Een Koehandel Strategie om te winnen? Probeer deze 7 Tips!

Koehandel: Tips, Tactieken en Strategie!

De doordringende geur van mest, het geloei van koeien en een zwart-wit schouwspel voor je ogen. Juist. Koehandel is begonnen!

Maar wees alert! De boeren in het spel Koehandel zijn niet altijd zo eerlijk en integer.

Wil jij er niet worden ingeluisd op het moment dat “Handjeklap” plaatsvindt en de deal rond is?

Lees dan de 7 Koehandel tips in dit blog en creëer je eigen Koehandel strategie!

Tip 1: Probeer van elk geldbiljet wat op handen te houden!

Tijdens Koehandel wordt altijd van je verlangd dat je gepast betaalt. Betaal je met meer geld dan de bedoeling is? Dan kun je fluiten naar het wisselgeld. Probeer daarom van elke biljetsoort wat op handen te houden. In ieder geval zoveel, dat je diverse combinaties kunt maken en goed kunt afpassen.

Koehandel alle Geldsoorten

Tip 2: Probeer te volgen waar het geld zit!

Wanneer je handel gaat drijven met een andere speler, doe je dat natuurlijk als hij of zij zo min mogelijk geld heeft. Ten eerste zal deze persoon het geldbedrag laag houden zodat het jou niet veel kost. Ten tweede zal hij of zij de gok niet snel wagen om extreem hoog te bieden.

Maar dan moet je wel weten wélke speler weinig geld heeft. Probeer daarom altijd te volgen hoeveel geld iemand heeft. Dit lukt natuurlijk niet tot op de cent, maar door reacties van andere spelers te peilen kun je al snel inschatten of iemand nog veel geld heeft of niet.

Tip 3: Probeer altijd een gemiddelde hoeveelheid geld te houden!

Zodra andere spelers doorkrijgen dat jij te weinig geld hebt, zul je een makkelijke prooi voor ze zijn. Maar zodra ze doorhebben dat jij heel veel geld hebt, zullen ze maar al te graag tegen jou samen spannen. Net als in de meeste spellen zijn extremen (minste en meeste) nooit handig om te hebben. Ook niet bij Koehandel. Probeer daarom altijd een gemiddelde hoeveelheid geld te hebben.

Tip 4: Probeer de juiste combinaties te maken!

En dan bedoel ik niet “Maak kwartetten!”. Wat ik bedoel is: Probeer niet alleen voor kwartetten te gaan met een hoge waarde. Je kunt het beste voor 1 kwartet gaan met een hoge waarde en 2 of zelfs 3 kwartetten met een lage waarde. Dankzij deze laatste wordt je hoge aantal verdrievoudigt. Dat betekent hoge punten aan het einde van het spel en prima inkomsten gedurende het spel. Deze Koehandel strategie is onmisbaar voor de overwinning!

Koehandel juiste kwartetten

Tip 5: Probeer vooruit te denken!

Als een tegenstander een dier heeft dat jij wil, dan kun je die natuurlijk proberen te ruilen tijdens het “Koe Handelen”. Maar dan is het wel handig als hij of zij niet zoveel geld meer heeft.

Probeer daarom vooruit te denken en ga, vóórdat de Koehandel begint, de inhoud van zijn of haar portemonnee verlagen. Bijvoorbeeld door tijdens een veiling de prijs wat op te schroeven bij een dier dat hij of zij wil kopen. Of juist de prijs laag te houden als je tegenstander de veilingmeester is.

Tip 6: Probeer te overtuigen als Veilingmeester!

Het kan natuurlijk voorkomen dat jij de Veilingmeester bent en er een vreselijk dier op tafel ligt. Maar ga dan niet met je handen in het haar zitten. Gebruik de Koehandel tactiek “overtuigen”en probeer juist anderen over te halen dat ze dit dier best kunnen gebruiken. Enkele voorbeelden:

 • Is dit de eerste keer dat het dier is gespeeld? Dan is er op dit moment nog geen concurrentie!
 • Heeft het een lage waarde? Combineer het dan met je kwartet(ten) van hoge waarde!
 • Heeft iemand anders met dit dier (bijna) een kwartet? Overtuig anderen in te grijpen!

Tip 7: Probeer niet te enthousiast te raken aan het einde van het spel!

Als je aan het einde van het spel een dier kunt kopen om je laatste kwartet mee te krijgen, kan het heel verleidelijk zijn om al je geld ervoor op te offeren. Immers, het laatste kwartet levert je meer punten op. Maar zolang er nog andere dieren in het spel zijn die geruild moeten worden, kan jouw geld andere spelers juist naar de overwinning helpen. Wees dus niet te enthousiast en betaal niet meer dan nodig is.

Nu ben jij aan de beurt!

Bovenstaand overzicht van Koehandel tactieken is ongetwijfeld niet volledig. Er zullen meer tips zijn om te bluffen, te liegen en anderen erin te laten luizen.

Met dit blog hoop ik je wat handvatten te hebben gegeven, zodat je voortaan een Koehandel strategie kunt creëren waarmee jij als beste handelaar uit de markt stapt!

Heb je zelf nog leuke Koehandel tips, tactieken of strategieën om te winnen? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Voor dit blog wil ik Menno bedanken voor het uitlenen van zijn spel!

3 reacties

 1. probeer zoveel mogelijke strategische kaarten zoals een 100 en 200 vast te houden. iemand die namelijk geen 100 kaart en 200 kaart meer heeft, maar wel voor iets 200 moet geven moet dan minimaal 4 kaarten ( 4 van 50) geven en houdt zo weinige kaarten over. mensen met weinig kaarten hebben heel veel moeite met verdedigen en dat is in jouw voordeel.

 2. Maak zo min mogelijk gebruik van het kooprecht als veilingmeester. Het veilingmeester-schap is DE manier om inkomsten te genereren. Zodra je gaat kopen als veilingmeester, ga je echter geld uitgeven. Daarnaast sponsor je een tegenspeler.
  Zit je direct links van de veilingmeester, dan kun je het je deze ronde beter permitteren om veel in te zetten. De volgende ronde zul je namelijk als veilingmeester meteen weer inkomsten hebben.

  1. Beste Marco,

   Bedankt voor je waardevolle toevoeging aan deze Koehandel tips.

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *