Vroeger keek ik veel anime en Japanse films. De taal vind ik zelfs de mooiste die er is. Een bezoekje aan het land wil ik ooit nog brengen. Als de kinderen wat groter zijn. Tot die tijd kan ik de reis alvast voorbereiden met Let’s go to Japan!
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het spel Let’s go to Japan zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Let’s go to Japan gaan spelers een reis naar Japan plannen. Tijdens je reis bezoek je Tokyo en Kyoto. Hoe vaak je heen en weer reist is aan jou ;).
Je speelt 13 rondes en daarna volgt de puntentelling.
Elke ronde voeren spelers tegelijkertijd hun beurt uit.
Je begint met een draft. Per ronde staat aangegeven hoeveel (en welke: Tokyo of Kyoto) kaarten je pakt, hoeveel je er moet doorgeven en hoeveel je er moet spelen.
Op de kaarten staan tempels, winkels, restaurants, natuur en andere unieke belevenissen afgebeeld, die je in Tokyo en Kyoto kunt bezoeken en/of doen (en ook écht daar zou kunnen bezoeken en/of doen!).
Je legt kaarten onder je tableau. Daar staan de dagen maandag t/m zaterdag aangegeven. Per dag kun je 3 kaarten kwijt. Liggen er al een of twee kaarten bij een dag? Dan mag je kiezen of je de nieuwe kaart ervoor, ertussen of erachter legt. Posities kunnen echter niet meer veranderen.
Na de 13e ronde loop je alle kaarten van links naar rechts, boven naar beneden af.
Kaarten an sich zijn al punten waard. De voorste kaart van elke dag kan je ook nog extra punten opleveren als je aan de voowaarde van het ‘Hoogtepunt van de dag’ voldoet. Je kunt aan die voorwaarden voldoen door specifieke iconen te hebben.
Want op kaarten staan iconen! Voor elk icoon verplaats je ook je belevenisfiches. Die leveren punten op.
Daarnaast kun je tijdens het reizen geluksmomentjes én stress ervaren. Afhankelijk van hoeveel je ervaart kan je dat respectievelijk punten en minpunten opleveren.
Tot slot heb je 3 soorten kaarten: Tokyo (blauw), Kyoto (roze) en Joker (geel). Als je jouw planning doorloopt, dan wissel je hoogstwaarschijnlijk af tussen Tokyo en Kyoto. Voor elke wissel moet je een treinfiche hebben, anders levert die wissel minpunten op. De joker kun je gebruiken als een stad naar keuze.
Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten het spel!
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Al met al vind ik Let’s go to Japan verrassend eenvoudig. Het ziet er imposanter uit dan dat het is. Zie het als een leuke opstap voor spelers die Catan, Ticket to Ride en Azul wel hebben gezien. De gameplay is bevredigend. Houd er wel rekening mee dat je veelal solitair bezig bent, er is immers weinig interactie. Het thema vind ik erg tof, al duurde het een paar potjes voordat het écht bij mij begon te leven.
Hieronder lees je meer gedachtenspinsels.
Spelauteur Josh Wood zou in 2020 naar Japan gaan. Hij was zijn reis al aan het invullen en plannen. Door de coronapandemie werd daar – helaas voor hem – een streep door gezet. Hij besloot – gelukkig voor ons – om er een bordspel over te maken. Daarmee was het idee van Let’s go to Japan geboren.
Het interessante is…
Enerzijds waardeer ik dit thema heel erg. Als je de tijd neemt om naar de kaarten te kijken, kun je leuke inspiratie op doen voor een toekomstige reis. Tempels, musea, restaurants en nog veel meer. Je vindt het allemaal terug. Het laat mooie dingen zien die Japan te bieden heeft. En hoe je dat plant in je reis, werkt erg goed.
Anderzijds duurde het meerdere potjes voordat het thema bij me ‘landde’. De eerste potjes was ik vooral op een mechanische manier bezig, waarbij ik vooral op iconen lette én de kleur van kaarten.
Het duurde dus even voordat ik het thematische aspect echt kon waarderen.
Bovendien vond ik de mechanics lekker spelen. Ook zonder thema. Ik denk dus dat spelers die niks met Japan hebben, dit wel degelijk kunnen waarderen.
Over de productie ben ik erg te spreken. Het is fraai artwork, stevig speelmateriaal en de kaarten zijn prima. Alleen de doos had van mij iets groter gemogen. Ik krijg alles er (verpakt in zakjes) nét goed in.
De spelregels voelen wat onnodig lang, maar eerlijk is eerlijk: ze zijn – voor zover ik kan beoordelen – volledig.
Ik had Let’s go to Japan complexer verwacht. Mede ook door de lengte van het regelboekje. Maar het valt heel erg mee. Ik noem het geen gateway game zoals Ticket to Ride, Catan of Azul. Veel uitdagender is het echter ook niet. Over het algemeen is het dus best een toegankelijk bordspel.
De gameplay is ook best bevredigend. Zeker als je meerdere potjes hebt gedaan en doorhebt hoe het plannen werkt, dan kun je relatief eenvoudig veel punten halen. Vooral ook doordat ‘Hoogtepunten van de dag’ best makkelijk te halen zijn.
Fair enough, waar dit voor de ene speler bevredigend kan zijn, maakt dit het spel voor de ander wellicht wat minder uitdagend.
Mocht je een keer kaarten krijgen waar je eigenlijk niets mee kunt? Geen probleem. Dan ga je gewoon een wandeling maken. Dat levert sowieso een gelukssymbool én onderzoeksfiche op.
En aan het einde van het spel – tijdens de puntentelling – mag je de voorkant van de kaart bekijken en besluiten welke zijde je wil laten liggen. Dit voelt thematisch wél wat gek. Echter maakt het ’t spel wel vriendelijker.
En dat past wel bij de toegankelijkheid en bevredigende spelverloop.
Je bent wel veelal solitair bezig. Ondanks het draften.
Ja, je geeft kaarten door. Maar meestal (niet altijd) houd je gewoon de kaart met iconen die het beste voor jou zijn en geef je de andere door. Zonder dat je weet wat je buur nodig heeft. Het solitaire aspect had wel wat weg van After Us.
Tot slot is het goed om te beseffen dat de puntentelling langer duurt dan normaal. Pas op het einde ga je bij elke speler de planning af en punten noteren.
Persoonlijk heb ik daar geen moeite mee. Ik vind het juist wel leuk om te kijken hoe ieders geplande reis wel of niet goed uitkomt.
Zelfs als iemand wil noemen wat er op de kaarten staat (behalve de flavour tekst) zou ik er op willen wachten. Maar dáár is het wel handig voor dat je interesse hebt in Japan. Zoals ik.
Algemene informatie
- Naam: Let’s go to Japan
- EAN: EAN: 8718026306472
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 30-60 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteur: Josh Wood
- Illustrators: Chaykov, Kailene Falls, Toshiyuki Hara 原としゆき, Magdalena Pruckner & Erica Ward
Waar te koop?
Je kunt Let’s go to Japan o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
SpelletjesVrienden.nl
Spelhuis.be
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Let’s go to Japan al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!