fbpx

Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

10 Leuke Coöperatieve Spellen (Voor zowel Kinderen als Volwassenen)!

Leuke Coöperatieve Spellen voor Kind en Volwassene!

Coöperatieve spellen, spellen waarbij je moet samenwerken om te winnen, zijn al jaren een begrip in de bordspellen-wereld. Ze komen in allerlei soorten en maten.

Met speelbord of juist alleen met kaarten. Met eenvoudige of juist complexe spelregels. En ze zijn er voor kinderen en volwassenen.

In dit blog deel ik 10 van die spellen. Samenwerken is onmisbaar! Eerst komen de coöperatieve spellen voor kinderen aan bod. Daarna voor volwassenen.

Veel leesplezier!

Advertentie:

Om het overzicht te bewaren vind je hieronder alvast een lijstje met coop spellen die ik in dit blog behandel.

 1. Eerste Boomgaard
 2. The Mind
 3. Het Verboden Eiland
 4. Flash Point
 5. Mysterium
 6. Pandemic
 7. Escape Room: The Game
 8. Legenden van Andor
 9. Letters from Whitechapel
 10. Mage Knight

Coöperatief Spel #1: Eerste Boomgaard

Coöperatief Spel voor Kind: Eerste Boomgaard

 • Uitgever: HABA
 • Aantal Spelers: 2-6 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 2 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

We trappen deze lijst af met een coop spel voor de allerkleinsten: Eerste Boomgaard. Superleuk om samen met je kind (of kleinkind) te doen. In dit spel moeten jullie samenwerken om de vruchten in de boomgaard te plukken. Lukt het jullie vóórdat de raaf zijn entree in de boomgaard maakt? Dan winnen jullie samen het spel!

In hoofdlijnen speel je dit spelletje als volgt. Op tafel staan 4 plateaus met rode appels, groene appels, peren en pruimen. Om de beurt gooi je een dobbelsteen. Dobbel je de kleur van een stuk fruit? Dan mag je het betreffende stuk fruit pakken en in het mandje doen. Is de boom al kaal geplukt? Dan kun je geen fruit meer pakken. Gooi je een raaf? Dan komt de raaf een stapje dichterbij. De 4 plateaus moeten dus leeg zijn voordat de raaf de boomgaard bereikt.

Eerste Boomgaard is een mooie instap om kindjes kennis te laten maken met de wondere wereld van bordspellen. Omdat je samen speelt kun je het kind ongedwongen helpen. En omdat het een kwestie van dobbelen is, is het ook nog eens makkelijk. Bovendien zijn de speelstukken van hoge kwaliteit én kan je kind er nog wat van op steken. Kleuren en fruitsoorten bijvoorbeeld. Een leuk en leerzaam coöperatief spel al vanaf 2 personen.

Je kunt Eerste Boomgaard bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve spelletje eruit:

Coöperatief Spel voor Kind: Eerste Boomgaard (Inhoud)

 

Coöperatief Spel #2: The Mind

Coöperatief Spel voor Kind & Volwassene: The Mind

 • Uitgever: WhiteGoblinGames
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Dan een spel waarbij je moet samenwerken, maar waarbij je niet met elkaar mag praten én geen hints mag geven: The Mind. Jullie moeten als team proberen om 8 rondes te overleven door kaarten in volgorde van laag naar hoog neer te leggen. Je heb een aantal levens dus je kunt jezelf wat fouten veroorloven. Maar… zijn de levens op? Dan verlies je het spel. Red je het om die laatste ronde te halen? Dan winnen jullie het spel!

Hoe werkt dit? Elke speler krijgt een aantal kaarten dat gelijk is aan het ronde nummer. Dus ronde 1 is 1 kaart. Ronde 2 is 2 kaarten. Enzovoorts. Nu moeten jullie samen de handkaarten op tafel leggen, van laag naar hoog. Zonder een woord te zeggen of hints te geven! Lukt dit? Dan ga je naar de volgende ronde. Legt iemand toch een te hoge kaart neer (omdat een andere speler een lagere kaart op handen had)? Dan kost dat een leven. Elke voltooide ronde levert een bonus op. Een extra leven bijvoorbeeld.

The Mind is een abstract, compact en coöperatief kaartspel. De regels zijn simpel. Je speelt met alleen kaarten. En het kan je hart in je keel laten bonzen. Dat maakt The Mind voor mij tot een waardige kandidaat in dit blog. Een ander pluspunt voor mij is dat je het kunt spelen met een kind die 8 jaar of ouder is. Dit is vooral te danken aan de eenvoud van spelregels. Dit gaat overigens NIET ten koste van het plezier die volwassenen aan dit coop kaartspel kunnen beleven!

Je kunt The Mind bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve spelletje eruit:

Coöperatief Spel voor Kind & Volwassene: The Mind (Inhoud)

Coöperatief Spel #3: Het Verboden Eiland

Coöperatief Spel: Het Verboden Eiland

 • Uitgever: WhiteGoblinGames
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 10 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Het volgende coop bordspel neemt je mee naar het verboden eiland. Jij en je team zijn schatzoekers die de 4 heilige schatten in de ruïnes op het eiland gaan zoeken. Maar zodra het eiland merkt dat jullie er zijn, laat het zichzelf steeds verder in de oceaan zinken. Lukt het jullie om op tijd de schatten te vinden én het eiland te verlaten?

Met dit spel liggen er 24 tegels op tafel die het eiland en tevens speelbord vormen. Elke speler krijgt een karakter met speciale eigenschap. Om de beurt mag elke speler maximaal 3 acties uitvoeren. Je hebt de keuze uit verplaatsen, droogleggen, schatkaarten ruilen én schatten vinden. Na elke beurt trek je kaarten om schatkaarten te krijgen, maar ook om tegels te laten zinken. Met 4 dezelfde schatkaarten kun je een schat vinden. Zorg dat je samen de 4 schatten vindt, verplaats naar het helikopter-platform en vertrek van het eiland!

Volgens mij is Het Verboden Eiland mijn eerste spel geweest waarbij je moet samenwerken… Dit coöperatieve spel heeft eenvoudige spelregels, maar het is moeilijk om te halen. Doordat het speelveld steeds weer anders is, wordt de herspeelbaarheid vergroot. Het Verboden Eiland heeft een mooi formaat, duurt niet lang en is prima te spelen voor kinderen én volwassenen.

Je kunt Het Verboden Eiland bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve spelletje eruit:

Coöperatief Spel: Het Verboden Eiland (Inhoud)

 

Coöperatief Spel #4: Flash Point

Coöperatief Spel: Flash Point

 • Uitgever: 999Games
 • Aantal Spelers: 2-6 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Het thema van dit spel vind ik gaaf toegepast. Nergens moet je zó goed samenwerken om te overleven als bij de brandweer. Daarom zijn jullie in Flash Point brandweerlieden. Er is een gebouw in brand gevlogen en jij en je team moeten iedereen in veiligheid brengen. Alleen net als bij een echte brand, weet je niet precies in welke kamers nog mensen zitten… Lukt het jullie iedereen te redden?

Elke speler krijgt een karakter met speciale eigenschap. Om de beurt mogen jullie een aantal acties doen: verplaatsen, brand blussen en iemand meenemen. Na elke beurt ontstaan er nieuwe branden. Maar dat niet alleen! Bestaande branden breiden zich ook verder uit. Gedurende het spel moet je dus goede keuzes maken om te verkennen, te blussen of juist iemand mee te nemen. Zodra alle personen uit het gebouw zijn gehaald, winnen jullie het spel.

Flash Point is het eerste ‘bordspel’ in dit blog. Het is vergelijkbaar met Het Verboden Eiland. Je hebt een bepaald aantal acties en na elke ronde verspreid het probleem zich over het bord. Goed overleggen, elkaars krachten goed benutten en de juiste overwegingen maken zijn cruciaal. Deze mag niet ontbreken in het overzicht van coöperatieve bordspellen!

Je kunt Flash Point bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve spel eruit:

Coöperatief Spel: Flash Point (Inhoud)

Coöperatief Spel #5: Mysterium

Coöperatief Spel: Mysterium

 • Uitgever: Libellud
 • Aantal Spelers: 2-7 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

In Mysterium zijn jij en je teamgenoten vooraanstaande helderzienden. De eigenaar van een groot landhuis heeft jullie uitgenodigd. Er spookt namelijk iets in huis… En dat is de geest! Deze dwalende is vermoord en kan niet rusten totdat iemand het mysterie van zijn dood oplost. Kunnen jullie achterhalen wie de geest heeft vermoord, met welk wapen én in welke kamer?

Één speler wordt verkozen tot geest. Hij of zij bepaalt voor de andere spelers (de helderzienden dus) afzonderlijk een moordenaar, locatie en moordwapen. Elke ronde geeft de geest aan iedere speler een kaart die een hint moet geven. Eerst moet de moordenaar worden geraden. Lukt dit? Dan ga je vooruit en moet je de locatie raden. Tot slot nog het moordwapen. Wanneer alle spelers binnen 7 ronden het eindpunt hebben behaald volgt de laatste ronde. Slechts één combinatie van moordenaar, locatie en wapen is correct. De geest geeft nog één keer hints. Heeft de meerderheid goed gekozen? Dan winnen jullie het spel

Mysterium is een coöperatief detective spel waarbij Cluedo en Dixit samenkomen. Cluedo vanwege het achterhalen van de moordenaar, locatie en het wapen. Dixit vanwege de prachtig ontworpen kaarten waarmee hints worden overgedragen. Het mooie aan Mysterium vind ik dat je, ook al is het coöperatief, toch veel zelf puzzelt. Ook verschilt dit spel met andere coöperatieve spellen in dit blog. Één speler doet namelijk iets anders dan de rest; hints geven.

Je kunt Mysterium bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve spel eruit:

Coöperatief Spel: Mysterium (Inhoud)

 

Coöperatief Spel #6: Pandemic

Coöperatief Spel: Pandemic

 • Uitgever: Z-Man Games
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Één van de meest succesvolle coöperatieve spellen op BoardGameGeek: Pandemic. Dit keer vormen jij en je vrienden of familie een team van onderzoekers die in een race tegen de klok de wereld moet redden van 4 ziektes. Lukt het jullie om elke ziekte uit te roeien en de mensheid in veiligheid te brengen?

Elke speler kiest een karakter met speciale eigenschap. Om de beurt voert elke speler een paar acties uit. Uiteraard horen hier verplaatsen, medicijnen ontwikkelen én ziektes uitroeien bij. Na elke beurt zullen op diverse plaatsen verspreid over de wereld nieuwe uitbraken ontstaan. Bestaande ziektes zullen zelfs uitbreiden. Roei je een ziekte uit? Dan komt deze ook niet meer terug. Je wint het spel als je alle medicijnen hebt gemaakt!

Na een periode waar je werd overdonderd met post-apocalyptische films, konden bordspellen niet uitblijven. Als de pandemie in dit spel niet de kop in wordt gedrukt, ontstaat dezelfde setting als in die films. Pandemie is wederom een coöperatief bordspel waarbij je om de beurt acties zo efficiënt mogelijk moet benutten omdat na elke ronde het gevaar uitbreid of opnieuw ontstaat. Gaaf thema en zit goed in elkaar!

Je kunt Pandemic bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve gezelschapsspel eruit:

Coöperatief Spel: Pandemic (Inhoud)

Coöperatief Spel #7: Escape Room: The Game

Coöperatief Spel: Escape Room: The Game

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal Spelers: 3-5 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 16 Jaar
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Na het succes van de fysieke escape rooms kon een variant in de vorm van coöperatief gezelschapsspel niet uitblijven. In Escape Room: The Game haal je de ervaring van opgesloten zitten in een kamer naar huis. Gewoon, bij jou op tafel. Met Escape Room: The Game kun je 4 rooms spelen, inclusief een start-up scenario.

Tijdens dit spel speel je niet om de beurt, maar allemaal tegelijk. Je zet de timer aan op 60 minuten (en speelt met de Escape Room App eventueel spannende muziek af) en je kunt losgaan. Zoeken naar hints, verbanden en oplossingen. Elke escape room bestaat uit een aantal ‘lagen’. Je dient dus een paar codes te kraken. Dit doe je door kunststof sleutels in de Chrono Decoder te plaatsen. Kraak je de laatste code binnen 60 minuten? Dan winnen jullie het spel.

Ik snap het succes van Escape Rooms wel. Lekker puzzelen en als je het einde haalt, een mooi gevoel van euforie. Dat je met Escape Room: The Game die ervaring in je woonkamer kunt creëren was een gouden zet. Tuurlijk, je zit niet écht opgesloten. Maar het zoeken naar informatie, het zien van de juiste verbanden en onder tijdsdruk de goede code te kraken… heerlijk! En wat ik zelf een voordeel vind aan dit type coöperatieve spel: iedereen speelt tegelijk!

Escape Room: The Game is er ook in een coöperatief spel voor 2 personen. Meer weten? Lees dan mijn blog over alle Escape Room: The Game & Uitbreidingen!

Je kunt Escape Room: The Game bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve gezelschapsspel eruit:

Coöperatief Spel: Escape Room: The Game (Inhoud)

 

Coöperatief Spel #8: De Legenden van Andor

Coöperatief Spel: Legenden van Andor

 • Uitgever: 999Games
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 10 Jaar
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

De Legenden van Andor is denk ik hét populaire coöperatieve gezelschapsspel van de afgelopen jaren. Jullie kruipen in de huid van een tovenaar, krijger, dwerg en boogschutter. Het is aan jullie om het kasteel van het legendarische land ‘Andor’ te beschermen tegen monsters. Beetje bij beetje komen ze dichterbij… Je kunt het kasteel niet helemaal achterlaten, maar je moet ook landinwaarts om de bron van het kwaad te vinden én te doden.

Net als bij veel andere coöperatieve bordspellen heeft elke speler een karakter met unieke eigenschap. Jullie ‘Fellowship’ speelt steeds een scenario (in totaal zijn er 5). Je mag verplaatsen, spullen oprapen en vechten. Maar… je acties zijn beperkt. Je moet dus goed overleggen, samenwerken en elkaars eigenschappen optimaal benutten. Lukt het jullie om de opdrachten te voltooien voordat het kwaad zijn doel heeft bereikt?

In principe bevat De Legenden van Andor dezelfde eigenschappen als Het Verboden Eiland, Flash Point en Pandemie. Maar er is een gave uitzondering: je leert de spelregels terwijl je speelt. Stap voor stap wordt beschreven wat je kunt doen. Dat is zeker wel een pluspunt. En persoonlijk vind ik het vergelijkbare thema met Lord of the Rings ook wel gaaf. Oké, een laatste voordeel: je kunt dit coöperatieve spel ook al met 2 personen spelen!

Je kunt De Legenden van Andor bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve bordspel eruit:

Coöperatief Spel: Legenden van Andor (Inhoud)

Coöperatief Spel #9: Letters from Whitechapel

Coöperatief Spel: Letters from Whitechapel

 • Uitgever: 999Games
 • Aantal Spelers: 2-6 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 10 Jaar
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Met dit coop bordspel ga je terug in de tijd naar 1888. De tijd dat Jack the Ripper leefde en het leven van anderen maar al te graag ontnam. Één speler is Jack The Ripper. De andere spelers zijn ieder detectives die hun best moeten doen om deze moordlustige Londenaar te pakken te krijgen, voordat hij een nieuw slachtoffer maakt…

Tijdens dit spel zijn Jack en de Detectives om de beurt aan zet. Jack verplaatst zich over het bord, maar zijn bewegingen zijn niet zichtbaar. De detectives moeten proberen sporen te vinden die Jack heeft achtergelaten. Zodra ze een spoor vinden kunnen ze met deductieve vaardigheden het zoekgebied verkleinen en Jack vinden. In de tussentijd zal Jack óók nog eens moorden moeten plegen. Gelukkig voor hem heeft hij een aantal praktische escapes die het de detectives wat moeilijker maken. Kan Jack alle moorden plegen en veilig naar zijn schuilplaats terugkeren? Dan wint hij. En anders natuurlijk de heren van Scotland Yard…

Dit coöperatieve gezelschapsspel blijft razend spannend. Niet alleen voor Jack, maar ook voor de detectives. Het thema en de setting van het spel spreken me persoonlijk aan. Je hebt zelfs een aantal toevoegingen om het spel moeilijker te maken. Ook vind ik het gaaf dat je elk mogelijke stap van Jack serieus moet nemen. Daardoor kun je echt diep nadenken. Het enige gevaar is dan wel dat niet iedereen hier tijd en zin in heeft.

Je kunt Letters from Whitechapel bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve bordspel eruit:

Coöperatief Spel: Letters from Whitechapel (Inhoud)

 

Coöperatief Spel #10: Mage Knight

Coöperatief Spel: Mage Knight

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 14 Jaar
 • Speelduur: 150 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Dan zijn we aangekomen bij het meest complexe coöperatieve spel van dit blog: Mage Knight. Dit bordspel kun je coöperatief (met elkaar) alsook competitief (tegen elkaar) spelen. Jullie zijn mage knights en hebben praktisch 1 doel: winnen van de vijand!

Gedurende het spel zul je gebieden gaan verkennen, schatten vinden en o.a. je leger uitbreiden. Met elke beurt word je sterker en sterker. En dat moet ook, want de vijand ligt overal op de loer. Je speelt met miniaturen over het bord en beheert jouw eigenschappen voor je neus met kaarten en tokens. Echt heel uitgebreid kan ik er verder niet op ingaan omdat het dan te lang wordt.

De coöperatieve variant van Mage Knight verdient een plekje in dit blog omdat het anders is dan andere coöperatieve spellen. Voordat je de regels goed onder de knie hebt ben je zo een paar potjes verder. En ik zeg ‘potje’, maar het spel kan echt lang duren… 3 uur zeker. Maar daar tegenover staat een weldoordacht spel met veel variatie (het bord is bijv. al altijd anders) en prachtig artwork! Die hards, this is your thing!

Je kunt Mage Knight bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit coöperatieve bordspel eruit:

Coöperatief Spel: Mage Knight (Inhoud)

Nu ben jij aan de beurt!

Hoewel ik coöperatieve bordspellen over het algemeen minder leuk vind om te doen (lees hier waarom), zijn er genoeg pareltjes op te noemen. Met dit blog heb ik er 10 voor je op een rij gezet. Er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Wat vind jij leuke coöperatieve games? En wat vind je van de spellen in dit blog? Ik hoor je mening graag in een reactie!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *