fbpx

Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

27 Leuke Spellen voor 2 Personen (voor ieder wat wils!)

Ontdek hier de Leukste Bordspellen voor 2 Personen!

Als spelletjesfanaat krijg ik regelmatig de vraag: “Wat zijn nou leuke spellen voor 2 personen?” Want ja, je krijgt niet altijd een grote groep bij elkaar. Ik geef die mensen graag wat tips voor tweepersoons spelletjes.

Maar met die informatie kan ik natuurlijk veel meer mensen helpen. Daarom heb ik dit blog opgesteld met maar liefst 27 (!) spellen die hartstikke leuk zijn om met 2 spelers te doen :).

Wat zijn leuke spellen voor 2 personen?

Smaken verschillen, dat is nu eenmaal zo.

De een wil een kort spelletje voor 2 personen, de ander wil een groot en strategisch bordspel voor 2 spelers waar geen einde aan komt. De een wil een echte tweestrijd of duel waarin je lijnrecht tegenover elkaar staat, terwijl de ander juist een samenwerkend duo wil vormen. En de een wil een spel om met kinderen te spelen, terwijl de ander juist een bordspel voor 2 volwassenen.

Daarom heb ik dit blog opgedeeld in onderstaande categorieën. Per categorie vind je 5 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen. Geen top 10, maar wel voor ieder wat wils! Klik dus snel op de categorie die jij interessant vindt en laat je inspireren (of scroll gewoon rustig door om alle 2 persoons spelletjes te zien).

 1. Klein & Simpel (Max 30 Minuten)
 2. Klein & Uitdagend (Max 60 Minuten)
 3. Groot & Uitdagend (Max 60 Minuten)
 4. Groot & Uitdagend (Langer dan 60 Minuten)
 5. Coöperatieve Spellen voor 2 Personen

Bekijk hier eventueel leuke kaartspellen voor 2 personen!

1 – Klein & Simpel (Max. 30 Mins)

Wat zijn kleine, korte spelletjes voor 2 personen?

Schotten Totten

Kort Spel voor 2 Personen: Schotten Totten

In Schotten Totten strijden jij en je tegenstander om Schots grondgebied. Als je aan de beurt bent leg je een kaart (krijger) voor een steen. Met 3 krijgers vorm je een bepaalde waarde – zoals Royal Flush, Full House en Two Pair bij Poker. De speler met de hoogste waarde krijgt de steen. De speler die als eerste 3 aangrenzende of 5 willekeurige stenen heeft, wint!

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Schotten Totten is een toegankelijk en uitdagend spelletje voor 2 personen, waarbij je door het grappige artwork misschien een lompe tweestrijd verwacht, maar juist een duel met noodzaak voor planning en organisatie krijgt!

> Check m’n Schotten Totten review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Schotten Totten online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Rat Attack

Kort Spel voor 2 Personen: Rat Attack

In Rat Attack leg je om de beurt tegels op tafel waar specerijen op staan. Leg je dezelfde specerijen van jouw kleur naast elkaar? Dan verdien je punten. Maar pas op! Zodra er 3 ratten van jou zichtbaar zijn, verlies je het spel. Gelukkig mag je ook andere tegels overlappen en ratten verbergen.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van White Goblin Games:

Rat Attack is een kort spel voor 2 personen dat je snel onder de knie zult hebben. Het biedt meer uitdaging dan je in eerste instantie verwacht. Niet per se strategisch, maar wel eentje waar je goed bij moet nadenken!

> Check m’n Rat Attack review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Rat Attack online bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en WhiteGoblinGames.

Jaipur

Kort Spel voor 2 Personen: Jaipur

Jaipur is een tweepersoonsspel waarbij je goederen moet verzamelen. Deze kaarten kun je inwisselen om puntenfiches van de stapel te pakken. De catch? De bovenste fiches zijn meer punten waard. Dus de speler die als eerste goederen pakt, krijgt meer punten. En dan zijn er ook nog kamelen die dit 2 speler spel net weer wat tactischer maken.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Dit is écht een snel en simpel spelletje voor 2 personen. Doordat je af en toe een gokje moet wagen, houd je het spel ondanks zijn eenvoud uitdagend en spannend. Mijn vrouw en ik spelen deze beste vaak. Zoek je dus een toegankelijk, laagdrempelig en kort gezelschapsspel voor koppels? Dan is Jaipur absoluut een aanrader!

> Check m’n Jaipur spel review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Jaipur online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

De Vos in Het Bos

Kort Spel voor 2 Personen: De Vos in het Bos

De Vos in het Bos is een echt slagenspel. Maar het doel van dit 2 speler spelletje is niet om de meeste slagen te winnen, maar het juiste aantal slagen! Te weinig levert geen punten op. Teveel ook niet. De speler die na een paar rondes als eerste 21 punten bereikt, wint het spel.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van White Goblin Games:

Vroeger (joh, Hans, je bent wel een volwassene maar pas 34) rikte ik veel met m’n familie. Urenlang. Het idee van slagen halen vond ik altijd leuk. De Vos in het Bos biedt wat meer onvoorspelbaarheid. Hierdoor raak je enige controle kwijt, maar dat maakt dit spelletje voor 2 personen wél extra spannend!

> Check m’n De Vos in het Bos review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt De Vos in het Bos online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en WhiteGoblinGames.

Qwixx

Kort Spel voor 2 Personen: Qwixx

Qwixx is een van de eerste, echt populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Als je niets meer kunt wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van White Goblin Games:

Het fijne aan Qwixx is niet per se dat het makkelijk is, maar juist dat elke speler elke beurt betrokken blijft. Als een ander speler dobbelt, mag jij als passieve speler óók iets wegstrepen als je wil. Hierdoor blijf je goed geboeid tijdens het spel. Qwixx is daarmee perfect voor meer spelers, maar ook een aanrader voor als je een luchtig dobbelspel voor 2 personen zoekt.

> Check m’n Qwixx review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt het Qwixx dobbelspel kopen bij Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

2 – Klein & Uitdagend (Max. 30 Mins)

Wat zijn kleine, uitdagende spellen voor 2 personen?

Patchwork

Gezelschapsspel voor 2 Personen: Patchwork

In Patchwork ga je een lapjesdeken maken. Je betaalt knopen voor lapjes stof (puzzelstukjes), legt deze op je spelerstableau en kunt zo weer nieuwe knopen krijgen. Daarna kun je weer een nieuw lapje kopen, enzovoorts. Knopen zijn aan het einde van het spel punten waard. De speler die de meeste knopen heeft, wint dit 2 persoons spelletje.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van 999 Games:

Ik kan denk ik wel zeggen dat Patchwork een van de populairste spellen voor 2 personen is. Veel mensen kennen ‘m vast al, maar ik noem ‘m toch. Want dit blog met twee speler spellen zou niet volledig zijn zonder Patchwork.

> Check m’n Patchwork review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Patchwork online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Targi

Gezelschapsspel voor 2 Personen: Targi

In Targi zijn jij en je tegenstander de leiders van een Berberstam die handel moeten drijven op de markt (=targi in veel talen). Door stamleden slim in te zetten krijg je goederen en geld. Die kun je vervolgens weer gebruiken om stamkaarten te krijgen en die leveren punten op.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van White Goblin Games:

Ik vind Targi één van de kleinere, doch strategischere spellen voor 2 volwassenen. Het dynamische bord en de worker placement eromheen is leuk bedacht en zorgt dat je stiekem goed na moet denken. Dat het artwork er nog eens fraai uit ziet, is dan natuurlijk mooi meegenomen!

Je kunt Targi online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en WhiteGoblinGames.nl.

Sagrada

Gezelschapsspel voor 2 Personen: Sagrada

In Sagrada werk jij als beeldend kunstenaar mee aan het glaswerk van de Sagrada Basilisk in Barcelona. Elke beurt mag je dobbelstenen uit de ‘dice pool’ pakken en in je glasraam leggen. Er zijn echter een aantal plaatsingsrestricties. Gelukkig kun je met gereedschap het een en ander beïnvloeden en je kansen op de overwinning maximaliseren.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Ik speel Sagrada vaak met m’n vrouw en heb menig ander liefhebber overtuigd dit spel te kopen. Het ziet er mooi uit (al die dobbelstenen, wauw!), duurt niet lang en je kunt je hersens er lekker bij laten kraken. En ondanks dat je het met meer spelers kunt doen, vind ik Sagrada het beste als spel voor 2 personen uit de verf komen!

> Check m’n Sagrada review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt het Sagrada spel online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Konumo Batalo

Gezelschapsspel voor 2 Personen: Konumo Batalo

In Konumo Batalo zijn jij en je tegenstander de leider van een clan. Je kiest allebei 6 (van 13) krijgers met ieder een speciale eigenschap en vormt daarmee jouw team. Nu ga je middels dice placement aanvallen en proberen je tegenstander uit te schakelen!

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Konumo Batalo is een spel voor 2 personen wat naar mijn mening meer aandacht mag hebben. Je kunt veel variëren met verschillende krijgers. En je denkt bij dobbelstenen misschien aan een geluksfactor, maar dat valt mee. Of je nu laag, hoog, even of oneven gooit, je kunt altijd wel iets! Aanrader onder de 2 persoons spellen!

> Check m’n Konumo Batalo review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Konumo Batalo online bestellen op bol.com en TheDutchGameMill.com.

Parijs: De Lichtstad

Gezelschapsspel voor 2 Personen: Parijs

In Parijs de Lichtstad wil je dat jouw gebouwen zoveel mogelijk licht ontvangen. Het spel bestaat uit 2 fasen. De eerste fase wordt bepaald hoe de bouwgrond eruit komt te zien en waar lantaarnpalen staan. In de tweede fase gaan jullie gebouwen plaatsen om punten te scoren.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van 999 Games:

Parijs neigt voor mij soms naar een wat abstract spel voor 2 personen, maar door het kleurrijke thema en fraaie speelmateriaal, is dat het natuurlijk niet. Je moet ruimtelijk inzicht gebruiken, vooruit plannen en hopen dat je tegenspeler geen roet in het eten gooit! Oja, door het variabele speelbord zal geen enkel potje zal hetzelfde zijn!

> Check m’n Parijs bordspel review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt het Parijs bordspel online bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

7 Wonders Duel

Klein en Uitdagend Spel voor 2 Personen: 7 Wonders Duel

Met 7 Wonders Duel gaan we terug naar de Klassieke Oudheid. Jij en je tegenstander moeten over 3 tijdperken een beschaving opbouwen die sterker is dan de ander. Je moet investeren in inkomen en geleidelijk zorgen dat je punten binnen harkt. Maar pas op! Voorkom dat je tegenstander je verslaat op het gebied van wetenschap of militaire macht!

Bekijk hieronder de Nederlandstalige uitleg van Boardgame Ninja:

7 Wonders Duel wordt op BoardGameGeek aangeschreven als een van de beste bordspellen voor 2 personen. En dat is niet voor niets. Tijdens dit spel bevind je jezelf in een ware tweestrijd. Een echt duel. Je bouwt niet gewoon even een groot rijk op. Nee, je moet je tegenstander voortdurend in de gaten houden en waar je kunt, keihard dwarsbomen. Ga je dus graag de strijd aan met iemand? Dan denk ik dat je 7 Wonders Duel erg zult waarderen!

> Check m’n 7 Wonders Duel review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt het bordspel 7 Wonders Duel online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, TheGameStation.be en Spelhuis.be.

3 – Groot & Uitdagend (Max. 60 Mins)

Wat zijn grote, uitdagende spellen voor 2 personen?

Kwakzalvers van Kakelenburg

Bordspel voor 2 Personen: Kwakzalvers van Kakelenburg

In de Kwakzalvers van Kakelenburg ga je een drankje brouwen. Je trekt steeds (blind) één ingrediëntenfiche uit een zwarte buidel en die leg je in je ketel. Des te verder je komt, des te groter de beloning. Maar pas op! Trek je teveel knalerwten? Dan ontploft de boel en loop je punten óf inkomen voor nieuwe ingrediënten mis! Wees dus niet te hebberig ;).

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van 999 Games:

Een groot voordeel van dit bordspel voor 2 personen is dat je beurten tegelijk uitvoert. Elke speler is dus voortdurend bezig en hoeft niet lang op de ander te wachten. Daarbij zorgt het push your luck mechanisme voor veel spannende momenten. Want ga je een gokje wagen voor meer of neem je de huidige beloning voor lief? Ik ken veel koppels die dit gezelschapsspel met z’n tweeën doen!

> Check m’n Kwakzalvers van Kakelenburg review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt De Kwakzalvers van Kakelenburg online bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Meeple Land

Bordspel voor 2 Personen: Meeple Land

Was je vroeger fan van Rollercoaster Tycoon, houd je van pretparken óf vind je Carcassonne leuk? Dan is Meeple Land iets voor jou. Elke ronde krijg je inkomen, mag je attracties bouwen, ontvang je nieuwe bezoekers (meeples) in je park én krijg je weer nieuw inkomen. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Ik vind het thema van Meeple Land echt geweldig (maar oké, ik bracht vroeger veel dagen achter de computer door met Rollercoaster Tycoon). Los daarvan kun je in Meeple Land écht iets opbouwen. En dat terwijl het spel niet heel lang duurt en bovendien niet heel moeilijk is. Dit gezelschapsspel is dus zeker een aanrader voor 2 spelers.

> Check m’n Meeple Land review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Meeple Land online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

The Isle of Cats

Bordspel voor 2 Personen: The Isle of Cats

The Isle of Cats is een echt polyomino spel, zoals Berenpark, maar dan met een card drafting element. Het is jouw taak om katten van een eiland te redden. Je lokt ze met een beperkte visvoorraad en moet ze op een efficiënte manier in je schip te plaatsen. Je kunt punten op allerlei manieren scoren en dat houdt het gevarieerd.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Voor mij is The Isle of Cats het beste polyomino spel dat bestaat. Het speelt zo ontzettend lekker weg. Daarnaast ziet het kleurrijke speelmateriaal er prachtig uit. En persoonlijk vind ik het niet moeilijk, maar heb je wel lekker veel speelmateriaal op tafel liggen. Dit bordspel heeft met 2 spelers ook een aangename speelduur!

Je kunt The Isle of Cats online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be. Let op: dit spel voor 2 personen is alleen verkrijgbaar in het Engels!

Wingspan

Bordspel voor 2 Personen: Wingspan

In Wingspan ga je als vogelliefhebber vogels in jouw opvangcentrum verzamelen. Je verzamelt voedsel, speelt zo vogels in leefgebieden en kunt ze zelfs eieren laten leggen. En des te meer vogels in een leefgebied, des te meer mooie combinaties je kunt maken om punten te scoren.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van 999 Games:

Wingspan is ongetwijfeld een van de populairste spellen van afgelopen jaren. Ken je het nog niet? Werp er dan zeker eens een blik op. Het is toegankelijk, ziet er mooi uit én het is een perfect gezelschapsspel voor 2 personen (of meer!). Ook uitermate geschikt voor koppels, mijn vrouw en ik kunnen dat beamen ;).

> Check m’n Wingspan review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt 999 Games’ Wingspan online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, Bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Rovers van de Noordzee

Bordspel voor 2 Personen: Rovers van de Noordzee

In Rovers van de Noordzee ga jij als viking op rooftocht. Eerst moet je bemanning recruiteren, uitrusting maken en rantsoen verzamelen. Daarna kun je kloosters, uitkijkposten en forten overvallen. De buit verhandel óf investeer je weer om jezelf sterker te maken. De speler met de meeste punten wint dit bordspel.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van White Goblin Games:

Ik heb het al vaker op social media en andere blogs geuit, maar ik vind dit bordspel het leukst met 2 spelers. Meer kan ook, maar dan slaat de willekeur toe. Het unieke worker placement concept (meeple plaatsen en meeple pakken) is verfrissend en het speelmateriaal ziet er prachtig uit. Aanrader dus!

> Check m’n Rovers van de Noordzee review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Rovers van de Noordzee online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be, WhiteGoblinGames.nl en Amazon.nl.

4 – Groot & Uitdagend (Langer dan 60 Mins)

Wat zijn nou grote, strategische spellen voor 2 personen?

The Castles of Burgundy

Strategisch Spel voor 2 Personen: Castles of Burgundy

In The Castles of Burgundy ben je een Franse hertog die zijn aanzien wil vergroten. Elke beurt mag je 2 dobbelstenen (en eventueel gekochte extra) acties doen. Zo breid je jouw landgoed uit met gebouwen, verzamelen je goederen om te verkopen en probeer je de meeste punten te halen.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Oké, The Castles of Burgundy is een eurogame pur sang. Dat betekent aan de ene kant een matig thema, maar aan de andere kant een formidabel spelmechanisme. Het dice-placement achtige spelverloop kent een eigen schoonheid. En belangrijker: deze schoonheid vind je ook terug in de variant voor 2 spelers!

> Check m’n The Castles of Burgundy review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt The Castles of Burgundy 20th Anniversary Edition online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl. Let op: dit spel voor 2 personen is alleen verkrijgbaar in het Engels!

Marco Polo 2

Strategisch Spel voor 2 Personen: Marco Polo II

Marco Polo II is het vervolg op Marco Polo I (maar staat er verder los van) en weerspiegelt de rondreis van Marco Polo in Azië. Om de beurt plaatsen spelers dobbelstenen om acties uit te voeren. Zo kun je reizen, goederen krijgen, investeren en punten verdienen. Na 5 rondes wint de speler met de meeste punten.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Ik vind Marco Polo II sowieso al een tof spel. Met meer spelers, maar ook met 2 personen. Je hebt veel speelmateriaal, ontzettend veel keuzes én meerdere wegen die leiden tot de overwinning. Zoek je dus echt een strategisch spel voor 2 personen? Overweeg dan zeker Marco Polo II.

> Check m’n Marco Polo 2 review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Marco Polo 2 Op Bevel van de Khan online bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Terraforming Mars

Strategisch Spel voor 2 Personen: Terraforming Mars

Ah nog zo’n topper: Terraforming Mars. De aarde raakt uitgeput en dus moeten we Mars bewoonbaar te maken. Daarvoor dient er meer zuurstof, een hogere temperatuur én water op de planeet te komen. Jij en je tegenstander zijn beide corporaties die hun geld en verdiensten slim moeten investeren in projecten (kaarten) om zo de grootste bijdrage aan het terraformen van Mars te leveren!

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Ook Terraforming Mars noem ik niet voor niets. Ik vind het een prachtig spel. Een heerlijk spelverloop alsook zulke sterke thematische details. Je kunt ‘m met meer spelers doen, maar dit strategische bordspel duurt met 2 personen toch minder lang en dat is fijn.

> Check m’n Terraforming Mars review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt Terraforming Mars online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Viticulture

Strategisch Spel voor 2 Personen: Viticulture

In Viticulture zijn jij en je tegenstander wijnboeren. Middels worker placement moeten jullie o.a. druiven planten, druiven oogsten, wijn maken én wijn verkopen. Daarnaast kun je via bezoekers van Toscane (kaartjes) extra- óf voordeligere acties doen. De speler uiteindelijk de meeste punten heeft, wint!

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Als iemand mij vraagt: wat is voor jou het beste bordspel ooit? Dan noem ik al snel Viticulture (check m’n bordspellen top 10 anders even). Het is een fraai worker placement met machtig mooi thema en leuk speelmateriaal. Bovendien is Viticulture ook goed te spelen met 2 spelers! En ik drink geen alcohol, dus je hoeft niet van wijn te houden om het leuk te vinden ;).

Je kunt Viticulture online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Bonfire

Strategisch Spel voor 2 Personen: Bonfire

In Bonfire hebben de hoeders van het licht de vreugdevuren laten doven. Maar jullie zijn gnomen en hebben deze vreugdevuren juist nodig. Daarom gaan jullie allerlei soorten opdrachten voltooien voor de hoeders, zodat ze de vreugdevuren weer zullen ontsteken.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Bonfire is zonder twijfel een zwaar spel. Veel regels en veel speelmateriaal, maar als je daarvan houdt zit je goed. Met een paar kleine aanpassingen is dit bordspel uitermate geschikt voor 2 spelers. Vandaar dat ik Bonfire niet wilde laten ontbreken als strategisch bordspel voor 2 personen!

> Check m’n Bonfire review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt 999 Games’ Bonfire online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

5 – Coöperatieve spellen voor twee personen

Wat zijn leuke coöperatieve spellen voor 2 personen?

Escape Room: The Game 2 Players

Deze escape room is specifiek ontwikkeld voor 2 personen. Je hebt 3 scenario’s. Het eerste is een introductiespel. In de tweede moet je proberen te ontsnappen uit een gevangenis op een eiland. En in de 3e moet je een vriendin helpen uit het gekkenhuis te komen.

Bekijk hieronder de trailer van Identity Games:

We kunnen er niet omheen: Escape Room spellen voor thuis zijn de laatste jaren enorm populair geworden. En door corona in 2020 kregen ook de 2 speler varianten een boost (want ja, je mocht geen bezoek ontvangen). Dus wil je eens samenwerken met z’n tweeën in plaats van tegen elkaar spelen? Probeer dan zeker Escape Room: The Game 2 Players.

NB: Je kunt elk spel slechts 1x spelen. Daarnaast zijn er wel talloze uitbreidingssets verkrijgbaar voor deze 2 speler variant.

Je kunt Escape Room: The Game 2 Player online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Codenames Duet

Coöperatief Bordspel voor 2 Personen: Codenames Duet

Ik vind het concept van Codenames echt geniaal. Er zijn 2 teams met elk een hoofdspion en er liggen 25 kaartjes op tafel. De hoofdspion moet aan zijn teamgenoten uitleggen welke 8 kaartjes een geheime code bevatten. De hoofdspion mag echter maar één woord (hint) en een getal (hoeveel kaartjes) noemen. De teamgenoten moeten deze vervolgens aanwijzen.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van White Goblin Games:

In Codenames Duet is dit concept vertaalt naar een bijzonder goed spel voor 2 spelers. Je bent nu allebei om de beurt hoofdspion, geeft om de beurt hints aan elkaar én moet de hint om de beurt oplossen. Ik vind Codenames Duet een sterk, coöperatief spel voor 2 personen omdat je allebei actief mee moet doen.

Je kunt Codenames Duet online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Menara

Coöperatief Bordspel voor 2 Personen: Menara

Menara is een leuk coöperatief spel voor 2 personen waarbij behendigheid een rol speelt. Je gaat namelijk een toren bouwen! Echter bepalen zogenaamde bouwkaarten wat je kunt bouwen. Houd mogelijkheden open, want voor elke keer dat je niet kunt bouwen moet de toren 1 niveau hoger worden!

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van 999 Games:

Wat ik waardeer aan Menara is dat elke speler mee moet doen. Geen enkele speler kan achterover leunen. Iemand kan wel voor jou bepalen waar je iets het beste kunt neerzetten. Maar JIJ moet het neerzetten. Dit maakt Menara ook een prima spel voor 2 personen met kinderen.

> Check m’n Menara review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt het spel Menara online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Pandemic

Coöperatief Bordspel voor 2 Personen: Pandemic

In Pandemic is er een pandemie uitgebroken. Jij en je medespeler vormen samen een team van specialisten die ervoor moet zorgen dat er een medicijn wordt ontwikkeld. Helaas kun je daar niet alleen op focussen: het virus verspreidt zich en jullie moeten uitbraken voorkomen!

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van De Dondersteen:

Pandemic is een van de hoogst gewaardeerde coöperatieve spellen op BoardGameGeek. En dat snap ik. Het spel speelt erg lekker, de spelregels zijn eenvoudig én er zit voldoende uitdaging in. Bovendien is het een goed bordspel voor 2 personen. Zorg alleen dat je analytisch aan elkaar gewaagd bent, anders bestaat de kans dat één speler alles bepaalt en het spel eigenlijk alleen speelt.

> Check m’n Pandemic review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt het Pandemic bordspel online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Het Verboden Eiland

Coöperatief Bordspel voor 2 Personen: Het Verboden Eiland

In Het Verboden Eiland gaan jullie op schattenjacht. Maar wat zou een schattenjacht nou zijn zonder gevaar? Met elke actie die jullie doen, zullen delen van het eiland steeds verder onder water komen te staan. Enerzijds wil je dus acties uitvoeren om schatten te vinden. Anderzijds moet je soms delen van het eiland droogleggen. Maken jullie de juiste keuzes?

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van White Goblin Games:

Het Verboden Eiland is misschien wel een van de eerste coöperatieve spellen die ik heb gespeeld. Qua spel vergelijkbaar met Pandemic, maar dan iets eenvoudiger qua regels en compacter. Het is dus vooral een snel coöperatief spelletje voor 2 personen. Maar ook dit spel is het leukst als jij en je compagnon op mentaal vlak aan elkaar gewaagd zijn!

Je kunt Het Verboden Eiland online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Puzzle Adventures: Secret of the Scientist

Coöperatief Spel voor 2 Personen: Escape Room Puzzle Adventures

In Puzzle Adventures: Secret of the Scientist worden een escape room en legpuzzel gecombineerd. Je kunt het spel met de Puzzel Modus op je gemak doen of met de Escape Room Modus als race tegen de klok. En dan kun je dit ook nog eens met een partner of alleen doen. En hoewel dit tweespelerspel maar liefst 150 minuten duurt, hoef je het niet allemaal in 1x te spelen!

Bekijk hieronder de trailer van deze escape room voor 2 personen:

No worries, ik zal geen spoilers geven. Wel wil ik je vertellen dat ik erg tevreden ben over het speelmateriaal (behalve de doosjes waar de puzzelstukjes inzitten) en het verhaal. Leuk gedaan. Als je een ervaren escape roomer bent, weet ik niet zeker of dit gevarieerd genoeg voor je is. Maar speel je af en toe een escape room? Dan is dit zeker de moeite waard!

NB: Je kunt deze escape room voor 2 spelers slechts 1x spelen. Maar je vernietigt niks. Dus als je alles netjes terug in de doos stopt, kun je er vervolgens een anders stelletje of koppel blij mee maken!

Je kunt Puzzle Adventures Secret of the Scientist online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik allerlei soorten spellen voor 2 personen uitgelicht. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor 2 spelers. Weer anderen zijn óók voor meer spelers, maar uitermate geschikt om met 2 personen te spelen.

Bekijk hier eventueel leuke kaartspellen voor 2 personen!

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens de gezelschapsspellen voor 2 personen in deze webshops:

Wat vind jij leuke spellen voor 2 personen? Dat mogen natuurlijke kleine spelletjes, maar ook grote bordspellen zijn. Ik hoor graag van je in een reactie :)!

25 reacties

 1. Onderstaande spellen voor 2 personen (of meer) speel ik graag:
  – Gubs
  – Jaipur
  – Ligretto
  – Kwatro

 2. Natuurlijk het verboden eiland. Een echte must voor met zijn tweeën en ook voor het hele gezin.

  1. De enige echte klassieker. Vergeten door de meesten…

 3. Leuke spellen. Hierbij enkele toevoegingen:
  – Schotten-totten alhoewel die misschien uit de handel is.
  – Qwirkle cards
  – Dominion (gelijk een stuk ingewikkelder spel)

 4. Ongelooflijk dat je het kaartspel De Vorsten van Catan nog niet hebt uitgeprobeerd? Dit is echt een enorme aanrader. Nog leuker en uitdagender dan het bordspel, vind ik. Als je het basisspel koopt, zitten daar meteen 3 uitbreidingssets bij. Dan zijn er nog twee dozen met elk 3 uitbreidingssets te koop, dus eindeloos speelplezier. Ik speel het nu twee jaar en het verveelt nog niet.
  Een andere versie van Catan voor twee personen is Ruimteschepen van Catan. Dit is wel met een speelbord. Meer geschikt voor (iets oudere) kinderen.

 5. Rozenkoning mijn favoriet ,weinig bla,bla en toch een uitstekend spel

 6. -Patchwork Speciaal voor 2 personen
  – Hive Pocket
  – Agricola 2 spelers

 7. Wat dachten jullie van regenwormen..simpel dobbelen, laagdrempelig maar erg vermakelijk.

  1. Regenwormen, fantastisch spel, zo simpel, altijd leuk met onze tieners en het duurt niet zo lang.

 8. Altiplano is onze favoriet. Je hebt er wel wat tijd voor nodig.

 9. Super leuk deze tips voor spellen voor twee personen! Leuk om ideeën op te doen en handig met de links naar filmpjes met uitleg. Vergeet ook Dale of Merchants niet! Mooi vormgegeven deck building spel voor twee personen.

  1. Ik heb Dale of Mechants 3 gekocht.
   Wij vinden het niet leuk, omdat wij zelden de “opdrachten” uitvoeren en de snelste manier van winnen lijkt om zo snel mogelijk de marktkramen te plaatsen!

 10. Ticket to Ride Scandinavië is een mooi bordspel voor 2 personen. En zoals hierboven genoemd is Regenwormen altijd goed (de uitbreiding is een stuk minder leuk).

 11. Ik vond de lijst geweldig! Ik heb er een paar geprobeerd en ze zijn echt goed! bedankt voor het delen!

  1. Beste Alyssa,

   Bedankt voor je reactie op m’n blog met spelletjes voor 2 personen! Altijd leuk om te horen als iemand er blij mee is.

   Veel speelplezier!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 12. Wat dacht je van Star Realms. Voor iedereen de juiste uitdaging, vooral door alle uitbreidingen.

  1. Beste Ronald,

   Bedankt voor je tip voor dit 2 speler spel :).

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 13. Iedereen vergeet dat Keer op Keer en Keer op Keer 2 heel erg leuke spellen zijn voor met name 2 personen. Duurt niet te lang en dan wil je nog een keer spelen !

  1. Beste Elles,

   Bedankt voor je reactie! Helemaal eens; Keer op Keer 2 (en ook de eerste) zijn goed te doen met z’n tweeën :).

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *