De 20 Leukste Familiespellen, Spelletjes en Gezinsspellen!

Leuke Familiespellen en Gezinsspelen (met Spelletjes tot 2020)!

Ben je op zoek naar een leuk, nieuw familiespel? Een spel dat bij de hele familie of het hele gezin in de smaak valt? Laat je dan inspireren door de familiespelletjes in dit blog!

Als kind vond ik het echt geweldig om leuke familiespellen als cadeau te krijgen. Soms gebeurde dat met mijn verjaardag, maar meestal met bijvoorbeeld Sinterklaas of Kerst. Dan werd het spel binnen, omdat het buiten ijskoud was, ook gelijk ‘kapot’ gespeeld tot Oud en Nieuw!

Echter, als kind hoefde ik vaak niet de keuze te maken welk familiespel zou worden toegevoegd aan de spellenkast thuis… dat deden mijn ouders, opa en oma of oom en tante. En tegenwoordig zijn er veel meer leuke gezinsspellen op de markt dan toen. Daarom kan ik me voorstellen dat het lastig is om een leuk familiespel te kiezen.

In dit artikel vind je een overzicht van 18 leuke spelletjes voor de hele familie. Ze staan niet in een volgorde zoals een “Familiespellen Top 10”, maar ik heb wel een divers aanbod gepakt. Zo vind je familiespelletjes:

 1. Voor gezinnen met kleinere kinderen
 2. Voor gezinnen met oudere kinderen

De familiespellen in het begin zijn meer voor jonge kinderen (vanaf 4 jaar). Naarmate je verder scrollt, kom je bij spellen voor oudere kinderen (vanaf 10 à 12 jaar).

Overzicht van Leuke Familiespellen:

Familiespel #1: Speed Cups

 • Leuke Familiespellen: Speed CupsUitgever: 999 Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

In dit razendsnelle familiespel krijgt elke speler 5 cups van elk een andere kleur: zwart, rood, blauw, groen en geel. Daarnaast ligt er een gedekte stapel kaarten in het midden van de tafel.

Elke beurt draait een speler een gedekte kaart om. Op de kaart staan diverse objecten (vogeltjes, blokjes, auto’s, enzovoorts) die dezelfde kleuren als de Cups hebben. Bovendien staan deze objecten in een bepaalde horizontale of verticale volgorde.

Zodra de kaart wordt omgedraaid moet je als de wiedeweerga zorgen dat jouw Cups precies in diezelfde volgorde komen te staan als op dat kaartje. Ben jij de eerste die dit lukt en op de bel drukt? Dan krijg jij het kaartje. De speler die de meeste kaarten heeft nadat de trekstapel leeg is, wint het spel.

Dit zenuwslopende familiespel vanaf 6 jaar vraagt veel van je ruimtelijke inzicht en behendigheid. Het is een eenvoudig familiespel, maar kan behoorlijk spannend zijn omdat elke speler de snelste wil zijn. Ook bij dit gezinsspel is het fijn dat elke speler tot aan de laatste kaart kan mee blijven spelen.

Je kunt Speed Cups bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Hieronder krijg je een idee van het speelmateriaal van dit leuke spelletje:

Leuk Familiespel: Speed Cups Speelmateriaal

Hieronder kun je de online speluitleg van dit familiespel bekijken:

Familiespel #2: Dobble

Familiespel vanaf 6 Jaar: Dobble
 • Uitgever: Asmodee
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-8 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Snelheid

Dit familiespelletje bestaat slechts uit 55 ronde kaarten in een blik. Op deze kaarten staan allerlei figuurtjes, en vaak dezelfde.

In de basis werkt Dobble als volgt. Je moet zo snel mogelijk twee dezelfde figuren vinden op verschillende kaartjes. De speler die de meeste kaartjes haalt, wint het spel. Een mooie toevoeging zijn de 5 kleine spelvariaties die je kunt doen.

Dobble is een familiespel (eigenlijk reactiespel) dat écht lekker wegspeelt. Vooral voor de jonge kinderen zal dit een goed spel zijn. Je legt het snel uit en de reactiesnelheid is te trainen. Dat merk je snel genoeg omdat kinderen er steeds beter in worden. Soms zelfs zo goed dat volwassenen geen schijn van kans meer maken (ik praat uit ervaring ;))!

Je kunt Dobble bestellen op Amazon.nl, Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van Set:

Familiespel vanaf 6 Jaar: Dobble (Speelmateriaal)

Hieronder vind je de online speluitleg van dit familiespelletje:

Familiespel #3: DotCard

Familiespel vanaf 9 jaar: DotCard
 • Uitgever: DotCard
 • Leeftijd: Vanaf 9 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-6 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Kaartspel
 • Gesponsord: Ja

Met DotCard leg je een spelletje op tafel dat kenmerken heeft van Domino en Pesten. Spelers proberen ieder zo min mogelijk punten te halen. Dat doe je door dominokaarten weg te spelen. Uiteraard moeten dezelfde kleur en hoeveelheid symbolen aan elkaar grenzen.

Je kunt kaarten aan je eigen spoor leggen, maar ook aan het spoor van andere spelers. En daar komt het ‘pest-element’ om de hoek kijken, omdat je zo spelers kunt proberen te blokkeren. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon andermans spoor misbruiken omdat je gewoon je eigen handkaarten wil wegspelen.

Zodra een speler geen handkaarten meer heeft óf niemand meer kan wanneer de trekstapel leeg is, eindigt de ronde. Nu tel je alle punten van je handkaarten bij elkaar op. Jokers zorgen voor minder minpunten (which is a good thing). Wie na 10 of 20 rondes de minste punten heeft, wint DotCard!

Ik vind DotCard een perfect spelletje voor families met beginnende tieners (misschien zelfs nog jonger). Het blijft grotendeels wel een geluksspel, maar dat maakt het juist toegankelijk. Het blokkeerelement zorgt voor een interessante dynamiek tussen de spelers. Bovendien zijn de spelregels vrij eenvoudig en is het een compact spel. Ideaal dus om mee te nemen op vakantie.

Je kunt DotCard bestellen op DotCard.nl en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

DotCard Speelmateriaal

In onderstaand filmpje vind je de online speluitleg van dit familiespel:

Familiespel #4: Quiz Poker

Leuke Familiespel: Quiz Poker
 • Uitgever: Quiz Poker
 • Leeftijd: Vanaf 16 Jaar
 • Aantal Spelers: 3-8 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Partyspel
 • Gesponsord: Ja

QuizPoker brengt twee klassieke spelvormen samen: Quiz en Poker. Tijdens het spel moet je vragen beantwoorden. Maar of je überhaupt een antwoord mag geven hangt af van de inzet. Dus hoe zeker ben je van je zaak ;)?

Je speelt 10 rondes. Elke ronde wordt er een vraag gesteld die moet worden beantwoord met A, B, C of D. Voordat spelers het antwoord geven, moeten ze met pokerfiches de inzet bepalen. Daarbij kun je folden, callen en raisen. De speler(s) met de hoogste inzet speelt mee voor de winst van die ronde (behalve als jij de enige bent die inzet, dan win je automatisch)! Win je een ronde? Dan krijg je een puntenkaart. De speler die na 10 rondes de meeste punten heeft, wint.

Een leuke twist: Soms krijg je de multiple choice antwoorden vóór het inzetten te horen, maar soms ook niet. En vooral in die laatste gevallen moet je op je kennis vertrouwen. Durf jij een gokje te wagen?

Families waar trivia spellen en/of blufspellen weleens de revue passeren, zullen QuizPoker ongetwijfeld waarderen. Met name de quizkaarten waarbij je de antwoorden nog niet weet zorgen voor leuke situaties. Het komt er dan echt op neer of je een gokje durft te wagen. Houd er wel rekening mee dat je dit, door de algemene kennis die nodig is, het beste kunt spelen met kinderen vanaf 16 jaar.

Je kunt Quiz Poker bestellen op QuizPoker.nl en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuke Familiespel: Quiz Poker

In onderstaand filmpje vind je de online speluitleg van dit familiespel:

Familiespel #5: Crocodile River

Leuke Familiespel: Crocodile River
 • Uitgever: Quality Time Games
 • Leeftijd: Vanaf 4 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 Spelers
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Soort Spel: Kinderspel
 • Gesponsord: Ja

Crocodile River is een spelletje voor 2 personen dat afkomstig is van Nederlandse bodem. In het spel zijn beide spelers beland in een rivier met allemaal krokodillen. Je wil zo snel mogelijk de oever bereiken!

De jongste speler begint en daarna ben je na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt mag je een kaart van de trekstapel nemen (maximaal 5 kaarten op handen) of een kaart spelen. Op de kaarten staan de cijfers 1, 2 en 3. Dit is het aantal stapjes dat je jouw pion óf die van je tegenstander mag verplaatsen. Je hebt zelfs een zeldzame kaart waarmee je jouw tegenstander terug in het midden zet. De speler wiens pion als eerste de oever bereikt wint de ronde. De speler die als eerste 3 rondes wint, wint het spel.

Crocodile River is een uitermate eenvoudig spelletje en juist daarom zo toegankelijk voor jonge kinderen. De regels zijn snel uitgelegd en je speelt het lekker snel. Sterker nog, mijn zoontje van 4 jaar snapt de regels zo goed, dat hij het zelf uitlegt aan z’n vriendjes die langskomen. Fair enough, het is geen diepgaand spel. Voor kleuters hoeft dat ook niet. Het is gewoon een ideaal spelletje voor opa, oma, papa of mama om snel met hun (klein)kind van 4 tot 8 jaar te doen.

Je kunt Crocodile River bestellen op QualityTimeGames.eu.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Crocodile River Bordspel: op Tafel

Familiespel #6: Regenwormen

 • Leuke Familiespellen: RegenwormenUitgever: 999 Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-7 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Dobbelspel

Bij Regenwormen leg je eerst een aantal stenen in een rij op tafel. Op deze steentjes staan getallen van 21 t/m 36. En op elke steen staat een aantal wormen, variërend van 1 t/m 4. Des te hoger het getal, des te hoger het aantal wormen. Daarnaast heb je 8 dobbelstenen met de getallen 1 t/m 5 en een worm.

Je gooit eerst 8 dobbelstenen. Vervolgens kies je een getal (1 t/m 5) en daarvan leg je alle dobbelstenen af. Daarna gooi je met de overige dobbelstenen en leg je weer dobbelstenen met een gelijk aantal ogen af. Als je eenmaal een waarde hebt afgelegd, mag je deze waarde de volgende worp niet meer afleggen!

Je gooit net zo lang totdat je een score hebt behaald die gelijk is aan het nummer van een van de stenen op tafel. Je kunt er nu voor kiezen om meer punten te halen en dus een hoger aantal wormen te pakken.

Maar zodra je geen dobbelsteen meer kunt afleggen is je beurt voorbij én moet je, indien mogelijk, een steentje uit je eigen voorraad afleggen. Bovendien wordt het steentje met het hoogste aantal punten in de algemene voorraad omgedraaid. Wanneer alle steentjes zijn omgedraaid wordt gekeken wie de meeste regenwormen heeft. Hij of zij wint het spel!

Regenwormen is een van de leukste spelletjes met dobbelstenen. Echt talent komt er niet bij kijken; het is meer een kwestie van geluk. Ondanks dat, is het makkelijk te begrijpen, heel snel te spelen en je krijgt best mooi speelmateriaal met dit spel. Oja, het compacte doosje maakt het goed geschikt om mee te nemen op reis of op vakantie!

Lees hier meer over de Regenwormen Spellen en Uitbreidingen die er zijn.

Je kunt Regenwormen bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Regenwormen Speelmateriaal

In onderstaand filmpje vind je de online speluitleg van dit gezinsspel:

Familiespel #7: Valse Motten

Leuk Familiespelletje: Valse Motten
 • Uitgever: Drie Magiër Spellen
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 7 Jaar
 • Aantal Spelers: 3-5 Spelers
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

Dit leuke familiespelletje is anders dan anders. Je moet namelijk valsspelen! Het spel bestaat uit 72 speelkaarten. Op al deze kaarten staan verschillende insecten met ieder een eigen waarde. Elke speler krijgt handkaarten en op tafel leg je de trekstapel en één kaart open. Vervolgens wordt de bewakingskever gekozen. Deze speler gaat kijken wie er vals speelt.

Nu gaan de spelers om de beurt hun kaarten op de open stapel leggen. Je moet daarbij steeds een kaart kiezen die 1 getal hoger of lager is dan de kaart die open ligt. Maar er is één kaart die je niet mag leggen: de valse mot! Deze kaart kun je alleen kwijt, als je ‘m laat verdwijnen zonder dat de bewakingskever dit ziet. Oja, er zijn wat ‘actiekaarten’ in het spel om wat chaos te creëren ;).

Check hier wat tips om Valse Motten vals te spelen!

Valse Motten is bij ons eigenlijk altijd wel een succes. Met name met kinderen rond zo’n 10 jaar, maar ook volwassenen zullen dit familiespelletje waarderen. Juist omdat je nu wél binnen bepaalde lijnen mag valsspelen, geeft Valse Motten de term familiespel een compleet nieuwe lading!

Je kunt Valse Motten bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal in de doos:

Leuk Familiespelletje: Valse Motten (Speelmateriaal)

Hieronder kun je de online speluitleg zien van dit leuke familiespelletje:

Familiespel #8: Vlotte Geesten

 • Leuke Familiespellen: Vlotte GeestenUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-8 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

Het familiespel Vlotte Geesten lijkt qua spelmechanisme op Set. Alleen heb je bij dit spel 5 speelfiguren op tafel staan: een wit spook, blauw boek, groene fles, rode bank en een grijze muis. Daarnaast heb je een stapel gedekte kaarten waar altijd 2 van deze figuren op afgebeeld staan. Soms kloppen de kleuren, maar soms ook niet.

Het spel verloopt als volgt. Om de beurt wordt een van de kaarten omgedraaid. Zie je een speelfiguur afgebeeld in de juiste kleur? Dan pak je dat speelfiguur. Staat er geen enkel speelfiguur afgebeeld in de correcte kleur, dan moet je het figuur pakken dat ontbreekt én waarvan de kleur ontbreekt.

Als je de goede kaart pakt, mag je deze aan je eigen voorraad toevoegen. Pak je een verkeerde? Dan moet je een kaart afstaan aan de speler die wél het juiste figuur pakt. De speler die de meeste kaarten heeft nadat de trekstapel leeg is, wint dit leuke spelletje!

Vlotte Geesten is een leuk familiespel vanaf 8 jaar en kan met het jonge gezin worden gespeeld, maar ook met volwassenen, vrienden of familie. Ook hier draait het om inzicht en behendigheid. Dat kan tot grappige, zenuwslopende taferelen leiden. Het spel is trouwens wel het leukste en het spannendste als elke speler er ongeveer even goed in is. Lees hier mijn Vlotte Geesten review.

Je kunt Vlotte Geesten bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Vlotte Geesten Speelmateriaal

Hieronder vind je de online speluitleg van dit leuke familiespel:

Familiespel #9: Muizenval

Leuk Familiespel: Muizenval
 • Uitgever: Hasbro
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Bordspel

Muizenval is het eerste bordspel in dit blog met familiespellen. Je krijgt er een mooi bord bij en veel speelmateriaal. Leg het bord op tafel, geef elke speler muis en bepaal de startspeler!

Als je aan de beurt bent dobbel je en zet je jouw muis het aantal gegooide vakjes naar voren. Hier kun je op allerlei soorten vakjes komen, maar de leukste is ‘Bouwen’. Nu mag je namelijk een onderdeel van de grote muizenval op het bord plaatsen. Als de val compleet is, wordt het spannend. Wordt jij gevangen door de val of overwin je?

Muizenval heb ik zelf echt ziek veel gespeeld toen ik een jaartje of 8 was. Met name met mijn oudere broers. We vonden het supergaaf dat je gedurende het spel iets opbouwt. En als het bouwwerk dan eenmaal af is, wordt het spannend wie er wordt gevangen. Een klassiek familiespel dat spannend blijft tot het einde!

Je kunt Muizenval bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Muizenval (Speelmateriaal)

Hieronder kun je de Engelstalige uitleg zien van hoe je dit familiespel in elkaar zet:

Familiespel #10: Doolhof

Klassiek Familiespel: Doolhof
 • Uitgever: Ravensburger
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Bordspel

Vroeger heette dit familiespel Het Betoverde Doolhof, maar tegenwoordig heet het simpelweg Doolhof. Dit gezinsspel bestaat uit een bord met allerlei losse gangenkaarten erop. Deze kaarten kunnen dus over het bord schuiven! Elke speler krijgt een stapeltje handkaarten met daarop schatten én een pion.

Als je aan de beurt bent bekijk je één van jouw schatkaarten. Daarna moet je een gangenkaart via de zijkant op het bord schuiven. Dit betekent dat een hele rij of kolom met kaartjes doorschuift en de gangen veranderen. Daarna mag je je pion verzetten om dichterbij je schat te komen. De speler die als eerste zijn of haar schatten vindt, wint het spel!

Alleen de reclame was vroeger al gaaf, haha. Doolhof bied naar mijn mening echt een interessante spelervaring voor jong en oud. Dit komt omdat je andere spelers vaak per ongeluk ‘naait’ door het verschuiven van routes. Dit onvoorspelbare maakt dat iedereen kan winnen én dat het spannend blijft.

Je kunt Doolhof bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Klassiek Familiespel: Doolhof (Speelmateriaal)

Hieronder zie je de online speluitleg van dit klassieke familiespel door Nox Spellenzolder:

Familiespel #11: Twister

Grappig Familiespel: Twister
 • Uitgever: Hasbro
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-24 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

Nog zo’n gouwe ouwe: Twister. Het enige dat je met dit gezinsspel krijgt, is een gevlekte mat en een draaischijf om kleuren én handen of voeten te bepalen.

Je gaat met minimaal 2 man naast de mat staan. Iemand draait de schijf en roept welke kleur en hand of voet er is gedraaid. Bijvoorbeeld: Rechterhand op Rood. De spelers op de mat voeren deze opdracht uit. Zo worden er steeds nieuwe opdrachten gedraaid en geroepen. De speler die het langste blijft staan, wint het spel!

Twister is niet alleen een gezelschapsspel waar je behendigheid voor nodig hebt, maar het is ook echt een grappig familiespel. Door opmerkelijke standjes op de mat, ontstaan al gauw onmogelijke opdrachten. En dat maakt het juist leuk. Dit familiespel is absoluut een aanrader voor de fysiek actievere spelers ;).

Je kunt Twister bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Grappig Familiespel: Twister (Speelmateriaal)

Familiespel #12: Party & Co Family

Leuk Familiespel: Party & Co
 • Uitgever: Jumbo
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 4-8 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Partygame

Zelf hadden wij vroeger Party & Co én Party & Co Junior. De luxe van een familie editie hadden wij toen niet. Maar gelukkig heb jij die nu wel!

In Party & Go Family vormen volwassenen en kinderen samen een team. Terwijl je verder gaat op het speelbord moet je steeds opdrachten uitvoeren. Vragen, gebarentaal, tekenen én de vernieuwde partycubes, die je tussen 2 lichamen moet plaatsen. Bij een goede opdracht mag je nog een keer. Welk team familieleden als eerste bij de finish zijn, wint het spel!

Een goed spel vinden voor zowel kinderen als volwassenen kan moeilijk zijn. Maar Party & Co Family is daar perfect voor. Het heeft namelijk kaartjes voor kinderen én volwassenen. Zo wordt de moeilijkheid goed verdeeld en blijft het spel voor beide gezinsleden leuk!

Je kunt Party & Co Family bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van deze partygame:

Leuk Familiespel: Party & Co (Speelmateriaal)

Hieronder zie je het promo filmpje van die familiespel:

Familiespel #13: Hotel

Klassiek Familiespel: Hotel
 • Uitgever: Asmodee
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Bordspel

Hotel speelde ik vaak toen ik nog aan het puberen was. Niet alleen m’n broers trouwens, maar ook met vrienden. Tevens speelde ik de oude versie, niet de Deluxe versie. Damn, deze ziet er wel gelikt uit zeg!

Hotel is eigenlijk een soort van vereenvoudigde Monopoly. Je beweegt je voort over een spoor en koopt daarbij hotels op. Komen andere spelers op jouw hotel? Dan blijven ze een aantal nachtjes slapen. En des te meer gebouwen jouw hotelketen uit bestaat, des te meer er moet worden betaald!

Monopoly vond ik zelf nooit heel erg leuk. Als je verloor, dan moest je soms lang wachten voordat je weer mee mocht doen. Bij Hotel is dat niet. Die potjes gaan relatief snel. Ga je dus echt een keer failliet? Geen probleem, dan kun je snel genoeg weer meedoen!

Je kunt Hotel Deluxe bestellen op Amazon.nl, Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van dit bordspel:

Klassiek Familiespel: Hotel (Speelmateriaal)

En hieronder zie je de Engelse online uitleg van dit klassieke familiespel:

Familiespel #14: 30 Seconds Junior

Leuk Familiespel: 30 Seconds Junior
 • Uitgever: 999 Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 7 Jaar
 • Aantal Spelers: 3-24 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Partygame

Een party spel voor het hele gezin. Dat is 30 Seconds Junior! Tijdens een potje 30 Seconds vorm je teams van minimaal 2 personen. Daarnaast ligt er een scorebord op tafel en een zandloper. Deze zandloper loopt leeg in, hoe kan het ook anders, 30 seconden.

Het spelt verloopt als volgt. Een speler pakt een kaartje. Op dit kaartje staan 5 dingen. De speler moet zoveel mogelijk van deze 5 dingen omschrijven voor zijn of haar teamgenoten, zonder de daadwerkelijke woorden in de mond te nemen! En dat binnen de 30 seconden. Voor elk ding dat goed geraden wordt gaat je team 1 vakje naar voren op het scorebord. Het team dat als eerste de eindstreep heeft bereikt, wint het spel!

Lees hier mijn blog met een overzicht van alle 30 Seconds spellen en uitbreidingen. Er is bijvoorbeeld ook een Everyday Life variant. Die is wat leuker met oudere kinderen.

30 Seconds Junior is een partygame die je met jongere kinderen kunt doen. De grote voordelen van dit gezinsspel zitten in de eenvoud van de spelregels, het vlotte tempo (30 seconden per beurt) en het feit dat elke speler mee kan blijven doen tot het einde van het spel! En heb je wat oudere kinderen? Dan is er nog 30 Seconds Everyday Life.

Je kunt 30 Seconds Junior bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Je kunt 30 Seconds Everyday Life bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: 30 Seconds Junior (Speelmateriaal)

Hieronder zie je de online speluitleg van die familiespel:

Familiespel #15: Het Verboden Eiland

 • Leuke Familiespellen: Het Verboden EilandUitgever: White Goblin Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Dit is een van de leuke familiespellen waarbij je moet samenwerken om te winnen! Je krijgt een mooi metalen doosje met daarin o.a. 4 schatten, 6 pionnen, 58 kaarten en 24 eilandtegels. De eilandtegels worden op tafel gelegd en elke speler krijgt een bepaald karakter. Dan ben je klaar om te beginnen!

Je familie bevindt zich op het Verboden Eiland. Dit is een eiland waar verborgen schatten liggen. De schatten zijn goed verborgen omdat ze gevaarlijk zijn als ze in de verkeerde handen vallen. Zodra schatzoekers het eiland betreden, zal het eiland gaan zinken!

Met dit coöperatieve familiespel moeten jij en je familie ervoor zorgen dat jullie de 4 schatten op het eiland vinden, vóórdat het zinkt! Zodra je de schatten hebt, gaan jullie naar de helikopter om het eiland te verlaten. Zorg dus dat je de piloot niet verliest ;).

Het Verboden Eiland is een leuk, coöperatief familiespel vanaf 8 jaar. De spelregels zijn makkelijk te begrijpen, maar dat maakt het spel zeker niet minder uitdagend. Heb je wat jongere kinderen en lijkt het je als vader en moeder leuk om met ze samen te werken tijdens een bordspel? Dan is dit familiespel precies wat je zoekt!

Je kunt Het Verboden Eiland bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Het Verboden Eiland Speelmateriaal

Hieronder zie je de online speluitleg over dit coöperatieve familiespel van White Goblin Games:

Familiespel #16: Pandemie

 • Leuke Familiespellen: PandemieUitgever: Z-Man Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 10 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

In Pandemie zijn diverse virussen uitgebroken over de wereld. Hiermee is het menselijk bestaan in gevaar gekomen. Een team van onderzoekers moet er voor zorgen dat het virus binnen de perken blijft en dat er een geneesmiddel voor komt. Jouw familie is dat onderzoeksteam!

Het spel verloopt als volgt. Je hebt een bord voor je liggen met daarop de wereld en allerlei grote steden. Elke speler heeft een bepaalde rol en mag in elke beurt een aantal acties doen. Verplaatsen, virussen bestrijden, een onderzoekstation bouwen of een geneesmiddel ontwikkelen.

Maar elke beurt worden er ook een aantal kaarten omgedraaid. Op deze kaarten staan de plaatsnamen waar een virus uitbreekt. Loopt een virus uit de klauwen in een bepaalde stad? Dan slaat de ziekte over naar de omliggende steden. Denk dus goed na over welke acties je samen doet!

Lukt het jullie om alle geneesmiddelen te creëren voordat de wereld is vergaan? Dan winnen jullie het spel.

Pandemie is een spannend familiespel vanaf 10 jaar. Dit is een ingewikkelder, coöperatief familiespel dan Het Verboden Eiland. Daarom is deze ook leuker voor als je wat oudere kinderen hebt. Door de vele rollen kun je het spel overigens ook vaak opnieuw spelen. Ofwel, je zult niet snel uitgekeken zijn op dit spel.

Je kunt Pandemie bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van dit bordspel:

Leuk Familiespel: Pandemie Speelmateriaal

Hieronder kun je de online speluitleg van dit coöperatieve familiespel bekijken:

Familiespel #17: Carcassonne

 • Leuke Familiespellen: CarcassonneUitgever: 999 Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Strategisch

Een ander populair familiespel van 999Games is Carcassonne. Dit is een van de familiespellen waarbij je een enorme hoeveelheid landtegels krijgt en daarmee gedurende het spel eigenlijk het bord opbouwt. Hoe het bord wordt opgebouwd is elke keer weer anders!

Op deze landtegels staan weides, straten, steden en kloosters. Daarnaast krijg je horigen die je op de tegel kunt plaatsen zodra je deze neerlegt. Door het plaatsen van horigen kun je punten scoren. Dit doe je door in de weide te gaan liggen of op kloosters, steden en straten te gaan staan.

Zodra een van deze bouwwerken wordt afgerond, ontvangt de speler die er met de meeste horigen op staat punten. Aan het einde van het spel krijg je ook nog punten voor niet afgeronde bouwwerken. De speler met de meeste punten, wint het spel!

Carcassonne is een uitdagend familiespel vanaf 8 jaar, waarbij je altijd wel iets kunt. Ondanks dat dit leuke gezinsspel in de basis eenvoudig is, kun je diep gaan met het bepalen van je strategie. Dat maakt dit een leuk spel voor alle leeftijden. Bovendien is het speelbord altijd variabel, waardoor het spel goed herspeelbaar blijft.

Suggesties om te lezen:

Je kunt Carcassonne bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

 Leuk Familiespel: Carcassonne Speelmateriaal

Hieronder kun je de online speluitleg van dit familiespel bekijken:

Familiespel #18: Ticket to Ride (Europe)

 • Leuke Familiespellen: Ticket to Ride EuropeUitgever: Days of Wonder
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Strategisch

Met dit familiespel krijg je een prachtig bord met daarop de kaart van Europa en je krijgt diverse trein- en bestemmingskaarten. Tot slot ontvang je 45 treintjes in 5 verschillende kleuren.

Het spel verloopt als volgt. Je dient treinkaarten te verzamelen om daarmee routes te bouwen. Door meerdere routes te bouwen kun je steden met elkaar verbinden en zo ook bestemmingskaarten halen. Voor zowel het bouwen van treinen als het behalen van bestemmingskaarten krijg je punten. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft wint het spel!

Let wel: Op de meeste routes kunnen maar 1 of 2 spelers bouwen. In de meeste Ticket to Ride versies heb je gewoon pech als jij niet meer op een route kunt bouwen. Ticket to Ride Europe geeft je de kans om met stationnetjes andermans routes te gebruiken. Daarmee is dit spel wat vergevingsgezinder en beter geschikt voor kinderen en mensen die niet goed tegen hun verlies kunnen…

Ticket to Ride Europe is net als Pandemie, Catan en Carcassonne een groter en uitdagender familiespel. Maar Ticket to Ride is de enige die echt “als een trein gaat”. Of nouja, kan gaan. De spelregels zijn niet moeilijk, elke speler speelt tot het einde, de beurten gaan snel en de spanning is om de snijden. Ticket to Ride is echt een van de leuke gezinsspellen die ik menig familie als eerste zou aanraden!

Suggesties om te lezen:

Je kunt Ticket to Ride Europe bestellen op Amazon.nl, Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Ticket to Ride Europe Speelmateriaal

Je kunt hieronder de online speluitleg van dit familie bordspel bekijken:

Familiespel #19: Berenpark

Leuk Familiespel: Berenpark
 • Uitgever: 999 Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Bordspel

In Berenpark gaat elke speler zijn of haar eigen, tja, berenpark bouwen. Je hebt veel speelmateriaal, waaronder stukken grond met een raster én puzzelstukken.

Om de beurt mogen spelers een puzzelstuk plaatsen. Door dit te doen, kunnen ze een nieuw puzzelstuk voor de volgende beurt pakken. Bouw efficiënt, bouw zoveel mogelijk dicht én let op extra manieren om punten te scoren. De speler die aan het einde de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

Toen ik Berenpark voor het eerst bij vrienden speelde, was ik aangenaam verrast. Het is weliswaar een wat gevorderd bordspel voor de familie. Maar juist het feit dat je met je eigen park bezig bent en anderen niet kunt naaien, maakt dat ik Berenpark een mooie toevoeging vind voor dit overzicht met leuke familiespellen!

Je kunt Berenpark bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Leuk Familiespel: Berenpark (Speelmateriaal)

Hieronder kun je de online speluitleg bekijken:

Familiespel #20: De Kwakzalvers van Kakelenburg

Leuk Familie Bordspel: De Kwakzalvers van Kakelenburg
 • Uitgever: 999 Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 10 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Bordspel

In 2019 won dit spel de Speelgoed van het Jaar (lees mijn Kwakzalvers van Kakelenburg review) voor de leeftijd 11 en 12. En dat snap ik wel. Elke speler krijgt een ketel en een buidel met wat ingrediënten erin.

Elke ronde gaan spelers tegelijk ingrediënten uit de buidel trekken en in de ketel plaatsen. Des te verder je in de ketel komt, des te meer punten én inkomen krijg je. Voor inkomen kun je weer nieuwe ingrediënten kopen voor in je buidel. Pak alleen niet teveel knalerwten, anders ontploft de boel!

Ik vind het elke keer weer een feest om De Kwakzalvers van Kakelenburg op tafel te leggen. Met name als je oudere kinderen hebt, is dit een leuk familiespel. Er zit een geluksfactor in, maar je wordt niet snel uit het spel geslagen. Iedereen blijft betrokken en iedereen kan goed of fout gokken. Dit maakt de Kwakzalvers een zeer toegankelijk bordspel voor een gezin met oudere kinderen!

Je kunt De Kwakzalvers van Kakelenburg bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Leuk Familie Bordspel: De Kwakzalvers van Kakelenburg (Speelmateriaal)

Hieronder kun je de online speluitleg bekijken:

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik een aantal leuke familiespellen beschreven. Sommige zijn snel en eenvoudig, andere duren langer en zijn wat moeilijker. Het ene gezinsspel speel je tegen elkaar, en het andere spel speel je met elkaar.

Ik weet dat dit overzicht niet volledig is, maar goed, het is nu al een hele lange zit dus ik moet ergens een grens trekken ;).

Ik hoop dat ik je met dit blog wat tips, ideeën en handvatten heb kunnen geven voor als je een nieuw familiespel gaat uitzoeken.

Als je nog verbeteringen of andere leuke familiespellen weet, deel ze dan in de reacties!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

De afbeeldingen in dit blog komen van de websites 999Games, WhiteGoblinGames, Z-Man Games en Days of Wonder.

6 reacties

 1. Nog een leuk familiespel is het spel Droomhuis, waarin je je eigen huis inricht en bepaalt waar bijv. je woonkamer komt en waar je keuken, etc. Verder kun je deze kamers ook weer inrichten, met een piano of een kattenhok, en je kunt zelfs een boomhut bouwen. Erg leuk voor het hele gezin, en speelt in zo’n 30 minuten.

 2. Een heel leuk ander familiespel is Camel-up
  Je mag wedden op welke kleur kameel de race gaat winnen en welke deze gaat verliezen. Het spel is erg mooi opgebouwd en duurt gemiddeld zo’n 30 minuten.

 3. Leuke spellen in de lijst! Zelf onlangs het verboden eiland aangeschaft, echt een top spel!

 4. Wat een leuke lijst, zie al weer een aantal nieuwe spellen die ik ga aanschaffen.

 5. Ik ben gek op de coöperatieve Spellen waarbij je samen kunt winnen of verliezen. Het Verboden Eiland heeft nog een ‘grotere broertje’, namelijk: De Verloren Stad (Engelse versie: Forbidden Desert). Die schijnt nog een tikkeltje beter te zijn. En Pandemic (NL: Pandemie) heeft uitbreidingen die het spel nog uitdagender kunnen maken en ook de mogelijkheid biedt om met meer spelers te spelen. De eerste uitbreiding is On The Brink (NL: Extreem Gevaar) en de tweede is In The Lab (NL: In Het Lab). Naar mijn idee maken die twee het voor de liefhebbers van dit spel echt compleet.
  Een competitief spel wat ik nog wil uitproberen is Sushi Go Party.

  1. Oeps, foutje ???? ‘De Verloren Stad’ moet eigenlijk zijn: De Vergeten Stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *