De 12 Leukste Coöperatieve Spellen!

De 12 Leukste Coöperatieve Spellen voor Kinderen en Volwassenen!

Coöperatieve spellen, spellen waarbij je moet samenwerken om te winnen, zijn al jaren een begrip in de bordspellen-wereld.

In dit blog deel ik 12 leuke coöperatieve bordspellen (check hier m’n coöperatieve kaartspellen) waarbij jullie samen winnen of samen verliezen. Eerst komen de coöperatieve gezelschapsspellen voor kinderen aan bod. Daarna voor volwassenen. Veel leesplezier!

Voordat je begint met lezen: de meeste coöperatieve spellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met coop games toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Coöperatief spel: betekenis?

Coöperatieve spellen zijn spellen waarbij je een team vormt en moet samenwerken om te winnen. Je speelt niet tegen elkaar, maar juist mét elkaar. Jullie hebben een gezamenlijk doel en kunnen met z’n allen winnen of met z’n allen verliezen.

Enkele synoniemen voor coöperatieve spellen:

 • Coop games
 • Coop spellen
 • Coop bordspellen
 • Samenwerkingsspellen
 • Coöperatieve gezelschapsspellen
 • Spellen waarbij je moet samenwerken

Eerste Boomgaard

HABA - Eerste Boomgaard: op Tafel

HABA - Eerste Boomgaard: Groene Appels

HABA - Eerste Boomgaard: Blauwe Pruimen

HABA - Eerste Boomgaard: Geworpen Raaf

HABA - Eerste Boomgaard: Volle Mand met Fruit

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Soort: Coöperatief

Onee! De vruchten zijn uit de bomen gevallen en de raaf is op weg om ze op te eten. Elke beurt werp je een dobbelsteen. Gooi je een kleur? Pak dan het soort fruit van dezelfde kleur en stop het in de mand. Gooi je een mandje? Dan mag je een fruitsoort kiezen. Gooi je de raaf? Dan komt deze één stap dichter bij de boomgaard. Aan jullie de taak om al het fruit te verzamelen voordat de raaf de boomgaard betreedt.

> Check hier m’n uitgebreide Eerste Boomgaard review!

Eerste Boomgaard was een van de eerste coöperatieve spellen die ik met mijn kinderen speelde. En wat tof dat deze al vanaf 2 jaar is. Je hebt grof, stevig speelmateriaal waarmee je kind zijn of haar fijne motoriek kan trainen. Daarnaast kun je ook goed kleuren en fruitsoorten oefenen. En ach, het spel is gewoon eenvoudig. Heeft je kindje toch wat moeite? No worries! Het is coöperatief dus je kunt gewoon helpen. Je werkt immers samen.

Je kunt dit leuke coöperatieve gezelschapsspel voor kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Het Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: op Tafel

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Meisje

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Potten in de Kast

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Dobbelsteen met Meisje als Resultaat

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Groene Emotietoken op Speelbord

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 1 - Pot Pakken

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 2 - Emotietoken in Pot Doen

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 3 - Pot Draaien

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 4 - Pot gedraaid Terugzetten

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Coöperatief + Memory spel + Praat spel

De emoties van het Kleurenmonster zijn in de war. Jullie moeten hem helpen bij het sorteren van zijn emoties en ze een plekje te geven. Elke beurt dobbel je, verplaats je het Kleurenmonster naar een gekleurd vakje en daarna vertel je een verhaal dat bij de emotie van dat vakje past: blij, verdrietig, kalm, boos of bang. Tot slot pak je een potje. Heeft die dezelfde kleur als het vakje? Dan mag je bijbehorende emotietoken in de pot doen. Het doel is om alle 5 de emotietokens in de juiste potten te doen.

Je hoort het vaak: “Niet huilen!”, “Rustig!” en “Er is niks, ga maar slapen.” Als kinderen een emotie tonen, wordt het meestal niet gewaardeerd. Of erger, niet erkend. Terwijl het juist goed is dat ze zo nu en dan uiting geven aan hun gevoel. Wat ik sterk vind aan het Kleurenmonster is dat kinderen hier juist over hun emoties moeten praten, d.m.v. dingen die ze eerder hebben meegemaakt. Het kan al met kinderen van 3 jaar, al zal niet elk kind zo makkelijk praten. Gelukkig staan er wat handige tips in de spelregels voor ouders én professionals!

Je kunt dit coöperatieve spel voor kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 2-12 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Coöperatief + Educatief spel

Dit is, net als Eerste Boomgaard, een van de kinderspelletjes waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Concept: Kids (Dieren) behoort tot de gezelschapsspellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Met name rond de leeftijd van 4 jaar. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren. Niet alleen het samenwerken is leerzaam, maar ook de woordjes die ze leren!

Je kunt dit leerzame coöperatieve bordspel voor kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dodo

Dodo Bordspel: op Tafel

Dodo Bordspel: Bouwfiche en Dobbelsteen zelfde symbool

Dodo Bordspel: Fiche in Gleuf

Dodo Bordspel: Brug ophangen

Dodo Bordspel: Ei naar volgende brug

Dodo Bordspel: Ei valt in de Boot

Dodo Bordspel: Jokers omgedraaid

Dodo Bordspel: Ei rolt naar beneden

Dodo Bordspel: Ei rolt rustig naar beneden

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel / Snelheidsspel

In dit coöperatieve kinderspel vanaf 6 jaar rolt het wiebelende ei van de dodo langzaam van de berg af. De spelers moeten (snel) samenwerken en bruggen rondom de berg bouwen om te zorgen dat het ei via de bruggen, veilig op het kussen in de boot landt. Je werpt de dobbelsteen, draait een fiche om en als dit hetzelfde symbool heeft leg je ‘m op de benodigde brug. Zijn alle velden van de brug gevuld? Dan mag je de brug aan de berg hangen. Het ei kan nu weer een stukje verder rollen. Als het lukt om het ei in de boot te laten rollen, dan winnen jullie. Maar zijn jullie te langzaam en valt het ei van de brug? Dan verliezen jullie.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Dodo spel review!

Ik vind Dodo een leerzaam en grappig spel voor kinderen vanaf 6 jaar. De kids moeten hun geheugen gebruiken, hun behendigheid wordt op de proef gesteld én ze moeten samenwerken. Daarnaast wordt er gespeeld onder tijdsdruk. Niet alleen leren kinderen zo hun hoofd koel te houden, maar ontstaan toch ook allerlei chaotische (lees: hilarische) situaties. Nouja, misschien vinden de ouders het grappiger dan zijzelf ;). Maar ook dáár leren ze van!

Je kunt dit coöperatieve gezelschapsspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Magic Maze

Magic Maze Bordspel: op Tafel

Magic Maze Bordspel: Speler-Eigenschappen

Magic Maze Bordspel: Tegel Aanleggen

Magic Maze Bordspel: Oranje Pion Verplaatsen over Roltrap

Magic Maze Bordspel: Kruis op Zandloperveld Leggen

Magic Maze Bordspel: Zandloper Omdraaien

Magic Maze Bordspel: Groene Pion op Speelbord

Magic Maze Bordspel: Paarse Pion Vindt Wapen

Magic Maze Bordspel: Paarse Pion Vindt Uitgang

Magic Maze Bordspel: Let op Figuur!

Magic Maze Bordspel: Dynamisch Speelbord

 • Uitgever: Sit Down!
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort: Coöperatief + Realtime

In het coöperatieve Magic Maze speelt iedereen tegelijkertijd en zijn er geen beurten. Elke speler krijgt een ‘kracht’ waarmee om de 4 speelstukken (tovenaar, krijger, elf en dwerg) op het bord mee te bewegen. Vooruit, achteruit, via een roltrap, enzovoorts. In de eerste fase ontdek je samen het speelbord via tile placement. Zodra alle speelstukken op het aangegeven vakje staan, moeten jullie de uitgang zoeken. De catch? Er loopt een zandloper van 3 minuten (die je af en toe mag omdraaien) en je mag niet praten.

Magic Maze raakt voor mij de perfecte balans tussen een serieus- en grappig spel. Gedurende het spel ben je vooral aan het zoeken naar de juiste plekken waar de speelstukken heen moeten. Zodra je een andere speler iets wil duidelijk maken én de tijdsdruk toeneemt, wordt het ook gewoon grappig. Bovendien vind ik het als coop ook echt een topper, want alle spelers hebben een even groot aandeel in het spel. Je moet het écht samen doen. Als je dit met 8 personen wil doen heb je wel een redelijk grote tafel nodig. Vergeet alleen niet dat je ook kunt gaan staan om meer plek te realiseren :).

Je kunt dit originele, coöperatieve spel voor de hele familie o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

MicroMacro: Crime City

Lynx Spel: op Tafel

Lynx Spel: Misdaad in Enveloppen

Lynx Spel: Introductiespel

Lynx Spel: Vergrootglas

Lynx Spel: Opdrachtkaart

Lynx Spel: Wolkenkrabber

Lynx Spel: Superheld in de Stad

Lynx Spel: Deel van de Stad

Lynx Spel: Misdaad Gepleegd

MicroMacro: Crime City is een coöperatief zoekspel waarin jij en je medespelers 16 misdaden moeten oplossen. Dit doe je door aanwijzingen te zoeken op een stadsplattegrond met een grootte van maar liefst 110 cm bij 75 cm. Elke misdaad bestaat uit een aantal kaartjes die je een startpunt geven en verder helpen. De tekeningen zijn soms zo klein, dat je bijgeleverd vergrootglas moet gebruiken!

Dit coop spel draait om samenwerken en zorgvuldigheid. Met MicroMacro: Crime City leg je een uniek concept op tafel dat niet voor niets winnaar is van talloze spellenprijzen, zoals Spiel des Jahres en As d’Or. Let wel; je hebt goed licht nodig én een ruime tafel waar de plattegrond op kan liggen. Bovendien wordt bij elke misdaad aangegeven hoe heftig deze is, zodat jij als ouder goed kan inschatten of je kind hier wel of niet tegen gaat kunnen. Hoe dan ook, deze mag niet ontbreken in m’n lijst met beste coöperatieve bordspellen.

Je kunt dit leuke coöperatieve spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Het Verboden Eiland

Verboden Eiland Bordspel: op Tafel

Verboden Eiland Bordspel: Pion Verplaatsen

Verboden Eiland Bordspel: Schatkaarten Inleveren voor Schat

Verboden Eiland Bordspel: Water Stijgt Kaart Trekken

Verboden Eiland Bordspel: Waterstand Verhogen

Verboden Eiland Bordspel: Overstromingskaart Trekken

Verboden Eiland Bordspel: Tegel Omdraaien

Verboden Eiland Bordspel: Piloot

Verboden Eiland Bordspel: Verkenner

Verboden Eiland Bordspel: Zandzakken

Verboden Eiland Bordspel: Navigator

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel

Dit coop bordspel neemt je mee naar het verboden eiland. Jullie zijn schatzoekers die de 4 schatten in de ruïnes op het eiland gaan zoeken. Maar zodra het eiland merkt dat jullie er zijn, laat het zichzelf steeds verder in de oceaan zinken. Met dit spel liggen er 24 tegels op tafel die het eiland vormen. Elke speler krijgt een karakter met speciale eigenschap. Om de beurt mag elke speler maximaal 3 acties uitvoeren. Je hebt de keuze uit verplaatsen, droogleggen, schatkaarten ruilen én schatten vinden. Na elke beurt trek je kaarten om schatkaarten te krijgen, maar ook om tegels te laten zinken. Met 4 dezelfde schatkaarten kun je een schat vinden. Zorg dat je samen de 4 schatten vindt, verplaats naar het helikopter-platform en vertrek van het eiland vóórdat het eiland zinkt!

Volgens mij is Het Verboden Eiland het eerste echte samenwerkingsspel geweest dat ik heb gespeeld. Dit coöperatieve spel heeft eenvoudige spelregels, maar ik vind het wel moeilijk om te halen. Lekker uitdagend dus. Doordat het speelveld steeds weer anders is, wordt de herspeelbaarheid vergroot. Het Verboden Eiland heeft een mooi formaat, duurt niet lang en is prima te spelen voor kinderen én volwassenen. Een ideaal coöperatief spel voor het hele gezin.

Je kunt dit leuke coop bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Legenden van Andor

Legenden van Andor Bordspel: op Tafel

Legenden van Andor Bordspel: Legende Kaarten

Legenden van Andor Bordspel: Helden op Speelbord

Legenden van Andor Bordspel: Held met Uitrusting

Legenden van Andor Bordspel: Tableau met Fiches en Munten

Legenden van Andor Bordspel: Kracht van het Kwaad

Legenden van Andor Bordspel: Schurk op Speelbord

Legenden van Andor Bordspel: Vijanden

Legenden van Andor Bordspel: Witte Pion

Legenden van Andor Bordspel: Uitrustingstableau

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel

In dit coop bordspel nemen jullie de rol aan van een tovenaar, krijger, dwerg en boogschutter. Het is aan jullie om het kasteel van het legendarische land ‘Andor’ te beschermen tegen monsters. Beetje bij beetje komen ze dichterbij… Je kunt het kasteel niet helemaal achterlaten, maar je moet ook landinwaarts om de bron van het kwaad te vinden én te doden. Elke speler heeft een unieke eigenschap. Je kunt verplaatsen, spullen oprapen en vechten. Maar acties zijn beperkt. Je moet dus goed samenwerken en de opdracht voltooien voordat het kwaad zijn doel heeft bereikt!

De Legenden van Andor is een thematisch, coöperatief bordspel dat tot de verbeelding spreekt. Dat is misschien wel het grootste pluspunt. Daarnaast leer je de spelregels terwijl je speelt. Stap voor stap wordt beschreven wat je kunt doen. Je kunt 5 scenario’s spelen die van makkelijk naar moeilijk oplopen. Je zult er niet snel klaar mee zijn. Bereik je toch het einde? Dan zijn er nog uitbreidingen en aanvullende scenario’s online te vinden!

Je kunt dit leuke coop bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Pandemic

Pandemic Bordspel: op Tafel

Pandemic Bordspel: Handkaarten

Pandemic Bordspel: Acties Uitvoeren

Pandemic Bordspel: Pion op het Bord

Pandemic Bordspel: Steden Infecteren

Pandemic Bordspel: Gebeurteniskaarten Spelen

Pandemic Bordspel: Rood Virus Uitgeroeid

Pandemic Bordspel: Uitbrakenspoor

Pandemic Bordspel: Einde Spel

 • Uitgever: Z-Man Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Coop bordspel

Één van de meest succesvolle coöperatieve spellen op BoardGameGeek: Pandemic. Dit keer vormen jij en je vrienden of familie een team van onderzoekers die in een race tegen de klok de wereld moet redden van 4 ziektes. Lukt het jullie om elke ziekte uit te roeien en de mensheid in veiligheid te brengen?

Elke speler kiest een karakter met speciale eigenschap. Om de beurt voert elke speler een paar acties uit. Uiteraard horen hier verplaatsen, medicijnen ontwikkelen én ziektes uitroeien bij. Na elke beurt zullen op diverse plaatsen verspreid over de wereld nieuwe uitbraken ontstaan. Bestaande ziektes zullen zelfs uitbreiden. Roei je een ziekte uit? Dan komt deze ook niet meer terug. Je wint het spel als je alle medicijnen hebt gemaakt!

> Lees hier mijn uitgebreide Pandemic bordspel review !

Na een periode waar je werd overdonderd met post-apocalyptische films, konden bordspellen niet uitblijven. Als de pandemie in dit spel niet de kop in wordt gedrukt, ontstaat dezelfde setting als in die films. Pandemie is een van de beste coöperatieve spellen waarbij je om de beurt acties zo efficiënt mogelijk moet benutten omdat na elke ronde het gevaar uitbreid of opnieuw ontstaat. Gaaf thema, zit goed in elkaar en het thema komt goed tot leven.

Je kunt dit populaire coop spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Avonturen van Robin Hood

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: op Tafel

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Hans met Boek

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Speelfiguren voor Sleeve

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Speelfiguur Bewegen

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Alles uit 1 Buidel

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Zegels in Bord

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Zandlopers op Slechte Afloop

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Boek Voorkant

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Guy of Gisbourne Op Pad

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Gespeelde Schijven

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Soort spel: Coöperatief – Verhalend

In dit coop bordspel kruipen jij en je medespelers in de huid van de Robin Hood en zijn Merry Men! Dit is een coöperatief en verhalend bordspel waarbij jullie worden begeleid door een prachtig, hardcover boek. In het boek vind je 9 hoofdstukken. Elk hoofdstuk geeft je in feite een missie die je moet voltooien binnen een bepaalde tijd (=aantal rondes). Om de missie te voltooien moet je over het speelbord verplaatsen, locaties onderzoeken en soms wat logisch nadenken. Zodra je alle missies hebt volbracht, winnen jullie dit 999 Games bordspel!

> Lees hier mijn uitgebreide De Avonturen van Robin Hood review!

Ik ben positief verrast door De Avonturen van Robin Hood. Hoewel het bordspel qua gameplay niet per se origineel is, gebruikt het een aantal verfrissende elementen (zoals het bewegen van speelfiguren en gebruik van 1 buidel) die ik niet eerder heb gezien. Het speelbord slijt wat snel, maar al het materiaal ziet er, mede dankzij het boek, prachtig uit. Voor liefhebbers van coöperatieve én storytelling bordspellen is dit er zeker eentje die de moeite waard is om te proberen!

Je kunt dit coöperatieve bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Paleo

Paleo Bordspel: op Tafel

Paleo Bordspel: Dieren op Kerkhof

Paleo Bordspel: Aflegstapels

Paleo Bordspel: Trekstapels

Paleo Bordspel: Mensen met Wonden

Paleo Bordspel: Hulpsymbool

Paleo Bordspel: Verschillende Eigenschappen

Paleo Bordspel: Getrokken Mammoet

Paleo Bordspel: Verloren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Coöperatief

Paleo is een coöperatief bordspel voor volwassenen waarin jij en je medespelers in de huid kruipen van holbewoners in het stenen tijdperk. Elke beurt leggen alle spelers 1 kaart open en die kaarten handel je in volgorde naar keuze af. Daarbij kun je wapens maken, nieuwe stamleden verwelkomen of dieren verslaan voor eten. Je kunt zelfs muurschilderingen verdienen! Hebben jullie er 5 verdient? Dan winnen jullie Paleo.

MAAR… Er heerst ook gevaar.

Vallende rotsen, een stormloop of gevaarlijke dieren. In dat geval krijgen je stamleden wonden. Kan een stamlid geen wond meer incasseren? Dan gaat deze dood en moeten jullie als team een doodshoofd incasseren. Bovendien moeten jullie, als alle kaarten op zijn, elk stamlid voeden. Lukt dit niet? Ook dan krijg je een doodshoofd. Hebben jullie 5 doodshoofden verzameld? Dan verliezen jullie Paleo.

> Lees hier mijn uitgebreide Paleo bordspel review!

Ik vind Paleo een boeiend coöperatief bordspel. Er zit naar mijn mening wel een hoge geluksfactor in, maar eerlijk is eerlijk, dat maakt het soms ook spannend. Ondanks een uitgebreid spelregelboekje is het niet zo moeilijk. Je leert het voor een deel ook spelenderwijs. Wat ik het meest waardeer aan Paleo, is het unieke, verfrissende spelmechanisme. Die maakt dat ik aan vrijwel elke volwassene die van (coöperatieve) bordspellen houdt, zou aanraden om Paleo minimaal een keer te spelen!

Je kunt dit coöperatieve bordspel voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Brieven uit Whitechapel

Brieven uit Whitechapel Bordspel: op Tafel

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Detectives op Speelbord

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Locaties met Moorden

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Aanwijzingen

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Koets en Lantaarn op Tijdspoor

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Jack op Tijdspoor

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Nachten

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Slachtoffers van Jack the Ripper

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Notitieblok achter Scherm

Brieven uit Whitechapel Bordspel: Jack's Route

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Semi-coöperatief

Met dit coop bordspel ga je terug in de tijd naar 1888. De tijd dat Jack the Ripper leefde en het leven van anderen maar al te graag ontnam. Één speler is Jack The Ripper. De andere spelers zijn ieder detectives die hun best moeten doen om deze moordlustige Londenaar te pakken te krijgen, voordat hij een nieuw slachtoffer maakt…

Tijdens dit spel zijn Jack en de Detectives om de beurt aan zet. Jack verplaatst zich over het bord, maar zijn bewegingen zijn niet zichtbaar. De detectives moeten proberen sporen te vinden die Jack heeft achtergelaten. Zodra ze een spoor vinden kunnen ze met deductieve vaardigheden het zoekgebied verkleinen en Jack vinden. In de tussentijd zal Jack óók nog eens moorden moeten plegen. Gelukkig voor hem heeft hij een aantal praktische escapes die het de detectives wat moeilijker maken. Kan Jack alle moorden plegen en veilig naar zijn schuilplaats terugkeren? Dan wint hij. En anders natuurlijk de heren van Scotland Yard…

Dit semi-coöperatieve gezelschapsspel blijft razend spannend. Niet alleen voor Jack, maar ook voor de detectives. Het thema en de setting van het spel spreken me persoonlijk aan. Je hebt zelfs een aantal toevoegingen om het spel moeilijker te maken. Ook vind ik het gaaf dat je elk mogelijke stap van Jack serieus moet nemen. Daardoor kun je echt diep nadenken. Het enige gevaar is dan wel dat niet iedereen hier tijd en zin in heeft.

Je kunt dit semi-coöperatieve bordspel voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

EXIT

999 Games EXIT Geheime Lab: op Tafel

999 Games EXIT Geheime Lab: Kaarten

999 Games EXIT Geheime Lab: Draaischijf

999 Games EXIT Geheime Lab: Boekje met Aanwijzingen

999 Games EXIT Geheime Lab: Boekje Opengeslagen

999 Games EXIT Geheime Lab: Onbekend Speelmateriaal

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • SoortBreinbreker

De serie EXIT bestaat uit kleine escape room spellen voor thuis. Je begint altijd met een inleidend verhaal waaruit blijkt dat jij en je teamgenoten zitten opgesloten en de uitgang (EXIT) moeten vinden. Om die te vinden moet je allerlei creatieve puzzels oplossen en best vaak out of the box denken. En dat allemaal in een klein doosje!

EXIT mag niet ontbreken in m’n blog met de beste coöperatieve spelletjes. De puzzels zijn knap bedacht en ondanks het relatief simpele speelmateriaal slaagt EXIT er altijd in het thema goed over te brengen. Wel goed om te weten: je moet nog weleens wat scheuren en/of vouwen. Dit maakt dat je elk EXIT spel slechts 1x kunt spelen. Gelukkig zijn er meerdere varianten verkrijgbaar met ieder een eigen niveau.

Je kunt deze coöperatieve spelletjes online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl of Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn natuurlijk veel meer leuke coöperatieve bordspellen dan dat ik in dit blog beschreven heb. Bovendien zal in mijn beschrijving een stukje subjectiviteit van mij zijn meegenomen. Dat moet je niet als waarheid zien, maar meer als een handvat die ik je wil bieden bij het maken van je keuze.

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens mijn tips voor coöperatieve kaartspellen of de coöperatieve spellen in deze webshops:

Ken jij zelf nog leuke coop games en heb ik ze niet genoemd? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *