Keer op Keer KIDS: Review, Speluitleg + Unboxing!

Keer op Keer KIDS: Review, Speluitleg + Unboxing!

Iets wat ik mooi vind om te zien aan mijn kinderen die steeds ouder worden, is dat ze steeds meer spelletjes kunnen doen. Vooral mijn dochtertje, die nu 5 jaar is, ontdekt superveel (ja hey, wat wil je met zo’n spellengek als vader).

Aangezien ik de originele Keer op Keer erg leuk vind, was ik heel benieuwd naar Keer op Keer KIDS. In deze variant zit er iets meer thema omheen: je helpt in de dierentuin met het voeren van dieren.

In dit blog laat ik je foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Keer op Keer KIDS review met je!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het dobbelspel Keer op Keer Kids zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in Keer op Keer Kids meerdere actievelden hebt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Verschil met Keer op KeerWaar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Keer op Keer Kids:

  • 1 Scoreblok (100 formulieren)
  • 3 Dobbelstenen
  • 4 Potloden
  • 1 Boekje met Spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken. Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Keer op Keer Kids: Voorkant Doos

En de achterkant:

Keer op Keer Kids: Achterkant Doos

De binnenkant ziet er zo uit (vooral veel branding voor het Duitse Schmidt Spiele ;)).

Keer op Keer Kids: Binnenkant Doos

De Keer op Keer Kids spelregels vind je terug in een boekje van 4 bladzijden:

Keer op Keer Kids: Spelregels

Je krijgt er een scoreblok bij met 100 scoreformulieren:

Keer op Keer Kids: Scoreblok

Wat zou een dobbelspel nou zijn zonder dobbelstenen?

Keer op Keer Kids: Dobbelstenen

En om er een roll & write van te maken, krijg je deze potloden erbij:

Keer op Keer Kids: Potloden

3 – Keer op Keer Kids: Speluitleg

Hieronder lees je eerst mijn korte Keer op Keer Kids speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Keer op Keer Kids?

Keer op Keer Kids is een vereenvoudigde variant van Keer op Keer. Je gooit om de beurt met de 3 dobbelstenen. De actieve speler (die gooide) kiest een kleur en kruist vakjes weg op zijn scoreformulier. De passieve spelers (die niet gooiden) mogen hetzelfde doen met één van de twee overgebleven dobbelstenen.

Voor elke volle kolom mag je een rondje zetten. De speler die als eerste een kolom vol heeft, mag een extra rondje zetten.

Zodra een speler alle vakjes van 2 kleuren heeft weggestreept, eindigt het spel. De speler die nu de meeste rondjes heeft, wint het spel!

Hieronder vind je mijn uitgebreidere Keer op Keer Kids speluitleg. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Hoe ziet een beurt er uit?
  3. Kruisjes zetten
  4. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Geef elke speler een scoreformulier en potlood. Leg de 3 dobbelstenen midden op tafel en bepaal de startspeler. Dat was het al!

Keer op Keer Kids: Startopstelling voor 3 Spelers

3.2 – Hoe ziet een beurt er uit?

Als je aan de beurt bent, ben je de actieve speler. De andere spelers zijn in jouw beurt de passieve spelers.

De actieve speler werpt de 3 dobbelstenen. Vervolgens kiest hij of zij er eentje uit en zet dan kruisjes op zijn of haar scoreformulier. Tot slot mogen de passieve spelers hetzelfde doen met één van de overgebleven dobbelstenen.

Daarna is de volgende speler aan de beurt.

3.3 – Kruisjes zetten

Op de dobbelstenen staan 6 kleuren:

  1. Rood
  2. Blauw
  3. Groen
  4. Geel
  5. Oranje
  6. Paars
Keer op Keer Kids: Kruisje Zetten

Als je een kleur dobbelsteen kiest, mag je in een groot vak (bestaande uit 1, 2, 3 of 4 kleine vakjes) alle kleine vakjes door kruisen. Dat grote vak moet:

  • Een ster hebben (middelste kolom) of
  • Horizontaal of verticaal grenzen aan een vakje dat al een kruis heeft.

Zodra je in alle vakjes van een kolom kruisjes hebt staan, mag je de emmer (of 2 emmers in de buitenste kolommen) onder de kolom omcirkelen.

Keer op Keer Kids: Emmer Omcirkelen

Ben jij de eerste die een kolom vult? Dan mag je ook het plaatje boven de kolom omcirkelen. Alle andere spelers zetten een kruis door dit plaatje. Zij kunnen deze cirkel niet meer verdienen.

Keer op Keer Kids: Plaatje Omcirkelen

De paarse kleur is een joker.

Kiest een speler de kleur paars? Dan kleurt hij of zij één uitroepteken onder een kameleon in. Verder gebeurt er niets. Kies je de later in het spel opnieuw een paarse dobbelsteen? Dan kleur je het tweede uitroeptekenveld in. Nu moet je direct alle kleine vakjes in een groot vak naar keuze aankruisen.

Let wel: het grote vak moet of een grote ster hebben óf horizontaal/verticaal aan een eerder gezet kruisje grenzen.

Lukt het een speler om alle vakjes van één kleur op zijn of haar scoreformulier aan te kruisen? Dan mag hij onderaan het scoreformulier ook 2 cirkels zetten om het bijbehorende eten.

Keer op Keer Kids: Bonusvelden

3.4 – Einde van het spel

Zodra een speler alle vakjes van een tweede kleur heeft aangekruist, eindigt het spel. De beurt wordt wel afgemaakt.

Nu telt iedereen hoeveel cirkels hij of zij heeft. De speler met de meeste cirkels wint Keer op Keer voor kinderen!

Keer op Keer Kids: Ingevuld Scoreformulier

4 – Keer op Keer Kids: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Keer op Keer Kids recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Ik moet bekennen dat ik het thema toch wat matig vind. Je zou dieren moeten voeren in hun dierenverblijven en op die manier punten moeten verdienen. Keer op Keer is natuurlijk al een abstracte roll & write en hoewel Keer op Keer Kids een poging doet er iets meer ‘swung’ aan te geven, lukt dat naar mijn mening niet helemaal.

Keer op Keer Kids: Kleurrijk spel

Wél word ik vrolijk van de felle kleuren die het scoreformulier tekenen en de grappige dieren in het artwork. Dat spreekt mij, maar ook mijn dochtertje van 5 jaar aan.

Op zich zijn alle symbolen duidelijk, al heb ik ervaren dat de kleine tekeningen boven alle kolommen soms wat lastig te zien zijn. Dat had misschien toch iets anders gemogen.

Enfin, mijn gedempte enthousiasme doet niet af aan het spel zelf. Dat lees je verderop in mijn Keer op Keer Kids review.

Spelregels & Toegankelijkheid

Zoals ik net al zei is mijn dochtertje nu 5 jaar oud. En dat is precies de leeftijd die op het doosje staat. En tuurlijk, het zal voor ieder kind anders zijn, maar mijn dochter pikte de spelregels snel op. Ze gaat nog niet echt tactisch te werk, maar ze snapt wel wat ze moet doen.

Ik denk dan ook dat de spelregels zeer toegankelijk en behapbaar zijn voor kinderen. In ieder geval vanaf 5 jaar. Met 6 of 7 jaar zul je iets ‘veiliger’ zitten wellicht. Des te ouder, des te beter de kindjes het zullen snappen.

Strategie of Geluk?

Keer op Keer Kids is grotendeels een kwestie van geluk, maar er zijn een aantal tactische overwegingen die je kunt maken bij het kiezen van een kleur dobbelsteen. Zo kun je een kleur wegkapen van een tegenstander of een kleur kiezen waarmee je extra mogelijkheden van aankruisen op jouw veld. Dit is hetzelfde als in de originele Keer op Keer.

Interactie

Er zit een klein beetje interactie in Keer op Keer Kids. De speler die als eerste een bepaalde kolom vult, krijgt een bonus. De andere spelers krijgen de bonus voor die kolom niet. Hierdoor ontstaat een soort race gevoel en daar zit wat interactie in.

Keer op Keer Kids: Scorevel met Potlood

Daarnaast kun je dus als actieve speler een bepaalde dobbelsteen voor de neus van een passieve speler wegkapen, zodat hij of zij een kleur niet kan aankruisen.

Herspeelbaarheid

Hoewel elk scoreformulier hetzelfde is, dobbel je nooit dezelfde kleuren. Daarmee heeft Keer op Keer Kids de potentie van een hoge herspeelbaarheid. Persoonlijk vind ik Keer op Keer Kids, als volwassene, leuk voor af en toe. En mijn dochtertje lijkt die mening te delen.

Maar dan moet ik wel zeggen dat ik mijn dochter ook blootstel aan wat uitdagendere spellen en ze daar wat meer van lijkt te houden.

Keer op Keer Kids: op Tafel

Mijn Keer op Keer Kids review in het kort?

Keer op Keer Kids staat voor een uitdaging: als abstracte roll & write kinderen boeien. Klinkt lastig, en dat is het ook. Maar ondanks dat het spel thematisch niet zo sterk is, leg je wel een vrolijk, kleurrijk en toegankelijk dobbelspelletje op tafel. Niet supermakkelijk, maar juist wat uitdagender voor jonge kinderen vanaf 5 jaar.

5 – Verschil Keer op Keer en Keer op Keer KIDS?

Waarin verschilt Keer op Keer Kids met Keer op Keer?

Keer op Keer Kids is makkelijker en dat komt door het volgende.

De kids versie heeft geen puntensysteem met getallen. Je verzamelt cirkels en die tel je aan het einde bij elkaar op. Daarnaast gooi je alleen met 3 gekleurde dobbelstenen (en dus niet met dobbelstenen met getallen). Als je een kleur kiest, kruis je alle kleine vakjes van het grotere vak weg. Bovendien zijn er geen sterren, krijg je geen minpunten bij het gebruik van jokers en is de bonus voor iedereen gelijk als je alle vakjes van een kleur hebt aangekruist.

6 – Keer op Keer Kids: Waar te koop?

Je kunt Keer op Keer Kids online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit spel heb ik je verteld over Keer op Keer Kids, een vereenvoudigde variant van het populaire dobbelspel door Markus en Inka Brand. Ik liet je foto’s zien, gaf je de speluitleg én deelde mijn Keer op Keer Kids review met je.

Ken jij deze roll & write voor kinderen al? En wat vind je ervan? Of heb je er nog vragen over? Ik hoor graag van je in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Markus Größing via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *