De 12 Leukste Biedspellen en Blufspellen

Leuke Biedspellen en Blufspellen !

Één van de meest bekende spellen waarbij je moet bluffen is ongetwijfeld Poker. Ondanks slechte kaarten toch raisen of all-in gaan en dan nog winnen ook. Dat geeft een goed gevoel. Gelukkig zijn er meer spellen waarbij bieden en bluffen een rol speelt. Ook bij dobbelspellen.

In dit blog vind je 12 leuke blufspellen waarbij je de ander soms voor de gek moet houden om te winnen!

Wat is een blufspel?

Een blufspel is een spel waarbij je op een bepaald moment beweert er beter voor te staan, dan dat eigenlijk het geval is. En die definitie zie ik eigenlijk breder: Bij een blufspel beweer je iets anders dan je daadwerkelijke plannen. Zo zet je tegenstanders op het verkeerde spoor en vergroot je jouw kans om te winnen. Dit gaat vaak gepaard met bieden.

Koehandel Master

Koehandel Master Kaartspel: op Tafel

Koehandel Master Kaartspel: Geld op Handen

Koehandel Master Kaartspel: Bijbehorende Stamkaart

Koehandel Master Kaartspel: Biljetkaarten

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Dieren

Koehandel Master Kaartspel: Poes, Ezel en Koe

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Boerderijdieren

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Bij een potje Koehandel proberen alle spelers waardevolle dier-kwartetten te maken. Die zijn immers punten waard. Je biedt steeds op een dierkaart. De hoogste bieder krijgt ‘m. Maar probeer zorgvuldig met je geld om te gaan. En pas op voor je medespelers! Die willen nog weleens bluffen en de prijs van kaarten flink opschroeven ;). De speler die uiteindelijk de meeste punten met verzamelde dieren scoort, wint het spel.

Koehandel is misschien wel één van de meest bekende spellen waarbij je moet bieden én bluffen. Interessant genoeg bluf je niet om er zelf beter van te worden, maar juist om de ander slechter te maken. Wel raad ik dit blufspel aan met meer spelers. Het bieden, het bluffen, het verzamelen… Alles is verrassender en uitdagender met meer spelers. En zoek je nog wat hulp? Check dan hier m’n Koehandel tactieken.

Je kunt dit biedspel en blufspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Perudo

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

NB: De foto’s hierboven zijn van de Jumbo Pack. Deze versie kun je met maar liefst 10 man spelen!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel

Perudo is een bluf dobbelspel met kansberekening en gokken. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een knap bedacht blufspel met dobbelstenen. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen geven het juist een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Zien jij en je spellengroep dat wel zitten? Dan zal Perudo bij jullie ongetwijfeld voor een hilarische avond zorgen!

Je kunt dit leuke blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Love Letter

Love Letter Kaartspel: op Tafel

Love Letter Kaartspel: Kaart op Handen

Love Letter Kaartspel: Kaart Pakken

Love Letter Kaartspel: Kaart Kiezen

Love Letter Kaartspel: Kaart Spelen

Love Letter Kaartspel: Kaart Laten Zien

Love Letter Kaartspel: Fiches in Zak

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

 • Uitgever: Z-Man Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Tijdens dit leuke kaartspelletje krijgt elke speler een karakterkaart op handen. De actieve speler pakt er een kaart bij en speelt vervolgens één van de twee kaarten. Door kaarten te spelen kun je informatie krijgen, spelers elimineren of jezelf juist veilig stellen. Blijf je als laatste over dan win je de ronde? Is de trekstapel leeg? Dan wint de speler met de hoogste kaart op handen. Wie als eerste een X aantal roosfiches heeft verzameld, wint het spel.

> Lees hier m’n uitgebreide Love Letter review !

Voor mij is Love Letter het beste kaartspel dat er is. Mensenkennis en tactiek (check m’n Love Letter tactieken hier!) worden perfect met elkaar gecombineerd. Dit spel lijkt in het begin misschien wat plat. Maar juist door je gedrag in het spel onvoorspelbaar (lees: te bluffen) te maken biedt dit simpele spel veel meer diepgang dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Cupido schoot zijn pijl met dit kaartspel precies in m’n hart; I love this!

Je kunt dit leuke blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Number

The Number Spel: op Tafel

The Number Spel: Ingevulde 3-Cijferige Code

The Number Spel: Heimelijke Codes

The Number Spel: Codes van Hoog naar Laag

The Number Spel: Getal Afstrepen

The Number Spel: Code Uitwissen

The Number Spel: Punten van Ronde 1

The Number Spel: Eindscores

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 3-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Blufspel

In The Number speel je 2 rondes die elk uit 5 beurten bestaan. Elke beurt noteren spelers in het geheim een 3-cijferige code met getallen die ze deze ronde niet eerder hebben gebruikt. Daarna vergelijk je alle getallen van hoog naar laag. Wordt een getal van een hogere code ook in een lagere code gebruikt? Dan scoort de eigenaar van de hogere code 0 punten. Gebruikt niemand met een lagere code jouw cijfers? Dan scoor je het eerste getal van je 3-cijferige code als punten + bonuspunten. Vervolgens kruis je de door jou gebruikte getallen af. Die mag je niet meer gebruiken. Wie na 2 rondes de meeste punten heeft wint het spel.

The Number is een origineel, abstract spelletje waarbij je gokjes moet wagen, anticiperen op je tegenstanders en zo nu en dan een brutale bluf moet doen. Ik vind het knap hoe zo’n simpel concept zo ontzettend veel dilemma’s met zich mee weet te brengen. Dat had ik niet verwacht. Toegegeven, bij de eerste beurten is de geluksfactor wat hoger. Maar naarmate het einde van een ronde nadert treden tactiek en bluf naar de voorgrond. Houd je van blufspellen? Dan is dit zeker het proberen waard. Fraai detail: het spel is nadrukkelijk geschikt voor kleurenblinden.

Je kunt dit blufspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

The Snitch

The Snitch Kaartspel: op Tafel

The Snitch Kaartspel: Helpen bij Plannetjes

The Snitch Kaartspel: Plannetje MIslukt

The Snitch Kaartspel: Voorwerp Krijgen

The Snitch Kaartspel: Cipier Verplaatsen

The Snitch Kaartspel: Snitchkaart op Handen

The Snitch Kaartspel: Pistool

The Snitch Kaartspel: Ontspanningsplan Geslaagd

The Snitch Kaartspel: Voorwerpen

The Snitch Kaartspel: Karakters

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 4-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Blufspel

In The Snitch werken spelers allemaal samen om plannetjes te smeden. Dit doe je door verschillende karakterkaarten onder de ‘plannetjes’ van spelers te leggen. Liggen er een of meer dezelfde karakters onder? Dan is het plan mislukt. Gedurende het spel komt er een verrader (de snitch) in het spel die wil dat plannetjes mislukken. Heeft de trekstapel nog 7 kaarten? Dan begint de grote ontsnapping. Na een stemming krijgt één speler het pistool en die mag iemand uitschakelen. Idealiter wordt de snitch uitgeschakeld (want hij of zij kan de ontsnapping nog saboteren). Maar krijgt de snitch het pistool? Dan wint deze direct.

Ik zal eerlijk zijn. De spelregels van dit blufspelletje zijn niet geweldig vertaald, dus kijk ook eens de speluitleg van Nox. Maar heb je de spelregels eenmaal opgepikt? Dan is The Snitch een leuke social deduction game die me deed denken aan Betrayal at the House on the Hill, alleen dan wat korter. Het draait niet alleen om mensenkennis en vertrouwen, maar ook om je geheugen. Je moet immers onthouden welke kaarten onder plannetjes liggen en waar plannetjes misgaan. Want alleen zo ontdek je waar de snitch zit. Funfact: soms zit er geen snitch in het spel. Paranoia (en hilariteit) ten top :).

Je kunt dit blufspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Stranger Things: Attack of the Mind Flayer

Stranger Things Spel: op Tafel

Stranger Things Spel: Kaarten naast Dustin

Stranger Things Spel: Uitgeschakelde Speler

Stranger Things Spel: Kaarten op de Hand

Stranger Things Spel: 3 Mind Flayer Kaarten

Stranger Things Spel: Interactie

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Spelen

Stranger Things Spel: Einde Spel

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Tevoorschijn

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 4-10 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Partyspel

In dit kaartspel over de succesvolle Netflix serie is de groep in tweeën verdeeld. Je hebt helden én zij die bezeten zijn door de Mind Flayer. Je weet niet wie bij welke groep hoort. Door het verzamelen en spelen van kaarten proberen de helden zich te weren en de bezetenen proberen de anderen te infecteren. Raakt iedereen bezeten? Dan wint de Mind Flayer. Anders winnen de helden.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Stranger Things: Attack of the Mind Flayer review !

Ik vind dit een leuk spel omdat list en bedrog centraal staan en je niemand kunt vertrouwen. Toegegeven, het spelmechanisme heeft niet echt iets met de populaire Netflix serie te maken. Het thema is er ‘opgeplakt’. Dat neemt alleen niet weg dat het goed in elkaar steekt en lekker vlot speelt. Liefhebbers van bijvoorbeeld Weerwolven zullen hier graag hun tanden in zetten. Het grote voordeel? Je kunt dit blufspel ook met een kleinere groep spelen!

Je kunt dit blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Saboteur

Saboteur Kaartspel: op Tafel

Saboteur Kaartspel: Gevonden Goud

Saboteur Kaartspel: Kabouter met Goud

Saboteur Kaartspel: Blokkeerkaart bij Kabouter

Exploding Kittens Kaartspel: Aflegstapel

Saboteur Kaartspel: Saboteur

Saboteur Kaartspel: Handkaarten van Saboteur

Saboteur Kaartspel: Blokkeerkaart

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-10 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

In Saboteur is elke speler een kabouter die op zoek is naar goud. Je creëert samen met kaarten een gangenstelsel op tafel om bij het goud te komen. Maar helaas heb je ook saboteurs in het spel. Zij proberen te voorkomen dat de kabouters het goud vinden. Lukt dat? Dan krijgen zij daar goud voor. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Ik kan me nog goed de eerste potjes Saboteur herinneren. Man wat vond ik dat leuk. En man wat was ik er slecht in, haha! Een groot voordeel vind ik nog altijd dat het bord elke keer weer anders is en door de spelers zelf wordt gevormd. Daarbij is het heerlijk om af en toe een spel te spelen waarbij niet iedereen te vertrouwen is. Let wel; ik zou Saboteur wel aanraden met 5 of meer spelers, maar het mag echt niet ontbreken in m’n blog met blufspellen!

Je kunt dit blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Wonder Woods

Wonder Woods Bordspel: op Tafel

Wonder Woods Bordspel: Ongebruikte Mandjes

Wonder Woods Bordspel: Mandje Nemen

Wonder Woods Bordspel: Informatiekaart Opendraaien

Wonder Woods Bordspel: Informatiekaart bij Paddenstoelenbord

Wonder Woods Bordspel: Meerdere Spelers Bieden bij Bordje

Wonder Woods Bordspel: Meerdere Kaarten Open

Wonder Woods Bordspel: Paddenstoelen bij het Bord

Wonder Woods Bordspel: Verzamelde Paddenstoelen

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

In Wonders Woods ga je met mandjes waardevolle paddenstoelen verzamelen. Je weet alleen nog niet welke paddenstoelen het meeste waard zijn. D.m.v. deductie – je gebruikt informatie van jezelf én andere spelers – probeer je te achterhalen aan welke paddenstoelen jij je mandjes het beste kunt besteden. Zijn er 2 soorten paddenstoelen op? Dan eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten!

> Bekijk hier mijn uitgebreide Wonder Woods review.

Het leukste aan Wonder Woods vind ik de momenten dat je kunt bluffen (oké en de houten paddenstoeltjes zijn ook wel erg leuk). Als je weet dat een bepaalde paddenstoel niet zo veel waard is en je zet er tóch een mandje bij om andere spelers op het verkeerde spoor te zetten. Love it. Weet wel dat je met 4 of 5 spelers wat meer geluk nodig hebt. Daarom raad ik dit blufspelletje vooral aan met 3 spelers.

Je kunt dit blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Skull

Skull Blufspel: op Tafel

Skull Blufspel: Tegel Neerleggen

Skull Blufspel: Passen

Skull Blufspel: Schedel Opendraaien

Skull Blufspel: Tableau Omdraaien

Skull Blufspel: Bloemen

Skull Blufspel: Schedels

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 3-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Spelereliminatie

Spelers zijn na elkaar aan de beurt en kunnen óf een tegel (met bloem of schedel) plaatsen óf een bod doen. De speler noemt dan het aantal tegels dat hij of zij kan omdraaien zonder dat er een schedel tevoorschijn komt. De hoogste bieder draait één voor één tegels open. Geen schedel? Dan draait de speler zijn of haar tableau om naar de andere zijde. Draait een speler zijn of haar tableau voor een tweede keer om? Dan wint deze direct. Wel een schedel? Dan verwijdert de speler één van zijn of haar tegels uit het spel. Zijn al je tegels verwijderd? Dan lig je uit het spel. Als er nog maar een speler overblijft, wint deze speler het spel.

Skull staat best hoog aangeschreven op BoardGameGeek. Vooral als partygame. Ik ben elke keer weer verrast om te ervaren hoeveel interactie er in dit spel zit. Door te bluffen kun je andere spelers een richting in duwen die ze eigenlijk helemaal niet willen. Maarja, dat kunnen ze dus ook bij jou doen. Ondanks weinig speelmateriaal en eenvoudige regels dus absoluut een aanrader. En dankzij het compacte formaat ook geschikt om bijvoorbeeld in de kroeg of op het terras te doen!

Je kunt dit leuke blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Machiavelli

Machiavelli Deluxe: Geheugenkaartjes

Machiavelli Deluxe: Kroon

Machiavelli Deluxe: Muntjes

Machiavelli Deluxe: Niet Gekozen Karakters

Machiavelli Deluxe: Handkaarten

Machiavelli Deluxe: Artwork van Gebouwkaarten

Machiavelli Deluxe: Gespeelde Gebouwen

Machiavelli Deluxe: Karakters Extra

NB: De foto hierboven is van Machiavelli Deluxe. In 2022 bracht 999 Games Machiavelli: Refresh op de markt. Deze editie bevat dezelfde inhoud als de Deluxe.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel

In Machiavelli kruipen spelers elke ronde in de huid van een karakter met unieke eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen je veelal geld opleveren, dat je kunt gebruiken om gebouwen te bouwen. Er zijn echter ook eigenschappen die andere spelers vermoorden, bestelen of andermans gebouwen vernietigen. Nadat een speler zijn of haar 7e gebouw heeft gemaakt volgt de puntentelling en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Machiavelli review !

Machiavelli wordt een echt blufspel door de karakters die andere spelers kwaad doen. Want als je zelf NIET zo’n karakter bent, wil je voorkomen dat jij het slachtoffer wordt. Je bent dus vaak genoodzaakt om een onvoorspelbaar karakter te kiezen. En dat kan een compleet ander karakter zijn of juist – tegen alle verwachtingen in – het meest voor de hand liggende karakter. Ben jij je tegenstanders te slim af :)? Check trouwens m’n Machiavelli tactieken als je hulp nodig hebt.

Je kunt dit blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Oriflamme

Oriflamme Spel: op Tafel

Oriflamme Spel: Hinderlaag

Oriflamme Spel: Invloedsrij

Oriflamme Spel: Meeste Invloedspunten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 3-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Je speelt 6 rondes en in elke ronde gebeuren 2 dingen. Ten eerste speelt elke speler (te beginnen met de startspeler) een gesloten invloedskaart aan de buitenkant van- of op een eigen kaart in de invloedsrij op tafel. Zodra alle spelers dat hebben gedaan, worden de kaarten in de richting van de lans afgehandeld. Laat je een kaart gedekt liggen? Dan komt er een invloedfiche op. Draai je een kaart open? Dan treedt het effect van de kaart in werking. Daarmee kun je andere kaarten verwijderen, verplaatsen en je kunt gewoon punten verdienen. De speler die na de 6e ronde de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Oriflamme review !

Bij Oriflamme kreeg ik gelijk een Game of Thrones-ish gevoel. Alles draait om list, bedrog en manipulatie. En dat kunnen veel spelers wel waarderen denk ik. Je kunt vooral bluffen bij het neerleggen van kaarten. Daarbij probeer je niet alleen zelf de ‘dans te ontspringen’ maar ook om andere spelers keihard een dolk in de rug te steken. Fraai vormgegeven, toegankelijk en gevarieerd. Wat wil je nog meer?

Je kunt dit blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Spicy

Spicy Kaartspel: op Tafel

Spicy Kaartspel: Startopstelling voor 2 Personen (zonder Smaakmaak kaarten)

Spicy Kaartspel: Handkaarten

Spicy Kaartspel: Specerijenkaart Spelen

Spicy Kaartspel: Smaakmaak Kaart naast de Trekstapel

Spicy Kaartspel: Trofeeënkaart Nemen

Spicy Kaartspel: Hoogte van de Specerijenstapel Bepalen

Spicy Kaartspel: Trofeeënkaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 25 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Met Spicy leg je om de beurt een gedekte kaart uit je handen op de aflegstapel. Je noemt daarbij de specerij en het getal van de kaart. De volgende speler moet nu een kaart van dezelfde specerij en een hoger getal spelen. Kun je dit niet? Dan mag je passen en 1 kaart pakken OF (to spice things up) je mag bluffen! Maar word je betrapt? Dan krijgt de speler die jou betrapt de aflegstapel als punten. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel!

> Lees hier m’n uitgebreide Spicy kaartspel review !

Ik vind Spicy is een grappig blufspelletje dat in de smaak zal vallen bij spelers die, ironisch genoeg, niet van pittige spellen houden. Het is makkelijk, snel én je kunt het met maar liefst 6 spelers doen. En bij veel blufspellen in dit blog is een specifiek spelersaantal aan te raden. Bij Spicy ervaar ik dat niet zo. Je kunt dit prima met 2, 3, 4, 5 én 6 doen!

Je kunt dit leuke blufspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse blufspellen met je gedeeld. Daarbij heb ik dus niet alleen de betekenis ‘zeggen dat je meer hebt dan daadwerkelijk het geval is’, maar ook ‘iets anders zeggen dan werkelijk het geval is’ aangehouden. In veel gevallen vallen biedspellen ook onder blufspelletjes. Die komen zijdelings dus ook aan bod in dit blog.

Ken jij nog leuke blufspellen? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *