De 10 Leukste Dobbelspellen voor 2 Personen!

Leuke Dobbelspellen voor 2 Personen

Vrienden, vader en zoon, moeder en dochter, opa of oma met kleinkind, een verliefd koppel… wat de samenstelling van het duo ook is, er zijn veel mensen die graag spelletjes spelen met z’n tweeën.

Daarom vind je in dit blog 10 leuke dobbelspellen voor 2 personen. Ze gaan van klein naar groot en van makkelijk naar moeilijk, dus er zit voor ieder wat wils bij!

Voordat je begint met lezen: de meeste dobbelspellen voor 2 personen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met dobbelspelletjes voor 2 spelers toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Marabunta

Marabunta Spel: op Tafel

Marabunta Spel: Dobbelstenen Gooien

Marabunta Spel: Twee Groepen Vormen

Marabunta Spel: Beschikbare Groepen

Marabunta Spel: Groep Kiezen

Marabunta Spel: Getal Noteren

Marabunta Spel: Gebied Vernietigen

Marabunta Spel: Doosjes en Cupcakes

Marabunta Spel: Speelveld

Marabunta Spel: Punten per Gebied

Marabunta Spel: Gescoorde Punten

Marabunta is een dobbelspel voor 2 personen waarbij I Cut, You Choose wordt gecombineerd met Area Majority. Spelers zijn na elkaar actieve speler. De actieve speler gooit de dobbelstenen en verdeelt ze in 2 groepen. De passieve speler kiest een groep dobbelstenen, handelt deze af en daarna doet de actieve speler hetzelfde met de overgebleven groep. Met dobbelstenen kun je getallen in gebieden op het speelbord zetten, kratjes afstrepen voor bonussen én een bepaald gebied meer waard maken. Tijdens het spel verdien je – mede door cupcakes – al punten. Als het spel eindigt kijk je per gebied welke speler de hoogste som van alle getallen in dat gebied heeft. Hij of zij krijgt nog zoveel punten als het gebied waard is. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ik vind Marabunta een spel dat er niet bovenuit springt, maar wat het doet, doet het goed. Hoewel het thema ver te zoeken is, is het een nette productie in een compact doosje. Het I Cut, You Choose mechanisme geeft beide spelers elke ronde een dilemma. “Welke setjes ga ik maken?” en “Welk setje ga ik kiezen?” Daarbij vind ik het leuk om zelf setjes te maken. Ik vind het alleen nóg leuker om de ander in zijn of haar beurt te zien worstelen bij het verdelen van de dobbelstenen. Area Majority is een interessante toevoeging aan dit tweespeler-spel (ik kan alleen Kahuna bedenken die dat ook heeft). Ondanks de geluksfactor van de dobbelstenen, zorgt het gedeelde speelveld toch voor een tactisch duel. Dat je met twee verschillende speelvelden kunt spelen is absoluut een pre.

Je kunt dit dobbelspelletje voor 2 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

Regenwormen is een van de meest populaire dobbelspellen van Nederland. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Dit is een van de meest toegankelijke dobbelspellen voor 2 personen in dit blog. Er is sprake van een hoge geluksfactor, maar die maakt juist dat iedereen zou kunnen winnen. Funfact: Ik heb Regenwormen nog met m’n vrouw gespeeld vlak voordat ze ging bevallen van onze dochter. Uiteraard heb ik haar laten winnen (riiiiight, Hans), maar het laat zien dat dit een geschikt dobbelspelletje voor koppels is ;).

Je kunt dit leuke dobbelspel voor 2 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Eigenlijk kun je Qwixx met elk spelersaantal spelen, maar met 2 spelers werkt het net zo goed. Het mooie aan Qwixx is dat, ook al is het niet jouw beurt, jij ook de kans hebt om iets aan te kruisen. Hierdoor blijven spelers gedurende het spel betrokken. Zeker met z’n tweeën is er dan weinig downtime. Het kan ook niet anders of Qwixx is al sinds 2012 een van de populairste dobbelspellen voor 2 personen en ik denk dat het dat nog jaren zal blijven!

Je kunt dit leuke dobbelspel voor 2 spelers o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Clever

Clever Dobbelspel: op Tafel

Clever Dobbelspel: Gekozen Dobbelstenen

Clever Dobbelspel: Dobbelstenen op Schaaltje

Clever Dobbelspel: Groen, Oranje en Paars Gebied

Clever Dobbelspel: Geel en Blauw Gebied

Clever Dobbelspel: Eindscores

Clever Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

Als je aan de beurt bent dobbel je drie keer en kies je maximaal 3 dobbelstenen. Daarna mogen de passieve spelers ook nog een dobbelsteen kiezen. Zodra je een dobbelsteen kiest, moet je een kruisje of cijfer zetten op je scoreformulier in het vak van dezelfde kleur als de dobbelsteen. Veel vakjes geven specifieke bonussen, waardoor leuke kettingreacties kunnen ontstaan. De speler die na een bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever review !

Clever vind ik zo knap bedacht. Het is echt heerlijk als er kettingreacties je scoreformulier ontstaan. Als je dit spel met 2 spelers speelt heb je iets meer controle op het spel dan bij 3 of 4 spelers. Dit komt omdat je meer rondes en dus ook meer beurten hebt waarin jij dobbelstenen mag kiezen. Bovendien blijven spelers, net als bij Qwixx, altijd betrokken en is er relatief weinig downtime. Wederom een aanrader voor twee personen dus!

Je kunt dit dobbelspelletje voor 2 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

Als je aan de beurt bent dobbel je met 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker). De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij mensen die minder vaak spellen spelen. Wanneer je dit dobbelspel met 2 personen doet heb je ook meer grip op het spel dan wanneer je het met meer spelers doet. Simpelweg omdat je extra beurten hebt. En kun je nog wat tips gebruiken? Lees dan m’n Keer op Keer tactieken.

Je kunt dit leuke dobbelspel voor twee o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bresk!

Bresk! Dobbelspel: op Tafel

Bresk! Dobbelspel: Dobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Aflabetdobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Dobbelstenen

Bresk! Dobbelspel: Zelfde Letters op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Andere Woorden op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Eindscores

  • Uitgever: Jumbo
  • Aantal spelers: 2-5 Personen
  • Speelduur: 30 Minuten
  • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
  • Soort: Taalspel

Bresk! is een dobbelspel waarin je woorden gaat vormen op je scorevel. Elke beurt gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Is het resultaat een 1, 2 of 3? Dan verzint de actieve speler respectievelijk 1, 2 of 3 letters (inclusief spaties). Iedereen vult deze letters in, in zijn of haar scoreveld. Is het resultaat Bresk!? Dan wordt de alfabetdobbelsteen gegooid en die bepaalt de letter die moet worden ingevuld. Zodra alle vakjes zijn ingevuld krijg je punten voor je woorden (gescheiden door spaties). De speler met de meeste punten wint.

Met de meeste roll & writes moet je vakjes inkleuren, kruisjes zetten of cijfers invullen. En daarom vind ik Bresk! zo leuk, want je werkt nu een keer met letters. Bresk! is zo’n spel dat moeilijker wordt naarmate je het met meer spelers doet. Dat wil niet zeggen dat het met twee spelers super makkelijk is. Je kunt zelf misschien wat meer letters kiezen, maar je zult continu blijven afwegen welke woorden je gaat maken. Ga je voor korte of juist lange woorden?

Je kunt dit leuke dobbelspel voor 2 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Railroad Ink

Railroad Ink: Natuurgroene Versie op Tafel

Welke Railroad Ink uitbreiding?

Railroad Ink: Dobbelstenen van Uitbreidingen

Railroad Ink: Dobbelstenen Gooien

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Vulkanen

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Meteoren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Rivieren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Meren

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Wandelpaden

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Bossen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Woestijnen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Ravijnen

Elke ronde worden alle witte (en eventueel 2 gekleurde) dobbelstenen geworpen. Daarna moet iedereen, conform enkele regels, de resultaten (wegen, spoorwegen, stations, enzovoorts) op hun scoreformulier tekenen. Na X aantal rondes scoor je punten voor verbonden uitgangen, je langste snelweg, je langste treinspoor en elk centrale veld dat je ingekleurd hebt. Onjuiste eindes leveren minpunten op. De speler met de meeste punten wint!

Blauw en rood zijn voor beginners. Groen en geel bieden meer uitdaging.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Railroad Ink review !

Railroad Ink is het meest veelzijdige dobbelspel dat ik ken. In elk doosje zit al wat variatie, maar door de vele uitbreidingen kun je eindeloos blijven variëren. De blauwe en rode edities zijn met 2 spelers vriendelijk van aard. Je bent gewoon met je eigen project bezig. De groene en gele edities brengen wat meer concurrentie. Daar heb je namelijk 3 doelen waarmee je extra punten kunt halen. Nouja, alleen de speler die de doelen als eerste haalt ;).

Je kunt deze leuke dobbelspellen voor 2 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Trek 12: Amazonië

Trek 12 Amazonië: op Tafel

Trek 12 Amazonië: Dobbelstenen Gooien

Trek 12 Amazonië: Dobbelstenen

Trek 12 Amazonië: Nadenken over Beurt

Trek 12 Amazonië: Veld Met Boot Aankruisen

Trek 12 Amazonië: Getal Invullen

Trek 12 Amazonië: Piranha Inkleuren

Trek 12 Amazonië: Gevaar Aankruisen

Trek 12 Amazonië: Observatiekaart Omdraaien

Trek 12 Amazonië: Potje met 2 Spelers

Trek 12 Amazonië: Eindscore

Trek 12 Amazonië: Envelop Open Maken

Je gooit elke beurt met 2 dobbelstenen. Vervolgens kiest elke speler een optie: de laagste waarde, de hoogste waarde, het verschil, de som of het product. Elke optie mag je gedurende het spel maar 4x kiezen. De gekozen waarde vul je in op een cirkel van je scoreformulier (grenzend aan een andere ingevulde cirkel). Zo vorm je sporen (oplopende waardes) en zones (gelijke waardes). Tegelijkertijd kun je dieren en planten observeren met bepaalde getallen. De speler die na 20 rondes de meeste punten heeft wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Trek 12: Amazonië review !

Het aantal spelers maakt bij Trek 12 eigenlijk niet uit, want iedereen speelt met dezelfde dobbelstenen. Toch vind ik dat deze niet mag ontbreken in m’n lijst met dobbelspellen voor 2 spelers. De reden is tweeledig. Ten eerste is het uniek dat je via rekensommen jouw gewenste resultaat uit een dobbelsteencombinatie moet kiezen. Ten tweede is het uniek dat je, naarmate het spel vordert, enveloppen mogen openen met leuke verrassingen. Zo blijft het spel fris en uitdagend!

Je kunt dit leuke dobbelspel voor 2 spelers o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Riverside

Riverside Spel: op Tafel

Riverside Spel: Dobbelstenen Gooien

Riverside Spel: Dobbelstenen bij Kapiteinstegel

Riverside Spel: Cruiseschip Verplaatsen

Riverside Spel: VIP-Voordeel Gebruiken

Riverside Spel: Vuursymbolen Aankruisen

Riverside Spel: Stoelen Aankruisen

Riverside Spel: Bonus Activeren

Riverside Spel: VIP-Stoel Aankruisen

Riverside Spel: Ticket Aankruisen

Riverside Spel: Modulair Speelbord

Riverside is een dobbelspel met een speelbord dat altijd weer anders is. Spelers volgen een riviercruise door een regio nabij de Poolcirkel. Elke beurt worden dobbelstenen gegooid, verplaatst het schip vooruit, kruisen spelers vakjes aan van één kleur en mogen spelers op excursie bij een locatie in de buurt van het schip. Met kruisjes verdien je bonussen, punten en tickets. Bij excursies leveren tickets van dezelfde kleur punten op. Zodra het schip rond is eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Riverside review !

Wat ik leuk vind aan Riverside, is dat het speelbord altijd weer anders is. Beide spelers maken een vriendelijke tocht, want je kunt elkaar niet dwarsbomen. Hoewel iedereen moet roeien met dezelfde riemen, zul je snel genoeg een andere koers varen dan je tegenstanders. Bovendien zorgt het modulaire bord niet alleen voor een leuke ’table presence’, maar ook voor een hogere herspeelbaarheid omdat er niet één leidende strategie is.

Je kunt dit leuke dobbelspel voor 2 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Machi Koro

Machi Koro Spel: op Tafel

Machi Koro Spel: Complete Stad

Machi Koro Spel: Muntjes

Machi Koro Spel: Dobbelstenen

Machi Koro Spel: Restaurant

Machi Koro Spel: Supermarkt en Bos

Machi Koro Spel: Gedraaide Speciale Gebouwen

Machi Koro Spel: Gebouwen in Stad

In Machi Koro wordt elke beurt met 1 of 2 dobbelstenen gegooid. Als het aantal ogen overeenkomt met één of meer van jouw gebouwen, krijg je daar inkomsten (muntjes) voor. Met die muntjes mag je elke beurt 1 nieuw gebouw kopen. Die levert je de volgende beurten dus ook weer wat nieuws op. De speler die als eerste 4 speciale gebouwen weet te kopen, wint het spel.

Hoewel Machi Koro meer speelmateriaal bevat (vooral kaarten), werkt het principe nog steeds met dobbelen. Wat ik waardeer aan dit spel is dat het een wat ‘groter’ spel is en dat het, ondanks de grootte, toch overzichtelijk blijft. Je kunt echt iets opbouwen. Na het dobbelen krijg je geld en daarmee koop je nieuwe kaarten die bij volgende worpen weer extra geld kunnen opleveren. Met 2 spelers is er weinig downtime en speelt hij lekker weg. Daarom een vermelding in dit blog met dobbelspellen voor twee.

Je kunt dit dobbelspel voor z’n tweeën online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sagrada

Sagrada Spel: op Tafel

Sagrada Spel: Geworpen Dobbelstenen

Sagrada Spel: Gevuld Spelerstableau

Sagrada Spel: Spelerstableeau aan het einde van het spel

Sagrada Spel: Gebruikte Gereedschapskaarten

Sagrada Spel: Publieke Doelkaarten

Sagrada Spel: Rondespoor

Sagrada Spel: Scorebord

Sagrada Spel: Buidel met Dobbelstenen

  • Uitgever: Floodgate Games
  • Aantal spelers: 1-4 Personen
  • Speelduur: 30 Minuten
  • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
  • Soort: Dobbelspel + Pattern Building + Set Collection

Sagrada is het meest uitgebreide dobbelspel in dit blog. Elke ronde worden er dobbelstenen gegooid en kiezen spelers er eerst met de klok mee één uit en vervolgens nog één maar dan tegen de klok in. Gekozen dobbelstenen plaats je in je tableau conform bepaalde regels. Je kunt enkele malen de hulp inschakelen van gereedschapskaarten. Uiteindelijk wil je de dobbelstenen op je tableau afstemmen met je persoonlijke- en publieke doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Sagrada spel review !

Het is zo helder als glas: Sagrada is echt een geweldig dobbelspel en behoort zonder twijfel tot een van de beste dobbelspellen. Het is toegankelijk, een lust voor het oog én het biedt erg veel mentale uitdaging. Groot pluspunt is dat potjes meestal niet zo lang duren. Vergelijkbaar met een klein dobbelspelletje. Het grootste voordeel is misschien wel dat de herspeelbaarheid zo hoog ligt als de hoogste toren van Sagrada Familia in Barcelona!

Je kunt dit leuke dobbelspel voor 2 spelers o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse dobbelspellen voor 2 personen met je gedeeld. De meeste dobbelspelletjes zijn ook geschikt om alleen- of met meer spelers te doen, maar ze werken ook goed met z’n tweeën.

Wat vind jij nou een leuk dobbelspel voor 2 personen? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *