De 7 Leukste Flip & Write Spellen van dit moment!

De Leukste Flip & Write Spellen

Flip & writes zijn – net als roll & writes – mateloos populair. Veel mensen kennen de term alleen niet. En toegegeven, er bestaan minder flip & write spellen dan roll & writes. Er is dus een grote kans dat je het leuk vindt, maar niet bekend bent met de term ‘flip & write’

Daarom geef ik in dit blog eerst mijn definitie van de term flip & write. Daarna deel ik de 7 leukste flip & write spellen van dit moment!

Voordat je begint met lezen: de meeste flip & write games in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met flip & writes toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Wat zijn flip & writes?

Flip & writes zijn spellen waarbij je elke beurt een of meer kaarten omdraait en waarbij alle spelers vervolgens iets van die kaarten op hun scoreformulier moeten schrijven, aankruisen of tekenen. Belangrijke kenmerken zijn een korte speelduur, eenvoudige regels en simultane beurten. Met dit laatste wordt bedoeld dat je elke beurt – ook als het niet je eigen beurt is – iets mag invullen op je formulier.

Je kunt flip & writes vergelijken met het subgenre van dobbelspellen: roll & writes. Hierbij draai je alleen geen kaarten om, maar gooi je met dobbelstenen. En afhankelijk van dat resultaat kun je iets op je scoreformulier aankruisen. Bekijk hier eventueel mijn tips met leuke roll and writes!

Silver & Gold

Silver & Gold Spel: op Tafel

Silver & Gold Spel: Markt

Silver & Gold Spel: Expeditiekaart Omdraaien

Silver & Gold Spel: Kruis Aankruisen

Silver & Gold Spel: Ingevulde Schatkaarten

Silver & Gold Spel: Munten Verzamelen

Silver & Gold Spel: Schatkaart Nemen

Silver & Gold Spel: Palmboom Scoren

Silver & Gold Spel: Expeditiekaarten Schudden

Silver & Gold Spel: Rondekaart

Silver & Gold Spel: Afgeronde Schatkaarten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten

In Silver & Gold ga je schatzoeken! Spelers krijgen 2 schatkaarten. Elke beurt wordt er een expeditiekaart omgedraaid met een unieke tetris-vorm. Alle spelers tekenen deze vorm op een van hun schatkaarten. Teken je over symbolen heen, zoals munten en palmbomen? Dan scoor je tussentijds punten. Is je schatkaart vol? Dan krijg je een nieuwe. Volle schatkaarten leveren aan het einde van het spel punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Het gave van Silver & Gold vind ik dat je op het grootste deel van kaarten tekent met uitwisbare stift. Betekent wel dat je ze goed schoon moet maken, maar het maakt deze flip & write wel tot iets unieks. Het is bedacht door Phil Walker-Harding (o.a. bekend van Berenpark, Cacao en Sushi-GO!). Al zijn spellen zijn eenvoudig en toegankelijk. Datzelfde geldt voor deze. En dat komt het ook nog eens in een relatief klein doosje. Aanrader dus!

Je kunt dit leuke flip & write spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Next Station London

Next Station London Spel: op Tafel

Next Station London Spel: Lijnen Tekenen

Next Station London Spel: Kaarten Opendraaien

Next Station London Spel: Roze Lijn Tekenen

Next Station London Spel: Roze Kaart Opendraaien

Next Station London Spel: Kaarten op Tafel

Next Station London Spel: Groene Lijn Tekenen

Next Station London Spel: Scoreformulieren

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Met Next Station London probeer je een zo waardevol mogelijk metro-netwerk te tekenen. Je speelt 4 rondes en elke ronde teken je met een andere kleur (je geeft potloden steeds door naar links). Elke beurt draai je een kaart met een symbool om. Dan tekent iedereen, vanaf een van de buitenste stations in het huidige netwerk, een lijn naar een station met het omgedraaide symbool. Zodra 5 roze kaarten zijn omgedraaid eindigt de ronde. Na 4 rondes tel je alle punten bij elkaar op en wint de speler met de meeste.

Next Station London is denk ik de meest populaire flip & write binnen mijn spellengroepen. We sluiten er veel avonden mee af. Het is een snel spelletje, maar niet per se minder tactisch. Ondanks meerdere manieren om punten te scoren zijn je opties redelijk afgebakend. Hierdoor ga je bijna in treinvaart door het spel en blijft de flow er lekker in. Ook ben ik er nog steeds niet achter hoe je nou de meeste punten kunt scoren. En dat is weer goed voor de herspeelbaarheid.

Je kunt dit leuke flip & write spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Welcome to…

Welcome To... Spel: op Tafel

Welcome To... Spel: Huisnummers en Symbolen

Welcome To... Spel: Nieuwe Kaarten Open Draaien

Welcome To... Spel: Vastgoedmakelaar Aankruisen

Welcome To... Spel: Bouwvoorschrift Behalen

Welcome To... Spel: Ingevuld Scoreformulier

Welcome To... Spel: Scoreformulier Ingevuld

Welcome To... Spel: Scoreformulieren

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1 tot 100 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Welcome to… is een spelletje waarbij elke speler een architect is uit de jaren 50 en zijn eigen wijk moet vormgeven. Elke beurt worden er 3 kaarten omgedraaid waardoor er 3 combinaties ontstaan van huisnummer en symbool (zoals zwembad, hekken, parken). Elke speler kiest steeds een combinatie en noteert het huisnummer met eventuele bonus op zijn scoreformulier. De speler die uiteindelijk de meeste punten heeft wint het spel.

Ik vind Welcome to… een heerlijke flip & write. Het heeft de toegankelijkheid waar dit soort spellen om bekend staat en biedt tegelijkertijd de nodige tactische keuzes. Dit is te danken aan het feit dat je op meerdere manieren punten scoort, uit 3 combinaties kunt kiezen (en niet afhankelijk bent van je tegenstander) én concurreert om publieke doelen: wie eerst komt, eerst maalt. Geen enkel spel is hetzelfde en de grote variatie aan publieke doelen houden het nog langer leuk.

Je kunt deze leuke flip & write game online bestellen op bol.com (Engels), Spellenrijk.nl (Nederlands), Spellenwinkel.nl (Engels), Amazon.nl (Engels) en Spelhuis.be (Nederlands).

Cartographers

Cartographers Spel: op Tafel

Cartographers Spel: Scorekaarten

Cartographers Spel: Verkenningskaart Opendraaien

Cartographers Spel: Bomen Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Hinderlaagkaart Opendraaien

Cartographers Spel: Scoreformulier Doorgeven

Cartographers Spel: Monsters Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Opengedraaide Verkenningskaarten

Cartographers Spel: Seizoenskaart Vervangen

Cartographers Spel: Kijken Waar Te Tekenen

Cartographers Spel: Vol Scoreformulier

Cartographers Spel: Eindscore

Cartographers Spel: Ingevulde Scorefromulieren

 • Uitgever: Intrafin
 • Aantal spelers: 1 tot 100 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten

Cartographers is een flip&write waar jij in de huid kruipt van een cartograaf. Je krijgt van Koningin Gimnax de eervolle taak om het noordelijke grondgebied in kaart te brengen. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid, tekenen spelers een gebied op hun kaart en aan het einde van elk seizoen scoort men punten aan de hand van scorekaarten. Na 4 seizoenen eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Cartographers spel review!

Met Cartographers wordt een toegankelijke flip & write op de kaart gezet. De spelregels zijn simpel, je speelt allemaal tegelijk én je mag lekker puzzelen. Het scoren van punten vind ik het meest interessant: ga je voor de korte- of lange termijn? Bovendien is het spel mooi geïllustreerd en zal het elke keer weer anders lopen. Houd wel rekening met een hoge geluksfactor én het feit dat je incidenteel genaaid zult worden door je tegenstanders!

Je kunt deze leuke flip & write game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames en Spelhuis.be.

Metrolijn

Metrolijn Spel: op Tafel

Metrolijn Spel: Schudden

Metrolijn Spel: 6 Omdraaien

Metrolijn Spel: Getal in Wagonraam Zetten

Metrolijn Spel: Getal in Wagonraam Zetten

Metrolijn Spel: Gratis Rit Omdraaien

Metrolijn Spel: Kruisjes Zetten

Metrolijn Spel: Wagonraam Vullen

Metrolijn Spel: Bonus Omcirkelen

Metrolijn Spel: Berlijn Scoreformulier

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten

In Metrolijn scoor je punten per metrolijn door eindstations te bereiken en overstapmogelijkheden te creëren. Elke beurt wordt een kaart open gedraaid. Alle spelers schrijven daarna tegelijk de waarde van de kaart in een wagonraam. Vervolgens zet iedereen het aantal kruisjes op de gekozen metrolijn van de gekozen wagon. Heeft iemand een eindstation bereikt? Dan krijgt deze speler punten. De speler die als eerste een eindstation bereikt krijgt meer punten. Zodra alle wagons vol zijn, wint de speler met de meeste punten het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Metrolijn spel review !

Ik vind Metrolijn een leuke aanwinst voor het flip/roll & write genre. Flip & writes zijn altijd toegankelijk, maar ondanks dit toegankelijke principe, vind ik Metrolijn wel stuk uitdagender (en minder vergevingsgezind) dan andere flip & write games. Bijkomend voordeel is dat je 4 verschillende scoreformulieren hebt. Mijn enige ‘maar’ is dat als je de beste tactiek eenmaal kent, de uitdaging minder wordt en de kans bestaat dat je deze metro minder graag pakt. Zorg dus dat je er niet te goed in wordt ;).

Je kunt dit flip & write spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Explorers

Explorers Spel: op Tafel

Explorers Spel: Verkenningstegel Kiezen

Explorers Spel: Nadenken over Kruisjes

Explorers Spel: Symbolen op Terrein

Explorers Spel: Verkenningstegel Neerleggen

Explorers Spel: Kruisjes op Speelbord

Explorers Spel: Verkenningstegels Midden op Tafel

Explorers Spel: Ingevuld Terrein

Explorers Spel: Punten via Tempels

Explorers Spel: Vol Scorebordje

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

In Explorers draai je steeds een tegel om waar 2 terreinsoorten op staan. De actieve speler kiest een terreinsoort en de passieve spelers kiezen de andere. Alle spelers zetten nu kruisjes in het gekozen terrein op hun (uitwisbare) scorebord. Kruisjes moeten altijd aan eerder gezette kruisjes grenzen. Door kruisjes bereik je symbolen die punten en/of bonussen opleveren. Zodra alle tegels in een ronde zijn omgedraaid, vind er een tussentijdse puntentelling plaats. Daarna ga je naar de volgende ronde. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Explorers spel review !

Ik vind Explorers een toegankelijke en veelzijdige flip & write. Je trekt er zonder strategie op uit, maar kunt (en moet) wel slimme keuzes maken om het meeste te halen uit wat er op je pad komt. Je wandelt vooral je eigen route en andere reizigers kunnen je nauwelijks dwarsbomen. Er zijn ontzettend veel dingen te ontdekken. En dát allemaal in een klein doosje. Klinkt als een perfect reisspel, toch :)?

Je kunt dit flip & write spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be. Let op: de spelregels zijn in het Engels. Je kunt een uitgebreide Nederlandse speluitleg vinden in mijn blog over Explorers.

Get on Board

Get on Board Spel: op Tafel

Get on Board Spel: Buskaart Omdraaien

Get on Board Spel: Buskaart Open Draaien

Get on Board Spel: Routedeel Plaatsen

Get on Board Spel: Kruisje op Spelersblad Zetten

Get on Board Spel: Locatie met Sterretjes

Get on Board Spel: Routedelen op het Bord

Get on Board Spel: Categorie Zakenlui

Get on Board Spel: Categorie Studentes

Get on Board Spel: Categorie Toeristen

Get on Board Spel: Minpunten door Files

Get on Board Spel: Buskaartje met Gaten

 • Uitgever: IELLO
 • Aantal spelers: 2 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

In Get on Board ben je buschauffeur in New York (2-3 spelers) of London (4-5 spelers) en probeer je zoveel mogelijk locaties te bezoeken en zoveel mogelijk passagiers op te pikken. Spelers kiezen een vertrekpunt op het speelbord. Elke ronde wordt er een buskaartje omgedraaid waarvan de kleur overeenkomt met een vorm op je spelersblad. Deze vorm mag je met routedelen op het speelbord leggen. Zo kom je langs locaties en pik je passagiers op. Wat je passeert noteer je op je spelersblad en daar krijg je punten voor. De speler die na 12 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Get on Board review !

Ik vind Get on Board een van de originelere flip & writes die ik ken. Hoewel de oorspronkelijke versie (Let’s Make a Bus Route) ook al een speelbord had, is deze nu groter én vorm je routes met houten blokjes. Dit geeft niet alleen een extra dimensie aan het genre, maar zorgt ook voor een spannende vorm van interactie tussen spelers: concurrentie. Het loont om ergens als eerste te zijn. Ondanks deze elementen heeft Get on Board, net als andere flip & writes, een aangename, korte speelduur en blijven spelers gedurende het spel betrokken. Bovendien zorgt het gevarieerde speelmateriaal ervoor dat je nooit exact dezelfde route zult nemen!

Je kunt deze flip and write online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je vertelt wat Flip & Write Games zijn en ik heb je diverse, leuke Flip & Writes laten zien. Ken jij ze al? Er zijn ongetwijfeld nog meer leuke Flip and Write spellen. Welke mis jij nog en welke zou jij aanbevelen? Ik hoor graag van je via een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *