Keer op Keer Tactiek nodig? Check hier 5 Tips voor een Strategie om te Winnen!

Keer op Keer Winnen: Tactieken, Tips & Strategie

Ik denk dat Clever en Keer op Keer de meest populaire dobbelspellen van 999 Games zijn. Een tijd geleden schreef ik al een blog met tips om Clever te winnen. Een blog met Keer op Keer tactieken bleef uit.

Tot nu!

Het werd hoog tijd dus in dit blog deel ik 5 tips met je zodat je jouw strategie kunt vormgeven en Keer op Keer elke keer weer kunt winnen!

Tip #1 – Houd zoveel mogelijk opties open!

Tijdens Keer op Keer (of Keer op Keer 2) wil je elke beurt wel een kruisje kunnen zetten, toch? Het voelt dan ook zwaar irritant als je een beurt niks kunt aankruisen en moet passen. En hoewel je niet kunt voorkomen dat je moet passen, kun je het aantal keer dat je past wél minimaliseren.

Daarmee kom ik tot m’n eerste en tevens beste Keer op Keer tactiek die ik je kan geven: houd zoveel mogelijk opties open.

Concreet betekent dit dat je na het zetten van kruisjes moet proberen om zoveel mogelijk verschillende kleuren bereikbaar te houden voor de volgende beurt. Want dan maakt het niet uit welke kleur er in de volgende beurt wordt gegooid: jij kunt ‘m toch wel kwijt (afhankelijk van het aantal beschikbare vakjes)!

Keer op Keer Tactiek: Houd Opties Open

Voorbeeld: hierboven zie je dat je de blauwe kleurvelden van 4 of 5 vakjes kunt wegkruisen. Ik zou nu zelf bijna altijd kiezen voor het kleurveld van 4 vakjes. Dan kun je in je volgende beurt namelijk weer roze aankruisen.

En deze Keer op Keer tactiek gaat verder. Naast kleuren worden er namelijk ook getallen gegooid die het aantal vakjes weergeven die je moet aankruisen. Probeer dus ook om zoveel mogelijk verschillende aantallen vakjes bereikbaar te houden. Wordt er dan een 1, 2, 3, 4 of 5 gegooid? Geen probleem, jij kunt die kwijt (afhankelijk van de geworpen kleur)!

Tuurlijk, op een gegeven moment worden de mogelijkheden beperkter en kun je niet alles open houden. Dat kan ook niet. Wél kun je proberen om zoveel mogelijk opties open te houden! Dat is een van de beste Keer op Keer tips die ik je kan geven.

Tip #2: Focus (eerst) op één zijde

Goed, de eerste Keer op Keer tip luidde dat je zoveel mogelijk opties open moet houden. Maar dat betekent niet dat je per se naar links én rechts op je scoreformulier moet gaan. Een van de manieren om punten te scoren is namelijk het vullen van kolommen.

En wie een kolom als eerste vult, krijgt meer punten dan de latere vuller(s). Daarbij komt ook nog eens dat de buitenste kolommen naar verhouding meer punten waard zijn.

Keer op Keer Tactiek: Focus op één Zijde

Dus:

 • Of je gaat eerst de binnenste kolommen vullen.
 • Of je gaat eerst de buitenste kolommen vullen.

Maar focus daarbij op één zijde. Ga je zowel links als rechts van kolom H werken? Dan werk je niet efficiënt.

Pas als je mogelijkheden om kruisjes te zetten slinken, dan zou ik naar de andere kant uitwijken. Al is het maar om daar sterren weg te kruisen.

Tip #3: Ga voor rechts?

Als je naar het Keer op Keer scoreformulier kijkt, dan zie je al dat de zijde links van kolom H niet hetzelfde is als de zijde rechts van kolom H.

Maar wist je ook dat de verdeling van het aantal vakjes per kleurenveld anders is?

Aantal vakjes per kleurveldLinks van kolom HRechts van Kolom H
Kleurveld met 1 vakje22
Kleurveld met 2 vakjes41
Kleurveld met 3 vakjes14
Kleurveld met 4 vakjes14
Kleurveld met 5 vakjes14
Kleurveld met 6 zakjes50
Totaal1415

NB: Er is 1 kleurveld niet mee gerekend, namelijk de enkele groene in kolom H.

Waarom noem ik dit?

Aan de linkerzijde heb je kleurvelden die uit 6 vakjes bestaan. Dat zijn er vijf. Elk van deze velden kun je niet met 1 worp vullen. Je hebt altijd 2 of meer worpen nodig.

Als ik dan een sommetje maak, zie ik het volgende.

 • Om alle kolommen aan de linkerzijde van kolom H te vullen, heb je ten minste 19 worpen nodig.
 • Om alle kolommen aan de rechterzijde van kolom H te vullen, heb je ten minste 15 worpen nodig.
Keer op Keer Tactiek: Ga voor Rechts?

Volgens mij kan ik hieruit concluderen dat je rechts sneller vult. Als je een Keer op Keer strategie wil hebben en een zijde wil kiezen, dan zou ik dus voor de rechterkolom gaan.

Hoewel deze Keer op Keer tactiek voor mij, familie en vrienden meestal goed uitpakt, ben ik erg benieuwd naar jouw ervaring.

Want of mijn conclusie statistisch gezien klopt, weet ik niet zeker. Een voordeel van veel kleurvelden met 6 vakjes is namelijk dat je er elk getal in kwijt kan. De kans dat je aan de linkerkant dus kruisjes kunt zetten, is dan wat groter.

Volgens mij klopt m’n tip in een ideale theoretische context. In de praktijk misschien niet.

Tip #4: Joker of niet?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag tijdens een potje Keer op Keer. “Moet ik nou die joker inzetten of niet?”

Keer op Keer Tactiek: Joker Inzetten of Niet?

Ik stel mezelf altijd de volgende vragen (ook in die volgorde).

Scoor ik er direct punten mee? Ofwel, vul ik een kolom, kruis ik een ster weg of heb ik er een volledige kleur mee weggestreept? Is het antwoord op deze vraag ‘Ja’? Dan gebruik ik die joker. Die -1 heb je dan snel terugverdiend.

Scoor ik er niet direct punten mee? Dan vraag ik mezelf het volgende af:

Als ik nu een joker gebruik, vergroot ik dan de kans dat ik in de volgende beurt weer kruisjes kan zetten? Is het antwoord ‘Ja’? Dan gebruik ik bijna altijd de joker. Is het antwoord ‘Nee’? Dan kijk ik naar hoe snel mijn tegenstanders kruisjes zetten. Kruisen zij in rap tempo het scoreformulier vol? Dan zal ik ook sneller mijn joker(s) inzetten. Simpelweg om de concurrentie bij te blijven.

Tot slot probeer ik wel altijd 2 of 3 jokers over te houden voor richting het einde van het spel. Ik zet dus niet meteen alles in als de mogelijkheid zich voor doet. Aan het einde worden de mogelijkheden beperkter dan in het begin. Je hebt jokers dan meer nodig om je doelen te bereiken (zoals kolommen te vullen of sterren weg te kruisen).

Tip #5: Maak niet zomaar het spel ten einde!

Het is niet de speler die het spel einde maakt, die wint. Het is de speler met de meeste punten.

Kun jij het einde inluiden van Keer op Keer? Handel niet te snel. Kijk eerst op de scoreformuliertjes van je tegenstanders en probeer een idee te krijgen van hun punten.

Keer op Keer Tactiek: Spel Einde Maken of Niet?

Lijken ze er beter voor te staan dan jij? Dan kan het wijs zijn om het spel nog niet einde te maken. Neem in dit geval de gok dat jij nog wat extra kolommen kunt vullen (en sterren kunt wegkruisen), terwijl je tegenstander niet gooit wat hij of zij nodig heeft.

Lijken ze er niet beter voor te staan dan jij? Waar wacht je nog op! Hup, Keer op Keer winnen!

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse Keer op keer tips en tactieken met je gedeeld, die je kunt gebruiken tijdens jouw Keer op Keer strategie. Alles om te winnen!

Uiteraard is elke tactiek een richtlijn en bovendien gebaseerd op mijn ervaring. Het zal niet altijd goed uitkomen en misschien ben je het er ook niet mee eens. Dat kan natuurlijk.

In dat geval hoor ik natuurlijk graag in een reactie welke tips en tactieken jij toepast om Keer op Keer te winnen!

4 reacties

 1. Hoi hans, wat voor mij belangrijk is bij keer op keer 2 is dat je zorgt dat je de rijen met het symbooltje ‘bom’ snel krijgt, dus je werkt dan tegelijk wel.links en rechts.. als je dan ook het gratis hartje kan bemachtigen heb je er vele voordelen mee. Volgens mij gaat het om de rijen ‘S, Q en R. Met geduld vervolgens verder werken en punten scoren in de kolommen.. ( slim je bommen inzetten zodat je sneller bij de laatste kolommen kan komen.. )

  1. Beste Rianne,

   Bedankt voor je goeie Keer op Keer 2 tactiek! Dat zit bij Keer op Keer 2 net wat anders dan bij Keer op Keer 1 :).

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Dank voor de tips.
  Vraagje: kan ik meer dan vijf hartjes scoren. Ik heb 5 hartjes ingekocht en daarna twee rijen met 2 hartjes afgesloten? Dus 7 hartjes? Kan dat?
  Groetjes,
  Nahida

  1. Beste Nahida,

   Bedankt voor je vraag.

   In de spelregels staat dat je een hartje moet omcirkelen. Aangezien er maar 5 hartjes afgebeeld zijn, verwacht ik dat een 6e en 7e niet omcirkeld (en gebruikt) kunnen worden.

   Speltechnisch lijkt het me ook interessanter dat je op een gegeven moment een keuze moet maken: Ga ik nu voor een hartje op de dobbelsteen of probeer ik die later te claimen met een rij?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *