De 18 Leukste Dobbelspellen van dit moment (zowel volwassenen als kinderen)!

Leuke, Populaire en Beste Dobbelspellen!

Dobbelspellen zijn relatief goedkoop, compact van formaat en, door de relatief eenvoudige spelregels, toegankelijk voor jong en oud. Waar vroeger vooral Yahtzee hét populaire dobbelspel was, kent de markt tegenwoordig veel meer leuke dobbelspelletjes.

In dit blog werp ik een dobbelsteen, eh, blik, op de 18 leukste, meest populaire en misschien wel beste dobbelspellen van dit moment. De meeste dobbelspelletjes zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Voordat je begint met lezen: enkele dobbelspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik heb de spellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige dobbelspelletjes voor in dit blog vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Het fijne aan Qwixx is niet per se dat het makkelijk is, maar juist dat elke speler elke beurt betrokken blijft. Als een ander speler dobbelt, mag jij als passieve speler óók iets wegstrepen als je wil. Hierdoor blijf je goed geboeid tijdens het spel. Qwixx is daarmee niet alleen perfect meer spelers, maar ook voor spelers die niet zo vaak spelletjes doen. Zelfs m’n moeder (en die vindt spellen niet leuk) vindt dit geweldig.

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Clever

Clever Dobbelspel: op Tafel

Clever Dobbelspel: Gekozen Dobbelstenen

Clever Dobbelspel: Dobbelstenen op Schaaltje

Clever Dobbelspel: Groen, Oranje en Paars Gebied

Clever Dobbelspel: Geel en Blauw Gebied

Clever Dobbelspel: Eindscores

Clever Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je drie keer en kies je maximaal 3 dobbelstenen. Daarna mogen de passieve spelers ook nog een dobbelsteen kiezen. Zodra je een dobbelsteen kiest, moet je een kruisje of cijfer zetten op je scoreformulier in het vak van dezelfde kleur als de dobbelsteen. Veel vakjes geven specifieke bonussen, waardoor leuke kettingreacties kunnen ontstaan. De speler die na een bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever review !

Clever vind ik zelf een van de leukste dobbelspellen (al ben ik na zoveel jaar wel uitgekeken op deel 1 – gelukkig heb je ook nog Clever Junior, Dobbel Zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4 Ever). Net als bij Qwixx blijven spelers voortdurend betrokken bij het spel. Clever onderscheid zich daarnaast met de spectaculaire kettingreacties die je kunt maken. Toppertje hoor!

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je met 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker). De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij mensen die minder vaak spellen spelen. Bovendien doet het spel haar naam eer aan: doordat er niet één leidende strategie is verveelt het niet snel en wil je al snel nog een keer :). Misschien wel een van de beste dobbelspellen ooit!

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Perudo

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

NB: De foto’s hierboven zijn van de Jumbo Pack. Deze versie kun je met maar liefst 10 man spelen!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Blufspel / Partyspel

Perudo is een dobbelspel met kansberekening, gokken en bluf. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een leuk dobbelspelletje, vooral voor volwassenen. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen staan centraal en geven het een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Zien jij en je spellengroep dat wel zitten? Dan zal Perudo bij jullie ongetwijfeld voor een hilarische avond zorgen!

Je kunt dit leuke dobbelspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Pincode

Pincode Dobbelspel: op Tafel

Pincode Dobbelspel: Code Samenstellen

Pincode Dobbelspel: Code Maken

Pincode Dobbelspel: Deduceren

Pincode Dobbelspel: Code Invoeren

 • Uitgever: Blackhouse Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Puzzelspel + Deductie

In Pincode moet je jouw code kraken. Tijdens een beurt werpt de actieve speler de dobbelstenen en vormt een 4-cijferige code die iedereen noteert. De code wordt in de app ingevuld waarna alle spelers te zien krijgen hoeveel getallen er op de juiste plek staan en hoeveel niet. Nu mag iedereen puzzelen om zijn of haar code te ontdekken. Dit kost tijd. Stop je met puzzelen? Druk dan op de knop. Zodra iedereen is gestopt mag de volgende speler gooien, enzovoorts. De speler die als eerste de code kraakt, wint het spel.

Pincode is een moderne, innovatieve variant van Mastermind. En ik moet zeggen, die bevalt goed. Door het gebruik van de app kan elke speler meedoen en kun je het zelfs solo spelen. Immers, de app controleert en niet iemand anders. De app werkt gebruiksvriendelijk en ook het speelmateriaal is verder top. Uitermate geschikt voor volwassenen, maar ook zeker te doen met oudere kinderen. Het kan af en toe voorkomen dat je een nutteloze worp hebt, maar dat heeft hier niet afgedaan aan het speelplezier!

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com.

Railroad Ink

Railroad Ink: Natuurgroene Versie op Tafel

Welke Railroad Ink uitbreiding?

Railroad Ink: Dobbelstenen van Uitbreidingen

Railroad Ink: Dobbelstenen Gooien

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Vulkanen

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Meteoren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Rivieren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Meren

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Wandelpaden

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Bossen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Woestijnen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Ravijnen

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen (Red & Blue) en 1-4 (Green & Yellow)
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Elke ronde worden alle witte (en eventueel 2 gekleurde) dobbelstenen geworpen. Daarna moet iedereen, conform enkele regels, de resultaten (wegen, spoorwegen, stations, enzovoorts) op hun scoreformulier tekenen. Na X aantal rondes scoor je punten voor verbonden uitgangen, je langste snelweg, je langste treinspoor en elk centrale veld dat je ingekleurd hebt. Onjuiste eindes leveren minpunten op. De speler met de meeste punten wint!

Blauw en rood zijn voor beginners. Groen en geel bieden meer uitdaging.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Railroad Ink review !

Ik vind Railroad Ink een toegankelijke en bovendien veelzijdige roll & write. Het spelverloop is erg eenvoudig en iedereen is altijd aan de beurt. In één doosje zit al wat variatie. Door extra uitbreidingen kun je nóg meer variëren. En dan kun je ook nog eens edities combineren om het met meer spelers te doen en/of andere spelmodi te proberen. De enige die ik Railroad Ink niet zou aanraden zijn spelers die de fijne motoriek niet onder controle hebben (anders wordt het een kliederboel op je tableau).

Je kunt deze leuke dobbelspellen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bresk!

Bresk! Dobbelspel: op Tafel

Bresk! Dobbelspel: Dobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Aflabetdobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Dobbelstenen

Bresk! Dobbelspel: Zelfde Letters op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Andere Woorden op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Eindscores

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Roll & write / Taalspel

Bresk! is een dobbelspel waarin je woorden gaat vormen op je scorevel. Elke beurt gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Is het resultaat een 1, 2 of 3? Dan verzint de actieve speler respectievelijk 1, 2 of 3 letters (inclusief spaties). Iedereen vult deze letters in, in zijn of haar scoreveld. Is het resultaat Bresk!? Dan wordt de alfabetdobbelsteen gegooid en die bepaalt de letter die moet worden ingevuld. Zodra alle vakjes zijn ingevuld krijg je punten voor je woorden (gescheiden door spaties). De speler met de meeste punten wint.

Met de meeste roll & writes moet je vakjes inkleuren, kruisjes zetten of cijfers invullen. En daarom vind ik Bresk! zo leuk. Je werkt nu een keer met letters. Bij dit dobbelspel ben je voortdurend aan het afwegen. Ga je voor de makkelijkere, korte woorden (waarmee je minder punten kunt verdienen) of voor de moeilijkere, lange woorden (waarmee je meer punten kunt verdienen)? Ik kan Bresk! echt aanraden aan liefhebbers van taalspellen. Iets meer geschikt voor volwassenen, maar ook zeker te proberen voor kinderen.

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Pick a Pen: Tuinen

Pick a Pen Tuinen: Scoreformulier Ingevuld

Pick a Pen Tuinen: Potloden Gooien

Pick a Pen Tuinen: Vakjes Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 1 Bonus Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 2 Bloem Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 2 Bonus voor Bloemen

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Boom Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Bonus voor Kleur

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Boom Kleuren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Met Pick a Pen gooi je 5 gekleurde potloden met op elke zijde een waarde (zoals een dobbelsteen). De startspeler kiest één potlood en kleurt daarmee op basis van de kleur en waarde iets in op zijn of haar scoreformulier. Daarna kiest de volgende speler een potlood. Zijn ze op? Dan gooit de speler die geen potlood meer kon kiezen alle potloden opnieuw en kiest er weer eentje. Enzovoorts. Bij Pick a Pen Tuinen probeer je vakjes zo efficiënt mogelijk in te kleuren. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Pick a Pen Tuinen review !

Ik vind dit dobbelspel de meest tactische van de 3 Pick a Pens. Bij Tuinen heb je de meeste mogelijkheden om punten te scoren en daar kun je, afhankelijk van het potlood dat je kiest, wat meer op sturen. Je mag er ook voor kiezen om een potlood niet te gebruiken, maar dat levert minpunten op. Daarnaast zijn er, net als in Riffen, publieke doelen die door slechts 1 speler gehaald kunnen worden. Het feit dat je met meerdere factoren rekening moet houden maakt Pick a Pen Tuinen voor mij de meest uitdagende variant van Pick a Pen. Het idee dat je vakjes inkleurt in een speelgebied en op basis van wat je inkleurt punten scoort, doet me denken aan Keer op Keer.

Je kunt Pick a Pen Tuinen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Dobbel Vouwen

Dobbel Vouwen Spel: op Tafel

Dobbel Vouwen Spel: Dobbelstenen Werpen

Dobbel Vouwen Spel: Geluksspel door Dobbelstenen

Dobbel Vouwen Spel: Scoreformulier Dubbelvouwen

Dobbel Vouwen Spel: Alle Doelsymbolen Verbonden

Dobbel Vouwen Spel: Level 2 met IJs en Wakken

Dobbel Vouwen Spel: Level 3 met Sterren en Beams

Dobbel Vouwen Spel: 4 met Extra Vouw

Dobbel Vouwen Spel: Omgevouwen Hoekjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Dobbel Vouwen is een roll & write met een extra dimensie. Je dobbelt, zet kruisjes en probeert emoji’s aan te kruisen. Kruis je een bepaald aantal emoji’s in de hoek weg? Dan mag je die hoek naar voren omvouwen (en je kunt zelfs een bonus krijgen). Hierdoor komen nieuwe velden met nieuwe symbolen vrij. Deze symbolen moet je tot slot met elkaar verbinden. De speler die alles als eerste heeft verbonden, wint het spel!

> Bekijk hier m’n uitgebreide Dobbel Vouwen review !

Dobbel Vouwen is een uitermate toegankelijk dobbelspel. Spelers die bekend zijn met roll & writes zullen de regels moeiteloos oppikken. Daarnaast maken verschillende spel-niveaus het geschikt voor een breder publiek. Bovendien is dit sinds lange tijd weer eens een roll & write die ik iets origineels vind hebben: het vouwen. Dat geeft letterlijk en figuurlijk een extra dimensie aan het spel!

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Next Station London

Next Station London Spel: op Tafel

Next Station London Spel: Lijnen Tekenen

Next Station London Spel: Kaarten Opendraaien

Next Station London Spel: Roze Lijn Tekenen

Next Station London Spel: Roze Kaart Opendraaien

Next Station London Spel: Kaarten op Tafel

Next Station London Spel: Groene Lijn Tekenen

Next Station London Spel: Scoreformulieren • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort: Flip & Write

Met Next Station London probeer je een zo waardevol mogelijk metro-netwerk te tekenen. Je speelt 4 rondes en elke ronde teken je met een andere kleur (je geeft potloden steeds door naar links). Elke beurt draai je een kaart met een symbool om. Dan tekent iedereen, vanaf een van de buitenste stations in het huidige netwerk, een lijn naar een station met het omgedraaide symbool. Zodra 5 roze kaarten zijn omgedraaid eindigt de ronde. Na 4 rondes tel je alle punten bij elkaar op en wint de speler met de meeste.

Next Station London is denk ik de meest populaire flip & write binnen mijn spellengroepen. We sluiten er veel avonden mee af. Het is een snel spelletje, maar niet per se minder tactisch. Ondanks meerdere manieren om punten te scoren zijn je opties redelijk afgebakend. Hierdoor ga je bijna in treinvaart door het spel en blijft de flow er lekker in. Ook ben ik er nog steeds niet achter hoe je nou de meeste punten kunt scoren. En dat is weer goed voor de herspeelbaarheid.

Je kunt deze leuke flip & write spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Push your luck

Regenwormen is een van de meest populaire dobbelspellen van Nederland. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Ik zal eerlijk zijn: ik vind Regenwormen echt verschrikkelijk haha. De reden is simpel: er komt zo ontzettend veel geluk bij kijken. Voor een tactische (en strategische) speler als ik is dat vervelend. Voor casual spelers die graag een kort, simpel en gezellig spelletje spelen is dat perfect. En dat verklaart denk ik dat Regenwormen tot een van de populaire dobbelspellen behoort!

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Zinga

Zinga Dobbelspel: op Tafel

Zinga Spel: Dobbelstenen Gooien

Zinga Dobbelspel: Volle Rij

Zinga Spel: Blauwe Pion Pakken

Zinga Spel: op de Bel Slaan

Zinga Spel: Kruis Zetten

Zinga Spel: Blauwe Pion bij een ander Plaatsen

Zinga Dobbelspel: Extra Aankruisen

Zinga Dobbelspel: Blauwe 9 Aankruisen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Zinga is een reactiespel. De actieve speler gooit 6 dobbelstenen en daarna moet iedereen een combinatie van kleur en getal zoeken die op hun eigen scoreformulier staat. De speler die als eerste een combinatie vindt, slaat op de bel en noemt de kleur en het getal. Klopt het? Dan mag je het getal aankruisen. Is die fout? Dan moet je een foutief kruisje zetten. Pas op, want bij 3 fouten lig je uit het spel! Met de blauwe 9 kun je de blauwe pion krijgen waarmee je een tegenstander kunt naaien óf jezelf kunt redden. De speler die als eerste een rij (verticaal, diagonaal of horizontaal) weet aan te kruisen, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Zinga dobbelspel review !

Ik vind Zinga een geslaagde combinatie van een roll & write, Bingo en Halli Galli. Als je ook maar één van dit soort spellen leuk vindt, dan is de kans groot dat je Zinga ook zult waarderen. Roll & writes staan bekend om hun eenvoud en spreken een breed publiek aan. Combineer dit met snelheid en je hebt een toegankelijk reactiespel dat garant staat voor een hilarische en gezellige avond!

Je kunt dit hilarische dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Welcome to…

Welcome To... Spel: op Tafel

Welcome To... Spel: Huisnummers en Symbolen

Welcome To... Spel: Nieuwe Kaarten Open Draaien

Welcome To... Spel: Vastgoedmakelaar Aankruisen

Welcome To... Spel: Bouwvoorschrift Behalen

Welcome To... Spel: Ingevuld Scoreformulier

Welcome To... Spel: Scoreformulier Ingevuld

Welcome To... Spel: Scoreformulieren

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1 tot 100 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort: Flip & Write

Welcome to… is een spelletje waarbij elke speler een architect is uit de jaren 50 en zijn eigen wijk moet vormgeven. Elke beurt worden er 3 kaarten omgedraaid waardoor er 3 combinaties ontstaan van huisnummer en symbool (zoals zwembad, hekken, parken). Elke speler kiest steeds een combinatie en noteert het huisnummer met eventuele bonus op zijn scoreformulier. De speler die uiteindelijk de meeste punten heeft wint het spel.

Ik vind Welcome to… een heerlijke flip & write. Het heeft de toegankelijkheid waar dit soort spellen om bekend staat en biedt tegelijkertijd de nodige tactische keuzes. Dit is te danken aan het feit dat je op meerdere manieren punten scoort, uit 3 combinaties kunt kiezen (en niet afhankelijk bent van je tegenstander) én concurreert om publieke doelen: wie eerst komt, eerst maalt. Geen enkel spel is hetzelfde en de grote variatie aan publieke doelen houden het nog langer leuk.

Je kunt deze leuke flip & write online bestellen op bol.com (Engels), Spellenrijk.nl (Nederlands), Spellenwinkel.nl (Engels), Amazon.nl (Engels) en Spelhuis.be (Nederlands).

Calavera

Calavera Dobbelspel: op Tafel

Calavera Dobbelspel: Dobbelstenen

Calavera Dobbelspel: Scorevel Kruisjes

Calavera Dobbelspel: Scoreformulier Bonussen

Calavera Dobbelspel: Scores op Formulier

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write + Push your luck

In dit dobbelspelletje gooit je als actieve speler à la Yahtzee (max 3 keer) de dobbelstenen. Na de worp kies je een kleur en zet je zoveel kruisjes in de rij als het aantal dobbelstenen dat er liggen. Gooi je een schedel? Dan moeten je tegenstanders ook verplicht een (andere) kleur (dan jij) kiezen en kruisjes zetten. Eigenlijk wil je per rij hoogstens 10 kruisjes zetten voor het maximale aantal punten. Zet je er meer? Dan kost je dat weer punten. Hoe ver ga jij? De speler met de meeste punten wint.

Veel roll & writes die werken zoals Yahtzee hebben al een push your luck mechanisme. Je kiest namelijk of je nog een keer gooit (of niet). In Calavera reikt het mechanisme zich verder uit door het spel, namelijk bij het vullen van je rijen. Hoewel ik dat tof vind, is er nog een element wat mij erg aanspreekt en dat is het dwarsbomen van je tegenstanders. Na enkele potjes zul je merken dat dit best goed kan… Vind je het niet erg om elkaar dus te naaien? Overweeg dan zeker dit dobbelspelletje eens!

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Rory’s Story Cubes

Rory's Story Cubes Classic: op Tafel

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 1

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 2

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 3

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 4

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 5

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 6

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 1 of meer personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Creatief- & Praatspel

Met Rory’s Story Cubes ga je verhalen verzinnen. Het gegeven is simpel. Je werpt om de beurt de 9 dobbelstenen en maakt met die dobbelstenen een verhaal. Je kunt er 3 kiezen voor het begin, 3 voor het midden en 3 voor het einde. Je kunt ook eerst 3 dobbelstenen gooien om een hoofdpersonage te omschrijven en vervolgens alle 9 dobbelstenen te gooien voor het verhaal om je personage heen. Je speelt niet voor de winst, maar puur om je creativiteit te stimuleren.

Alle dobbelspellen in dit blog blog hebben betrekking op een spel winnen. Bij Rory’s Story Cubes is dat juist niet. Hier is het doel om creatief bezig te zijn. Ik ken diverse ouders die dit leuk vinden om te doen met hun kinderen. Daarom vind ik dat dit dobbelspelletje niet mag ontbreken in dit blog. Het is weer eens wat anders en gezien de ontwikkeling van het creatieve proces, ook een educatief spel!

Je kunt dit leuke dobbelspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Trek 12: Amazonië

Trek 12 Amazonië: op Tafel

Trek 12 Amazonië: Dobbelstenen Gooien

Trek 12 Amazonië: Dobbelstenen

Trek 12 Amazonië: Nadenken over Beurt

Trek 12 Amazonië: Veld Met Boot Aankruisen

Trek 12 Amazonië: Getal Invullen

Trek 12 Amazonië: Piranha Inkleuren

Trek 12 Amazonië: Gevaar Aankruisen

Trek 12 Amazonië: Observatiekaart Omdraaien

Trek 12 Amazonië: Potje met 2 Spelers

Trek 12 Amazonië: Eindscore

Trek 12 Amazonië: Envelop Open Maken

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-50 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Je gooit elke beurt met 2 dobbelstenen. Vervolgens kiest elke speler een optie: de laagste waarde, de hoogste waarde, het verschil, de som of het product. Elke optie mag je gedurende het spel maar 4x kiezen. De gekozen waarde vul je in op een cirkel van je scoreformulier (grenzend aan een andere ingevulde cirkel). Zo vorm je sporen (oplopende waardes) en zones (gelijke waardes). Tegelijkertijd kun je dieren en planten observeren met bepaalde getallen. De speler die na 20 rondes de meeste punten heeft wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Trek 12: Amazonië review !

Ik vind Trek 12: Amazonië een leuk vervolg op het origineel, Trek 12: Himalaya. De succesformule is opnieuw aanwezig: via rekensommen jouw gewenste resultaat uit een dobbelsteencombinatie kiezen, op een efficiënte manier waardevolle kettingen op je speelvel noteren én enveloppen openen met leuke verrassingen. Amazonië wordt daarnaast verrijkt met Observaties. Zo kun je niet alleen scoren met Sporen of Zones, maar ook met ontdekkingen in de jungle. Dit zorgt voor leuke variatie en nog meer uitdaging dan het origineel.

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Riverside

Riverside Spel: op Tafel

Riverside Spel: Dobbelstenen Gooien

Riverside Spel: Dobbelstenen bij Kapiteinstegel

Riverside Spel: Cruiseschip Verplaatsen

Riverside Spel: VIP-Voordeel Gebruiken

Riverside Spel: Vuursymbolen Aankruisen

Riverside Spel: Stoelen Aankruisen

Riverside Spel: Bonus Activeren

Riverside Spel: VIP-Stoel Aankruisen

Riverside Spel: Ticket Aankruisen

Riverside Spel: Modulair Speelbord

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-50 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Riverside is een dobbelspel met een speelbord dat altijd weer anders is. Spelers volgen een riviercruise door een regio nabij de Poolcirkel. Elke beurt worden dobbelstenen gegooid, verplaatst het schip vooruit, kruisen spelers vakjes aan van één kleur en mogen spelers op excursie bij een locatie in de buurt van het schip. Met kruisjes verdien je bonussen, punten en tickets. Bij excursies leveren tickets van dezelfde kleur punten op. Zodra het schip rond is eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Riverside review !

Ik vind Riverside een verfrissende roll & write die mooi is vormgegeven en toch ook wel een van de beste dobbelspellen die onlangs uit is gekomen. Qua complexiteit kun je ‘m vergelijken met Clever, Railroad Ink en Fleet. Je maakt een vriendelijke tocht, want je kunt elkaar niet dwarsbomen. Hoewel iedereen moet roeien met dezelfde riemen, zul je snel genoeg een andere koers varen dan je tegenstanders. Bovendien zorgt het modulaire bord niet alleen voor een leuke ’table presence’, maar ook voor een hogere herspeelbaarheid omdat er niet één leidende strategie is.

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Sagrada

Sagrada Spel: op Tafel

Sagrada Spel: Geworpen Dobbelstenen

Sagrada Spel: Gevuld Spelerstableau

Sagrada Spel: Spelerstableeau aan het einde van het spel

Sagrada Spel: Gebruikte Gereedschapskaarten

Sagrada Spel: Publieke Doelkaarten

Sagrada Spel: Rondespoor

Sagrada Spel: Scorebord

Sagrada Spel: Buidel met Dobbelstenen

 • Uitgever: Floodgate Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Pattern Building + Set Collection

Sagrada is het meest uitgebreide dobbelspel in dit blog. Elke ronde worden er dobbelstenen gegooid en kiezen spelers er eerst met de klok mee één uit en vervolgens nog één maar dan tegen de klok in. Gekozen dobbelstenen plaats je in je tableau conform bepaalde regels. Je kunt enkele malen de hulp inschakelen van gereedschapskaarten. Uiteindelijk wil je de dobbelstenen op je tableau afstemmen met je persoonlijke- en publieke doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Sagrada spel review !

Het is zo helder als glas: Sagrada is echt een geweldig dobbelspel en behoort zonder twijfel tot een van de beste dobbelspellen. Het is toegankelijk, een lust voor het oog én het biedt erg veel mentale uitdaging. Groot pluspunt is dat potjes meestal niet zo lang duren. Vergelijkbaar met een klein dobbelspelletje. Het grootste voordeel is misschien wel dat de herspeelbaarheid zo hoog ligt als de hoogste toren van Sagrada Familia in Barcelona!

Je kunt dit leuke dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse dobbelspellen met je gedeeld. Ik heb geprobeerd een mix te maken van populaire dobbelspelletjes en verschillende mechanismen. Daarbij mis ik vast nog wat noemenswaardige titels. Wat vind jij echt geweldige dobbelspellen? Let me know in een reactie :)!

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens de dobbelspellen bij deze webshops:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *