Wat zijn legacy games? Uitleg + Voorbeelden!

Wat zijn legacy games? Uitleg + Voorbeelden!

Vroeger (damn, dat klinkt ver terug) was Risk voor mij het eerste, grotere bordspel voor volwassenen dat ik speelde. Na Mens Erger Je Niet en Monopoly Junior bracht het iets vernieuwends met zich mee.

In 2011 kwam Risk nog een keer met iets nieuws. Ditmaal met een ‘Legacy spelmechanisme’. Menig bordspelliefhebber trok hier een smerig gezicht bij, terwijl anderen zich kwijlend op dit type bordspellen stortte.

Maar wat zijn legacy games eigenlijk? In dit blog deel ik mijn definitie en geef ik enkele voorbeelden!

Wat is een legacy spel?

Een legacy spel is een bordspel dat langzaam, maar permanent, verandert wanneer je het speelt. Elke keer weer. Door bepaalde keuzes ontstaat vaak een unieke gameplay. Bovendien zorgen gebeurtenissen en acties in het spel ervoor dat je onderstaande rigoureuze veranderingen door moet voeren:

  • Je plakt nieuwe spelregels in het spelregelboekje.
  • Je laat karakters dood gaan.
  • Je schrijft met een stift op het speelbord.
  • Je verscheurt kaarten.
  • Enzovoorts.
Permanent Marker

Vanzelfsprekend moet je een legacy spel dus vaker spelen, als een soort ‘campaign’. In de meeste gevallen is het spel dan ook uitgespeeld na X aantal potjes. Er zijn legacy spellen die je daarna ook nog kunt spelen, maar dan gewoon in de laatste vorm.

Wanneer kwam het eerste legacy spel uit?

Het eerste legacy spel dat op de markt kwam, was Risk Legacy. Deze variant is bedacht door Rob Daviau, die tevens heeft meegewerkt aan Pandemic Legacy Season 1 en Season 2. Rob mag zich dus de pionier noemen op het gebied van legacy games.

Waarom vindt men legacy games goed of slecht?

Het element dat veel mensen aanspreekt is de permanente verandering die een spel echt uniek maakt. Geen enkel spel is hetzelfde. Vaak volg je tijdens een legacy spel een verhaal. Ook dit is vaak iets wat men tof vindt. Tja, mensen worden nu eenmaal geboeid door verhalen.

Het ironische is dat de permanente verandering ook veel mensen juist niet aanspreekt. Deze mensen transformeren in een Gollum die ‘My Precious’ uit z’n keel schraapt zodra er op een bord geschreven moet worden of als er kaartjes moeten worden verscheurd. Ook het feit dat je legacy games maar een maximaal aantal keer kunt spelen wordt niet altijd gewaardeerd.

Wat vind ik van legacy games?

Legacy spellen zijn niet voor mij weggelegd. En dat heeft twee redenen.

Ten eerste houd ik niet van spellen die te lang duren. En ja, elk afzonderlijk potje in een legacy game duurt misschien niet zo lang. Maar het spel is na één potje nog niet afgelopen. Het gaat door. Je moet het vaker spelen. Begrijp me niet verkeerd: Een spel vaker spelen vind ik prima (sterker nog, ik vind het leuk), zolang het maar geen ‘moetje’ is.

Daarnaast ben ik het type speler die een spel juist vaker wil kunnen spelen, om er ook écht beter in te worden. Maar als spelregels veranderen of als je het niet vaker dan 12 keer kunt spelen, dan kan ik er voor mijn gevoel niet beter in worden. En ook dat vind ik jammer.

Wat zijn voorbeelden van legacy spellen?

Hieronder vind je een drie voorbeelden van legacy games:

  • Risk Legacy (2011)
  • Pandemic Legacy Seizoen 1 (2015)
  • Machi Koro Legacy (2019)

Risk Legacy

Legacy Game: Risk Legacy
  • Uitgever: Hasbro
  • Type: Competitief
  • Vanaf: 13 Jaar
  • Taal: Engelstalig

Risk Legacy is dus de eerste legacy game ooit. Je speelt tegen elkaar en een potje wordt ongeveer gespeeld in 30 tot 90 minuten. En om het spel af te spelen, dien je 15 potjes te doen.

Wees gerust! Daarna hoef je Risk Legacy niet bij het vuilnis te zetten. Je kunt het spel nog steeds spelen. Het is nu alleen jouw eigen, unieke Risk geworden!

Je kunt Risk Legacy bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je (zonder spoilers) hoe het spel eruitziet:

Legacy Game: Risk Legacy (Inhoud)

Pandemic Legacy Season 1

Legacy Game: Pandemic Legacy
  • Uitgever: Z-Man Games
  • Type: Coöperatief
  • Vanaf: 13 Jaar
  • Taal: Nederlandstalig

Legacy games zijn er ook in coöperatieve variant: Pandemic Legacy Season 1 is daar een voorbeeld van. Je speelt dus samen tegen een gezamenlijke vijand, namelijk het virus. Een potje duurt ongeveer 60 minuten en je kunt 12 tot 24 potjes spelen.

Ook dit legacy spel hoef je daarna niet weg te gooien. Je kunt namelijk nog steeds het bordspel spelen, maar dan wel met het uiteindelijke bord dat jullie hebben gemaakt.

Je kunt Pandemic Legacy bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je (zonder spoilers) hoe het spel eruitziet:

Legacy Game: Pandemic Legacy (Inhoud)

Machi Koro Legacy

Legacy Game: Machi Koro Legacy
  • Uitgever: 999Games
  • Type: Competitief
  • Vanaf: 10 Jaar
  • Taal: Nederlandstalig

Machi Koro kennen veel mensen wel. Het is een licht en toegankelijk gezelschapsspel voor de hele familie. In deze legacy variant duurt een potje zo’n 30 tot 45 minuten. Binnen de zogenoemde campain vallen 10 potjes.

Wat er daarna overblijft is een unieke Machi Koro die je elke keer weer kunt blijven spelen.

Je kunt Machi Koro Legacy bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je (zonder spoilers) hoe het spel eruitziet:

Legacy Game: Machi Koro Legacy (Inhoud)

Nu ben jij aan de beurt!

De definitie van legacy games die ik je in dit blog gaf is dus persoonlijk. Het kan zomaar zijn dat jij het anders zou omschrijven.

Ik nodig je dan ook uit om jouw definitie van legacy spellen te delen in een reactie! Ook als je échte aanraders hebt, hoor ik ze graag.

1 reactie

  1. Thanks hiervoor. Machi koro is al jaren ons lievelingsspel en we hebben bijna alle uitbreidingen. Dus we gingen voor de legacy editie. Zeker leuk maar we misten eigenlijk een heel boek met vraag en antwoord en de regels. Het zijn er zoveel en welke het exact nog zijn na 10 potjes weten we stiekem nog steeds niet hoe en wat. Maar wat we wel gaan doen is die kaarten aan ons originele basisspel toevoegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *