De 20 Leukste Familiespellen, Spelletjes en Gezinsspellen!

Leuke Familiespellen en Gezinsspelen (met Spelletjes tot 2024)!

Ben je op zoek naar een leuk, nieuw familiespel? Een spel dat bij de hele familie of het hele gezin in de smaak valt? Laat je dan inspireren door de familiespelletjes in dit blog!

Voordat je begint met lezen: de meeste familiespelletjes in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spellen voor het hele gezin toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Familiespellen van jong naar oud

Als kind vond ik het echt geweldig om leuke familiespellen als cadeau te krijgen. Soms gebeurde dat met mijn verjaardag, maar meestal met bijvoorbeeld Sinterklaas of Kerst. Dan werd het spel binnen, omdat het buiten ijskoud was, ook gelijk ‘kapot’ gespeeld tot Oud en Nieuw!

Echter, als kind hoefde ik vaak niet de keuze te maken welk familiespel zou worden toegevoegd aan de spellenkast thuis… dat deden mijn ouders, opa en oma of oom en tante. En tegenwoordig zijn er veel meer leuke gezinsspellen op de markt dan toen. Daarom kan ik me voorstellen dat het lastig is om een leuk familiespel te kiezen.

In dit artikel vind je een overzicht van 20 leuke spelletjes voor de hele familie. Ze staan niet in een volgorde zoals een “Familiespellen Top 10”, maar ik heb wel een divers aanbod gepakt. Zo vind je familiespelletjes:

 1. Voor gezinnen met kleinere kinderen
 2. Voor gezinnen met oudere kinderen

De familiespellen in het begin zijn meer voor jonge kinderen (vanaf 4 jaar). Naarmate je verder scrollt, kom je bij spellen voor oudere kinderen (vanaf 10 à 12 jaar).

Zoek je liever op leeftijd? Check dan onderstaande blogs:

Veel leesplezier!

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3 jaar, maar kon er, als kleuter van 4 nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. We zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen. Een onmisbare titel in n’n blog met familiespellen!

Je kunt dit leuke familiespel vanaf 4 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

Dit is een van de spelletjes vanaf 4 jaar waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Concept: Kids (Dieren) behoort ook tot de kleuterspellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Mijn zoontje vond dit echt geweldig toen hij 4 en 5 jaar was. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren. Wederom een leuk, leerzaam familiespel, maar ditmaal eentje waarbij je moet samenwerken.

Je kunt dit leuke gezinsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dragomino

Dragomino Bordspel: Op Tafel

Dragomino Bordspel: Eieren & Draken

Dragomino Bordspel: Dikke Tegels

Dragomino Bordspel: Tegels om uit te kiezen

Dragomino Bordspel: Moederdraak

Dragomino Bordspel: Speelveld

Dragomino Bordspel: Afgelegde Tegels

Dragomino Bordspel: Schattige Draakjes

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Tile Placement

In Dragomino creëert elke speler een eigen gebied door tegels aan elkaar te leggen. Op die tegels staan verschillende landschappen. Grenzen 2 dezelfde soorten aan elkaar? Dan pakt de speler een ei-fiche in dezelfde kleur als die landschappen en legt deze open op de scheidingslijn van die tegels. Dit fiche kan een lege schaal óf een draakje zijn. Elk draakje levert 1 punt op. Wie aan het einde de meeste draken heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Dragomino review!

Ik vind Dragomino een bijzonder geslaagd familiespel voor kinderen vanaf 5 jaar. Het heeft kleurrijke babydraakjes, stevig speelmateriaal en is snel uitgelegd aan kinderen. Het feit dat je dit spel in 3 stappen (steeds iets moeilijker) kunt uitleggen is ook zeker een pluspunt. Kortom, mijn dochter, zoontje en ik zijn fan! Ik denk dat de meeste kinderen dit tof vinden. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.

Je kunt dit familiespel vanaf 5 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nessie

Nessie Bordspel: op Tafel

Nessie Bordspel: Duikerspion op Bord

Nessie Bordspel: Meerdeksel Optillen

Nessie Bordspel: Geluksvisje Zichtbaar

Nessie Bordspel: Hoofd van Nessie Zichtbaar

Nessie Bordspel: Fiche op Camerategel Leggen

Nessie Bordspel: Ronde Fiches Onder Meeroppervlak Schuiven

Nessie Bordspel: Fiches op die Nessie Lijken

Nessie Bordspel: Ronde Fiches van Dichtbij

Nessie Bordspel: Nessie Compleet op Camerategel

Nessie Bordspel: Opening in het Water

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In het bordspel Nessie gaan jij en je medespelers op zoek naar het mysterieuze wezen van Loch Ness. Elke beurt mag je jouw duiker verplaatsen en/of laten duiken. Als je duikt til je het waterdekseltje op om te zien wat er onder ligt. Zie je een deel van Nessie? Leg dan snel een overeenkomstig fiche op je fototoestel. Laat je trouwens niet voor de gek houden door andere waterdieren. Want die lijken nogal op Nessie. De speler die Nessie als eerste compleet op zijn of haar fototoestel heeft wint.

> Check hier mijn uitgebreide Nessie spel review!

Nessie is vooral een zoekspel dat dankzij de looks tot de verbeelding van kinderen spreekt. Het is thematisch goed aangekleed. En omdat je iets zoekt onder het wateroppervlak, maar niet alles kunt zien, zorgt het voor een leuke spanning tijdens het spel. De doos zegt trouwens vanaf 6 jaar, maar mijn zoontje van 4,5 speelt dit ook al best goed. Ik denk dat 5 jaar in veel gevallen dus ook al kan. Een van de ondergewaardeerde familiespellen, maar zeker de moeite waard!

Je kunt dit familiespel o.a. bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

Dit is een van de leukste kinderspellen van Nederland. In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

In dit leuke kaartspel van 999 Games speel je met meerdere, blinde kaarten. Je weet niet precies wat je eigen kaarten zijn én niet wat de kaarten van je tegenstanders zijn. Gelukkig kun je met speciale effecten wat informatie krijgen, maar je zult aardig wat moeten onthouden. Hoe dan ook, de potjes zijn kort, je blijft voortdurend betrokken en je hebt niet veel ruimte nodig. Toen mijn kinderen 5 à 6 jaar waren was dit hét familiespel van ons :). En psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!

Je kunt dit leuke familiespel vanaf 6 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit reactiespelletje!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort spel: Reactiespel

In Dobble vorm je een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

Toen ik Dobble voor het eerst speelde, geloofde ik niet dat er altijd maar 2 van de 16 figuren hetzelfde zouden zijn. Toch was het zo. Hier schuilt een complexe wiskundige formule achter die ik tot op de dag van vandaag niet begrijp. Des te knapper vind ik het dat zo’n complexe formule, zo’n eenvoudig spel weet te creëren. En die eenvoud maakt dit perfect voor families en gezinnen die een toegankelijk en kort spelletje willen. Pas wel op, kinderen worden hier snel erg goed in ;).

Je kunt dit leuke familiespelletje vanaf 7 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

En Minion fans opgelet! Er is ook een Dobble Minions variant verkrijgbaar!

SET

SET Kaartspel: op Tafel

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 3)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 3)

SET Kaartspel: Verzamelde Sets

Met SET liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk een set. Die bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en mag de set aanwijzen. Daarna worden er 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald. De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET is een handzaam familiespel vanaf 6 jaar. Het neemt niet veel ruimte in en valt ongetwijfeld in de smaak bij ‘behendige’ spelers. Snel handelen, reflexen gebruiken en ruimtelijk inzicht. En ook niet geheel onbelangrijk: je kunt SET ook in je eentje spelen. Voor als je familie of vrienden al liggen te slapen ;). En terwijl de vanaf leeftijd 6 jaar is, is dit ook erg leuk voor volwassenen. Al verlies ik wel vaak van kinderen… hmm ik word oud haha.

Je kunt dit leuke gezinsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Het fijne aan Qwixx is niet per se dat het makkelijk is, maar juist dat elke speler elke beurt betrokken blijft. Als een ander speler dobbelt, mag jij als passieve speler óók iets wegstrepen als je wil. Hierdoor blijf je goed geboeid tijdens het spel. Qwixx is daarmee niet alleen perfect meer spelers, maar ook voor families die niet zo vaak spelletjes doen. Zelfs m’n moeder (en die vindt spellen niet leuk) vindt dit leuk!

Je kunt dit leuke eenvoudige familiespelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

Bij dit 999 Games dobbelspel werp je 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker) als je aan de beurt bent. De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij spelers die minder vaak spelletjes spelen. Daarnaast is het geschikt voor 6 personen. Is je gezin dus wat groter? Dan is Keer op Keer absoluut een leuk familiespel om te proberen (Én het is ook leuk met minder spelers hoor.)!

Je kunt dit gezinsspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

CuBirds

CuBirds Kaartspel: op Tafel

CuBirds Kaartspel: Handkaarten

CuBirds Kaartspel: Vogels Neerleggen

CuBirds Kaartspel: Vogels op Tafel

CuBirds Kaartspel: Uil Pakken

CuBirds Kaartspel: Dubbele Vogel Neerleggen

CuBirds Kaartspel: Kaarten Delen

CuBirds Kaartspel: Verzamelde Vogels

CuBirds Kaartspel: Verzamelde Vogels van 2 Soorten

 • Uitgever: Gam’inBIZ
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Hand Management + Set Collection

In CuBirds ga je vogels verzamelen. Tijdens je beurt moet je eerst alle handkaarten van eenzelfde vogel gebruiken om naast een rij op tafel te leggen. Liggen er nu een of meer vogels tussen jouw vogels én vogels van dezelfde soort die al in die rij lagen? Dan mag je die pakken. Daarna mag je alle handkaarten van één vogelsoort afleggen. Afhankelijk van het aantal vogels dat je aflegt mag je 1 of 2 vogels voor je houden. De speler die als eerste 7 verschillende vogels óf 3 vogels van twee soorten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide CuBirds review !

In 2021 won CuBirds Nederlandse Spellenprijs in de categorie familie. En dat is niet voor niets. Hoewel hand management en set collection niet per se origineel zijn, voelt de manier van vogels verzamelen vernieuwend. Sterker nog, het maakt CuBirds een spelletje dat je niet 1-2-3 onder de knie hebt. Dat maakt het een leuk kaartspel dat toegankelijk, doch uitdagend is!

Je kunt dit leuke familiespelletje online bestellen bij GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Karuba

HABA Karuba Spel: op Tafel

HABA Karuba Spel: Volle Jungle

HABA Karuba Spel: Junglekaartje Omdraaien

HABA Karuba Spel: Junglekaartje Plaatsen

HABA Karuba Spel: Goudklompje Neerleggen

HABA Karuba Spel: Volle Jungle

HABA Karuba Spel: Goudklompjes in Jungle

HABA Karuba Spel: Avonturiers naast elkaar

HABA Karuba Spel: Avonturier Bereikt Tempel

HABA Karuba Spel: Verzamelde Punten

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Tile placement

In Karuba gaan spelers de jungle in om schatten en tempels te ontdekken. Één speler schudt de tegels en vormt een gedekte trekstapel. Tijdens een beurt trekt hij of zij één tegel. Vervolgens zoeken de andere spelers dezelfde tegel in hun stapel. Met tegels kun je 2 dingen doen. Je kunt ‘m op je speelbord leggen zodat het onderdeel wordt van een looproute óf je levert de tegel in om je avonturier 2-4 stappen te verplaatsen over die route. Zo kun je kristallen en goud oprapen alsook tempels bereiken voor punten. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Karuba bordspel review !

Ik vind Karuba een heerlijk spelletje dat je, ondanks z’n formaat, ‘ff’ snel tussendoor kunt spelen. Je beurt is immers kort en overzichtelijk. Bovendien is iedereen tegelijk aan de beurt. Je moet hier en daar wat geluk hebben, maar kunt ook zeker tactische keuzes maken. Ik zie Karuba als een simpele variant van De Zoektocht naar El Dorado. Heb je kinderen van ongeveer 8 jaar? Dan kun je met Karuba tóch de jungle verkennen.

Je kunt dit leuke familiespel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Draftosaurus

Draftosaurus: op Tafel

Draftosaurus: Dino's Grabbelen

Draftosaurus: Dobbelsteen Gooien

Draftosaurus: Potje met 3 Spelers

Draftosaurus: Dino's Doorgeven

Draftosaurus: Zakje met Dino's

Draftosaurus: Triceratops op Rivier

Draftosaurus: Paartje van Spinosaurus

Draftosaurus: Zomer - Woud van Drie en Weide van Verschillen

Draftosaurus: Winter - Brug van de Liefde

Draftosaurus: Winter - Quarantaine Zone, Rivier en Piramide

 • Uitgever: Ankama
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Drafting & Set Collection

In Draftosaurus gaan spelers dinosaurussen ‘draften’ om hun dinopark mee te verrijken. Elke ronde nemen de spelers 6 dino’s in hun hand, kiezen er één en plaatsen die in hun park. Vóór het kiezen van een dino gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Dit bepaalt in welk deel van het park alle passieve spelers hun dino moeten plaatsen. Na het plaatsen geeft iedereen de overgebleven dino’s door naar links. Net zolang tot er 6 dino’s zijn geplaatst.

Daarna wordt bovenstaande nog eens met 6 dino’s herhaald, maar geven spelers de dinosaurussen door naar rechts. Elk veld in een dinopark levert, afhankelijk van de geplaatste dino’s, punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Draftosaurus spel review!

Ik vind Draftosaurus echt een feestje om op tafel te leggen. Toegegeven, waar de meeste mensen alleen een dino-fase hadden als peuter, ben ik die fase nooit ontgroeid. Dat maakt dit spelletje voor mij misschien extra leuk. Toch denk ik dat Draftosaurus ook geschikt is voor een breder publiek (en non-dino-fans). De regels zijn eenvoudig, iedereen speelt tegelijkertijd en de speelduur is pak ‘m beet 15 minuten (ook met 5 spelers). Vinden je kinderen dinosaurussen toch cool? Dan is dat een mooie pré. Draftosaurus is hoe dan ook een familiespel om je tanden in te zetten!

Je kunt dit leuke familiespel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

AQUA: Biodiversiteit in de Oceanen

Aqua Bordspel: op Tafel

Aqua Bordspel: Tegel Kiezen

Aqua Bordspel: Tegel Plaatsen

Aqua Bordspel: Kleine Dieren

Aqua Bordspel: Groot Dier Plaatsen

Aqua Bordspel: Dolfijn en Haai

Aqua Bordspel: Hamerhaai en Barracuda

Aqua Bordspel: Ecosystemen

Aqua Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Sidekick Games
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Tile Placement

In AQUA: Biodiversiteit in de Oceanen gaan spelers koraalformaties creëren die kleine- én grote zeedieren aantrekken om de biodiversiteit in verschillende ecosystemen te waarborgen. Elke beurt leg je een koraaltegel in je gebied. Zo creëer je leefgebieden en riffen. Op leefgebieden plaats je kleine zeedieren. Heb je voldoende kleine zeedieren naast elkaar? Dan kun je daar grote zeedieren op leggen. Het spel eindigt na 17 rondes. Je krijgt punten voor riffen, zeedieren en ecosystemen (in combinatie met kleine zeedieren). De speler met de meeste punten wint.

Ik vind AQUA niet heel origineel aanvoelen, maar nog steeds de moeite waard. Vincent Dutrait’s artwork springt er voor mij weer bovenuit. Dit gecombineerd met het stevige speelmateriaal, een insert en een scoreblok maakt AQUA een hoogwaardige productie. Je kunt op 3 niveaus spelen (Familie, Standaard en Gevorderd). Aan de basis van elk niveau ligt een eenvoudig spelverloop dat goed uit te leggen is. De uitdaging ontstaat door alle score-mogelijkheden die je hebt. En dat zijn er nogal wat. Weinig mensen zullen dat overzicht kunnen houden. Dat doet me denken aan Calico. Al vind ik Calico wat beperkend en AQUA juist niet. Ondanks de vele score-mogelijkheden heb je in je beurt slechts een paar tegels (opties) om te kiezen en dat maakte, tot mijn verbazing, dat analysis paralysis nooit plaatsvond bij ons. Tot slot een puntje van kritiek: de uitleg van hoe ecosystemen scoren had duidelijker gemogen.

Je kunt dit familiespel met verschillende niveaus online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

De Betoverde Torens

De Betoverde Torens Bordspel: op Tafel

De Betoverde Torens Bordspel: Handkaarten

De Betoverde Torens Bordspel: Aflegstapel

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaar op Toren

De Betoverde Torens Bordspel: Toren Verplaatsen

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaars Opsluiten

De Betoverde Torens Bordspel: Dobbelsteen Gooien

De Betoverde Torens Bordspel: Toverdrankflesje Omdraaien

De Betoverde Torens Bordspel: Gevulde Toverdrankflesjes

De Betoverde Torens Bordspel: Nieuwe Kaarten Trekken

De Betoverde Torens Bordspel: Gekozen Toverspreuken

De Betoverde Torens Bordspel: Toverdrankflesje Betalen

De Betoverde Torens Bordspel: Raventoren op Bord

De Betoverde Torens Bordspel: Gevulde Raventoren

 • Uitgever: HOT Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Familiespel

In De Betoverde Torens mag je elke beurt 2 bewegingsacties uitvoeren. Voor elke actie speel je één van je drie handkaarten. Hierop staat hoeveel plaatsen je een van jouw tovenaars OF een toren – met de klok mee – mag verplaatsen. Daarbij kun je torens over tovenaars heen plaatsen. Doe je dit? Dan mag je een toverdrankfles vullen. Deze mag je tijdens je beurt inzetten om een toverspreuk te gebruiken. De speler die als eerste al zijn of haar tovenaars in de zwarte Raventoren heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Betoverde Torens review!

Ik vind De Betoverde Torens een zeer geslaagd familiespel. Hoewel ik het thema wat vergezocht vind heeft het een leuke, opvallende table-presence. Daarnaast zijn de regels eenvoudig, acties behapbaar en beurten relatief kort. Toegegeven, je zult elkaar best veel moeten plagen. Vooral door elkaars tovenaars op te sluiten. En als torens – met opgesloten tovenaars erin – dan ook nog eens gaan stapelen en rond het bord gaan verplaatsen, is het absoluut handig als je een goed geheugen hebt. Bij het trekken van kaartjes speelt geluk weliswaar een rol, maar je kunt genoeg slimme, tactische keuzes maken. En dat neemt alleen maar toe als je met de bijgevoegde module speelt voor gevorderde tovenaa… eh, spelers ;).

Je kunt dit leuke familiespel voor 8 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride Europe: op Tafel

Ticket to Ride Europe: Handkaarten

Ticket to Ride Europe: Bestemmingskaarten

Ticket to Ride Europe: Drukte op het Speelbord

Ticket to Ride Europe: Groene en Rode Treintjes

Ticket to Ride Europe: Stations

Ticket to Ride Europe: Punten

Ticket to Ride Europe: Zuidwest Europa

Ticket to Ride Europe: Noordwest Europa

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Bordspel + Route & Network Building + Set Collection

In Ticket to Ride Europe gaan spelers routes bouwen over de landkaart van Europa. De ruimte is echter beperkt, dus wacht niet te lang met bouwen. Elke beurt mag je 1 actie doen: nieuwe treinkaarten pakken, een route bouwen, nieuwe bestemmingskaarten nemen óf een station bouwen. Routes en voltooide bestemmingskaarten leveren punten op. Maar pas op, onvoltooide bestemmingskaarten zijn minpunten waard. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Ticket to Ride Europe review !

Ticket to Ride is één van de populairste bordspellen van de laatste jaren. Je kunt ook voor USA kiezen, maar Europe heeft stations en die maken deze editie minder foutgevoelig en kindvriendelijker. Ondanks z’n imposante voorkomen op tafel, is Ticket to Ride Europa een toegankelijk bordspel met dusdanig eenvoudige spelregels, waarmee je zó op het juiste spoor zit. Je kunt ‘m met 2 personen doen, maar ik vind het leuker als er minstens 3 mensen uit m’n gezin meedoen!

Je kunt dit populare familiespel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Mycelia

Mycelia Bordspel: op Tafel

Mycelia Bordspel: Kaart Spelen

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel Verschuiven

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel in Tempel

Mycelia Bordspel: Blaadjes Pakken

Mycelia Bordspel: Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Actietegel Gebruiken

Mycelia Bordspel: Kaarten Schudden

Mycelia Bordspel: Druppels en Dobbelsteen uit Tempel

Mycelia Bordspel: Dauwdruppels op Tableau

Mycelia Bordspel: Nieuwe Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Markt

Mycelia Bordspel: Kaart met Direct Effect

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 9 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Deckbuilding

Mycelia is een deckbuilding spel waarbij je doel is om alle dauwdruppels van je tableau te verwijderen. Elke beurt neem je 3 handkaarten (bosbewoners met vaardigheden) en die speel je. Zo kun je dauwdruppels op je tableau verschuiven richting de ‘Tempel van het Leven’ of zelfs direct verwijderen. Daarnaast zijn er kaarten die je bladeren opleveren. Met bladeren kun je nieuwe kaarten kopen en basisacties uitvoeren. Is de tempel vol? Dan draai je de schijf totdat alle druppels en de dobbelsteen valt. Deze geeft nu bij elke speler 2 locaties aan waar nieuwe dauwdruppels komen. Zodra een speler zijn of haar tableau leeg heeft wordt de ronde afgemaakt. Daarna wint die speler of – in het geval van een gelijke stand – de speler met de meeste bladeren.

> Lees hier mijn uitgebreide Mycelia bordspel review!

Ik vind Mycelia een fraai familiespel. Het thema stelt niet zo veel voor, maar de look & feel van het spel springt er zeker bovenuit. Het spel was voor mij onbekend en schoot ineens, als een paddestoel, uit de grond. Met deze aangename verrassing wil Ravensburger een jongere doelgroep laten kennismaken met deckbuilding. En daar slaagt het zeker in. De vanaf-leeftijd is 9 jaar, maar m’n dochter van 8 jaar speelt dit ook al goed mee. Het spelverloop is overzichtelijk en de acties je kunt uitvoeren zijn behapbaar. En zijn jullie toe aan meer uitdaging? Dan kun je extra kaarten met nieuwe functies toevoegen. Dit houdt het spel niet alleen langer fris, maar maakt het geschikt voor spelers die liever de zogenaamde ‘kennerspellen’ spelen!

Je kunt dit mooie familiespel online bestellen op a bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be

Bosbuit

Bosbuit Spel: op Tafel

Bosbuit Spel: Kaart Kiezen

Bosbuit Spel: Kaart Aanleggen

Bosbuit Spel: Druppel Plaatsen

Bosbuit Spel: Haan Pakken

Bosbuit Spel: Verzamelende Dieren

Bosbuit Spel: Dieren in Bos

Bosbuit Spel: Dier met Holen

Bosbuit Spel: Scorespoor

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20-40 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Open Drafting + Network Building

In Bosbuit maakt elke speler een bos van 4×4 kaarten met dieren die voedsel op hun pad willen vinden. Tijdens je beurt kies je een kaart die je aan een andere kaart in je bos moet leggen. Daarbij ontvang je een bonus. De drie beschikbare pad-kaarten leveren altijd voedsel op en als bonus kun je startspeler worden, een druppel krijgen (om voedsel meer waard te maken) of een hol krijgen (waarmee een dier meer voedsel op het pad kan vinden). Dierkaarten tonen een dier dat bepaald voedsel wil en een maximale hoeveelheid eten kan verzamelen. Na de 15e ronde – als iedereen een raster van 4×4 heeft – eindigt het spel. Je krijgt punten voor dieren en het voedsel dat ze kunnen bereiken. De speler met de meeste punten wint.

Ik vind Bosbuit verrassend leuk. Het artwork sprak me niet direct aan, maar ben ik na meer potjes toch meer gaan waarderen. Het oogt steeds schattiger. Daarnaast krijg je mooi, gedetailleerd speelmateriaal (zoals scorestenen, druppels en grotten) in een relatief klein doosje. Qua gameplay doet Bosbuit voor mij alles goed. Je kiest een kaart en legt ‘m aan. De opties die je hebt zijn overzichtelijk, maar het ligt – behalve aan het einde – niet voor de hand wat je moet pakken. Je keuzes doen er toe. De snelheid en het plezier waarmee wij dit spelen maakt dit voor mij absoluut een geslaagde filler of familiespel!

Je kunt dit leuke familiespelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Het Verboden Eiland

Verboden Eiland Bordspel: op Tafel

Verboden Eiland Bordspel: Pion Verplaatsen

Verboden Eiland Bordspel: Schatkaarten Inleveren voor Schat

Verboden Eiland Bordspel: Water Stijgt Kaart Trekken

Verboden Eiland Bordspel: Waterstand Verhogen

Verboden Eiland Bordspel: Overstromingskaart Trekken

Verboden Eiland Bordspel: Tegel Omdraaien

Verboden Eiland Bordspel: Piloot

Verboden Eiland Bordspel: Verkenner

Verboden Eiland Bordspel: Zandzakken

Verboden Eiland Bordspel: Navigator

Dit coop bordspel neemt je mee naar het verboden eiland. Jullie zijn schatzoekers die de 4 schatten in de ruïnes op het eiland gaan zoeken. Maar zodra het eiland merkt dat jullie er zijn, laat het zichzelf steeds verder in de oceaan zinken. Met dit spel liggen er 24 tegels op tafel die het eiland vormen. Elke speler krijgt een karakter met speciale eigenschap. Om de beurt mag elke speler maximaal 3 acties uitvoeren. Je hebt de keuze uit verplaatsen, droogleggen, schatkaarten ruilen én schatten vinden. Na elke beurt trek je kaarten om schatkaarten te krijgen, maar ook om tegels te laten zinken. Met 4 dezelfde schatkaarten kun je een schat vinden. Zorg dat je samen de 4 schatten vindt, verplaats naar het helikopter-platform en vertrek van het eiland vóórdat het eiland zinkt!

Volgens mij is Het Verboden Eiland het eerste echte coöperatieve spel geweest dat ik heb gespeeld. Het heeft eenvoudige spelregels, maar ik vind het wel moeilijk om te halen. Lekker uitdagend dus. Doordat het speelveld steeds weer anders is, wordt de herspeelbaarheid vergroot. Het Verboden Eiland heeft een mooi formaat, duurt niet lang en is prima te spelen voor kinderen én volwassenen. Nog een voordeel van dit familiespel? Het heeft een aangenaam prijskaartje.

Je kunt dit leuke, coöperatieve familiespel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Tegel Kiezen

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Natuurfiche Ontvangen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Gebied

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Tile Placement & Set Collection

In Cascadia proberen spelers een ecosysteem te bouwen door tegels te plaatsen met dieren erop. De dierkaarten bepalen hoe er elk spel punten worden gescoord. Je probeert zo groot mogelijke gebieden van eenzelfde soort te maken én patronen met dieren te leggen. De speler die uiteindelijk de meeste haalt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Cascadia spel review !

Ik vind Cascadia een van de betere, tactische bordspellen uit 2022. Het is uitermate toegankelijk, want je zet het snel klaar op tafel, legt het snel uit én kunt snel beginnen met spelen. Daarnaast kun je elkaar niet echt dwarsbomen. Dit vriendelijke karakter maakt dat je lekker met je eigen projectje bezig zult zijn. En dankzij diverse variatiemogelijkheden zal het niet snel gaan vervelen. De standaardregels zijn vanaf 10 jaar, maar je hebt ook speciale, vereenvoudigde regels om het als familiespel vanaf 8 jaar te maken.

Je kunt dit populaire familiespel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg met Uitbreidingen op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Buidel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel met Robijnen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Waarzeggerskaarten

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Ingrediëntenboeken op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Scorebord

NB: Het is een tijdje geleden dat ik alleen het basisspel van Kwakzalvers van Kakelenburg speelde. Ik heb er niet eens goede foto’s van. Bovenstaande foto’s bevatten ook speelmateriaal van de Kwakzalvers uitbreidingen én Folded Space bakjes voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Los daarvan geeft het materiaal een goede indruk van hetgeen je op tafel krijgt!

In De Kwakzalvers van Kakelenburg trekken spelers tegelijkertijd ingrediëntenfiches uit hun eigen buidel en leggen deze in de ketel. De meeste ingrediënten zullen bonussen opleveren. En des te verder je in de ketel komt, des te meer geld en punten je krijgt. Met geld koop je weer nieuwe fiches voor de volgende rondes. Trek alleen niet teveel knalerwten want dan ontploft de boel en is de beloning minder groot. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

Ik durf te zeggen dat Kwakzalvers van Kakelenburg één van m’n favoriete bordspellen is. Het unieke push your luck mechanisme maakt dat je pech of geluk kunt hebben. Hoever ben jij bereid te gaan? Feit blijft: Kwakzalvers is ontzettend spannend én het zorgt voor hilarische momenten. Het mooiste? Omdat iedereen tegelijk speelt is dit één van de familiespellen die je met 2, 3 of 4 spelers kunt spelen, zonder dat het spel er veel langer door duurt!

Je kunt dit geweldige familiespel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel

Zoektocht naar El Dorado: Spannend tot het Einde

Zoektocht naar El Dorado: Kaarten Spelen

Zoektocht naar El Dorado: Leuk Racespel!

Zoektocht naar El Dorado: Expeditiekaarten met Munten

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel van Bovenaf

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Nieuwe Kaart spelen

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Startopstelling voor 2 Spelers

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Demonenkaart op Handen

NB: Wegens gebrek aan foto’s van alleen het basisspel heb ik hierboven gebruik gemaakt van foto’s waar ook onderdelen van de 1e uitbreiding Helden en Demonen op staan.

In dit bordspel van 999 Games probeer je om als eerste het verborgen El Dorado te vinden. Je hebt steeds 4 kaarten op handen. Door kaarten te spelen kun je nieuwe kaarten kopen en aan je deck toevoegen óf je speelfiguur verplaatsen. Je dient dan kaarten te spelen waar het terreinsoort op staat als waar je over heen wil bewegen. Dankzij kaarten met speciale eigenschappen wordt het iets onvoorspelbaarder en leuker. De speler die als eerste El Dorado vindt wint!

> Lees hier mijn uitgebreide De Zoektocht naar El Dorado review!

De Zoektocht van El Dorado brengt 2 populaire spelmechanismen samen: deckbuilding en racing. Het algehele spelverloop blijft toegankelijk, terwijl je voortdurend de afweging blijft maken: investeren in nieuwe kaarten of zoveel mogelijk vooruit komen? Je kunt ontzettend veel variëren met de speelborden wat de herspeelbaarheid hoog houdt. Bovendien maakt – naar mijn mening – het artwork van Vincent Dutrait dit een lust voor het oog op tafel. En ben je er toch een beetje op uitgekeken? Dan zijn er nog Zoektocht naar El Dorado uitbreidingen te koop.

Je kunt dit 999 Games familiespel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl, Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik een aantal leuke familiespellen beschreven. Sommige zijn snel en eenvoudig, andere duren langer en zijn wat moeilijker. Het ene gezinsspel speel je tegen elkaar, en het andere spel speel je met elkaar.

Ik weet dat dit overzicht niet volledig is, maar goed, het is nu al een hele lange zit dus ik moet ergens een grens trekken ;). Ik hoop dat ik je met dit blog wat tips, ideeën en handvatten heb kunnen geven voor als je een nieuw familiespel gaat uitzoeken.

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens de gezinsspellen bij onderstaande webshops:

Wat vind jij nou écht leuke spelletjes voor het hele gezin? Ik hoor het graag in een reactie!

6 reacties

 1. Nog een leuk familiespel is het spel Droomhuis, waarin je je eigen huis inricht en bepaalt waar bijv. je woonkamer komt en waar je keuken, etc. Verder kun je deze kamers ook weer inrichten, met een piano of een kattenhok, en je kunt zelfs een boomhut bouwen. Erg leuk voor het hele gezin, en speelt in zo’n 30 minuten.

 2. Een heel leuk ander familiespel is Camel-up
  Je mag wedden op welke kleur kameel de race gaat winnen en welke deze gaat verliezen. Het spel is erg mooi opgebouwd en duurt gemiddeld zo’n 30 minuten.

 3. Leuke spellen in de lijst! Zelf onlangs het verboden eiland aangeschaft, echt een top spel!

 4. Wat een leuke lijst, zie al weer een aantal nieuwe spellen die ik ga aanschaffen.

 5. Ik ben gek op de coöperatieve Spellen waarbij je samen kunt winnen of verliezen. Het Verboden Eiland heeft nog een ‘grotere broertje’, namelijk: De Verloren Stad (Engelse versie: Forbidden Desert). Die schijnt nog een tikkeltje beter te zijn. En Pandemic (NL: Pandemie) heeft uitbreidingen die het spel nog uitdagender kunnen maken en ook de mogelijkheid biedt om met meer spelers te spelen. De eerste uitbreiding is On The Brink (NL: Extreem Gevaar) en de tweede is In The Lab (NL: In Het Lab). Naar mijn idee maken die twee het voor de liefhebbers van dit spel echt compleet.
  Een competitief spel wat ik nog wil uitproberen is Sushi Go Party.

  1. Oeps, foutje ???? ‘De Verloren Stad’ moet eigenlijk zijn: De Vergeten Stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *