Kaartspellen Top 10 (De Beste Kaartspellen Ooit volgens Spellenwijs!)

Kaartspellen Top 10 (De Beste Kaartspellen Ooit Volgens Spellenwijs.nl)

Vorig jaar schreef ik al een blog met mijn bordspellen top 10.

(Die moet ik eigenlijk weer even updaten…)

Een blog met de 10 beste kaartspellen kon natuurlijk niet uitblijven. Het heeft even geduurd, maar hier is hij dan:

Mijn kaartspellen top 10 met de beste kaartspellen ooit!

Veel leesplezier 🙂

Nog even vooraf:

In deze kaartspellen top 10 staan alleen ‘moderne’ kaartspellen. Dus niet de spellen die je met speelkaarten doet, zoals toepen, klaverjassen en bridgen.

Daarnaast bestaan sommige kaartspellen alleen maar uit kaarten. De meeste hebben echter nog aanvullend speelmateriaal, zoals fiches. Het voornaamste speelelement blijft echter de kaart. Vandaar dat ze in mijn kaartspel top 10 staan.

Tijd voor de nummer 10!

#10 – Koehandel

Kaartspellen Top 10: Koehandel Master
 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Speelduur: 45 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 jaar

De hekkensluiter van deze kaartspel top 10 is Koehandel van Ravensburger. Hoe kan het ook anders, boerderijdieren staan nu eenmaal achter een hek… Dus.

Bij een potje Koehandel proberen alle spelers waardevolle dier-kwartetten te maken. Die zijn immers punten waard. Je biedt steeds op een dierkaart. De hoogste bieder krijgt ‘m. Maar probeer zorgvuldig met je geld om te gaan. En pas op voor je medespelers! Die willen nog weleens bluffen en de prijs flink opschroeven ;).

Met name het blufelement maakt dat ik Koehandel een plekje geef in mijn kaartspellen top 10. Ondanks dat het spel alleen maar uit kaarten bestaat en een simpel spelmechanisme heeft, zorgt het bluffen voor de nodige verrassingen en interactie! Daarnaast zijn er ook wel wat Koehandel tactieken hoor.

Je kunt Koehandel online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van Koehandel er uit ziet:

Koehandel Master Kaartspel: Speelmateriaal

#9 – Jaipur

Kaartspellen Top 10: Jaipur
 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal Spelers: 2 personen
 • Speelduur: 20 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 jaar

Voor de nummer 9 van deze lijst vliegen we naar de Indiase stad Jaipur. Op deze stad werd dit gelijknamige 2 speler spel gebaseerd. Je krijgt er niet alleen kaarten bij, maar ook mooie fiches!

Het doel van Jaipur is om de meeste punten te halen. Dat doe je door kaarten te spelen, de juiste goederen te kopen én ze op het juiste moment te verkopen. Daarnaast kun je je tegenstander op de markt verrassen door kamelen in te zetten. Of je bewaart kamelen tot het einde voor extra punten. Keuzes keuzes!

Ik heb het Jaipur spel al een keer uitgebreid besproken in een eerder blog. De kracht van dit kaartspel zit in de schoonheid, de eenvoud en de dilemma’s. Bij het kiezen van de juiste kaart komt meer wikken en wegen kijken dan je in eerste instantie misschien zult vermoeden!

Je kunt Jaipur online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het spelmateriaal er uit ziet:

Jaipur Kaartspel: Speelmateriaal

#8 – Qwixx – Het Kaartspel

Kaartspellen Top 10: Qwixx Het Kaartspel
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal Spelers: 2 tot 5 personen
 • Speelduur: 15 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 jaar

De meest populaire roll & write van afgelopen jaren is zonder twijfel Qwixx. De nodige Qwixx variaties en uitbreidingen die snel volgden waren commercieel logisch. Ik vond niet alles sterk, maar de productie van het kaartspel is prima uitgevoerd. De ‘flip & write’ van Qwixx was een feit!

Eigenlijk speel je Qwixx Het Kaartspel hetzelfde als de dobbelvariant. Je gebruikt nu alleen kaarten. Daarbij bepalen de kaarten op tafel welk getal iedereen mag wegkruisen. Met de kaarten op je handen bepaal je het getal dat alleen jij mag wegkruisen. De speler die als eerste 2 rijen heeft dicht gemaakt, wint het spel.

Qwixx behoort al tot mijn favorieten, maar je bent er veel afhankelijk van geluk. Met het kaartspel krijg je iets meer grip op wat je kunt gaan afstrepen. Dat maakt het klassieke spelconcept tactischer en dat maakt dat ik dit spel sowieso een plekje geef in mijn top 10 kaartspellen!

Je kunt Qwixx Het Kaartspel online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Qwixx Het Kaartspel: Speelmateriaal

#7 – Boonanza

Kaartspellen Top 10: Boonanza
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Speelduur: 45 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 jaar

Op nummer 7 van deze top 10 staat het oudste kaartspel uit deze lijst. Uitgebracht in 1997 en bedacht door niemand minder dan Uwe Rosenberg (o.a. bekend van Agricola, Caverna en Patchwork). Dames en heren, hier is Boonanza!

Tijdens een potje Boonanza ga je bonen telen. Des te meer bonen van eenzelfde soort je teelt, des te meer munten (= punten). Elke ronde is er een actieve speler die bonen mag spelen en bonen mag ruilen met andere spelers. Maar wil niemand met je ruilen? Dan moet je jouw boon tóch en plek geven. Bovendien is er een vaste kaartvolgorde. Planning en interactie. Daar zit Boonanza vol mee!

Boonanza is een van de eerste kaartspellen die ooit heb gespeeld (buiten die met speelkaarten dan). Ik genoot ervan. Uitkienen welke bonen je wilde telen, goed vooruit plannen, op een slimme manier kaarten uit je hand verhandelen én natuurlijk de gunfactor van andere spelers krijgen (Check hier Boonanza tips). En hoewel ik niet altijd won, behoort Boonanza zonder twijfel tot de beste kaartspellen ooit!

Je kunt Boonanza online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Boonanza Kaartspel: Speelmateriaal

#6 – Splendor

Kaartspellen Top 10: Splendor
 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal Spelers: 2 tot 4 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 jaar

Splendor is het grootste kaartspel in dit blog. Maar dat komt vooral doordat de doos wat groter is én er zware fiches bij zitten. Met dit spel moet je edelstenen verkrijgen en er prachtige juwelen van maken.

Elke beurt kun je kiezen uit een aantal acties. De voornaamste zijn fiches nemen óf kaarten kopen. Met fiches kun je kaarten kopen. En met de juiste kaarten, krijg je korting op toekomstige kaarten. Bovendien leveren de kaarten, naarmate ze duurder worden, meer punten op. De speler die de meeste punten haalt, wint het spel!

In mijn Splendor review omschreef ik al dat ik dit een vergeten gem vind. Ondanks het magere thema, is de gameplay bijzonder aangenaam. Het is niet moeilijk, het loopt lekker door en je bent er ook relatief snel mee klaar. Als je dus een iets groter kaartspel zoekt, dan is Splendor the way to go.

Je kunt Splendor online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het Splendor speelmateriaal er uit ziet:

Splendor Kaartspel: Speelmateriaal

#5 – Machiavelli

Kaartspellen Top 10: Machiavelli
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal Spelers: 2 tot 7 personen
 • Speelduur: 60 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 jaar

In mijn optiek heeft spelauteur Bruno Faidutti niet veel bekende spellen bedacht. Zijn spel Machiavelli, behoort echter tot de populairdere spellen in Nederland. En dat is niet voor niets.

Elke ronde kiest elke speler een karakter. Elk karakter heeft weer een unieke eigenschap. Zo kun je geld verdienen, gebouwkaarten trekken en zelfs extra gebouwen bouwen. En dat laatste levert punten op. Maar! Er zitten ook karakters in het spel die anderen kwaad willen doen, zoals de Moordenaar en Heks. Durf je die verleidelijke karakters wel te kiezen of speel je safe?

Bij geen enkel ander kaartspel uit deze top 10 moet je zó veel anticiperen op je tegenstander, als bij Machiavelli. Je moet de karakters wel goed kennen, ik zou het niet met teveel spelers doen én je moet fitties tussen vrienden en familie kunnen lijden. Voldoe je daaraan? Dan staat Machiavelli garant voor een avondje speelplezier!

Verlies je dit vaak? Lees dan eens mijn tips voor een Machiavelli strategie!

Je kunt Machiavelli online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Er is ook een Machiavelli Deluxe versie trouwens. Zeker de moeite waard om te checken!

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Machiavelli Kaartspel: Speelmateriaal

#4 – The Mind

Kaartspellen Top 10: The Mind
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal Spelers: 2 tot 4 personen
 • Speelduur: 20 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 jaar

Een opkomend soort in de board game branche is “coöperatief”. Niet tegen elkaar spelen, maar samenwerken. Er zijn natuurlijk ook coöperatieve kaartspellen. Het beste kaartspel dat je coöperatief speelt is naar mijn mening The Mind.

The Mind bestaat uit kaarten van 1 t/m 100. Elke speler krijgt handkaarten, waarmee jullie samen op tafel een stapel moeten maken die oploopt van laag naar hoog. Klinkt makkelijk hè? Nouja, je mag alleen niet praten of seinen! Om te bepalen of jij getal 30 neerlegt, moet je jezelf dus goed afvragen of andere spelers geen lagere kaart hebben!

The Mind staat in deze kaartspellen top 10 vanwege haar originaliteit. Oké, er komt geen tactiek bij kijken. Maar omdat je met weinig speelmateriaal iemand zó zenuwachtig kan maken… dat vind ik echt tof. Je komt ongetwijfeld op een punt dat je je hart in je keel voelt kloppen. Heerlijk toch :D?

Je kunt The Mind Het Kaartspel online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

The Mind Kaartspel: Speelmateriaal

#3 – Vrijdag

Kaartspellen Top 10: Vrijdag
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal Spelers: 1 persoon
 • Speelduur: 30 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 jaar

Niet alleen worden er meer coöperatieve spellen uitgebracht. Ook spellen voor 1 persoon zijn booming. En mijn favoriet is zonder twijfel het kaartspel Vrijdag van Friedemann Friese.

De man vrijdag spoelt aan op jouw eiland. Jij gaat hem helpen om sterker te worden, zodat hij overleefd én het eiland kan verlaten. Je begint met een eigen deck kaarten. Elke beurt kom je gevaar tegen. Die moet je verslaan (of juist tactisch verliezen) met je eigen deck kaarten. Versla je het gevaar? Dan krijg je de verslagen kaart. Zo word je steeds sterker. Pas wel op dat je niet teveel levens verliest! Lukt het jou om als laatste gevaar de piraten te verslaan, zodat Vrijdag naar huis kan?

Ik speel best vaak spelletjes alleen. En ik betrap me erop, dat Vrijdag zo’n beetje het meest op tafel ligt. Het kan een uitdaging zijn om goed door te spelregels heen te komen. Dat wel. Maar de nodige online speluitleg en wat try-outs, kom je er wel. En als je het dan eenmaal doorhebt, is Vrijdag een bijzonder klein kaartspelletje waar stiekem veel in zit!

Kun je niet winnen? Lees mijn blog met strategie om Vrijdag te winnen!

Je kunt Vrijdag online bestellen op o.a. 999Games.nl, bol.com en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Vrijdag Kaartspel: Speelmateriaal

#2 – Codenames

Kaartspellen Top 10: Codenames
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal Spelers: 2 tot 8 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 jaar

Er zijn zelfs party games in kaartvorm! Gerenommeerd spelauteur Vlaada Chvátil (succes met uitspreken) van o.a. Space Alert, Through The Ages en Mage Knight bedacht in 2015 Codenames.

Codenames speel je in 2 teams. Elk team bestaat uit en hoofdspion en spionnen. Op tafel liggen 25 woorden. Beide hoofdspionnen krijgen de opdracht om 7 à 8 willekeurige woorden door hun kameraden aan te laten wijzen. De hoofdspionnen mogen slechts één woord (de hint) en een getal (aantal te raden woorden) noemen. Welk team raad als eerste alle woorden?

Codenames is razend populair. In een mum van tijd volgde er talloze Codenames varianten en uitbreidingen. En dat is niet voor niets. Je speelt dit kaartspel prima in grote groepen en het zorgt voor hilarische, spannende momenten. Maar de echte kracht van Codenames, ligt naar mijn mening in de herspeelbaarheid. Je kunt dit zó ontzettend vaak spelen, zonder dat het verveeld. Daarom absoluut een plekje in deze top 10 van kaartspellen!

Je kunt Codenames online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Codenames Kaartspel: Speelmateriaal

#1 – Love letter

Kaartspellen Top 10: Love Letter
 • Uitgever: 999 Games / Asmodee
 • Aantal Spelers: 2 tot 4 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 jaar

Dan zijn we eindelijk aangekomen bij de nummer 1 van deze top 10. Spelauteur Seiji Kanai stopte een romantisch verhaal vol list en bedrog in een klein doosje. En in dat doosje vind je Love Letter! Lees hier eventueel mijn uitgebreide Love Letter review.

Love Letter werd voorheen door 999Games uitgebracht. Op dit moment van schrijven lijkt er een transitie plaats te vinden naar Asmodee… Mocht je later dus een andere verpakking (rood zakje) tegen komen dan je hierboven ziet, dan kan dat kloppen!

Tijdens Love Letter leg je om de beurt een karakterkaart op tafel. Elk karakter heeft een eigenschap die je uitvoert als je ‘m speelt. Je kunt kaarten vergelijken, afleggen, ruilen, en zelfs andere spelers elimineren. Blijf je als laatste over óf heb je de kaart met de hoogste waarde aan het einde van de ronde? Dan win je de ronde. Wie als eerste het benodigde aantal rondes wint, wint ook het spel.

Zodra iemand even een ‘klein spelletje’ wil doen, betrap ik mezelf er op dat ik vaak Love Letter kies. Ik vind dit gewoon een prachtig spelletje. Zo compact, slechts een paar kaarten en toch zo ontzettend veel diepgang (lees mijn Love Letter tactiek maar eens). Het is bijna zonder twijfel dat ik Love Letter de hoogste notering in mijn kaartspellen top 10 geef.

Je kunt Love Letter online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Love Letter Kaartspel: Speelmateriaal

Mijn Kaartspellen Top 10:

 1. Koehandel
 2. Jaipur
 3. Qwixx: Het Kaartspel
 4. Boonanza
 5. Splendor
 6. Machiavelli
 7. The Mind
 8. Vrijdag
 9. Codenames
 10. Love Letter

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik mijn kaartspellen top 10 met je gedeeld. Ik ben er eerlijk gezegd niet uit of ik me helemaal in de posities kan vinden. Elk kaartspel heeft namelijk zo zijn eigen kracht waarmee ze het beste kaartspel ooit kunnen zijn.

Nouja, één ding is zeker. Deze top 10 kaartspellen behoren allemaal tot mijn favoriet.

Wat vind je mijn top 10? Mee eens? Totaal niet? Ik hoor graag jouw top 10 lijstje in een reactie!

4 reacties

 1. Er staan een aantal hele leuke spellen in deze top 10. Mijn persoonlijke favoriet is machiavelli, maar ook van boonanza, codenames en qwixx heb ik genoten.
  Ik ben alleen niet zo lovend over jouw nummer 1; ‘love letter’. Dit spel heb ik jaren geleden gekregen en mijn kleine zusje was wel fan. Maar ik vond er niks aan en heb het dus snel alweer weggelegd.
  Ook ’the mind’ fiel bij mij niet zo in de smaak maar ik denk dat dat meer met persoonlijke voorkeur te maken. Ik heb namelijk vrienden die hier wel heel erg van genoten hebben.

  1. Beste Loes,

   Bedankt voor je reactie op mijn kaartspellen top 10. Supertof dat je de tijd hebt genomen om te reageren.

   Grappig dat je Love Letter en The Mind noemt. Dat zijn precies spellen waarbij ik inderdaad ook mensen ken die ze niet leuk vinden.

   Ik denk altijd maar zo: goed dat smaken verschillen, dat zorgt voor meer variatie in de wereld ;).

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Machiavelli, Boonanza en Koehandel daar kan ik me helemaal in vinden. Op mijn wenslijstje staan: Jaipur en Splendor (ik heb cadeaubonnen dus ben me aan het oriënteren dus bedankt voor jouw input:-) ). De rest van je lijst ken ik niet en spreekt me ook niet meteen aan.

  De kaartspelen die ik regelmatig met vrienden speel, 2 pers. of meer, van 15 t/m 70 jaar, m/v, zijn:
  Port Royal
  Monopoly deal
  Puerto Rico het kaartspel (helaas niet meer te koop en 2e hands moeilijk aan te komen)
  7 wonders duel.

  1. Beste Lida,

   Bedankt voor je reactie op m’n kaartspelletjes top 10! Goed om te horen dat je iets met de input kunt.

   Uiteraard ook bedankt voor jouw favorieten!

   Succes met de keuze en natuurlijk veel speelplezier.

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *