fbpx

Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

11 Leuke Gezelschapsspellen voor 6 Personen

Leuke Gezelschapsspellen Voor 6 Personen

Ik heb het geluk dat ik meerdere groepjes heb met vrienden en familie waar ik leuke gezelschapsspellen mee kan doen.

Één van die groepjes bestaat zelfs uit 6 personen, inclusief mijzelf.

Maar eerlijk gezegd was het niet altijd even makkelijk om een geschikt gezelschapsspel voor 6 personen te vinden.

Na jaren spelen en uitproberen zijn er toch een aantal spellen die bij ons allemaal in de smaak vallen.

In dit blog deel ik een aantal van die gezelschapsspellen met je. Mocht jij dus ook een groepje hebben met 6 personen? Laat je dan inspireren door de spellen in dit blog!

Om de leuke gezelschapsspellen voor 6 personen op een overzichtelijke manier aan je te presenteren, heb ik dit blog opgedeeld in 4 onderdelen:

  1. Leuke dobbelspellen voor 6 personen
  2. Leuke kaartspellen voor 6 personen
  3. Leuke bordspellen voor 6 personen
  4. Leuke uitbreidingen voor 6 personen

Scroll dus lekker op je gemak door of kies hierboven het soort gezelschapsspel waar jij naar op zoek bent.

1 – Leuke dobbelspellen voor 6 personen

Konijnen Hokken

Dobbelspel voor 6 personen: Konijnen HokkenTijdens het dobbelspel Konijnen Hokken gooi je steeds met 8 dobbelstenen. Hierop staan o.a. konijnen en konijnenhokken afgebeeld. Per worp kun je konijnen en konijnenhokken opzij leggen om punten te scoren. Je vermenigvuldigt elk gegooid konijn met elk gegooid konijnenhok en de uitkomst hiervan zijn je punten.

Maar let wel op. Je moet elke worp minimaal 1 konijn gooien. Slaag je daar niet in? Dan is je beurt voorbij, heb je geen punten en mag de volgende speler gooien. Als je past worden de punten die je op dat moment hebt genoteerd.

Als je past mag de volgende speler verder gaan met jouw worp en daarmee voortborduren op jouw punten. Maar gooit hij of zij geen konijn? Dan is zijn of haar beurt ook direct voorbij. Daarom mag de speler na jou er ook voor kiezen om zelf helemaal opnieuw te beginnen.

De speler die de meeste punten heeft (na het passeren van de 333) wint het spel.

Konijnen Hokken kan gespeeld worden met 2 tot 7 personen en duurt gemiddeld zo’n 30-45 minuten. Echte tactiek zit er niet in. Je moet vooral geluk hebben en de juiste gok wagen. Ondanks dat is Konijnen Hokken een leuk dobbelspel voor 6 personen om even tussendoor te doen. Het feit dat andere spelers op jouw punten kunnen voortborduren zorgt vaak voor leuke interactie.

Je kunt Konijnen Hokken bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het speelmateriaal van dit spel voor 6 personen is als volgt (dobbelstenen staan niet op de afbeelding, maar zitten er wel bij):

Konijnen Hokken Speelmateriaal

King of Tokyo

Dobbelspel voor 6 personen: King of TokyoIn King of Tokyo kruipen jij en je tegenstanders in de huid van grote, gemuteerde monsters. Net zoals Godzilla tegen andere monsters vocht, zullen jullie ook tegen elkaar moeten vechten. Je begint met 0 punten en 10 levens.

Je gaat vechten door middel van dobbelstenen. Elke dobbelsteen heeft een aantal symbolen: klauwen, hartjes en bliksems. Met de klauwen val je de ander aan en verlaag je het aantal levens. Met de hartjes kun je deze levens weer verhogen. En met de bliksems kun je speciale krachtkaarten kopen.

Er staat altijd 1 monster in Tokyo en de rest staat erbuiten. Als het monster in Tokyo klauwtjes gooit, dan krijgt iedereen buiten Tokyo schade. Als een monster buiten Tokyo klauwen gooit, krijgt alleen het monster in Tokyo schade. Hoewel je dus sneller zal verzwakken in Tokyo, krijg je daar wel elke ronde die je overleefd punten.

Uiteindelijk wint het monster dat als eerste 20 punten haalt of als enige over is gebleven en de andere monsters 0 levens over hebben.

King of Tokyo is geschikt voor 2-6 spelers en duurt ongeveer 30-45 minuten. Hoewel je bij het gooien van de dobbelstenen wat geluk moet hebben, kun je met manipulatie en het kopen van tactische kaarten het spel toch enigszins beïnvloeden. Dit maakt King of Tokyo een geavanceerder alsook uitdagender dobbelspel voor 6 personen dan andere spellen die ik ken.

Je kunt King of Tokyo bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Dit spelletje voor 6 personen bevat aardig wat speelmateriaal:

King of Tokyo Speelmateriaal

2 – Leuke kaartspellen voor 6 personen

Machiavelli

Kaartspel voor 6 personen: MachiavelliHet kaartspel Machiavelli is volgens mij vernoemd naar het Machiavellisme. In de psychologische wetenschap betekent dit dat je een sluwe, gewetenloze aanleg hebt. En sluw en gewetenloos is precies wat je in Machiavelli moet zijn!

In dit spel huur jij iedere ronde een nieuw karakter in. Dit doe je om op slinkse wijze geld te verdienen, gebouwen te bouwen en daarmee je lust naar macht te stillen. Maar kijk uit welk karakter je kiest! Er zit ook een Moordenaar en een Dief in het spel. En die willen maar al te graag een slimme Bouwmeester vermoorden en een rijke Kooplied bestelen…

Het zou dus zomaar kunnen dat het karakter dat jij kiest wordt vermoord of wordt bestolen. En daarmee vervalt je beurt of raak je al je goud kwijt!

Tips & tricks voor Machiavelli vind je in mijn blog Machiavelli Spel Tips.

Wie de meeste punten heeft nadat iemand 8 gebouwen heeft gebouwd, wint het spel.

Machiavelli is geschikt voor 2-7 spelers en duurt met 6 personen ongeveer 45 minuten. Om dit spel te winnen moet je (1) logisch kunnen nadenken en (2) mensenkennis hebben. Welke rollen gaan de andere spelers kiezen en hoe beïnvloedt dat jouw keuze? Deze vraag zul je jezelf continu stellen en dat maakt Machiavelli een spannend kaartspel voor 6 personen!

Er is trouwens ook een Machiavelli Deluxe editie verkrijgbaar, waarbij je direct alle uitbreidingen erbij hebt!

Je kunt Machiavelli bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder een illustratie van de kaartjes:

Machiavelli Speelmateriaal

Saboteur

Kaartspel voor 6 personen: SaboteurTijdens het kaartspel Saboteur wordt druk naar goud gezocht in de mijnen. Schatgravers bouwen een gangenstelsel om het te vinden. Saboteurs doen er juist alles aan om te zorgen dat het Goud niet wordt gevonden. Zij laten gangen instorten of creëren een dood eind.

Wordt het goud gevonden? Dan wordt het verdeeld onder de Schatgravers. Wordt het goud niet gevonden? Dan wordt het verdeeld onder de Saboteurs. Klinkt simpel toch?

Er is alleen 1 element wat ik nog niet genoemd heb. Je weet namelijk niet wie de Schatgravers zijn en wie de Saboteurs zijn. Je weet dus ook niet met wie je het beste kunt samenwerken, en met wie niet. Dat moet je uit proberen te zoeken tijdens het spel.

Wie na 3 rondes het meeste goud heeft verzameld wint dit leuke kaartspel voor 6 personen!

Saboteur met 6 spelers duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt het overigens spelen met 3 tot 10 personen. Je bent weliswaar afhankelijk van de kaarten die je pakt en daarvoor heb je wat geluk nodig. Desondanks maken de onwetendheid en het variabele speelbord (je legt elke keer een nieuw gangenstelsel) Saboteur tot een spannend kaartspel voor 6 personen!

Je kunt Saboteur bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Er is trouwens een uitbreiding voor Saboteur die het naar mijn mening nóg leuker maakt. Ook zijn er nog 2 aparte spellen gemaakt. Bekijk ze in mijn Saboteur Spellen blog! (Uiteraard zijn deze ook voor 6 spelers!)

Hieronder zie je enkele kaartjes van Saboteur:

Saboteur Speelmateriaal

3 – Leuke bordspellen voor 6 personen

Elfenland

Gezeschapsspellen voor 6 personen: ElfenlandIn het bordspel Elfenland ben je een jonge Elf die de ultieme proef moet afleggen om volwassen te worden. Je moet op reis gaan, zoveel mogelijk steden bezoeken en souvenirs meenemen. En hoewel je een grote diversiteit aan soorten vervoersmiddelen hebt, zijn het aantal vervoersmiddelen beperkt.

Je bent alleen niet de enige jonge Elf die volwassen wil worden. Al je tegenspelers willen dit ook. Hierdoor ontstaat enerzijds concurrentie in het spel, anderzijds een mogelijkheid om van elkaars routes te profiteren.

De speler die na 6 rondes de meeste steden heeft bezocht of de speler die als eerste 20 steden heeft bezocht, wint het spel.

Je kunt Elfenland spelen met 2 tot 6 personen en het duurt ongeveer 60 minuten. Ondanks het feit dat geluk een (matige) rol speelt, kun je door plannen, tellen én enige mensenkennis aardig wat invloed uitoefenen in het spel. Bovendien is Elfenland niet moeilijk en daarmee een zeer toegankelijk en leuk gezelschapsspel voor 6 personen.

Je kunt Elfenland bestellen op 999Games.nl en bol.com.

De inhoud van de doos zie je hieronder. Een uitgebreid overzicht vind je hier.

Elfenland Speelmateriaal

Hoogspanning

Bordspel voor 6 personen: HoogspanningMet het bordspel Hoogspanning werk je in het verlengde van een Energiemaatschappij. Zo dien je Elektriciteitscentrales te bouwen en grondstoffen te kopen. Deze grondstoffen moet je vervolgens omzetten in stroom. Tot slot dien je dit via het lichtnet te verspreiden om zoveel mogelijk huishoudens van stroom te voorzien.

Wanneer je huishoudens van stroom voorziet, krijg je daar geld voor. Met dit geld kun je weer grondstoffen kopen. Ook kun je naarmate het spel vordert modernere Elektriciteitscentrales opzetten. Op het juiste moment de juiste investering maken is dan ook cruciaal in dit bordspel voor 6 personen.

De persoon die als eerste 17 huizen van stroom kan voorzien, wint het spel.

Hoogspanning is geschikt voor 2 tot 6 spelers en kan met 6 spelers maar liefst 3 uur duren. Van alle bordspellen in dit blog, vraagt dit spel het meeste van je strategische inzicht. Goed plannen en vooruitdenken is een noodzaak. Dit maakt Hoogspanning een leuk bordspel voor de echte bordspel-fanaten, maar minder leuk voor als je af en toe eens een bordspel speelt.

Je kunt Hoogspanning bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Onderstaande afbeelding laat enkele objecten uit de doos zien die je krijgt als je dit gezelschapsspel voor 6 personen koopt.

Hoogspanning Speelmateriaal

Flash Point

Gezeschapsspellen voor 6 personen: Flash PointTijdens een potje Flash Point zijn de 6 spelers (inclusief jij dus) onderdeel van een brandweerteam. Plots ontstaat er brand in een huis. Jij en je teamgenoten moeten uitrukken en er samen voor zorgen dat er geen slachtoffers vallen!

In dit bordspel voor 6 personen heeft elke speler zijn eigen bijzondere vaardigheid. Zo kan de ene speler verder lopen, de andere speler mensen genezen en weer een ander kan brand makkelijker blussen. Het vuur verspreidt zich gestaag vanuit de bron, maar kan ook op verschillende nieuwe plaatsen aanwakkeren.

Door goed samen te werken moeten jullie ervoor zorgen dat alle bewoners van het huis worden gered. Lukt dit? Dan winnen jullie!

Flash Point is een coöperatief gezelschapsspel voor 2 tot 6 personen en duurt ongeveer 45 minuten. Door middel van dobbelstenen wordt bepaald waar brand ontstaat. Zelf houd ik nooit van zo’n geluksfactor. Maar het maakt wel dat elk potje Flash Point weer anders is. Als je op zoek bent naar een coöperatief bordspel voor 6 personen, dan is Flash Point zeker de moeite waard!

Flash Point is op dit moment niet meer verkrijgbaar in het Nederlands. Sommige webshops, zoals Spellenrijk.nl en bol.com bieden nog wel een Engelstalige editie aan.

De inhoud van dit leuke spel voor 6 spelers ziet er zo uit:

Flash Point Speelmateriaal

30 Seconds

Gezeschapsspellen voor 6 personen: 30 SecondsMet 30 Seconds speel je in teams tegen elkaar. Om de beurt pakt een speler een kaartje en op dat kaartje staan 5 dingen. Dit kan echt van alles zijn. Bekende Nederlanders, Radiozenders, Filmtitels, Supermarktketens, Politieke Partijen, Tijdschriften, en nog veel en veel meer.

Je krijgt 30 seconden de tijd om deze dingen te omschrijven voor je teamgenoten. Maar daarbij mag je niet de letterlijke woorden noemen die op het kaartje staan. Aan de hand van je omschrijvingen moeten je teamgenoten de 5 dingen raden die op het kaartje staan.

Voor elk goed geraden woord of woordcombinatie mag je team 1 plaats vooruit op het speelbord. Het team dat als eerste de eindstreep heeft bereikt, wint het spel.

30 Seconds is geschikt voor 3 tot 24 spelers en duurt ongeveer een uurtje. Het is echt een heerlijk no-nonsense spel waar toch hevige, mondelinge concurrentie tussen teams kan ontstaan. Ik zou het afraden voor mensen die niet graag praten of niet goed uit hun woorden kunnen komen. Alle anderen raad ik het zeker aan!

Zelfs als jij en je vrienden vaak strategische bordspellen voor 6 personen spelen kan 30 Seconds een welkome afwisseling zijn op een spelletjesdag of –weekend!

Je kunt 30 Seconds bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het bord ziet er als volgt uit:

30 Seconds Speelmateriaal

4 – Gezelschapsspellen met Uitbreiding voor 6 spelers

Ticket to Ride Asia

Gezeschapsspellen voor 6 personen: Ticket to Ride AsiaAls je een van de basisspellen van Ticket to Ride (USA of Europe) hebt, kun je alle uitbreidingen spelen. Kies je voor de uitbreiding Asia? Dan kun je dit populaire, leuke bordspel ook met 6 spelers doen!

Weet je niet welke Ticket to Ride je moet kiezen? Lees dan mijn blog waarin ik Ticket to Ride versies vergelijk.

Voor Asia geldt hetzelfde principe als bij elk ander Ticket to Ride spel. Je moet punten scoren door locaties met elkaar te verbinden door treintjes te leggen. Maar haal je een bestemming niet? Dan krijg je minpunten. Wil je die niet? Lees dan mijn blog met tips voor Ticket to Ride!

Maar in Asia zit een interessante toevoeging: teams. Als je Ticket to Ride met 6 personen wil spelen, dan moet je dat doen met 3 teams van 2 (ieder 27 treintjes). Je mag bestemmingskaarten delen met je teamgenoot, maar communicatie over treinkaarten en strategie is niet toegestaan. Op deze manier wordt je inschattingsvermogen van de ander dus erg op de proef gesteld!

Ook voor Ticket to Ride Asia geldt: het team met de meeste punten wint het spel.

Persoonlijk vind ik Asia een geweldige uitbreiding. Sowieso voor de liefhebbers van Ticket to Ride. De beperkte communicatie schrok eerst af, maar al snel bleek dat het een leuke draai gaf aan de interactie die het oorspronkelijke spel biedt. Het wordt allemaal nóg spannender. Je teamgenoot kan je helpen, maar je ook finaal af laten gaan…

Je kunt Ticket to Ride Asia bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Small World

Gezeschapsspellen voor 6 personen: Small World 6 Speler BordWat ik gaaf vind aan het basisspel van Small World is dat je 2 verschillende borden hebt met elk een eigen zijde. Dat maakt het mogelijk om met 2-5 spelers te spelen. Wat ik eerst minder vond, was dat je het niet kon spelen met 6 personen. Maar toen kwam een nieuw bord. Speciaal voor 6 spelers!

In Small World strijd je met je tegenstanders om de wereld, die vanzelfsprekend te klein is. Ieder kiest verschillende rassen en zal moeten vechten tegen de andere rassen. Door rassen te verslaan, gebieden in te nemen en door speciale krachten kun je punten verdienen. De speler met de meeste punten na een bepaald aantal rondes, wint het spel.

Met het speciale bord dat Days of Wonders in 2014 heeft uitgebracht kun je Small World met zijn zessen spelen. Net als bij Ticket to Ride Asia heb je daarbij 3 teams van 2 personen. Je mag overleggen, maar alleen in het bijzijn van andere teams. Je eventuele Small World strategie wordt zo dus wel makkelijk verklapt.

Dit gezelschapsspel voor 6 personen wordt niet gewonnen door het team dat samen de meeste punten heeft. De punten van het teamlid dat de minste punten heeft worden vergeleken met die van de anderen. Het team dat bij deze vergelijking de meeste punten heeft, wint het spel. Dit betekent dat je samen zult moeten werken en elkaar ook echt moet helpen.

Ik vind het geweldig om Small World met 6 personen te kunnen doen. Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het mogelijke overleg ervoor zorgt dat het spel wat lang kan duren. Voor echte spellenfanaten geen probleem. Voor spelers die het tempo erin willen houden is dat lastiger.

Je kunt dit bord bestellen bij bol.com.

Kolonisten van Catan

Gezeschapsspellen voor 6 personen: Kolonisten van Catan de Uitbreiding 5-6 SpelersOké. Ik ben zelf geen fan van Kolonisten van Catan. Maar vanwege de ongekende populariteit én het feit dat ik het een goede instap vind voor beginners, is dit spel + uitbreiding zeker de moeite waard om te noemen als leuk gezelschapsspel voor 6 personen.

Met Kolonisten van Catan dien je grondstoffen te verzamelen. Hiermee kun je wegen, dorpen en steden bouwen. Daarmee kun je vervolgens weer nieuwe grondstoffen verkrijgen en daar kun je weer mee uitbreiden. Ondertussen bouw je punten op. De speler die als eerste 10 punten bereikt, wint het spel. Lees hier eventueel mijn blog “Kolonisten van Catan Tips” voor tips om te winnen.

Normaal gesproken kun je Catan spelen met 2-4 personen. Met de uitbreiding kun je het ook met 5 of 6 personen spelen. Qua spelbeleving verandert er niets. Je speelt nog steeds in je eentje, maar dan met twee man extra.

De regels van Kolonisten van Catan zijn niet moeilijk, er is veel interactie, je bouwt iets op én het duurt niet al te lang. Dit lijken de ingrediënten van een succesvol bordspel. En Kolonisten van Catan heeft ze. Dit is het gezelschapsspel voor 6 personen wat ik zou aanraden als je niet veel bordspellen speelt, maar af en toe wel een spelletje wil doen met 6 spelers.

Je kunt de Catan uitbreiding voor 5-6 spelers bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Bovenstaand overzicht is slechts een greep uit de grote hoeveelheid gezelschapsspellen voor 6 personen.

Er zijn er ongetwijfeld meer, maar ik streef er niet naar een totaalbeeld te geven.

Mijn doel is om jou te inspireren tot mogelijke nieuwe spellen om met zijn 6en te doen.

Weet jij zelf nog meer leuke spellen voor 6 spelers? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

Voor dit blog heb ik afbeeldingen van 999Games, Days of Wonder en IELLO Games gebruikt.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *