winnen én je leert er rekenen van (je moet immers kunnen optellen en aftrekken tot pak ‘m beet de 40). M’n dochter kiest L.A.M.A. vaak als kort spelletje. Bijvoorbeeld als we tijdens de zwemles van m’n zoontje wachten of vlak voor het slapen gaan. Volgens haar een echte topper.

Je kunt dit kaartspelletje uit de top 10 van m’n kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

5 Torens

5 Torens Kaartspel: op Tafel

5 Torens Kaartspel: Kaarten Opendraaien

5 Torens Kaartspel: Kaarten uit de Markt Pakken

5 Torens Kaartspel: Kaart Neerleggen

5 Torens Kaartspel: Torens Verhogen

5 Torens Kaartspel: Kaart Afleggen

5 Torens Kaartspel: Aladdin en Spongebob

5 Torens Kaartspel: Leon en de Grinch

5 Torens Kaartspel: Hoge Toren

5 Torens Kaartspel: Hoge Torens

In 5 Torens ga je torens bouwen. Er zijn 5 soorten en van elke soort mag je er hoogstens 1 bouwen. Elke ronde worden er 5 torenkaarten opengedraaid. De startspeler doet een bod van 0 t/m 5 om aan te geven hoeveel hij of zij van er deze kaarten wil hebben. De volgende spelers mogen ieder eenmalig en om de beurt hoger bieden of passen. De speler met het hoogste bod neemt de geboden hoeveelheid kaarten en voegt ze toe aan zijn of haar torens. Torens lopen van laag naar hoog. Alleen de 8 en 9 bieden een mogelijkheid om van de aflopende volgorde af te wijken. Het spel eindigt als de trekstapel voor de tweede keer leeg is. Je scoort punten voor elke kaart in een toren. Torens met een 0 scoren twee keer. De speler met de meeste punten wint!

> Check hier mijn uitgebreide 5 Torens review!

Ik vind 5 Torens een knap bedacht, eenvoudig biedspelletje. Een wezenlijk verschil met andere biedspellen is dat je slechts één bod per ronde doet (en elkaar dus niet kunt blijven overbieden) en geen bod mag uitbrengen dat je niet waar kunt maken. Je kunt dus niet bluffen om de ‘prijs’ voor andere spelers op te krikken. Dit betekent enerzijds dat het een stukje interactie mist met andere spelers. Anderzijds maakt dit het spel uitermate behapbaar en toegankelijk. Zie het als een echte filler, of een leuk spelletje om kinderen het concept van bieden te leren (zoals ik bij mijn dochter heb gedaan). En ze was verkocht :).

Je kunt dit kaartspel uit de top 10 van m’n kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik de 10 beste kaartspellen volgens mijn kinderen gedeeld. Toegegeven, ze vinden veel meer spellen leuk en het was lastig om deze top 10 te maken. Bovendien valt over smaak niet te twisten, toch?

Wat vinden jij en jouw kind(eren) nou echt de beste kaartspellen voor kinderen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *