De 24 Leukste, Goedkope Spelletjes (voor kinderen en volwassenen)!

De 24 Leukste, Goedkope Spelletjes (voor kinderen en volwassenen)!

De laatste jaren zijn er veel dingen duurder geworden. Helaas ook spelletjes. Daarom heb ik in dit blog 24 leuke, goedkope spelletjes voor je op een rij gezet. Ik begin met goedkope kinderspelletjes en daarna volgen ook spellen voor volwassenen (en gewoon de hele familie).

NB: De prijzen van de spelletjes in dit blog variëren tussen de 9 en 15 euro en zullen verspreid over winkels verschillen in prijs. Het zijn veelal kleine gezelschapsspelletjes. Zoek je ietwat grotere, goedkope spellen (waarbij je een speelbord of tableau hebt)? Bekijk dan mijn blog met goedkope bordspellen.

Voordat je begint met lezen: de meeste goedkope bordspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met goedkope bordspelletjes toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Naar de Ark

HABA: Naar de Ark (Spel) - op Tafel

HABA: Naar de Ark (Spel) - Startopstelling

HABA: Naar de Ark (Spel) - Noah Pakken

HABA: Naar de Ark (Spel) - Kaartje Omdraaien

HABA: Naar de Ark (Spel) - Waterdruppels in de Koffer

HABA: Naar de Ark (Spel) - Noah Naast Dier

HABA: Naar de Ark (Spel) - Dieren op de Ark

HABA: Naar de Ark (Spel) - Koe op de Ark Plaatsen

HABA: Naar de Ark (Spel) - Dieren voor de Ark

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Memory spel

Naar de Ark is een coöperatief memory spel waarbij je alle dieren op de ark moet krijgen. Tijdens je beurt zet je Noah naast een dier en probeer je een kofferkaartje om te draaien met datzelfde dier. Als dat goed is zet je ‘m op de ark. Bevat de koffer water? Dan draai je een rond wegkaartje om naar de waterkant. Lukt het jullie om alle dieren op de ark te krijgen voordat alle ronde wegkaartjes zijn omgedraaid? Dan winnen jullie het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Naar de Ark review!

Dit is een van de goedkope spelletjes om kinderen kennis te laten maken met het memory principe. Ze leren hun geheugen gebruiken en dat maakt Naar de Ark een educatief spelletje. Het spel is leuk aangekleed met houten diertjes. Daarnaast speel je het coöperatief, wat betekent dat je elkaar (en dus ook het kind) kunt helpen. Bovendien zijn de spelregels supereenvoudig. En dat maakt dit betaalbare spelletje ook nog eens toegankelijk!

Je kunt dit goedkope spelletje van ongeveer 10 euro o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3, maar kon er, als kleuter van 4 jaar nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Wij zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen en dat maakt dit goedkope spelletje nog leerzaam ook.

Je kunt dit goedkope gezelschapsspelletje van ongeveer 10 euro o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sterk als een Draak

HABA: Sterk als een Draak - op Tafel

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Neerzetten

HABA: Sterk als een Draak - Meerdere Omgedraaide Tegels

HABA: Sterk als een Draak - Drakentegel Omdraaien

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Plaatsen

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguren op Vulkaan

HABA: Sterk als een Draak - Omgedraaide Drakenpiraten

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur terug in Hol

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Sterk als een Draak wordt memory gecombineerd met een race-element. Jouw draak moet een rondje rond de vulkaan lopen. Het beest mag vooruit als jij een tegel omdraait waar hetzelfde dier op staat als het vak waar jouw draak op staat. Des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit kunt. De speler die zijn of haar draak als eerste weer terug in het hol heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Sterk als een Draak review!

Sterk als een Draak is een van de goedkopere spelletjes in dit blog. Het drakenthema spreekt de meeste kinderen snel aan en het draait vooral om geheugen. Des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit gaat en des te groter de kans dat je wint. Elke keer weer sta ik versteld van het geheugen dat meerdere kinderen hebben. Helemaal ten opzichte van dat van mij ;). Voor de prijs die je betaalt krijg je er een prima kinderspel voor terug.

Je kunt dit goedkope kinderspelletje van ongeveer 10 euro o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen Junior

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Dobbelstenen Gooien

Regenwormen Junior: Mogelijke Resultaten

Regenwormen Junior: Wormentegel Pakken

Regenwormen Junior: Worp

Regenwormen Junior: Wormen Stapelen

Regenwormen Junior: Hoogste Tegel

Regenwormen Junior is een versimpelde variant van het bekende Regenwormen. Je gooit met 6 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde symbool af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of niet meer kunt gooien. Dan tel je het aantal symbolen op de dobbeltenen bij elkaar op en neemt een scoretegel met wormen van tafel óf bij een van je tegenstanders. De speler met de meeste wormen wint!

Met dit spelletje moet je al wel feeling hebben voor getallen en kleine sommetjes kunnen maken. Meestal is dat vanaf 5 jaar. Maar is die feeling er? Dan is dit voor kleuters net zo’n succes als dat het originele Regenwormen voor volwassenen een succes is. Het feit dat je jezelf niet ‘kapot’ kunt gooien maakt de Junior editie ook een stuk kindvriendelijker. Net als het vriendelijke prijsje.

Je kunt dit goedkope spelletje voor kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Penguins Parade

Smartgames Penguins Parade: op Tafel

Smartgames Penguins Parade: Magnetische Puzzelstukken

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Stap 0

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Stap 1

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Stap 3

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Stap 4

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Pinguïns op een Rij

Smartgames Penguins Parade: Opdrachten

Met Penguins Parade ga je ijsschotsen met pinguïns op een speelbord plaatsen. Het doel is om een horizontale, verticale of diagonale rij van de 4 pinguïns te vormen. De pinguïns moeten rechtop staan en de rij mag niet worden opgebroken door lege vakken en/of ijsvakken. Vanzelfsprekend mogen puzzelstukken elkaar niet overlappen of over de rand gaan. Je hebt 4 (oplopende) niveaus verspreid over 48 puzzels.

Zoek je een goedkoop spelletje voor 1 persoon of juist een leerzaam spelletje dat betaalbaar is? Dan is deze breinbreker absoluut een tip. Bovendien is Penguins Parade niet alleen een goedkoop spelletje, maar ook ideaal voor onderweg. Het is compact, één geheel en alle puzzelstukken blijven aan het magnetische bord vastkleven. Handig voor kinderen die nog weleens wat laten vallen.

Je kunt dit goedkope spel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl.nl en Spelhuis.be.

Plug & Play Ball

Smart Games - Plug & Play Ball: op Tafel

Smart Games - Plug & Play Ball: Puzzelen

Smart Games - Plug & Play Ball: In Elkaar Zetten

Smart Games - Plug & Play Ball: Breinbreker

Smart Games - Plug & Play Ball: Puzzelstukjes

Smart Games - Plug & Play Ball: Uitkepingen in Witte Stukjes

Smart Games - Plug & Play Ball: Inkepingen in Zwarte Bal

Oké, nog een breinbreker dan. Deze voetbal uit de Plug & Play serie van Smartgames kan op talloze manieren opgelost worden. Je haalt alle witte puzzelstukjes los. Een daarvan bestaat uit 2 stukjes, de rest uit 3. Je drukt die van 2 op een willekeurige plek (witte uitkepingen moet altijd in zwarte inkepingen!) en vervolgens moet je de andere puzzelstukken passend krijgen. Er zijn meestal meer mogelijkheden om de puzzel op te lossen.

Bij een breinbreker denk ik meestal aan een handzame puzzel. En dat is precies wat Plug & Play Ball is. De bal voelt degelijk, ligt lekker in de hand en de witte puzzelstukken hebben een aangename, zachte structuur. Zelfs ik als nagelbijter krijg ze makkelijk los. De voetbal-vorm maakt het een leuke puzzel voor voetballer(tje)s. Dankzij het compacte formaat is het echter ook een ideale breinbreker voor onderweg. Let wel: er zit geen boekje met oplossingen bij. Niet iedereen houdt daarvan.

Je kunt dit goedkope spelletje online bestellen bij o.a. bol.com en Amazon.nl.nl.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

In dit leuke spelletje speel je met meerdere, blinde kaarten. Je weet niet precies wat je eigen kaarten zijn én niet wat de kaarten van je tegenstanders zijn. Gelukkig kun je met speciale effecten wat informatie krijgen, maar het komt er op neer dat je onder aan de streep veel moet onthouden. Het fijne aan dit goedkope gezelschapsspel is dat het niet alleen leuk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Een ideaal betaalbaar familiespelletje dus! (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit goedkope familiespelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

UNO

UNO Kaartspel: op Tafel

UNO Kaartspel: Handkaarten

UNO Kaartspel: Gele 9 op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Tegenovergestelde Richting op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker op Aflegstapel

UNO Kaartspel: 2 Pakken op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker en 4 Pakken op Aflegstapel

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel

UNO lijkt op het bekende kaartspel ‘Pesten’. Elke beurt moet je een kaart op de aflegstapel leggen. Deze moet dezelfde kleur, getal of symbool hebben als de kaart eronder. Symbolen zijn actiekaarten waarmee je o.a. de beurtvolgorde kan omdraaien, spelers extra kaarten kan laten pakken en een beurt overslaan. De speler die al zijn of haar kaarten als eerste kwijt is, wint het potje en krijgt de waarde van andermans kaarten als punten. De speler die als eerste 500 punten haalt wint UNO.

Ik had altijd een hekel aan Pesten, omdat iedereen eigen huisregels had. Bij UNO staan de regels gewoon vast (want check de spelregels). Groot voordeel van dit kaartspel is dat je het met veel spelers kunt doen. Ideaal dus als groepsspel. Helemaal als spelers van die groep wel een beetje van pesten houden ;). Oja, suf genoeg is de normale UNO alleen voor rechtshandigen (al is er ook een linkshandige editie).

Je kunt dit goedkope kaartspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Valse Motten

Valse Motten Behendigheidsspel: op Tafel

Valse Motten Behendigheidsspel: Handkaarten

Valsspelende Mot in je Mouw

Valsspelende Mot in de Chipsbak

Valsspelende Mot achter je Bril

Valse Motten Behendigheidsspel: Aflegstapel

Valse Motten Behendigheidsspel: Bewakingskever

Valse Motten Behendigheidsspel: Kaarten

Dit is een kaartspel van 999 Games waarbij je MOET valsspelen. Elke ronde is er een bewakingskever die kijkt of er wordt vals gespeeld. Het doel is om je handkaarten kwijt te raken. Je legt om de beurt een kaart uit je handen op de aflegstapel. De meeste kaarten kun je afleggen, behalve de motten. Deze moet je laten verdwijnen zonder dat de bewakingskever het ziet. De speler die na een paar rondes de minste minpunten heeft, wint het spel.

Ik houd normaliter helemaal niet van valsspelen (en valsspelers), maar met Valse Motten vind ik het echt supergrappig. Als vrienden kaarten proberen te laten verdwijnen verzinnen ze soms de gekste manieren. Check m’n Valse Motten tips voor wat ideeën trouwens. Enfin, dit leuke spelletje heeft zo’n uniek concept… dat mag gewoon niet ontbreken in deze lijst met goedkope spelletjes!

Je kunt dit goedkope spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

IQ Twins

Smartgames IQ Twins: op Tafel

Smartgames IQ Twins: Stap 0

Smartgames IQ Twins: Stap 1

Smartgames IQ Twins: Stap 2

Smartgames IQ Twins: Stap 3

Smartgames IQ Twins: Stap 4

Smartgames IQ Twins: Stap 5

Smartgames IQ Twins: Stap 6

Smartgames IQ Twins: Starter Voorbeeld

Smartgames IQ Twins: Junior Voorbeeld

Smartgames IQ Twins: Expert Voorbeeld

Smartgames IQ Twins: Master Voorbeeld

Smartgames IQ Twins: Wizard Voorbeeld

Bij IQ Twins moet je proberen om 10 speelstukken passend in het doosje te leggen. Dit denkspel dankt de naam ’twins’ (=tweeling) aan het feit dat er van elk speelstuk 2 zijn. Echter, de speelstukken lijken misschien wel op elkaar, maar hebben elk een ander formaat. De kleine speelstukken leg je schuin en de grote speelstukken leg je recht. Je begint elke opdracht met een opstelling waarin puzzelstukken zichtbaar zijn. Bij de moeilijkste variant zijn de puzzelstukken deels zichtbaar.

Het grote voordeel van IQ Twins vind ik dat alles in een handig compact bakje past. Dit maakt ‘m ideaal om mee te nemen. In de auto, trein of het vliegtuig. Daarnaast heb je 5 verschillende niveaus. De eerste 3 niveaus gingen mij goed af en de 4e was ook wel te doen. Maar het laatste? Dat vond ik echt een uitdaging. Deze niveaus maken ‘m niet alleen geschikt voor kids, maar ook zeker voor volwassenen!

Je kunt dit goedkope spelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hanabi

Hanabi Spel: op Tafel

Hanabi Spel: Eigen Handkaarten zijn Niet Zichtbaar

Hanabi Spel: Andermans Handkaarten zijn Zichtbaar

Hanabi Spel: Vuurwerkkaarten op Stapels

Hanabi Spel: Blauwe Fiches in Deksel Doen

Hanabi Spel: Nieuwe Kaart Pakken

Hanabi Spel: Rode Fiches in Deksel Doen

Hanabi is een coöperatief spel waarin je beperkt mag communiceren. Elke speler krijgt 5 vuurwerkkaarten die hij of zij met de rug naar zich toe houdt. Je ziet dus alleen andermans kaarten, niet die van jezelf. Tijdens je beurt mag je een kaart uit je hand spelen of iemand informatie geven over één kleur of over één waarde van de kaarten in zijn of haar hand. Het doel is om voor elke kleur vuurwerkkaart een oplopende stapel van 1 t/m 5 te maken voordat de trekstapel leeg is.

Ik houd zelf vooral van samenwerkingsspellen waarbij ieders aandeel even groot is. Coop games waarbij 1 of 2 spelers alles kunnen bepalen vind ik niet zo leuk. Hanabi valt in de eerste categorie en is in mijn optiek een geweldig spel voor oudere kinderen en volwassenen. Wat ik tof vind is dat je jouw kaarten andersom in de handen houdt, zodat andere spelers jouw kaarten weten en jij zelf niet. Een uniek coöperatief kaartspel in z’n genre! De tinnen versie is de goedkope variant :).

Je kunt dit goedkope, coöperatieve spelletje online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

L.A.M.A.

LAMA Kaartspel: op Tafel

LAMA Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

LAMA Kaartspel: Aflegstapel

LAMA Kaartspel: Handkaarten

LAMA Kaartspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Hand Management + Kaartspel

L.A.M.A. betekent Leg Alle Minpunten Af. En dat is precies wat je met dit kaartspel moet doen. Spelers leggen om de beurt een kaart uit hun hand af op de aflegstapel. Deze kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kaart die er al ligt. Een L.A.M.A. kaart mag je altijd spelen. Hier moet vervolgens een 1 op. Je mag altijd een kaart pakken of passen in plaats van een kaart spelen. Maar let op! Als je niet meer kunt of als iemand anders zijn hand uitspeelt, dan is de ronde afgelopen en krijg je zoveel minpunten als de waarde van je handkaarten. Zodra een speler 40 minpunten heeft, wint de speler met de minste punten.

Ik sta elke weer versteld van hoe populair een makkelijk spelletje als L.A.M.A. kan zijn. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Het is eenvoudig, kort en door de aanwezige geluksfactor kan iedereen in principe winnen. Dat maakt dit eenvoudige spel onmiskenbaar toegankelijk voor het brede publiek. Eigenlijk kan dit met alle spelersaantallen, maar met lagere aantallen heb je net wat meer grip op het spel. Eentje die niet mag ontbreken in m’n blog met betaalbare spelletjes.

Je kunt dit goedkope spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Het fijne aan Qwixx is niet per se dat het makkelijk is, maar juist dat elke speler elke beurt betrokken blijft. Als een ander speler dobbelt, mag jij als passieve speler óók iets wegstrepen als je wil. Hierdoor blijf je goed geboeid tijdens het spel. Qwixx is daarmee niet alleen perfect meer spelers, maar ook voor spelers die niet zo vaak spelletjes doen. Zelfs m’n moeder (en die vindt spellen niet leuk) vindt dit een leuk en makkelijk spelletje. Tevens is dit één van de goedkoopste roll & writes.

Je kunt dit goedkope dobbelspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Snack Match

Snach Match Spel: op Tafel

Snach Match Spel: Kaarten Pakken

Snach Match Spel: Kaart Doorgeven

Snach Match Spel: Kaart Neerleggen

Snach Match Spel: Picknickkleed Maken

Snach Match Spel: Picknickkleed Klaar

Snach Match Spel: Speciale Kaarten

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1-9 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Snack Match is een kort spelletje waarin je een picknickkleed vol met eten gaat leggen. Elke ronde trek je 2 kaarten, bekijkt ze en geeft er één door naar de speler links. Daarna legt iedereen 2 kaarten in zijn of haar raster van 4×4. Kaarten mogen naast elkaar liggen en ook (deels) onder elkaar worden geschoven. Zodra je minimaal 3 vakjes met een kleed van dezelfde kleur of dezelfde snacks aan elkaar hebt grenzen levert dat punten op. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft wint.

Ik ben aangenaam verrast door Snack Match. Het mechanisme voelt als een kleine, korte Cascadia waarbij je – in slechts 4 beurten – een gebied creëert en probeert zo groot mogelijke groepen te maken. Niet alleen van de ondergrond (picknickkleed), maar ook van de symbolen erop (snacks). Het onder- en op elkaar leggen van kaarten kan wat schuifgevoelig zijn, al vind ik het ook grappig bedacht. Zoek je kort, goedkoop gezelschapsspelletje? Dan is deze uitermate geschikt!

Je kunt dit goedkope korte spelletje online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Sushi GO!

Sushi GO! op Tafel

Sushi GO! Tempura en Sashimi

Sushi GO! Soja Saus en Maki Roll

Sushi GO! Pudding, Zalm Nigiri en Dumpling

Sushi GO! Inktvis Nigiri

Sushi GO! Eetstokjes en Ei Nigiri

Sushi GO! Trekstapel

In Sushi GO! ga je setjes maken van sushi. Je speelt 3 rondes. Elke ronde kies je 1 kaart uit je hand en de rest geef je door. Net zolang totdat alle kaarten op zijn. Dan volgt er een puntentelling, worden alle kaarten (behalve de pudding, dat toetje blijft tot na de laatste ronde liggen) weggehaald en begint alles weer van voor af aan.

Ik ben geen sushi liefhebber, maar vind Sushi GO! wel écht een lekker spelletje zeg. Kleurrijke kaarten, schattige gezichtjes en een makkelijk spelverloop. Ach, en geluk heb je wel nodig, maar dat maakt dit kaartspel juist wat spannender. Je weet immers nooit van tevoren, behalve bij lagere spelersaantallen, wat je precies terugkrijgt. En die geluksfactor is ook wat dit een van de makkelijkere spelletjes voor het grote publiek maakt. Stuk goedkoper dan sushi trouwens ;).

Je kunt dit goedkope spelletje online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Saboteur

Saboteur Kaartspel: op Tafel

Saboteur Kaartspel: Gevonden Goud

Saboteur Kaartspel: Kabouter met Goud

Saboteur Kaartspel: Blokkeerkaart bij Kabouter

Exploding Kittens Kaartspel: Aflegstapel

Saboteur Kaartspel: Saboteur

Saboteur Kaartspel: Handkaarten van Saboteur

Saboteur Kaartspel: Blokkeerkaart

In het kaartspel Saboteur is elke speler een kabouter die op zoek is naar goud. Je creëert samen een gangenstelsel op tafel om bij het goud te komen. Maar helaas heb je ook saboteurs in het spel. Zij proberen te voorkomen dat de kabouters het goud vinden. Lukt dat? Dan krijgen zij daar goud voor. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Ik kan me nog goed de eerste potjes Saboteur herinneren. Man wat vond ik dat leuk. En man wat was ik er slecht in, haha! Een leuk detail vind ik dat het bord elke keer weer anders is en door de spelers zelf wordt gevormd. Daarbij kun je dit goedkope gezelschapsspelletje prima met een grotere groep spelen. Dan is het ook leuker, want juist dan weet je dat spelers anderen belangen hebben. Overigens kun je dan ook nog eens Saboteur: De Uitbreiding proberen – die voegt naast een blauwe en groene kabouter nóg wat karakters toe :).

Je kunt dit goedkope spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

The Mind is een coöperatief kaartspel waarbij de stilte overheerst. Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind voor zijn formaat een van de leukste kaartspellen die bestaat. Speel je met jouw vriendengroep, collega’s of familie liever mét elkaar dan tegen elkaar? Overweeg dan echt eens The Mind. Nog een groot voordeel: je hebt weinig tafelruimte nodig. In principe alleen voor een aflegstapel en een paar andere kaarten. Dit coöperatieve kaartspel is het makkelijkst met 2, het moeilijkst met 4 en met 3 zit je er mooi tussenin.

Je kunt dit goedkope coöperatieve spelletje online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

FIKA

Fika Spel: op Tafel

Fika Spel: Rang in Kleur Bepalen

Fika Spel: Handkaarten

Fika Spel: Kaart Gedekt Spelen

Fika Spel: Kaart met Voorraad Ruilen

Fika Spel: Kopjes op Gezelschapskaart

Fika Spel: Fooikaart Pakken

Fika Spel: Spelen met Winterstraat

Fika Spel: Einde van een Ronde

 • Uitgever: Gam’inBIZ
 • Soort: Set Collection
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten

Fika is een kaartspel voor 2 personen waarin elke speler een café beheert. Elke ronde leggen spelers 5 kaarten in hun café. Als je een kaart plaatst (en alleen dan) mag je diens effect uitvoeren. Zo kun je o.a. kaarten in je café omwisselen, een gezelschap je café laten bezoeken of kaarten omruilen met je hand. Zodra beide spelers 5 kaarten in hun café hebben vindt er een puntentelling plaats. De kaarten in je café bepalen hoe je punten scoort. De speler met de meeste punten wint de ronde. De speler die als eerste 2 rondes wint, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Fika spel review !

Ik vind Fika een interessant spelletje voor 2 personen. Dankzij de schattige illustraties van Beth Sobel (bekend van o.a. Wingspan, Cascadia en Viticulture) leg je een lust voor het oog op tafel. Laat je alleen niet misleiden door de lieflijke uitstraling, want spelers zullen regelmatig roet in elkaars eten gooien. Ondanks het relatief eenvoudige spelverloop, moet je aan het begin van het spel alle beschikbare informatie bundelen en jouw strategie bepalen. Dit zal – zeker bij de eerste potjes – een uitdaging zijn. Dit maakt het spel niet per se toegankelijk voor een breed publiek, maar wel uitermate geschikt voor tweetallen die graag een ‘sterker, doch betaalbaar bakkie’ willen nuttigen.

Je kunt dit goedkope kaartspelletje voor 2 spelers online bestellen op GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Ligretto

Ligretto Reactiespel: Achterkant Kaarten

Ligretto Reactiespel: Eigen Speelgebied

Ligretto Reactiespel: Aflegstapels

Ligretto Reactiespel: Kaarten in Aflegstapel die Punten Opleveren

Ligretto Reactiespel: Gemaakte Aflegstapel

Ligretto Reactiespel: Kaarten

Dit snelle spelletje speelt iedereen tegelijk en door elkaar heen. Spelers gaan midden op tafel per kleur aflegstapels maken die oplopend moeten worden gevuld (1 t/m 10). Daarvoor kunnen ze kaarten van hun eigen Ligretto-stapel, open rij of open aflegstapel pakken. Iedereen mag kaarten op stapels leggen! Zodra iemands Ligretto-stapel leeg is, volgt een puntentelling en wint de speler met de meeste punten.

Wat ik zo fijn vind aan dit korte spel, is dat je alleen maar kaarten nodig hebt. Ideaal dus om mee te nemen ergens naartoe. Normaliter is Ligretto voor 2-4 spelers geschikt, maar er zijn Ligretto dozen in andere kleuren. Als die je koopt, kun je bijvoorbeeld met 8 of zelfs 12 mensen spelen! Ideaal voor in de klas van bijvoorbeeld groep 5, 6, 7 en 8. Uiteraard is het ook gewoon leuk om thuis, binnen met de familie te spelen (want zowel volwassenen als kinderen zullen het leuk vinden).

Je kunt dit goedkope gezelschapsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Bandido

Bandido Spel: op Tafel

Bandido Spel: Startopstelling voor 4 Spelers

Bandido Spel: Handkaarten

Bandido Spel: Trekstapel

Bandido Spel: Kaart Aanleggen

Bandido Spel: Kaarten op Hand

Bandido Spel: Kaarten om Supertegel Heen

Bandido Spel: Afgesloten Gangenstelsel

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Coöperatief kaartspel

In Bandido moeten jullie samenwerken om de bandiet tegen te houden, die probeert te ontsnappen via een gangenstelsel. Het spel bestaat uit kaarten met gangenstelsels (en doodlopende eindes). Elke speler heeft 3 kaarten op handen. Tijdens je beurt leg je één kaart op tafel om het gangenstelsel te verlengen of af te sluiten. Daarna pak je weer een nieuwe kaart. Het doel is om alle tunnels af te sluiten, voordat de stapel kaarten leeg raakt. Lukt dat? Dan winnen jullie. Lukt het niet? Dan wint Bandido!

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Bandido spel review !

Oké. Misschien heb ik tunnelvisie, maar ik vind Bandido een knap bedacht coöperatief kaartspel. Het laat zien hoe leuk pure eenvoud kan zijn. Blijkbaar heb je alleen een duidelijk thema, kaartjes en makkelijke spelregels nodig om een toegankelijk coöperatief spelletje voor het gezin in huis te halen. Daarnaast maakt het kleine formaat dat je het niet alleen thuis, maar ook buitenshuis kunt spelen! En het prijsje? Bijna net zo klein als het doosje!

Je kunt dit goedkope spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Take 5

Take 5 Kaartspel: op Tafel

Take 5 Kaartspel: Handkaarten

Take 5 Kaartspel: Oplopende Kaarten

Take 5 Kaartspel: Zesde Kaart Aanleggen

Take 5 Kaartspel: Kaarten van een Rij Pakken

Take 5 Kaartspel: Nieuwe Rij Maken

Take 5 Kaartspel: Verzamelde Koeien

Dit 999 Games kaartspel bevat 104 kaarten met de waardes 1 t/m 104. Spelers moeten oplopende rijen van getallen op tafel maken. In het begin liggen er 4 kaarten (het begin van 4 rijen) op tafel en krijgt elke speler 10 kaarten. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. Vervolgens sluit je de kaarten van laag naar hoog aan in de rijen waar die het getal in past. Leg je de 6e kaart in een rij neer? Dan moet je de 5 kaarten (=strafpunten) pakken. De speler met de minste punten wint het spel.

Ik speel Take 5 meestal met 4 of 5 personen. Kenmerkend is het gelach door de chaos en frustratie bij anderen. Oké, je raakt zelf ook weleens gefrustreerd ;). Anyway, dat gelach is bij grote groepen nóg luider. Des te groter de groep, des te sneller zijn de rijen vol en des te groter de risico’s die je loopt. Met een grote groep heb je weliswaar minder controle, maar ook de zekerheid dat je met Take 5 een hilarische avond beleefd! Daarom mag deze niet ontbreken in m’n lijst met budget spelletjes.

Je kunt dit goedkope spelletje online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Taco Cat Goat Cheese Pizza

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Tafel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Aflegstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Trekstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Opendraaien

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Neerleggen

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Stapel Slaan

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Speciale Kaarten

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaarten

Met dit snelle spelletje krijgt elke speler een stapel kaarten waar taco’s, katten, geiten, kazen en pizza’s op staan. De startspeler draait een kaart open en zegt Taco. De tweede speler draait een kaart open en zegt Cat. De derde speler zegt Goat. Enzovoorts. Komt de afbeelding overeen met wat er wordt gezegd? Dan moet iedereen op de kaart slaan. De langzaamste speler krijgt alle kaarten in zijn of haar trekstapel. De speler die als eerste zijn of haar stapel leeg heeft, wint het spel.

Het leuke aan Taco Cat Goat Cheese Pizza is dat je de tafel rond gaat. Het spanningsveld verplaatst zich over de tafel. Hierdoor krijgt dit kaartspel een soort extra dimensie. Mijn ervaring is dat dit een van de grappigste titels is in dit blog met korte spelletjes. En dat komt niet alleen door het leuke artwork, maar ook door het chaotische spelverloop. Zorg alleen wel even dat je nagels knipt en ringen af doet ;).

Je kunt dit betaalbare spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Calavera

Calavera Dobbelspel: op Tafel

Calavera Dobbelspel: Dobbelstenen

Calavera Dobbelspel: Scorevel Kruisjes

Calavera Dobbelspel: Scoreformulier Bonussen

Calavera Dobbelspel: Scores op Formulier

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Roll & write + Push your luck

In dit dobbelspelletje gooit je als actieve speler à la Yahtzee (max 3 keer) de dobbelstenen. Na de worp kies je een kleur en zet je zoveel kruisjes in de rij als het aantal dobbelstenen dat er liggen. Gooi je een schedel? Dan moeten je tegenstanders ook verplicht een (andere) kleur (dan jij) kiezen en kruisjes zetten. Eigenlijk wil je per rij hoogstens 10 kruisjes zetten voor het maximale aantal punten. Zet je er meer? Dan kost je dat weer punten. Hoe ver ga jij? De speler met de meeste punten wint.

Veel roll & writes die werken zoals Yahtzee hebben al een push your luck mechanisme. Je kiest namelijk of je nog een keer gooit (of niet). In Calavera reikt het mechanisme zich verder uit door het spel, namelijk bij het vullen van je rijen. Hoewel ik dat tof vind, is er nog een element wat mij erg aanspreekt en dat is het dwarsbomen van je tegenstanders. Na enkele potjes zul je merken dat dit best goed kan… Vind je het niet erg om elkaar dus te naaien? Dan is dit een relatief goedkoop dobbelspel van net geen 15 euro.

Je kunt dit goedkope dobbelspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Black Stories

Black Stories: op Tafel

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Voorkant

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Achterkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Voorkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Achterkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Voorkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Achterkant

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2-99 Personen
 • Speelduur: 2-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Breinbreker – Raadselspel

Black Stories zijn raadsels waarbij spelers moeten achterhalen hoe iemand overleden is. Één speler wordt de spelleider, neemt een kaart en leest het raadsel op de voorkant hardop voor. Op de achterkant staat de oplossing. Alle andere spelers gaan nu vragen stellen die de spelleider alleen met ‘Ja’ of ‘Nee’ mag beantwoorden. Het doel is dat jullie samen als groep raden hoe de persoon in het raadsel om het leven is gekomen.

> Lees hier meer over het spel Black Stories !

Deze betaalbare raadsels zijn perfect voor grotere groepen die bij elkaar óf verspreid in een ruimte zitten. Het enige dat je hoeft te doen is na te denken over een vraag om aan de spelleider te stellen. Je hoeft geen spelregels te leren of jezelf te storten in lange beurten. Je kunt gewoon onder het gemak van een drankje samen proberen een raadsel op te lossen. Lekker relax en afhankelijk van hoe snel jullie het antwoord raden, ook een snel spelletje te noemen :). Een van de goedkopere spelletjes in dit blog!

Je kunt dit goedkope spel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl of Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse goedkope spelletjes laten zien. Ik begrijp goed dat de term ‘goedkoop’ niet voor iedereen dezelfde lading dekt. Mijn vertrekpunt waren spellen met een verkoopadviesprijs van ongeveer 9 euro tot maximaal 15 euro (daar komen nog weleens aanbiedingen overheen). Er zijn wel wat goedkopere spelletjes te vinden, maar persoonlijk vind ik de kwaliteit daar te slecht van.

Ik heb geprobeerd een divers aanbod te tonen. Dobbelspellen, kaartspellen, coöperatief, voor 2 personen, voor kinderen, voor volwassenen, makkelijk en/of juist tactisch.

Wat vind jij nou leuke, goedkope gezelschapsspellen? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *