De 8 Leukste Puzzelspellen voor Kinderen, Volwassenen én Ouderen!

8 Denkspellen & Puzzelspellen voor Kinderen, Volwassenen en Ouderen!

Hmm… Ah! Onee… Pff… Grr… Ah! Yes… Nee, toch niet. Aaargh!

Hoewel puzzelspellen je hersenen kunnen pijnigen, haal ik er zelf veel plezier uit. En om eerlijk te zijn: ik vind ze ook verslavend. Want ja, leg je de hersenkraker na de oplossing aan de kant of maak je er stiekem toch nog eentje?

Als je zoals mij bent vergrijp je jezelf snel aan zo’n puzzelspel en dan voel je ‘m al aankomen… alle opdrachten zijn gemaakt en dan heb je een nieuwe breinbreker nodig. Maar welke kies je dan?

Speciaal daarvoor vind je in dit blog een overzicht van 8 leuke puzzelspellen. De meeste zijn voor volwassenen en ouderen (ook senioren ;)), maar ik heb er ook een paar ingezet die juist voor kinderen zijn gemaakt!

Puzzelspel #1: Brains: De Japanse Tuinen

 • Denkspel: Brains - De Japanse TuinenUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Van 8 tot 99 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 5 tot 20 Minuten
 • Soort Spel: Puzzelspel

Dit solitaire puzzelspel bestaat uit een spelregelboekje, een overzicht met tips en oplossingen, 7 unieke tuintegels én natuurlijk 25 dubbelzijdige tuinkaarten waar je de puzzels opmaakt. Er zijn dus 25 x 2 = 50 unieke opdrachten. De moeilijkheidsgraad loopt van makkelijk naar moeilijk.

Voor elke opdracht leg je een tuinkaart neer. Hiermee wordt het kader van de Japanse Tuin weergegeven. Tevens staan er diverse symbolen langs het kader van de tuin. Op basis van die symbolen dien je de tuintegels in het veld te leggen. De inrichting moet aansluiten bij de symbolen langs de rand. En daar komt het puzzelelement bij kijken. Succes met het vinden van die ene oplossing.

De Japanse Tuinen uit de Brains serie van 999Games is een IQ Puzzel die de puzzelaar onder ons absoluut veel spelplezier biedt. Het is vooral geschikt voor oudere kinderen, volwassenen en ouderen. Het puzzelspel is compact vormgegeven en het bestaat niet uit al teveel onderdelen. Daardoor is er niet veel voorbereiding nodig en kun je het makkelijk even opzij schuiven en later verder spelen!

Je kunt Brains De Japanse Tuinen bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet deze hersenkraker eruit:

Denkspel: Brains - De Japanse Tuinen Speelbord

Puzzelspel #2: Nmbr 9

 • Denkspel: Nmbr 9Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Van 8 tot 99 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 tot 4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Soort Spel: Puzzelspel

Bij de aanschaf van dit puzzelspel krijg je 1 spelregelboekje, 20 cijferkaarten en 80 cijfertegels. Op cijferkaarten staan de getallen 0 t/m 9 elk twee keer. Op de cijfertegels staan de getallen 0 t/m 9 elk 8 keer. Elk cijfer heeft zijn eigen vorm en er zijn dus 8 verschillende vormen.

Als je aan de beurt bent trek je een cijferkaart. Hierop staat een nummer. Daar pak je vervolgens het cijfertegeltje van en die leg je voor je neer. Elk volgende tegeltje dat je pakt moet je een ander tegeltje leggen dat al voor je ligt. Zo maak je eigenlijk je eigen puzzel. Probeer zo efficiënt mogelijk te puzzelen, want gaten leveren minpunten op. Bovendien krijg je extra punten als je puzzelstukjes hoger legt (en dat kan het beste op een puzzellaag zonder gaten).

Nmbr 9 is echt een breinpuzzel voor meer personen, al kun je het ook alleen doen. Deze hersenkraker is compact en bestaat uit niet veel onderdelen. Je kunt het dus makkelijk in een reistas doen en meenemen op vakantie. Met name het feit dat je het met meer spelers kunt doen (en die zijn er niet veel) maakt dit voor mij een noemenswaardig puzzelspel voor dit blog.

Je kunt Nmbr 9 bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo zien de cijfertegels van dit puzzelspel eruit:

Denkspel: Nmbr 9 Speelbord

Puzzelspel #3: Drie Kleine Biggetjes Deluxe

 • Denkspel: Drie Kleine Biggetjes DeLuxeUitgever: SmartGames
 • Leeftijd: Van 3 tot 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Puzzelspel

In de doos van dit puzzelspel voor kinderen vind je een boekje met spelregels, 48 opdrachten en bijbehorende oplossingen. Daarnaast krijg je een speelbord, 3 puzzelstukken (met de huisjes van de biggen), 3 biggetjes en een wolf. Om het sprookjeskarakter van het thema te benadrukken, krijg je er zelfs nog een leuk prentenboek bij! Hierin staat het verhaal van de Grote Boze Wolf die een voor een probeert de huisjes van de biggetjes omver te blazen.

Je kiest steeds een opdracht en plaatst de biggetjes zoals aangegeven op het speelbord. Vervolgens dien je de 3 puzzelstukjes om de biggen heen te plaatsen. Van dit scenario zijn 24 opdrachten. Er zijn er ook 24 waarbij je de wolf gebruikt. Bij deze varianten plaats je én de biggetjes én de wolf op het speelbord. Nu moet je alle puzzelstukjes zó op het bord plaatsen, dat de biggetjes veilig en wel in hun huisje zitten.

Ik vind het geniaal dat er puzzelspellen als deze zijn voor kinderen vanaf 3 jaar. Dat betekent dat peuters, kleuters én kinderen die net op de basisschool zitten ook hun ruimtelijk inzicht, planningskills en logisch denkvermogen kunnen trainen. Daarbij zorgt het sprookjesthema ervoor dat dit puzzelspelletje boeiend blijft voor kinderen!

Je kunt Drie Kleine Biggetjes Deluxe bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet deze IQ Puzzel voor kinderen eruit:

Denkspel: Drie Kleine Biggetjes DeLuxe Speelmateriaal

Puzzelspel #4: Doornroosje Deluxe

 • Denkspel: Doornroosje DeluxeUitgever: SmartGames
 • Leeftijd: Van 3 tot 7 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 5-10 Minuten
 • Soort Spel: Doolhofspel

Wanneer je de doos van dit puzzelspelletje opent vind je een kader, 4 doolhofstukken, een prins en prinses, een kasteel én een draak. Er zit een boekje bij met 60 opdrachten. Daarvan zijn er 30 zonder draak en 30 met draak. De mooie bonus is een prentenboek over Doornroosje! Leuk voor de ontspanning achteraf ;).

Elke opdracht vraagt je om de 4 doolhofstukken op een bepaalde manier in het kader te leggen. Vervolgens plaats je het kasteel met de prinses erbij. Daarna is het aan het kind om met de prins bij de prinses te komen en het doolhof op te lossen. Speel je met de draak? Dan is de opdracht juist om de draak zó in het doolhof te plaatsen dat de prins nooit bij de prinses kan komen.

Dit puzzelspel voor kinderen is een echte breinbreker, maar dit keer zonder puzzelen. Doornroosje Deluxe is een puzzelspel waar kinderen plezier uithalen (want ja, een draak, prins en prinses, need I say more?) én iets van kunnen leren. Ruimtelijk inzicht en oog-hand coördinatie worden goed getraind. Mocht je een puzzelspelletje voor je kind zoeken, maar een keer géén puzzelspel willen? Dan is Doornroosje zeker een optie. En gezien de leeftijd is dit puzzelspel uitermate geschikt voor peuters, kleuters en kinderen die naar de lagere school gaan.

Je kunt Doornroosje Deluxe bestellen op bol.com.

Zo ziet dit puzzelspel voor kinderen eruit:

Denkspel: Doornroosje Deluxe Spelmateriaal

Puzzelspel #5: IQ Puzzler Pro

 • Denkspel: IQ Puzzler ProUitgever: SmartGames
 • Leeftijd: Vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: IQ Puzzel

Bij dit puzzelspel krijg je een dubbelzijdig speelbord (verpakt in een handig doosje), 12 gekleurde puzzelstukken en natuurlijk een boekje met 120 opdrachten en oplossingen. Er zijn opdrachten in 2D waarbij je in de breedte werkt. Daarnaast zijn er ook opdrachten in 3D, waar je de hoogte in moet!

Voor elke opdracht leg je enkele puzzelstukken neer zoals het boekje laat zien. Vervolgens aan jou de taak om de puzzel af te maken. Bij de 2D opdrachten dien je het hele oppervlak te vullen. Bij de 3D puzzels dien je een piramide te bouwen.

IQ Puzzler Pro is niet alleen een leuk puzzelspel voor kinderen, maar ook zeker voor de ouderen, zoals volwassenen en bejaarden. Ook de laatste zullen ondervinden dat dit een leuke bezigheid is. Een groot voordeel is het handzame, compacte formaat. Daardoor kun je het prima meenemen op reis of vakantie. Een leuke hersenkraker waar je ook bent!

Je kunt IQ Puzzler PRO bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet deze IQ Puzzel eruit:

Denkspel: IQ Puzzler Pro Speelmateriaal

Puzzelspel #6: Logic Cards

 • Denkspel: Logic CardsUitgever: Brain Games
 • Leeftijd: Vanaf 12 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Soort Spel: puzzelspel

Verpakt in een supercompact doosje, vind je 53 opdrachtkaarten. Op elke kaart staat één opdracht die je, waar je ook bent, even kunt oplossen. Er zijn 5 verschillende moeilijkheidsgraden. In principe staat er op elke kaart een reeks die je moet oplossen. Welk symbool hoort erbij? Welk getal komt er nu? Dat soort dingen.

Het grootste voordeel van dit puzzelspelletje is hoe klein het is. Je stopt het doosje gewoon in je zak en kunt overal mee naartoe nemen. Een toffe feature is dat je de oplossingen met de app op je telefoon of tablet kun controleren. Je krijgt hier dan fraaie animaties bij te zien. Bovendien zijn er al meerdere versies van dit IQ spel uitgekomen. Zo is er ook een variant speciaal voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

Je kunt Logic Cards bestellen op bol.com.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van de kaartjes met opdrachten:

Denkspel: Logic Cards Voorbeelden

Puzzelspel #7: Houten & Metalen Breinbrekers

 • Denkspel: Metalen BreinbrekersUitgever: Huzzle Cast Puzzles, Longfield Games en Eureka Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Puzzelspel

Dit soort puzzelspellen mogen natuurlijk niet ontbreken in dit blog. Handzaam en bestaande uit 2 of meer onderdelen die je uit elkaar of in elkaar moet krijgen. Soms moet je op een bepaalde manier klikken, draaien of schuiven. Het is helemaal aan jou om dit uit te proberen.

Een groot voordeel is: dit soort breinpuzzels zien er gaaf uit en er zijn veel van dit soort puzzels verkrijgbaar. Het nadeel is dat het wel een beetje prijzig is. En als je de oplossing eenmaal doorhebt, is de lol er wellicht van af. Mijn vrouw gebruikt dit soort puzzels overigens in haar praktijk. Zo kunnen elke keer weer andere kinderen de puzzels proberen te maken. Krijg je dus veel mensen over de vloer, dan wordt het weer interessanter.

> Bestel Metalen Breinbrekers op bol.com!

> Bestel Houten Breinbrekers op bol.com!

> Bestel Breinbreker verzamelboxen op bol.com!

Bij deze laatste betaal je naar verhouding wat minder en heb je met één aankoop wat meer van deze iq puzzels.

Hieronder zie je enkele van deze puzzels:

Denkspel: Metalen Breinbrekers Voorbeelden

Puzzelspel #8: Rubik’s Cube 3×3

 • Denkspel: Rubik's CubeUitgever: Jumbo
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: Variabel
 • Soort Spel: Denkpuzzel

De klassieker der puzzelspellen: de Rubik’s Kubus. Het enige dat je met deze denkpuzzel krijgt is de kubus, maar meer heb je niet nodig. Pure eenvoud kan ook vermakelijk zijn ;). Je kunt elke rij en elke kolom draaien. Hierdoor ontstaan werkelijk miljarden combinaties, maar de juiste combinatie is dat elke zijkant uit één kleur bestaat.

Er zijn trouwens veel meer varianten uitgebracht dan alleen de 3×3. Hoewel deze het meest populair is, is de 2×2 het perfecte instapmodel en zijn een 4×4 of 5×5 wat moeilijker.

Ik denk dat dit de meest bekende breinbreker is. En hoewel velen puzzelaars ‘m wellicht al hebben, vind ik dat hij niet mag ontbreken in m’n blog. Voordelen: de puzzel is compact (slechts 1 onderdeel), ligt lekker in de hand én is geschikt voor jong en oud! Of je nu je neefje van 9 wil bezighouden, je moeder iets te doen wil geven óf je opa een nieuwe hobby wil laten proberen, de Rubik’s Cube is the way to go.

Je kunt Rubik’s Cube bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

De kubus in actie:

Denkspel: Rubik's Cube - De Kubus

Nu ben jij aan de beurt!

Ik kan nog veel langer nadenken over extra puzzelspelletjes voor in dit blog. Maar met bovenstaande heb ik je vast al wat leuke ideeën gegeven. Heb jij zelf nog tips voor echt leuke puzzelspelletjes? Of het nu breinbrekers, iq puzzels of puzzelspellen zijn, ik hoor ze graag in een reactie!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *