De 10 Leukste Spellen van (Koninklijke) Jumbo!

De 10 Leukste Spellen van (Koninklijke) Jumbo!

Jumbo bestaat al sinds 1853, maar brengt pas bordspellen uit sinds 1947 gezelschapsspellen uit. De eerste spellen die van hun hand kwamen waren Mens Erger Je Niet!, Pim Pam Pet en Ganzenbord. Deze oude spellen ken je vast wel. Inmiddels zijn we jaren verder en Jumbo brengt nog steeds spellen uit. Niet veel, maar wat ze uitbrengen zijn vaak sterke titels.

In dit blog vind je een overzicht van de 10 leukste Jumbo spellen. Ik begin met titels voor kinderen en werk zo naar titels voor volwassenen toe.

Voordat je begint met lezen: de meeste Jumbo spellen in dit blog zijn gesponsord door Jumbo zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met gezelschapsspellen van Jumbo toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Kleurentorentjes

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Torentjes van Verschillende Hoogtes

Regenwormen Junior: Toren

Regenwormen Junior: Dobbelsteen

Regenwormen Junior: Kralen

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In dit kinderspel vanaf 3 jaar gaan spelers gekleurde torentjes maken. Spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen. Hier staan 6 verschillende kleuren op. Gooi je een kleur die je nog niet hebt? Dan mag je een kraal van die kleur pakken en over je torentje laten glijden. Heb je de gedobbelde kleur al wel? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar torentje af heeft, wint het spel.

Kleurentorentjes is een van de meest eenvoudige spelletjes van Jumbo. Het is toegankelijk voor veel kinderen, behalve voor koters die toch wat meer uitdaging willen. Mijn dochter en zoontje hebben hier veel mee gespeeld. Soms ook alleen. Dat ging prima. Bovendien helpt dit spelletje om kinderen kleuren te leren en het draagt bij aan de fijne motoriek. Leerzaam spelletje voor 3-jarigen dus! Kan ook prima voor een kind van 2 jaar, maar de kleine spelonderdelen maken dat dit wordt afgeraden.

Je kunt dit Jumbo spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Poepie Knor

Poepie Knor Spel: op Tafel

Poepie Knor Spel: Varken Draaien

Poepie Knor Spel: Varken Ronddraaien

Poepie Knor Spel: Varken in Bad Leggen

Poepie Knor Spel: Varkentje in Bad Leggen

Poepie Knor Spel: Varkentje in Vol Bad

In Poepie Knor draaien spelers om de beurt met het varken. Als het beest een geluid maakt stop je en wijst de neus in het vak van een speler. Afhankelijk van het geluid (een knor, toeter, fluit en een scheet) mag de eigenaar van het vak een actie doen. Bij een knor mag je bijvoorbeeld een moddertegel pakken en bij een scheet moet je er een afleggen. De speler die als eerste 4 moddertegels heeft wint!

Dit Jumbo bordspel is niet alleen leuk voor een 3-jarige, maar ook voor wat oudere kinderen. Waarom? Omdat het varken incidenteel een windje laat. Ik ken weinig kinderen die dat niet grappig vinden. Daarnaast heb je fraai speelmateriaal op tafel liggen. Houd er wel rekening mee dat het spel ietwat traag op gang kan komen en dat je een kruiskopschroevendraaier en twee AAA batterijen nodig hebt.

Je kunt dit Jumbo gezelschapsspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Mr. Bucket

Mr. Bucket Spel: op Tafel

Mr. Bucket Spel: Bal in Emmer Scheppen

Mr. Bucket Spel: Emmer Spuugt Groene Bal Uit

Mr. Bucket Spel: Bal in Emmer Doen

Mr. Bucket Spel: Emmer Spuugt Gele Bal Uit

Mr. Bucket Spel: Kijkje in de Emmer

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Actief Behendigheidsspel

In dit spelletje vanaf 3 jaar rijdt de speelgoed-emmer ‘Mr. Bucket’ een klein rondje door de kamer. Elke speler kiest een kleur, neemt een schep en moet proberen om zo snel mogelijk zijn of haar 3 balletjes in de emmer te doen. Maar let op! De handjes van Mr. Bucket blokkeren nog weleens een bal én hij spuugt om de 5 seconden een balletje uit z’n mond. De speler die als eerste de 3 ballen er in krijgt wint dit spel.

Van alle Jumbo spellen in dit blog, ben je hier fysiek het meeste bezig. Je rent om elkaar heen, bukt vluchtig naar de grond om een balletje op te scheppen en probeert niet op je dochter of zoon te stappen terwijl je die bal in de emmer gooit. Het is uitermate geschikt voor jonge kinderen en mijn vrouw en ik vinden het hilarisch. Let wel: je hebt een kruiskopschroevendraaier, 3 AA batterijen en een ruimte van 2x2m² nodig. Bovendien wordt afgeraden ‘m op tapijt en buiten te gebruiken.

Je kunt dit kinderspel van Jumbo online bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3 jaar, maar kon er, als kleuter van 4 nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Wij zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen. Niet alleen een leuk Jumbo spelletje, maar ook een leerzame!

Je kunt dit leuke Jumbo spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Party en Co Disney 100 Jaar

Party en Co Disney 100 Jaar: op Tafel

Party en Co Disney 100 Jaar: met 4 Spelers

Party en Co Disney 100 Jaar: Micky Speelfiguur

Party en Co Disney 100 Jaar: Speelbord met Kaarten

Party en Co Disney 100 Jaar: Knipoog Uitbeelden

Party en Co Disney 100 Jaar: Wie is het?

Party en Co Disney 100 Jaar: Opdracht door Party Bril

Party en Co Disney 100 Jaar: Party Bril op

Party en Co Disney 100 Jaar: Taart Tekenen

Party en Co Disney 100 Jaar: Wall-E Tekenen

Party en Co Disney 100 Jaar: Opdracht Voltooid

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 3-20 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Kinderspel

Je speelt dit Disney spelletje in teams. Als je aan de beurt bent draai je het partyrad en moet je een opdracht doen: Wie ben ik?, Gebarentaal, Partybril of Tekenen. Binnen 30 seconden moeten spelers respectievelijk raden wie ze door het kleine vakje van de spiegel zien, welke actie je teamgenoot uitbeeldt, wie ze door de partybril zien en wat er wordt getekend. Voor elke geslaagde opdracht mag je een personage in het bord plaatsen. Heeft jouw team alle personages erin én de Micky-trofee? Dan winnen jullie!

Voorheen was Party en Co Disney Princess een hit bij m’n dochter, al waren sommige opdrachten soms wat lastig. Deze editie van dit Disney spel heeft mij en m’n gezin aangenaam verrast. De opdrachten zijn veel toegankelijker geworden. Zelfs mijn zoontje kiest dit spel nu vaak uit en dat was bij de vorige niet het geval. Feit blijft wel dat het handig is als je de nodige Disney figuren kent. Maar hey, klein beetje opvoeding en Disney films kijken kan geen kwaad ;). En heb je liever geen thema erop geplakt? Dan heb je natuurlijk ook nog altijd de originele Party & Co spellen van Jumbo die de moeite waard zijn!

Je kunt dit klassieke Jumbo spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Mens Erger Je Niet

Oud Bordspel: Mens Erger Je Niet
 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

In Mens Erger Je Niet moet je jouw 4 pionnen rond het bord laten gaan en ze parkeren in de laatste vier vakjes. Maar je pionnen staan in een soort basis. Gooi je een 6? Dan mag je een pion op het speelbord zetten. Met de volgende worpen kun je deze pion vooruit zetten. Landt andermans pion op die van jou? Dan moet je pion terug naar de basis (heel ergerlijk dat). De speler die als eerste zijn 4 pionnen op de eindvelden heeft, wint dit k**spel!

Denk niet aan de roze olifant, en dan doe je het toch. Mens, erger je niet en dan doe je het toch! Of nouja, ik dan. Dit oude bordspel van Jumbo behoorde zonder twijfel tot mijn meest gespeelde spellen toen ik jong was. Maar man wat heb ik het vaak vervloekt. Of eigenlijk m’n tegenstanders. Want zij gooiden goed en ik niet :p. Hoe dan ook, dit is misschien wel het bekendste spel van Mens Erger Je Niet. Ondanks mijn haat voor het spel, geef ik het toch een plekje in dit blog met Jumbo bordspellen!

Je kunt dit Jumbo gezelschapsspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Stratego

Oud Spel: Stratego

In Stratego plaatsen jij en je tegenstander in het geheim een leger, bommen en een vlag. Daarna mag je om de beurt een speelstuk verplaatsen. Plaats je een speelstuk op het speelstuk van de tegenstander? Dan vergelijk je de rang van de soldaten op die speelstuk en verwijder je de laagste rang uit het spel. Dit doe je net zolang totdat een speler de vlag van de ander heeft gevonden. Maar pas op voor bommen!

Dit klassieke bordspel voor 2 personen heb ik veel goede herinneringen aan. Misschien wel omdat dit een van de weinige spellen was die ik vaak won. Het geheim? Ik nam de gok en plaatste mijn vlag open en bloot. Geen bommen of sterke soldaten er omheen, niks. Vond de tegenstander bommen? Dan gingen ze daar zoeken. Net zolang tot ze er niks meer van snapten. Man dat was heerlijk! Deze herinneringen maken dit tot een van de onmisbare titels in m’n blog met Jumbo bordspellen.

Je kunt dit oude Jumbo spel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bresk!

Bresk! Dobbelspel: op Tafel

Bresk! Dobbelspel: Dobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Aflabetdobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Dobbelstenen

Bresk! Dobbelspel: Zelfde Letters op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Andere Woorden op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Eindscores

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Taalspel

Bresk! is een dobbelspel waarin je woorden gaat vormen op je scorevel. Elke beurt gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Is het resultaat een 1, 2 of 3? Dan verzint de actieve speler respectievelijk 1, 2 of 3 letters (inclusief spaties). Iedereen vult deze letters in, in zijn of haar scoreveld. Is het resultaat Bresk!? Dan wordt de alfabetdobbelsteen gegooid en die bepaalt de letter die moet worden ingevuld. Zodra alle vakjes zijn ingevuld krijg je punten voor je woorden (gescheiden door spaties). De speler met de meeste punten wint.

Met de meeste roll & writes moet je vakjes inkleuren, kruisjes zetten of cijfers invullen. En daarom vind ik Bresk! zo leuk, want je werkt nu een keer met letters. Bresk! is zo’n spel dat moeilijker wordt naarmate je het met meer spelers doet. Dat wil niet zeggen dat het met twee spelers super makkelijk is. Je kunt zelf misschien wat meer letters kiezen, maar je zult continu blijven afwegen welke woorden je gaat maken. Ga je voor korte of juist lange woorden?

Je kunt dit leuke Jumbo dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sketch

Sketch Tekenspel: op Tafel

Sketch Tekenspel: Krabbels

Sketch Tekenspel: Dobbelsteen Gooien

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een G

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een L

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een i

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een M

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een F

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een A

Sketch Tekenspel: Tekeningen

Sketch Tekenspel: Scores

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Tekenspel

In Sketch krijgen alle spelers een bordje met daarop 4 verschillende krabbels (lijntjes, vormen, iets anders). De startspeler gooit met de dobbelsteen een letter. Vervolgens moet iedereen met de krabbels 4 dingen tekenen die beginnen met de geworpen letter. De speler die ze als eerste af heeft roept STOP. Daarna krijg je 2 punten voor elke tekening die niemand anders heeft, 1 punt voor elke tekeningen die anderen hebben maar met een andere krabbel en 0 punten voor dezelfde tekeningen die met dezelfde krabbel zijn getekend. Wie na 6 rondes (en 6x andere krabbels) de meeste punten heeft wint het spel.

Het grote voordeel van dit tekenspelletje is dat het eenvoudige regels heeft. Snelheid loont niet per se, want als jij makkelijke dingen tekent die andere spelers ook tekenen, levert dat misschien wel 0 punten op. Je kunt dus beter creatief zijn en 1 of 2 unieke tekeningen maken. Het is bevredigend hoe je soms ineens iets uit een krabbel ziet ontstaan. De downside is dat er soms ook gewoon niks ontstaat. Als je daar – en van de ‘stress’ die dat met zich mee brengt – de humor van in kan zien, is Sketch een geslaagd spelletje van Jumbo!

Je kunt dit leuke gezelschapsspel van Jumbo online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Hitster

Jumbo Hitster Spel: op Tafel

Jumbo Hitster Spel: Potje met 5 Spelers

Jumbo Hitster Spel: Hitster App

Jumbo Hitster Spel: Nummer Afspelen via Spotify

Jumbo Hitster Spel: Muziekkaart Omdraaien

Jumbo Hitster Spel: Kaarten in Chronologische Volgorde

Jumbo Hitster Spel: Kaarten in Chronologische Volgorde t/m 2008

Jumbo Hitster Spel: QR Code op Muziekkaarten

Jumbo Hitster Spel: Hitster Fiches

Jumbo Hitster Spel: Speelmateriaal

 • Uitgever: Jumbo
 • Soort: Muziekspel & Partyspel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Vanaf leeftijd: 16 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten

In Hitster probeert elke speler (of team) om 10 muziekkaarten in chronologische volgorde te leggen. Elke speler begint met één muziekkaart voor zich. Hierop staat een jaartal, artiest en titel. Elke beurt neem je gedekt een nieuwe muziekkaart, scan je de QR-code achterop de kaart en speel je een nummer af. De actieve speler hoort alleen het nummer en legt nu de muziekkaart naast (of tussen) eerder gelegde muziekkaarten voor zich en noemt, indien bekend, de artiest en titel op. Klopt het jaartal? Dan blijft de kaart liggen (anders leg je ‘m af). Heb je de artiest én titel goed? Dan krijg je een Hitster fiche. Hiermee kun je nieuwe muziekkaarten krijgen, meespelen in andermans beurt en gratis muziekkaarten verdienen. De speler of team die als eerste 10 muziekkaarten voor zich heeft liggen wint.

Hitster is één van de grotere partyspel-hits van de afgelopen jaren. Het voelt alsof je een onderdeel van een pubquiz in huis brengt. Muziek tussen 1908 en 2021 passeert de revue en dat spreekt een breed publiek aan. Het mooie is ook: iedereen kan winnen. Zelfs als je artiesten en nummers niet goed kent. Inmiddels zijn er ook al wat andere varianten verkrijgbaar zoals Guilty Pleasures, Franse Chansons en Duitse Schlager. Het enige dat je nodig hebt is een mobiele telefoon met internet, zodat je de gratis Hitster app kunt installeren. Je kunt met Spotify Free spelen, maar een Pro account is absoluut een pré. Hoe dan ook, Hitster is zonder twijfel een van de hoogste binnenkomers in deze hitlijst met partyspellen!

Je kunt dit leuke Jumbo spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse Jumbo gezelschapsspellen met je gedeeld. Ik liet je enkele oude alsook nieuwe titels zien. Daarnaast zag je niet alleen kinderspellen, maar ook spellen voor volwassenen.

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan de Jumbo spellen in onderstaande webshops:

Wat vind jij nou de leukste Jumbo spellen? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *