King of the Valley Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

King of the Valley Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Het bordspel King of the Valley is de titel van The Game Master waar ik in 2021 het meest naar uitkeek. Geen idee of dit kwam omdat:

  • het door een Nederlander (Hans van Tol) is bedacht;
  • hij mij wist te enthousiasmeren met verhalen en foto’s over de ontwikkeling;
  • of dat The Game Master sowieso veel goede bordspellen heeft uitgebracht (zoals Mombasa, El Gaucho en Alchemisten).

Wat de reden ook is, laten we maar eens kijken of de verwachting is waar gemaakt. In dit blog vind je foto’s van het speelmateriaal, lees je de speluitleg én deel ik mijn King of the Valley bordspel review!

Voordat je begint met lezen: The Game Master gaf mij het bordspel King of the Valley zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals een Koning niet kan heersen zonder zijn onderdanen, zo kan dit blog niet bestaan zonder de volgende onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij King of the Valley:

  • 4 Houten Koningsfiguren
  • 4 Kasteelborden
  • 1 3D Heuvel
  • 1 Startspelerfiche
  • 90 Personagetegels:
    • 29 met I op de achterkant
    • 30 met II op de achterkant
    • 31 met III op de achterkant
  • 6 Koninkrijkfiches
  • 6 Belastinginnersfiches
  • 45 Gouden Munten:
    • 25 van Waarde 1
    • 10 van Waarde 5
    • 10 van Waarde 10
  • 1 Scoreblok
  • 1 King of the Valley spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

King of the Valley Bordspel: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

King of the Valley Bordspel: Achterkant Doos

De binnenkant geeft met zijn paarse insert een royale sfeer:

King of the Valley Bordspel: Binnenkant Doos

Je vindt de King of the Valley spelregels terug in een boekje van 32 bladzijden. Dat betekent 8 pagina’s voor elk van de vier talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans):

King of the Valley Bordspel: Spelregels

Het opvallendste element van dit spel is de 3D heuvel die erbij wordt geleverd. Je kunt ‘m verstellen in 3 hoogtes. Hier leg je de tegels op. Pak je een tegel aan de onderkant weg? Dan schuift de rest door en komt er bovenaan plaats voor een nieuwe tegel:

King of the Valley Bordspel: 3D Heuvel

Voor elke speler is er een kasteelbord:

King of the Valley Bordspel: Kasteelborden

Ook krijgt elke speler een koning als houten speelfiguur:

King of the Valley Bordspel: Koningsfiguren

Er zitten maar liefst 90 personagetegels in het spel.

King of the Valley Bordspel: Personagetegels

Deze tegels bestaan uit de onderdanen Koningin (3x), Hertog (6x), Gravin (9x), Ridder (5×4 kleuren), Boer (24x), Boerinnen (12x) en de Hofnar (3x):

King of the Valley Bordspel: Onderdanen

Ook zitten er 3 zogenoemde specialisten in het spel. Deze herken je aan de grijze rand. In mijn King of the Valley speluitleg (later in dit blog) lees je meer over deze specialisten. Hun namen zijn in ieder geval de Priester (3x), de Tovenaar (2x) en de Belastinginner (8x):

King of the Valley Bordspel: Specialisten

Waar een belastinginner is, zijn belastinginnersfiches:

King of the Valley Bordspel: Belastinginnerfiches

En waar een belastinginner is, is geld:

King of the Valley Bordspel: Munten

Dan zitten er nog koninkrijkfiches bij het spel:

King of the Valley Bordspel: Koninkrijkfiches

Voor de startspeler is er een startspelerfiche:

King of the Valley Bordspel: Startspelerfiguur

Om de scores te berekenen is er een handig scoreblok bijgevoegd:

King of the Valley Bordspel: Scoreblok

3 – King of the Valley: Speluitleg

Hieronder lees je eerst mijn korte King of the Valley speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je King of the Valley?

In King of the Valley zijn jij en je tegenstanders koningen die moeten proberen om de juiste onderdanen voor zich te winnen, zodat ze de meeste reputatiepunten krijgen.

Als je aan de beurt bent verplaats je jouw koning orthogonaal of diagonaal over tegels heen. Afhankelijk van je zet mag je 1, 2 of 3 personagetegels uit de vallei pakken. Vervolgens vul je de vallei aan met de onderste tegel(s) van de heuvel. Daarna leg je weer nieuwe personages op de vrijgekomen plekken op de heuvel.

Elk personage is punten waard. Maar lukt het je om setjes te maken van 5 verschillende personages? Dan krijg je daar bonuspunten voor.

En dan zitten er ook nog wat specialisten in het spel waarmee je, na het verplaatsen van je koning, speciale acties mag doen.

De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint King of the Valley!

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van King of the Valley. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Personages
  4. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Verdeel de personagetegels in 3 aparte stapels van I, II en III. Schud deze stapels apart en vorm met de tegels van I een raster op tafel met 5×5 tegels. Dit is de vallei. Zet daarna de 3D heuvel in elkaar op de gewenste hoogte en vul de 2 kolommen van beneden naar boven met tegels. Eerst met de laatste 4 tegels van I, daarna met tegels van II.

Elke speler krijgt een kasteelbord, houten koning en 2 munten. De speler die als laatst in een kasteel is geweest wordt startspeler. Hij of zij krijgt het startspelerfiche en zet zijn of haar koningsfiguur op een tegel in de vallei naar keuze.

Leg de stapels met II en III alsook de koninkrijkfiches en belastinginnerfiches naast de 3D heuvel. Vorm ook een voorraad van de munten. Als het goed is heb je nu zoiets als hieronder op tafel liggen:

King of the Valley Bordspel: Startopstelling voor 2 Spelers

3.2 – Spelverloop

De startspeler begint en daarna zijn de spelers na elkaar aan de beurt. Ze spelen net zo lang totdat het spel eindigt (daarover later meer).

Als je aan de beurt bent doorloop je de volgende 4 fasen:

  1. Rekruteer één onderdaan van de heuvel.
  2. Roep personages op uit de vallei.
  3. Verzilver één koninkrijkfiche.
  4. Vul de vallei aan.

1 – Rekruteer 1 onderdaan van de heuvel

Je mag als eerste actie een onderdaan van de heuvel nemen als je de benodigde kosten ervoor betaalt. De kosten staan naast de onderdaan, in het midden van de heuvel, aangegeven. Je mag geen specialist rekruteren.

King of the Valley Bordspel: 3D Heuvel (Vooraanzicht)

2 – Roep personages op uit de vallei

Je moet als tweede actie jouw koningsfiguur over het speelbord (raster van 5 bij 5) verplaatsen. Dit mag horizontaal, verticaal en diagonaal over de gehele lijn, met maximaal 1 richting per beurt. Nadat je jouw koning hebt verplaatst en op een personagetegel hebt gezet, kun je 2 dingen doen.

A: Je kunt de personagetegel pakken waarop jouw koningsfiguur is geëindigd.

B: Je kunt 2 of 3 dezelfde personagetegels pakken die jouw koningsfiguur is gepasseerd. Je figuur moet direct eindigen op de personagetegel ná de laatste onderdaan die je bent gepasseerd. In dit geval pak je dus NIET de tegel waarop je koning is geëindigd (ook niet waarop je bent begonnen).

Er zijn 2 soorten personages: onderdanen en specialisten. Als je onderdanen pakt leg je deze open onder je kasteelbord. Als je specialisten pakt, voer je direct hun speciale acties uit en daarna doe je deze tegels terug in de doos.

Personages waar het koningsfiguur van een andere spelers op staan, mag je nooit pakken!

3 – Verzilver één koninkrijkfiche

King of the Valley Bordspel: Verdiend Koninkrijkfiche

Je mag als derde actie maximaal één koninkrijkfiche verzilveren. Dit doe je door een setje van 5 verschillende onderdanen onder je kasteelbord weg te halen en gedekt naast je kasteelbord neer te leggen. Daarna neem je een koninkrijkfiche én 5 munten.

NB: Deze onderdanen leveren nog steeds punten op aan het einde van het spel, maar je kunt er geen belasting meer bij innen.

4 – Vul de vallei aan

Je moet als laatste actie de vallei weer aanvullen. De speler die aan de beurt is kiest één kolom van de heuvel en plaatst de onderste tegel(s) van die kolom op de lege plekken in de vallei. Je vult ze in dezelfde volgorde als dat je de personagetegels uit de vallei haalde. Daarna vul je de heuvel van bovenaf weer aan. Zijn de tegels met II op? Dan ga je met III verder.

3.3 – Personages

Er zijn 2 soorten personages:

  • Onderdanen
  • Specialisten

Onderdanen

King of the Valley Bordspel: Onderdanen

Je herkent de onderdanen aan hun gekleurde randen. Dit zijn de Queen, Duke, Countess, Knight, Farmer, Farmer’s Wife en Jester. De Queen zit er het minste in, maar levert wel de meeste punten op. De Farmer zit er het meeste in, maar levert de minste punten op.

Er zitten 20 Ridders in het spel, 5 van 4 verschillende kleuren. Ridders vormen samen één soort, maar alleen ridders van dezelfde kleur leveren aan het einde van het spel punten op.

De Hofnar is speciaal. Roep je deze op uit de vallei (of rekruteer je hem van de heuvel)? Dan leg je hem onder je koningsbord in een kolom naar keuze. Wil je een koninkrijkfiche verzilveren? Dan mag je de hofnar als joker gebruiken en inzetten als onderdaan van de kolom waar hij lag. Op die manier kan die indirect punten opleveren. De hofnar zelf levert zelf geen punten op.

Specialisten

King of the Valley Bordspel: Specialisten

Je herkent de specialisten aan hun grijze randen. Dit zijn de Priest, Wizard en Tax Collector.

Eindigt je koningsfiguur op de Priester? Dan mag je 1 muntje betalen om de Koning nogmaals te verplaatsen. Het muntje komt op de plek van de Priester en die tegel gaat uit het spel.

Activeer je de Tovenaar? Dan mag je 1 onderdaan uit jouw kasteel ruilen voor een onderdaan van de heuvel. Je betaalt hier niets voor. Daarna gaat deze Tovenaar uit het spel.

Activeer je de Belastinginner? Dan mag je, mits je aan de voorwaarden voldoet, eenmalig belasting innen bij één soort onderdanen in je kasteel. Na het innen leg je een belastinginnerfiche op het portret van het soort onderdanen. Je mag namelijk niet 2x bij dezelfde soort onderdaan geld vragen. De tegels waarbij je belasting hebt geïnd, leg je gedekt naast je tableau. De belastinginnertegel gaat na activatie uit het spel.

King of the Valley Bordspel: Belastinginnerfiches Gebruikt

3.4 – Einde van het spel

Zodra de heuvel niet meer kan worden aangevuld met tegels van III, dan is het einde in zicht. Maak de ronde af, zodat iedereen even vaak aan de beurt is geweest.

Als de speler rechts van de startspeler bovenstaande veroorzaakt, dan eindigt het spel direct.

Nu volgt er een puntentelling. Je krijgt punten voor:

  • Je onderdanen (variabel)
  • Koninkrijkfiches (5 per fiche)
  • Goud (1 goud = 1 punt)
  • Koppels van boer en boerin (2 per koppel)
  • Orde van de ridders (3, 5 of 8 punten voor respectievelijk 3, 4 of 5 ridders van dezelfde kleur)
King of the Valley Bordspel: Eindscores

Tel alle punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel!

Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste invloedpunten (die komen alleen van onderdanen).

4 – King of the Valley: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze King of the Valley recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Voor het artwork van King of the Valley werkte Hans van Tol samen met illustrator David Cochard. Hem ken ik alleen van Alchemisten, dat eerder ook The Game Master in Nederland werd uitgegeven (maar hij heeft wel degelijk meer titels op z’n naam staan!). Het artwork sprak mij gelijk aan. Ik vond het kleurrijk en vol met details.

King of the Valley Bordspel: Personagetegels (van dichtbij)

Daarnaast slaagt het artwork er goed in om het thema tot leven te brengen. Hoewel ik denk dat er talloze andere thema’s te bedenken zijn bij het spelmechanisme van dit spel, helpt het thema goed bij de uitleg van het bordspel.

Er zitten niet veel symbolen in het spel (die zijn ook niet nodig – dat is ook een kracht!), maar de symbolen die er in zitten zijn duidelijk. Je vindt eigenlijk alleen symbolen terug op de tegels van de Belastinginner en Tovenaar.

De echte eyecatcher van King of the Valley is natuurlijk de 3D Heuvel. Deze maakt het geheel dat op tafel wordt gelegd een stuk leuker. Vernuftig detail vind ik de manier waarop je de hoogte kunt bepalen. De tegels schieten af en toe nog wel eens een klein beetje door, maar dat mag de pret niet drukken (je duwt ze ook zo weer terug).

King of the Valley Bordspel: 3D Heuvel (Zij-aanzicht)

Meestal heb ik het in mijn reviews niet over de prijs van een spel. Bij King of the Valley doe ik dat wel. Want de VerkoopAdviesPrijs is slechts €24,-. Afgaande op wat er in de doos zit, vind ik dat echt een goede prijs. Je krijgt namelijk echt veel speelmateriaal. Veelal karton, maar toch.

Tot slot nog een klein detail. Toen ik dit bordspel kreeg, zaten er wel zakjes bij om wat speelmateriaal mee op te bergen. Bij anderen heb ik gehoord dat er geen zakjes bij zaten. Voor het opruimen (en klaarzetten) is dat wel jammer. Ga er voor nu dus even vanuit dat die zakjes er niet standaard bij zitten en dat je die zelf moet aanschaffen.

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik vond de spelregels volledig, maar wel wat ‘fors’ aanvoelen. Dat kwam misschien wel doordat de spelregels voor 4 talen in één boekje stonden. Al denk ik dat het vooral kwam door weinig witregels en brede stukken tekst.

King of the Valley Bordspel: Spelregels (in Detail)

Vanuit m’n eigen copywriting expertise ben ik geneigd om alinea’s niet langer dan 4 regels te maken en per regel niet meer dan 15 woorden te gebruiken. Oja, en als het even kan niet teveel woorden per zin.

Met bovenstaande tips had de King of the Valley spelregels wellicht iets rustiger opgezet kunnen worden. Dat nodigt dan wat meer uit tot lezen én het leest ook fijner.

Maar nogmaals: naar mijn mening waren de spelregels volledig. Alle informatie die je nodig had om het spel te spelen, stond er in. Niks was ten overvloede. Mijn puntje van kritiek zit dus vooral in de opmaak.

Ondanks dat de spelregels wat veel lijkt, valt het eigenlijk heel erg mee. Ik merkte ook dat ik na het lezen van de regels, het face to face echt snel uitlegde. M’n vrienden en broer hadden het snel door en we konden snel van start. Ik vind de spelregels in uitvoering dus best eenvoudig.

King of the Valley Bordspel: Speelgebied

Je merkt ook dat de beurten best vlot gaan. Je hebt over het algemeen een paar opties, dus een keuze is relatief snel gemaakt. Dit houdt het tempo erin en zorgt voor een vloeiend spelverloop.

Tot slot duurt een potje niet langer dan 45 minuten (bij ervaren spelers).

De eenvoud, het vloeiende spelverloop en korte speelduur maken het King of the Valley bordspel zeer toegankelijk. Niet voor fans van zware eurogames, daar is het te licht voor. Maar wel voor de casual gamers. Ik denk dat je King of the Valley het beste als een familiespel voor gevorderden kunt omschrijven.

Strategie of Geluk?

Eigenlijk zit er weinig geluk in dit spel. In theorie kun je namelijk op bijzonder veel zaken anticiperen. Je kunt nagaan hoe je jouw koningsfiguur de volgende ronde wil verplaatsen. Hoe je denkt dat andere spelers die van hun gaan verplaatsen. Én je ziet welke onderdanen en specialisten vanaf de heuvel naar de vallei komen (en dus snel beschikbaar worden).

Ik zou King of the Valley als tactisch en strategisch spel bestempelen, maar dan wel meer tactisch. Op basis van mijn huidige ervaringen is namelijk één strategie leidend. En dat is spreiden.

King of the Valley Bordspel: Verzamelde Onderdanen

Focus niet alleen op personages met hoge invloedspunten. Probeer niet alleen koninkrijkfiches te krijgen. Richt je niet alleen op het krijgen van munten. Maak niet alleen maar koppels van boeren en boerinnen. Verzamel niet alleen maar ridders.

Doe van alles juist een beetje. En daar komt het tactische aspect om de hoek. Elke beurt moet je opnieuw afwegen welke optie voor jou het beste is. Daarbij zul je jezelf moeten aanpassen op de acties van je tegenstanders. Want zij gaan nu eenmaal tegels blokkeren óf zelfs wegkapen.

Eigenlijk zie ik het zo. Speel je met 2 spelers? Dan is het spel wat strategischer. Dit komt omdat je wat meer controle hebt gedurende het spel. Maar speel je met 3 of 4 personen? Dan wordt het juist tactischer omdat je jezelf wat meer moet aanpassen.

Spelmechanisme

Er komen een aantal spelmechanismen voor in King of the Valley, maar grid movement is de voornaamste. Door over een raster van 5 bij 5 tegels te bewegen, wordt bepaald welke tegels je verdient. En met die tegels kun je punten verdienen.

King of the Valley Bordspel: Koningsfiguren

Het lijstje van bordspellen met grid movement is erg lang. Je ziet vaak dat pionnen over het grid bewegen. Je ziet ook vaak dat het grid variabel wordt opgebouwd. En dat het grid zich gedurende het spel uitbreidt. Maar ik ben er tot op heden niet in geslaagd om op een spel te komen waarbij het grid tijdens het bewegen van je speelfiguur zo verandert als in King of the Valley.

Het lijkt er dus op dat Hans van Tol een unieke draai heeft weten te geven aan dit mechanisme.

Interactie

Dit vond ik wel grappig. Na het eerste potje leek het alsof er niet veel interactie in King of the Valley zat. En voor dat eerste potje klopte dat ook. M’n tegenstanders en ik waren namelijk vooral bezig met het maximaliseren- en het krijgen van de juiste tegels. We waren totaal niet bezig met de anderen.

King of the Valley Bordspel: Spelerstableau

Na meerdere potjes sloop dat er geleidelijk aan wel in. We hadden onze eigen zaken wat meer op orde en konden dus beter op tegenstanders letten. We begonnen koningsfiguren bewust op bepaalde plekken te laten staan, we trokken tegels in een specifieke volgorde uit de vallei en we kozen bewust de 1e of 2e kolom van de heuvel.

M’n punt is dat King of the Valley wel degelijk veel interactie bevat. Je kunt jezelf venijnig opstellen en anderen echt gaan pesten. Mijn ervaring is alleen wel dat de ervaren spelers dit meer deden.

En ook niet geheel onbelangrijk: met 3 en 4 spelers ontstaat er sneller interactie dan met 2 personen.

Herspeelbaarheid

Ik omschreef eerder als in mijn King of the Valley review dat ik dit bordspel als een familiespel voor gevorderden zou omschrijven. Vanuit dat genre, familiespel, biedt King of the Valley naar mijn mening een redelijk hoge herspeelbaarheid.

Het raster is altijd anders opgebouwd, speelfiguren lopen diverse routes en de volgorde waarin nieuwe personagetegels in de vallei komen, varieert altijd.

Waar het eentonig kan worden, is het spelverloop. Dat bestaat hoofdzakelijk uit het verplaatsen van je figuur en tegels nemen. Het voordeel van deze eenvoud is dat het spel toegankelijk is en lekker doorloopt. Het nadeel van deze eenvoud is dat het na een X aantal potjes zou kunnen gaan vervelen.

Of dat ook voor jou en je spellengroep geldt, dat kun je het beste zelf bepalen.

King of the Valley Bordspel: op Tafel

Mijn King of the Valley review in het kort?

Ik vind King of the Valley een kleurrijk en origineel bordspel dat eenvoudig is en uitermate vloeiend verloopt. Ondanks zijn eenvoud kun je diverse tactische keuzes maken en als je wil, zelfs je tegenstanders lekker dwarsbomen. Dit maakt het naar mijn mening echt een familiespel voor gevorderde spelers. En ik wil toch even benoemen dat ik de doos voor €24,- royaal gevuld vind!

5 – King of the Valley: Waar te koop?

Je kunt het bordspel King of the Valley online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be. Bekijk hier de spellenkraam van The Game Master voor al hun spellen.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over King of the Valley. Het spel werd bedacht door Hans van Tol en zowel internationaal als in Nederland uitgegeven door The Game Master. Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf de speluitleg én deelde mijn King of the Valley review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie.

Wil je graag je eigen recensie delen? Dan hoor ik je mening graag in een reactie, zodat andere lezers er ook nog wat aan hebben :)!

In de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Jörg Vieli via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *