De 10 Leukste Behendigheidsspellen voor Kinderen én Volwassenen!

8 Leuke Behendigheidsspellen voor Kinderen én Volwassenen!

Behendigheidsspellen zijn niet alleen leuk om te doen, maar ook ontzettend leerzaam. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan ruimtelijk inzicht, een goede oog-hand coördinatie én het oefenen van de fijne motoriek.

In dit blog deel ik 10 behendigheidsspellen voor kinderen en volwassenen. Leuk om thuis met het gezin te doen als familiespel of met allemaal volwassenen tijdens een hilarische avond.

Voordat je begint met lezen: enkele spellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik heb de behendigheidsspellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige behendigheidsspellen vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Wat is een behendigheidsspel?

Een behendigheidsspel is een type spel waarbij je een bepaalde handigheid in de vingers moet hebben. Denk daarbij aan een goede oog-hand coördinatie of het onder controle hebben van je fijne motoriek. Tijdens het spel moet je jouw handigheid meermaals gebruiken om een doel te verwezenlijken. In de meeste gevallen is dat doel het winnen van het spel.

Klassiekers onder de behendigheidsspellen zijn zonder twijfel Jenga en Mikado. Jenga is het spel met de toren die uit houten blokjes bestaat. Om de beurt schuif je er blokje uit en die leg je bovenop de toren. Valt de toren om? Dan verlies je. Mikado is het behendigheidsspel waarbij het draait om dunne stokjes die je moet pakken zónder de andere stokjes te laten bewegen.

Ik neig ernaar om behendigheidsspelletjes ook wel fijne- en/of grove motorische spelletjes te noemen. In het Engels worden ze ook wel dexterity games genoemd.

Klask

Klask Spel: op Tafel

Klask Spel: Face Off tussen Vader en Zoon

Klask Spel: Aanvaller van onder Besturen

Klask Spel: Magneet Bewegen

Klask Spel: Magneetje vast aan Aanvaller

Klask Spel: Aanvaller in Eigen Doel

Klask Spel: Punten Krijgen

Klask Spel: Bal in Doel

Klask Spel: Speelmateriaal in Buidel

 • Uitgever: Klask (distributie: Asmodee)
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

Klask speel je op een veld met 2 goals en 3 kleine, witte magneetjes. Beide spelers beheren een zwarte, magnetische ‘aanvaller’. Deze besturen ze van onder het veld (dankzij magneten). Met deze aanvaller moeten ze de gele bal bij de tegenstander in het doel te krijgen. Lukt dit? Dan scoor je een punt. Zorg er wel voor dat je controle over je aanvaller houdt, dat je niet 2 witte magneetjes op je aanvaller laat kleven én dat je aanvaller niet in je eigen doel belandt. Anders krijgt de ander een punt. Wie als eerste 6 punten heeft wint het spel!

Wat een heerlijk behendigheidsspel is dit. Het lijkt een beetje op het klassieke videospel ‘Pong’, Air Hockey en Tafelvoetbal, maar het weet dankzij de volgende elementen iets nieuws te bieden. Ten eerste door de magnetische besturing van onder het veld die een extra dimensie aan het spel toevoegt. Ten tweede door de simpele toevoeging van 3 witte magneetjes op het veld die voor veel meer tactiek zorgt. Ten derde heb je gewoon een indrukwekkend, kwalitatief hoogwaardig, houten speelbord op tafel staan. Je kunt dit wel serieus spelen, maar wij merken vooral dat onhandigheid, chaos en frustratie voor hilariteit en een partygame-achtige karakter zorgen!

Je kunt dit behendigheidsspel voor 2 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Je kunt dit behendigheidsspel voor 4 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Fast Shot

Fast Shot Spel: op Tafel

Fast Shot Spel: Voorbeelden van Missies

Fast Shot Spel: Schijf Schieten

Fast Shot Spel: Goed Schieten

Fast Shot Spel: Mikken

Fast Shot Spel: Schijf in Doel

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 5 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

In Fast Shot krijgt elke speler een schijf die ze over de tafel kunnen schuiven en uiteindelijk in het doel moeten schieten. Dit mag echter pas als je een missie hebt volbracht! Je hebt 2 soorten missies. Of je moet eerst al jouw paaltjes omver schieten voordat je in het doel mag. Of je moet juist een parcours afleggen en paaltjes vermijden voordat je dat mag doen. De speler die zijn of haar schijf als eerste in het doel heeft wint het spel.

Het overgrote voordeel van Fast Shot ten opzichte van andere behendigheidsspelletjes is hoe snel je dit klaarzet. In nog geen minuut heb je het staan en kun je beginnen. Het formaat maakt dit ook prima een reisspelletje voor 2 personen trouwens. Je kunt voor missies kiezen of gerust zelf iets bedenken. Mijn kinderen en ik doen vaak dit laatste. Uiteraard moet je wel een enigszins gladde tafel hebben en het correct schieten met je vingers onder de knie krijgen. Maar als dit lukt zit er verrassend veel speelplezier in zo’n klein doosje. Je kunt overigens ook 2 verschillende edities kopen om het met 3 of 4 spelers te doen!

Je kunt deze leuke behendigheidsspelletjes online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Valse Motten

Valse Motten Behendigheidsspel: op Tafel

Valse Motten Behendigheidsspel: Handkaarten

Valsspelende Mot in je Mouw

Valsspelende Mot in de Chipsbak

Valsspelende Mot achter je Bril

Valse Motten Behendigheidsspel: Aflegstapel

Valse Motten Behendigheidsspel: Bewakingskever

Valse Motten Behendigheidsspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-5 Personen
 • Speelduur: 10-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar

Dit is een behendigheidsspel waarbij je MOET valsspelen. Elke ronde is er een bewakingskever die kijkt of er wordt vals gespeeld. Het doel is om je handkaarten kwijt te raken. Je legt om de beurt een kaart uit je handen op de aflegstapel. De meeste kaarten kun je afleggen, behalve de motten. Deze moet je laten verdwijnen zonder dat de bewakingskever het ziet. De speler die na een paar rondes de minste minpunten heeft, wint het spel.

Ik houd normaliter helemaal niet van valsspelen (en valsspelers), maar met Valse Motten vind ik het echt hilarisch. Als spelers kaarten proberen te laten verdwijnen verzinnen ze soms de gekste manieren. Check m’n Valse Motten tips voor wat ideeën trouwens ;). Anyway, dit spelletje heeft zo’n uniek concept… dat mag gewoon niet ontbreken in deze lijst met behendigheidsspellen. Perfect voor oudere kinderen en volwassenen.

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Stapelgekte in de Zuiderzee

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: op Tafel

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Vlot met Gestapelde Schatten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Eiland met Schatten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Eiland met Schatten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Bergen met Eilandkaarten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Vlot Verplaatsen

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Volgeladen Vlot Verplaatsen

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Verzamelde Schelpen (=Punten)

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Verzamelde Eilandkaarten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Schatten bij Tilda de Zeeschildpad

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15-20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

In Stapelgekte in de Zuiderzee moet je zo min mogelijk schatten overboord laten vallen. Elke beurt pakt een speler een schat en plaatst deze op het vlot. Daarna moet de speler het vlot naar een ander eiland varen. Valt bij beide acties geen schat van de boot? Dan verdien je schelpen (punten). De speler die aan het einde de meeste schelpen heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Stapelgekte in de Zuiderzee review!

Dit behendigheidsspel lijkt op HABA’s Dier op Dier, maar is iets uitdagender. Naast het stapelen van schatten op een vlot (verder dan stapelen gaat Dier op Dier niet), moet je het vlot namelijk ook nog eens verplaatsen. En in beide gevallen mag er geen schat van het vlot vallen. Daarmee doet dit behendigheidsspel voor kinderen écht een beroep op je vaste hand.

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Paku Paku

Paku Paku Behendigheidsspel: op Tafel

Paku Paku Behendigheidsspel: Dobbelsteen met Panda en Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Hoge Toren van Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Soorten Servies

Paku Paku Behendigheidsspel: Getallen op Dobbelstenen

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten en Dobbelsteen met Panda

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

In Paku Paku draait het allemaal om snelheid en behendigheid. Alle spelers beginnen met een dobbelsteen en gaan tegelijk gooien. Gooi je groen? Dan geef je de dobbelsteen naar links. Gooi je rood? Dan moet je eerst één bord, kom of kop op de stapel servies leggen voordat je weer mag gooien. Valt de stapel om? Dan krijg je minpunten. Zodra een speler 10 minpunten bereikt, wint de speler met de minste minpunten!

De allereerste keer dat ik Paku Paku speelde was echt hilarisch. Er ontstaat een en al chaos op tafel. En door die chaos heen is het een kunst om servies goed op te stapelen. Helemaal omdat je ook niet alle dobbelstenen wil hebben. Je wil dus snel én zorgvuldig servies neerzetten. Dit hilarische spel is in mijn optiek het meest geschikt voor oudere kinderen en volwassenen.

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Egeltje Prikje

Egeltje Prikje Spel: op Tafel

Egeltje Prikje Spel: Egel

Egeltje Prikje Spel: Spullen Kleven aan Egel

Egeltje Prikje Spel: Egels op Speelbord

Egeltje Prikje Spel: Verzamelde Appels, Blaadjes en Paddenstoelen

Egeltje Prikje Spel: Bord en Baan

Egeltje Prikje Spel: Coöperatieve Modus

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 20-25 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar

Egeltje Prikje is een race-spel waarbij behendigheid en ruimtelijk inzicht tot de overwinning leiden. Tijdens je beurt rol je de egel (bruine tennisbal met oogjes – supercute wel) over de met klittenband beklede blaadjes, paddenstoelen en appels. Wat blijft plakken mag je gebruiken om je houten egeltje over het speelbord te verplaatsen. De speler wiens houten egeltje als eerste het huisje bereikt, wint het spel.

Dit spel hoort wat mij betreft thuis in dit blog omdat het er leuk uitziet, kleine kinderen dit snappen én ook een coöperatieve- en solo-variant bevat waarin je het tegen de vos opneemt. Je moet wel bereid zijn om met z’n allen naast de tafel te staan. Je rolt immers om de beurt de egel over een baan en het is wel zo eerlijk als iedereen er recht voor kan staan. Maar ach, dat geeft een leuke happening aan tafel!

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Kluster

Kluster Behendigheidsspel: op Tafel

Kluster Behendigheidsspel: Magneten in Voorraad

Kluster Behendigheidsspel: Magneten Trekken Samen

Kluster Behendigheidsspel: Samengetrokken Magneten

Kluster Behendigheidsspel: Magneet Plaatsen in Vol Veld

Kluster Behendigheidsspel: Magneet Proberen te Plaatsen

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10-20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

Kluster is een vrij eenvoudig behendigheidsspel. Je legt een draad op tafel en vormt daarmee het veld. Spelers krijgen een aantal magneten en leggen om de beurt één magneet in het veld. Maar pas op! Trekt jouw magneet andere magneten aan? Dan moet je alle ‘geclusterde’ magneten terug in je voorraad nemen. De speler die als eerste zijn of haar magneten kwijt is, wint dit behendigheidsspelletje.

Er zijn van die spellen die ik waardeer vanwege de speltechnische eenvoud. Kluster is er daar eentje van. Het concept is zo simpel en tóch geeft het veel speelplezier. Bijkomend voordeel is ook dat het een zeer compact, doch gewichtig (letterlijk) behendigheidsspelletje is. Je kunt het dus op veel plekken spelen. Het enige dat je nodig hebt, is een tafel(tje). Bovendien is dit een ideaal spelletje om de fijne motoriek mee te stimuleren.

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Make ’n Break

Make 'n Break Behendigheidsspel: op Tafel

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwwerk van 3 Punten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblokken

Make 'n Break Behendigheidsspel: 3 Soorten Puntenkaarten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblok Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwsteen Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Wit Bouwwerk

Make 'n Break Behendigheidsspel: Dobbelsteen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Opdrachtkaarten

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

In Make ’n Break heb je een bouwmeester en tijdmeester. De bouwmeester moet zoveel mogelijk bouwwerken bouwen die op kaarten staan afgebeeld. De tijdmeester gooit achter elkaar door met een dobbelsteen en telt de worpen bij elkaar op. Zodra er in totaal 15 is gegooid moet de bouwmeester stoppen met bouwen. Nu krijgt de bouwmeester punten voor elk afgebouwde kaart. Nadat elke speler 5x bouwmeester is geweest, wint de speler met de meeste punten.

Het leuke aan Make ’n Break vind ik dat het heel compact en toegankelijk is. Zelfs als je niet heel behendig bent, is dit behendigheidsspel goed te doen. Blokken stapelen kunnen de meeste spelers wel. Ook jongere kinderen. Hoewel de vanaf-leeftijd 8 jaar is, is gebleken dat je dit ook goed kunt doen vanaf 6 jaar. Handig dus om de fijne motoriek van kinderen te trainen.

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Throw Throw Burrito!

Throw Throw Burrito: op Tafel

Throw Throw Burrito: Burrito's

Throw Throw Burrito: Zachte Burrito

Throw Throw Burrito: Fear Me Penning

Throw Throw Burrito: 5 Handkaarten

Throw Throw Burrito: Setje met Burrito Duel

Throw Throw Burrito: met Grappige Kaartjes

Throw Throw Burrito: Setje met Burrito War

Throw Throw Burrito: Blauwe Plek Fiches

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar

In Throw Throw Burrito wordt er incidenteel een beroep gedaan op je oog hand-coördinatie. Dat zit zo. Spelers proberen setjes te maken van 3 kaarten (die zijn punten waard). Bij bepaalde setjes ontstaat er een burrito gevecht. Word je geraakt door een burrito? Dan krijg je een minpunt. De speler die na 2 rondes de meeste punten heeft, wint dit behendigheidsspel!

> Check hier mijn uitgebreide Throw Throw Burrito review!

Wie had dat gedacht. Dat er een ‘bordspel’ is waarbij je moet gooien met iets anders dan een dobbelsteen. Nou, dat is dus Throw Throw Burrito. Uiteraard is dit hilarische spel een partyspel pur sang, maar een beetje kunnen mikken én ontwijken is wel handig ;). Dat maakt dit spel een echt behendigheidsspel met een humoristisch tintje. Daarbij wordt hier ook echt een beroep gedaan om je grove motoriek.

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ghost Adventure

Ghost Adventure Behendigheidsspel: op Tafel

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Verhaalboek met Missies

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Missies

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Tol over Hermelijnenbos

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Tol over Konijnenveld

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Tol over Hol van de Draak

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Tol van Moeras naar Nachtmerrie

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Werelden 5 t/m 8

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Werelden 1 t/m 4

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

In Ghost Adventure ga je tollen. Je hebt verschillende landschappen (borden) met 2, 3 of zelfs 4 niveaus. De bedoeling is dat je bepaalde missies volbrengt. Je tol begint in een hoek en vanuit daar moet je diverse voorwerpen op het bord bereiken. Daar zit de nodige uitdaging. Je moet gaten vermijden, naar andere borden tollen en soms zelfs je eigen bord omdraaien. Je wint natuurlijk als je een missie haalt.

Ghost Adventure is een groter behendigheidsspel. Ik ben aangenaam verrast door de hoge productiewaarde. Je hebt echt mooi materiaal op tafel liggen en kunt er zelfs voor kiezen of je uit de hand wil tollen of met een hulpmiddel. Het artwork maakt dit een leuk familiespel. Onderschat echter de uitdaging niet. Sommige missies zijn écht moeilijk. Zowel kinderen als volwassenen kunnen wel wat oefening gebruiken.

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spellenwinkel.nl.

Menara

Menara Behendigheidsspel: op Tafel

Menara Behendigheidsspel: Constructie van Toren

Menara Behendigheidsspel: Toren met 3 Lagen

Menara Behendigheidsspel: Bouwlaagkaarten

Menara Behendigheidsspel: Buidel met Pilaren

Menara Behendigheidsspel: Voorraad

Menara Behendigheidsspel: Bouwtekeningen

Menara Behendigheidsspel: Pilaar Plaatsen

Menara Behendigheidsspel: Toren met 4 Lagen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

Menara is een coöperatief behendigheidsspel waarin je samen een grote tempel moet bouwen. Kaarten bepalen welke pilaren en vloeren je kunt gebruiken. En hoewel je samen kunt overleggen, moet elke speler wel echt zelf steeds een pilaar plaatsen. Spreid wel je kansen, anders moet de tempel nóg hoger worden. Lukt het jullie om de hoogste verdieping te halen? Dan winnen jullie. Stort de tempel in? Dan eh, verlies je en moet je wat opruimen ;).

> Check hier mijn uitgebreide Menara spel review!

Er zijn veel coöperatieve spellen die ik niet leuk vind. Simpelweg omdat één speler alles kan bepalen. Bij Menara kan dat ook, maar uiteindelijk heeft elke speler een actieve rol. Namelijk bij het plaatsen van een verdieping of pilaar. Zoek je dus een behendigheidsspel en speel je graag mét elkaar in plaats van tegen elkaar? Probeer dan echt eens Menara – een ideaal spelletje om de fijne motoriek te trainen.

Je kunt dit behendigheidsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Spelhuis.be en Spellenwinkel.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse behendigheidsspelletjes met je gedeeld. De meeste zijn geschikt voor kinderen en volwassenen. Plus ze helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek. Gewoon lekker aan huis.

Uiteraard zijn er nog veel meer spellen te benoemen waar je behendig voor moet zijn. Wat vind jij nou een leuk behendigheidsspel? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *