De 10 Leukste Area Control (Majority of Influence) Board Games!

De 10 Leukste Area Control (Majority of Influence) Board Games!

Het halen van een meerderheid komt in meerdere gezelschapsspellen terug. Soms speelt het een kleine rol, soms juist een grote. Het mechanisme noemen ze Area Control.

In dit blog vertel ik je daar meer over én deel ik 10 leuke board games met area control!

Voordat je begint met lezen: de meeste area majority spellen in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spellen met area influence toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Wat is Area Control in bordspellen?

Dit is een mechanisme dat wordt gebruikt in bordspellen. Het concept is dat meerdere spelers een gebied kunnen bezetten met hun speelfiguren. De speler die de meeste figuren (en dus een meerderheid) heeft in dat gebied profiteert van een bonus, meestal punten. Area Control kan het leidende mechanisme zijn (zoals in El Grande en Wolven) maar ook een ondersteunende rol hebben (zoals in Carcassonne en Scythe).

Om dit mechanisme aan te duiden wordt meestal één van de volgende termen gebruikt:

 • Area Control
 • Area Majority
 • Area Influence

El Grande

El Grande Bordspel: op Tafel

El Grande Bordspel: Kaart Spelen

El Grande Bordspel: Caballeros in Gebied Zetten

El Grande Bordspel: Caballeros in Toren Doen

El Grande Bordspel: Actiekaart Pakken

El Grande Bordspel: Koning en Grande in Gebied

El Grande Bordspel: Toren Openen

El Grande Bordspel: Stemmen op Gebied

El Grande Bordspel: Vol Speelbord

El Grande Bordspel: Eindscores

 • Uitgever999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Vanaf leeftijd12 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort spel: Area Control

In El Grande probeer je met caballero’s de meeste invloed te krijgen in verschillende Spaanse regio’s. Elke ronde kies je één van je 13 machtkaarten en daarna mag je één van de 5 actiekaarten kiezen. Des te hoger je machtkaart, des te eerder je een actiekaart mag kiezen, maar des te minder caballero’s je in verschillende regio’s mag plaatsen. En juist die caballero’s heb je nodig om de meerderheid in regio’s te krijgen. Je kunt ook caballero’s in het castillo plaatsen. Je speelt 9 rondes en na elke 3e ronde scoor je punten voor de meerderheid in het castillo en alle regio’s. Funfact: voordat je de regio’s scoort mag je als jouw caballero’s uit het castillo nog in één regio naar keuze plaatsen. De speler die na de 9e ronde de meeste punten heeft, wint het spel.

El Grande kwam – net als Catan – al in 1995 uit. Hoewel de laatste titel in de smaak viel bij een breder publiek, heb ik El Grande zelf altijd beter gevonden. Met name omdat geluk een kleine rol speelt. De enige onvoorspelbaarheid zit in wat je tegenstanders doen en daar kun je grotendeels op anticiperen. Hoewel de look&feel nog altijd wat oudbollig oogt, zit het overzichtelijke spelverloop goed in elkaar. Uiteindelijk draait het allemaal om ‘area control’: meer meeples in gebieden hebben dan je tegenstanders. Een simpel doel dat spelers alleen halen als ze elkaar te slim af zijn. De toegankelijkheid en interactie maken El Grande met recht een klassieker.

Je kunt dit bordspel met area majority online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Tikal

Tikal Bordspel: op Tafel

Tikal Bordspel: Terreintegel Pakken

Tikal Bordspel: Terreintegel Plaatsen

Tikal Bordspel: Schattegels Plaatsen

Tikal Bordspel: Kamp Plaatsen

Tikal Bordspel: Tempel Bewaken

Tikal Bordspel: Expeditieleden bij Tempel

Tikal Bordspel: Laatste Tempeldeel Plaatsen

Tikal Bordspel: Vulkaan Trekken

Tikal Bordspel: Vulkaan in Jungle

Tikal Bordspel: Scoresteen Verplaatsen

Tikal Bordspel: Verzamelde Schatten

 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd10 jaar
 • Speelduur: 60-90 minuten
 • Soort spel: Area Control

In Tikal leiden spelers een eigen expeditie door de jungle. Elke beurt moet een speler een tegel aanleggen en vervolgens mag hij of zij 10 actiepunten besteden om acties te doen. Zo kan de speler expeditieleden laten lopen, tempels vrijmaken, schatten opgraven, enzovoorts. Als er een vulkaan wordt omgedraaid vindt er een tussentijdse puntentelling plaats en krijgen spelers punten voor verzamelde schatten en tempels waar ze de meeste invloed hebben (waar expeditieleden naast staan). Na de 3e puntentelling eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Tikal bordspel review!

Ik vond Tikal altijd al een geweldig, tactisch bordspel. Het thema zorgt voor een fraaie aankleding én laat het spelverloop logisch aanvoelen. De werking van actiepunten (en keuze uit maar liefst 8 acties) maken Tikal een stuk uitdagender dan de standaard gateway games en brengt – eerlijk is eerlijk – het risico van analysis paralysis met zich mee. Ondanks dat blijft het een heerlijke puzzel om de meest efficiënte acties te kiezen. De meeste interactie zit in de concurrentie om bij tempels een meerderheid te halen, maar af en toe kunnen spelers elkaar ook bewust dwarsbomen met het plaatsen van tegels of stelen van schatten. Heb ik nog iets te zeggen over de vernieuwde editie? Ja hoor. Dankzij de esthetische upgrades denk ik dat Tikal (nog) langer mee zal gaan in een bordspellenbranche waar uitstraling een steeds grotere rol speelt.

Je kunt deze board game met area control online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Mandala

Mandala Bordspel: op Tafel

Mandala Bordspel: Kaarten op Hand

Mandala Spel: Zandkaarten in het Veld Leggen

Mandala Spel: Zandkaarten Inleveren voor Nieuwe Zandkaarten

Mandala Bordspel: Mandala op Berg en Velden

Mandala Bordspel: Afgemaakte Mandala

Mandala Bordspel: Gevulde Rivier

Mandala Bordspel: Punten

In Mandala heb je een speelveld met twee gebieden. Elk gebied bestaat uit een berg met aan weerszijde een veld (een voor elke speler). Er zijn 6 kleuren zandkaarten. Tijdens je beurt mag je 1 kaart op de berg leggen of alle kaarten van één kleur op een van je velden. Zodra de 6 kleuren in een gebied liggen kijk je wie de meeste kaarten in het gebied heeft. Die speler mag als eerste alle kaarten van één kleur pakken van de berg pakken. Daarna mag de volgende speler, enzovoorts. Totdat de berg leeg is. Heb je de kleur nog niet? Leg ‘m dan links in je rivier. De rest gaat in je kelk (vakje rechts). Alle kaarten in je veld leg je af. Aan het einde van het spel zijn de kaarten in je kelk zoveel punten waard als de betreffende kleur waard is in je rivier.

> Lees hier mijn uitgebreide Mandala spel review!

Mandala is een abstract spel voor 2 spelers dat veel vraagt van je tactische skillset. Plannen is erg lastig, dus je zult op korte termijn slimme keuzes moeten maken. Heb je meerderheid en is het zinvol op een mandala af te maken? Het leukste vind ik dat de eerste kleuren die je in de rivier legt minder punten waard zijn dan de latere kleuren. Het is dus cruciaal om bepaalde kleuren op het juiste moment te verzamelen. Dit maakt ook – althans dat is mijn ervaring – dat het spel tot het einde spannend blijft!

Je kunt spel met area control online bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Carcassonne

Carcassonne Jubileumeditie 2021: op Tafel

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Pijl Wijst Naar Buiten

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Volle Stad

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Feest in de Stad

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Pijl Wijst Naar Nieuwe Tegel

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Volle Tafel

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Scoretableau op Tafel

NB: Bovenstaande foto’s zijn van de Carcassonne Jubileumeditie. Dit artwork wijkt ietwat af van de reguliere editie, maar de foto’s geven in ieder geval een goede indruk van het spel.

In Carcassonne leggen spelers om de beurt een tegel aan het speelgebied op tafel. Nadat je een tegel hebt gelegd, mag je daar één van je meeples opzetten. Je kunt ‘m op een straat, stad of klooster zetten. Gaan deze bouwwerken af? Dan krijg je extra punten en je krijgt je meeple terug. Je kunt meeples ook in de weide leggen. Deze zijn aan het einde van het spel veel punten waard, maar je krijgt ze niet meer terug. Als de tegels op zijn wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Carcassonne spel review!

Carcassonne was, o.a. met Catan en Ticket to Ride Europe, één van de spellen die mij kennis liet maken met moderne bordspellen. Ik blijf dit nog altijd een van de beste bordspellen ooit vinden. Het concept is vrij eenvoudig en toch zit er, afhankelijk van hoe fel je wil spelen, aardig wat tactiek in. De hoofdmoot zit in tile placement, maar area control speelt absoluut een meerderheid bij het afmaken van straten, steden en de meerderheid in de weide.

Je kunt deze area control board game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Wolven

Wolven Bordspel: op Tafel

Wolven Bordspel: Actietegels Draaien

Wolven Bordspel: Schuilplaats Pakken

Wolven Bordspel: Alfawolf Pakken

Wolven Bordspel: Invloed bij Gebiedstelling

Wolven Bordspel: Prooifiche Plaatsen

Wolven Bordspel: Strijd om Meeste Invloed

Wolven Bordspel: Invloed bij Gebiedstelling Volle Maan

Wolven Bordspel: Fiche op Maanlichttableau Leggen

Wolven Bordspel: Hol Pakken

Wolven Bordspel: Verzamelde Prooien

Wolven Bordspel: Gebiedstelling Activeren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 90 minuten
 • Soort spel: Grid Movement & Area Majority

In Wolven probeer je met jouw roedel wolven de meeste punten te scoren. Elke beurt draai je een X aantal terreintegels om van dezelfde kleur. Hoeveel je er om moet draaien hangt van je gewenste actie uit. Je kunt wolven verplaatsen, laten huilen (en andere wolven transformeren), schuilplaatsen en holen bouwen. Daarnaast kun je sommige acties ook sterker maken. Als de maan een bepaalde stand bereikt, krijgt de speler die de meeste wolven in een gebied heeft extra punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Wolven bordspel review!

Ik vind Wolven een fraaie, hoogwaardige productie met een sterker thema dan ik in eerste instantie dacht. Vooral het gegeven dat je met je wolven moet blijven rondtrekken (net zoals echte wolven doen) geeft een boeiend spelverloop. Het is een tactisch bordspel waarbij niet de geluksfactor, maar ander spelers zorgen voor onvoorspelbaarheid en variatie. Daarnaast worden spelers lijnrecht tegenover elkaar gezet. Je concurreert in diverse gebieden voor de meeste invloed en kunt zelfs agressief spelen door andermans schuilplaatsen en wolven over te nemen. Hoewel dit laatste bij ons incidenteel voorkomt, zou ik Wolven niet snel aanraden aan spelers die liever een vredig bordspel spelen. Vind jouw spelersgroep het niet erg elkaar te dwarsbomen? Dan heb je met Wolven een relatief eenvoudige area control met behapbare engine building en een uniek actie-mechanisme te pakken!

Je kunt deze leuke area control board game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Photosynthesis

Photosynthesis Bordspel: op Tafel

Photosynthesis Bordspel: Zonnebord geeft Licht

Photosynthesis Bordspel: Startopstelling voor 2 Personen

Photosynthesis Bordspel: Bomen in Schaduw

Photosynthesis Bordspel: Bomen in de Schaduw

Photosynthesis Bordspel: Mooie Vormgeving

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Soort: Area Control

In Photosynthesis ga je bomen laten groeien om punten te verdienen. Elke speler begint met 2 bomen. Zodra bomen zonlicht vangen, krijg je daar lichtpunten voor. Met lichtpunten kun je nieuwe zaadjes planten, bomen laten groeien en de grootste bomen omruilen voor punten. De catch? Rond het bord draait de zon mee met elke ronde. Dat betekent dat de invalshoek van zonlicht verandert. En staat er dan net een grotere boom voor jouw boom? Dan vangt die boom geen zonlicht en loop je lichtpunten mis. De kunst is dus om zaadjes zo slim mogelijk te planten ten opzichte van je tegenstanders!

> Lees hier mijn uitgebreide Photosynthesis bordspel review!

Photosynthesis is een prachtig abstract bordspel waarbij je door de bomen het bos wél blijft zien. De eenvoudige regels zullen snel in harmonie met de spelers. Verkijk je alleen niet op de benodigde planningsvaardigheden. Want in deze natuur geldt niet het recht van de sterkste, maar van de slimste. Houd de gebieden van je tegenstanders goed in de gaten. Dat is cruciaal om uit te groeien tot de winnaar.

Je kunt dit bordspel met area control online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Bunny Kingdom

Bunny Kingdom Bordspel: op Tafel

Bunny Kingdom Bordspel: Kaarten Trekken

Bunny Kingdom Bordspel: Handkaarten

Bunny Kingdom Bordspel: Gereserveerde Gebouwen

Bunny Kingdom Bordspel: Roze Konijn Plaatsen

Bunny Kingdom Bordspel: Gereserveerde Forten

Bunny Kingdom Bordspel: Gebouw Plaatsen

Bunny Kingdom Bordspel: Draften

Bunny Kingdom Bordspel: Konijn op Kasteel

Bunny Kingdom Bordspel: Hoogste Kasteel

Bunny Kingdom Bordspel: Eindscores

Bunny Kingdom Bordspel: Puntenkaarten

Bunny Kingdom Bordspel: Locatiekaarten

Bunny Kingdom Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: IELLO
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 60-75 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Area control

In Bunny Kingdom zijn spelers leiderkonijnen (nooit gedacht dat ik dat woord zou typen) die proberen hun rijk zo waardevol mogelijk te maken. Je speelt 4 rondes. Elke ronde krijgen spelers 10 kaarten, kiezen er 2 en geven de rest door. Net zolang totdat je geen kaarten meer hebt. Gekozen kaarten bepalen waar je konijnen, forten en meer mag plaatsen. Je kunt ook kaarten kiezen die punten opleveren. Na elke ronde krijg je punten voor elk rijk met forten en grondstoffen. Wie na de 4e ronde de meeste punten heeft wint.

Bunny Kingdom is sowieso een spel wat de aandacht trekt. De felgekleurde konijnen verspreiden zich in rap tempo en in hoge getalen over het speelbord. Een bevredigend tafereel. De combinatie van drafting, area control en persoonlijke doelen maakten dit spel ten tijde van publicatie erg verfrissend. En ik vind dat nu – jaren later – nog steeds. Het is toegankelijk voor een breed scala aan bordspelers (alleen beginners vinden het misschien wat overweldigend).

Je kunt deze area influence board game online bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be. Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Scythe

Scythe Bordspel: op Tafel

Scythe Bordspel: Spelerstableau Rol

Scythe Bordspel: Leider op Speelbord

Scythe Bordspel: Mechs op Speelbord

Scythe Bordspel: Gevechtskaarten

Scythe Bordspel: Speelstukken op het Bord

Scythe Bordspel: Grondstoffen en Geld

Scythe Bordspel: Kaarten

Scythe Bordspel: Open Doel

Scythe Bordspel: Spelerstableau Acties

Scythe Bordspel: Verzamelde Sterren

 • Uitgever: Stonemaier Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Strategisch spel

Scythe speelt zich af in een alternatieve, dystopische geschiedenis na de Eerste Wereldoorlog. Diverse leiders uit Oost Europa proberen in het naoorlogse landschap uit te breiden en rijkdom te vergaren. Je kunt gebieden verkennen op het speelbord, grondstoffen verzamelen, gebouwen bouwen en je legermacht vergroten. Wees alleen niet te agressief, want dat gaat ten koste van je populariteit. En je populariteit heeft juist invloed op je welvaart. Je kunt op verschillende manieren sterren verzamelen. Zodra een speler 6 sterren heeft verzameld, eindigt het spel en volgt de puntentelling (geld = punten). De speler die het meeste geld heeft, wint het spel!

Ik vind Scythe echt een geweldig, strategisch bordspel waarbij engine building centraal staat. Spelers bepalen zelf welke acties zij op hun spelersbord beter willen maken en moeten tegelijkertijd rekening houden met het speelveld waar spanning heerst. Spelers dienen grondstoffen te verzamelen en gebieden te bezetten om acties uit te voeren, maar willen niet per se de confrontatie met andere spelers aangaan. Al gebeurt dat toch. En dan is het hebben van een meerderheid wel handig.

Je kunt deze area control board game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be. Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: op Tafel

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Lege Plek op Spelersbord

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Inwoners Doorschuiven

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Spelen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Afleggen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Manuscript Pakken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Arbeiders in Kasteel Plaatsen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Burggraaf bij Burggraaf

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Burggraven bij Elkaar

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Strategie Handelen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Trekken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Inwoner Wegsturen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Schuldkaart Pakken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Verzamelde Schulden en Manuscripten

In Burggraven van het Westelijk Koninkrijk zijn spelers burggraven die loyaal willen lijken aan de koning, maar ook de gunst van de bevolking nodig hebben voor als er een machtswissel valt. Je speelt een onbepaald aantal rondes en in elke ronde komen spelers eenmaal aan de beurt.

Tijdens je beurt leg je een inwonerkaart uit je hand op je spelersbord. Daarna verplaats je jouw burggraaf zoveel stappen als op de gespeelde kaart staat. Vervolgens kan de speler 1 van de 4 hoofdacties uitvoeren: handelen, gebouw bouwen, arbeiders plaatsen of een manuscript schrijven. Indien gewenst mag je een nieuwe inwoner inhuren en handel je botsingen in je corruptie en loyaliteitsgevoel af. Tot slot vul je je hand weer aan met nieuwe inwonerkaarten van je eigen stapel.

Met hun acties zullen spelers schulden krijgen (en eventueel aflossen) en eigendomsaktes ontvangen. Hiermee kunnen de Armoedekaart en Welvaartskaart zichtbaar worden. Zodra dit gebeurt wordt de ronde afgemaakt en is iedereen nog één keer aan de beurt. Daarna eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Burggraven van het Westelijk Koninkrijk review!

Ik vind Burggraven van het Westelijk Koninkrijk een waardig spel om de ‘West Kingdom Trilogie’ (na Architecten van het Westelijk Koninkrijk en Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk) mee af te sluiten. Thematisch misschien wat minder sterk, maar de herkenbare vormgeving en iconografie zal menig fan van de trilogie aanspreken en snel op weg helpen. Hoewel de mechanismen niet vernieuwend zijn, zorgt de ingetogen manier van deckbuilding en het centrale kasteel waar area majority een rol speelt voor een verfrissende gameplay. Er zit aardig wat interactie in en je kunt elkaar incidenteel zelfs ‘pijn’ doen. Dankzij de verschillende strategieën die je kunt uitproberen staat Burggraven garant voor een hoge herspeelbaarheid. Voor mij een persoonlijke favoriet van de laatste tijd!

Je kunt dit gezelschapsspel met area majority o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Mombasa

Mombasa Bordspel: op Tafel

Mombasa Bordspel: Card Management

Mombasa Bordspel: Ruststapels

Mombasa Bordspel: Inktpotje op Boekhoudspoor

Mombasa Bordspel: Handelsposten op het Speelbord

Mombasa Bordspel: Diamant op het Diamantspoor

Mombasa Bordspel: Boekendisplay

Mombasa Bordspel: Actiekaarten Kopen

Mombasa Bordspel: Munten onder Handelsposten

Mombasa Bordspel: Bonusvelden met Markers

 • Uitgever: The Game Master
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Deckbuilding + Worker Placement + Area Majority

In Mombasa verzamelen jij en je tegenstanders aandelen van handelscompagnieën, die hun hoofdvestiging hebben in Mombasa, Kaapstad, Saint-Louis en Caïro. Vanuit die steden plaatsen jullie handelsposten over het Afrikaanse continent met als doel om het meeste geld te verdienen. Slim boekhouden en diamanthandelaren te vriend houden is ook verstandig. Dat levert namelijk extra geld op, wat je weer kunt investeren in o.a. goederen om te verhandelen, verkenners om handelsposten te plaatsen en extra aandelen. De speler die na 7 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Mombasa bordspel review!

Mombasa is het type spel dat mij aanspreekt. Het is een zwaar strategisch bordspel met diverse actiemogelijkheden en waarbij diverse mechanics voor verschillende mini ervaringen zorgen. ‘Card management’ is wat Mombasa écht uitdagend maakt en daar ligt deckbuilding aan ten grondslag. Naast Worker Placement vind je nog Area Majority terug op het speelbord met handelsposten. Welke strategie je het beste kunt volgen wordt wel enigszins gedicteerd door het spelersaantal. Keep that in mind.

Je kunt dit bordspel met area control online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je diverse gezelschapsspellen met area control laten zien. De spellen hadden area majority als belangrijkste of ondersteunend mechanisme. Ik begrijp ook dat mijn overzicht met area influence bordspellen verre van volledig is.

Wat vind jij nou toffe area control games die niet mogen ontbreken in deze lijst? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *