HABA Karuba Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

HABA Karuba Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Als ik aan HABA denk, dan denk ik aan kinderspellen. En dan vooral aan spelletjes voor jongere kinderen. Toch hebben ze ook titels voor oudere kinderen (en zelfs volwassenen). Karuba is zo’n spel.

In dit blog deel ik VEEL foto’s, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Karuba spel review!

Voordat je begint met lezen: HABA gaf mij het bordspel Karuba zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je diep in de jungle meerdere schatten en tempels vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Karuba:

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

HABA Karuba Spel: Voorkant Doos

En hieronder zie je de achterkant:

HABA Karuba Spel: Achterkant Doos

De binnenkant ziet er zo uit:

HABA Karuba Spel: Binnenkant Doos

Je vindt de Karuba spelregels terug in een boekje van 16 bladzijden. Echter, de voorkant telt niet mee, de middelste 2 bladzijden zij voor scores. Daarnaast is de ene helft in het Nederlands, de andere helft is in het Frans. Bottom line heb je 6 pagina’s aan spelregels.

HABA Karuba Spel: Spelregels

Er is voor elke speler een spelerstableau. Alle tableaus zijn hetzelfde.

HABA Karuba Spel: Spelertableaus

Elke speler krijgt 4 avonturiers (1 van elke kleur):

HABA Karuba Spel: Avonturiers

En elke speler krijgt 4 tempels (1 van elke kleur):

HABA Karuba Spel: Tempels

Zodra een speler met zijn avonturier een tempel van dezelfde kleur weet te bereiken, mag deze speler de meest waardevolle tempelschat nemen:

HABA Karuba Spel: Tempelschatten

Ook krijgt elke speler een stapel van 36 junglekaartjes met dezelfde achtergrondkleur.

HABA Karuba Spel: Junglekaartjes (Achterkant)

Iedereen krijgt dezelfde 36 kaartjes. Hieronder zie je de voorkant van al die kaartjes:

HABA Karuba Spel: Junglekaartjes (Voorkant)

Tot slot kun je kristallen en goudklompjes verzamelen:

HABA Karuba Spel: Kristallen & Goudklompjes

3 – Karuba: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Karuba? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Karuba speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Karuba?

Karuba is een tile placement spel waarin spelers de jungle in gaan om schatten en tempels te ontdekken.

Één speler schudt zijn tegels en vormt een gedekte trekstapel. Tijdens een beurt trekt hij of zij één tegel. Vervolgens zoeken de andere spelers dezelfde tegel in hun stapel. Met tegels kun je 2 dingen doen. Je kunt ‘m op je speelbord leggen zodat het onderdeel wordt van een looproute óf je levert de tegel in om je avonturier 2-4 stappen te verplaatsen over die route.

In de jungle kun je kristallen en goudklompen oprapen. Bereikt je avonturier een tempel in zijn of haar kleur? Dan leveren diens schatten je ook nog eens punten op.

Zijn alle tegels gespeeld? Dan wint de speler met de meeste punten.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Karuba. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Geef elke speler een spelersbord, een set junglekaartjes, 4 verschillende tempels en 4 verschillende avonturiers. Leg de kristallen en goudklompjes als voorraad op tafel. Vorm van elke kleur tempelschat een stapel van laag naar hoog, met de hoogste schat bovenop.

Één speler schudt zijn of haar tempelkaartjes (dit is de Expeditieleider) en vormt een gedekte trekstapel. De rest sorteert de stapel van 1 t/m 36.

Elke speler mag vervolgens de locatie van een avonturier en tempel (van dezelfde kleur) op het tableau bepalen. Alle spelers zetten de speelfiguren op dezelfde, gekozen plaats. De avonturier moet op een kustveld. De tempel op een bosveld. NB: Bij 3 spelers mag één speler een extra combinatie plaatsen.

Nadat alle tempels en avonturiers zijn geplaatst, heb je als het goed is zoiets als hieronder op tafel liggen:

HABA Karuba Spel: Startopstelling voor 2 Spelers

3.2 – Spelverloop

Het spel duurt een onbepaald aantal rondes (maximaal 36 though).

HABA Karuba Spel: Junglekaartje Omdraaien

Elke ronde draait de Expeditieleider het bovenste junglekaartje van zijn stapel om en laat ‘m zien aan alle andere spelers.

Nu kiest elke speler 1 van deze 2 acties:

  1. Kaartje op het spelerstableau leggen
  2. Kaartje afleggen en avonturier verplaatsen
HABA Karuba Spel: Junglekaartje Plaatsen

Door kaartjes op je spelerstableau te leggen kun je routes maken waarmee de avonturiers naar de tempel van dezelfde kleur kunnen geraken. Je mag kaartjes op elk vrij veld plaatsen, het afgebeelde cijfer moet altijd rechtop staan (draaien is dus niet toegestaan) en er mogen doodlopende routes ontstaan. Staat er een kristal of goudklompje op het kaartje afgebeeld? Leg er dan een echte uit de voorraad op.

HABA Karuba Spel: Goudklompje Neerleggen

Door een kaartje af te leggen kun je één avonturier in je beurt verplaatsen. Avonturiers kunnen 2, 3 of 4 stappen verplaatsen, gelijk aan het aantal paden die aan de randen grenzen van het afgelegde kaartje. Ze mogen alleen over paden verplaatsen (één stap is één kaartje), je mag elke gewenste richting inslaan en je mag minder stappen zetten als je dat wil. Er mag maximaal 1 avonturier op een kaartje staan en ze kunnen niet over elkaar heen springen.

HABA Karuba Spel: Avonturier verplaatsen

Eindigt een avonturier op een veld met een kristal of goudklompje? Dan mag je die pakken en naast je speelbord leggen. Deze leveren punten op aan het einde van het spel. NB: Je moet de beweging eindigen op het veld met de kristal of goudklomp, anders mag je ‘m niet pakken!

Eindigt een avonturier bij een tempel van dezelfde kleur? Zet de avonturier er dan achter en neem de bovenste tempelschat in die kleur. De bovenste schatten zijn meer punten waard. De speler die dus als eerst een tempel met zijn avonturier bereikt, krijgt meer punten.

HABA Karuba Spel: Avonturier Bereikt Tempel

3.3 – Einde van het spel

Het spel eindigt als:

  • Het laatste junglekaartje is gespeeld of
  • als een speler alle tempels heeft bereikt met zijn of haar avonturiers.

Na de ronde waarin bovenstaande gebeurt volgt de puntentelling. Spelers krijgen punten voor:

HABA Karuba Spel: Verzamelde Punten
  • Verzamelde tempelschatten (5, 4, 3 of 2 punten per schat)
  • Goudklompjes (2 punten per stuk)
  • Kristallen (1 punt per stuk)

De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijkspel is de tiebreaker de minste junglekaartjes op je spelerstableau.

4 – Karuba Spel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Karuba spel recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Karuba baan je een weg door de jungle zodat jouw avonturiers als eerste de tempels bereiken waar felbegeerde schatten liggen. Ach, en along the way kun je misschien nog wat kristallen en goudklompjes oprapen. Ook die zijn geld, eh, punten waard!

Persoonlijk vind ik een thema met avonturiers die een eiland gaan verkennen bijna altijd wel leuk. Denk bijvoorbeeld aan De Verdwenen Ruïnes van Arnak en De Zoektocht naar El Dorado. Maargoed, of jij dat ook vindt is natuurlijk een kwestie van smaak.

Wat onmiskenbaar is, is dat het thema het spelverloop meer dan voldoende ondersteunt. Door alleen de eerste alinea van dit kopje aan iemand te vertellen, is gelijk duidelijk wat je moet gaan doen.

HABA Karuba Spel: Volle Jungle

Het plaatsen van een kaartje (en daarmee een route vormen) klinkt logisch. Al is een kritische noot dat je het kaartje overal mag neerleggen. En hoe wordt de route zichtbaar op een plek waar je avonturier niet eens staat? En hoezo mag je een avonturier verplaatsen als je een kaartje aflegt? Oké, details houd je altijd.

Feit blijft dat het spel door het thema leuk wordt aangekleed en dat je het spel er relatief snel door uitlegt.

Het speelmateriaal is van goede kwaliteit. Vooral de houten speelfiguren zijn stevig en afgewerkt met coating. Dat is bij HABA volgens mij de standaard. De kristallen en goudklompjes blinken heerlijk en geven het gevoel dat je echt iets waardevols verzameld. Dat de tempelschatten slechts kartonnen plaatjes zijn met een waarde erop, neem ik voor lief.

HABA Karuba Spel: Goudklompjes in Jungle

Samenvattend heeft Karuba een sterk thema dat goed bijdraagt aan het spelverloop en fraai speelmateriaal van goede tot hoge kwaliteit.

Spelregels & Toegankelijkheid

De Karuba spelregels zijn duidelijk opgebouwd en voor zover ik kan bepalen volledig. Er wordt wel actief gebruik gemaakt van opmaak (which is nice), maar toch voelen de spelregels wat volgepropt aan. Dit komt denk ik vooral doordat bepaalde subkoppen niet opvallen en items in bulletlists heel erg variëren qua lengte.

HABA Karuba Spel: Spelregels (in detail)

Toegegeven, de spelregels doen wat ze moeten doen: uitleggen hoe je Karuba speelt.

Karuba is een uitermate toegankelijk bordspel. Een beurt is kort en overzichtelijk en spelers voeren hun beurt tegelijkertijd uit. Hierdoor heeft het spel echt een aangename speelduur. Niet alleen voor families, maar ook voor fervent bordspelers die bij wijze van de halve Abraham of Sarah al zijn gepasseerd.

Ik denk eigenlijk dat er weinig mensen zijn die Karuba niet leuk vinden. Vooral de groep ‘strategische spelers’ zullen er minder plezier aan beleven. En here’s why

Strategie of Geluk?

Je kunt niet strategisch spelen in Karuba. Het is elke keer weer afwachten welke kaartjes er tevoorschijn komen. En daar speelt geluk een grote rol.

Ik en mijn medespelers hebben vaak gehad dat we bijvoorbeeld één kruising nodig hadden om paden met elkaar te verbinden. Zonder die verbinding konden de avonturiers niet verder. En wat gebeurde er? Alle (nog beschikbare) kruisingen lagen onderin de trekstapel. Dat is pech hebben.

HABA Karuba Spel: Avonturiers naast elkaar

Uiteraard kun je zoiets als hierboven proberen te voorkomen, door tactisch te spelen. Zorg dat routes open blijven én zorg dat je altijd meerdere opties hebt om avonturiers te verplaatsen.

Nog een tactische keuze: probeer nooit om kristallen en/of goudklompjes direct naast elkaar te leggen. Voor een avonturier is dat 1 stap. Terwijl je door het afleggen van een kaartje minimaal 2 stappen mag zetten. Zonde als je de avonturier dus minder ver kunt laten lopen.

Samenvattend omschrijf ik Karuba dus als een tactisch spel waar geluk ook zeker een rol speelt.

Spelmechanisme

Hét spelmechanisme dat direct opvalt natuurlijk Tile Placement. In Karuba plaats je tegeltjes op je spelersbord om routes voor je avonturiers te creëren die naar de tempels leiden. De tegeltjes zijn vierkant.

Andere spellen met Tile Placement en vierkantje tegeltjes zijn o.a. Carcassonne, Raja’s van de Ganges, Galaxy Trucker en Caverna.

Met alleen tegels plaatsen kom je er niet. Je moet ze zó neerleggen dat er routes worden gevormd. Niet verwonderlijk dat het volgende mechanisme Network & Route Building heet.

Dit ken je misschien wel uit Ticket to Ride Europe, Hoogspanning en Brass: Birmingham. Je vindt het echter ook terug in de eerder genoemde spellen Carcassonne en Raja’s van de Ganges.

HABA Karuba Spel: Tempelschat Nemen

Tot slot het spelmechanisme Race. Want het is niet het doel om routes te vormen. Het doel is om je avonturiers zo snel mogelijk bij de tempels te krijgen. En daar komt Racing (alsook Grid Movement) bij kijken. Je legt dan een tegel af en verplaatst je avonturier 2, 3 of 4 velden.

Wellicht heb je dit mechanisme al eens ervaren in spellen als De Zoektocht naar El Dorado, Cubitos, Flamme Rouge en Het Orakel van Delphi.

Interactie

Karuba is grotendeels een race. Niet alleen kun je veel punten verdienen als je met alle avonturiers de tempels bereikt, maar je beëindigt zo ook nog eens het spel.

Die race zorgt voor een passieve vorm van interactie. Je zit continu om je heen te kijken…

“Kan ik een tussenstop maken om dit goudklompje op te pakken? Of bereikt Kees zijn avonturier dan de tempel?”

“Kan ik beter de gele of paarse avonturier verplaatsen? Ah, Ray heeft bijna paars binnen, dan ga ik wel voor geel.”

De ogen die van links naar rechts schieten en een blik op andermans spelersbord werpen zijn erg leuk om te zien. Je hebt een onderlinge concurrentie en moet je acties deels van anderen laten afhangen. Dat geeft ook een soort van spanning.

HABA Karuba Spel: Volle Jungle

Agressieve interactieve vind je in ieder geval niet terug in Karuba. Je kunt elkaar bijvoorbeeld geen slechte tegels aansmeren (je kunt niet kiezen welke tegel je pakt) en je kunt elkaar niet naaien (zoals tegels vernietigen). Maar hey, Karuba wordt ook gedefinieerd als familiespel hè ;).

Herspeelbaarheid

Ik had niet gedacht dat de herspeelbaarheid zo hoog zou zijn eigenlijk.

Kijk. Je kunt elk potje weer voor een andere startopstelling kiezen. En junglekaartjes worden altijd wel in een andere volgorde getrokken. Dus op zich biedt dit genoeg ruimte voor variatie.

Het spelverloop leek me alleen dusdanig eenvoudig, dat ik had verwacht er op een gegeven moment wel op uit gekeken te zijn.

Maar niets bleek minder waar. Soms spelen we Karuba gewoon 3x op een avond. Het heeft echt iets verslavend. En fair enough, de korte speelduur nodigt ook uit tot vaker spelen.

Dus op basis van m’n eigen ervaring kan ik concluderen dat de herspeelbaarheid hoger ligt dan ik had gedacht.

HABA Karuba Spel: op Tafel

Mijn Karuba spel review in het kort?

Ik vind Karuba een heerlijk spelletje dat je, ondanks z’n formaat, ‘ff’ snel tussendoor kunt spelen. Je beurt is immers kort en overzichtelijk. Bovendien is iedereen tegelijk aan de beurt. Je moet hier en daar wat geluk hebben, maar kunt ook zeker tactische keuzes maken. Ik zie Karuba als een simpele variant van De Zoektocht naar El Dorado. Nu kun je dus ook met jongere kinderen (vanaf 8 jaar) de jungle ontdekken!

5 – Karuba spel: Waar te koop?

Je kunt het spel Karuba o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Karuba. Het werd bedacht door Rüdiger Dorn en internationaal uitgebracht door HABA. Zij verzorgen ook de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Karuba review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

2 reacties

  1. De expeditieleider heeft een klein nadeel dat hij zijn resterende tegels niet kan zien. Eventueel kan je die rol uitbesteden aan de uitstekende app ‘Karuba Tile Selector’ ontwikkeld door Kerbels (zeker beschikbaar voor Android). Zo is het voor iedereen even eerlijk/handig…

    1. Beste Nicolas,

      Thanks voor je reactie bij m’n Karuba spel review.

      Wat een goed idee! Super dat je die even deelt. Daar zullen meer mensen baat bij hebben.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *