De 8 Leukste Kaartspellen voor 1 Persoon (Lekker in je eentje!)

Kaartspellen voor 1 Persoon

De echte klassiekers zijn natuurlijk Patience en Spider Solitaire. Maar er zijn meer soorten kaartspellen voor 1 persoon. En die gaan wat verder dan een deck van 52 kaarten met harten, schoppen, klaveren en ruiten…

In de gezelschapsspellen-wereld zijn talloze solitaire kaartspellen uitgebracht. De ene specifiek ontworpen voor 1 persoon, de ander ook speelbaar met meer personen.

In dit blog deel ik 8 leuke kaartspellen die je lekker in je eentje kunt spelen!

#1 – Boomgaard: Het Kaartspel

Kaartspel voor 1 Persoon: Boomgaard Het Kaartspel
 • Uitgever: HABA
 • Leeftijd: 3 tot 6 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen

In mijn andere blogs heb ik al vaker het bordspel Eerste Boomgaard benoemd. Er is echter ook een kaartspel van, die je ook in je eentje kunt spelen. Belangrijk detail: het is bedoeld voor kinderen met een leeftijd van 3 tot 6 jaar.

In dit solitaire kaartspel moet je zorgen dat al het fruit uit de boomgaard is gehaald, voordat de raaf daar arriveert. Je werpt de dobbelsteen en afhankelijk van wat je gooit, doe je een actie. Gooi je een kleur? Dan pak je de betreffende kleur fruit. Gooi je de raaf? Dan komt deze een stapje dichterbij de boomgaard.

Mijn dochtertje vindt spelletjes doen hartstikke leuk. Meestal spelen we samen, maar dit lukt niet altijd. Als ouder moet je nu eenmaal weleens iets anders doen, zoals de was, koken of poetsen. En in zo’n situatie is Boomgaard Het Kaartspel ideaal voor je kindje om alleen te spelen (en ja, er is in het begin wel even wat hulp van een volwassene nodig natuurlijk)!

Je kunt Boomgaard: Het Kaartspel bestellen op bol.com en Spellenrijk.nl.

Hieronder zie je hoe dit kaartspel voor 1 persoon er uitziet:

Kaartspel voor 1 Persoon: Boomgaard Het Kaartspel (Inhoud)


#2 – SET

Kaartspel voor 1 Persoon: SET
 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: 6+ Jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Aantal spelers: 1 tot 8 personen

SET is een kaartspel dat je met wel 8 mensen kunt spelen, maar gelukkig ook gewoon in je eentje! Dit spel bestaat alleen maar uit kaarten, 81 om precies te zijn. Je schudt ze allemaal en legt er 12 open op tafel.

Op de kaarten staan 1 tot 3 symbolen. Van deze symbolen zijn er 3 verschillende vormen, alsook 3 verschillende kleuren en vullingen. In het spel moet je tussen de openliggende kaarten een set aanwijzen. Een set bestaat uit 3 dezelfde of juist 3 totaal verschillende symbolen. Het doel voor de solo variant is om zoveel mogelijk sets te krijgen.

SET is een leuk en uitdagend kaartspel voor in je eentje. Maar ik moet wel bekennen dat de solo variant meer oefenen is dan iets anders. Je zou natuurlijk een timer kunnen zetten en proberen binnen die tijd zoveel mogelijk setjes te vinden. Ik weet dat veel kinderen het in ieder geval leuk vinden. En als je van wat zoekwerk houdt valt dit solitaire kaartspel vast in de smaak!

Je kunt SET bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit kaartspel dat ook alleen te spelen is er uit:

Kaartspel voor 1 Persoon: SET (Inhoud)


#3 – Qwinto: Het Kaartspel

Kaartspel voor 1 Persoon: Qwinto Het Kaartspel
 • Uitgever: WhiteGoblinGames
 • Leeftijd: 8+ Jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen

Het volgende kaartspel voor 1 persoon is Qwinto: Het Kaartspel. Je krijgt 3 kaarten en een scoreformulier. Daarna leg je de trekstapel en 4 open kaarten midden op tafel. Je moet nu steeds kaarten spelen en getallen noteren op je scoreformulier. Getallen rechts moeten alleen altijd hoger zijn. Ook zijn er diverse opties om nog slim punten te scoren.

Elke beurt speel je 1, 2 of 3 kaarten (meer als het dezelfde waarde betreft) en legt deze over een open kaart op tafel. Nu tel je de waarden op van de neergelegde kaart én de kaart ernaast en erboven (niet schuin erboven). Deze waarde moet je opschrijven in een veld met overeenkomstige kleur van je zojuist gekozen kaarten. Aan het einde tel je alle waarden en bonus-, alsook minpunten op. Wat is jouw maximale score?

Na een uiterst succesvol dobbelspel, kon een kaartspel niet uitblijven natuurlijk. In feite werkt het kaartspel hetzelfde. Maar doordat je iets meer keuzes hebt, kun je beter plannen en iets tactischer te werk gaan dan bij het dobbelspel. De solo variant kun je gebruiken als oefening, maar streven naar een zo hoog mogelijk punten aantal maakt het best uitdagend!

Je kunt Qwinto Het Kaartspel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit kaartspel voor in je eentje er uit:

Kaartspel voor 1 Persoon: Qwinto Het Kaartspel (Inhoud)

#4 – Klus Geklaard

Kaartspel voor 1 Persoon: Klus Geklaard
 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: 10+ Jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Aantal spelers: 1 persoon

Als je het over kaartspellen voor 1 persoon hebt mag de naam Friedemann Friese niet ontbreken. Naast Klus Geklaard volgt er in dit blog zelfs nog een spel van hem ;). Klus Geklaard kun je alleen maar in je eentje spelen en wordt wel iets moeilijker dan de vorige spellen.

Een beurt ziet er eigenlijk als volgt uit. Je legt steeds 3 kaarten open op tafel. Op deze kaarten staan symbolen die je in staat stellen enkele acties te doen. Door diverse velden slim te gebruiken en de nodige kaarten te onthouden moet je alle 48 kaarten in slechts 7 rondes op de juiste volgorde leggen. Lukt dit? Dan win je dit solo kaartspel!

De spellen van Friese kenmerken zich door een goed doordacht en werkend spelmechanisme, maar gaan wel gepaard met complexere spelregels. Als je die doorhebt is Klus Geklaard absoluut een waardig kaartspel voor in je eentje. Het zal vast een paar keer mislukken in het begin, maar dan blijft het leuk om vaker te doen!

Je kunt Klus Geklaard bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit solitaire kaartspel er uit:

Kaartspel voor 1 Persoon: Klus Geklaard (Inhoud)


#5 – Second Chance

Kaartspel voor 1 Persoon: Second Chance
 • Uitgever: WhiteGoblinGames
 • Leeftijd: 8+ Jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen

Second Chance is eigenlijk een supersimpel spel voor in je uppie. Je krijgt een formulier met daarop een raster, bestaande uit vierkantjes afgebeeld. Op dat raster is aan jou de taak om te gaan puzzelen!

Elke beurt worden er 2 kaarten open gedraaid. Hierop staan puzzelstukjes afgebeeld en jij moet er eentje van kiezen. Die teken je vervolgens op het raster. Past er een stukje niet? Dan mag je nog één extra kaart trekken (als tweede kans). Past deze wel? Dan speel je door. Past deze niet? Dan eindigt het spel. Het doel is om zoveel mogelijk vakjes te vullen!

Als je van een eenvoudig solo spelletje én puzzelen houdt, dan is Second Chance voor jou een goede keuze. De geluksfactor is wel wat hoger, want je bent afhankelijk van de puzzelstukjes die je trekt. Maar dat geeft waarschijnlijk wel meer spanning (“Zou ik het juiste stukje nu krijgen?”). Iemand die meer tactiek wil toepassen zou ik wel iets anders aanraden!

Je kunt Second Chance bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit kaartspel dat je ook alleen kunt spelen er uit:

Kaartspel voor 1 Persoon: Second Chance (Inhoud)


#6 – Pocket Escape Room

Kaartspel voor 1 Persoon: Pocket Escape Room
 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: 12+ Jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen

We blijven nog even puzzelen, maar dit keer met meer variatie. Dat is wat de Pocket Escape Rooms van 999Games je bieden. Let op: er zijn meerdere Pocket Escape Rooms te krijgen, maar je kunt ze allemaal maar 1x spelen!

Met dit kaartspel moet je steeds de puzzel of het raadsel dat op een kaartje staat oplossen. Heb je het antwoord? Dan controleer je dit op de achterkant. Is het goed? Dan heb je geen minpunten en ga je door naar het volgende kaartje. Bij een fout antwoord doe je dit ook, maar krijg je wel minpunten. Kun jij deze zogenoemde mini escape room oplossen met maximale punten?

Ondanks de naam biedt dit kaartspel voor 1 persoon niet echt een escape room ervaring. Wél biedt het een breed palet met allerlei soorten puzzels en raadsels. En die zijn in essentie wel vergelijkbaar met wat je in een escape room aantreft. Mocht je er trouwens een hebben gespeeld? Dan kun je proberen het gewoon door te verkopen!

Je kunt Pocket Escape Room bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Ik laat ditmaal niks zien, anders verklap ik wellicht een leuk raadsel van dit 1-speler kaartspel.

#7 – Vrijdag

Kaartspel voor 1 Persoon: Vrijdag
 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: 10+ Jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Aantal spelers: 1 persoon

Hier is hij dan, het tweede spel van Friedemann Friese: Vrijdag! Qua solo kaartspellen is dit absoluut een van m’n favorieten. In dit spel ben jij Vrijdag, de persoon die Robinson helpt om sterker te worden, te overleven én uiteindelijk je eiland te verlaten.

Je speelt het als volgt. Elke ronde trek je 2 gevarenkaarten. Hier kies je er eentje van, en die moet je gaan bevechten met jouw gevechtkaarten. Versla je het gevaar? Dan draai je de kaart om en voeg je ‘m toe aan je gevechtkaarten. Je kunt levens inzetten om extra gevechtkaarten te trekken. Maar zijn je levens op vóórdat je de 2 piraten hebt verslagen? Dan verlies je het spel!

Vrijdag was een van de eerste kaartspel dat ik echt alleen speelde. Naast het klassieke Patience dan hè ;). Wat ik echt waardeer aan Vrijdag is dat er ondanks zijn compactheid, écht veel diepgang in zit. Lees anders eens mijn blog waarin ik uitleg hoe je het spel Vrijdag kunt winnen. Voor een spellenfanaat die een kaartspel voor 1 persoon zoekt, is Vrijdag écht een aanrader (staat niet voor niets in mijn top 10 kaartspellen!).

Je kunt Vrijdag Het Kaartspel bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe dit kaartspel voor 1 persoon eruit ziet:

Kaartspel voor 1 Persoon: Vrijdag (Inhoud)


#8 – Castles of Burgundy: Kaartspel

Kaartspel voor 1 Persoon: Castles of Burgundy
 • Uitgever: Ravensburger
 • Leeftijd: 12+ Jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen

Tot slot komen we bij het meest complexe kaartspel voor 1 persoon: Castles of Burgundy: Het Kaartspel. Deze variant stamt af van het originele bordspel. Je kunt het dan ook met meer spelers doen, maar gelukkig is er ook een solo variant. Je speelt dan eigenlijk tegen een fictieve tegenstander ‘Aron’.

Je krijgt elke beurt een aantal kaarten waarmee je acties mag doen. Denk aan het opbouwen van veeteelt, het bouwen van steden of kennis opdoen. Als al je acties zijn gedaan wordt er gekeken hoeveel punten je hebt gescoord. Zijn dit er net zoveel óf meer dan je fictieve tegenstander Aron? Dan speel je de volgende ronde. Zijn het er minder? Dan verlies je. Als je dit 5 rondes volhoudt win je het spel!

Castles of Burgundy: Het Kaartspel is in dit blog zonder twijfel het solitaire kaartspel dat de meeste uitdaging biedt. Zelf vind ik het wel gaaf dat je met alleen kaarten, zo’n uitgebreid spel kunt maken. Let wel op: je hebt veel ruimte nodig op tafel! Ondanks de uitdaging die het biedt, is het geen handig spel voor bijvoorbeeld op vakantie.

Je kunt The Castles of Burgundy Card Game bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Let op: dit kaartspel is niet in het Nederlands verkrijgbaar!

Hieronder zie je hoe dit uitgebreide kaartspel voor in je eentje er uitziet:

Kaartspel voor 1 Persoon: Castles of Burgundy (Inhoud)


Nu ben jij aan de beurt!

Zo. Dat was weer een lijstje. Wat vind jij van de kaartspellen voor 1 persoon in mijn blog?

Er zijn er natuurlijk nog meer. Welke ken jij zoal? Deel je mening in een reactie!

4 reacties

 1. Hello Hans,
  Ikzelf hou het bij de gewone speelkaarten. De laatste maanden heb ik enkele spelletjes bedacht voor 1 speler.
  Ik ben op zoek naar kaartspelers die ook graag spelletjes voor 1 speler spelen (om behaalde resultaten te vergelijken).
  Als er interesse is, kan ik je de spelregels van een spel bezorgen per e-mail (+ voorbeeld scorebladen + 10 kaartenset = volgorde van de kaarten, zodat de score kan vergeleken worden).
  Groetjes,
  Frank

  1. Beste Frank,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie over kaartspellen voor 1 persoon. Wat gaaf dat je zelf spelletjes bedenkt!

   Je mag het materiaal altijd naar me mailen (info@spellenwijs.nl). Ik kan alleen niet beloven dat ik er op korte termijn aan toe kom om ze door te nemen.

   Heb je ook al eens overwogen om ze te delen met geïnteresseerden op bijvoorbeeld Bordspelmania?

   Groet en succes!
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Ik heb naar aanleiding van jouw blog een aantal spellen gekocht voor 1 persoon waaronder castles of burgundy het kaartspel.
  Wat schetst mijn verbazing dat ik nergens op internet de nederlandse spelregels kan vinden.
  Kun jij me daar aan helpen?

  1. Beste Jolande,

   Bedankt voor je vraag en wat leuk dat je een aantal solo spelletjes hebt gekocht!

   Ik heb direct voor je gezocht, maar inderdaad, er zijn geen Nederlandse spelregels in pdf formaat.

   Er staan op Youtube wel wat video’s in het Nederlands/Vlaams. Misschien dat die wat handvatten kunnen bieden?

   Laat maar weten of je er uit komt!

   Ik ga in ieder geval nog even bij het spel zetten dat deze alleen in het Engels verkrijgbaar is.

   Excuses voor het ongemak en hopelijk kun je ‘m toch spelen (want hij is zeker de moeite waard!).

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *