Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen (1e Uitbreiding) – Review, Speluitleg + Review!

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding - Review, Speluitleg + Unboxing

De Kwakzalvers van Kakelenburg was voor mij een grote verrassing. En ook al ben ik ontzettend positief over het spel, na talloze speelsessies kwam de sleur er toch een beetje in. Bovendien liepen ik en medespelers tegen wat kleinigheidjes aan.

Toen verscheen daar ineens de eerste uitbreiding van De Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen.

Lees hier meer over de Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreidingen!

Zullen de kruidenheksen voldoende nieuw speelmateriaal in het spel brengen en de sleur eruit halen? Dát en meer lees je in mijn Kwakzalvers van Kakelenburg De Kruidenheksen review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij deze Kwakzalvers van Kakelenburg Uitbreiding zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Net zoals in elke ketel van de kwakzalvers een overheerlijk (en effectief) recept zit met specifieke ingrediënten, bestaat dit blog ook uit een aantal specifieke onderdelen:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Kruidenheksen van Kakelenburg: Uitleg
 5. Kruidenheksen van Kakelenburg: Review
 6. Kruidenheksen van Kakelenburg: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Kort Speloverzicht

“Om deze uitbreiding te kunnen spelen, is het basisspel De Kwakzalvers van Kakelenburg” nodig. In deze uitbreiding worden een nieuw ingrediënt (het narrenkruid) en kruidenheksen geïntroduceerd. Verder zitten er onderdelen voor een 5e speler, overloopschalen en nieuwe ingrediëntenboeken in de doos!”

3 – Wat zit er in de doos?

Met deze Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding krijg je het volgende speelmateriaal:

 • Voor een 5e speler (in het zwart)
  • 1 Ketel
  • 1 Buidel
  • 1 Fles
  • 2 Druppels
  • 1 Scoresteen
  • 1 Rattensteen
  • 1 Fiche met “0/50 Zegels”
 • 8 Ingrediëntenboeken (dubbelzijdig)
 • 151 Ingrediëntenfiches
 • 3 Reservefiches
 • 20 Robijnen
 • 12 Kruidenheksen (4 per soort)
 • 15 Heksenpenningen
 • 5 Overloopschalen
 • 1 Boekje spelregels

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Vierkant Doos)

En de achterkant:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Achterkant Doos)

De binnenkant van de doos bevat geen inlay, maar je kunt dit speelmateriaal ook prima in de doos van het basisspel kwijt.

Het boekje spelregels bestaat uit 4 bladzijden. Het overgrote deel is uitleg de eigenschappen van de nieuwe ingrediëntenboeken en kruidenheksen. Het daadwerkelijke spelverloop is een klein deel en heb je dus zo gelezen :).

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Spelregels)

Een groot pluspunt aan deze Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding is dat je er speelmateriaal voor een 5e speler bij krijgt. De ketel is natuurlijk dubbelzijdig. Op de foto hieronder heb ik de kant met laboratoriumbuisjes, maar de standaardketel zit gewoon aan de andere kant.

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Speelmateriaal 5e Speler)

Een extra speler betekent ook dat er van bepaalde onderdelen meer nodig zijn. Daarom krijg je met de Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen 20 extra robijnen:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Robijnenfiches)

En om te zorgen dat de ingrediëntenfiches niet opraken, krijg je er een hele lading nieuwe bij (ook weer drie nieuwe reserve knalerwten, maar die staan niet op de foto):

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Extra Ingrediëntenfiches)

Daarnaast komen er nu ook oranje fiches (pompoenen) met waarde 6 in het spel:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Pompoenfiche Waarde 6)

En we maken kennis met een heel nieuw ingrediënt, het Narrenkruid:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Narrenkruid)

Uitgekeken op de vorige ingrediëntenboeken? Geen probleem, met deze Kwakzalvers uitbreiding krijg je gewoon weer acht nieuwe. En die zijn natuurlijk weer dubbelzijdig bedrukt:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Rood, Groen, Paars en Zwart Ingrediëntenboek Zijde 5)
Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Rood, Groen, Paars en Zwart Ingrediëntenboek Zijde 6)
Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Oranje, Geel, Blauw en Lichtgroen Ingrediëntenboek Zijde 5)
Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Oranje, Geel, Blauw en Lichtgroen Ingrediëntenboek Zijde 6)

De nieuwe ingrediëntenboeken zijn er op gericht om je verder in de ketel naar voren te duwen. De kans dat de ketel overloopt, is dus groter. Speciaal daarom zijn onderstaande ‘overloopschaaltjes’ erbij gedaan. Deze schuif je rechts naast je ketel. In de Kruidenheksen speluitleg vertel ik er zo meer over.

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Overloopschalen)

De laatste, maar naar mijn mening meest interessante toevoeging zijn de Kruidenheksen. Hieronder zie je hoe die er uit zien:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Bronzen Kruidenheksen)
Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Zilveren Kruidenheksen)
Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Gouden Kruidenheksen)

Als je gebruik wil maken van een Kruidenheks, moet je betalen met onderstaande penningen:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Heksenpenningen)

4 – Kruidenheksen van Kakelenburg: Speluitleg

In deze Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding zitten eigenlijk drie nieuwe onderdelen. Die licht ik hieronder toe. Ik ga er daarbij van uit dat je de originele Kwakzalvers van Kakelenburg spelregels al kent!

Ingrediënten & Boeken

Bij de uitbreiding krijg je 8 nieuwe ingrediëntenboeken. Daarvan zijn er 7 voor de originele ingrediënten en 1 is van een nieuw ingrediënt: het Narrenkruid.

De waarde van het narrenkruid fiche is aan beide zijde van het boek variabel. Het kopieert óf de waarde en eigenschap van het laatste in je ketel liggende gekleurde fiche óf het heeft de waarde van het aantal rattenstaarten in je ketel (met een max van 4.).

Daarnaast wordt er een nieuw pompoenfiche toegevoegd. Deze valt op want heeft maar liefst een waarde van 6!

Kruidenheksen

Zoals de naam van deze uitbreiding al doet vermoeden komen er ook kruidenheksen in het spel. Er zijn 12 unieke kruidenheksen verdeeld over 3 niveaus: brons, zilver en goud. Van elk niveau leg je 1 heks op tafel.

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Kruidenheksen)

Elke speler krijgt aan het begin van een potje Kwakzalvers 3 penningen: Een bronzen, zilveren en gouden penning. Een speler mag deze gebruiken om de hulp van een kruidenheks in te schakelen.

Wanneer dit kan en welk voordeel de kruidenheks biedt, staat op de tegel van de kruidenheks zelf. Maar weet wel, elke penning die je NIET gebruikt is aan het einde van het spel 2 punten waard!

Overloopschaaltjes

Tot slot krijgt elke speler een schaaltje die hij of zij rechts van de ketel legt, naast vakje 35. De nieuwe ingrediëntenboeken leggen namelijk de focus om je verder in de ketel te duwen, met als gevaar dat de ketel voller en voller wordt en uiteindelijk ‘overloopt’.

Mocht je het einde van de ketel bereiken? Dan leg je alle fiches die je daarna nog uit de buidel trekt in de overloopschaal. Wanneer je klaar bent tel je de waarden van alle fiches bij elkaar op en deelt ze door 2. Dat is het aantal punten dat je extra krijgt.

5 – Kruidenheksen van Kakelenburg: Review

In mijn Kwakzalvers van Kakelenburg review kun je lezen dat ik erg blij ben met het spel. Nu is alleen de vraag: is De Kruidenheksen een waardevolle toevoeging? Dat vertel ik je in deze recensie. Voor het overzicht zal ik in deze Kruidenheksen review de verschillende onderdelen apart beoordelen.

Te beginnen met de nieuwe ingrediëntenboeken en fiches. Het is natuurlijk al ijzersterk dat deze toevoegingen voor nieuwe spelervaringen zorgen en de herspeelbaarheid verhogen. Maar wat ik zelf vooral mooi vind, is dat de focus echt lijkt te liggen op het vooruit gaan in de ketel.

Het blijft spannend welke ingrediënten er uit je buidel komen. Maar met deze toevoeging van de Kruidenheksen wordt de drang om het einde te halen groter. En ook dat brengt weer spanning met zich mee.

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Nieuwe Ingrediëntenboeken)

Bij het Narrenkruid heb ik een dubbel gevoel. De eigenschap dat het de waarde van het laatst liggende kleurenfiche in je ketel kopieert, vind ik tof. Vooral omdat dit altijd een goede tactiek kan zijn.

De eigenschap waarbij het het aantal rattenstaarten in je buidel kopieert vind ik minder leuk. Simpelweg omdat dit het Narrenkruid incidenteel interessant maakt. Bij deze eigenschap blijft het kruid naar mijn mening te vaak liggen.

Dan de hoofdrolspeelsters van deze Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding: de Kruidenheksen! Daar kan ik alleen maar positief over zijn. Kijk. Het basisspel is en blijft een geluksspel. Je kunt nog zo’n goede combinatie óf hoeveelheid fiches in je buidel hebben, maar de kans blijft bestaan dat je de verkeerde fiches trekt.

De kracht van de Kruidenheksen zit wat mij betreft in het minimaliseren van de geluksfactor. Ze bieden je de mogelijkheid (tegen betaling) om meer invloed uit te oefenen op de ingrediënten in je ketel én de manier van hoe je punten scoort. De ergernissen die het basisspel nog weleens naar boven bracht, worden met de Kruidenheksen (deels) weggenomen.

Tot slot de overloopschaaltjes. Als je met het basisspel het einde bereikt dan… niets. That’s it. Dankzij de overloopschaaltjes word je nu beloond als je het einde haalt. Namelijk met extra punten. In combinatie met de nieuwe ingrediëntenboeken, die je verder de ketel induwen, is dit een subtiele maar aangename toevoeging van je ketel!

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen Uitbreiding (Overloopschaal Gevuld)

Tot slot wil ik nog benoemen dat het speelmateriaal van de uitbreiding prima in de doos van het basisspel past.

Lees hier meer over de Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreidingen!

Zoek je een handige manier om het speelmateriaal op te bergen? Check dan de Folded Space insert voor Kwakzalvers.

Mijn Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen review in het kort: Sfeervolle uitbreiding die met subtiele toevoegingen een nieuwe speelervaring weet te bieden én de geluksfactor verkleint waardoor de bekende ergernissen uit het basisspel worden verminderd!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Kruidenheksen van Kakelenburg: Waar te koop?

Je kunt de Kwakzalvers uitbreiding ‘De Kruidenheksen’ online bestellen op o.a. 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over De Kruidenheksen, de uitbreiding voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Ik liet je zien wat er in de doos zit, gaf de speluitleg én deelde mijn Kruidenheksen review.

Heb je nog vragen over deze uitbreiding? En wat vond jij ervan? Ik hoor graag van je in een reactie!

2 reacties

 1. Bedankt voor deze fijne, uitgebreide review! Echt super 🙂

  1. Beste Marleen,

   Bedankt voor je reactie op m’n Kwakzalvers van Kakelenburg Kruidenheksen recensie.

   Altijd leuk om te horen dat mensen er wat aan hebben!

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *