De 8 Leukste Coöperatieve Kaartspellen van dit moment!

De Leukste Coöperatieve Kaartspellen van dit moment!

Er zijn allerlei toffe coöperatieve bordspellen out there. Maar soms heb je de ruimte niet óf wil je gewoon liever iets kleins of korts samen spelen. Dan zijn coöperatieve kaartspelletjes ideaal.

In dit blog vind je de 8 leukste coöperatieve kaartspellen van dit moment!

Voordat je begint met lezen: de meeste coöperatieve kaartspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met coop kaartspelletjes toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Bandido

Bandido Spel: op Tafel

Bandido Spel: Startopstelling voor 4 Spelers

Bandido Spel: Handkaarten

Bandido Spel: Trekstapel

Bandido Spel: Kaart Aanleggen

Bandido Spel: Kaarten op Hand

Bandido Spel: Kaarten om Supertegel Heen

Bandido Spel: Afgesloten Gangenstelsel

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Coöperatief kaartspel

In Bandido moeten jullie samenwerken om de bandiet tegen te houden, die probeert te ontsnappen via een gangenstelsel. Het spel bestaat uit kaarten met gangenstelsels (en doodlopende eindes). Elke speler heeft 3 kaarten op handen. Tijdens je beurt leg je één kaart op tafel om het gangenstelsel te verlengen of af te sluiten. Daarna pak je weer een nieuwe kaart. Het doel is om alle tunnels af te sluiten, voordat de stapel kaarten leeg raakt. Lukt dat? Dan winnen jullie. Lukt het niet? Dan wint Bandido!

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Bandido spel review !

Oké. Misschien heb ik tunnelvisie, maar ik vind Bandido een knap bedacht coöperatief kaartspel. Het laat zien hoe leuk pure eenvoud kan zijn. Blijkbaar heb je alleen een duidelijk thema, kaartjes en makkelijke spelregels nodig om een toegankelijk coöperatief spelletje voor het gezin in huis te halen. Bovendien maakt het kleine formaat dat je het niet alleen thuis, maar ook buitenshuis kunt spelen!

Je kunt dit coöperatieve kaartspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Coöperatief kaartspel

The Mind is een coöperatief kaartspel waarbij de stilte overheerst. Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind voor zijn formaat een van de leukste kaartspellen die bestaat. Speel je met jouw vriendengroep, collega’s of familie liever mét elkaar dan tegen elkaar? Overweeg dan echt eens The Mind. Nog een groot voordeel: je hebt weinig tafelruimte nodig. In principe alleen voor een aflegstapel en een paar andere kaarten. Dit coöperatieve kaartspel is het makkelijkst met 2, het moeilijkst met 4 en met 3 zit je er mooi tussenin.

Je kunt dit leuke coöperatieve kaartspel online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Hanabi

Hanabi Spel: op Tafel

Hanabi Spel: Eigen Handkaarten zijn Niet Zichtbaar

Hanabi Spel: Andermans Handkaarten zijn Zichtbaar

Hanabi Spel: Vuurwerkkaarten op Stapels

Hanabi Spel: Blauwe Fiches in Deksel Doen

Hanabi Spel: Nieuwe Kaart Pakken

Hanabi Spel: Rode Fiches in Deksel Doen

 • Uitgever: Cocktail Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Memory spel + Coöperatief kaartspel

Hanabi is een coöperatief kaartspel waarin je beperkt mag communiceren. Elke speler krijgt 5 vuurwerkkaarten die hij of zij met de rug naar zich toe houdt. Je ziet dus alleen andermans kaarten, niet die van jezelf. Tijdens je beurt mag je een kaart uit je hand spelen of iemand informatie geven over één kleur of over één waarde van de kaarten in zijn of haar hand. Het doel is om voor elke kleur vuurwerkkaart een oplopende stapel van 1 t/m 5 te maken voordat de trekstapel leeg is.

Ik houd zelf vooral van samenwerkingsspellen waarbij ieders aandeel even groot is. Coop games waarbij 1 of 2 spelers alles kunnen bepalen vind ik niet zo leuk. Hanabi valt in de eerste categorie en is in mijn optiek een geweldig spel voor oudere kinderen en volwassenen. Wat ik tof vind is dat je jouw kaarten andersom in de handen houdt, zodat andere spelers jouw kaarten weten en jij zelf niet. Een uniek coöperatief kaartspel in z’n genre!

Je kunt dit coöperatieve kaartspelletje online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Yōkai

Yōkai Spel: op Tafel

Yōkai Spel: Startopstelling

Yōkai Spel: Kaart naast andere kaart schuiven

Yōkai Spel: Hintkaart met 1 Kleur

Yōkai Spel: Zelf Beëindigen

Yōkai Spel: Einde van het Spel

Yōkai Spel: Fraai Artwork

 • Uitgever: Gam’inBIZ
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Memory spel + Coöperatief kaartspel

Yōkai is een coöperatief memoryspel waarin jij en je medespelers er samen voor moeten zorgen dat alle soorten yōkai aan het einde van het spel bij elkaar liggen. Dus kleur bij kleur. Er zijn 4 soorten geesten (yōkai) die geschud en gedekt op tafel worden gelegd in een raster van 4×4. Als je aan de beurt bent moet je 2 kaarten bekijken, mag je 1 kaart verplaatsen en moet je 1 hintkaart open leggen of een open hintkaart spelen. Het spel eindigt als iemand denkt dat de kaarten goed liggen óf als de laatste hintkaart is gespeeld. Liggen ze goed? Dan winnen jullie!

> Check hier m’n uitgebreide Yōkai spel review!

Yōkai kenmerkt zich door de combinatie van beperkte communicatie en het onthouden van informatie. Dit lijkt weliswaar op Hanabi, The Mind en De Crew. Yōkai heeft als voordeel dat je de moeilijkheid in gradaties en bovendien naar behoeften kunt opwaarderen. Niet heel vernieuwend, maar met de juiste groep verrassend leuk om te doen. Een mooi coöperatief kaartspel waarin elke speler een even groot aandeel moet leveren.

Je kunt dit kaartspel waarbij je moet samenwerken online bestellen op GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Vos in het Bos Duet

De Vos in het Bos Duet: op Tafel

De Vos in het Bos Duet: Linkshandig

De Vos in het Bos Duet: Kaarten Spelen

De Vos in het Bos Duet: Verzamelde Slagen

De Vos in het Bos Duet: Bosfiche Plaatsen

De Vos in het Bos Duet: Volgen

De Vos in het Bos Duet: Edelsteen van Bord Nemen

De Vos in het Bos Duet: Speelzijde B

De Vos in het Bos Duet: Edelsteen Nemen

De Vos in het Bos Duet: Speelbord met Markeersteen en Edelstenen

Dit is de coöperatieve variant van De Vos in het Bos. Tijdens het spel mag je niet over kaarten of tactiek praten. Elke speler speelt een kaart en één speler wint de slag. Na de slag verplaatst de markeersteen zich zoveel velden als het aantal vossenpootjes dat op de 2 gespeelde kaarten staat. Stopt de markeersteen bij een edelsteen? Dan neem je die. Geraakt de markeersteen van het bord? Dan verlies je 1 bosfiche en begint de markeersteen weer in het midden. Gelukkig bieden de oneven kaarten handige effecten tijdens het spel. Vinden jullie alle edelsteenfiches vóórdat ronde 3 eindigt? Dan winnen jullie. Lukt dit niet óf raken jullie 4 bosfiches kwijt? Dan verliezen jullie.

> Lees hier mijn uitgebreide De Vos in het Bos Duet review !

Ben je met z’n tweetjes en werk je liever samen dan dat je elkaar tegenwerkt? Dan is dit een aanrader. Het thema ondersteunt niet zozeer het spel, maar geeft wel smoel aan het geheel. Dankzij het compacte formaat kun je het niet alleen thuis, maar ook elders doen. En hoewel het spelverloop an sich niet heel gevarieerd is, raken jij en je medespeler wel steeds beter op elkaar ingespeeld. Die leercurve houdt dit spel voor 2 personen langer leuk dan je misschien denkt :).

Je kunt dit leuke coöperatieve kaartspel voor 2 personen online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Codenames Duet

Codenames Duet: op Tafel

Codenames Duet: Tijdfiches

Codenames Duet: Opdrachten Speler 1

Codenames Duet: Opdrachten Speler 2

Codenames Duet: Spionnen op Woorden

Codenames Duet: Woorden in Speelveld

Codenames Duet: Spionnen

Codenames Duet: Huurmoordenaar

Codenames Duet: Woordkaarten

Codenames Duet: Missieblok

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 15-30 Minuten
 • Soort: Coöperatief spel voor 2 personen

In dit coöperatieve spel voor 2 personen vormen jullie samen een team. Er liggen 25 kaartjes met woorden op tafel. Jullie zijn om de beurt een hoofdspion. Hij of zij moet door middel van een één woord en een getal een hint geven die betrekking heeft op een X aantal kaartjes. De andere speler moet vervolgens raden om welke kaartjes dit gaat. Lukt het jullie om – voordat het aantal rondes voorbij is – de code te kraken?

Ik vind coöperatieve spellen vooral leuk als alle spelers actief mee moeten doen. Codenames Duet past perfect in dat straatje. Niemand kan de leiding nemen en alles bepalen voor de ander. Je moet het echt samen doen. Codenames was voor mij al een van de beste partyspellen ooit. Met weinig speelmateriaal zo’n gevarieerd spelverloop bedenken. Dit tweespelerspel is de perfecte variatie op Codenames voor stelletjes die graag samen, met elkaar spelen!

Je kunt dit coöperatieve kaartspel voor 2 spelers online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Crew: Missie Diepzee

De Crew: Missie Diepzee - Speelmateriaal

De Crew Missie Diepzee: Startspelerfiguur op Tafel

De Crew Missie Diepzee: Kaarten op Hand

De Crew Missie Diepzee: Troeven

De Crew Missie Diepzee: Opdrachtkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee: Communiceren

De Crew Missie Diepzee: Getrokken Opdrachtkaarten

De Crew Missie Diepzee: Kleurenkaarten Mix

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Slagenspel + Coöperatief spel

De Crew Missie Diepzee is wederom een coöperatief kaartspel. Jullie moeten als team 32 missies voltooien zonder te communiceren. Elke missie komen er één of meer opdrachtkaarten op tafel die onder spelers worden verdeeld. De opdrachtkaarten bepalen welke slagen en/of welke kaarten de eigenaren moeten halen (of juist niet). Een missie is volbracht als alle opdrachten worden gehaald.

> Lees hier mijn uitgebreide De Crew Missie Diepzee review!

Ik vind de De Crew echt een geweldig kaartspel. Door een klassiek slagenspel volledig coöperatief te maken en er opdrachten bij te voegen, toont auteur Thomas Sing hoe mooi pure eenvoud eigenlijk is. Enfin, Missie Diepzee verbeterde de opdrachten en ondanks het plezier dat ik heb beleefd aan het originele kaartspel, blijft Missie Diepzee toch echt een van de leukste kaartspellen die ik ken!

Je kunt dit beste coöperatieve kaartspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Fun Facts

Fun Facts Spel: op Tafel

Fun Facts Spel: Startopstelling voor 6 Spelers

Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Fun Facts Spel: Score Tonen

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Fun Facts Spel: Eindscore

Fun Facts Spel: Stellingen

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort: Partygame & Vragenspel

Fun Facts is een coöperatieve partygame waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

> Check hier m’n uitgebreide Fun Facts review !

Ik vind Fun Facts een leuk coöperatief spel dat je ook als vragenspel kunt gebruiken. Je kunt het fanatiek als team spelen om de hoogste scoren te halen of juist als conversatie-starter. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die m’n moeder en broer maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor als er hapjes en drankjes op tafel staan.

Je kunt dit gezellige, coöperatieve kaartspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn natuurlijk veel meer leuke coöperatieve kaartspellen dan dat ik in dit blog beschreven heb. Bovendien zal in mijn beschrijving een stukje subjectiviteit van mij zijn meegenomen. Dat moet je niet als waarheid zien, maar meer als een handvat die ik je wil bieden bij het maken van je keuze.

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens de coöperatieve kaartspelletjes in deze webshops:

Ken jij zelf nog leuke coop card games en heb ik ze niet genoemd? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *