De 10 Leukste Kaartspellen voor 5 Personen!

Leuke Kaartspellen voor 5 Personen

Kaartspelletjes zijn altijd fijn. Ze zijn relatief eenvoudig uit te leggen, nemen niet veel plek in (in een tas of op tafel) en duren meestal niet zo lang. Ideaal voor als je met 5 spelers bent.

In dit blog heb ik 10 leuke kaartspellen voor 5 personen voor je op een rij gezet.

Voordat je begint met lezen: enkele kaartspelletjes in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik heb de spellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige kaartspellen voor 5 personen vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Cubosaurus

Cubosaurus Spel: op Tafel

Cubosaurus Spel: Kaart Trekken

Cubosaurus Spel: Handkaarten Zorgen voor Dilemma

Cubosaurus Spel: Handkaarten Doorgeven

Cubosaurus Spel: Tyrannosaurus op Handen

Cubosaurus Spel: Set met Raptors

Cubosaurus Spel: Dilemma

Cubosaurus Spel: Evolutietegel Nemen

Cubosaurus Spel: Evolutietegel Kiezen

Cubosaurus Spel: Potje met 3 Spelers

Cubosaurus Spel: Kudde met Raptors

Cubosaurus Spel: Kaart Pakken

 • Uitgever: Gam’inBIZ
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Set Collection

In Cubosaurus verzamelen spelers kuddes dinosauriërs. Aan het begin van je beurt voeg je al je handkaarten toe aan je kuddes óf geef je alle handkaarten door. Heb je aan het begin geen handkaarten (omdat je voorganger ze aan zijn of haar kudde heeft toegevoegd)? Dan trek je er één van de stapel. Ook die mag je spelen óf doorgeven. Geef je kaarten door? Dan moet je één kaart uit je kudde toevoegen aan de hand die je weggeeft. Kuddes leveren punten OF minpunten op. De speler die na 2 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Cubosaurus review !

Ik vind Cubosaurus een leuk kaartspelletje met fraaie, herkenbare illustraties van Kristiaan der Nederlanden (CuBirds en Wild Cards). De regels zijn eenvoudig, al zullen spelers de nodige dilemma’s voor hun kiezen krijgen. Sommige beurten zullen dan ook wat langer duren dan andere, maar onderaan de streep blijft het een kort kaartspel dat me doet denken aan Point Salad, Draftosaurus en Lost Cities. Let wel: ondanks de lieflijke uitstraling van de dino’s is het eten of gegeten worden. Je ontkomt er niet aan om andere spelers prooi te maken van jouw keuzes.

Je kunt dit kaartspel voor 5 personen o.a. bestellen op GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Boonanza

Boonanza Jubileumeditie (25 Jaar): op Tafel

Boonanza: Kaarten Achteraan in Hand

Boonanza: Open Kaarten Aanvullen bij 2 Spelers

Boonanza: Drie Nieuwe Bonen

Boonanza: Eksterboon Spelen

Boonanza: Bonen in Veld

Boonanza: Gevuld Bonenveld

Boonanza: Jubileummunt Krijgen

Boonanza: Kaarten op Tafel

Boonanza: 25 Jaar Logo

Boonanza: 3e Veld met Akkerbonen

NB: De foto hierboven is van de 25-jarige jubileumeditie. Die heeft iets meer speelmateriaal dan het originele kaartspel, maar het artwork is hetzelfde.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Bieden + Set Collection

In Boonanza ga je bonen verbouwen, handelen en oogsten. Er zijn verschillende soorten bonen in het spel en elke speler heeft 2 bonenvelden. Tijdens je beurt speel je eerst 1 of 2 bonen uit je hand (de voorste kaarten eerst). Daarna mag je handelen met andere spelers. Vervolgens moeten spelers al hun verzamelde bonen op hun velden verbouwen. Op een veld mogen alleen dezelfde bonen liggen. Spelers mogen te allen tijde hun bonenvelden oogsten voor punten. De speler die, zodra de trekstapel leeg is, de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Boonanza Jubileumeditie review !

Boonanza stamt uit 1997 en valt inmiddels onder de klassiekers als het op kaartspellen aan komt. Het succes is denk ik te danken aan de speelse (maar niet altijd aardige) interactie tussen spelers bij het handelen. En dit handelen komt goed, misschien wel het beste, tot zijn recht bij 5 spelers. Er zijn dan niet teveel concurrenten waardoor je alles misloopt en ook niet te weinig waardoor elke ruil voor de hand ligt. Enfin, aanrader voor als je met z’n vijven bent.

Je kunt dit kaartspel voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Exploding Kittens

Exploding Kittens Kaartspel: op Tafel

Exploding Kittens Kaartspel: Kaart Trekken

Exploding Kittens Kaartspel: Exploding Kitten Getrokken

Exploding Kittens Kaartspel: Defuse Gebruiken

Exploding Kittens Kaartspel: Kaarten op Hand

Exploding Kittens Kaartspel: Handkaarten

Exploding Kittens Kaartspel: Grappige Illustraties

 • Uitgever: Exploding Kittens
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Partyspel

Het spelverloop van dit kaartspelletje voor 5 personen is vrij eenvoudig. Je mag tijdens je beurt 0, 1 of meer kaarten spelen en als je klaar bent met je beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en lig je uit het spel. Behalve als je een Ontmantelkaart hebt. Naast Ontmantelkaarten zijn er nog veel meer kaarten waarmee je jezelf kunt weren tegen explosies en kwade streken van je tegenstanders. De speler die als laatst overblijft (en dus niet is ontploft) wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Exploding Kittens review !

Exploding Kittens is een partyspel dat zich kenmerkt door artwork van The Oatmeal. Als je dit grappige illustraties vindt is dat mooi meegenomen. Zo niet? Dan is er niks aan de hand. Het is vooral het spelverloop en de interactie tussen spelers die dit een hilarisch spel maken. Elke speler zal zich willen weren tegen de exploderende kittens. Ook als dit ten koste gaat van anderen. Hoewel dat luguber klinkt, ben je toch verzekerd van een leuke avond ;).

Je kunt dit kaartspel voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Machiavelli

Machiavelli Deluxe: Geheugenkaartjes

Machiavelli Deluxe: Kroon

Machiavelli Deluxe: Muntjes

Machiavelli Deluxe: Niet Gekozen Karakters

Machiavelli Deluxe: Handkaarten

Machiavelli Deluxe: Artwork van Gebouwkaarten

Machiavelli Deluxe: Gespeelde Gebouwen

Machiavelli Deluxe: Karakters Extra

NB: De foto hierboven is van Machiavelli Deluxe. In 2022 bracht 999 Games Machiavelli: Refresh op de markt. Deze editie bevat dezelfde inhoud als de Deluxe.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Variable Player Powers + Set Collection

In Machiavelli kruipen spelers elke ronde in de huid van een karakter met unieke eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen je veelal geld opleveren, dat je kunt gebruiken om gebouwen te bouwen. Er zijn echter ook eigenschappen die andere spelers vermoorden, bestelen of andermans gebouwen vernietigen. Nadat een speler zijn of haar 7e gebouw heeft gemaakt volgt de puntentelling en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Machiavelli review !

Toegegeven, je moet soms wat geduld hebben. Want het kan even duren voordat je aan de beurt bent. Zeker met 5 spelers. Maar juist met dit aantal is het spel zo leuk. Er liggen bijna altijd moordenaars en dieven op de loer. Kun jij die de slim af zijn? Of ben je er zelf eentje? Slaag je er dan in de juiste speler te pakken? Als jouw spelersgroep tegen teleurstelling kan én er de humor wel van in kan zien, dan is Machiavelli echt iets voor jullie!

Je kunt dit kaartspel voor 5 personen (en meer) o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Stranger Things: Attack of the Mind Flayer

Stranger Things Spel: op Tafel

Stranger Things Spel: Kaarten naast Dustin

Stranger Things Spel: Uitgeschakelde Speler

Stranger Things Spel: Kaarten op de Hand

Stranger Things Spel: 3 Mind Flayer Kaarten

Stranger Things Spel: Interactie

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Spelen

Stranger Things Spel: Einde Spel

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Tevoorschijn

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 4-10 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Partyspel + Hidden Roles

In dit kaartspel over de succesvolle Netflix serie is de groep in tweeën verdeeld. Je hebt helden én zij die bezeten zijn door de Mind Flayer. Je weet niet wie bij welke groep hoort. Door het verzamelen en spelen van kaarten proberen de helden zich te weren en de bezetenen proberen de anderen te infecteren. Raakt iedereen bezeten? Dan wint de Mind Flayer. Anders winnen de helden.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Stranger Things: Attack of the Mind Flayer review !

Ik vind dit een leuk kaartspel voor 5 personen waarbij list en bedrog centraal staan en je niemand kunt vertrouwen. Toegegeven, het spelmechanisme heeft niet echt iets met de populaire Netflix serie te maken. Het thema is er ‘opgeplakt’. Dat neemt alleen niet weg dat het goed in elkaar steekt en lekker vlot speelt. Liefhebbers van bijvoorbeeld Weerwolven zullen hier graag hun tanden in zetten. Het grote voordeel? Je kunt Stranger Things ook met een kleinere groep (zoals 5 spelers) doen!

Je kunt dit kaartspel voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Codenames

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames echt een van de beste partygames ooit. Het is een geweldig party spel waarbij er weinig in de doos zit, maar waarmee je toch een heleboel krijgt. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Hartstikke leuk met 5 of meer spelers.

Je kunt dit kaartspel voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Splurt!

Splurt! Reactiespel: op Tafel

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 1

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 2

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 3

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 4

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-12 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Splurt! is een kaartspelletje waarbij je zo snel mogelijk een antwoord moet geven. Elke beurt wordt er een kaart van de trekstapel opengedraaid zodat er 2 aanwijzingen zichtbaar zijn. Met deze aanwijzingen moet je iets noemen. Een woord, een plaats, een naam. Het kan van alles zijn. De speler die als eerste een antwoord geeft krijgt de omgedraaide kaart. De speler die de meeste kaarten heeft, wint het spel.

Ik vind Splurt! een ideaal kaartspel omdat je bijna geen speelmateriaal hebt. Je kunt het overal spelen. Én met zoveel mensen als je wil, maar met 5 à 6 spelers is ideaal. Het heeft dan ook een partyspel-achtig karakter. Ben je bang dat je de combinaties snel kent? Dat hoeft niet. De kans dat je exact dezelfde combinatie van aanwijzingen trekt is, dankzij 100 dubbelzijdige kaarten, heel klein. Aanrader dus :)!

Je kunt dit kaartspelletje voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Valse Motten

Valse Motten Behendigheidsspel: op Tafel

Valse Motten Behendigheidsspel: Handkaarten

Valsspelende Mot in je Mouw

Valsspelende Mot in de Chipsbak

Valsspelende Mot achter je Bril

Valse Motten Behendigheidsspel: Aflegstapel

Valse Motten Behendigheidsspel: Bewakingskever

Valse Motten Behendigheidsspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-5 Personen
 • Speelduur: 10-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

Dit is een behendigheidsspel waarbij je MOET valsspelen. Elke ronde is er een bewakingskever die kijkt of er wordt vals gespeeld. Het doel is om je handkaarten kwijt te raken. Je legt om de beurt een kaart uit je handen op de aflegstapel. De meeste kaarten kun je afleggen, behalve de motten. Deze moet je laten verdwijnen zonder dat de bewakingskever het ziet. De speler die na een paar rondes de minste minpunten heeft, wint het spel.

Ik houd normaliter helemaal niet van valsspelen (en valsspelers), maar met Valse Motten vind ik het echt hilarisch. Als spelers kaarten proberen te laten verdwijnen verzinnen ze soms de gekste manieren. Check m’n Valse Motten tips voor wat ideeën trouwens ;). Anyway, je kunt dit prima met 3 spelers doen, maar met 5 vind ik het echt ’t leukst. Er heerst dan veel meer chaos rondom de tafel en wat mensen bedenken om hun motten weg te spelen… heerlijk!

Je kunt dit kaartspel voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Koehandel Master

Koehandel Master Kaartspel: op Tafel

Koehandel Master Kaartspel: Geld op Handen

Koehandel Master Kaartspel: Bijbehorende Stamkaart

Koehandel Master Kaartspel: Biljetkaarten

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Dieren

Koehandel Master Kaartspel: Poes, Ezel en Koe

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Boerderijdieren

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Bieden + Set Collection

Bij een potje Koehandel proberen alle spelers waardevolle dier-kwartetten te maken. Die zijn immers punten waard. Je biedt steeds op een dierkaart. De hoogste bieder krijgt ‘m. Maar probeer zorgvuldig met je geld om te gaan. En pas op voor je medespelers! Die willen nog weleens bluffen en de prijs flink opschroeven ;).

Dat ik dit kaartspel aan dit blog toevoeg zit enerzijds in het blufelement en anderzijds in de hoeveelheid spelers. Koehandel is wederom zo’n (populair) spel dat werkt met 2 of 3 spelers. Het komt echter het beste uit de verf als je dit met 5 of 6 spelers doet. Het bieden, het bluffen, het verzamelen… Alles is verrassender en uitdagender met meer spelers. En zoek je nog wat hulp? Check dan hier m’n Koehandel tactieken.

Je kunt dit kaartspelletje voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Saboteur

Saboteur Kaartspel: op Tafel

Saboteur Kaartspel: Gevonden Goud

Saboteur Kaartspel: Kabouter met Goud

Saboteur Kaartspel: Blokkeerkaart bij Kabouter

Exploding Kittens Kaartspel: Aflegstapel

Saboteur Kaartspel: Saboteur

Saboteur Kaartspel: Handkaarten van Saboteur

Saboteur Kaartspel: Blokkeerkaart

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-10 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Network & Route Building + Hidden Roles

In Saboteur is elke speler een kabouter die op zoek is naar goud. Je creëert samen een gangenstelsel op tafel om bij het goud te komen. Maar helaas heb je ook saboteurs in het spel. Zij proberen te voorkomen dat de kabouters het goud vinden. Lukt dat? Dan krijgen zij daar goud voor. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Ik kan me nog goed de eerste potjes Saboteur herinneren. Man wat vond ik dat leuk. En man wat was ik er slecht in, haha! Een groot voordeel vind ik nog altijd dat het bord elke keer weer anders is en door de spelers zelf wordt gevormd. Daarbij is het heerlijk om af en toe een card game te spelen waarbij niet iedereen te vertrouwen is. Wederom een kaartspelletje dat het beste werkt met 5 of meer. Mag dus niet ontbreken in dit blog!

Je kunt dit kaartspel voor 5 personen (en meer) o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik meerdere kaartspellen voor 5 personen met je gedeeld. De meeste kun je ook met minder of meer spelers doen, maar ik vind ze erg leuk met 5 mensen.

Dit overzicht is natuurlijk verre van volledig. Ken jij zelf nog kaartspelletjes voor 5 personen? Let me know in een reactie!

2 reacties

 1. Het kaartspel ‘The Crew’ mag niet in dit rijtje ontbreken. Wij kunnen dit eindeloos spelen. Juist leuk met 4 of 5 spelers

  1. Beste Heidi,

   Bedankt voor je reactie bij m’n blog met kaartspellen voor 5 personen. Dat is zeker een noemenswaardige titel. Met 5 spelers is die lekker uitdagend :).

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *