De 10 Leukste Bordspellen voor 5 Personen!

Leuke Bordspellen voor 5 Personen

Er zijn best veel bordspellen die je met 5 personen kunt spelen. De vraag is alleen, welke zijn echt leuk? Want het gevaar met spellen voor 5 spelers is dat je al snel lang op je beurt moet wachten… Gelukkig zijn er gezelschapsspellen waarbij beurten tegelijk uitvoert óf waarbij de interactie juist met z’n vijven het leukste is.

Daarvan heb ik er een paar op een rij gezet in dit blog. Lees dus snel verder voor 10 leuke bordspellen om met 5 personen te spelen!

Voordat je begint met lezen: enkele bordspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik heb de spellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige gezelschapsspellen voor 5 personen vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Draftosaurus

Draftosaurus: op Tafel

Draftosaurus: Dino's Grabbelen

Draftosaurus: Dobbelsteen Gooien

Draftosaurus: Potje met 3 Spelers

Draftosaurus: Dino's Doorgeven

Draftosaurus: Zakje met Dino's

Draftosaurus: Triceratops op Rivier

Draftosaurus: Paartje van Spinosaurus

Draftosaurus: Zomer - Woud van Drie en Weide van Verschillen

Draftosaurus: Winter - Brug van de Liefde

Draftosaurus: Winter - Quarantaine Zone, Rivier en Piramide

 • Uitgever: Ankama
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Set collection

In Draftosaurus gaan spelers dinosaurussen ‘draften’ om hun dinopark mee te verrijken. Elke ronde nemen de spelers 6 dino’s in hun hand, kiezen er één en plaatsen die in hun park. Vóór het kiezen van een dino gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Dit bepaalt in welk deel van het park alle passieve spelers hun dino moeten plaatsen. Na het plaatsen geeft iedereen de overgebleven dino’s door naar links. Net zolang tot er 6 dino’s zijn geplaatst.

Daarna wordt bovenstaande nog eens met 6 dino’s herhaald, maar geven spelers de dinosaurussen door naar rechts. Elk veld in een dinopark levert, afhankelijk van de geplaatste dino’s, punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Draftosaurus spel review!

Ik vind Draftosaurus echt een feestje om op tafel te leggen. Toegegeven, waar de meeste mensen alleen een dino-fase hadden als peuter, ben ik die fase nooit ontgroeid. Dat maakt dit spelletje voor mij misschien extra leuk. Toch denk ik dat Draftosaurus ook geschikt is voor een breder publiek (en non-dino-fans). De regels zijn eenvoudig, iedereen speelt tegelijkertijd en de speelduur is pak ‘m beet 15 minuten. Die korte speelduur is zelfs een feit met 5 personen en dat maakt dit spel dan ook uitermate geschikt voor dit spelersaantal.

Je kunt dit bordspel voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

It’s a Wonderful World

It's a Wonderful World: op Tafel

It's a Wonderful World: Gebouwen in Aanbouw

It's a Wonderful World: Hertogdom

It's a Wonderful World: Productiebord Links

It's a Wonderful World: Blokjes op Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Speelduur: 30-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort Spel: Set collection

In It’s a Wonderful World ga je een eigen rijk bouwen. Elke ronde krijg je kaarten die je gebruikt. Deze kun je eenmalig inwisselen voor grondstoffen óf in je bouwgebied leggen. Grondstoffen die je krijgt kun je op gebouwen in je bouwgebied leggen. Is een gebouw klaar? Dan wordt deze onderdeel van je rijk én levert deze extra grondstoffen en/of punten op. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft wint.

> Lees hier mijn uitgebreide It’s a Wonderful World review!

It’s a Wonderful World is lang een favoriet geweest binnen één van m’n spellengroepen. Dit is ongetwijfeld te danken aan de eenvoud, het soepele spelverloop en de relatief korte speelduur. Het is daarnaast ook gewoon een perfect spel voor 5 personen, want het grootste deel van een ronde speel je tegelijk met de anderen. Hogere spelersaantallen genieten dus ook van dit spel zonder dat het veel langer duurt!

Je kunt dit bordspel voor 5 personen online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Libertalia: De Winden van Galecrest

Libertalia (De Winden van Galecrest): op Tafel

Libertalia (De Winden van Galecrest): Buidel met Fiches

Libertalia (De Winden van Galecrest): Buitfiches op het Speelbord 2

Libertalia (De Winden van Galecrest): Kaarten op Hand

Libertalia (De Winden van Galecrest): Karakters op het Speelbord (Eiland)

Libertalia (De Winden van Galecrest): Reputatiespoor

Libertalia (De Winden van Galecrest): Buitfiches op het Speelbord

Libertalia (De Winden van Galecrest): Speelmateriaal voor een Speler

Libertalia (De Winden van Galecrest): Bemanning op Tafel

Libertalia (De Winden van Galecrest): Score Bijhouden op Schatkist

Libertalia (De Winden van Galecrest): Eindscores

 • Uitgever: 999 Games
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort Spel: Set collection

In Libertalia is elke speler een admiraal die met zijn dierlijke bemanning lucht-eilanden bezoekt om schatten te vinden. Je speelt 3 reizen (rondes) die respectievelijk 4, 5 en 6 dagen (beurten) hebben. Aan het begin van elke reis krijgen spelers 6 dezelfde karakterkaarten. Elke dag kiezen de admiraals één van hun kaarten en leggen deze in oplopende volgorde op het speelbord. Dit bemanningslid zal het eiland bezoeken.

Vervolgens worden tijdens de dag-, avondschemer- én nachtfase eigenschappen geactiveerd. Dit betekent niet alleen eigenschappen van het eropuit gestuurde bemanningslid, maar ook van teruggekeerde bemanningsleden op je schip én eventueel verzamelde buit. Na elke reis houd je op je scoreschijf (schatkist) bij hoeveel dubloenen je hebt verzameld. De speler die na 3 reizen de meeste dubloenen heeft verzameld, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Libertalia: De Winden van Galecrest review!

Libertalia: De Winden van Galecrest is mooi, lekker eenvoudig en daardoor toegankelijk voor minder ervaren bordspelers. Je hebt veel variatiemogelijkheden en het spelverloop steekt opvallend goed in elkaar. Slijp wel je zwaarden van tevoren, want je zult een ander soms kwaad moeten doen (en zij jou). De interactie die ontstaat bij het spelen van kaarten vind ik zelf het leukst bij 5 spelers of meer.

Je kunt dit bordspel voor 5 personen online bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, bol.com, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: op Tafel

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: Belastingkantoor

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: Plekken voor Grondstoffen

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: Leerlingen & Gebouwen

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: Loyaliteitsspoor

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: Wachtpost & Gevangenis

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort Spel: Worker placement

Dit is een worker placement bordspel. Als je aan de beurt bent plaats je een arbeider op een locatie om grondstoffen te krijgen of actie uit te voeren. Het interessante? Des te meer arbeiders van jou op één locatie, des te groter de beloning. Je verzamelt grondstoffen en munten. Met munten huur je leerlingen in voor effecten en met grondstoffen bouw je gebouwen en aan de kathedraal voor punten.

Helaas kun je niet alleen focussen op het verkrijgen van grondstoffen en bouwen van dingen. Andere spelers kunnen jouw arbeiders gevangen nemen en ze naar de gevangenis sturen. Dit kost je niet alleen tijdelijk arbeiders, maar brengt ook het risico op minpunten met zich mee. En dan kun je ook nog kiezen of je goed of slecht speelt… Leuk toch?

> Lees hier mijn uitgebreide Architecten van het Westelijk Koninkrijk review!

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een verfrissende worker placement die liefhebbers van het genre niet zal teleurstellen. Het spel ziet er prachtig uit, verloopt vloeiend en biedt je meerdere wegen om aan de overwinning te bouwen. Het feit dat spelers elkaar gevangen kunnen nemen voegt een vorm van interactie toe die juist leuk is met 5 spelers. Daarom mag dit bordspel niet ontbreken in dit lijstje!

Je kunt dit bordspel voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

The Hunger

The Hunger Bordspel: op Tafel

The Hunger Bordspel: Aflegstapel Schudden tot Nieuwe Deck

The Hunger Bordspel: Kaarten Afleggen

The Hunger Bordspel: Speelvolgorde Bepalen

The Hunger Bordspel: Terug naar het Kasteel

The Hunger Bordspel: Missietegels Nemen

The Hunger Bordspel: Bonusfiche Nemen

The Hunger Bordspel: Jagen

The Hunger Bordspel: Speelgebied met Verteerde Mensen

The Hunger Bordspel: Gespeelde Magische Bondgenoten

The Hunger Bordspel: Kaarten op Jachtspoor Doorschuiven

The Hunger Bordspel: Gespeelde Kaarten

The Hunger Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort Spel: Race, deckbuilding & push your luck

The Hunger is een deckbuilding spel waarin elke speler een vampier is, die er een nacht op uit gaat om te jagen. Elke ronde speel je 3 kaarten uit je deck. Daarmee mag je een aantal stappen op het bord bewegen én/of eenmalig jagen. Op het bord kun je bonussen, missies en punten verdienen. Tijdens de jacht verzamel je nieuwe kaarten voor je deck: mensen, bondgenoten en extra krachten.

Maar pas op. Na 15 rondes eindigt de nacht en dan moet je als vampier weer terug in het kasteel zijn. Lukt dat niet? Dan verbrand je door de zon en doe je niet meer mee voor de winst. De catch? Mensen leveren punten op, maar zijn niet snel. Ze vertragen je tijdens de terugreis naar het kasteel. Dus… hoever ben jij bereid te gaan? Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide The Hunger bordspel review!

Ik vind The Hunger een bordspel met een intrigerend thema en populaire mechanismen. Het zorgvuldig opbouwen van je deck (je wil niet alle kaarten) is uitdagend, het race element zorgt voor leuke concurrentie en het push your luck mechanisme biedt de nodige spanning. Met name de concurrentie is lekker aanwezig bij 5 spelers. Hoewel de beloning van een gokje wagen groter had mogen zijn (het is immers bloedlink om ver van het kasteel te geraken), stoort het mij niet en blijf ik graag m’n tanden in dit spel zetten!

Je kunt dit bordspel voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

King of Tokyo

King of Tokyo: op Tafel

King of Tokyo: De Monsters

King of Tokyo: Dobbelstenen Gooien

King of Tokyo: Geworpen Dobbelstenen

King of Tokyo: Alienoid op Tafel

King of Tokyo: Aan Levenspunten Draaien

King of Tokyo: met 3 Spelers

King of Tokyo: Dood Symbool

King of Tokyo: Meka Dragon op Tafel

King of Tokyo: Extra Dobbelsteen

King of Tokyo: Cyber Kitty Speelveld

King of Tokyo: Krachtkaarten op Tafel

 • Uitgever: IELLO
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Push your luck & speler eliminatie

In King of Tokyo kruipen de spelers in de huid van een reusachtig monster dat het gevaarlijkste monster van Tokyo wil worden. Tijdens je beurt gooi je 3x met maximaal 6 dobbelstenen. Na een worp mag je dobbelstenen opzij leggen en/of opzij gelegde dobbelstenen opnieuw gooien. Na een 3e worp moet je genoegen nemen met het resultaat.

Het resultaat kan punten opleveren, energie om extra krachten te kopen, hartjes om jezelf te genezen en klauwtjes om andere spelers aan te vallen. Spelers die in Tokyo staan worden altijd aangevallen door de spelers buiten Tokyo en visa versa. Verlies je al je levenspunten? Dan lig je uit het spel. Het monster dat als laatste overblijft óf als eerste 20 prestigepunten haalt, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide King of Tokyo bordspel review!

Hoewel King of Tokyo geen persoonlijke favoriet is, vind ik het wel een monsterlijk goed spel. En dat komt omdat het gewoon goed in elkaar steekt. Het thema geeft niet alleen smoel aan het geheel, maar maakt hetgeen wat je doet bijna vanzelfsprekend. De regels zijn verder eenvoudig (helemaal als je Yahtzee aanhaalt om de werking van de dobbelstenen uit leggen), beurten zijn kort en er is veel spraakmakende interactie over en weer. Waarom is het dan geen persoonlijke favoriet? Omdat ik geen fan ben van speler-eliminatie en liever een tactischer of strategischer spel speel. Als je dat niet erg vindt is dit een geweldig spel voor 5 personen.

Je kunt dit bordspel voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride Europe: op Tafel

Ticket to Ride Europe: Handkaarten

Ticket to Ride Europe: Bestemmingskaarten

Ticket to Ride Europe: Drukte op het Speelbord

Ticket to Ride Europe: Groene en Rode Treintjes

Ticket to Ride Europe: Stations

Ticket to Ride Europe: Punten

Ticket to Ride Europe: Zuidwest Europa

Ticket to Ride Europe: Noordwest Europa

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Bordspel + Route & Network Building + Set Collection

In Ticket to Ride Europe gaan spelers routes bouwen over de landkaart van Europa. De ruimte is echter beperkt, dus wacht niet te lang met bouwen. Elke beurt mag je 1 actie doen: nieuwe treinkaarten pakken, een route bouwen, nieuwe bestemmingskaarten nemen óf een station bouwen. Routes en voltooide bestemmingskaarten leveren punten op. Maar pas op, onvoltooide bestemmingskaarten zijn minpunten waard. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Ticket to Ride Europe review !

Ticket to Ride is één van de populairste bordspellen van de laatste jaren. Ondanks z’n imposante voorkomen op tafel, is Ticket to Ride Europa een toegankelijk bordspel met dusdanig eenvoudige spelregels, waarmee je zó op het juiste spoor zit. Hoewel hij al met 2 spelers te doen is, vind ik ‘m zelf leuker met 5 personen. Dan ontstaat er veel meer concurrentie, frustratie en spanning op het speelbord. Heerlijk!

Je kunt dit gezelschapsspel voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Stella: Dixit Universe

Stella Dixit Universe Spel: op Tafel

Stella Dixit Universe Spel: Trekstapels en Kaarten op Tafel

Stella Dixit Universe Spel: Associëren

Stella Dixit Universe Spel: Kruisjes Zetten

Stella Dixit Universe Spel: Kaarten op Tafel

Stella Dixit Universe Spel: Rondefiches Draaien

Stella Dixit Universe Spel: Punten Scoren

Stella Dixit Universe Spel: Eindscores

Stella Dixit Universe Spel: Schrijfbord op Tafel

Stella Dixit Universe Spel: Schrijfbord Uitvegen

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Stella: Dixit Universe liggen er 15 geïllustreerde kaarten op tafel. Elke ronde draai je een kaart met een woord open, daarna kruisen spelers heimelijk op hun spelersbordje aan welke kaarten zij associëren met dat woord. Vervolgens wijzen jullie om de beurt een kaart aan. Afhankelijk van het aantal andere spelers die ‘m ook heeft aangekruist, krijg je punten. Is er niemand anders? Dan krijg je 0 punten. Elke ronde verdien je sterren. Wie na 4 rondes de meeste sterren heeft wint het spel.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Stella Dixit Universe review !

Ik vind Stella een goed bedachte partygame die het Dixit universum wat toegankelijker maakt. Niet iedereen wil creatief bezig zijn (zoals in Dixit) en in Stella hoeft dat ook niet. Je hoeft geen hints te bedenken, slechts associaties te zoeken. Des te meer spelers, des te meer opmerkelijke associaties er zijn. En dat maakt Stella lekker luchtig en ideaal voor als je met 5 spelers bent.

Je kunt dit bordspel voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Steampunk Rally: Fusion (Alleen in het Engels!)

Steampunk Rally Fusion: op Tafel

Steampunk Rally Fusion: Tijdens de Race

Steampunk Rally Fusion: Dobbelstenen Verwijderen tijdens Vent Fase

Steampunk Rally Fusion: Geworpen Dobbelstenen

Steampunk Rally Fusion: Fusion Dobbelstenen Geplaatst

Steampunk Rally Fusion: Draft Fase

Steampunk Rally Fusion: Uitdagingstegel naast Racebaan

Steampunk Rally Fusion: Race op Mars

Steampunk Rally Fusion: Dobbelstenen in je Dice Pool

Steampunk Rally Fusion: Gear Up Kaart

Steampunk Rally Fusion: Kleine Uitvinding

Steampunk Rally Fusion: Grote Uitvinding

Steampunk Rally Fusion: Uitvinding tijdens de Race

Steampunk Rally Fusion: Boostkaarten Bewaren

Steampunk Rally Fusion: Oplopende Dobbelstenen op Geheim Project

 • Uitgever: Roxley Games
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Race

In Steampunk Rally zijn jij en je tegenstanders uitvinders die wel hele bijzondere racewagens gaan bouwen. Het zijn eerder race-machines! Tijdens de draft-fase trekt iedere speler kaarten. Deze kaarten (machine onderdelen) kun je óf aan je racemachine toevoegen óf inruilen voor dobbelstenen. Tijdens de race-fase ga je dobbelstenen in jouw racemachine plaatsen waardoor jouw uitvinder op de racebaan vooruit mag.

Maar let op. Het kan zijn dat je soms teveel van je uitvinding vraagt, met schade tot gevolg. Daarnaast zal ook ruig terrein jouw machine beschadigen. Hierdoor kun je niet alleen blijven racen, maar zul je ook moeten investeren in reparaties. De speler die als eerste (of in het geval dat er meerdere over de finish komen, het verst) over de finish komt, wint het spel.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Steampunk Rally Fusion review!

Ik vind Steampunk Rally Fusion een van de leukste race-spellen die bestaat. Maar het is niet het race-element die dit spel leuk maakt. Het is het bouwen van je uitvinding en vervolgens het aanslingeren van de motor waardoor talloze kettingreacties je naar de finishlijn rammen. Heerlijk! Daarnaast speelt iedereen tegelijk, dus er is weinig downtime gedurende het spel. Perfect voor 5 (of meer) spelers. Bovendien heb je ontzettend veel speelmateriaal waardoor je eindeloos kunt blijven variëren.

Je kunt dit bordspel voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Between Two Castles (Alleen in het Engels!)

Between Two Castles of Mad King Ludwig: op Tafel

Between Two Castles of Mad King Ludwig: Startopstelling voor 4 Spelers

Between Two Castles of Mad King Ludwig: Slot Neuschwanstein

Between Two Castles of Mad King Ludwig: Voorbeeld Kasteel 2

Between Two Castles of Mad King Ludwig: Voorbeeld Kasteel 1

Between Two Castles of Mad King Ludwig: Voorbeeld Kasteel 3

Between Two Castles of Mad King Ludwig: Voorbeeld Kasteel 4

Between Two Castles of Mad King Ludwig: Soorten Muurdecoraties

Between Two Castles of Mad King Ludwig: Scores

 • Uitgever: Stonemaier Games
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Tile placement

In dit bordspel zitten alle spelers rond de tafel. Elke speler bouwt met zijn of haar linker- en rechterbuurman een kasteel. Yes, je bouwt dus 2 kastelen. Je speelt het spel in 2 ronden. Elke ronde krijgt iedere speler 9 normale tegels, kiest er 2 en geeft de rest door. Vervolgens mag je met je buren overleggen en plaats je 1 tegel in het linker- en 1 tegel in het rechterkasteel.

Elke tegel levert punten op in combinatie met bepaalde tegels eromheen. Je gaat dus vooral proberen bepaalde combinaties te maken. Na de 2e ronde wordt geteld hoeveel punten elk kasteel waard is. Jouw kasteel met de minste punten vertegenwoordigt jou. Heb je daarmee de meeste punten? Dan win je het spel!

> Bekijk hier mijn uitgebreide Between Two Castles of Mad King Ludwig review!

Ik vind Between Two Castles of Mad King Ludwig een mooi en interessant spel. Mooi omdat ik mijn vrouw ten huwelijk heb gevraagd bij Slot Neuschwanstein. Interessant vanwege de interactie met je directe buren aan tafel. De ene keer werk je samen en de andere keer laat je iemand keihard vallen. Maarja, alles voor een torenhoge score nietwaar? Het feit dat je semi-tegelijk speelt maakt dat dit bordspel, ondanks z’n fomaat, relatief snel speelt. En dat maakt het een perfect spel voor 5 personen.

Je kunt dit bordspel voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik meerdere bordspellen voor 5 personen met je gedeeld. De meeste kun je ook met minder of meer spelers doen, maar ik vind ze erg leuk met 5 mensen.

Dit overzicht is natuurlijk verre van volledig. Ken jij zelf nog gezelschapsspellen voor 5 personen? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *