Ik moet zeggen dat ik een andere inhoud had verwacht bij Landmarks. Meer tactisch en/of strategisch. Maar het is juist een partyspel. En die doet denken aan Codenames. Meer weten? Lees snel verder!
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Landmarks zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Landmarks kun je een coöperatieve modus óf team modus spelen.
In de coöperatieve modus moeten jullie schatten op een eiland vinden en naar de uitgang gaan.
Één speler is de gids, de anderen expeditieleden.
Elke ronde doorloop je deze stappen:
(1) De gids neemt een tegel van het bord én schrijft hier een hint op. Deze hint moet qua betekenis aansluiten op één of meer tegels die al op de kaart liggen. De hint mag slechts 1 woord zijn.
(2) De expeditieleden overleggen naast welke tegel(s) de tegel met hint moet komen en leggen, bij overeenkomst, ‘m daar neer.
(3) Dan maakt de gids kenbaar wat er is ontdekt (niet of deze plek ook zijn of haar bedoeling was!).
- Schat: Hier moet je er zoveel mogelijk van vinden.
- Amulet: Verbreekt één vloek.
- Vloek: Vind je de eerste vloek? Niks aan de hand. Een amulet verbreekt ‘m. Maar vind je een tweede vloek? Dan verliezen jullie direct.
- Water: Vul de tegels op het bord aan tot het hoogste, niet doorgekruiste watervakje.
- Val: Verwijder 1 tegel van het bord én kruis het bovenste watervakje op het bord door. Vind je nu water? Dan krijg je dus minder nieuwe tegels in de voorraad.
Vinden jullie de uitgang? Dan:
- Verliezen jullie als jullie nog een onverbroken vloek hebben.
- Verliezen jullie als jullie geen schatten hebben.
- Winnen jullie als jullie ten minste 1 schat hebben. Des te meer schatten jullie vinden, des te beter de prestatie.
In de team modus vorm je 2 teams. Elk team heeft een eigen gids en expeditieleden, maar werken (om de beurt) op dezelfde kaart met hints.
Het doel van elk team is om als eerste 4 schatten te vinden. Er zijn 10 schatten, namelijk 4 blauwe, 4 groene en 2 gouden. Ongeacht wie een blauwe of groene schat ontdekt: deze kleur telt voor het team met die kleur. Een gouden schat telt voor de vinders.
Je speelt niet met water, vallen en uitgangen. Wel met vloeken en één amulet. Vind een team een vloek dat niet verbroken kan worden? Dan wint het andere team.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Landmarks is een fraaie productie. Het is van goede kwaliteit en past allemaal in de doos. Leuk detail: het speelbord is een doek dat doet denken aan een schatkaart.
Hoewel het thema niks met hints te maken heeft, vind ik het toch grappig hoe normaal het tijdens ´t spel wordt dat je een eiland aan het verkennen bent.
Over hints gesproken. Dit maakt Landmarks vooral geschikt voor liefhebbers van een partyspelletje waarbij enige creativiteit vereist is.
Een groot voordeel van Landmarks is dat je gezamenlijk het niveau kunt bepalen. Dat komt niet alleen door 2 niveaus in schatkaarten, maar ook doordat je zelf als groep kunt bepalen voor hoeveel schatten je wil gaan.
Toegegeven… mijn speelgroepen voelden meestal niet de noodzaak om alle schatten te vinden. Ze wilden er gewoon eentje en dan naar de uitgang. Dat voelde soms alsof je niet ´goed´ won. Ook al vond je de uitgang met een schat.
Er kunnen trouwens situaties ontstaan, zeker als je een hint hebt die aan slechts 1 tegel moet grenzen, dat je keuze hebt uit 2-3 plekken om de tegel neer te leggen. De expeditieleden moeten in zo’n geval een gokje wagen.
Als deze situaties ontstaan zijn ze meestal de schuld van een te gehaaste gids.
Mijn zorg zit in de incidentele situaties die onvermijdelijk zijn en je laten kiezen tussen een vloek en een val. Dat soort mogelijke scenario’s hadden de designers er misschien uit kunnen halen.
Enfin, meestal kun je de route wél goed plannen. Maar dan weet je dat bovenstaande kan voorkomen.
Qua spelersaantal zou ik bij de Coöperatieve modus voor niet meer dan 5 spelers gaan. Dan krijg je toch al snel dat sommige spelers afwezig raken.
Daarnaast kan een oneven aantal aan expeditieleden helpen bij een ‘democratische’ stemming over waar de tegel wordt neergelegd.
Bij de Team modus kun je op zich wel twee teams van 5 maken, maar ik vind 3 of 4 ook wel genoeg.
De Team modus is trouwens wel erg ongebalanceerd. Geen idee hoe die schatkaarten zijn gemaakt, maar de verdeling qua schatten is soms wel erg oneerlijk. Dan liggen de blauwe schatten bijvoorbeeld dichtbij de uitgang en de groene niet. Beetje gek dat dit door de productie is gekomen.
Oja, de herspeelbaarheid vind ik goed. Zo zijn er genoeg schatkaarten. En ben je daar doorheen? Dan kun je ook gewoon de 3 woorden van de ene kaart combineren met een andere kaart.
Tot slot:
Landmarks voelt als een mix van Codenames en Verboden Eiland. Qua gameplay lijkt het op Codenames. Qua thema op Verboden Eiland.
Is Landmarks dan heel erg hetzelfde als Codenames? Mwuah, er zitten wel wezenlijke verschillen tussen.
- Landmarks is wel iets toegankelijker. Hints verzinnen gaat sneller. Dus het loopt lekkerder door. Is vergefelijker met fouten en groeit met je mee qua niveau.
- Codenames legt de lat hoger, bevat meerdere ‘wachtmomenten’ en soms is al duidelijk dat een team zal verliezen. Maar, het is wel bevredigender als je een hint verzint die meerdere kaarten omvat. Dat voelt meer als een ‘ambacht’ dan in Landmarks.
Dit maakt dat ik Landmarks eerder zou aanraden aan casual spelers en families. Codenames aan de fanatiekelingen en echte creatievelingen.
Algemene informatie
- Naam: Landmarks
- EAN: 8717371242381
- Soort spel: Coöperatief spel
- Aantal Spelers: 2-10 Personen
- Speelduur: 20 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Floodgate Games (via Asmodee)
- Spelauteur: Rodrigo Rego & Danilo Valente
- Illustrator: Aeron Ng
Waar te koop?
Je kunt Landmarks o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
Spelhuis.be
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Landmarks al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!