De 10 Leukste HABA Spellen vanaf 2 Jaar en Ouder!

De 10 Leukste HABA Spellen (Vanaf 2 Jaar en Ouder!)

Iets waar ik als bordspelreviewer heel blij mee ben, is dat mijn kinderen (meisje en jongen) spelletjes ook leuk vinden.

Zo’n 5 jaar geleden begon hun interesse met Eerste Boomgaard van HABA. Dit spel is vanaf 2 jaar en dus uitermate geschikt om kinderen kennis te laten maken met de wondere wereld van kinderspelletjes. In de jaren die volgden lagen HABA spellen regelmatig op tafel en werden bovendien met veel plezier gespeeld.

Daarom vind je in dit blog de (voor mij) 10 leukste HABA spellen voor jongere en wat oudere kinderen.

Eerste Boomgaard

HABA - Eerste Boomgaard: op Tafel

HABA - Eerste Boomgaard: Groene Appels

HABA - Eerste Boomgaard: Blauwe Pruimen

HABA - Eerste Boomgaard: Geworpen Raaf

HABA - Eerste Boomgaard: Volle Mand met Fruit

 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Soort: Coöperatief

Onee! De vruchten zijn uit de bomen gevallen en de raaf is op weg om ze op te eten. Elke beurt werp je een dobbelsteen. Gooi je een kleur? Pak dan het soort fruit van dezelfde kleur en stop het in de mand. Gooi je een mandje? Dan mag je een fruitsoort kiezen. Gooi je de raaf? Dan komt deze één stap dichter bij de boomgaard. Aan jullie de taak om al het fruit te verzamelen voordat de raaf de boomgaard betreedt.

> Check hier m’n uitgebreide Eerste Boomgaard review!

Ik noemde het al: Eerste Boomgaard was een van de eerste HABA spellen die ik met mijn kinderen speelde. En wat tof dat dit een spel vanaf 2 jaar is. Je hebt mooi, stevig speelmateriaal waarmee je peuter zijn of haar motoriek kan trainen. Daarnaast is het spel echt eenvoudig. Heeft je kindje toch wat moeite? Gelukkig is het een coöperatief spel en kun je dus gewoon helpen. Je werkt immers samen :)!

Je kunt dit HABA spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Hop in Galop!

HABA - Hop in Galop! op Tafel

HABA - Hop in Galop! Paarden en Dobbelstenen

HABA - Hop in Galop! Stal met Voorwerpen

HABA - Hop in Galop! Deels Gevulde Stal

HABA - Hop in Galop! Dobbelstenen

HABA - Hop in Galop! Paardjes

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Race

In dit HABA spel heeft elke speler 2 missies. Ten eerste moet zijn of haar paard terug naar de stal. Ten tweede moeten allerlei voorwerpen óók terug in de stal. Als je aan de beurt bent gooi je 2 dobbelstenen. Met het ene resultaat mag je jouw paard 1, 2 of 3 stappen verzetten. Met het andere resultaat plaats je voorwerpen in de stal. Je mag echter maar één dobbelsteen per beurt kiezen. Wie maakt de beste keuzes?

Na Eerste Boomgaard leerde ik m’n kinderen Hop in Galop! kennen. Ook dit HABA spel vanaf 3 jaar kenmerkt zich door prachtig en stevig speelmateriaal. Het is niet te moeilijk en wat ik leuk vind, is dat kinderen een concrete keuze kunnen maken. Of het een, of het ander. Bovendien heb je nog een kleine variant om dit HABA spelletjes ietsje moeilijker te maken. Aanrader dus!

Je kunt dit HABA spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Eenhoorn Flonkerglans: Party voor Rosalie

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: op Tafel

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Eenhoorns

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Eenhoorns op Wolken

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Draaischijf

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Kristallen

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Ze komt er aan!

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Feest

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Coöperatief

In dit bordspel van HABA moeten jullie er voor zorgen dat de vriendjes van- en cadeautjes voor Rosalie worden verzameld, vóórdat Rosalie op haar feestje is. Tijdens je beurt dobbel je. Gooi je wolkjes? Dan mag je verplaatsen op het bord om vriendjes en kristallen (=cadeautjes) te verzamelen. Gooi je een zilveren wolkje? Dan mag je naar een plek naar keuze. Gooi je Rosalie? Dan komt ze een stapje dichterbij. Lukt het jullie alles te regelen voordat Rosalie er is?

M’n dochter kreeg dit HABA spelletje van d’r oma. Ze wilde het gelijk spelen. En toen m’n zoontje iets ouder was deed hij graag mee (het is immers een spelletje vanaf 4 jaar). Dit was het eerste coöperatieve spel waarbij ik merkte dat ik echt wat meer kon overleggen met m’n kinderen. Heb je trouwens gezien hoe groot het speelbord is? Dat is ook wel echt supervet hoor.

Je kunt dit HABA bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dier op Dier

HABA Dier op Dier: op Tafel

HABA Dier op Dier: Speelmateriaal

HABA Dier op Dier: Dobbelsteen Gooien

HABA Dier op Dier: Startopstelling

HABA Dier op Dier: Plaatsen

HABA Dier op Dier: Stapelen

HABA Dier op Dier: Gestapeld

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In Dier op Dier gooi je om de beurt een dobbelsteen en plaats je één of meer dieren op de dierenpiramide in het midden van de tafel. Valt de piramide om? Dan moet de speler die dat veroorzaakt heeft maximaal 2 dieren tot zich nemen. De rest van de dieren gaat terug in de doos. De speler die als eerste zijn of haar dieren op heeft, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Dier op Dier review!

Dit HABA spel is slim bedacht en heeft mooi, kindvriendelijk speelmateriaal. Grote, kleurrijke, houten speelstukken zullen menig kind weten te boeien. Qua spelverloop is het perfect voor kinderen, maar het stapelen van de dieren kán wat lastig zijn. Daarbij geldt wel: ‘oefening baart kunst’. Maar heeft je kind niet zoveel geduld? Dan weet ik niet of dit helemaal in de smaak zal vallen. Houd daar dus rekening mee.

Je kunt dit HABA spelletje online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Monza

HABA - Monza: op Tafel

HABA - Monza: Startpositie

HABA - Monza: Dobbelstenen

HABA - Monza: Race

HABA - Monza: Race-Auto's

HABA - Monza: Artwork

 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Race

Monza is een race-spel. Elke beurt werp je 6 dobbelstenen. Vervolgens mag je elke dobbelsteen één keer gebruiken om een vakje vooruit te gaan, mits de kleur van de dobbelsteen en het vakje overeen komen. De truc is dus om een slimme combinatie te maken. Land je op een vakje waar een tegenstander staat? Dan schuift die speler een vakje terug. De speler die als eerste over de finish gaat wint!

Als het ik mezelf goed herinner, kreeg m’n zoontje dit HABA spel toen hij 2 jaar oud was. Toegegeven. Spelen met 6 dobbelstenen was te hoog gegrepen voor ‘m. We besloten met 1 dobbelsteen te gooien en dat ging prima. Gewoon 1 vakje per beurt vooruit. Lekker overzichtelijk. Dus ondanks dat dit een spel is voor 5-jarigen en ouder, kun je dit spelletje met een kleine aanpassing ook al vanaf 2 jaar spelen!

Je kunt dit HABA bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Fonkelschat

HABA Fonkelschat: op Tafel

HABA Fonkelschat: Papadraak Doorgeven

HABA Fonkelschat: Startopstelling

HABA Fonkelschat: Fonkelstenen in IJszuil

HABA Fonkelschat: IJsring Optillen

HABA Fonkelschat: Laatste IJszuil

HABA Fonkelschat: Prachtig Speelmateriaal

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Ruimtelijk Inzicht

In Fonkelschat kiezen spelers elke ronde om de beurt een kleur kristal. Daarna verwijdert de startspeler (de draak) een ijsring waardoor kristallen op het speelbord vallen. Vervolgens mag elke speler de kristallen pakken in zijn of haar gekozen kleur. De truc is dus om van tevoren in te schatten van welke kleur de meeste kristallen op het speelbord zullen vallen.

> Check hier m’n uitgebreide Fonkelschat review!

Dit is een prachtig vormgegeven HABA spel voor kinderen vanaf 5 jaar. De look&feel spreekt kinderen ongetwijfeld aan. Je legt de spelregels snel uit een potje duurt niet langer dan 15 minuten. Daarnaast kunnen kindjes er ook nog iets van leren. Zo wordt hun inschattingsvermogen, ruimtelijk inzicht en fijne motoriek op de proef gesteld. Kortom: ik vind Fonkelschat een aanrader (en mijn kinderen ook!)!

Je kunt dit HABA bordspel online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Slakkenrace

HABA Slakkenrace Spel: op Tafel

HABA Slakkenrace Spel: Wedstrijdkaart in het Geheim

HABA Slakkenrace Spel: Dobbelstenen Gooien

HABA Slakkenrace Spel: Slakken op Elkaar

HABA Slakkenrace Spel: Slak Omhoog Verplaatsen

HABA Slakkenrace Spel: Doos Draaien

HABA Slakkenrace Spel: Slak naar Beneden Verplaatsen

HABA Slakkenrace Spel: Slak op Erepodium Zetten

HABA Slakkenrace Spel: Slakken bij Podium

HABA Slakkenrace Spel: Slakken op Wedstrijdkaarten

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Race

In Slakkenrace doen 6 gekleurde slakken mee aan een race. De spelers krijgen in het geheim een kaart waarop 3 slakken staan, die ze moeten laten winnen. Elke beurt gooi je 2 dobbelstenen. Je gooit altijd 2 kleuren (dat kunnen ook dezelfde zijn). Je kiest 1 dobbelsteen als kleur van de slak en 1 dobbelsteen als kleur van het vakje waar de slak naartoe moet. Vervolgens verplaats je de slak naar het eerstvolgende vakje met die kleur. Zodra er 3 slakken op het podium staan eindigt het spel. Deze 3 slakken leveren punten op als ze op jouw kaart staan. De speler die de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Slakkenrace review!

Ik denk dat Slakkenrace een spelletje is dat veel kinderen leuk zullen vinden. Beurten zijn kort, het is een kleurrijk tafereel en slakken kruipen letterlijk de hoogte in (dankzij magneten kleven ze aan de doos!). Je kunt elkaar bewust en onbewust helpen alsook tegenwerken. Een beetje omgaan met teleurstelling moet je dus wel kunnen. Wel is Slakkenrace het leukst als je met 3 of meer spelers bent.

Je kunt dit HABA bordspel online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Rechercheur Muis Stopt het Gespuis

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: op Tafel

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in Ingang

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Zilver Gegooid

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Muis Draaien

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Vergrootglas Leggen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Mechanisme van de Draaischijf

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Alarmsysteem

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Ster Verdienen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Verdiende Sterren

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in de Vluchtauto

 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Memory

In dit spel wordt elke beurt een fiche (met een boef) in een rad (de gevangenis) gelegd, gegooid met de dobbelsteen en afhankelijk van de worp wordt het rad links- of rechtsom gedraaid. Door het draaien zie je de boeven niet meer. Hoor je tijdens het draaien een bel (het alarm)? Dan ontsnapt een boef. Weet jij welke het is? Spelers die goed raden krijgen een ster. Wie de meeste sterren verzamelt, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Rechercheur Muis Stopt het Gespuis review!

Ik vind dit spel HABA een interessant memory-spel. Het is toegankelijk, ziet er tof uit en werkt goed om het geheugen te trainen. De ingenieuze constructie in de doos trekt bij veel kinderen de aandacht. En het feit dat je niet ziet wát er in de doos gebeurt, houdt kinderen geïnteresseerd. Ik zou het aan ieder kind aanraden, behalve als ze een korte spanningsboog hebben of een slecht geheugen dat ze niet willen trainen.

Je kunt dit HABA bordspel online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Helden van het Maanlicht

Helden van het Maanlicht: op Tafel

Helden van het Maanlicht: Zirroz de Boze Tovenaar

Helden van het Maanlicht: Bezette Locaties

Helden van het Maanlicht: Speelfiguren naar Edelstenen

Helden van het Maanlicht: Gevulde Buidel

Helden van het Maanlicht: Kiezelsteen uit Buidel Pakken

Helden van het Maanlicht: Kiezelstenen achter Schermpje

Helden van het Maanlicht: Wegkaartje Pakken

Helden van het Maanlicht: Verzamelde Edelstenen

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Worker placement

In Helden van het Maanlicht laat Zirroz, de boze tovenaar, alle edelstenen uit het paleis zweven. Jullie moeten zoveel mogelijk edelstenen redden. Dan doen jullie door helden op locaties van het speelbord te plaatsen, kiezelstenen te verzamelen en deze vervolgens om te ruilen met edelstenen die voorbij zweven.
De speler die de meeste edelstenen verzamelt wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Helden van het Maanlicht review!

Ik vind Helden van het Maanlicht een heel mooi spel. Je bent weliswaar afhankelijk van een grote geluksfactor, maar dit maakt wel dat iedereen, jong en oud, kan winnen. Het tofste vind ik zonder twijfel dat dit een ideaal spel is om kinderen te laten kennismaken met het populaire spelmechanisme worker placement (Stenen Tijdperk, Everdell & Rovers van de Noordzee).

Je kunt dit HABA spel o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Karuba

HABA Karuba Spel: op Tafel

HABA Karuba Spel: Junglekaartje Omdraaien

HABA Karuba Spel: Junglekaartje Plaatsen

HABA Karuba Spel: Goudklompje Neerleggen

HABA Karuba Spel: Avonturier verplaatsen

HABA Karuba Spel: Goudklompjes in Jungle

HABA Karuba Spel: Avonturier Bereikt Tempel

HABA Karuba Spel: Tempelschat Nemen

HABA Karuba Spel: Verzamelde Punten

HABA Karuba Spel: Volle Jungle

HABA Karuba Spel: Volle Jungle

HABA Karuba Spel: Avonturiers naast elkaar

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Tile placement

In Karuba schudt een speler zijn of haar tegels en vormt daarmee een gedekte trekstapel. Elke beurt trekt hij of zij één tegel. Vervolgens zoeken de andere spelers dezelfde tegel. Je kunt de tegel op je speelbord leggen zodat het onderdeel wordt van een looproute óf je levert de tegel in om je avonturier 2-4 stappen te verplaatsen. Onderweg kun je kristallen en goudklompen oprapen en bij tempels vind je schatten. Dat levert allemaal punten op. Wie de meeste punten heeft, wint dit spel.

> Check hier m’n uitgebreide Karuba spel review!

Ik vind Karuba een heerlijk spelletje dat je, ondanks z’n formaat, ‘ff’ snel tussendoor kunt spelen. Je beurt is immers kort en overzichtelijk. Bovendien is iedereen tegelijk aan de beurt. Je moet hier en daar wat geluk hebben, maar kunt ook zeker tactische keuzes maken. Ik zie Karuba als een simpele variant van De Zoektocht naar El Dorado. Zo kun je dus ook met jongere kinderen (vanaf 8 jaar) de jungle ontdekken!

Je kunt dit HABA spel online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt

In dit blog heb ik 10 HABA spellen met je gedeeld waar mijn kinderen en ik altijd veel plezier aan hebben beleefd. Uiteraard zijn er nog veel meer leuke HABA spelletjes, maar wellicht helpt dit overzicht bij het maken van je keuze.

Zoek je toch nog meer inspiratie? Bekijk dan hier de HABA spellen in deze webshops:

Wat vind jij leuke spelletjes van HABA? Ik hoor het graag van je in een reactie :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *