Kwakzalvers van Kakelenburg – Het Duel: Review (999 Games)

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Review

De laatste jaren lijkt het een trend om tweespeler-varianten te maken van succesvolle bordspellen. Ditmaal is het de beurt aan De Kwakzalvers van Kakelenburg. Het origineel werd internationaal geprezen en dus was het 5 jaar later voor Het Duel!

In dit blog deel ik mijn Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel review en vertel ik je of dit spel iets voor jou is.

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het bordspel De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog vind je algemene informatie én mijn recensie van het bordspel Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Klaar voor de review? Let’s go!

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Op Tafel

Mijn Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel review in het kort

Ik vind De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel een geslaagde twee-spelervariant van het origineel. Oké. Naar mijn mening is de algehele productie matig, blinkt het thema niet uit en bleef ik geregeld met wat vragen zitten. Dat is jammer. De speelervaring daarentegen vind ik geweldig. Kijk. Het is en blijft een push your luck spel. Je gaat de euforie van geluksmomenten alsook frustraties van de pechmomenten beleven. Zo simpel is het. Maar mede door de geluksfactor blijven de meeste potjes wel spannend tot het eind. En ik vind dat de plezierige momenten de boventoon blijven voeren. Je kunt immers zelf kiezen hoever je wil gaan en frustraties enigszins vermijden. Daarnaast krijg je gedurende het spel best veel (fiches, upgrades, goud) en ook dát werkt bevredigend. Tot slot heerst er voortdurend interactie – speltechnisch het grootste verschil met het origineel – door 3 mechanismen: I Cut You Choose, Tug of War en Take That. Samen vormen ze een brouwsel dat in de smaak zal vallen bij liefhebbers van tweespelerspellen waarbij je af en toe roet in elkaars eten moet gooien.

Meer weten? Scroll verder voor:

  • Algemene informatie
  • Korte uitleg
  • Is Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel iets voor jou?
  • Met welke spellen kun je het vergelijken?
  • Mijn uitgebreide review
  • Én webshops waar je het spel kunt kopen.

Algemene informatie

  • Naam: Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel
  • EAN: 8720289477240
  • Soort spel: Bag Builder
  • Aantal Spelers: 2 Personen
  • Speelduur: 45-60 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: 999 Games
  • Spelauteur: Wolfgang Warsch
  • Illustrator: Dennis Lohausen
  • Te koop bij: bol.comSpellenrijk.nlSpellenwinkel.nl999Games.nlSpelhuis.be

Korte speluitleg

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel is de tweespeler-variant van de gelijknamige (en succesvolle) titel uit 2019. Ditmaal lokken de kwakzalvers patiënten naar hun marktkraam. Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt trek je fiches uit je buidel. Witte fiches leg je in de flesbodem en gekleurde fiches leg je in de flessenhals. Elke kleur heeft een effect. Zwart levert je goud op. Leg je een 3e gekleurde fiche in de hals? Schuif ze dan naar het midden van je fles. De actieve patiënt zet zoveel stappen richting jouw marktkraam als de totale waarde van de fiches en je laatst gespeelde witte fiche. Dan is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat door totdat beide spelers zijn gepast en/of ontploft. Bij een ontploffing raak je goud kwijt óf geraken patiënten verder van je marktkraam af. De speler die als eerste 6 patiënten heeft geholpen wint het spel en anders wint de speler die na ronde 7 de meeste patiënten heeft geholpen.

Is Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel iets voor jou?

Ik kan Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel aanraden als je…

  • een spel voor 2 personen zoekt.
  • het leuk vindt om meerdere strategieën te proberen.
  • graag tactische spellen speelt en een geluksfactor oké vindt.
  • het niet erg vindt om elkaar af en toe bewust te dwarsbomen.

Ik zal Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel afraden als je…

  • veel waarde hecht aan de productiekwaliteit van een bordspel.
  • het liefst een bordspel hebt waar het thema erg bepalend is voor de gameplay.
  • een tweespelerspel zoekt waarbij je elkaar niet hoeft te naaien.
  • niet goed om kunt gaan met een incidentele (doch zwaarwegende) geluksfactor.

Vergelijkbare spellen

Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel is een bordspel voor 2 personen waarbij deckbuilding en push your luck centraal staan. Die mechanismen vind je ook in onderstaande spellen:

Daarnaast is een belangrijk onderdeel dat je als 2 spelers écht tegenover elkaar staat. Vandaar de term ‘duel’. Je moet elkaar in zekere mate ‘pijn doen’ ten goede van jezelf. Dat zit ook in 2 speler titels als:

Mocht je dus een of meer van bovenstaande spellen leuk vinden? Dan denk ik dat je Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel ook leuk vindt.

Uitgebreide review

Wil je meer lezen over mijn ervaringen en bevindingen van Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel? Dan lees je hieronder mijn volledige review. Ik doorloop de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel treden beide spelers in de huid van een kwakzalver, die op het marktplein probeert zoveel mogelijk patiënten te ‘behandelen’. Met elk ingrediënt dat je aan je brouwsel toevoegt raakt de patiënt geïnteresseerd en komt hij dichter naar jouw kraam toe. Je tegenstander doet alleen hetzelfde met een waar touwgetrek als gevolg. Is de patiënt eenmaal bij je kraam? Dan drinkt deze jouw brouwsel. Op naar de volgende!

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Goed Gevulde Fles

Ik snap het thema, maar echt sterk vind ik ‘m niet. Het is simpelweg een variant op het originele spel, alleen dan toegespitst op een tweestrijd. Maakt dat heel veel uit? Nee, dat niet. Ik waardeer juist de mengelmoes aan kleine mechanismen voor 2 spelers. Het thema kleedt het spel gewoon aan en zorgt voor de humoristische ondertoon (zoals het originele De Kwakzalvers van Kakelenburg ook had). Meer hoeft het bij dit spel niet te doen.

Als je mijn reviews vaker leest, weet je dat ik niet vaak klaag over de looks van een doos. Dat ga ik bij Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel wél doen. Hoewel ik de stijl van illustrator Dennis Lohausen herken (en zijn stijl eerder opvallend dan mooi vind, maar dat terzijde) lijkt het wel alsof er 2 stijlen op de voorkant zijn gebruikt. Daarnaast vind ik de cover te ver ingezoomd wat het geheel nogal druk maakt.

Bovendien zijn de letters van Duel niet gecentreerd. Een vriend van me ontdekte dat dit door een vertaling van het Duits naar Nederlands kwam. Bij de Duitse versie zijn er 2 L’s in Duel. In het Nederlands moest er eentje worden weg gefotoshopt. En dat zorgt ervoor dat Duel niet mooi gecentreerd is. Naar rechts opschuiven is geen optie, want dan past het niet meer mooi bij het woordje ‘Het’ erboven.

En nu zal ik stoppen over de voorkant. Beloofd.

Het formaat doos is kleiner dan de standaard Catan dozen, maar groter dan bijvoorbeeld Patchwork. Je kunt merken dat 999 Games meegaat met de trend om producties milieuvriendelijker te maken. Er zit nauwelijks plastic in de doos. En oké. Ik moedig milieubewuste producties aan. Toch had de egoïst in mij zakjes, om de fiches gescheiden op te bergen, geen overbodige luxe gevonden. Gelukkig heb ik er zelf genoeg liggen.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Actieve Patiënt Bereikt Marktkraam

Het artwork in het spel vind ik niet bijzonder. Het is functioneel, maar in mijn optiek wel wat rommelig. De iconografie vind ik prima.

De kwaliteit van het speelmateriaal is ruim voldoende, al moet ik toegeven dat ik soms een vergelijking maak met het originele spel. Daar zaten kartonnen ingrediëntenboeken in. Bij Duel staan ingrediëntenboeken op kaarten die helaas snel krom trekken. Datzelfde geldt voor de rondenkaarten.

De fiches zijn nog altijd karton die relatief snel slijten. De buidels hebben geen ronde bodem, waardoor het lastig is om de fiches goed door elkaar te schudden. Ik kan er overigens wel gewoon mee leven omdat er niet veel andere, kostenefficiënte alternatieven voor zijn.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Munten op Tafel

M’n laatste punt van kritiek zit in de gouden, zilveren en bronzen munten die je moet tossen. Doordat de randen schuin aflopen, is de onderkant van de munt altijd zwaarder. Ze vallen bij ons bijna altijd met de zware kant op tafel.

Al met al vind ik de productie matig. Ik ben beter gewend van 999 Games (en Schmidt Spiele).

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik ben goed te spreken over de Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel spelregels. De opbouw is precies hoe het moet zijn, de opmaak is clean en het er wordt niet onnodig veel tekst gebruikt. Hierdoor blijft het een relatief kort boekje.

Kwakzalvers van Kakelenburg - Het Duel: Spelregels (in detail)

Wel zat ik na meerdere potjes met enkele vragen waarop ik geen antwoord kon vinden in de spelregels. Via het forum op BoardGameGeek kon ik gelukkig wat antwoorden van Wolfgang Warsch (de auteur van het spel) vinden.

Dit waren mijn vragen:

  • Vraag: Wat is de beurtvolgorde in fase 3 ‘Nasleep’?
  • Antwoord: De speler die achter staat met patiënten gaat eerst.

  • Vraag: Mag je bij het Pauwenoog ook een lagere beloning kiezen?
  • Antwoord: Alsnog onbeantwoord.

  • Vraag: Met één rondenkaart mag je één wit fiche uit de flessenbodem halen op een moment naar keuze. Zelfs als je ontploft bent (dan maakt het de ontploffing ongedaan). Maar mag je daarna nog verder spelen?
  • Antwoord: Alsnog onbeantwoord.

Dus ondanks de logische opbouw, vind ik wel dat bepaalde elementen uitgebreider en eenduidiger uitgelegd hadden mogen worden.

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel is een relatief eenvoudig spel voor 2 personen. Je kunt de complexiteit (en dus niet de gameplay) vergelijken met bijvoorbeeld:

Veel spelers zullen het niveau dus prima aankunnen. Maar let wel: je zult elkaar soms pijn doen. Sommige ingrediënten hebben een take that element waarbij je de andere speler actief kunt dwarsbomen.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Ingrediëntenset 3

Bovendien blijft geluk een grote rol spelen. Ja, je kunt focussen op een paar ingrediënten en de kans op succes maximaliseren. Echter, er komt altijd een beurt waarin je alleen maar knalerwten pakt en/of vroegtijdig ontploft. Terwijl je nog genoeg gekleurde fiches in je buidel hebt! (Aaaargh ik voel de frustratie nog.)

Strategie of Geluk?

Ik zie de Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel als mix tussen geluk, tactiek en strategie. Elk element speelt een rol.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Ontploffen

De geluksfactor zit natuurlijk in welke fiches je trekt en wanneer je ze trekt. Iedereen die het originele spel vaker heeft gedaan heeft vast weleens meegemaakt dat je ontelbaar veel fiches in de buidel had en slechts één fiche niet mocht pakken. En wat pak je? Precies, dat ene fiche. En je ontploft. Je hebt vaak geluk. Maar je gaat ook echt een keer pech hebben.

Dat kan ook gebeuren bij de volgorde waarin je fiches uit de buidel trekt. Bij Barnsteen I (geel) wil je eerst allemaal gekleurde fiches en dán pas een gele. Trust me, je gaat geel ook eerst trekken en damn, dat voelt nutteloos. Of de Stinkzwam II (paars). Dan heb je allemaal mooie fiches waarvan je de actie mag kopiëren. Moet je alleen wel de gekleurde eerst trekken en dan pas de paarse. Ook daar zal het lot je niet altijd goed gezind zijn.

De tactiek zit in slimme, korte termijnkeuzes die je kunt maken.

Als je mag kiezen welke munt je wil, denk dan na over de inhoud van je zak. Heb je relatief weinig witte fiches? Dan zou ik minder snel de munt houden waarmee je na je 1e beurt alle witte fiches terug in de buidel mag doen. De kans dat je überhaupt witte fiches in je fles legt is dan wat kleiner.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Flessenhals Vol

Focus in het begin vooral op opwaarderingen van je zwarte fiches. Die leveren weer meer goud op. Des te sneller je ze opwaardeert, des te meer goud ze je tijdens het spel opleveren.

Kijk in fase 4 (het verdelen van aanbiedingsfiches) altijd naar hoeveel goud naast- en hoeveel zwarte fiches je tegenstander in zijn of haar fles heeft. Heeft een speler geen zwarte fiches in de fles? Leg dan niet teveel opwaarderingsfiches neer. Die zijn namelijk 3 goud per fiche waard!

Spreiden met verschillende kleuren fiches of juist niet? Dat hangt af van de ingrediëntenboeken. Bij sommige ingrediënten kan het juist slim zijn om van die ene soort veel fiches te hebben. Bijvoorbeeld bij Barnsteen II en Drakenbloed II. Weer bij anderen, zoals Barnsteen I moet je juist wel spreiden. Let daar dus op.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Ingrediëntenset 1

Bovenstaande omvat het strategische karakter van het spel. Op basis van de ingrediëntenboeken kies je een richting. Die richting kun je meestal – ook met wat tegenslagen – blijven volgen. Het leuke is dat er meerdere wegen naar de overwinning leiden. En daarom vind ik dat Kwakzalvers Duel dus ook een strategisch karakter heeft.

Spelmechanisme

Ik zie de volgende, noemenswaardige mechanismen in De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel.

De eerste (en tevens grootste) is Deck, Bag, and Pool Building. Bij dit mechanisme begin je met een start ‘deck’ van bijvoorbeeld kaarten, fiches of dobbelstenen. Tijdens je beurt speel je die om acties te doen. Vaak kun je met één zo’n actie nieuwe kaarten, fiches of dobbelstenen kopen en aan je ‘deck’ toevoegen. Zo bouw je gedurende het spel aan je ‘deck’. In Kwakzalvers Duel voeg je steeds fiches toe aan je buidel of zak. Dit is dus echt Bagbuilding.

Enkele voorbeelden van deckbuilding spellen zijn Dominion, Arnak, Mycelia en Living Forest.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Aanbiedingsfiches Pakken

Het tweede mechanisme is I Cut, You Choose. Dit werkt als volgt. Elke ronde is er speelmateriaal te verdelen. Speler A verdeelt (cut) dat in twee sets (hij mag helemaal zelf weten hoe de verdeling is). Speler B (choose) kiest vervolgens een set en Speler A krijgt de andere set. De volgende ronde draait dit om. In Kwakzalvers Duel zie je dit terug in Fase 4 waarbij aanbiedingsfiches op de weegschaal worden gelegd.

Dit mechanisme zit in veel spellen voor 2 personen zoals It’s a Wonderful Kingdom, Jolly & Roger en Marabunta. Het wordt echter ook gebruikt in spellen voor meer personen, zoals The Great Split, Castles of Mad King Ludwig en The Isle of Skye.

Het derde mechanisme is Tug of War. Dit betekent touwtrekken. Een speelstuk beweegt tussen spelers in. Het doel kan zijn dat je dit speelstuk bij jou wil hebben óf juist bij de ander. Dat verschilt per spel. In Kwakzalvers van Kakelenburg Duel is het speelstuk de patiënt. Deze wil je over het marktspoor in jouw richting bewegen.

Je kent dit misschien wel uit titels als Twilight Struggle, 7 Wonders Duel, Hidden Leaders en Jekyll vs. Hyde.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Actieve Patiënt Verplaatsen

Tot slot wil ik nog Race benoemen. Bij dit mechanisme wint (meestal) de speler die als eerste aan een bepaalde voorwaarde voldoet. De meest concrete vorm daarbij is letterlijk een race waarbij bijvoorbeeld auto’s over de finish lijn moeten komen. In Kwakzalvers Duel wint de speler die als eerste 6 patiënten heeft geholpen.

Andere spellen met dit mechanisme zijn HEAT, Flamme Rouge, De Zoektocht naar El Dorado, Splendor en Raja’s van de Ganges.

Interactie

Er zit veel interactie in De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel.

De meeste interactie is passief van aard.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Burgemeester Verplaatsen

Daarmee bedoel ik dat spelers over het algemeen acties doen waar ze zelf beter van worden en onbewust (of als bijzaak) de andere speler dwarsbomen. Dit gebeurt veelal bij het heen en weer trekken van de actieve patiënt én de rode burgemeester (in ingrediëntenset 2). Je wil die patiënt gewoon naar jouw marktkraam hebben. Een logisch gevolg is dat de patiënt verder van je tegenstander af raakt.

Ook bij het I Cut, You Choose mechanisme in Fase 4 (rondenkaart afhandelen) probeer je gewoon twee sets te maken die allebei interessant zijn voor jou. Want maak je een set slechter dan de ander? Dan is de kans groot dat jij de slechte set krijgt. Niet omdat de tegenstander jou wil dwarsbomen, maar omdat hij of zij de betere set wil kiezen.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Fase 4 Weegschaal

Tot slot valt onder de passieve interactie nog een stukje concurrentie. Beter samengevat als: “Wie eerst komt, eerst maalt.” Dit zie je natuurlijk terug in het race-element van het spel. Je ziet het ook bij het gegeven dat fiches kunnen opraken. Dat kan betekenen dat speler A eerst mag kopen en ergens het laatste fiche van wegpakt, zodat speler B dat niet meer kan.

Een klein deel is agressief van aard.

Dit komt door een klein Take That mechanisme dat bij sommige fiches voorkomt. Met name bij de roze fiches. De andere speler moet bijvoorbeeld een fiche uit de buidel trekken en mag die deze ronde niet meer terug doen. Of de andere speler moet na jouw 3e fiche zijn of haar marktkraam 1 stap verder weg zetten. Dat soort dingen.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Roze Fiche in Fles Leggen

In vergelijking met het originele De Kwakzalvers van Kakelenburg zit er in Het Duel sowieso meer interactie. En dus vooral door de fiches.

Herspeelbaarheid

Ik vind de herspeelbaarheid van De Kwakzalvers van Kakelenburg erg goed.

Dankzij de 4 ingrediëntenboeken per kleur krijgen fiches elke keer weer een ander effect. Wel wordt overigens geadviseerd om de sets niet onderling te mengen, maar steeds met een complete set (dus I, II, III of IV) te spelen.

Binnen elke set kun je ook nog eens verschillende dingen proberen. De ene keer kun je voor gele en rode fiches gaan. De andere keer voor blauwe en oranje. En weer een andere kun je voor groen en roze óf gewoon een andere combinatie gaan. Deze ‘interne’ variatie houdt het spel echt fris.

Je vindt nog meer variatie dankzij de rondenkaarten. De laatste rondenkaart is altijd hetzelfde. De andere 6 zijn elk spel weer anders. Ook de volgorde waarin en het moment waarop ze in het spel komen is ook elke keer weer anders.

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Fiches in Buidel

Tot slot houdt ook de onvoorspelbaarheid het lang leuk. De ene keer heb je perfecte fiches in je buidel, maar trek je teveel witte. De andere keer lijk je compleet kansloos, maar kun je tóch nog terugkomen. Dat is zeker ook nog een pluspunt van het spel: het blijft spannend tot de laatste ronde.

Waar kun je Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel kopen?

Je kunt het bordspel Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel in het Nederlands o.a. online bestellen op:

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog gaf ik je mijn recensie over het bordspel Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel. Het werd bedacht door Wolfgang Warsch, internationaal uitgegeven door Schmidt Spiele en in het Nederlands door 999 Games.

Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *