Keltis: Spel Uitleg, Unboxing & Review!

Keltis: Speluitleg, Unboxing & Review!

Misschien wist je het nog niet, maar de Kelten hebben ons veel leuke en handige dingen gebracht.

Zo hebben zij bijgedragen aan het griezelige, doch gezellige Halloweenfeest dat we nu jaarlijks op 31 oktober vieren. Ook stammen diverse woorden uit de Nederlandse taal af van de Keltische taal. Bijvoorbeeld ambt, ambacht en kar.

Maar het meest verrassende vond ik dat de Kelten ook wel bekend stonden als Galliërs. En dat maakt dat ze indirect de inspiratiebron vormden voor de verhalen van Asterix en Obelix!

In 2008 werd het door Reiner Knizia bedachte bordspel Keltis uitgebracht. In dit blog deel ik de speluitleg, unboxing én natuurlijk een review.

Zou Keltis ook zo’n mooi stukje ‘erfgoed’ zijn?

Voordat je begint met lezen: WhiteGoblinGames gaf mij het spel Keltis zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog zal ik de volgende onderdelen over het Keltis bordspel bespreken:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. Keltis: Speluitleg
  5. Keltis: Review
  6. Keltis: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 2-4 Personen
  • Speelduur: 30 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: White Goblin Games
  • Spelauteur: Reiner Knizia
  • Illustrator: Claus Stephan en Martin Hoffman
  • Te koop bij: WhiteGoblinGamesSpellenrijk.nlbol.com

2 – Kort Speloverzicht

“Een oude Keltische wijsheid zegt, dat ieder mens zijn levenswandel in het negatieve begint en zich langzaam een weg baant naar het positieve, dat uiteindelijk zal overheersen.

De spelers verplaatsen hun speelstukken over gekleurde levenspaden door getallenkaarten van die kleur te spelen. Hoe verder je komt op een pad, hoe meer punten je uiteindelijk verdient. Elke keer moet je beslissen of je een rij met kaarten uitbreidt, een nieuwe rij begint of een kaart aflegt. Echter kaarten die jij aflegt, kunnen je medespelers gebruiken.

Zodra vijf speelfiguren het einddoel hebben bereikt, is het spel direct afgelopen. Daarom moeten de spelers steeds goed afwegen of het (nog) zinvol is om een extra speelstuk in te zetten. Want als je daarmee niet ver genoeg komt, verlies je punten!”

3 – Wat zit er in de doos?

Sowieso gaaf om te benoemen: Je krijgt met de editie van White Goblin Games niet alleen het basisspel, maar ook de Keltis uitbreiding ‘Nieuwe Wegen’!

Het volgende speelmateriaal zit in de doos:

  • 1 Dubbelzijdig speelbord
  • 110 Speelkaarten (in 5 kleuren)
  • 20 Speelfiguren (in 4 kleuren)
  • 4 Scorestenen
  • 4 Klaverbladen
  • 25 Bonustegels voor het basisspel
  • 47 Bonustegels voor de uitbreiding
  • 2 Spelregelboekjes

Zullen we dan maar eens kijken naar hoe het eruit ziet?

Hieronder zie je een foto van de voorkant van de doos:

Keltis: Voorkant Doos

De achterkant:

Keltis: Achterkant Doos

En de gevulde binnenkant:

Keltis: Gevulde Doos

En natuurlijk de lege binnenkant:

Keltis: Binnenkant Doos

Je krijgt 2 spelregelboekjes. Eentje voor het basisspel (4 bladzijden) en eentje voor de uitbreiding (2 bladzijden):

Keltis: Spelregels

Keltis Uitbreiding Nieuwe Wegen: Spelregels

Altijd cool; het speelbord is dubbelzijdig. Aan de ene kant staat de basis voor het Keltis basisspel:

Keltis: Speelbord

Aan de andere kant staat de basis voor de Keltis uitbreiding ‘Nieuwe Wegen’.

Keltis Uitbreiding Nieuwe Wegen: Speelbord

Het deck bestaat uit 110 kaarten in 5 verschillende kleuren met 2x de nummers 0 t/m 10. De kleuren zijn roze, groen, geel, rood en blauw. De achterkant is van alle kaarten hetzelfde:

Keltis: Speelkaarten

Dan zijn er 5 speelfiguren in elke kleur. Deze figuren gaan de paden op het bord bewandelen. Je hebt één grote en vier kleintjes (uitleg over het verschil hiertussen vind je straks bij de puntentelling!). Ook zit er een scoretegel bij voor elke kleur (de onderste):

Keltis: Speelfiguren en Scorestenen

Daarnaast krijg je 4 kartonnen klaverbladen. Deze leg je bij een speler neer zodat je weet welke kleur hij of zij is:

Keltis: Klaverbladen

Voor het basisspel zijn er 25 bonustegels. Deze worden op diverse velden van de paden op het bord gelegd. Hieronder zie je de verschillende bonussen die te halen zijn. Van links naar rechts zijn dat wensstenen, klaverbladen en punten variërend van 1, 2 en 3:

Keltis: Bonustegels

Bovenstaande bonustegels doen niet mee als je de Keltis uitbreiding speelt. In plaats daarvan voeg je de 47 onderstaande bonustegels (met grijze achterkant) toe. Van links naar rechts zijn dat wensstenen in 5 kleuren, klaverbladen, punten van 2 en 3 én “1-Kaart-Afleggen-Tegels”:

Keltis Uitbreiding Nieuwe Wegen: Bonustegels

Ook krijg je nog 25 wenssteentegels met groene achterkant:

Keltis Uitbreiding Nieuwe Wegen: Wenssteentegels

4 – Keltis: Spel Uitleg

Het doel van Keltis is om de meeste punten te halen. Je verzamelt gedurende het spel punten én aan het einde is er nog een puntentelling.

Om een goede Keltis speluitleg te geven bespreek ik onderstaande delen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het Spel
  4. Puntentelling
  5. Keltis Uitbreiding: Nieuwe Wegen

4.1 – Voorbereiding

Leg het bord op tafel. Geef elke speler een klaverblad. Leg de scorestenen voor veld nummer 1. De speelfiguren worden op het witte startveld gelegd. Leg de 25 bonustegels op de aangegeven velden en draai ze daarna om. Schud tot slot alle kaarten en geef elke speler er 8.

Nu heb je, als het goed is, onderstaande startopstelling op tafel liggen!

Keltis: Startopstelling

4.2 – Spelverloop

Tijdens een potje Keltis voer je steeds om de beurt één van onderstaande acties uit:

  1. Je speelt één kaart
  2. Je legt een kaart af

4.2.1 – Je speelt één kaart

Als je een kaart speelt, leg je deze open voor je neer. Daarna zet je een speelfiguur 1 vakje vooruit op het pad die dezelfde kleur heeft als de gespeelde kaart.

Wil je de volgende ronde een kaart met dezelfde kleur spelen? Dan leg je die kaart bovenop de andere kaart (waarbij het getal van de kaart eronder zichtbaar moet blijven).

Maar nu de catch!

Elke rij kaarten die je maakt, moet op- of aflopend zijn. En je mag niet meer rijen van dezelfde kleur maken. Je kunt dus het beste met een 0 beginnen, gevolgd door een 1, 2 en zo verder. Of met een 9, gevolgd door een 8 en 7.

In een aflopende rij mag je nooit een hoger getal neerleggen en in een oplopende rij nooit een lager getal. Je mag in beide rijen wél eenzelfde getal neerleggen als de laatst gespeelde kaart.

Door kaarten te spelen ga je dus vooruit op de levenspaden. Als dit gebeurt, kun je op een bonustegel terecht komen.

Deze bonustegel pak je op en indien nodig, voer je de actie uit. Voor een wenssteen krijg je punten aan het einde van het spel. Met een klaverblad mag je een willekeurig speelfiguur één vakje vooruit zetten. En met punten krijg je, precies, punten! Je zet je scoresteen dan direct vooruit op het scorespoor.

4.2.2 – Je legt een kaart af

Als je geen kaart kunt of wilt spelen, dan moet je een kaart afleggen. Hierdoor ontstaan er naast het bord aflegstapels, voor elke kleur een. Nadat je een kaart hebt afgelegd, moet je ook weer een kaart pakken (zodat je 8 kaarten op handen hebt).

Je mag deze kaart van de trekstapel pakken, maar je mag er ook voor kiezen om de bovenste kaart van één van de gekleurde aflegstapels te pakken. Dit mag echter niet de kaart zijn, die je zojuist zelf hebt afgelegd.

4.3 – Einde van het Spel

Het spel eindigt direct als:

  • Het vijfde speelfiguur in het doelgebied komt (aangegeven op het bord) OF ALS
  • De laatste kaart van de trekstapel wordt gepakt.

4.4 – Puntentelling

Aan het einde van het spel krijg je nog voor 2 onderdelen punten:

  1. Levenspaden.
  2. Wensstenen.

Aan het einde van het spel kijk je waar jouw speelfiguren op de levenspaden staan. Naast elk vakje staat aangegeven hoeveel punten je voor die plek krijgt.

Keltis: Voorbeeld van een Einde

In bovenstaand voorbeeld zie je echter dat je ook minpunten kunt krijgen. Het blauwe vakje (rechterspoor) waar de bruine speler op staat levert bijvoorbeeld 2 minpunten op.

De grote scorestenen (waarvan elke speler er één heeft) leveren het dubbele aantal punten voor het vakje op. En let op: dit kunnen ook 2x minpunten zijn!

Tot slot krijg je nog punten voor het aantal gevonden wenssteentegels. Ook hier kun je minpunten scoren!

Keltis: Punten voor Wenssteentegels

4.5 – Keltis Uitbreiding: Nieuwe Wegen

Je speelt de uitbreiding bijna precies hetzelfde als het basisspel. Je hebt een ander bord, wat andere bonustegels én de puntentelling met wensstenen is iets anders.

Met name het andere bord vind ik interessant. Het feit dat je kruist met andere paden (maar alleen vooruit mag!) geeft een uniekere touch.

5 – Keltis: Review

Toen ik Keltis ontving dacht ik: “Waaaaaaaaaah, wat een doos! En wat ziet het er gaaf uit!”

Maar toen ik de doos eenmaal ging uitpakken was ik enigszins teleurgesteld over de inhoud. Niet dat dit ten slechte komt van het spel hoor. Ik had alleen meer speelmateriaal verwacht. Waarom anders zo’n grote doos?

Sterker nog… een kleinere doos scheelt wellicht in de productiekosten (voor uitgevers) en daarmee in de verkoopprijs (voor geeks als jij en ik) én ik had meer ruimte overgehouden in m’n spellenkast.

Maargoed. Iets wat ik vaak mis in dozen, is een inlay waar je het speelmateriaal passend in kwijt kan. Keltis is weer eens een spel die dat wél heeft:

Keltis: Gevulde Doos

De regels van Keltis zijn super. En daarmee bedoel ik superduidelijk en supereenvoudig. Als je er niet van houdt om lang door spelregels heen te bladeren, dan zul je de spelregels van Keltis ongetwijfeld waarderen.

Het spelmechanisme is trouwens gelijk aan die van het kaartspel Lost Cities (ook van Reiner Knizia). Maar doordat je rijen óf oplopend óf aflopend mag maken én doordat er bonustegels in het spel zitten, maakt dat Keltis ietwat uitgebreider dan Lost Cities.

Ik zou Keltis niet omschrijven als tactisch of strategisch spel, eerder een geluksspel. Je kunt wel wát tactiek toepassen, maar je blijft teveel afhankelijk van de kaarten die je krijgt (en nog gaat krijgen).

Als je mij kent weet je dat ik niet van die hoge geluksfactor houd. Maar laat dit je niet afschrikken. Er zijn namelijk genoeg mensen die juist een hoge geluksfactor in een spelletje terug willen zien. En eerlijk is eerlijk, als je niet alles kunt voorspellen brengt dat ook spanning met zich mee!

Een mooi extraatje is dat White Goblin Games de uitbreiding Nieuwe Wegen aan deze editie heeft toegevoegd. Dit biedt nét weer wat extra variatie en maakt dat je Keltis vaker uit de kast zult trekken.

Mijn Keltis spel review in het kort: Afgaande op de doos had ik meer speelmateriaal en een strategischer spel verwacht. De geluksfactor ligt hoog, dus neem je klavertje 4 mee ;). Ondanks dat is Keltis een licht en toegankelijk bordspel die de nodige spanning biedt!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Keltis: Waar te koop?

Je kunt het spel Keltis online bestellen op WhiteGoblinGames, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over Reiner Knizia’s bordspel ‘Keltis’. Ik gaf algemene informatie, de speluitleg én liet je zien wat er in de doos zat. Ik besloot dit blog met mijn Keltis spel review.

Ken jij Keltis al? Wat vind jij ervan? Of heb je er nog vragen over? Ik hoor je mening en vragen graag in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van KWHacbc via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *