De Top 10 Leukste Bordspellen voor Volwassenen!

De Leukste Bordspellen voor Volwassenen!

Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel bordspellen voor volwassenen, dat het lastig kan zijn om de juiste te vinden. Daarom heb ik in dit blog mijn top 10 bordspellen voor volwassenen gedeeld. Voor mij zijn dit enkele van de beste, leukste en meest populaire bordspellen die volwassenen binnen en thuis kunnen spelen!

Voordat je begint met lezen: de meeste bordspellen voor volwassenen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spellen voor volwassenen toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Tegel Kiezen

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Natuurfiche Ontvangen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Gebied

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Tile Placement & Set Collection

In Cascadia proberen spelers een ecosysteem te bouwen door tegels te plaatsen met dieren erop. De dierkaarten bepalen hoe er elk spel punten worden gescoord. Je probeert zo groot mogelijke gebieden van eenzelfde soort te maken én patronen met dieren te leggen. De speler die uiteindelijk de meeste haalt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Cascadia spel review !

Ik vind Cascadia een van de betere, tactische bordspellen uit 2022. Het is uitermate toegankelijk, want je zet het snel klaar op tafel, legt het snel uit én kunt snel beginnen met spelen. Daarnaast kun je elkaar niet echt dwarsbomen. Dit vriendelijke karakter maakt dat je lekker met je eigen projectje bezig zult zijn. En dankzij diverse variatiemogelijkheden zal het niet snel gaan vervelen. Dit is ongetwijfeld een van de beste bordspellen voor volwassenen van de laatste tijd.

Je kunt dit leuke bordspel voor volwassenen aan tafel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

30 Seconds

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-24 Personen
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Partyspel & Kennis

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, opvalt is dat 30 Seconds het ALTIJD goed doet bij volwassenen. Kleine of grote groep, dat maakt niet uit. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. Dit gecombineerd met de tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van spelers die woorden omschrijven, maakt dit voor mij één van de meest hilarische bordspellen voor volwassenen voor thuis of op bezoek!

Je kunt dit hilarische bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sagrada

Sagrada Spel: op Tafel

Sagrada Spel: Geworpen Dobbelstenen

Sagrada Spel: Gevuld Spelerstableau

Sagrada Spel: Spelerstableeau aan het einde van het spel

Sagrada Spel: Gebruikte Gereedschapskaarten

Sagrada Spel: Publieke Doelkaarten

Sagrada Spel: Rondespoor

Sagrada Spel: Scorebord

Sagrada Spel: Buidel met Dobbelstenen

 • Uitgever: Floodgate Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Pattern Building + Set Collection

Sagrada is eigenlijk een uit de klauwen gegroeid dobbelspel. Elke ronde worden er dobbelstenen gegooid en kiezen spelers er eerst met de klok mee één uit en vervolgens nog één maar dan tegen de klok in. Gekozen dobbelstenen plaats je in je tableau conform bepaalde regels. Je kunt enkele malen de hulp inschakelen van gereedschapskaarten. Uiteindelijk wil je de dobbelstenen op je tableau afstemmen met je persoonlijke- en publieke doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Sagrada spel review !

Het is zo helder als glas: Sagrada is echt een geweldig dobbelspel en behoort zonder twijfel tot de beste bordspellen voor volwassenen. Het is toegankelijk, een lust voor het oog én het biedt erg veel mentale uitdaging op tafel. Groot pluspunt is dat potjes meestal niet zo lang duren. Vergelijkbaar met een klein spel. Het grootste voordeel is misschien wel dat de herspeelbaarheid zo hoog ligt als de hoogste toren van Sagrada Familia in Barcelona!

Je kunt dit mooie bordspel voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride Europe: op Tafel

Ticket to Ride Europe: Handkaarten

Ticket to Ride Europe: Bestemmingskaarten

Ticket to Ride Europe: Drukte op het Speelbord

Ticket to Ride Europe: Groene en Rode Treintjes

Ticket to Ride Europe: Stations

Ticket to Ride Europe: Punten

Ticket to Ride Europe: Zuidwest Europa

Ticket to Ride Europe: Noordwest Europa

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Bordspel + Route & Network Building + Set Collection

In Ticket to Ride Europe gaan spelers routes bouwen over de landkaart van Europa. De ruimte is echter beperkt, dus wacht niet te lang met bouwen. Elke beurt mag je 1 actie doen: nieuwe treinkaarten pakken, een route bouwen, nieuwe bestemmingskaarten nemen óf een station bouwen. Routes en voltooide bestemmingskaarten leveren punten op. Maar pas op, onvoltooide bestemmingskaarten zijn minpunten waard. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Ticket to Ride Europe review !

Ticket to Ride is één van de populairste bordspellen van de laatste jaren. Je kunt ook voor USA kiezen, maar Europe heeft stations en die maken deze editie iets vergevingsgezinder. Ondanks z’n imposante voorkomen op tafel, is Ticket to Ride Europa een toegankelijk bordspel met dusdanig eenvoudige spelregels, waarmee je zó op het juiste spoor zit. Je kunt ‘m met 2 volwassenen doen, al raad ik aan met 3 of meer personen te spelen. Toppertje hoor!

Je kunt dit populaire bordspel voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

It’s a Wonderful World

It's a Wonderful World: op Tafel

It's a Wonderful World: Productiebord Links

It's a Wonderful World: Gebouwen in Aanbouw

It's a Wonderful World: Blokjes op Kaarten

It's a Wonderful World: Hertogdom

 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Set collection

In It’s a Wonderful World gebruik je kaarten om jouw imperium uit te breiden. Je ontvangt steeds grondstoffen, die je kunt inzetten om nieuwe ontwikkelingen te bouwen. Deze leveren we je weer meer grondstoffen op. En zo ga je door. De productiefase is bijzonder. Je produceert 5 soorten grondstoffen NA elkaar. Zorg dus dat je bepaalde gebouwen eerst bouwt, zodat ze in dezelfde productiefase extra grondstoffen opleveren!

> Lees hier mijn uitgebreide It’s a Wonderful World review!

Ik vind It’s a Wonderful World voor z’n genre één van de beste spellen van Geronimo Games. Hoewel je tijdens de draftfase nog weleens op elkaar moet wachten, speel je tijdens de rest van het spel allemaal tegelijk. Dit zorgt voor een aangename speelduur. Combineer dat met de overzichtelijkheid van het spelverloop, de bevredigende manier van engine building én de verschillende manieren van punten scoren en je hebt een van de hoogst gewaardeerde bordspellen van 2020 te pakken!

Je kunt dit leuke bordspel voor volwassenen (binnen) online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg met Uitbreidingen op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Buidel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel met Robijnen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Waarzeggerskaarten

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Ingrediëntenboeken op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Scorebord

NB: Het is een tijdje geleden dat ik alleen het basisspel van Kwakzalvers van Kakelenburg speelde. Ik heb er niet eens goede foto’s van. Bovenstaande foto’s bevatten ook speelmateriaal van de Kwakzalvers uitbreidingen én Folded Space bakjes voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Los daarvan geeft het materiaal een goede indruk van hetgeen je op tafel krijgt!

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Push your luck + Bag building

In De Kwakzalvers van Kakelenburg trekken spelers tegelijkertijd ingrediëntenfiches uit hun eigen buidel en leggen deze in de ketel. De meeste ingrediënten zullen bonussen opleveren. En des te verder je in de ketel komt, des te meer geld en punten je krijgt. Met geld koop je weer nieuwe fiches voor de volgende rondes. Trek alleen niet teveel knalerwten want dan ontploft de boel en is de beloning minder groot. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

Ik durf te zeggen dat Kwakzalvers van Kakelenburg één van m’n favoriete bordspellen is. Het unieke push your luck mechanisme maakt dat je pech of geluk kunt hebben. Hoever ben jij bereid te gaan? Feit blijft: Kwakzalvers is ontzettend spannend én het zorgt voor hilarische momenten. Het mooiste? Omdat iedereen tegelijk speelt kun je dit spel uit m’n bordspellen top 10 voor volwassenen prima met 2, 3 of 4 spelers spelen. Welk aantal je ook kiest, het spel duurt er niet langer door.

Je kunt dit populaire bordspel voor volwassenen (thuis) o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Paleo

Paleo Bordspel: op Tafel

Paleo Bordspel: Dieren op Kerkhof

Paleo Bordspel: Aflegstapels

Paleo Bordspel: Trekstapels

Paleo Bordspel: Mensen met Wonden

Paleo Bordspel: Hulpsymbool

Paleo Bordspel: Verschillende Eigenschappen

Paleo Bordspel: Getrokken Mammoet

Paleo Bordspel: Verloren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Coöperatief

Paleo is een coöperatief bordspel voor volwassenen waarin jij en je medespelers in de huid kruipen van holbewoners in het stenen tijdperk. Elke beurt leggen alle spelers 1 kaart open en die kaarten handel je in volgorde naar keuze af. Daarbij kun je wapens maken, nieuwe stamleden verwelkomen of dieren verslaan voor eten. Je kunt zelfs muurschilderingen verdienen! Hebben jullie er 5 verdient? Dan winnen jullie Paleo.

MAAR… Er heerst ook gevaar.

Vallende rotsen, een stormloop of gevaarlijke dieren. In dat geval krijgen je stamleden wonden. Kan een stamlid geen wond meer incasseren? Dan gaat deze dood en moeten jullie als team een doodshoofd incasseren. Bovendien moeten jullie, als alle kaarten op zijn, elk stamlid voeden. Lukt dit niet? Ook dan krijg je een doodshoofd. Hebben jullie 5 doodshoofden verzameld? Dan verliezen jullie Paleo.

> Lees hier mijn uitgebreide Paleo bordspel review!

Ik vind Paleo een boeiend coöperatief bordspel. Er zit naar mijn mening wel een hoge geluksfactor in, maar eerlijk is eerlijk, dat maakt het soms ook spannend. Ondanks een uitgebreid spelregelboekje is het niet zo moeilijk. Je leert het voor een deel ook spelenderwijs. Wat ik het meest waardeer aan Paleo, is het unieke, verfrissende spelmechanisme. Die maakt dat ik aan vrijwel elke volwassene die van bordspellen houdt, zou aanraden om Paleo minimaal een keer te spelen!

Je kunt dit coöperatieve bordspel voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Wingspan

Wingspan Bordspel: op Tafel

Wingspan Bordspel: Vol Spelerstableau

Wingspan Bordspel: Actie Uitvoeren

Wingspan Bordspel: Open Vogelkaart Kiezen

Wingspan Bordspel: Vogelkaarten in de Hand

Wingspan Bordspel: Dobbelstenen in Vogelhuisje

Wingspan Bordspel: Fraai Speelmateriaal

Wingspan Bordspel: Punten voor Doeltegels

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Worker Placement + Set Collection

Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor vogels te creëren. Je kunt diverse acties doen, maar de voornaamste is vogelkaarten in leefgebieden op je spelersbord leggen. Doe je de actie van zo’n leefgebied (voedsel verzamelen, eieren leggen of nieuwe kaarten trekken)? Dan activeer je ook eigenschappen van vogels. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft met o.a. vogels, bonuskaarten, eieren en opgeslagen voedsel, die wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Wingspan review!

Wingspan mag niet ontbreken in deze bordspellen top 10 voor volwassenen. Het spel kwam uit in 2019 en is sindsdien de hoogvlieger van 999 Games. Het vogelhuisje is een echte eyecatcher en ook de vogels zijn fraai geïllustreerd. Het spelverloop is vloeiend, maar de echte kracht is denk ik de overzichtelijkheid. Dit maakt Wingspan, ondanks dat het een kennerspel is, toch toegankelijk voor een breder publiek. En zoek je nog wat tips om te winnen? Check dan m’n Wingspan tactieken!

Je kunt deze titel uit m’n bordspellen top 10 voor volwassenen online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Everdell

Everdell Bordspel: op Tafel

Everdell Bordspel: Arbeiders en Gebeurteniskaarten in de Ever Tree

Everdell Bordspel: Arbeiders op het Speelbord

Everdell Bordspel: Speelbord in Detail

Everdell Bordspel: Trekstapel onder de Ever Tree

Everdell Bordspel: Kaarten in je Hand

Everdell Bordspel: Volle Stad

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Worker Placement + Set Collection

Diep in de bossen van de lieflijke vallei Everdell ga jij met jouw boswezens een stad stichten. Je plaatst arbeiders op locaties om grondstoffen te verzamelen. Daarmee kun je gebouwen bouwen en boswezens naar je stad halen. Na vier seizoenen gaan de dieren in winterslaap en eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell review!

Ook Everdell behoort, net als Wingspan, tot de meest populaire spellen van de laatste jaren maar is afkomstig van White Goblin Games. Het is zeker een persoonlijke favoriet én het ziet er prachtig uit. Vanzelfsprekend mag deze titel niet ontbreken in mijn bordspellen top 10 voor volwassenen. Ik vind het een geweldig spel om te doen. Maar let wel. Speel je met z’n vieren? Dan heb je aardig wat ruimte nodig en een potje kan wel even duren. Persoonlijk vind ik dat geen probleem, maar dat hoeft voor jou natuurlijk niet hetzelfde te zijn.

Je kunt dit prachtige bordspel voor volwassenen online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Terraforming Mars

NB: Op de foto’s hierboven zie je houten speelmateriaal. Dit zit niet bij het basisspel maar betreft een aparte insert!

 • Uitgever: Intrafin
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 90-120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Hand Management, Tile Placement en Set Collection

In Terraforming Mars krijgen alle spelers de opdracht om Mars bewoonbaar te maken. Daarvoor moet het zuurstofgehalte, de temperatuur én het waterniveau (d.m.v. 9 oceanen) op niveau zijn. Elke speler is een corporatie en begint met een startkapitaal. Met dit startkapitaal kun je kaarten spelen die je weer nieuwe voordelen opleveren. Denk daarbij aan extra inkomsten, extra acties en punten. De speler die uiteindelijk de grootste bijdrage heeft geleverd aan het terraformen van Mars (en dus de meeste punten heeft), wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Terraforming Mars review!

Terraforming Mars behoort tot mijn favoriete strategische spellen. Toegegeven, het ziet er wat plat en misschien zelfs ‘lelijk’ uit én het komt traag op gang (behalve als je met Terraforming Mars Prelude speelt), maar het spelverloop voelt zo bevredigend. Je kunt echt een mooie engine opbouwen en heerlijke combinaties maken. Voeg daar de concurrentie aan toe op het speelbord en je hebt een geweldig, strategisch bordspel voor volwassenen te pakken.

Je kunt dit strategische bordspel voor volwassenen online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn natuurlijk ontelbaar veel bordspellen voor volwassenen. Ik heb je middels een top 10 geprobeerd diverse favorieten van mij te tonen én daar enigszins gevarieerd in te zijn. Dus van makkelijk naar moeilijk en van partygame naar strategisch.

Zoek je nog meer inspiratie? Bekijk dan eens de bordspellen voor volwassenen in onderstaande webshops:

Wat vind jij het leukste bordspel voor volwassenen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *