De 25 Leukste Kleine, Mini Spelletjes voor Volwassenen en Kinderen!

De Leukste Kleine, Mini Spelletjes voor Volwassenen en Kinderen!

Kleine spelletjes hebben veel voordelen. Ze zijn makkelijk, duren meestal niet zo lang en nemen weinig ruimte in op tafel. Handig ook als spelletje voor op vakantie.

In dit blog vind je de 25 leukste mini spelletjes die lekker compact zijn. Geschikt voor kinderen en volwassenen. Ideaal om even tussendoor te spelen. Zoek je niet alleen een klein, maar ook echt een kort spel? Check dan even m’n blog met korte spelletjes van maximaal 15 minuten!

Voordat je begint met lezen: de meeste kleine spelletjes in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met mini spelletjes toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Bandido

Bandido Spel: op Tafel

Bandido Spel: Startopstelling voor 4 Spelers

Bandido Spel: Handkaarten

Bandido Spel: Trekstapel

Bandido Spel: Kaart Aanleggen

Bandido Spel: Kaarten op Hand

Bandido Spel: Kaarten om Supertegel Heen

Bandido Spel: Afgesloten Gangenstelsel

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel

In Bandido moeten jullie samenwerken om de bandiet tegen te houden, die probeert te ontsnappen via een gangenstelsel. Het spel bestaat uit kaarten met gangenstelsels (en doodlopende eindes). Elke speler heeft 3 kaarten op handen. Tijdens je beurt leg je één kaart op tafel om het gangenstelsel te verlengen of af te sluiten. Daarna pak je weer een nieuwe kaart. Het doel is om alle tunnels af te sluiten, voordat de stapel kaarten leeg raakt. Lukt dat? Dan winnen jullie. Lukt het niet? Dan wint Bandido!

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Bandido spel review !

Oké. Misschien heb ik tunnelvisie, maar ik vind Bandido een knap bedacht, compact coöperatief kaartspel. Het laat zien hoe leuk pure eenvoud kan zijn. Blijkbaar heb je alleen een duidelijk thema, kaartjes en makkelijke spelregels nodig om een toegankelijk coöperatief spelletje voor het gezin in huis te halen. Bovendien maakt het kleine formaat dat je het niet alleen thuis binnen, maar ook buitenshuis kunt spelen!

Je kunt dit leuke handzame spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Hanabi

Hanabi Spel: op Tafel

Hanabi Spel: Eigen Handkaarten zijn Niet Zichtbaar

Hanabi Spel: Andermans Handkaarten zijn Zichtbaar

Hanabi Spel: Vuurwerkkaarten op Stapels

Hanabi Spel: Blauwe Fiches in Deksel Doen

Hanabi Spel: Nieuwe Kaart Pakken

Hanabi Spel: Rode Fiches in Deksel Doen

Hanabi is een coöperatief kaartspel waarin je beperkt mag communiceren. Elke speler krijgt 5 vuurwerkkaarten die hij of zij met de rug naar zich toe houdt. Je ziet dus alleen andermans kaarten, niet die van jezelf. Tijdens je beurt mag je een kaart uit je hand spelen of iemand informatie geven over één kleur of over één waarde van de kaarten in zijn of haar hand. Het doel is om voor elke kleur vuurwerkkaart een oplopende stapel van 1 t/m 5 te maken voordat de trekstapel leeg is.

Ik houd zelf vooral van samenwerkingsspellen waarbij ieders aandeel even groot is. Coop games waarbij 1 of 2 spelers alles kunnen bepalen vind ik niet zo leuk. Hanabi valt in de eerste categorie en is in mijn optiek een geweldig spel voor oudere kinderen en volwassenen. Wat ik tof vind is dat je jouw kaarten andersom in de handen houdt, zodat andere spelers jouw kaarten weten en jij zelf niet. Een uniek spel dat ook nog eens in handig reisformaat komt!

Je kunt dit leuke mini spel online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hive (Pocket)

Hive Pocket: op Tafel

Hive Pocket: Tegel Verplaatsen

Hive Pocket: Tegel Aanleggen

Hive Pocket: Witte Insecten in Voorraad

Hive Pocket Insecten

Hive Pocket: Mieren om Bijenkoningin Heen

Hive Pocket: Startopstelling

Hive Pocket: Mier zet Bijenkoningin Vast

Hive Pocket: Omsingelde Bijenkoningin

Hive Pocket Spel: Gevulde Buidel

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 9 Jaar
 • Soort: Tile placement

In Hive proberen 2 spelers de bijenkoningin van de ander volledig te omcirkelen met insecten. Je kunt óf een nieuw insect in de zwerm (=hive) plaatsen óf een insect dat al in de zwerm ligt verplaatsen. Elk insect heeft zo zijn eigen verplaatsingsregels. De speler die als eerste de bijenkoning van de ander omcirkelt wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Hive spel review !

Ik vind Hive een uitdagend, compact spelletje voor 2 spelers. Je hebt weinig speelmateriaal, bijna geen voorbereidingstijd én je speelt het lekker snel. Dankzij het stevige zakje kun je dit kleine spelletje makkelijk meenemen – want het past zich qua vorm aan aan je koffer of tas. Ondanks de eenvoud zwermt er een diepgang boven het spel die het verrassend tactisch en uitdagend maakt. Let wel, zoals een mug jou irriteert, zo zullen jij en je tegenstander elkaar in Hive ook moeten irriteren. Niet iedereen houdt daarvan. Oja, dankzij de zwaarte van de tegels kun je dit handzame spelletje niet alleen thuis, binnen, maar ook ergens buiten spelen!

Je kunt dit kleine spel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Snack Match

Snach Match Spel: op Tafel

Snach Match Spel: Kaarten Pakken

Snach Match Spel: Kaart Doorgeven

Snach Match Spel: Kaart Neerleggen

Snach Match Spel: Picknickkleed Maken

Snach Match Spel: Picknickkleed Klaar

Snach Match Spel: Speciale Kaarten

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1-9 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspelletje

Snack Match is een klein spelletje waarin je een picknickkleed vol met eten gaat leggen. Elke ronde trek je 2 kaarten, bekijkt ze en geeft er één door naar de speler links. Daarna legt iedereen 2 kaarten in zijn of haar raster van 4×4. Kaarten mogen naast elkaar liggen en ook (deels) onder elkaar worden geschoven. Zodra je minimaal 3 vakjes met een kleed van dezelfde kleur of dezelfde snacks aan elkaar hebt grenzen levert dat punten op. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft wint.

Ik ben aangenaam verrast door Snack Match. Het mechanisme voelt als een compacte, korte Cascadia waarbij je – in slechts 4 beurten – een gebied creëert en probeert zo groot mogelijke groepen te maken. Niet alleen van de ondergrond (picknickkleed), maar ook van de symbolen erop (snacks). Het onder- en op elkaar leggen van kaarten kan wat schuifgevoelig zijn, al vind ik het ook grappig bedacht. Zoek je juist een iets tactischer, puzzeliger klein spelletje? Dan is deze uitermate geschikt. En dat voor zowel kinderen als volwassenen.

Je kunt dit leuke kleine spel online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

L.A.M.A.

LAMA Kaartspel: op Tafel

LAMA Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

LAMA Kaartspel: Aflegstapel

LAMA Kaartspel: Handkaarten

LAMA Kaartspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Hand Management + Kaartspel

L.A.M.A. betekent Leg Alle Minpunten Af. En dat is precies wat je met dit kaartspel moet doen. Spelers leggen om de beurt een kaart uit hun hand af op de aflegstapel. Deze kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kaart die er al ligt. Een L.A.M.A. kaart mag je altijd spelen. Hier moet vervolgens een 1 op. Je mag altijd een kaart pakken of passen in plaats van een kaart spelen. Maar let op! Als je niet meer kunt of als iemand anders zijn hand uitspeelt, dan is de ronde afgelopen en krijg je zoveel minpunten als de waarde van je handkaarten. Zodra een speler 40 minpunten heeft, wint de speler met de minste punten.

Ik sta elke weer versteld van hoe populair een klein spelletje als L.A.M.A. kan zijn. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Het is eenvoudig, kort en door de aanwezige geluksfactor kan iedereen in principe winnen. Dat maakt dit mini spelletje onmiskenbaar toegankelijk voor het brede publiek. Eigenlijk kan dit met alle spelersaantallen, maar met lagere aantallen heb je net wat meer grip op het spel.

Je kunt dit leuke kleine spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

The Mind is een coöperatief kaartspel waarbij de stilte overheerst. Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind als compact spelletje een van de leukste kaartspellen die bestaat. Speel je met jouw vriendengroep, collega’s of familie liever mét elkaar dan tegen elkaar? Overweeg dan echt eens The Mind. Nog een groot voordeel: je hebt weinig tafelruimte nodig. In principe alleen voor een aflegstapel en een paar andere kaarten. Dit coöperatieve kaartspel is het makkelijkst met 2, het moeilijkst met 4 en met 3 zit je er mooi tussenin.

Je kunt dit leuke kleine spelletje online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

Dit is een van de leukste kinderspellen van Nederland. In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

In dit kleine spel speel je met meerdere, blinde kaarten. Je weet niet precies wat je eigen kaarten zijn én niet wat de kaarten van je tegenstanders zijn. Gelukkig kun je met speciale effecten wat informatie krijgen, maar het komt er op neer dat je onder aan de streep veel moet onthouden. Dankzij korte potjes is dat prima te doen en daar zit denk ik het succes van dit leuke mini spelletje. Het artwork doet het ogen als een spel voor kinderen, maar het is ook zeker een spel voor volwassenen. (En psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit leuke kleine spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sushi GO!

Sushi GO! op Tafel

Sushi GO! Tempura en Sashimi

Sushi GO! Soja Saus en Maki Roll

Sushi GO! Pudding, Zalm Nigiri en Dumpling

Sushi GO! Inktvis Nigiri

Sushi GO! Eetstokjes en Ei Nigiri

Sushi GO! Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Closed Drafting + Set Collection

In Sushi GO! ga je setjes maken van sushi. Je speelt 3 rondes. Elke ronde kies je 1 kaart uit je hand en de rest geef je door. Net zolang totdat alle kaarten op zijn. Dan volgt er een puntentelling, worden alle kaarten (behalve de pudding, dat toetje blijft tot na de laatste ronde liggen) weggehaald en begint alles weer van voor af aan.

Ik ben geen sushi liefhebber, maar vind Sushi GO! wel écht een lekker spelletje zeg. Kleurrijke kaarten, schattige gezichtjes en een vloeiend spelverloop. Ach, en geluk heb je wel nodig, maar dat maakt dit kaartspel juist wat spannender. Je weet immers nooit van tevoren, behalve bij lagere spelersaantallen, wat je precies terugkrijgt. En die geluksfactor is ook wat dit een van de leuke mini spelletjes voor het brede publiek maakt.

Je kunt dit leuke kleine spel online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Love Letter

Love Letter Kaartspel: op Tafel

Love Letter Kaartspel: Kaart op Handen

Love Letter Kaartspel: Kaart Pakken

Love Letter Kaartspel: Kaart Kiezen

Love Letter Kaartspel: Kaart Spelen

Love Letter Kaartspel: Kaart Laten Zien

Love Letter Kaartspel: Fiches in Zak

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

 • Uitgever: Z-Man Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel – Hidden Roles + Speler Eliminatie

Tijdens deze ‘micro game’ krijgt elke speler een karakterkaart op handen. De actieve speler pakt er een kaart bij en speelt vervolgens één van de twee kaarten. Door kaarten te spelen kun je informatie krijgen, spelers elimineren of jezelf juist veilig stellen. Blijf je als laatste over dan win je de ronde? Is de trekstapel leeg? Dan wint de speler met de hoogste kaart op handen. Wie als eerste een X aantal roosfiches heeft verzameld, wint het spel.

Voor mij is Love Letter het beste kaartspel dat er is. Mensenkennis en tactiek (check m’n Love Letter tactieken hier!) worden perfect met elkaar gecombineerd. Dit spel lijkt in het begin misschien wat plat. Maar juist door je gedrag in het spel onvoorspelbaar te maken, biedt dit handzame, simpele spelletje veel meer diepgang dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Cupido schoot zijn pijl met dit kaartspel precies in m’n hart; I love this!

Je kunt dit leuke kleine spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Het fijne aan Qwixx is niet per se dat het klein is, maar juist dat elke speler elke beurt betrokken blijft. Als een ander speler dobbelt, mag jij als passieve speler óók iets wegstrepen als je wil. Hierdoor blijf je goed geboeid tijdens het spel. Qwixx is daarmee niet alleen perfect meer spelers, maar ook voor spelers die niet zo vaak spelletjes doen. Zelfs m’n moeder (en die vindt spellen niet leuk) vindt dit geweldig.

Je kunt dit leuke kleine spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Valse Motten

Valse Motten Behendigheidsspel: op Tafel

Valse Motten Behendigheidsspel: Handkaarten

Valsspelende Mot in je Mouw

Valsspelende Mot in de Chipsbak

Valsspelende Mot achter je Bril

Valse Motten Behendigheidsspel: Aflegstapel

Valse Motten Behendigheidsspel: Bewakingskever

Valse Motten Behendigheidsspel: Kaarten

Dit is een kaartspel van 999 Games waarbij je MOET valsspelen. Elke ronde is er een bewakingskever die kijkt of er wordt vals gespeeld. Het doel is om je handkaarten kwijt te raken. Je legt om de beurt een kaart uit je handen op de aflegstapel. De meeste kaarten kun je afleggen, behalve de motten. Deze moet je laten verdwijnen zonder dat de bewakingskever het ziet. De speler die na een paar rondes de minste minpunten heeft, wint het spel.

Ik houd normaliter helemaal niet van valsspelen (en valsspelers), maar met Valse Motten vind ik het echt supergrappig. Als vrienden kaarten proberen te laten verdwijnen verzinnen ze soms de gekste manieren. Check m’n Valse Motten tips voor wat ideeën trouwens. Enfin, dit leuke kleine spelletje heeft zo’n uniek concept… dat mag gewoon niet ontbreken in deze lijst met leuke mini spelletjes!

Je kunt dit leuke kleine spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Exploding Kittens

Exploding Kittens Kaartspel: op Tafel

Exploding Kittens Kaartspel: Kaart Trekken

Exploding Kittens Kaartspel: Exploding Kitten Getrokken

Exploding Kittens Kaartspel: Defuse Gebruiken

Exploding Kittens Kaartspel: Kaarten op Hand

Exploding Kittens Kaartspel: Handkaarten

Exploding Kittens Kaartspel: Grappige Illustraties

 • Uitgever: Exploding Kittens
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Partyspel

Het spelverloop van dit populaire kaartspel is vrij eenvoudig. Je mag tijdens je beurt 0, 1 of meer kaarten spelen en als je klaar bent met je beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en lig je uit het spel. Behalve als je een Ontmantelkaart hebt. Naast Ontmantelkaarten zijn er nog veel meer kaarten waarmee je jezelf kunt weren tegen explosies en kwade streken van je tegenstanders. De speler die als laatst overblijft (en dus niet is ontploft) wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Exploding Kittens review !

Exploding Kittens is een partyspel dat zich kenmerkt door artwork van The Oatmeal. Als je dit grappige illustraties vindt is dat mooi meegenomen. Zo niet? Dan is er niks aan de hand. Het is vooral het spelverloop en de interactie tussen spelers die dit een hilarisch spel maken. Elke speler zal zich willen weren tegen de exploderende kittens. Ook als dit ten koste gaat van anderen. Hoewel dat luguber klinkt, ben je toch verzekerd van een leuke avond. Dat het spelletje klein is, is mooi meegenomen!

Je kunt dit kleine gezelschapsspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Koehandel Master

Koehandel Master Kaartspel: op Tafel

Koehandel Master Kaartspel: Geld op Handen

Koehandel Master Kaartspel: Bijbehorende Stamkaart

Koehandel Master Kaartspel: Biljetkaarten

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Dieren

Koehandel Master Kaartspel: Poes, Ezel en Koe

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Boerderijdieren

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Bieden + Set Collection

Bij een potje Koehandel proberen alle spelers waardevolle dier-kwartetten te maken. Die zijn immers punten waard. Je biedt steeds op een dierkaart. De hoogste bieder krijgt ‘m. Maar probeer zorgvuldig met je geld om te gaan. En pas op voor je medespelers! Die willen nog weleens bluffen en de prijs flink opschroeven ;). De speler die uiteindelijk de meeste punten met verzamelde dieren scoort, wint het spel.

Dat dit kaartspel een plekje verdient in m’n blog met kleine spelletjes komt door het blufelement. Je kunt spelers hier echt op een sluwe, maar gewaagde manier mee naaien en dat zie je niet vaak in andere kleine spellen. Wel zou ik Koehandel aanraden met 4 of 5 spelers. Het bieden, het bluffen, het verzamelen… Alles is verrassender en uitdagender met meer spelers. En zoek je nog wat hulp? Check dan hier m’n Koehandel tactieken.

Je kunt dit leuke kleine spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel – Push your luck

Regenwormen is een van de meest populaire spellen van Nederland. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Ik zal eerlijk zijn: ik vind Regenwormen echt verschrikkelijk haha. De reden is simpel: er komt zo ontzettend veel geluk bij kijken. Voor een tactische (en strategische) speler als ik is dat vervelend. Voor casual spelers die graag een klein, toegankelijk en gezellig spelletje spelen is dat perfect. En dat verklaart denk ik dat Regenwormen tot een van de bekendere dobbelspellen behoort!

Je kunt dit leuke kleine gezelschapsspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

CuBirds

CuBirds Kaartspel: op Tafel

CuBirds Kaartspel: Handkaarten

CuBirds Kaartspel: Vogels Neerleggen

CuBirds Kaartspel: Vogels op Tafel

CuBirds Kaartspel: Uil Pakken

CuBirds Kaartspel: Dubbele Vogel Neerleggen

CuBirds Kaartspel: Kaarten Delen

CuBirds Kaartspel: Verzamelde Vogels

CuBirds Kaartspel: Verzamelde Vogels van 2 Soorten

 • Uitgever: Gam’inBIZ
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Hand Management + Set Collection

In CuBirds ga je vogels verzamelen. Tijdens je beurt moet je eerst alle handkaarten van eenzelfde vogel gebruiken om naast een rij op tafel te leggen. Liggen er nu een of meer vogels tussen jouw vogels én vogels van dezelfde soort die al in die rij lagen? Dan mag je die pakken. Daarna mag je alle handkaarten van één vogelsoort afleggen. Afhankelijk van het aantal vogels dat je aflegt mag je 1 of 2 vogels voor je houden. De speler die als eerste 7 verschillende vogels óf 3 vogels van twee soorten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide CuBirds review !

In 2021 won CuBirds Nederlandse Spellenprijs in de categorie familie. En dat is niet voor niets. Hoewel hand management en set collection niet per se origineel zijn, voelt de manier van vogels verzamelen vernieuwend. Sterker nog, het maakt CuBirds een spelletje dat je niet 1-2-3 onder de knie hebt. En dat maakt dit een onmiskenbaar klein, doch uitdagend spelletje van klein formaat!

Je kunt dit leuke kleine spel online bestellen bij GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

UNO

UNO Kaartspel: op Tafel

UNO Kaartspel: Handkaarten

UNO Kaartspel: Gele 9 op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Tegenovergestelde Richting op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker op Aflegstapel

UNO Kaartspel: 2 Pakken op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker en 4 Pakken op Aflegstapel

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel

UNO lijkt op het bekende kaartspel ‘Pesten’. Elke beurt moet je een kaart op de aflegstapel leggen. Deze moet dezelfde kleur, getal of symbool hebben als de kaart eronder. Symbolen zijn actiekaarten waarmee je o.a. de beurtvolgorde kan omdraaien, spelers extra kaarten kan laten pakken en een beurt overslaan. De speler die al zijn of haar kaarten als eerste kwijt is, wint het potje en krijgt de waarde van andermans kaarten als punten. De speler die als eerste 500 punten haalt wint UNO.

Ik had altijd een hekel aan Pesten, omdat iedereen eigen huisregels had. Bij UNO staan de regels gewoon vast (want check de spelregels). Groot voordeel van dit mini spelletje is dat je het lekker met 8 spelers kunt doen. Ideaal dus als groepsspel. Helemaal als spelers van die groep wel een beetje van pesten houden ;). Oja, suf genoeg is de normale UNO alleen voor rechtshandigen (al is er ook een linkshandige editie).

Je kunt dit kleine spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Perudo Jumbo Pack

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

Perudo is een blufspel met kansberekening en gokken. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een leuk bedacht dobbelspel dat niet al teveel ruimte inneemt. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen geven het juist een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Kunnen jij en je medespelers dat waarderen? Dan kan ik je Perudo van harte aanbevelen!

Je kunt dit leuke kleine spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be

De Crew: Missie Diepzee

De Crew: Missie Diepzee - Speelmateriaal

De Crew Missie Diepzee: Startspelerfiguur op Tafel

De Crew Missie Diepzee: Kaarten op Hand

De Crew Missie Diepzee: Troeven

De Crew Missie Diepzee: Opdrachtkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee: Communiceren

De Crew Missie Diepzee: Getrokken Opdrachtkaarten

De Crew Missie Diepzee: Kleurenkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee is wederom een coöperatief kaartspel. Jullie moeten als team 32 missies voltooien zonder te communiceren. Elke missie komen er één of meer opdrachtkaarten op tafel die onder spelers worden verdeeld. De opdrachtkaarten bepalen welke slagen en/of welke kaarten de eigenaren moeten halen (of juist niet). Een missie is volbracht als alle opdrachten worden gehaald.

> Lees hier mijn uitgebreide De Crew Missie Diepzee review!

Ik vind de De Crew echt een geweldig kaartspel. Door een klassiek slagenspel volledig coöperatief te maken en er opdrachten bij te voegen, toont auteur Thomas Sing hoe mooi pure eenvoud eigenlijk is. Enfin, Missie Diepzee verbeterde de opdrachten en ondanks het plezier dat ik heb beleefd aan het originele kaartspel, blijft Missie Diepzee toch echt een van de leukste kaartspellen die ik ken. Het doosje is iets groter dan de meeste kleine spelletjes, maar omdat je weinig ruimte nodig hebt op tafel vind ik dit een waardevolle toevoeging voor dit blog met mini spelletjes.

Je kunt dit geweldige kleine spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

Bij dit 999 Games dobbelspel werp je 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker) als je aan de beurt bent. De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij vrienden die minder vaak spellen spelen. Daarnaast is het geschikt voor 6 personen en dat is voor zo’n klein spelletje als dit zeker noemenswaardig. Er is trouwens ook een Keer op Keer 2 voor nog meer variatie.

Je kunt dit leuke kleine spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Next Station London

Next Station London Spel: op Tafel

Next Station London Spel: Lijnen Tekenen

Next Station London Spel: Kaarten Opendraaien

Next Station London Spel: Roze Lijn Tekenen

Next Station London Spel: Roze Kaart Opendraaien

Next Station London Spel: Kaarten op Tafel

Next Station London Spel: Groene Lijn Tekenen

Next Station London Spel: Scoreformulieren • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Soort: Flip & Write

Met Next Station London probeer je een zo waardevol mogelijk metro-netwerk te tekenen. Je speelt 4 rondes en elke ronde teken je met een andere kleur (je geeft potloden steeds door naar links). Elke beurt draai je een kaart met een symbool om. Dan tekent iedereen, vanaf een van de buitenste stations in het huidige netwerk, een lijn naar een station met het omgedraaide symbool. Zodra 5 roze kaarten zijn omgedraaid eindigt de ronde. Na 4 rondes tel je alle punten bij elkaar op en wint de speler met de meeste.

Next Station London is denk ik de meest populaire flip & write binnen mijn spellengroepen. We sluiten er veel avonden mee af. Het is een klein spelletje, maar niet per se minder tactisch. Ondanks meerdere manieren om punten te scoren zijn je opties redelijk afgebakend. Hierdoor ga je bijna in treinvaart door het spel en blijft de flow er lekker in. Ook ben ik er nog steeds niet achter hoe je nou de meeste punten kunt scoren. En dat is weer goed voor de herspeelbaarheid.

Je kunt dit kleine spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

SET

SET Kaartspel: op Tafel

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 3)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 3)

SET Kaartspel: Verzamelde Sets

Met SET liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk een set. Die bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en mag de set aanwijzen. Daarna worden er 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald. De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET is een handzaam reactie spel vanaf 6 jaar. Het neemt niet veel ruimte in en valt ongetwijfeld in de smaak bij ‘behendige’ spelers. Snel handelen, reflexen gebruiken en ruimtelijk inzicht. En ook niet geheel onbelangrijk: je kunt SET ook in je eentje spelen. Voor als je familie of vrienden al liggen te slapen ;). En terwijl de vanaf leeftijd 6 jaar is, is dit ook erg leuk voor volwassenen. Al verlies ik wel vaak van kinderen… hmm ik word oud haha.

Je kunt dit leuke, kleine spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten

Vlotte Geesten (Reactiespel): op Tafel

Vlotte Geesten (Reactiespel): Speelfiguren

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Muis

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Spook

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Fles

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Bank

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Boek

Met Vlotte Geesten liggen er 5 voorwerpen op tafel. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Hierop staan 2 voorwerpen (met 2 verschillende kleuren). Heeft een voorwerp dezelfde kleur als op tafel? Dan moet je het van tafel pakken. Heeft geen enkel afgebeeld voorwerp de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat én waarvan de kleur niet op de kaart staat. De speler met de meeste kaarten wint dit snelheidsspel.

> Check hier mijn uitgebreide Vlotte Geesten review!

Als ik terugdenk was Vlotte Geesten misschien wel het eerste spel waarbij m’n reactievermogen op de proef werd gesteld. Het vernuftige aan dit spelletje vond ik dat je soms ook ‘andersom’ moest denken. Eerst zoeken wat klopt en anders zoeken wat ontbreekt. Knap bedacht. En het maakt dit kleine spelletje een stuk uitdagender dat het lijkt. De normale versie is geschikt voor kinderen vanaf groep 3, maar er is ook junior versie voor leeftijden vanaf 4 jaar.

Je kunt dit kleine spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Clever

Clever Dobbelspel: op Tafel

Clever Dobbelspel: Gekozen Dobbelstenen

Clever Dobbelspel: Dobbelstenen op Schaaltje

Clever Dobbelspel: Groen, Oranje en Paars Gebied

Clever Dobbelspel: Geel en Blauw Gebied

Clever Dobbelspel: Eindscores

Clever Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

Als je aan de beurt bent dobbel je drie keer en kies je maximaal 3 dobbelstenen. Daarna mogen de passieve spelers ook nog een dobbelsteen kiezen. Zodra je een dobbelsteen kiest, moet je een kruisje of cijfer zetten op je scoreformulier in het vak van dezelfde kleur als de dobbelsteen. Veel vakjes geven specifieke bonussen, waardoor leuke kettingreacties kunnen ontstaan. De speler die na een bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever review !

Clever vind ik zelf een van de leukste dobbelspellen (al ben ik na zoveel jaar wel uitgekeken op deel 1 – gelukkig heb je ook nog Clever Junior, Dobbel Zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4 Ever). Net als bij Qwixx blijven spelers voortdurend betrokken bij het spel. Dit 999 Games dobbelspel onderscheid zich daarnaast met de spectaculaire kettingreacties die je kunt maken. Ietsje groter dan de meeste kleine spelletjes in dit blog, maar zonder twijfel een topper!

Je kunt dit leuke kleine spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Boonanza

Boonanza Jubileumeditie (25 Jaar): op Tafel

Boonanza: Kaarten Achteraan in Hand

Boonanza: Open Kaarten Aanvullen bij 2 Spelers

Boonanza: Drie Nieuwe Bonen

Boonanza: Eksterboon Spelen

Boonanza: Bonen in Veld

Boonanza: Gevuld Bonenveld

Boonanza: Jubileummunt Krijgen

Boonanza: Kaarten op Tafel

Boonanza: 25 Jaar Logo

Boonanza: 3e Veld met Akkerbonen

NB: De foto hierboven is van de 25-jarige jubileumeditie. Die heeft iets meer speelmateriaal dan het originele kaartspel, maar het artwork is hetzelfde.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Bieden + Set Collection

In Boonanza ga je bonen verbouwen, handelen en oogsten. Er zijn verschillende soorten bonen in het spel en elke speler heeft 2 bonenvelden. Tijdens je beurt speel je eerst 1 of 2 bonen uit je hand (de voorste kaarten eerst). Daarna mag je handelen met andere spelers. Vervolgens moeten spelers al hun verzamelde bonen op hun velden verbouwen. Op een veld mogen alleen dezelfde bonen liggen. Spelers mogen te allen tijde hun bonenvelden oogsten voor punten. De speler die, zodra de trekstapel leeg is, de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Boonanza Jubileumeditie review !

Boonanza stamt uit 1997 en valt inmiddels onder de klassiekers als het op kaartspellen aan komt. Het succes is denk ik te danken aan de speelse (maar niet altijd aardige) interactie tussen spelers bij het handelen. Je hebt nu eenmaal andere spelers nodig om vervelende kaarten uit je hand kwijt te raken, zodat je meer bonen van dezelfde soort kunt planten en oogsten. Enfin, door het populaire handelselement mag Boonanza niet ontbreken in m’n blog met kleine spelletjes!

Je kunt dit kleine gezelschapsspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Railroad Ink

Railroad Ink: Natuurgroene Versie op Tafel

Welke Railroad Ink uitbreiding?

Railroad Ink: Dobbelstenen van Uitbreidingen

Railroad Ink: Dobbelstenen Gooien

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Vulkanen

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Meteoren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Rivieren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Meren

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Wandelpaden

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Bossen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Woestijnen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Ravijnen

Elke ronde worden alle witte (en eventueel 2 gekleurde) dobbelstenen geworpen. Daarna moet iedereen, conform enkele regels, de resultaten (wegen, spoorwegen, stations, enzovoorts) op hun scoreformulier tekenen. Na X aantal rondes scoor je punten voor verbonden uitgangen, je langste snelweg, je langste treinspoor en elk centrale veld dat je ingekleurd hebt. Onjuiste eindes leveren minpunten op. De speler met de meeste punten wint!

Blauw en rood zijn voor beginners. Groen en geel bieden meer uitdaging.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Railroad Ink review !

Ik vind Railroad Ink een toegankelijke en bovendien veelzijdige roll & write. Het spelverloop is erg eenvoudig en iedereen is altijd aan de beurt. In één doosje zit al wat variatie. Door extra uitbreidingen kun je nóg meer variëren. En dan kun je ook nog eens edities combineren om het met meer spelers te doen en/of andere spelmodi te proberen. De enige die ik Railroad Ink niet zou aanraden zijn spelers die de fijne motoriek niet onder controle hebben (anders wordt het een kliederboel op je tableau).

Je kunt deze kleine spellen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je meerdere kleine spelletjes laten zien. Ze nemen niet veel ruimte in en zijn daardoor ook fijn om mee te nemen. Vaak handig als reisspelletje. Bovendien hebben de meeste van deze mini spelletjes ook een korte speelduur.

Ken jij nog kleine spellen? Deel ze dan in een reactie!

4 reacties

 1. Aanvulling: naast een deel van de hier genoemde spellen is Game of trains hier favoriet. Simpel spel waarbij je een serie kaarten, je trein, in de goede volgorde moet rangeren door gebruik te maken van de eigenschappen van de kaarten.

  1. Beste Anne,

   Bedankt voor die mooie toevoeging aan m’n lijst met compacte spelletjes 🙂

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Wat een mooi lijstje! Lama missen wij nog in onze collectie. Maar in dit lijstje zou similo en rainbow ook mooi passen

  1. Beste Cees en Jet,

   Bedankt voor jullie leuke reactie. Fijn dat het nieuwe ideeën zoals LAMA gaf.

   Jouw aanvullingen zijn ook erg tof en de moeite waard. Thanks!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *