fbpx

Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

10 Kleine, Korte Spelletjes voor ‘ff’ snel tussendoor!

Kleine, Korte Spelletjes voor ff snel tussendoor!

Je kent het vast wel. Om 19:30 begint de wekelijkse spellenavond, maar er is altijd één iemand te laat. Dan maar even een klein spelletje doen totdat hij of zij gearriveerd is…

Of misschien wil je doordeweeks niet zo’n lang spel spelen omdat je een lange dag hebt gehad? Een kort spelletje is dan veel beter!

Of wil je tussen twee grote, strategische spellen juist iets kleins, iets snels en iets luchtigs? Zoals een echte filler game!

Wat je reden ook is, iedereen heeft weleens kleine en korte spelletjes nodig om de tijd te doden. Daarom deel ik in dit blog 10 korte spelletjes die je lekker tussendoor kunt spelen!

Klein spelletje #1: Railroad Ink

Kort Spelletje: Railroad Ink
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Uitgever: WhiteGoblinGames
 • Aantal Spelers: 1-6 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Soort spel: Roll & Write

Met Railroad Ink krijg je 6 uitwisbare stiften, 6 tableaus en 6 dobbelstenen. Achterop de stiften zit een sponsje om de stift mee uit te vegen. Er zijn 4 witte dobbelstenen voor het basisspel en 2 gekleurde dobbelstenen. Daar speel je mee als uitbreiding.

Je speelt dit korte spelletje als volgt: iemand gooit de 4 witte dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan wegen, spoorwegen en stations afgebeeld. Na een worp moet elke speler de gegooide afbeeldingen op zijn tableau tekenen. Daarbij mogen wegen alleen aan wegen en rails aan rails. Alleen via een station kun je combinaties maken.

Je scoort punten op diverse manieren: voor je langste weg, voor je langste spoorweg en door zoveel mogelijk netwerken met elkaar te verbinden. Elke dood eind levert minpunten op. De speler die na 7 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

Er zijn twee varianten van Railroad Ink: Een Diepblauwe versie en een Vuurrode versie. De inhoud van deze dozen is bijna exact gelijk. Alleen de kleur is anders (joh) én de 4 uitbreidingsdobbelstenen. Bij de blauwe versie stellen dit rivieren en meren voor waarmee je vooral extra punten kunt krijgen. Bij de rode versie stellen dit vulkanen en meteoren voor waarmee alles vooral moeilijker wordt.

Hieronder zie je hoe dit kleine spelletje er uit ziet:

Kort Spelletje: Railroad Ink Speelmateriaal

Railroad Ink is weer eens een ander soort roll & write. Je zet geen kruisjes en vult geen getallen in, maar tekent gewoon een mini infrastructuur op je spelersbord. Dat biedt een nieuwere spelervaring. En omdat het een klein en relatief kort spelletje is, mag deze niet ontbreken in dit blog!

Je kunt Railroad Ink Diepblauw online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.com.

Ook Railroad Ink Vuurrood kun je online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.com.

Klein spelletje #2: Clever

Kort Spelletje: Clever
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Uitgever: 999Games
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Soort spel: Roll & Write

Met het spel Clever krijg je 4 stiften, een scoreblok, 1 witte en 5 gekleurde dobbelstenen. Op het scoreblok staan 5 verschillende velden, die overeenkomen met de kleuren van de dobbelstenen. De stiften zijn niet uitwisbaar bij dit korte spelletje, dus je moet wel plastificeren óf als je blaadjes op zijn een nieuw scoreblok kopen.

Als je aan de beurt bent gooi je de 6 dobbelstenen. Je kiest nu één dobbelsteen, legt die op je scoreformulier en gebruikt het getal in het veld met dezelfde kleur. Dit doe je nog twee keer. De dobbelstenen die overblijven plaats je op een tableau. De andere spelers mogen hier één dobbelsteen van gebruiken om iets weg te strepen op hun velletje.

Door hokjes in velden weg te strepen, speel je niet alleen punten vrij, maar ook speciale acties. Zo mag je dobbelstenen opnieuw gooien, opnieuw gebruiken of iets aankruisen is een ander veld. De truc is dus om alle kruisjes en cijfers zo efficiënt mogelijk te plaatsen, zodat er een kettingreactie ontstaat en je extra veel hokjes afstreept. De speler met de meeste punten wint het spel!

Hieronder zie je hoe dit kleine spelletje er uit ziet:

Kort Spelletje: Clever Speelmateriaal

In 2019 wist Clever een Speelgoed van het Jaar nominatie in de wacht te slepen en dat is niet verwonderlijk. Met dit kleine spelletje werden roll & writes naar een hoger niveau getrokken. Ik vind zelf dat je relatief veel moet nadenken, maar daar houd ik juist van. Clever laat zien dat in een klein spelletje écht veel kan zitten. De perfecte filler game!

Je kunt Clever online bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Klein spelletje #3: Ka Pai

Klein Spelletje: Ka Pai
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Uitgever: WhiteGoblinGames
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Soort spel: Roll & Write

Vooruit, nog één roll & write dan: Ka Pai. Deze is bedacht door Mads Fløe en is echt het kortste ‘dobbel en schrijf’ spel dat ik ken. Je krijgt 4 potloden, een scoreblok en 2 rode dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan rondjes, driehoekjes, vierkantjes en streepjes.

Als je aan de beurt bent gooi je de 2 dobbelstenen. Elke speler moet nu 1 symbool kiezen en op zijn scoreformulier in een hokje tekenen. Als de actieve speler 2 dezelfde symbolen gooit, moet iedereen beide symbolen tekenen.

Op je scoreformulier staan 5 verschillende totems. Als je deze met elkaar verbindt door in de hokjes ertussen hetzelfde symbool te zetten, krijg je daar punten voor. Ook krijg je punten voor elke rij of kolom van 3 dezelfde symbolen. Zodra je een groep van 3 hebt, moet je deze direct omcirkelen en vormt zich een groep. De speler die aan het einde de meeste punten scoort, wint het spel.

Hieronder zie je hoe dit korte spelletje er uit ziet:

Klein Spelletje: Ka Pai Speelmateriaal

Zoals ik al zei: als je écht een kort spelletje zoekt is Ka Pai zeker de moeite waard. Je leert het snel en speelt het snel. En zoals je van een klein spelletje mag verwachten is het ook compact. Je neemt het dus makkelijk mee op vakantie. Ben je trouwens klaar met het basisspel? Er zijn diverse uitbreidingen verkrijgbaar voor een nieuwe uitdaging!

Je kunt Ka Pai online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.com.

Klein spelletje #4: Regenwormen

Klein Dobbelspelletje: Regenwormen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Uitgever: 999Games
 • Aantal Spelers: 2-7 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Soort spel: Dobbelspel

Een van de meest favoriete kleine spelletjes van kinderen uit mijn omgeving: Regenwormen! Je krijgt 15 tegels en 8 dobbelstenen. Op de tegels staan de cijfers 21 t/m 36 en daaronder een aantal wormen. Op de dobbelstenen staan de getallen 1 t/m 5 én een worm.

Als je aan de beurt bent gooi je alle dobbelstenen. Vervolgens kies je een waarde (of worm) en daar leg je alle dobbelstenen van aan de kant. Je gooit weer en doet daarna exact hetzelfde. Behalve dat je het eerder aan de kant geschoven getal niet nog een keer aan de kant mag schuiven.

Kies je er bewust voor te stoppen met gooien? Dan tel je de waarden van de aan de kant geschoven dobbelstenen bij elkaar op. Vervolgens pak je de tegel met die waarde erop en leg je voor je neer. Kun je niets meer aan de kant schuiven? Dan heb je een mislukte worp en krijg je niks. De speler die uiteindelijk de meeste wormen (die op de tegels staan) verzameld, wint het spel!

Hieronder zie je hoe dit kleine dobbelspelletje er uit ziet:

Klein Dobbelspelletje: Regenwormen Speelmateriaal

Regenwormen wordt gekenmerkt door het Push Your Luck mechanisme. Hoever wil je gaan, met het risico om alles kwijt te raken? Daarnaast zit er toch wel wat interactie in dit kleine spelletje, omdat je soms ook wormen bij elkaar mag wegpakken. Het blijft dobbelen; dus in theorie kan iedereen winnen. Dat maakt Regenwormen (en de uitbreidingen) een vlot en toegankelijk spelletje!

Je kunt Regenwormen online bestellen op 999Games.nl, bol.com en Spellenrijk.nl.

Klein spelletje #5: Exploding Kittens

Klein Kaartspelletje: Exploding Kittens
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal Spelers: 2-5 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 7 Jaar
 • Soort spel: Kaartspel

Dit kleine spelletje bestaat uit 56 kaarten. That’s it. Er zijn eigenlijk 3 soorten kaarten. Kaarten zonder actie, kaarten met actie én kaarten met exploderende kittens. Ondanks de verschillen hebben ze één ding met elkaar gemeen: elke kaart bevat een grappige afbeelding van TheOatmeal!

Als je aan de beurt bent mág je een of meer kaarten spelen en móet je een kaart van de trekstapel pakken. Klinkt simpel toch? Is het ook. Maar in die trekstapel zitten wel exploding kittens verstopt. Als je er zo één trekt en je hebt geen ‘defuse’ kaart, dan ben je uit het spel.

Je kunt je handkaarten gebruiken om o.a. beurten door te geven, de trekstapel te schudden en zelfs om kaarten uit de aflegstapel te pakken. Daarmee vergroot je de kans dat je overleeft. De speler die als laatste overblijft, wint het spel!

Hieronder zie je enkele voorbeelden van kaarten uit dit kleine spelletje:

Klein Kaartspelletje: Exploding Kittens Speelmateriaal

Dit spel klinkt misschien wat ‘hard’, maar je hoeft niet bang te zijn voor bloederige of onsmakelijke afbeeldingen op de kaarten. Neem het met een vleugje zout en je hebt met Exploding Kittens een grappig thema te pakken, waarbij het één voor één elimineren voor een kort, maar zeker spannend spelletje zorgt!

Je kunt Exploding Kittens online bestellen op bol.com en Spellenrijk.nl. Let even op, er is een Engelstalige en Nederlandstalige versie!

Klein spelletje #6: Love Letter

Klein Spelletje: Love Letter
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Uitgever: 999Games
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Soort spel: Kaartspel

Love Letter bestaat uit slechts 20 kaartjes en 13 fiches! Over een klein spel gesproken… Op de kaarten staan 8 verschillende karakters afgebeeld met ieder een unieke eigenschap. Op de fiches staan roosjes afgebeeld.

Tijdens dit snelle spelletje krijgt elke speler een karakterkaart op handen. De actieve speler pakt er een kaart bij en speelt vervolgens één van de twee handkaarten. Door kaarten te spelen kun je andere spelers elimineren of jezelf juist veilig stellen.

Een ronde eindigt op 2 manieren:

 1. Als alle andere spelers geëlimineerd zijn.
 2. Als de trekstapel leeg is.

In het laatste geval wordt er gekeken wie de handkaart met de hoogste waarde op handen heeft. De speler die dat heeft, wint de ronde en krijgt een fiche. En de speler die als eerste een bepaald aantal fiches heeft, wint het spel!

Zo ziet dit kleine spelletje er uit:

Klein Spelletje: Love Letter Speelmateriaal

Love Letter is het kortste spelletje dat in mijn bordspel top 10 voorkomt. Het is zó compact en toch er zo veel in (zelfs zoveel dat ik er een blog met tips en tactieken aan kon wijden ;)). Bovendien vind ik de interactie tussen spelers heerlijk!

Je kunt Love Letter online bestellen op 999Games.nl, bol.com en Spellenrijk.nl.

Klein spelletje #7: Dobble

 • Speelduur: 15 Minuten
 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal Spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 6 Jaar
 • Soort spel: Behendigheidsspel

Dobble bestaat uit 55 kaartjes. Op deze kaartjes staan 8 kleine figuurtjes afgebeeld. Dit kan van alles zijn; een boom, melkfles, een ijsklontje en nog veel meer.

Misschien heb je bij de naam Dobble direct de associatie met dobbelstenen, maar die gebruik je niet. De bedoeling is namelijk dat je tussen de open gelegde kaartjes op zoek gaat naar de dubbele (double –> dobble) afbeeldingen. Zodra je die vindt mag je een kaartje houden. De speler die uiteindelijk de meeste kaartjes heeft, wint het spel!

Hieronder zie je een voorbeeld van de kaartjes:

Snel Spelletje: Dobble Speelmateriaal

Vooral bij kinderen is dit snelle spelletje erg geliefd. Misschien is dat omdat ze altijd winnen (van mij en andere volwassenen althans). Maar het concept is eenvoudig en je neemt het mini blik met kaartjes makkelijk overal mee naartoe. Dobble mag dus niet ontbreken in dit blog over kleine, vlotte spelletjes!

Je kunt Dobble online bestellen op bol.com en

Spellenrijk.nl.

Klein spelletje #8: Vlotte Geesten

Klein Spelletje: Vlotte Geesten
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Uitgever: 999Games
 • Aantal Spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 6 Jaar
 • Soort spel: Behendigheidsspel

Met Vlotte Geesten krijg je 60 kaarten en 5 houden objecten: een rode sofa, grijze muis, blauw boek, groene fles en een wit spook. Op de kaarten staat een mengelmoes van deze afbeeldingen. Maar bij de meeste voorwerpen klopt de kleur niet!

Elke beurt wordt er een kaart op tafel gelegd. Het is nu aan alle spelers om zo snel mogelijk het voorwerp te pakken dat in de juiste kleur op de kaart staat afgebeeld. Heeft geen enkel voorwerp op de kaart de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken waarvan niets op de kaart staat.

Als je een voorwerp goed hebt gepakt, mag je het kaartje houden. Grijp je verkeerd? Dan moet je een kaartje uit jouw voorraad afstaan aan de speler die het wél goed raadt. De speler die, als de trekstapel leeg is, de meeste kaarten heeft, wint het spel!

Hieronder zie je hoe de houten voorwerpen en kaarten er uit zien:

Klein Spelletje: Vlotte Geesten Speelmateriaal

Een spel met het woordje ‘vlot’ in de naam kan natuurlijk niet ontbreken in dit blog. En tja, ik vind Vlotte Geesten nu eenmaal ook leuk voor tussendoor. Als je al een paar uur hard aan het nadenken bent geweest met een strategisch spel, dan is het zó fijn om even met een filler game bezig te zijn. En die andere manier van nadenken biedt Vlotte Geesten!

Je kunt Vlotte Geesten online bestellen op 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl.

Klein spelletje #9: Black Stories

Kort Spelletje: Black Stories
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Uitgever: Story Factory
 • Aantal Spelers: 2-15 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Soort spel: Denkspel

Met Black Stories krijg je 50 kaarten waar gitzwarte raadsels op staan. Eigenlijk komt het erop neer dat er steeds een moord is gepleegd of sterfgeval is geweest. De vraag is, wat is er gebeurd?!

Je hebt steeds één vertellen die een situatie omschrijft. Vervolgens mag iedereen vragen stellen aan de verteller, die hij of zij met Ja of Nee moet beantwoorden. Op deze manier dient middels deductie de oplossing gevonden te worden. Ik laat, om geen spoilers te geven, ditmaal niet zien hoe dit korte spelletje er uit ziet!

Als je van raadsels houdt, dan kan het niet anders dan dat je Black Stories ook leuk vindt (behalve het dood-aspect dan). Meestal zal het even duren voordat een raadsel is opgelost, maar het kan ook binnen een minuut lukken. Ideaal als vlot spel en eigenlijk is dit overal ter wereld te doen!

Je kunt Black Stories (en andere versies!) online bestellen op bol.com en Spellenrijk.nl.

Klein spelletje #10: The Mind

Klein Spelletje: The Mind
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Uitgever: WhiteGoblinGames
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Soort spel: Coöperatief spel

Wist je dat er ook kleine coöperatieve spelletjes zijn? The Mind is daar een voorbeeld van! In het doosje zitten slechts 120 kaarten.

100 Van die kaarten lopen van 1 t/m 100. Elke ronde krijgen de spelers allemaal een aantal kaarten, dat gelijk is aan het getal van de ronde (ronde 1 = 1 kaart, ronde 6 = 6 kaarten). Nu moet je zónder te praten, kaarten gaan spelen. Het doel is om een stapel te creëren die van laag naar hoog loopt.

Heb je in het begin de kaart met 1 erop? Dan is het een makkie. Maar heb je de kaart met 15 of 20? Dan wordt het al iets spannender. Want heeft een andere speler niet een lagere kaart? Jullie kunnen je als team een paar fouten permitteren. Lukt het om de 10 rondes te doorstaan? Dan winnen jullie dit kleine spelletje!

Hieronder zie je enkele voorbeelden van de kaarten:

Klein Spelletje: The Mind Speelmateriaal

Het concept van The Mind is iets dat me echt direct aansprak. Geen communicatie, slechts aanvoelen en de juiste keuze maken. En dat eigenlijk maar met een paar kaarten. Zonder meer is dit een waardige afsluiter voor dit blog met kleine, korte spelletjes!

Je kunt The Mind online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en WhiteGoblinGames.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik 10 kleine, en bovendien korte spelletjes laten zien. Je speelt in hooguit een halfuur en dat maakt ze de perfecte filler games: lekker om tussendoor te doen!

Ken jij nog kleine spelletjes? Deel ze dan in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *