De 10 Leukste Gezelschapsspellen voor Volwassenen!

Leuke Gezelschapsspellen voor Volwassenen

Bij gezelschapsspellen voor volwassenen denk je vast aan moeilijke bordspellen. Want ja, de hersenen van een volwassene zijn volgroeid, het hoofd zit natuurlijk bommetje vol met kennis én het is in staat om op een bepaald abstract niveau na te denken. En dat is precies wat je nodig hebt voor een uitdagend gezelschapsspel.

Maar als je een volle werkweek hebt gehad, dan zit je op de zaterdagavond misschien wel helemaal niet te wachten op een of ander strategisch bordspel. Misschien heb je liever een hilarisch spel om lekker te lachen met je vrienden. Zoals een drankspel of gewoon een leuke party game (met duistere humor?).

Of doorbreken we het taboe en heb je liever een erotiek spel voor jou en je partner?

Ik denk dat als iemand zoekt naar een ‘spel voor volwassenen’, dat hij of zij behoefte heeft aan een van de soorten bordspellen zoals hierboven beschreven. Daarom vind je in dit blog een mengelmoes van dit soort spellen. Allemaal verschillend, maar toch één gemeen; ze zijn allemaal geschikt voor volwassenen!

Spel voor Volwassenen #1: What Do You Meme?

 • Leuk spel voor Volwassenen: What Do You Meme?Uitgever: What Do You Meme
 • Leeftijd: 18 Jaar en Ouder
 • Aantal Spelers: 3 tot 20 Personen
 • Speelduur: 30 tot 60 Minuten
 • Soort Spel: Party Game

Als je dit spel bestelt krijg je 363 tekstkaarten, 72 fotokaarten, 1 standaard en de spelregels. Op de tekstkaarten staan situaties beschreven die voor kunnen komen. De fotokaarten bevatten hetgeen waar dit hele spel om draait, de memes.

Aan het begin van iedere ronde wordt er een meme op de standaard geplaatst. Elke speler krijgt een aantal tekstkaarten. Vervolgens moet elke speler de grappigste tekst kiezen, waarbij de meme het meest van toepassing is. De jury van die ronde bepaalt vervolgens welke combinatie het grappigste is. De winnaar krijgt 1 punt. Zo speel je door tot je 20 punten hebt. De jury wisselt elke ronde.

Ik ben opgegroeid met memes. Ik denk veel jong-volwassenen trouwens. Dagenlang zat ik op 9GAG. En ik beken, ik zit er nog steeds op. Het heeft precies mijn slag humor. What Do You Meme combineert dus mijn humor met m’n hobby bordspellen! En oké, het is dus echt voor adults, omdat er nog wel eens situaties beschreven worden waarvan je wil dat kinderen het nog niet weten ;).

Je kunt What Do You Meme bestellen op Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spelhuis.be en bol.com.

Zo ziet dit populaire spel voor volwassenen eruit:

What Do You Meme? Inhoud

Spel voor Volwassenen #2: Escape Room – The Game

 • Leuk spel voor Volwassenen: Escape Room The GameUitgever: Identity Games
 • Leeftijd: 16 Jaar en Ouder
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheidsspel

In de doos van dit spel zitten 4 scenario’s, ofwel 4 Escape Rooms. Elke Escape Room bestaat uit diverse onderdelen en puzzelopdrachten. Ook krijg je 16 sleutels en een Chrono Decoder. Deze laatste is een box waarop de 60 minuten worden afgeteld. Ook dien je met dit apparaat en de sleutels de code te kraken.

Kies eerst de envelop van een scenario. Lees de achterkant en zet daarna de Chrono Decoder van 60 minuten aan. Nu open je de envelop en begint het echte werk. (Leuke toevoeging: als je de Escape Room app download, dan kun je tijdens het spel spannende muziek aanzetten!) Ik zal niet inhoudelijk ingaan op wat je zoal moet doen (spoilers enzo), maar je dient goed te zoeken, verbanden te leggen en de juiste conclusies te trekken.

Het is niet verrassend dat dit leuke gezelschapsspel voor volwassenen in 2016 de Speelgoed van het Jaar prijs won. Na een aantal escape rooms in het echt gespeeld te hebben was ik sceptisch, maar Escape Room The Game stelt niet teleur! De manier van interactie met je medespelers, het zoeken en puzzelen is net als in een echte escape room. Gezien het gevraagde denk- en puzzelvermogen is dit echt een spel voor volwassenen. Op zijn minst dus 16 jaar.

Je kunt elk scenario maar 1 keer spelen. Dat lijkt misschien jammer, maar zie het zo: een Escape Room in het echt speel je ook maar één keer. Voor de meeste escape rooms betaal je ook nog eens meer dan dat je met dit spel voor 4 escape rooms in één speelt. Daarnaast zijn er talloze Escape Room: The Game uitbreidingen verkrijgbaar.

Je kunt Escape Room: The Game bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Dit zit er in de doos van dit spannende gezelschapsspel voor volwassenen:

Escape Room The Game Inhoud

Spel voor Volwassenen #3: Exploding Kittens NSFW Edition

 • Leuk spel voor Volwassenen: Exploding Kittens NSFW EditionUitgever: Exploding Kittens
 • Leeftijd: 18 Jaar en Ouder
 • Aantal Spelers: 2 tot 5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Party Game

Bij dit volwassenenspel krijg je een doosje met daarin 56 kaarten. Op deze kaarten staan getekende kittens afgebeeld. Je kunt je voorstellen dat de NSFW (Not Safe For Work) editie wat pittigere, maar nog steeds grappige afbeeldingen bevat. De illustraties maken alleen wel dat dit een kaartspel voor volwassenen is en dus niet voor kinderen.

Elke speler moet om de beurt een kaart van de trekstapel nemen. Trek je een exploding kitten? Dan ben je af. Gelukkig heb je ook nog allerlei andere soorten kaarten. Door deze te spelen kun je o.a. jezelf verdedigen, andere spelers naaien of een beurt overslaan. De speler die als laatste overblijft wint het spel!

Via Kickstarter worden diverse bordspellen ontwikkeld. Exploding Kittens is een van de meest succesvolle projecten geweest. Kwam dit door het eenvoudige, doch vermakelijke thema? Nee. Ik denk dat vooral het unieke, grappige thema de reden is dat dit een van de meest populaire spellen voor volwassenen van de laatste tijd is. En katten. Die ook natuurlijk.

Lees hier eventueel mijn Exploding Kittens NSFW review.

Je kunt Exploding Kittens NSFW Edition bestellen op Spellenrijk.nl, Spelhuis.be, Amazon.nl en bol.com.

Zo ziet dit grappige kaartspel voor volwassenen eruit:

Exploding Kittens NSFW Edition Kaarten

Spel voor Volwassenen #4: Cards Against Humanity

 • Grappig Kaartspel voor Volwassenen: Cards Against HumanityUitgever: Exploding Kittens
 • Leeftijd: 18 Jaar en Ouder
 • Aantal Spelers: 4 tot 20 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Soort Spel: Party Game

Dit kaartspel voor volwassenen bevat 510 witte kaarten en 90 zwarte kaarten. De zwarte kaarten geven een stelling met een of meer woorden weggelaten. De witte kaarten bieden woorden of zinsdelen om die gaten op te vullen. Hoewel dit een compact spelletje is, zijn de combinaties die je kunt maken eindeloos.

Iedere beurt is er een startspeler. Hij legt een zwarte kaart open en leest voor wat er staat. De andere spelers kiezen nu een witte kaart en leggen die gedekt op tafel. De kaarten gaan bij elkaar en worden geschud. Dan legt de startspeler deze kaarten open en leest de combinaties voor. Tot slot kiest de startspeler welke kaart hij of zij het grappigste vond. De eigenaar van die kaart krijgt vervolgens de zwarte kaart (= 1 punt). Bij de volgende ronde is een nieuwe speler startspeler. Zo kan iedereen meedoen. De speler die als eerste het afgesproken aantal punten heeft gehaald, wint het spel.

Ik zou dit spel aanraden als je aan 3 voorwaarden voldoet. Ten eerste, je beheerst de Engelse taal. Dit spel is namelijk alleen nog in het Engels verkrijgbaar. Ten tweede, je houdt van grove humor. Want sommige omschrijvingen zijn dusdanig hard, seksistisch en raar. Dit laatste maakt dan ook dat de aangeraden leeftijd 18+ is. And last but not least, je hebt medespelers die én Engels kunnen én van grove humor houden. Voldoe je hier aan? Dan is Cards Against Humanity absoluut een leuk volwassenen spel voor jou!

Je kunt Cards Against Humanity bestellen op Spellenrijk.nl, Spelhuis.be, Amazon.nl en bol.com.

(Er zijn trouwens genoeg uitbreidingen te krijgen, voor als je bang bent dat het gaat vervelen ;)).

En hieronder zie je enkele voorbeelden van dit grappige spel voor volwassenen:

Cards Against Humanity Voorbeelden

Spel voor Volwassenen #5: 30 Seconds

 • Leuk Bordspel voor Volwassenen: 30 SecondsUitgever: 999Games
 • Leeftijd: 12 Jaar en Oud
 • Aantal Spelers: 3 tot 20 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Soort Spel: Party Game

Een bord, 240 kaarten (dubbel bedrukt) met 5 namen erop, 4 fiches en een zandloper. Dat krijg je met dit gezelschapsspel voor volwassenen. Plus en hoop speelplezier! Voordat het spel begint maak je minimaal 2 teams van minimaal 2 personen. En mocht die aanstaan, zet dan de muziek wat zachter ;).

Elke beurt probeert een speler de 5 namen die op het kaartje staan te omschrijven voor zijn of haar teamgenoten. Hierbij gelden een aantal regels die het nét wat moeilijker maken. Je mag bijvoorbeeld niet iets uitspreken dat op het kaartje staat. Ook telt de zandloper af van 30 naar 0 seconden. Voor elk goed geraden woord mag het team een vakje vooruit op het bord. Met een dobbelsteen kun je eventueel minpunten gooien.

Als ik aan een party game denk, denk ik aan 30 Seconds. Ik denk zelfs dat dit het meest populaire spel voor volwassenen is. Soms kunnen kinderen vanaf 12 jaar ook wel meedoen, maar in mijn ervaring werkt dat toch niet altijd even goed. Het spelconcept is makkelijk, zorgt voor leuke interactie én bezorgt iedereen, of je nu wint of niet, een leuke avond!

Lees hier mijn blog met een overzicht van alle 30 Seconds spellen en uitbreidingen.

Je kunt 30 Seconds bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

En zo ziet dit bordspel voor volwassenen eruit:

30 Seconds: Inhoud Doos

Spel voor Volwassenen #6: Vertellis Relatie Editie

 • Vragenkaartspel voor Volwassenen: Vertellis Relatie EditieUitgever: Vertellis
 • Leeftijd: 14 Jaar en ouder
 • Aantal Spelers: 2 Personen
 • Speelduur: Variabel
 • Soort Spel: Vragenspel

Dit is een spelletje voor volwassene lovers! In het doosje zitten 48 vragen die je aan jouw geliefde kunt stellen. Je kunt het spelen in de vorm van een spel, waarbij je meer vragen over je geliefde goed wil beantwoorden dan hij/zij over jou. Uiteraard kun je ook gewoon lekker casual een kaartje pakken en gewoon, wanneer je even 5 minuten tijd hebt, een vraag voorleggen.

Van Vertellis zijn verschillende versies verkrijgbaar. Er is een speciale feestdageneditie, gezinseditie en vrijdageditie. Maar ben je dus romantisch met z’n tweetjes? Dan kun je ook zeker deze relatie editie proberen. Hieronder zie je enkele vragen:

 • “Wat zou het huishouden gemakkelijker of prettiger maken volgens jou?”
 • “Wat is die ene activiteit waar je tegenop ziet, maar waarvan je weet dat je opgelucht bent als deze achter de rug is?”
 • “Voor wat, dat jouw geliefde de afgelopen tijd heeft gedaan, ben je dankbaar?”

Het mooie aan de Vertellis Relatie Editie vind ik dat je echt nuttige dingen bespreekt. Ondanks dat huishouden en schoonfamilie een pijnlijk onderwerp kan zijn, is het naar mijn mening goed om erover te praten. Bovendien zitten er ook genoeg positieve vragen in het spel. Vragen die juist de nadruk op jullie liefde leggen.

Lees hier mijn Vertellis Relatie Editie review!

Je kunt Vertellis online bestellen op bol.com, Vertellis.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit spelletje voor verliefde volwassenen er uit ziet:

Vertellis Relatie Editie: op Tafel

Spel voor Volwassenen #7: Openhartig

 • Vragenspel voor Volwassenen: Openhartig ClassicUitgever: Open Up
 • Leeftijd: 16 Jaar en Oud
 • Aantal Spelers: 2 Personen (meer kan ook)
 • Speelduur: Variabel
 • Soort Spel: Vragenspel

Van dit spel zijn diverse varianten uitgebracht. Sommige zijn voor jongeren, maar de meeste zijn voor de volwassen man en vrouw. Als je dit spel koopt krijg je een doosje met 100 of meer kaartjes (afhankelijk van de uitvoering). Op elk kaartje staan vragen (en opdrachten) die je normaliter niet zo snel aan elkaar zou stellen. Op deze manier kun je mooie gesprekken starten en meer van elkaar te weten komen.

Zoals gezegd, er zijn diverse variaties verkrijgbaar. Welke spellen zijn dan voor volwassenen? Dan heb je het al snel over ‘Private Time’, ‘In Love’, ‘Classic’ en ‘Memories’. Hieronder enkele voorbeelden van vragen:

 • Als jij je eigen uitvaart mocht regisseren hoe zou die er dan uit zien?
 • Heb je weleens een perverse gedachte die je liever ver weg duwt? Durf je die te delen?
 • Vertel je vriend(in) wanneer je voor hem/haar smelt. Waarom juist dan?

Af en toe op een spellenavond stellen we dit soort vragen aan elkaar. En ondanks dat je veel over anderen leert, leer je ook veel over jezelf. Bepaalde vragen dwingen je soms na te denken over iets wat je voorheen nog nooit had gedaan. Of ze bieden juist een bepaald perspectief om vanuit na te denken. Prima voor wat meer spelers, maar met name een spel voor 2 volwassenen.

Je kunt Openhartig bestellen op Spellenrijk.nl, Spelhuis.be, Amazon.nl en bol.com.

Vragenspel voor Volwassenen: Openhartig Private Times en In Love

Spel voor Volwassenen #8: Ticket to Ride

 • Bordspel voor Volwassenen: Ticket to Ride EuropeUitgever: Days of Wonder
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 5 Spelers
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Soort Spel: Bordspel

Bijzonder geliefd bij volwassenen is het bordspel Ticket to Ride: Europe. Het bord is een kaart van Europa met meerdere onbebouwde treinroutes. Tijdens het spel moet je die routes gaan bebouwen met jouw treintjes. Hier krijg je punten voor. Des te langer een route, des te meer punten. Maar staar je niet blind, want elke speler krijgt ook bestemmingskaarten. Hierop staan opdrachten, ofwel steden die je met elkaar moet verbinden. Ook zo kun je punten verdienen. Slaag je er alleen niet in om 2 steden te verbinden als het spel afgelopen is? Dan krijg je minpunten.

Oh, en had ik al gezegd dat op elke route maar plek is voor 1 of 2 spelers? Dat betekent dat de concurrentie hevig kan zijn en je niet te lang moet wachten met bouwen. Spannend!

Ticket to Ride Europe is in essentie een wat eenvoudiger, strategisch bordspel. Je kunt het met kinderen spelen, maar ik speel het vooral met volwassenen. Het grootste voordeel van dit bordspel vind ik de korte speelduur. Ook de eenvoud van spelregels, concurrentie van je medespelers én talloze Ticket to Ride uitbreidingen kan ik zeer waarderen. Zoek je een bordspel voor volwassenen, maar wil je niet teveel hoeven nadenken? Dan is zit je met Ticket to Ride Europe op het juiste spoor! (Lees hier tips om Ticket to Ride te winnen.)

Je kunt Ticket to Ride Europe bestellen op Spellenrijk.nl, Spelhuis.be, bol.com en Amazon.nl.

Zo ziet dit bordspel voor volwassenen eruit:

Ticket to Ride Europe Speelmateriaal

Spel voor Volwassenen #9: Carcassonne

 • Leuk Bordspel voor Volwassenen: CarcassonneUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 7 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 5 Spelers
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Soort Spel: Bordspel

Carcassonne is net als Ticket to Ride een eenvoudiger bordspel, maar biedt naar mijn mening meer strategische uitdaging. Tijdens een potje Carcassonne draai je om de beurt een tegel om. Hierop staat een stukje land, stad en/of weg óf een klooster. Je dient de tegel aan een andere tegel te leggen die al op tafel ligt. Zo creëer je altijd weer een uniek bord!

Wanneer je een tegel aanlegt mag je hier ook één van jouw Meeples (houten poppetjes) opzetten. Je kunt de Meeple in een stad, op een klooster of op een weg zetten. Wordt het object afgebouwd? Dan krijg je punten én je krijgt de Meeple terug. Je kunt tijdens het spel ook Meeples in de weide leggen. Hier krijg je bij een meerderheid aan het einde van het spel wel punten voor, maar voor de rest van het spel ben je de Meeple kwijt. Je krijgt deze niet meer terug.

Zoals je in mijn bordspel top 10 kunt lezen, behoort Carcassonne absoluut tot mijn favorieten. Dit is te danken aan een eenvoudig spelmechanisme waar je zo ontzettend tactisch mee kunt spelen. Ook de herspeelbaarheid (want het bord is steeds anders) vind ik tof. Ben je onverhoopt toch klaar met het basisspel? Probeer dan eens een Carcassonne Uitbreiding. Voor de volwassene die geen ultra lang bordspel wil spelen, maar wel wat meer uitdaging wil, is Carcassonne dé aanrader (Psst, hier vind je Tips voor een Carcassonne strategie!)!

Oja, je kunt Carcassonne trouwens spelen met 2 tot 5 spelers. Gebruik het als gezelschapsspel voor 2 of 3 volwassenen en het is perfect ;).

Je kunt Carcassonne bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Hieronder krijg je een indruk van dit bordspel voor volwassenen:

Carcassonne Speelmateriaal

Spel voor Volwassenen #10: Terra Mystica

 • Strategisch Bordspel voor Volwassenen: Terra Mystica Uitgever: White Goblin Games
 • Leeftijd: Vanaf 12 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 5 Spelers
 • Speelduur: 90-120 Minuten
 • Soort Spel: Bordspel

Terra Mystica is het meest strategische spel in dit blog (duurt ook het langste). In het spel vertegenwoordigt elke speler een ras, zoals heksen, halflingen of reuzen. De meeste actie vindt plaats op het speelbord. Hier dient ieder ras namelijk zijn eigen gebied uit te breiden. Grond dient te worden getransformeerd naar bewoonbare grond voor het ras, waarna er vervolgens op gebouwd kan worden. En ja, hier ontstaat al snel concurrentie met de andere spelers.

Het doel is om na 5 of 6 rondes de meeste punten te hebben. En die behaal je o.a. door steden te creëren, je speciale kracht als ras te gebruiken, het grootste gebied te maken of voorwaarts te gaan op het elementenspoor. En zo zijn er nog een aantal mogelijkheden.

Een groot voordeel aan dit spel vind ik de veelzijdigheid die je hebt om punten te scoren. Dit gecombineerd met 14 unieke rassen (met uitbreidingen zelfs meer) en diverse andere variabelen in het spel zorgen samen voor een grote herspeelbaarheid. Ook vind ik het gaaf dat je moet investeren in een goed inkomen, maar het juiste moment moet aangrijpen om voor punten te gaan. Het is een lange zit, maar Terra Mystica biedt ontzettend veel uitdaging. Zoek je een bordspel voor volwassenen waarbij je hersenen echt even moeten kraken? Dan is dit het spel dat je zoekt! (Hulp nodig? Lees m’n Tips voor een Terra Mystica Strategie!)

Je kunt Terra Mystica bestellen op Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en bol.com.

Zo ziet dit bordspel voor volwassenen eruit:

Terra Mystica Speelmateriaal

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spellen voor volwassenen benoemd om je wat inspiratie te bieden. Hoewel ik het geprobeerd een mix te maken van allerlei soorten spellen (strategisch bordspel, kaartspel, party game, enzovoorts), ben ik natuurlijk niet volledig. Er zijn nog veel meer gezelschapsspellen voor volwassenen te noemen. Welke spellen vind jij nou echt een must have voor de 18+ er? Ik hoor het graag in de reacties!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

4 reacties

 1. Ik ben voor de tactische spellen en mijn favoriet is splendor. Nooit hetzelfde en met hoe meer je het speelt hoe uitdagender het word.
  Als ik niet veel tijd heb spelen we love letters. Klein, luchtig spel dat ook wat geluk bij nodig is.
  🙂

  1. Beste Nikita,

   Wat een leuke spellen voor volwassenen noem je daar. Helemaal eens met je!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *