De Leukste 999 Games Dobbelspellen (Top 10)!

De Leukste 999 Games Dobbelspellen

Waar ik vroeger vooral Yahtzee kende als dobbelspel, liet 999 Games mij jaren geleden kennis maken met andere, nieuwe dobbelspellen. En hoewel Qwixx in 2012 het genre Roll & Write een nieuw leven inblies, speelde 999 Games daar uitermate goed op in met allerlei verschillende dobbelspelletjes. Het zijn er nu alleen best veel. Wat is nou het leukste 999 Games dobbelspel?

In dit blog deel ik de leukste 999 Games dobbelspellen via mijn top 10 in willekeurige volgorde.

Voordat je begint met lezen: de meeste 999 Games dobbelspellen in dit blog zijn gesponsord door 999 Games. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige dobbelspelletjes vond om aan dit blog met dobbelspellen van 999 Games toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Konijnen Hokken

Konijnen Hokken Dobbelspel: op Tafel

Konijnen Hokken Dobbelspel: Dobbelen

Konijnen Hokken Dobbelspel: Geworpen Wortels

Konijnen Hokken Dobbelspel: Geworpen Hokken

Konijnen Hokken Dobbelspel: Geworpen Konijnen

Konijnen Hokken Dobbelspel: Hokken Stapelen

Konijnen Hokken Dobbelspel: Konijnen Stapelen

Konijnen Hokken Dobbelspel: Puntenspoor

Konijnen Hokken Dobbelspel: Rekenhulp

Konijnen Hokken Dobbelspel: Gevuld Scoreformulier

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Push your luck

In dit dobbelspelletje van 999 Games moet je proberen als eerste 333 punten te halen. Je gooit steeds een aantal dobbelstenen en moet na elke worp ten minste 1 konijn opzij leggen. Je mag ook na elke worp 1 hok opzij leggen, zolang het maar 1 hok meer is dan de vorige die je opzij hebt gelegd. Zodra je stopt krijg je het aantal punten gelijk aan het aantal konijnen maal het hoogste aantal hokken. Daarna mag de volgende speler verder met jouw worp of opnieuw beginnen. Kun je na een worp niks opzij leggen? Dan heb je jezelf ‘stuk’ gegooid, krijg je 0 punten en is direct de volgende speler aan de beurt.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Konijnen Hokken review !

Konijnen Hokken kwam al in 2008 uit (onder de internationale naam Hoppladi Hopplada!). Het was voor mij een van de eerste, modernere dobbelspelletjes die ik speelde. De kracht van dit dobbelspelletje zit in meerdere onderdelen. Het push your luck mechanisme maakt elke worp weer spannend. De keuzestress om te stoppen of niet heeft ook nog eens effect op waar je tegenstander mee verder mag. Dit voert de druk op. Bovendien is het voor basisschool kinderen ideaal om te helpen bij het leren rekenen.

Je kunt dit oude dobbelspel van 999 Games o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Push your luck

Regenwormen is een van de meest populaire dobbelspellen van Nederland. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Ik zal eerlijk zijn: ik vind Regenwormen echt verschrikkelijk haha. De reden is simpel: er komt zo ontzettend veel geluk bij kijken. Voor een tactische (en strategische) speler als ik is dat vervelend. Voor casual spelers die graag een kort, simpel en gezellig dobbelspelletje spelen is dat perfect. En dat verklaart denk ik dat Regenwormen tot een van de populaire dobbelspellen behoort!

Je kunt dit populaire 999 Games dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je met 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker). De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij mensen die minder vaak spellen spelen. Bovendien doet het spel haar naam eer aan: doordat er niet één leidende strategie is verveelt het niet snel en wil je al snel nog een keer :). Misschien wel een van de beste 999 Games dobbelspellen ooit!

Je kunt dit populaire 999 Games dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Clever

Clever Dobbelspel: op Tafel

Clever Dobbelspel: Gekozen Dobbelstenen

Clever Dobbelspel: Dobbelstenen op Schaaltje

Clever Dobbelspel: Groen, Oranje en Paars Gebied

Clever Dobbelspel: Geel en Blauw Gebied

Clever Dobbelspel: Eindscores

Clever Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je drie keer en kies je maximaal 3 dobbelstenen. Daarna mogen de passieve spelers ook nog een dobbelsteen kiezen. Zodra je een dobbelsteen kiest, moet je een kruisje of cijfer zetten op je scoreformulier in het vak van dezelfde kleur als de dobbelsteen. Veel vakjes geven specifieke bonussen, waardoor leuke kettingreacties kunnen ontstaan. De speler die na een bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever review !

Clever vind ik zelf een van de leukste dobbelspellen (al ben ik na zoveel jaar wel uitgekeken op deel 1 – gelukkig heb je ook nog Clever Junior, Dobbel Zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4 Ever). Tijdens dit dobbelspel van 999 Games blijven spelers net zo betrokken als bij Keer op Keer. Clever onderscheid zich daarnaast met de spectaculaire kettingreacties die je kunt maken. Toppertje hoor!

Je kunt dit leuke 999 Games dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Pick a Pen: Tuinen

Pick a Pen Tuinen: Scoreformulier Ingevuld

Pick a Pen Tuinen: Potloden Gooien

Pick a Pen Tuinen: Vakjes Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 1 Bonus Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 2 Bloem Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 2 Bonus voor Bloemen

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Boom Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Bonus voor Kleur

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Boom Kleuren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Met Pick a Pen gooi je 5 gekleurde potloden met op elke zijde een waarde (zoals een dobbelsteen). De startspeler kiest één potlood en kleurt daarmee op basis van de kleur en waarde iets in op zijn of haar scoreformulier. Daarna kiest de volgende speler een potlood. Zijn ze op? Dan gooit de speler die geen potlood meer kon kiezen alle potloden opnieuw en kiest er weer eentje. Enzovoorts. Bij Pick a Pen Tuinen probeer je vakjes zo efficiënt mogelijk in te kleuren. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Pick a Pen Tuinen review !

Pick a Pen mag niet ontbreken in m’n blog met 999 Games dobbelspelen vanwege het unieke concept om potloden te gooien in plaats van dobbelstenen. Ik vind Tuinen de meest tactische van de 3 Pick a Pens. Bij deze heb je de meeste mogelijkheden om punten te scoren en daar kun je, afhankelijk van het potlood dat je kiest, wat meer op sturen. Je mag er ook voor kiezen om een potlood niet te gebruiken, maar dat levert minpunten op. Het feit dat je met meerdere factoren rekening moet houden maakt Pick a Pen Tuinen voor mij de meest uitdagende variant van Pick a Pen. Het idee dat je vakjes inkleurt in een speelgebied en op basis van wat je inkleurt punten scoort, doet me denken aan Keer op Keer.

Je kunt dit unieke dobbelspel van 999 Games online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Dobbel Vouwen

Dobbel Vouwen Spel: op Tafel

Dobbel Vouwen Spel: Dobbelstenen Werpen

Dobbel Vouwen Spel: Geluksspel door Dobbelstenen

Dobbel Vouwen Spel: Scoreformulier Dubbelvouwen

Dobbel Vouwen Spel: Alle Doelsymbolen Verbonden

Dobbel Vouwen Spel: Level 2 met IJs en Wakken

Dobbel Vouwen Spel: Level 3 met Sterren en Beams

Dobbel Vouwen Spel: 4 met Extra Vouw

Dobbel Vouwen Spel: Omgevouwen Hoekjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Dobbel Vouwen is een roll & write met een extra dimensie. Je dobbelt, zet kruisjes en probeert emoji’s aan te kruisen. Kruis je een bepaald aantal emoji’s in de hoek weg? Dan mag je die hoek naar voren omvouwen (en je kunt zelfs een bonus krijgen). Hierdoor komen nieuwe velden met nieuwe symbolen vrij. Deze symbolen moet je tot slot met elkaar verbinden. De speler die alles als eerste heeft verbonden, wint het spel!

> Bekijk hier m’n uitgebreide Dobbel Vouwen review !

Dobbel Vouwen is een uitermate toegankelijk dobbelspel. Spelers die bekend zijn met roll & writes zullen de regels moeiteloos oppikken. Daarnaast maken verschillende spel-niveaus het geschikt voor een breder publiek. Bovendien is dit sinds lange tijd weer eens een roll & write die ik iets origineels vind hebben: het vouwen. Dat geeft letterlijk en figuurlijk een extra dimensie aan het spel!

Je kunt dit leuke dobbelspel van 999 Games o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Zinga

Zinga Dobbelspel: op Tafel

Zinga Spel: Dobbelstenen Gooien

Zinga Dobbelspel: Volle Rij

Zinga Spel: Blauwe Pion Pakken

Zinga Spel: op de Bel Slaan

Zinga Spel: Kruis Zetten

Zinga Spel: Blauwe Pion bij een ander Plaatsen

Zinga Dobbelspel: Extra Aankruisen

Zinga Dobbelspel: Blauwe 9 Aankruisen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Zinga is een reactiespel. De actieve speler gooit 6 dobbelstenen en daarna moet iedereen een combinatie van kleur en getal zoeken die op hun eigen scoreformulier staat. De speler die als eerste een combinatie vindt, slaat op de bel en noemt de kleur en het getal. Klopt het? Dan mag je het getal aankruisen. Is die fout? Dan moet je een foutief kruisje zetten. Pas op, want bij 3 fouten lig je uit het spel! Met de blauwe 9 kun je de blauwe pion krijgen waarmee je een tegenstander kunt naaien óf jezelf kunt redden. De speler die als eerste een rij (verticaal, diagonaal of horizontaal) weet aan te kruisen, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Zinga dobbelspel review !

Ik vind Zinga een geslaagde combinatie van een roll & write, Bingo en Halli Galli. Als je ook maar één van dit soort spellen leuk vindt, dan is de kans groot dat je Zinga ook zult waarderen. Roll & writes staan bekend om hun eenvoud en spreken een breed publiek aan. Combineer dit met snelheid en je hebt een toegankelijk reactiespel dat garant staat voor een hilarische en gezellige avond!

Je kunt dit hilarische dobbelspel van 999 Games o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Boonanza: Het Dobbelspel

Boonanza Het Dobbelspel: op Tafel

Boonanza Het Dobbelspel: Dobbelstenen Werpen

Boonanza Het Dobbelspel: Dobbelsteen op Bonenveld Leggen

Boonanza Het Dobbelspel: Bonendobbelstenen op Veld

Boonanza Het Dobbelspel: Afdekkaart Omhoog Schuiven

Boonanza Het Dobbelspel: Oogstkaart Oogsten en Munten Pakken

Boonanza Het Dobbelspel: Boonpion Kantelen

Boonanza Het Dobbelspel: Setjes Vormen op Bonenveld

Boonanza Het Dobbelspel: Munten Pakken

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & slide

De actieve speler begint diens beurt met het gooien van 5 dobbelstenen. Deze speler mag zo vaak gooien als die wil, maar moet na elke worp ten minste één dobbelsteen op het bonenveld leggen. Na elke worp kijken de passieve spelers of het geworpen resultaat (exclusief dobbelstenen op het bonenveld!) overeenkomt met de onderste regel van hun oogstkaart.

Zo ja: dan schuiven ze hun afdekkaart één regel omhoog, over die symbolen heen. Aan het einde van de beurt schuift ook de actieve speler diens afdekkaart over de regels waarvan hij of zij de symbolen in het bonenveld heeft liggen. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Spelers mogen te allen tijde hun oogstkaart oogsten en 0, 1, 2 of 3 dukaten ontvangen. Zodra een speler 10 dukaten heeft stopt het spel, mag iedereen nog oogsten en wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Boonanza: Het Dobbelspel review !

Ik vind Boonanza: Het Dobbelspel een heerlijk 999 Games dobbelspelletje voor ‘ff’ tussendoor. Net als een roll & write kent het eenvoudige regels, korte beurten en een hoge betrokkenheid van alle spelers omdat ze elke beurt iets kunnen doen. Je schrijft alleen niet met een potlood, maar schuift kaarten. Daarom past de term roll & slide wat beter. Leuk detail vind ik dat de passieve spelers eerst iets mogen doen en daarna pas de actieve speler. Dat is meestal andersom. Tot slot kent het dobbelspel niet de interactie en planning uit het originele kaartspel en is daardoor een stuk makkelijker.

Je kunt dit dobbelspel van 999 Games online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Lost Cities: Roll & Write

Lost Cities Roll & Write: op Tafel

Lost Cities Roll & Write: Dobbelstenen Gooien

Lost Cities Roll & Write: Dobbelstenen Kiezen

Lost Cities Roll & Write: Verdubbelaar Aankruisen

Lost Cities Roll & Write: Getal Invullen

Lost Cities Roll & Write: Dobbelstenen op Tafel

Lost Cities Roll & Write: Ingevulde Punten

Lost Cities Roll & Write: Behaalde Bonussen

Lost Cities Roll & Write: Eindscore

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

In dit 999 Games dobbelspel wil je zoveel mogelijk expedities vorderen. Tijdens een beurt kiezen actieve speler én passieve spelers een dobbelsteencombinatie van kleur en getal en vullen het getal in de expeditie met overeenkomstige kleur in. Het volgende getal in die expeditie moet gelijk of hoger zijn dan het vorige getal. Zo krijg je bonussen, punten en zelfs verdubbelaars (dat kan ook minpunten opleveren als de expeditie niet ver genoeg vordert!). De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Lost Cities Roll and Write review !

Ik vind Lost Cities Roll & Write een leuke aanvulling op het genre. Het spel heeft eenvoudige regels, korte beurten en alle spelers moeten elke beurt blijven opletten omdat ze mogelijk iets kunnen invullen op hun speelvel. Maar het is het ‘push your luck’ mechanisme, bekend van het originele kaartspel, dat dit dobbelspel een onderscheidend karakter geeft t.o.v. andere roll & writes. Het zorgt voor interessante dilemma’s tijdens- en spanning richting het einde van het spel.

Je kunt deze roll & write van 999 Games online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

My City: Roll & Write

My City Roll and Write: op Tafel

My City Roll and Write: Dobbelstenen Werpen

My City Roll and Write: Dobbelstenen L van Twee

My City Roll and Write: Kijken Waar Te Tekenen

My City Roll and Write: Gebouw Naast Rivier Tekenen

My City Roll and Write: Dobbelstenen Samenvoegen

My City Roll and Write: Eindscore Hoofdstuk 1

My City Roll and Write: Hoofdstuk 3

My City Roll and Write: Bandieten en Goudvelden

My City Roll and Write: Eindscore na 12 Campagnes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write & Verhalend

In dit dobbelspelletje van 999 Games gooi je elke beurt met 3 dobbelstenen. De blauwe dobbelstenen vormen het gebouw dat je moet tekenen. De witte dobbelsteen bepaalt de vulling. Alle spelers tekenen de vorm met vulling op hun formulier conform een aantal regels. Kun of wil je niet tekenen? Dan krijg je minpunten, behalve als je permanent past. Als alle spelers zijn gepast stopt het spel en volgt de puntentelling.

Je speelt met My City: Roll & Write 4 hoofdstukken die elk uit 3 spellen bestaan. In totaal dus 12 spellen. Na een hoofdstuk tel je de punten van de 3 gespeelde spellen bij elkaar op en wint de speler met de meeste punten. Met elk spel komen er een paar wijzigingen in de spelregels. Zo kun je dus 12 spellen spelen die toch elke keer weer anders aanvoelen.

> Bekijk hier m’n uitgebreide My City Roll and Write review !

Ik vind My City Roll & Write een bijzonder toegankelijk dobbelspel. Reiner Knizia is erin geslaagd om met 3 populaire elementen (roll & write, storytelling en puzzelen met tetris-achtige stukken) een verfrissend dobbelspel te creëren. Deels vergelijkbaar met Trek 12. Het is geen legacy spel zoals diens voorganger: My City. Want er wordt niks permanent aangepast of verwijderd. Hierdoor kun je er voor kiezen om niet per se de volledige campagne te spelen, maar ook gewoon één willekeurig hoofdstuk. Al raad ik je aan om de campagne wel helemaal te doorlopen. Dobbelstenen – en dus het toeval – bepalen welke gebouwen je precies mag tekenen. Dit geeft minder grip op het spel dan bij het bordspel het geval was. Daar staat wel tegenover dat het iets onvoorspelbaarder is en een hogere herspeelbaarheid heeft!

Je kunt dit 999 Games dobbelspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je mijn top 10 dobbelspellen van 999 Games laten zien. Ik heb vooral geprobeerd om een gevarieerd aanbod te maken. Hoewel de volgorde om het even is (ik waardeer elk van deze 999 Games dobbelspelletjes op hun eigen manier) zitten hier wat mij betreft dus absoluut de beste 999 Games dobbelspellen bij.

Zoek je nog meer inspiratie? Bekijk dan eens 999 Games dobbelspellen in onderstaande webshops:

Wat vind jij het leukste dobbelspel van 999 Games? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *