De 7 Leukste, Eenvoudige Dobbelspellen!

Leuke Eenvoudige Dobbelspellen

Hoewel dobbelspellen niet mijn favoriet zijn, zijn er zeker noemenswaardige en leuke dobbelsteen spellen te verkrijgen.

Sterker nog, er zijn best veel verschillende ‘dice games’. Het ene dobbelspel is eenvoudig en heeft slechts een paar dobbelstenen. De ander heeft meer spel-elementen en is wat geavanceerder. En wéér een andere bestaat uit wel hele creatieve dobbelstenen… Met dit blog werpen we een blik op 7 verschillende, leuke dobbelspellen.

Ik heb de nodige variatie toegepast, dus voor ieder wat wils. Handig als je een nieuw dobbelspel wil maar niet weet welke je moet vragen!

Dobbelspel #1: Perudo

 • Perudo DobbelspelUitgever: Asmodee
 • Leeftijd: 8 tot 99 jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 6 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort Spel: Blufspel

Als je dit dobbelspel koopt krijg je een opbergzakje, 6 bekers met elk een eigen kleur én 30 dobbelstenen (in 6 verschillende kleuren, dezelfde als de bekers). Oja, en spelregels natuurlijk ;). Het spel gaat als volgt. Elke speler doet de 5 dobbelstenen in zijn of haar beker, schud even en draait ‘m om op tafel. Vervolgens bekijk je welke waarden je hebt gegooid (dit blijft geheim voor de anderen!).

Nu moet de startspeler een gok doen. Bijvoorbeeld: Er zijn 5 dobbelstenen in het spel met 1 oog. De volgende speler moet hier overheen bieden. Bijvoorbeeld 6 dobbelstenen met 1 oog. De speler kan er echter ook voor kiezen om het aantal ogen omhoog of omlaag te veranderen, maar het aantal dobbelstenen moet altijd minimaal 1 meer zijn. Als bod over de 6 dobbelstenen met 1 oog kan ook 7 dobbelstenen met 3 ogen worden gekozen.

Als iemand denkt dat de voorspelling van de vorige speler niet klopt, past hij. Nu tilt iedereen de beker omhoog en wordt gekeken of de voorspelling klopt. Klopt deze? Dan moet de persoon die heeft gepast een dobbelsteen inleveren. Klopt deze niet? Dan moet de speler die de laatste voorspelling heeft gemaakt een dobbelsteen inleveren. De speler die als laatste overblijft wint het spel.

Ik heb Perudo toegevoegd aan dit blog omdat het een eenvoudig dobbelspel is waarmee je kunt bluffen. Zelf vind ik dobbelspellen een te hoge kansfactor hebben, maar door het bluf-element krijg je iets meer invloed op het spel. Een nadeel is wel dat je als speler geëlimineerd kan worden. Zijn je dobbelstenen op? Dan lig je er ook uit. Op zich gaat het dobbelen best snel, maar het kan even vervelend zijn. Als je dit niets uitmaakt is Perudo absoluut een leuk dobbelspel met nét wat meer grip op de uitkomst!

Je kunt Perudo bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit dobbelspelletje eruit:

Perudo Dobbelspel Materiaal

Dobbelspel #2: Qwixx

 • Qwixx DobbelspelUitgever: WhiteGoblinGames
 • Leeftijd: 8 tot 99 jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 5 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort Spel: Dobbelspel

In een doosje Qwixx zitten spelregels, een scoreblok en 6 dobbelstenen. Op het scoreblok staan vier rijen, met ieder een eigen kleur. Twee rijen lopen van 2 t/m 12 en twee rijen lopen terug, van 12 naar 2. Er zijn vier dobbelstenen in dezelfde kleuren als de vier rijen op het scoreblok. En er zijn nog twee witte dobbelstenen. Alle dobbelstenen hebben 1 t/m 6 ogen.

Je dobbelt om de beurt met alle dobbelstenen. Na een worp mag elke speler het aantal ogen van de twee witte dobbelstenen bij elkaar optellen en dit getal wegstrepen op zijn scoreblok. Daarna mag de speler die heeft gegooid ook nog een witte en gekleurde dobbelsteen combineren om zo een tweede getal weg te strepen. Dit moet wel in de rij die dezelfde kleur heeft als de gekozen dobbelsteen. De speler die heeft gegooid MOET minimaal 1 combinatie (wit-wit of kleur-wit) gebruiken, anders krijgt deze strafpunten.

De enige maar in dit leuke dobbelspel: als je een getal wegstreept, mag je in die rij geen getallen meer wegstrepen die links van het getal staan. En daar zit de moeilijkheid. Je kansen maximaliseren is hier cruciaal. Maar let op, zodra een speler 5 kruisjes in een rij heeft én het laatste getal wegstreept sluit deze rij voor iedereen. Zodra een tweede rij wordt gesloten eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Qwixx wordt in veel van m’n blogs genoemd (Lees hier mijn Qwixx review). Niet zonder reden. Het concept is eenvoudig en goed te begrijpen, het spel gaat snel en in feite kun je elke beurt iets doen. Ook als het niet de jouwe is. Ander bijkomend voordeel is dat er talloze Qwixx uitbreidingen zijn. Mocht het basisspel toch wat gaan vervelen, dan hoef je alleen maar een nieuw scoreblokje te kopen. Speelplezier for years to come!

Je kunt Qwixx bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit eenvoudige dobbelspel eruit:

Qwixx Dobbelspel Materiaal

Dobbelspel #3: Biggen

 • Biggen Dobbelsteen SpelUitgever: Winning Moves
 • Leeftijd: 8 tot 99 jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 6 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort Spel: Geluksspel

Bij dit spelletje krijg je spelregels, een scoreblok, en potloodje én natuurlijk waar het allemaal om draait: 2 biggen. Deze laatste fungeren als dobbelstenen. Ook zit er een mooi handzaam doosje bij waar alles in zit. Handig om een dobbelspelletje ergens naartoe mee te nemen.

Je gooit om de beurt met de twee biggen. Afhankelijk van hoe ze op tafel liggen, krijg je punten. Liggen ze tegen elkaar aan? Dan kun je juist weer minpunten krijgen. De speler die als de eerste de 100 punten bereikt wint het spel.

Ik heb dit spel vroeger als klein kind veel gespeeld. Met name het feit dat je met biggetjes gooit en niet met de standaard dobbelstenen, maakte dit spel voor mij als kind interessant. Een leuk verrassingselement al ik zeg het zelf. Er zijn echter ook genoeg volwassenen die dit dobbelsteen spel spelen. Niet alleen studenten die er een drankspelletje van maken, maar ook echtparen die een eenvoudig dobbelspelletje willen om een uurtje in de avond te vullen.

Je kunt Biggen bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit originele dobbelspelletje eruit:

Biggen Dobbelsteen Spel Materiaal

Dobbelspel #4: Regenwormen

 • Regenwormen DobbelspelUitgever: 999Games
 • Leeftijd: 8 tot 99 jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 7 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort Spel: Geluksspel

In het doosje van dit snelle dobbelspel vind je de spelregels, 8 dobbelstenen en diverse tegels. Op de dobbelstenen staan 1 t/m 5 ogen en een worm. Op de tegels staan getallen die oplopen van 21 t/m 36. Daarnaast staan er 1, 2, 3 of 4 wormen op de tegels. Des te hoger het getal, des te meer wormen. Het doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk van die wormen te verzamelen. Het aantal ogen dat je in een beurt gooit bepaalt welke tegel je mag pakken. Hoog gooien is dus beter.

Maar dan de moeilijkheid. Je beurt bestaat uit meerdere worpen. Elke keer nadat je hebt gedobbeld moet je een aantal ogen (1, 2, 3, 4, 5 óf een worm) op een dobbelsteen kiezen. Alle dobbelstenen met die waarde leg je opzij en gooi je niet meer. Vervolgens herhaal je bovenstaande met de overgebleven dobbelstenen. Je mag nu niet meer de waarde kiezen die al aan de kant ligt!

Gooi je tot slot alleen maar getallen die je al opzij hebt gelegd? Dan is je beurt voorbij en indien in je bezit, leg je ook je laatst gepakte tegel af. Besluit je niet verder te gooien en is de totale waarde van de opzij gelegde dobbelstenen gelijk aan een tegel op tafel (of bij een speler)? Dan mag je die tegel pakken. De speler die uiteindelijk de meeste wormen weet te bemachtigen wint het spel.

Eerlijk is eerlijk. Regenwormen is niet mijn favoriet. De kansfactor is te hoog. Daar tegenover staat alleen wel dat het een snel dobbelsteen spel is en ik ken zowel kinderen als volwassenen die dit geweldig vinden. Blijkbaar zit er toch iets in wat veel mensen aanspreekt. Daarom noem ik dit eenvoudige dobbelspel toch in m’n blog.

Lees hier meer over de Regenwormen Spellen en Uitbreidingen die er zijn.

Je kunt Regenwormen bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit dobbelspelletje eruit:

Regenwormen Dobbelspel Materiaal

Dobbelspel #5: Shut the Box

 • Shut the Box Dobbelsteen SpelUitgever: Longfield Games
 • Leeftijd: 8 tot 99 jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 4 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort Spel: Geluksspel

Van dit spel zijn diverse varianten verkrijgbaar. Ik licht deze voor 4 spelers toe, omdat je die ook voor 3, 2 en eigenlijk zelfs 1 speler kunt gebruiken. Je krijgt een houten bord waarop 4 plekken zijn. Elke plek bevat 10 houten schijfjes met nummers 1 t/m 10. Deze kun je open en dicht klappen. In het midden bevindt zich de arena waar de dobbelstenen worden gegooid. Als het spel begint heeft iedere speler zijn houten schijfjes open staan.

Nu gooi je om de beurt met de dobbelstenen. Het totale getal dat je gooit mag je dicht klappen. Je kunt er ook voor kiezen om één van de twee dobbelsteenwaarden dicht te klappen. Stel je gooit 3 en 5. Dan kun je óf 3, óf 5 óf 8 naar beneden doen. Gooi je alleen maar getallen die je al hebt dichtgeklapt? Dan dien je er hier een van te openen. De speler die als eerste alle schijfjes heeft dichtgeklapt wint het spel!

Dit dobbelsteen spel heb ik voor het eerst bij m’n schoonfamilie gedaan. Met name het snelle aspect vind ik fijn. Je dobbelt, klapt open of dicht en dan is de volgende speler. Dit gaat best snel. Je kunt enigszins je kansen maximaliseren door eerst getallen open te klappen die je minder snel gooit. Maar de overheersende factor blijft geluk. Fijne bijkomstigheid is dat je kinderen met dit dobbelspel kunt leren rekenen.

Je kunt Shut the Box voor 4 Spelers bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit dobbelspelletje eruit:

Shut the Box Dobbelsteen Spel Materiaal

Dobbelspel #6: King of Tokyo

 • King of Tokyo Groot DobbelspelUitgever: Iello
 • Leeftijd: 8 tot 99 jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 6 personen
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort Spel: Geluksspel

Met dit spel krijg je naast dobbelstenen ook een speelbord, 66 kaarten, fiches, blokjes, monsterborden én kartonnen monsters. Elke speler kiest aan het begin een monster. Zijn doel is om alle andere monsters te vernietigen. Beetje zoals Godzilla versus Monsters… Maar dan zonder Godzilla en het speelt zich af in de Japanse hoofdstad Tokyo.

Je begint elke beurt door maximaal 3 keer te dobbelen. Leg je dobbelstenen opzij? Dan dobbelen die deze beurt niet meer mee. Na 3 worpen kijk je wat je hebt gespaard. Hier wordt je als volgt voor beloond: Met de waarden 1, 2 en 3 kun je punten scoren. Voor elke bliksem krijg je een energieblokje waarmee je kaartjes kunt kopen die een voordeel bieden. Het hartje helpt je genezen. Met de klauwtjes val je andere spelers aan.

Het monster dat in Tokyo staat valt alle andere spelers buiten Tokyo aan. De monsters die buiten Tokyo staan, vallen het monster in Tokyo aan. Ondanks dat je veel schade incasseert in Tokyo, krijg je wel steeds 2 punten als het jouw beurt is én je in Tokyo staat. Je mag er ook voor kiezen om na een aanval uit Tokyo weg te gaan. De speler die als eerste 20 punten heeft gehaald, wint dit dobbelspel!

Ik behandel vooral eenvoudige dobbelspellen in dit blog, maar wil toch ook wat dice games benoemen die wat meer bieden. King of Tokyo is daar een voorbeeld van. Het belangrijkste mechanisme zijn natuurlijk de dobbelstenen. Maar door het gave thema en de mooi vormgegeven onderdelen zet je met dit dobbelspel toch meer op tafel dan een paar dobbelstenen. Ook vind ik het aspect dat je elkaar schade kunt doen erg leuk.

Je kunt King of Tokyo bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit uitgebreide dobbelspel eruit:

King of Tokyo Groot Dobbelspel Materiaal

Dobbelspel #7: Konumo Batalo

 • Konumo Batalo DobbelspelUitgever: The Dutch Game Mill
 • Leeftijd: 10 tot 99 jaar
 • Aantal Spelers: 2 personen
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort Spel: Dobbelspel

Nog een iets uitgebreider dobbelsteen spel: Konumo Batalo. Bij dit dobbelspel voor 2 personen krijg je een clanleider als tableau en mag je uit 13 krijgers jouw favoriete zestal kiezen. Hiermee ga je de strijd aan met je tegenstander. Dit doe je door dobbelstenen op je clanleider en krijgers te plaatsen. Hoewel je met de dobbelstenen de acties bepaalt, kun je tijdens het spel ook aan speciale vaardigheden komen die je op een tactische manier kunt inzetten.

Beide spelers werpen tegelijkertijd hun dobbelstenen. Vervolgens plaats je om de beurt een dobbelsteen. Je plaatst altijd een dobbelsteen om te bepalen welke krijger je gaat aanvallen. Daarna plaats je een dobbelsteen op de krijger waarmee je daadwerkelijk gaat aanvallen. Daarnaast kun je ook dobbelstenen gebruiken als investering in een extra dobbelsteen voor de volgende ronde. Óf je zet ze in om een speciale eigenschap te krijgen. Je moet enkele krijgers van je tegenstander uit de weg ruimen om bij de clanleider te komen. De speler die als eerste de clanleider van de ander verslaat, wint het spel.

Ik houd persoonlijk niet van een te hoge geluksfactor in spellen. Dat is precies wat veel dobbelspellen hebben. Konumo Batalo echter niet. Dit is een van de weinige dobbelspellen die ik ken, waarbij je zowel lage als hoge dobbelstenen kunt inzetten voor een actie. Je hoeft niet per se een 6 te hebben, een 1 kan ook werken. Het is net welke krijgers en actie jij kiest tijdens het spel. Een ander groot voordeel is de herspeelbaarheid. Je hebt keuze uit maar liefst 13 krijgers en je speelt er met 6. Dat biedt veel variatie en mogelijkheden.

Je kunt Konumo Batalo bestellen op bol.com

Dit is wat je met het do.bbelspel Konumo Batalo krijgt:

Konumo Batalo Dobbelspel Op Tafel

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik geprobeerd een aantal eenvoudige dobbelspellen, alsook wat complexere dobbelsteen spellen te delen. Ik heb m’n best gedaan wat variatie toe te voegen zodat er voor iedere spellenliefhebber iets tussen kan zitten.

Welke dobbelspellen vind jij leuk? En ben je het eens met de dice games in dit blog? Deel jouw mening in een reactie!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *