De 12 Leukste Deck Building Games van dit moment!

De Leukste Deck Building Games van dit moment!

Sinds de spellen-reeks Dominion de bordspellenwereld kennis liet maken met het mechanisme ‘deckbuilding’, zijn er talloze bordspellen ontwikkeld met dit element (of variaties).

In dit blog leg ik uit wat deckbuilding precies is én deel ik 12 leuke deck building games waaraan ik altijd veel plezier beleef.

Voordat je begint met lezen: de meeste deckbuilding spellen in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met deckbuilding games toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Wat betekent deckbuilding?

Deckbuilding is een mechanisme bij gezelschapsspellen. Het woordje deck slaat op een persoonlijke stapel kaarten en building betekent dat je gedurende het spel aan die stapel werkt. Dit houdt in dat je er nieuwe kaarten aan toe kunt voegen en meestal kaarten uit kunt verwijderen.

Hoewel de implementatie van deckbuilding wat kan verschillen per spel, werkt het over het algemeen zo:

Alle spelers beginnen met dezelfde kaarten (je startdeck). Je schudt ze en vormt er een persoonlijke trekstapel van. Tijdens je beurt neem je een X aantal kaarten op handen en daar mag je er een paar van spelen. Zo kun je bijvoorbeeld acties uitvoeren alsook inkomsten krijgen.

Met die acties en inkomsten kun je weer nieuwe kaarten kopen om aan je deck toe te voegen. Hierdoor wordt jouw stapel kaarten niet alleen anders dan die van je tegenstander, maar ook sterker. Is je trekstapel leeg? Dan schud je de kaarten van je aflegstapel en maak je een nieuwe trekstapel.

Het mechanisme is ontstaan met een gedekte stapel kaarten (deck building), maar je hebt inmiddels ook variaties waarbij je iets uit een zakje haalt (bag building) of een persoonlijke voorraad (pool building). In plaats van kaarten kun je dan ook met fiches en dobbelstenen spelen.

Laten we maar eens naar wat populaire deckbuilding spellen kijken.

Dominion

Dominion Spel: op Tafel

Dominion Spel: 5 Handkaarten

Dominion Spel: Gedekte Kaarten

Dominion Spel: Actiekaarten Spelen

Dominion Spel: Geldkaart Pakken

Dominion Spel: Vernietigde Kaarten

Dominion Spel: Combinatie Actiekaarten

Dominion Spel: Voorraad

Dominion Spel: Eindscore

Dominion Spel: Insert Doos met Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Spelers
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort spel: Deckbuilding

In Dominion bouwt iedere speler aan een eigen heerschappij. Spelers beginnen ieder met eenzelfde stapel kaarten. Tijdens je beurt trek je de 5 bovenste kaarten van je deck. Je mag standaard 1 actiekaart spelen en (met geldkaarten) 1 nieuwe kaart kopen. Je kunt echter kaarten kopen waarmee je meer acties kunt doen én meer kaarten kunt kopen. Hiermee krijg je meer mogelijkheden om je deck uit te breiden. Je kunt zelfs kaarten kopen die alleen maar punten opleveren. Na je beurt leg je alle 5 de kaarten af en trek je weer 5 nieuwe. Zodra de stapel Provincies leeg is of 3 andere stapels leeg zijn eindigt het spel.Iedereen telt de punten in zijn of haar deck en de speler met de meeste punten wint.

Met Dominion was het spelmechanisme deckbuilding geboren. Inmiddels zijn er talloze andere spellen uitgebracht die dit mechanisme gebruiken. Is Dominion dan nog steeds de moeite waard en waar op het spectrum bevindt het spel zich nu? Nou, ik vind Dominion sowieso nog steeds een topper binnen z’n genre. Ondanks een tikkeltje inconsistent artwork en een lage spelersinteractie zijn de regels wel eenvoudig, speel je het lekker snel weg en kunnen beurten uitermate bevredigend zijn. Bovendien kun je veel variëren door de talloze, verschillende kaarten. Helemaal als je met één van de – meer dan 15 – uitgebrachte uitbreidingen speelt!

Je kunt deze grondlegger der deckbuilders online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Mycelia

Mycelia Bordspel: op Tafel

Mycelia Bordspel: Kaart Spelen

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel Verschuiven

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel in Tempel

Mycelia Bordspel: Blaadjes Pakken

Mycelia Bordspel: Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Actietegel Gebruiken

Mycelia Bordspel: Kaarten Schudden

Mycelia Bordspel: Druppels en Dobbelsteen uit Tempel

Mycelia Bordspel: Dauwdruppels op Tableau

Mycelia Bordspel: Nieuwe Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Markt

Mycelia Bordspel: Kaart met Direct Effect

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 9 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Deckbuilding

Mycelia is een deckbuilding spel waarbij je doel is om alle dauwdruppels van je tableau te verwijderen. Elke beurt neem je 3 handkaarten (bosbewoners met vaardigheden) en die speel je. Zo kun je dauwdruppels op je tableau verschuiven richting de ‘Tempel van het Leven’ of zelfs direct verwijderen. Daarnaast zijn er kaarten die je bladeren opleveren. Met bladeren kun je nieuwe kaarten kopen en basisacties uitvoeren. Is de tempel vol? Dan draai je de schijf totdat alle druppels en de dobbelsteen valt. Deze geeft nu bij elke speler 2 locaties aan waar nieuwe dauwdruppels komen. Zodra een speler zijn of haar tableau leeg heeft wordt de ronde afgemaakt. Daarna wint die speler of – in het geval van een gelijke stand – de speler met de meeste bladeren.

> Lees hier mijn uitgebreide Mycelia bordspel review!

Ik vind Mycelia een fraai familiespel. Het thema stelt niet zo veel voor, maar de look & feel van het spel springt er zeker bovenuit. Het spel was voor mij onbekend en schoot ineens, als een paddestoel, uit de grond. Met deze aangename verrassing wil Ravensburger een jongere doelgroep laten kennismaken met deckbuilding. En daar slaagt het zeker in. De vanaf-leeftijd is 9 jaar, maar m’n dochter van 8 jaar speelt dit ook al goed mee. Het spelverloop is overzichtelijk en de acties je kunt uitvoeren zijn behapbaar. En zijn jullie toe aan meer uitdaging? Dan kun je extra kaarten met nieuwe functies toevoegen. Dit houdt het spel niet alleen langer fris, maar maakt het geschikt voor spelers die liever de zogenaamde ‘kennerspellen’ spelen!

Je kunt deze mooie deck building game online bestellen op a bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be

Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel

Zoektocht naar El Dorado: Spannend tot het Einde

Zoektocht naar El Dorado: Kaarten Spelen

Zoektocht naar El Dorado: Leuk Racespel!

Zoektocht naar El Dorado: Expeditiekaarten met Munten

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel van Bovenaf

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Nieuwe Kaart spelen

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Startopstelling voor 2 Spelers

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Demonenkaart op Handen

NB: Wegens gebrek aan foto’s van alleen het basisspel heb ik hierboven gebruik gemaakt van foto’s waar ook onderdelen van de 1e uitbreiding Helden en Demonen op staan.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Deckbuilding & Racing

In dit bordspel van 999 Games probeer je om als eerste het verborgen El Dorado te vinden. Je hebt steeds 4 kaarten op handen. Door kaarten te spelen kun je nieuwe kaarten kopen en aan je deck toevoegen óf je speelfiguur verplaatsen. Je dient dan kaarten te spelen waar het terreinsoort op staat als waar je over heen wil bewegen. Dankzij kaarten met speciale eigenschappen wordt het iets onvoorspelbaarder en leuker. De speler die als eerste El Dorado vindt wint!

> Lees hier mijn uitgebreide De Zoektocht naar El Dorado review!

De Zoektocht van El Dorado brengt 2 populaire spelmechanismen samen: deckbuilding en racing. Het algehele spelverloop blijft toegankelijk, terwijl je voortdurend de afweging blijft maken: investeren in nieuwe kaarten of zoveel mogelijk vooruit komen? Je kunt ontzettend veel variëren met de speelborden wat de herspeelbaarheid hoog houdt. Ben je er toch een beetje op uitgekeken? Dan zijn er nog Zoektocht naar El Dorado uitbreidingen te koop.

Je kunt dit leuke deckbuilding bordspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Living Forest

Living Forest Bordspel: op Tafel

Living Forest Bordspel: Je Deck Schudden

Living Forest Bordspel: Beschermdier Aanleggen

Living Forest Bordspel: Getrokken Vuurvaraan

Living Forest Bordspel: Dierkaart Kiezen

Living Forest Bordspel: Beschermdieren op Tafel

Living Forest Bordspel: Aflegstapel

Living Forest Bordspel: Boom Nemen

Living Forest Bordspel: Boom Planten

Living Forest Bordspel: Vuur Doven

Living Forest Bordspel: Fragmenttegel Pakken

Living Forest Bordspel: Geestenkring met Natuurgeesten

 • Uitgever: Ludonaute
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Deckbuilding + Tile Placement + Push Your Luck

Living Forest is een deckbuilding & tile placement spel waarbij jij als natuurgeest probeert om het bos en de heilige boom te beschermen tegen de vlammen van Onibi. Gelukkig krijg je hulp van de bosdieren. Elke beurt trek je kaarten (bosdieren). Zij helpen je bij het uitvoeren van 2 acties. Des te meer dieren, des te beter je acties. Maar trek niet teveel solitaire dieren. Dan mag je in plaats van 2 namelijk maar 1 actie doen. Met je acties kun je o.a. nieuwe bosdieren voor in je deck kopen, bomen planten (tegels voor op je tableau), vlammen doven en meer. Zodra een speler óf 12 bomen, óf 12 vlammen óf 12 bloemetjes (staan op bosdieren) heeft, eindigt het spel. Deze speler wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Living Forest review!

Ik vind Living Forest een fraai vormgegeven spel, dat dankzij vlotte beurten, populaire mechanismen (deckbuilding en push your luck) én een korte speelduur geschikt is voor een breed publiek. Doordat het spel een race is, verandert de interactie naarmate het spel vordert. Zo zijn spelers in het begin vooral met zichzelf bezig. Na enkele rondes wordt duidelijk hoe spelers de finish willen bereiken. Komt dat einde bij andere speler in zicht? Dan is de harmonie ver te zoeken en zal iedereen zijn of haar best doen om die speler af te remmen. Deze interactie werkt prima met 2 spelers, maar komt naar mijn mening het beste tot zijn recht met 3 of 4 spelers.

Je kunt deze deck building game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Cubitos

Cubitos Bordspel: op Tafel

Cubitos Bordspel: van Bovenaf

Cubitos Bordspel: Dobbelstenen Kiezen

Cubitos Bordspel: Nu, Continu en Ren eigenschappen

Cubitos Bordspel: Dobbelstenen op Spelersbord

Cubitos Bordspel: Dobbelstenen naar Leg Af Vak

Cubitos Bordspel: Lopers op Racebaan

Cubitos Bordspel: Halverwege de Race

Cubitos Bordspel: Loper bereikt Finish

Cubitos Bordspel: Lopers op Supportersspoor

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Pool Building & Racing

Cubitos is een zogenaamd Pool Building spel i.c.m. een race element. Elke ronde werp je dobbelstenen uit je ‘dice pool’ en op basis van wat je gooit mag je vooruit op het racespoor en/of nieuwe dobbelstenen kopen. De nieuwe dobbelstenen hebben speciale eigenschappen die je in volgende rondes weer verder helpen. De speler die als eerste (of als verste) over de finish komt, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Cubitos spel review!

3, 2, 1: GO! Ik vind Cubitos echt een ontzettend leuk poolbuilding en racespel om te doen. Je hebt lekker veel speelmateriaal, het ziet er vrolijk uit en je kunt elke race goed variëren. Het Push Your Luck mechanisme maakt de race echt spannend. Bovendien speel je grotendeels tegelijk en hoef je niet op elkaar te wachten. Je bent dus zo bij de finish!

Je kunt dit deckbuilding spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Taveernen van de Oude Stad

Taveernen van de Oude Stad: op Tafel

Taveernen van de Oude Stad: Gast bij Tafel Leggen

Taveernen van de Oude Stad: Bierleverancier Aanleggen

Taveernen van de Oude Stad: Biermannen

Taveernen van de Oude Stad: Dobbelsteen Kiezen

Taveernen van de Oude Stad: Dobbelstenen op Gasten

Taveernen van de Oude Stad: Markt

Taveernen van de Oude Stad: Upgrade Uitvoeren

Taveernen van de Oude Stad: Edellied Pakken

Taveernen van de Oude Stad: Fiches op Kloosterspoor

Taveernen van de Oude Stad: Rondemarker Verzetten

Taveernen van de Oude Stad: Dobbelstenen op Spelersbord

Taveernen van de Oude Stad: Volle Taveerne

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Deckbuilding & Tableau Building

Je speelt dit spel in 8 rondes. Je begint met een ‘simpele’ taveerne als jouw speeltableau. Gedurende het spel draft je dobbelstenen en die zet je in om dukaten te verdienen of bier te krijgen. Met dukaten kun je vervolgens nieuw personeel aannemen óf je interieur uitbreiden. Nieuw personeel en interieur maken dat je meer óf betere acties kunt doen. Met bier kun je vaste stamgasten voor je winnen en die leveren punten op. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Taveernen van de Oude Stad review !

Dit bordspel is bedacht door Wolfgang Warsch (o.a. van Clever, The Mind en Kwakzalvers) en hij weet altijd een unieke, gave twist aan een spel te geven. Bij Taveernen zijn dat de prachtige looks, een ijzersterk thema en gave tableau dat je kunt upgraden zoals je wil. Het belooft hoe dan ook een unieke spelervaring dat geschikt is voor jong en oud. Er zit veel in en dat maakt dit een mooi spel vanaf 12 jaar en ouder!

Je kunt deze leuke deckbuilder online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak

Verdwenen Ruïnes van Arnak: op Tafel

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Middelen op je Spelersbord

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Speelveld

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Maanstaf Tussen Kaarten

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Artefacten Kopen

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Overwonnen Bewakers

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Assistenttegels op het Speelbord

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Bewaker Overwinnen

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Middelen op Speelbord

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Opgewaardeerde en Gebruikte Assistenten

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Tempel Onderzoeken

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Worker Placement

Verdwenen Ruïnes van Arnak: Eindscore

In De Verdwenen Ruïnes van Arnak ga je het eiland Arnak verkennen. Middels deckbuilding verzamel je voorwerpen en artefacten die je helpen tijdens de expeditie. Door worker placement ontdek je ruïnes en kun je bewakers verslaan voor beloningen. Daarnaast kun je ook nog tempels onderzoeken om bonussen en punten te verzamelen. Wie de meeste punten heeft, wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide De Verdwenen Ruïnes van Arnak review !

Ik vind De Verdwenen Ruïnes van Arnak hartstikke leuk om te doen. Het ziet er prachtig uit en brengt twee gewaardeerde spelmechanismen, namelijk Deckbuilding en Worker Placement, samen. Deckbuilding blijft naar mijn mening wat ondergeschikt, maar ik vind niet dat dit ten koste gaat van de gameplay. Laat je vooral niet afschrikken door het formaat (behalve als je een kleine tafel hebt) en de spelregels, want een overzichtelijk en vloeiend spelverloop maken Arnak toegankelijker dan het lijkt!

Je kunt deze gave deckbuilding game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg met Uitbreidingen op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Buidel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel met Robijnen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Waarzeggerskaarten

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Ingrediëntenboeken op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Scorebord

NB: Het is een tijdje geleden dat ik alleen het basisspel van Kwakzalvers van Kakelenburg speelde. Ik heb er niet eens goede foto’s van. Bovenstaande foto’s bevatten ook speelmateriaal van de Kwakzalvers uitbreidingen én Folded Space bakjes voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Los daarvan geeft het materiaal een goede indruk van hetgeen je op tafel krijgt!

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Bag building + Push your luck

In De Kwakzalvers van Kakelenburg trekken spelers tegelijkertijd ingrediëntenfiches uit hun eigen buidel en leggen deze in de ketel. De meeste ingrediënten zullen bonussen opleveren. En des te verder je in de ketel komt, des te meer geld en punten je krijgt. Met geld koop je weer nieuwe fiches voor de volgende rondes. Trek alleen niet teveel knalerwten want dan ontploft de boel en is de beloning minder groot. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

Ik durf te zeggen dat Kwakzalvers van Kakelenburg één van m’n favoriete bordspellen is. Het combineert bagbuilding met een verfrissend push your luck mechanisme en dat maakt dat je pech of geluk kunt hebben. Hoever ben jij bereid te gaan? Feit blijft: Kwakzalvers is ontzettend spannend én het zorgt voor hilarische momenten. Het mooiste? Omdat iedereen tegelijk speelt kun je deze deck building game prima met 2, 3 of 4 spelers spelen. Welk aantal je ook kiest, het spel duurt er niet langer door.

Je kunt dit leuke deckbuilding spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Challengers

Challengers Spel: op Tafel

Challengers Spel: Gespeelde Finale

Challengers Spel: Robot in Vlagbezit

Challengers Spel: Aftermath na Duel

Challengers Spel: Kaart in Vlagbezit

Challengers Spel: Tactische Kaarten

Challengers Spel: Kaarten op de Bank

Challengers Spel: A Kaarten Pakken

Challengers Spel: Deck Schudden

Challengers Spel: Kaarten Kiezen

Challengers Spel: Kaart op Aflegstapel Leggen

Challengers Spel: Fan Fiches Pakken

Challengers Spel: Trofee Pakken

Challengers Spel: Verzamelde Trofeeën en Trekstapel

 • Uitgever: 1 More Time Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Partyspel & Deckbuilding

Challengers is een deckbuilder waarin spelers elke ronde tegen een andere speler duelleren. Elke ronde mag je 1 of 2 nieuwe kaarten aan je deck toevoegen en kaarten verwijderen. Daarna ga je vechten tegen je tegenstander.

De aanvaller speelt steeds 1 kaart totdat de gevechtswaarde gelijk of hoger is dan die van de verdediger. Zodra dit gebeurt legt de verdediger alle open kaarten op een plekje op de ‘bank’. Er zijn meerdere kaarten met leuke effecten, die het spel onvoorspelbaarder maken dan je denkt. Als een speler tijdens de aanval geen kaart meer kan spelen óf geen kaarten meer op de bank kan leggen, dan wint de andere speler het duel.

De winnaars van duels krijgen een trofee die een X aantal ‘fans’ waard is. De 2 spelers die na 7 rondes de meeste ‘fans’ hebben duelleren nog één keer tegen elkaar in een allesbepalende finale. De winnaar van de finale is de échte winnaar.

> Lees hier mijn uitgebreide Challengers spel review !

Ik vind Challengers verrassend leuk. Bij deckbuilding denk ik niet direct aan een partygame, al voelt Challengers voor mij wel zo. Het spel is eenvoudig, beurten zijn kort, iedereen speelt tegelijk en je kunt het JUIST met 8 personen doen. De echte hilariteit komt tijdens het trekken van kaarten. Deze draws kunnen voor zowel frustratie alsook euforie zorgen. Ben je bereid om Challengers niet al te serieus te nemen? Dan zorgt deze emotionele rollercoaster op tafel ongetwijfeld voor een leuke avond.

Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar! Je kunt dit deckbuilding spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Hunger

The Hunger Bordspel: op Tafel

The Hunger Bordspel: Terug naar het Kasteel

The Hunger Bordspel: Vampierfiche Verplaatsen

The Hunger Bordspel: Rozen in Labyrinth

The Hunger Bordspel: Missietegels Nemen

The Hunger Bordspel: Verplaatsing Eindigen bij Bonusfiche

The Hunger Bordspel: Jagen

The Hunger Bordspel: Speelgebied met Verteerde Mensen

The Hunger Bordspel: Gespeelde Magische Bondgenoten

The Hunger Bordspel: Gespeelde Kaarten

The Hunger Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 75 minuten
 • Soort spel: Race & Deckbuilding

The Hunger is een deckbuilding spel waarin elke speler een vampier is, die er een nacht op uit gaat om te jagen. Elke ronde speel je 3 kaarten uit je deck. Daarmee mag je een aantal stappen op het bord bewegen én/of eenmalig jagen. Op het bord kun je bonussen, missies en punten verdienen. Tijdens de jacht verzamel je nieuwe kaarten voor je deck: mensen, bondgenoten en extra krachten.

Maar pas op. Na 15 rondes eindigt de nacht en dan moet je als vampier weer terug in het kasteel zijn. Lukt dat niet? Dan verbrand je door de zon en doe je niet meer mee voor de winst. De catch? Mensen leveren punten op, maar zijn niet snel. Ze vertragen je tijdens de terugreis naar het kasteel. Dus… hoever ben jij bereid te gaan? Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide The Hunger bordspel review!

Ik vind The Hunger een bordspel met een intrigerend thema en populaire mechanismen. Het zorgvuldig opbouwen van je deck (je wil niet alle kaarten) is uitdagend, het race element zorgt voor leuke concurrentie en het push your luck mechanisme biedt de nodige spanning. Hoewel de beloning van een gokje wagen groter had mogen zijn (het is immers bloedlink om ver van het kasteel te geraken), stoort het mij niet en blijf ik graag m’n tanden in dit spel zetten!

Je kunt deze spannende deckbuilder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: op Tafel

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Lege Plek op Spelersbord

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Inwoners Doorschuiven

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Spelen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Afleggen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Manuscript Pakken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Arbeiders in Kasteel Plaatsen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Burggraaf bij Burggraaf

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Burggraven bij Elkaar

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Strategie Handelen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Trekken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Inwoner Wegsturen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Schuldkaart Pakken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Verzamelde Schulden en Manuscripten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Soort: Deckbuilding + Area Majority

In Burggraven van het Westelijk Koninkrijk zijn spelers burggraven die loyaal willen lijken aan de koning, maar ook de gunst van de bevolking nodig hebben voor als er een machtswissel valt. Je speelt een onbepaald aantal rondes en in elke ronde komen spelers eenmaal aan de beurt.

Tijdens je beurt leg je een inwonerkaart uit je hand op je spelersbord. Daarna verplaats je jouw burggraaf zoveel stappen als op de gespeelde kaart staat. Vervolgens kan de speler 1 van de 4 hoofdacties uitvoeren: handelen, gebouw bouwen, arbeiders plaatsen of een manuscript schrijven. Indien gewenst mag je een nieuwe inwoner inhuren en handel je botsingen in je corruptie en loyaliteitsgevoel af. Tot slot vul je je hand weer aan met nieuwe inwonerkaarten van je eigen stapel.

Met hun acties zullen spelers schulden krijgen (en eventueel aflossen) en eigendomsaktes ontvangen. Hiermee kunnen de Armoedekaart en Welvaartskaart zichtbaar worden. Zodra dit gebeurt wordt de ronde afgemaakt en is iedereen nog één keer aan de beurt. Daarna eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Burggraven van het Westelijk Koninkrijk review!

Ik vind Burggraven van het Westelijk Koninkrijk een waardig spel om de ‘West Kingdom Trilogie’ (na Architecten van het Westelijk Koninkrijk en Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk) mee af te sluiten. Thematisch misschien wat minder sterk, maar de herkenbare vormgeving en iconografie zal menig fan van de trilogie aanspreken en snel op weg helpen. Hoewel de mechanismen niet vernieuwend zijn, zorgt de ingetogen manier van deckbuilding voor een verfrissend gevoel. Er zit aardig wat interactie in en je kunt elkaar incidenteel zelfs ‘pijn’ doen. Dankzij de verschillende strategieën die je kunt uitproberen staat Burggraven garant voor een hoge herspeelbaarheid. Voor mij een persoonlijke favoriet van de laatste tijd!

Je kunt deze deck building game o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Bitoku

Bitoku Bordspel: op Tafel

Bitoku Bordspel: Gebouw Bouwen

Bitoku Bordspel: Bitoku-Kaart Aanleggen

Bitoku Bordspel: Speelfiguren op Beurtvolgordespoor

Bitoku Bordspel: Pelgrim Verplaatsen op Wegen van Wijsheid

Bitoku Bordspel: Libellen en Mitama Geesten op het Speelbord

Bitoku Bordspel: Woudlocaties en Gebouwen

Bitoku Bordspel: Geplaatste Dobbelstenen

Bitoku Bordspel: Kodama's op Schatten van het Meer Tegel

Bitoku Bordspel: Visioenkaart Pakken

Bitoku Bordspel: Woudacties en Gebouwacties

Bitoku Bordspel: Kristallen op Spelersbord

Bitoku Bordspel: Yokai-kaart Spelen

Bitoku Bordspel: Yokai-Kaart Pakken

Bitoku Bordspel: Gebouw Plaatsen

 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten
 • Soort spel: Dice Placement, Deckbuilding & Set Collection

In Bitoku proberen spelers met behulp van yōkai, kodama’s en pelgrims om de nieuwe Grote Geest van het Woud te worden. Je speelt 4 rondes die elk uit 4 fasen bestaat.

Eerst krijg je inkomsten en neem je yōkai-kaarten van je persoonlijke deck. Daarna gaan spelers om de beurt kaarten spelen op hun tableau en dobbelstenen plaatsen op het speelbord om acties te doen. Zo kun je extra yōkai-kaarten en Bitoku-kaarten nemen, pelgrims laten bewegen, kristallen verzamelen, gebouwen bouwen, itama’s vinden, kodama’s laten bewegen en nog veel meer. Daarna bepaal je de nieuwe spelersvolgorde en tot slot wordt de volgende ronde voorbereid.

Er is echt veel dat je kunt doen en je kunt op veel manieren punten scoren. Je verzamelt een deel tijdens het spel én een deel krijg je aan het einde van het spel. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Bitoku bordspel review !

Ik vind Bitoku een zwaar, strategisch spel dat zich onderscheidt van andere heavy eurogames door een prachtige vormgeving. De hoeveelheid speelmateriaal, de spelregels en het speelbord zijn misschien wat overweldigend, maar het algehele spelverloop is best eenvoudig. Hoewel deckbuilding een klein deel van het spel betreft, vormt het wel de basis van al je acties. En daar zit precies de uitdaging: in de talloze actie-mogelijkheden waar je uit kunt kiezen en de concurrentie (wie eerst komt, eerst maalt) die daar een rol in speelt. Dit is vervelend voor spelers met Analysis Paralysis, maar zorgt wel voor een extreem hoge herspeelbaarheid. What can I say? Je kunt veel ontdekken in de wereld van Bitoku.

Je kunt dit deckbuilding bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Mombasa

Mombasa Bordspel: op Tafel

Mombasa Bordspel: Card Management

Mombasa Bordspel: Ruststapels

Mombasa Bordspel: Inktpotje op Boekhoudspoor

Mombasa Bordspel: Handelsposten op het Speelbord

Mombasa Bordspel: Diamant op het Diamantspoor

Mombasa Bordspel: Boekendisplay

Mombasa Bordspel: Actiekaarten Kopen

Mombasa Bordspel: Munten onder Handelsposten

Mombasa Bordspel: Bonusvelden met Markers

 • Uitgever: The Game Master
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Deckbuilding + Worker Placement + Area Majority

In Mombasa verzamelen jij en je tegenstanders aandelen van handelscompagnieën, die hun hoofdvestiging hebben in Mombasa, Kaapstad, Saint-Louis en Caïro. Vanuit die steden plaatsen jullie handelsposten over het Afrikaanse continent met als doel om het meeste geld te verdienen. Slim boekhouden en diamanthandelaren te vriend houden is ook verstandig. Dat levert namelijk extra geld op, wat je weer kunt investeren in o.a. goederen om te verhandelen, verkenners om handelsposten te plaatsen en extra aandelen. De speler die na 7 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Mombasa bordspel review!

Mombasa is het type spel dat mij aanspreekt. Het is een zwaar strategisch bordspel met diverse actiemogelijkheden en waarbij diverse mechanics voor verschillende mini ervaringen zorgen. ‘Card management’ is wat Mombasa écht uitdagend maakt en daar ligt deckbuilding aan ten grondslag. Welke strategie je het beste kunt volgen wordt wel enigszins gedicteerd door het spelersaantal. Keep that in mind.

Je kunt dit deckbuilding spel online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik verschillende soorten deck building games op een rij gezet. Bij een enkeling draait alles om deckbuilden, bij de ander is het een (relatief) klein onderdeel van het spel. Er zijn er nog wel meer te noemen, maar dit zijn in ieder geval wat deckbuilders die hier goed in de smaak vallen!

Wat vind jij goede deckbuilding spellen? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *