Kolonisten van Catan: 12 Tips voor de Perfecte Strategie!

Kolonisten van Catan: 12 Tips voor de Perfecte Strategie!

Een reusachtig rijk van steden, dorpen en straten is uit de grond gestampt in het meest grondstofrijke gebied van Catan. De handelsroute reikt tot aan de horizon en de economische ontwikkelingen zijn in volle vaart. En nu de grootste riddermacht ook tot dit imperium behoort, maken tegenstanders geen schijn van kans meer. De overwinning is een feit.

Is dit niet hoe jouw Kolonisten van Catan strategie altijd uitpakt? Maar droom je wel van een triomf zoals hierboven beschreven?

Lees dan de 12 Kolonisten van Catan Tips in dit blog, vorm je eigen strategie en wie weet sticht jij het volgende, succesvolle imperium!

Eerst even dit…

Voordat ik de vraag “Hoe win ik Kolonisten van Catan?” beantwoord, wil ik graag één ding uit de wereld helpen.

Er zijn veel liefhebbers die de oude, klassieke spelvariant (met houten straten, dorpen en steden) van Kolonisten van Catan mooier vinden. Ik sluit me daar volledig bij aan! Maar het enige exemplaar wat ik tijdens het maken van de foto’s voorhanden had, was de nieuwe Kolonisten van Catan. De tips blijven uiteraard toepasbaar op beide spellen!

Tip 1 – Kies het driepunt dat statistisch gezien de meeste grondstoffen oplevert

Één van de belangrijkste Kolonisten van Catan speltips gaat over je allereerste actie in het spel: het plaatsen van je eerste dorp.

Vind jij het ook zo verleidelijk om direct de landtegel met de rode 6 of 8 te zoeken en daar aan te bouwen?

Think again!

Bouw er alleen als dit driepunt je statistisch gezien ook daadwerkelijk de meeste grondstoffen gaat opleveren. Hoe bepaal je of een driepunt statistisch aantrekkelijk is? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Bekijk eerst eens deze tabel:

Kolonisten van Catan Tips - Kanstabel

Hierin zie je dat het getal 7 statistisch gezien het meeste gegooid kan worden. De getallen 2 en 12 daarentegen, het minste. Dit komt omdat je voor het getal 7 alle ogen (per dobbelsteen 6) van een dobbelsteen kunt gebruiken. Voor het getal 2 kun je slechts het vlak met 1 oog gebruiken.

Een andere manier om dat nog iets duidelijker te maken is onderstaande grafiek:

Kolonisten van Catan Tips - Kansgrafiek

En dan nu een praktijkvoorbeeld. Bekijk onderstaande situaties:

  • Situatie 1: Je bouwt een dorp (Dorp 1) die grenst aan de getallen 3, 6 en 10.
  • Situatie 2: Je bouwt een dorp (Dorp 2) die grenst aan de getallen 4, 5 en 9.

Reken tot slot eens uit welk Dorp statistisch gezien de meeste manieren biedt om grondstoffen te krijgen:

  • Er zijn 2 + 5 + 3 = 10 manieren om een grondstof van Dorp 1 te krijgen.
  • Er zijn 3 + 4 + 4 = 11 manieren om een grondstof van Dorp 2 te krijgen.

De getallen waar Dorp 2 aan grenst kunnen gezamenlijk op meer manieren (11 Stuks) worden gegooid dan de getallen waar Dorp 1 aan grenst (10 Stuks). Dorp 2 zal je, statistisch gezien, dus meer grondstoffen opleveren tijdens het spel.

Houd dit overzicht in gedachten wanneer je jouw eerste twee dorpen mag neerzetten in de beginfase. En staar je dan niet blind op een rode 6 of rode 8, maar kijk naar alle getallen rondom het driepunt. Zoals eerder gezegd, dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste Kolonisten van Catan tactieken die bestaat!

Tip 2 – Let op waar jij jouw straten naartoe legt!

Nog een tip voor in het begin van Kolonisten van Catan. Naast een dorp leg je namelijk ook een straat. Als jij dit doet, in welke richting leg je dan de straat?

Veel mensen leggen het straatje richting een ‘vruchtbaar’ gebied. Ofwel, een gebied waar gewenste grondstoffen en goede getallen liggen.

Maar als iedereen na jou sowieso nog een dorp en straat mag neerleggen, dan is de kans erg groot dat ze dit gebied gaan innemen. Daarmee wordt jouw straat enigszins of zelfs volledig nutteloos. Overweeg dus om in de beginfase straten richting een minder populair gebied te leggen.

Tip 3 – Voorkom of gebruik juist 2 nederzettingen aan één zeshoek

Houd er rekening mee dat als twee dorpen aan eenzelfde zeshoek recht tegenover elkaar staan, er geen dorp meer bij kan. Je moet namelijk twee stappen (of paden) ruimte hebben tussen elke nederzetting. Ik noem dit als tip voor Kolonisten van Catan vanwege het volgende.

Enerzijds kun je jezelf er lelijk mee in de vingers snijden en dat wil je voorkomen. Neem onderstaande afbeelding bijvoorbeeld. Je bent rood en je hebt je eerste dorpen boven de 8 en onder de 6 gebouwd.

Hier gaat het al fout. Er zit nu namelijk een oneven aantal paden tussen deze twee dorpen. En dat betekent in dit geval dat je nooit met meer dan twee dorpen van de rode 8 kunt genieten.

Kolonisten van Catan Tips: Een makkelijk gemaakte fout.

Anderzijds kun je anderen ook op slinkse wijze een plekje aan de zeshoek ontnemen. En dat is natuurlijk een tactiek die je soms wil gebruiken.

Zie ditmaal onderstaande afbeelding. Ook nu zijn de rode dorpen boven de 8 en (rechts)onder de 6 eerst gebouwd. Blauw wil op het driepunt 5-8-11 gaan bouwen. Rood hoeft dit punt niet per se te bereiken om ervoor te zorgen dat blauw er niet kan bouwen. Rood bouwt er één pad vanaf en dat is voldoende om blauw te naaien.

Kolonisten van Catan Tips: Een snelle manier om iemand te blokkeren!

Tip 4 – Houd goed in de gaten welke grondstoffen je tegenstanders hebben

Het weten van welke grondstoffen je tegenstanders hebben (en welke ze niet hebben!) biedt je twee voordelen.

Ten eerste kun je zo gericht gaan handelen met iemand en inspelen op zijn of haar behoefte. “Ik heb wat jij nodig hebt, en jij hebt iets wat ik nodig heb.” Niet veel tegenspelers zullen zo’n aanbod afslaan.

Ten tweede kun je zo bepalen naar welke landtegel je de struikrover het beste kunt verplaatsen. Namelijk naar een landtegel waar een nederzetting aan is gebouwd door de persoon die de grondstoffen heeft die jij nodig hebt. Vervolgens mag je namelijk (blind) een grondstof bij hem of haar trekken.

Tip 5 – Geef je grondstoffen gewoon uit

Zodra er zeven wordt gegooid, moeten spelers met meer dan zeven handkaarten de helft (afgerond in hun voordeel) afleggen. Eeuwig zonde. Probeer daarom echt om grondstoffen zoveel mogelijk te besteden. Wissel vier grondstoffen in voor een willekeurige grondstof, koop toch maar die ontwikkelingskaart of bouw alvast dat ene straatje.

Kolonisten van Catan Grondstoffen

Dit is zeker een van de belangrijkere tips voor Kolonisten van Catan met vijf of zes spelers. Meer spelers betekent namelijk ook meer kans op een gedobbelde zeven. En dan ben je in verhouding met twee of drie spelers nog minder vaak aan de beurt ook. Spenderen dus!

Tip 6 – Houd je medespelers te vriend

Hoe je het ook wendt of keert: Als alle andere spelers tegen je zijn, dan wordt het heel moeilijk om Kolonisten van Catan te winnen. Ze kunnen gaan samenspannen en elkaar helpen om jou te blokkeren.

En als een individu jou niet mag, dan wil hij of zij al snel geen grondstoffen meer met je ruilen. Zwaar vervelend als die persoon je enige toegang is tot een bepaalde grondstof. Houd je medespelers dus zoveel mogelijk te vriend en handel gewoon eens in hun voordeel. Zij zullen zich dan ook eerder verplicht voelen wat terug te doen voor jou.

Tip 7 – Vergeet de havens niet

Zonder haven mag je vier dezelfde grondstoffen inruilen bij de bank voor één willekeurige grondstof. Vier kaartjes is best veel. Vergeet daarom de havens niet. Door hier een dorp te bouwen, krijg je de mogelijkheid om drie of zelfs twee dezelfde grondstoffen in te ruilen voor één willekeurige grondstof.

Kolonisten van Catan Tips: Vergeet de Havens niet!

Ook deze tactiek voor Kolonisten van Catan klinkt misschien als een no-brainer, maar ik zie bij veel tegenspelers dat de havens toch echt in de vergetelheid raken. Als ze worden gebruikt, dan is dit meestal puur toeval.

Tip 8 – Zorg dat je voldoende uitwijkmogelijkheden hebt

Als je midden op het bord van Kolonisten van Catan gaat bouwen, dan merk je snel genoeg dat de andere spelers om je heen gaan staan. Het gevaar is dat jij vervolgens nergens meer heen kunt en vast komt te staan. En als dat gebeurt, dan duurt een potje Kolonisten van Catan nog heel lang! Zorg dus dat je ook met één dorp wat meer richting de rand van het speelbord staat, zodat je altijd kunt uitwijken en verder kunt bouwen.

Begint het spel en sta je toch met twee dorpen in het midden? Kies dan, ongeacht je strategie, altijd voor bouwen en verspreiden. Geen ontwikkelingskaarten, maar bouwen. Wegwezen daar. Want anders heeft geen enkele tip voor Kolonisten van Catan meer nut!

Tip 9 – Weet dit van de grondstoffen

Twee van de belangrijkere tips voor Kolonisten van Catan hebben betrekking op grondstoffen. En dat zijn de volgende:

  1. Tijdens een spel Kolonisten van Catan ga je alle grondstoffen nodig hebben. Hout, Steen, Wol, Erts en Graan. Focus dus niet op een paar van deze, maar juist op allemaal!
  2. Je hebt in het begin van het spel altijd hout en steen nodig. Zonder die twee grondstoffen kun je geen straatje en ook geen dorp bouwen. Uitbreiden wordt dan lastig. Let hier dus op bij het plaatsen van je dorp in de beginfase.

Tip 10 – Blijf altijd op je tegenstanders letten

Blijf altijd op je tegenstanders letten. Wat gaan ze doen? Moet je ze blokkeren? Kunnen ze de plek innemen waar jij een dorp wil gaan bouwen? Spaart iemand actief voor de Grootste Riddermacht of Langste Handelsroute? Cruciale vragen die je jezelf moet blijven stellen om überhaupt maar kans te maken op de overwinning.

Tip 11 – Verzamel altijd een paar ontwikkelingskaarten

Welke strategieën je ook probeert, je kunt Kolonisten van Catan bijna niet winnen zonder ontwikkelingskaarten. Gok op bijvoorbeeld een overwinningspunt, een monopolie of een ridder. Welke kaart je ook trekt, je hebt er eigenlijk altijd wel iets aan. Zorg trouwens wel dat je ze op tijd uitspeelt, omdat je er maar één per beurt mag open leggen.

Kolonisten van Catan Tips: Verzamel altijd enkele Ontwikkelingskaarten!

Tip 12 – Blokkeer de juiste grondstof met de struikrover

De struikrover is ideaal om de grondstof-toevoer van een van je tegenspelers aan banden te leggen en hem of haar te blokkeren. Maar let dan wel even op.

Je kunt er namelijk voor kiezen om een getal te blokkeren dat vaak wordt gegooid. Dat kost je tegenstander dan veel grondstoffen. In de spellen Kolonisten van Catan die ik speel, is dit meestal de keuze die wordt gemaakt.

Maar je kunt er ook voor kiezen om juist een grondstof te blokkeren waarvan je weet dat iemand die nodig gaat hebben.

Krijgt iemand bijvoorbeeld erts door het getal 8 en graan door het getal 4? En heeft hij of zij al veel erts op handen, omdat 8 zojuist een paar keer is gegooid? Blokkeer dan eens zijn of haar graan. Want dat is de grondstof die hij of zij nodig heeft voor het bouwen van een stad. Met deze Kolonisten van Catan tactiek maak je het al snel moeilijker om iets te bouwen.

Nu ben jij aan de beurt!

Met bovenstaande Kolonisten van Catan speltips heb ik geprobeerd om de vraag “Hoe kan ik Kolonisten van Catan winnen?” te beantwoorden. Het zal echter niet altijd lukken en het kan zelfs zo zijn dat sommige tips of tactieken niet goed samengaan. Probeer daarom gewoon uit wat voor jou in welke situaties werkt.

Heb jij zelf nog een succesvolle Kolonisten van Catan strategie of tip? Deel ze dan hieronder!

Wellicht ook leuk om te lezen:

19 reacties

  1. Super tips!
    Wanneer komen tips over de uitbreidingen van Catan?
    Kijk er nu al naar uit.

  2. cool!
    ik hoop dat het me nu wel zal lukken!

    1. Leuke naam
      Groetjes broodjekaas

  3. Hoi Hans,

    Bij “Tip 5: Geef je grondstoffen gewoon uit” staat dat je in een spel met 5 of 6 spelers minder vaak aan de beurt komt en de kans op 7 voordat je aan de beurt bent groter is. Een goede reden dus om echt je grondstoffen uit te geven als je aan de beurt bent. Echter is er 1 regel die makkelijk over het hoofd gezien kan worden bij een spel met 5 of 6 spelers, je verwacht immers hetzelfde spel als met 3 of 4. In de spelregels voor 5-6 spelers staat: “als de beurt van een speler voorbij is volgt een buitengewone bouwfase: alle andere spelers mogen om beurten bouwen en/of ontwikkelingskaarten kopen.”

    Bij een spel van 5 of 6 spelers krijg je juist dus meer kansen om te bouwen, namelijk na elke speler. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je beurt niet per se iets hoeft te kopen als je 7 grondstoffen hebt. Bij 4 spelers zou je dat wel doen: er zijn immers 3 kansen om meer grondstoffen te krijgen en daarna een 7 tegen te komen en veel kwijt te raken.
    Bij een spel met 5-6 spelers kun je die 7 grondstoffen in jou eigen beurt nog vasthouden en hopen dat je nog iets beters krijgt zodat je net dat ene dorp kan kopen i.p.v. die ontwikkelingskaart of toch maar dat extra straatje (en dan je hout missen voor dat dorp). Wel zou ik dan nog steeds gewoon grondstoffen uitgeven als je er ineens 8 of meer hebt (koop dan toch maar die ontwikkelingskaart/straat). Maar dat kan dus vóór elke dobbelsteenworp van elke speler!

    Ofwel: bij 3-4 spelers zou ik al kopen bij 6-7 handkaarten in eigen beurt, bij 5-6 spelers kun je iets langer doorsparen totdat je 8+ kaarten vast hebt en die dan na de beurt van een ander uitgeven.

    Ik heb zelf nog een “oude” versie van Catan, met de houten huisjes en straten, maar ik neem aan dat de regel in de nieuwe versie ook nog zo staat.

    1. Hoi Dirk-Jan,

      Je hebt helemaal gelijk! En ik heb hem inderdaad over het hoofd gezien :).

      Bedankt voor je scherpe, duidelijke en leerzame toevoeging voor deze tips voor Kolonisten van Catan!

      Groet,
      Hans

  4. Paar foutjes
    6 en 8 mogen.niet langs elkaar.
    En met meer als 4 personen bouwronde.
    Rest goede tips top

  5. Ik vindt het persoonlijk juist beter om met een grondstof te beginnen. Ik doe ‘opstelling voor beginners’. Daar liggen 3 weides en een wolhaven. Hierdoor kun je veel dorpen op de weides bouwen en veel wol te verdienen waardoor je als je veel uitgeeft veel kan verdienen.

  6. Wie kan mij vertellen dat er te weinig ontwikkelingskaarten zijn. Hebben net hetspel en gespeeld. Maar wij hadden geen genoeg ontwikkelingskaarten. Wat hiermee te doen.

    1. Beste Nicolette,

      Bedankt voor je reactie op m’n Catan strategie blog!

      Als ontwikkelingskaarten op raken, dan zijn ze gewoon op. That’s it.

      Dus het kan goed dat je er genoeg had, maar dat het maximum was bereikt.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  7. Vraag .
    Tellen je huizen en steden mee als punten als de struikrover op jouw nmr staat
    Kun je da winnen of moet dan eerst de struikrover verplaatst worden

    1. Beste Richard,

      Bedankt voor je vraag over Catan.

      Als de struikrover op een nummer van jou staat, ontvang je gewoon punten voor het dorp of de stad dat daar aan grenst.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  8. Vraag: Bij een 5-6 spelers spel. Mag je bouwen in de extra bouwronde als de actieve speler zelf niet gebouwd heeft?
    In de spelregel staat: Nadat de speler die aan de beurt is heeft gebouwd, mogen alle andere spelers ook bouwen. Ik denk dus dat het niet mag als de actieve speler zelf niet heeft gebouwd. Klopt dat?

    1. Beste Astrid,

      Bedankt voor je vraag over de Catan 5-6 spelers uitbreiding.

      Nadat de actieve speler zijn beurt heeft gehad, mogen alle andere spelers in beurtvolgorde bouwen (het maakt niet uit of de actieve speler wel of niet heeft gebouwd).

      Het enige is dat je geen ontwikkelingskaarten mag bouwen, dat je niet mag ruilen en dat je geen haven mag gebruiken. Je kunt dus enkel bouwen met de kaarten uit je hand.

      Heeft dit je vraag beantwoord :)?

      Groet en veel speelplezier met Catan!
      Hans van Spellenwijs.nl

  9. Vraag: als mijn straat onderbroken word door een ander met een dorp mag ik dan toch doorgaan met de straat die alleen staat?

    1. Beste Nel,

      Bedankt voor je vraag over Catan. Jazeker, je mag gewoon doorgaan. Je mag wel pas weer een nieuw dorp bouwen als er 2 straatdelen tussen jouw en andermans dorp zitten.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *