De 21 Leukste Kinderspellen (met Tips per Leeftijd!)

De 18 Leukste Kinderspellen (met Tips per Leeftijd)!

Als bordspel-reviewer heb ik het getroffen met 2 kinderen (meisje en jongen) die ook van spellen houden. Met hen heb ik veel kinderspelletjes kunnen testen. Die bevindingen deel ik graag met je. Daarom vind je in dit blog de 21 leukste kinderspellen per leeftijd!

Én je vindt linkjes naar meer dan 50 spellen verdeeld over meerdere leeftijden!

Voordat je begint met lezen: de meeste kinderspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met kinderspelletjes toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Je kunt lekker scrollen óf gewoon via onderstaande links naar de leeftijd van het kind waar jij een spelletje voor zoekt.

Kinderspelletjes vanaf 2 jaar

Hieronder deel ik drie spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 2 jaar

Eerste Boomgaard

HABA - Eerste Boomgaard: op Tafel

HABA - Eerste Boomgaard: Groene Appels

HABA - Eerste Boomgaard: Blauwe Pruimen

HABA - Eerste Boomgaard: Geworpen Raaf

HABA - Eerste Boomgaard: Volle Mand met Fruit

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Soort: Coöperatief

Onee! De vruchten zijn uit de bomen gevallen en de raaf is op weg om ze op te eten. Elke beurt werp je een dobbelsteen. Gooi je een kleur? Pak dan het soort fruit van dezelfde kleur en stop het in de mand. Gooi je een mandje? Dan mag je een fruitsoort kiezen. Gooi je de raaf? Dan komt deze één stap dichter bij de boomgaard. Aan jullie de taak om al het fruit te verzamelen voordat de raaf de boomgaard betreedt.

> Check hier m’n uitgebreide Eerste Boomgaard review!

Ik noemde het al: Eerste Boomgaard was een van de eerste kinderspellen die ik met mijn kinderen speelde. En wat tof dat deze al vanaf 2 jaar is. Je hebt grof, stevig speelmateriaal waarmee je kind zijn of haar fijne motoriek kan trainen. Daarnaast kun je ook goed kleuren en fruitsoorten oefenen. En ach, het spel gewoon eenvoudig. Heeft je kindje toch wat moeite? No worries! Het is een coöperatief spel dus je kunt gewoon helpen. Je werkt immers samen.

Je kunt dit leuke kinderspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Little Red Riding Hood (Roodkapje)

Little Red Riding Hood Kinderspel: op Tafel

Little Red Riding Hood Kinderspel: Dobbelsteen

Little Red Riding Hood Kinderspel: Roodkapje op weg naar Oma

Little Red Riding Hood Kinderspel: Omgedraaide Bomen

Little Red Riding Hood Kinderspel: Wolf

Little Red Riding Hood Kinderspel: Dobbelsteen met Vlinder

Little Red Riding Hood Kinderspel: Wolf Verkleed als Oma

Little Red Riding Hood Kinderspel: Roodkapje Veilig bij Oma

 • Uitgever: Goula & Jumbo
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Soort: Coöperatief

In dit coöperatieve kinderspel vanaf 2 jaar werken jullie samen om Roodkapje in Grootmoeder’s huis te krijgen voordat de wolf er is. Je gooit om de beurt met de dobbelsteen. Gooi je rood, zwart of paars? Dan zet je respectievelijk Roodkapje, de Wolf of Grootmoeder 1 vakje vooruit. Gooi je groen? Draai dan een boom om misschien ontdek je de jager die je helpt. Lukt het jullie om Roodkapje veilig bij Grootmoeder te brengen?

Met Little Red Riding Hood leg je echt een mooi bordspel voor kinderen vanaf 2 jaar op tafel. Het speelmateriaal is degelijk, kleurrijk en de houten speelstukken liggen lekker in de hand. Je bent weliswaar alleen maar aan het dobbelen (tactische keuzes zijn er niet), maar op deze manier kun je jouw 2-jarige peuter kleuren leren en helpen met de ontwikkeling van de fijne motoriek. En je doet gewoon iets samen :).

Je kunt dit leuke kinderspelletje online bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Nijntje Kiekeboe

Nijntje Kiekeboe: op Tafel

Nijntje Kiekeboe: Nijntje

Nijntje Kiekeboe: Huis op Nijntje

Nijntje Kiekeboe: Nijntje onder Huis

Nijntje Kiekeboe: Raden Waar Nijntje Zit

Nijntje Kiekeboe: Aan & Uit Knop

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Soort: Memory Spel

Dit is een spelletje waarbij je 2-jarige kind moet onthouden waar Nijntje zit. Zet je een huisje over Nijntje heen, dan zegt ze “Doei!”. Na elke 7 seconden zegt ze “Hihi”. En haal je het huisje van Nijntje af? Dan zegt ze “Kiekeboe!”. Je hebt meerdere niveaus waarbij je kindje leert dat iets niet per se weg is als hij of zij het niet meer kan zien, waarbij je kindje leert geluiden lokaliseren én waarbij je kindje iets leert volgen met de ogen of misschien zelfs wel onthouden!

Nijntje Kiekeboe is vergelijkbaar met Bumba Verstoppertje Spelen. Je kind moet immers luisteren naar een geluidje. Nijntje Kiekeboe blijft echter op één plek. Dat maakt dit misschien iets behapbaarder. En spelen ze het een keer niet serieus? Dan is het ook leuk speelgoed. Al moet je wel in de gaten houden dat ze de kartonnen huisjes niet kapot maken ;). Let op: je hebt 2 1,5V AAA batterijen nodig.

Je kunt dit bekende kinderspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 2 jaar

Kinderspelletjes vanaf 3 jaar

Hieronder deel ik drie spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 3 jaar

Kleurentorentjes

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Torentjes van Verschillende Hoogtes

Regenwormen Junior: Toren

Regenwormen Junior: Dobbelsteen

Regenwormen Junior: Kralen

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In dit kinderspel gaan spelers gekleurde torentjes maken. Spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen. Hier staan 6 verschillende kleuren op. Gooi je een kleur die je nog niet hebt? Dan mag je een kraal van die kleur pakken en over je torentje laten glijden. Heb je de gedobbelde kleur al wel? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar torentje af heeft, wint het spel.

Kleurentorentjes is een van de meest eenvoudige kinderspelletjes in dit blog. Het is toegankelijk voor velen, behalve voor spelers die toch wat meer uitdaging willen. Mijn dochter en zoontje hebben hier, klein als ze waren, veel mee gespeeld. Soms ook alleen. Dat ging prima. Net als bij Eerste Boomgaard helpt dit spel om kinderen kleuren te leren en het draagt bij aan de fijne motoriek. Leerzaam dus. In principe kun je dit ook met kleinere kinderen doen, maar de kleine spelonderdelen maken dat dit wordt afgeraden.

Je kunt dit leuke kinderspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Hop in Galop!

HABA - Hop in Galop! op Tafel

HABA - Hop in Galop! Paarden en Dobbelstenen

HABA - Hop in Galop! Stal met Voorwerpen

HABA - Hop in Galop! Deels Gevulde Stal

HABA - Hop in Galop! Dobbelstenen

HABA - Hop in Galop! Paardjes

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Race Spel

In dit kinderspel heeft elke speler 2 missies. Ten eerste moet zijn of haar paard terug naar de stal. Ten tweede moeten allerlei voorwerpen óók terug in de stal. Als je aan de beurt bent gooi je 2 dobbelstenen. Met het ene resultaat mag je jouw paard 1, 2 of 3 stappen verzetten. Met het andere resultaat plaats je voorwerpen in de stal. Je mag echter maar één dobbelsteen per beurt kiezen. Wie maakt de beste keuzes?

Na Eerste Boomgaard leerde ik m’n kinderen (jongen en meisje) Hop in Galop! kennen. Dit HABA spel kenmerkt zich door prachtig en stevig speelmateriaal. Het is niet te moeilijk en wat ik leuk vind, is dat kinderen een concrete keuze kunnen maken. Of het een, of het ander. Bovendien heb je nog een kleine module om dit HABA spelletje ietsje moeilijker te maken. Dus zeker een aanrader als spel voor jongere kinderen!

Je kunt dit leuke gezelschapsspel voor kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Mr. Bucket

Mr. Bucket Spel: op Tafel

Mr. Bucket Spel: Bal in Emmer Scheppen

Mr. Bucket Spel: Emmer Spuugt Groene Bal Uit

Mr. Bucket Spel: Bal in Emmer Doen

Mr. Bucket Spel: Emmer Spuugt Gele Bal Uit

Mr. Bucket Spel: Kijkje in de Emmer

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Actief Behendigheidsspel

In dit spelletje vanaf 3 jaar rijdt de speelgoed-emmer ‘Mr. Bucket’ een klein rondje door de kamer. Elke speler kiest een kleur, neemt een schep en moet proberen om zo snel mogelijk zijn of haar 3 balletjes in de emmer te doen. Maar let op! De handjes van Mr. Bucket blokkeren nog weleens een bal én hij spuugt om de 5 seconden een balletje uit z’n mond. De speler die als eerste de 3 ballen er in krijgt wint dit spel.

Van alle spellen in dit blog, ben je hier fysiek het meeste bezig. Je rent om elkaar heen, bukt vluchtig naar de grond om een balletje op te scheppen en probeert niet op je dochter of zoon te stappen terwijl je die bal in de emmer gooit. Het is uitermate geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar en mijn vrouw en ik vinden het hilarisch. Let wel: je hebt een kruiskopschroevendraaier, 3 AA batterijen en een ruimte van 2x2m² nodig. Bovendien wordt afgeraden ‘m op tapijt en buiten te gebruiken.

Je kunt dit spel voor kinderen online bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 3 jaar

Kinderspelletjes vanaf 4 jaar

Hieronder deel ik drie spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 4 jaar

Crocodile River

Crocodile River Bordspel: op Tafel

Crocodile River: Handkaarten

Crocodile River: Getalkaart

Crocodile River: Pionnen op Speelbord

Crocodile River: Gespeelde Kaarten

Crocodile River: Rondes

 • Uitgever: Quality Time Games
 • Aantal spelers: 2 Spelers
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Spel voor 2 personen

Crocodile River is een spelletje voor 2 personen dat afkomstig is van Nederlandse bodem. In het spel zijn beide spelers beland in een rivier met allemaal krokodillen. Je wil zo snel mogelijk de oever bereiken!

De jongste speler begint en daarna ben je na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt mag je een kaart van de trekstapel nemen (maximaal 5 kaarten op handen) of een kaart spelen. Op de kaarten staan de cijfers 1, 2 en 3. Dit is het aantal stapjes dat je jouw pion óf die van je tegenstander mag verplaatsen. Je hebt zelfs een zeldzame kaart waarmee je jouw tegenstander terug in het midden zet. De speler wiens pion als eerste de oever bereikt wint de ronde. De speler die als eerste 3 rondes wint, wint het spel.

Crocodile River is een uitermate eenvoudig spelletje en juist daarom zo toegankelijk voor jonge kinderen. De regels zijn snel uitgelegd en je speelt het lekker snel. Sterker nog, mijn zoontje van 4 jaar snapt de regels zo goed, dat hij het zelf uitlegt aan z’n vriendjes die langskomen. Fair enough, het is geen diepgaand spel. Voor kleuters hoeft dat ook niet. Het is gewoon een ideaal spelletje voor opa, oma, papa of mama om snel met hun (klein)kind van 4 tot 8 jaar te doen.

Je kunt dit leuke bordspel voor kinderen bestellen op QualityTimeGames.eu.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de kinderspellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3, maar kon er op zijn vierde nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Wij zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen en dat maakt dit tevens een educatief kinderspel.

Je kunt dit leerzame kinderspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

Dit is, net als Eerste Boomgaard, een van de kinderspelletjes waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Naast Kroko Loko behoort ook Concept: Kids (Dieren) tot de spellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Met name rond de leeftijd van 4 jaar. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren. Weer een leerzaam kinderspel dus.

Je kunt dit leerzame kinderspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 4 jaar

Kinderspelletjes vanaf 5 jaar

Hieronder deel ik drie spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 5 jaar

Dragomino

Dragomino Bordspel: Op Tafel

Dragomino Bordspel: Eieren & Draken

Dragomino Bordspel: Dikke Tegels

Dragomino Bordspel: Tegels om uit te kiezen

Dragomino Bordspel: Moederdraak

Dragomino Bordspel: Speelveld

Dragomino Bordspel: Afgelegde Tegels

Dragomino Bordspel: Schattige Draakjes

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Tile Placement

In Dragomino creëert elke speler een eigen gebied door tegels aan elkaar te leggen. Op die tegels staan verschillende landschappen. Grenzen 2 dezelfde soorten aan elkaar? Dan pakt de speler een ei-fiche in dezelfde kleur als die landschappen en legt deze open op de scheidingslijn van die tegels. Dit fiche kan een lege schaal óf een draakje zijn. Elk draakje levert 1 punt op. Wie aan het einde de meeste draken heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Dragomino review!

Ik vind Dragomino een bijzonder geslaagd spel voor kinderen. Het heeft kleurrijke babydraakjes, stevig speelmateriaal en het is snel uitgelegd aan de koters. Het feit dat je dit spel in 3 stappen (steeds iets moeilijker) kunt uitleggen is ook zeker een pluspunt. Kortom, mijn dochter, zoontje (en hun vriendjes en vriendinnetjes) en ik zijn fan! Ik denk dat de meeste kinderen dit dan ook tof vinden. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken ;).

Je kunt dit leuke kinderspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Clever Junior

Clever Junior Spel: op Tafel

Clever Junior Spel: met 4 Spelers

Clever Junior Spel: Dobbelen

Clever Junior Spel: Welke Dobbelstenen Kiezen

Clever Junior Spel: Jokers in Worp

Clever Junior Spel: Rode Cirkel Aankruisen

Clever Junior Spel: Score Invullen

Clever Junior Spel: Cirkel Aankruisen

Clever Junior Spel: Spel Einde Maken

Clever Junior Spel: Veel Scoreformulieren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Dobbelspel (roll & write)

Dit is de vereenvoudigde versie van het dobbelspel Clever. Spelers zijn na elkaar aan de beurt. De actieve speler gooit de 5 dobbelstenen, kiest alle dobbelstenen met eenzelfde achtergrondkleur en kruist de waardes op zijn formulier aan. Daarna mogen de passieve spelers hetzelfde doen met de overgebleven dobbelstenen. Je kunt kruisjes zetten in 4 gebieden, waarbij er kettingreacties kunnen ontstaan en waarbij je punten kunt verdienen. Zodra een gebied vol is wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever Junior review !

Ik vind Clever Junior een goede spelvariant voor kinderen. Niet alleen het artwork is gemaakt voor kinderen, ook het versimpelde spelverloop (mét kettingreacties) werkt goed. Spelers blijven betrokken en potjes zijn kort. Ideaal voor kinderen. Houd er wel rekening mee dat niet elk kind dit direct goed kan. De een zal wat meer moeten oefenen dan de ander!

Je kunt dit leuke kinderspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Rechercheur Muis Stopt het Gespuis

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: op Tafel

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in Ingang

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Zilver Gegooid

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Muis Draaien

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Vergrootglas Leggen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Mechanisme van de Draaischijf

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Alarmsysteem

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Ster Verdienen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Verdiende Sterren

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in de Vluchtauto

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Memory spel

In dit spel wordt elke beurt een fiche (met een boef) in een rad (de gevangenis) gelegd, gegooid met de dobbelsteen en afhankelijk van de worp wordt het rad links- of rechtsom gedraaid. Door het draaien zie je de boeven niet meer. Hoor je tijdens het draaien een bel (het alarm)? Dan ontsnapt een boef. Weet jij welke het is? Spelers die goed raden krijgen een ster. Wie de meeste sterren verzamelt, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Rechercheur Muis Stopt het Gespuis review!

Ik vind dit kinderspel een interessant memory-spel. Het is toegankelijk, ziet er tof uit en werkt goed om het geheugen te trainen. De ingenieuze constructie in de doos trekt bij veel kinderen de aandacht. En het feit dat je niet ziet wát er in de doos gebeurt, houdt kinderen geïnteresseerd. Ik zou het aan ieder kind aanraden, behalve als ze een korte spanningsboog hebben of een slecht geheugen dat ze niet willen trainen.

Je kunt dit leuke spel voor kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 5 jaar

Kinderspelletjes vanaf 6 jaar

Hieronder deel ik drie spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 6 jaar

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Wat ik vaak merk bij kinderen (jongens en meisjes) die Beverbende leren (of al kennen), is dat ze het ‘onwetende’ element erg leuk vinden. Je weet niet altijd welke kaarten je hebt. Daarbij kun je je tegenstander ook nog weleens goed misleiden. Als m’n dochter dat bij mij doet gaat ze helemaal stuk. Je zou kunnen zeggen dat Beverbende een kinderspel is waarbij kinderen leren om wat listiger te spelen. Heerlijk, toch? (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit leuke kinderspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nessie

Nessie Bordspel: op Tafel

Nessie Bordspel: Duikerspion op Bord

Nessie Bordspel: Meerdeksel Optillen

Nessie Bordspel: Geluksvisje Zichtbaar

Nessie Bordspel: Hoofd van Nessie Zichtbaar

Nessie Bordspel: Fiche op Camerategel Leggen

Nessie Bordspel: Ronde Fiches Onder Meeroppervlak Schuiven

Nessie Bordspel: Fiches op die Nessie Lijken

Nessie Bordspel: Ronde Fiches van Dichtbij

Nessie Bordspel: Nessie Compleet op Camerategel

Nessie Bordspel: Opening in het Water

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In dit bordspel voor kinderen gaan jij en je medespelers op zoek naar het mysterieuze wezen van Loch Ness. Elke beurt mag je jouw duiker verplaatsen en/of laten duiken. Als je duikt til je het waterdekseltje op om te zien wat er onder ligt. Zie je een deel van Nessie? Leg dan snel een overeenkomstig fiche op je fototoestel. Laat je trouwens niet voor de gek houden door andere waterdieren. Want die lijken nogal op Nessie. De speler die Nessie als eerste compleet op zijn of haar fototoestel heeft wint.

> Check hier mijn uitgebreide Nessie spel review!

Nessie is vooral een zoekspel dat dankzij de looks tot de verbeelding van kinderen spreekt. Het is thematisch goed aangekleed. En omdat je iets zoekt onder het wateroppervlak, maar niet alles kunt zien, zorgt het voor spanning tijdens het spel. De doos zegt trouwens vanaf 6 jaar, maar mijn zoontje van 4,5 speelt dit ook al best goed. Ik denk dat 5 jaar in veel gevallen dus ook al kan. Hoe dan ook, absoluut een van de onbekendere kinderspellen dat zeker de moeite waard is!

Je kunt dit leuke bordspel voor kinderen o.a. bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Junior

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Fiche uit Buidel Halen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Oranje Fiche Trekken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Robijn Pakken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Rode en Paarse Fiches

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Dobbelen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: 3e Droomkruid Pakken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Tableau met Klaverbladen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Gouden Ketel Bereiken

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Bag Building

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior is een vereenvoudigde variant van De Kwakzalvers van Kakelenburg, speciaal voor kinderen. In deze variant proberen de spelers hun dieren een race te laten winnen. Je trekt nog steeds fiches uit de buidel, maar het push your luck element is weg. Afhankelijk van de fiches die je trekt mag jouw dier vooruit op het scorespoor én een actie uitvoeren. Op bepaalde momenten mag je nieuwe fiches kopen. Zo kunnen spelers ‘een eigen weg’ inslaan. De speler wiens dier eerste de ketel bereikt, wint het spel.

> Check hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior review!

Dit is zonder twijfel een goede kindervariant van het originele spel. Je brouwt geen drankje, maar doet mee met een race met boerderijdieren. Je haalt voer (fiches) uit de voederzak (buidel) om jouw dier in beweging te brengen. Dankzij divers speelmateriaal kun je niet alleen variëren, maar ook – verspreid over meerdere potjes – opbouwen van makkelijk naar moeilijk. Spelers worden bijna nooit ‘afgestraft’ en kunnen elkaar niet dwarsbomen. Dit gecombineerd met de lieflijke, kleurrijke uitstraling van het bordspel maakt het uitermate vriendelijk kinderspel!

Je kunt dit leuke bordspel voor kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 6 jaar

Kinderspelletjes vanaf 7 jaar

Hieronder deel ik drie spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 7 jaar

UNO

UNO Kaartspel: op Tafel

UNO Kaartspel: Handkaarten

UNO Kaartspel: Gele 9 op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Tegenovergestelde Richting op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker op Aflegstapel

UNO Kaartspel: 2 Pakken op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker en 4 Pakken op Aflegstapel

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel

UNO lijkt op het bekende kaartspel ‘Pesten’. Elke beurt moet je een kaart op de aflegstapel leggen. Deze moet dezelfde kleur, getal of symbool hebben als de kaart eronder. Symbolen zijn actiekaarten waarmee je o.a. de beurtvolgorde kan omdraaien, spelers extra kaarten kan laten pakken en een beurt overslaan. De speler die al zijn of haar kaarten als eerste kwijt is, wint het potje en krijgt de waarde van andermans kaarten als punten. De speler die als eerste 500 punten haalt wint UNO.

Ik had altijd een hekel aan Pesten, omdat iedereen eigen huisregels had. Bij UNO staan de regels gewoon vast (want check de spelregels). Ook is het leuk dat je van dit kinderspel meerdere potjes achter elkaar doet om aan die 500 punten te komen. Enfin, UNO is hét kinderspelletje waarbij kinderen leren hoe ze een ander soms kunnen dwarsbomen. En het is een blijvertje hoor. Ik ken genoeg studenten en volwassenen die dit ook nog steeds spelen. Oja, suf genoeg is de normale UNO alleen voor rechtshandigen (al is er wel een linkshandige editie).

Je kunt dit leuke kinderspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Jungle Speed

Jungle Speed Spel: Stap 1 - Kaart van je af Draaien

Jungle Speed Spel: Stap 2 - Anderen zien Kaart eerst

Jungle Speed Spel: Stap 3 - Kaart Zichtbaar

Jungle Speed Spel: Dezelfde Symbolen

Jungle Speed Spel: Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Kaart Opendraaien

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Kaarten en Symbolen

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Reactiespel / Partyspel

In Jungle Speed krijgt elke speler een stapel kaarten met gekleurde symbolen of speciale acties. Je draait om de beurt een kaart van je stapel open. Liggen er dan één of meer dezelfde kaarten op tafel? Dan ontstaat er een strijd tussen de betrokken spelers. Wie als eerste de totem pakt mag zijn of haar aflegstapel geven (of verdelen) aan de andere speler(s). Speciale kaarten zorgen dat alle spelers de totem moeten pakken óf dat iedereen een extra kaart moet opendraaien. De speler die als eerste zijn of haar kaarten kwijt is, wint dit gezelschapsspel vanaf 7 jaar.

Hoewel Jungle Speed al vanaf 1997 dateert, was het soortgelijke spel Halli Galli er iets eerder. Het verschil is echter dat Jungle Speed wat meer uitzonderingen bevat. Bij Halli Galli moet iedereen altijd op de bel proberen te slaan bij een X aantal gelijke symbolen. Bij Jungle Speed kan dit ook slechts een deel van de spelers betreffen. Plus de speciale symbolen maken dat je op iets meer moet letten. Jungle Speed is dus een leuk reactiespel voor kinderen, maar een tikkeltje uitdagender dan Halli Galli.

Je kunt dit leuke spelletje voor kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Karak

Karak Bordspel: op Tafel

Karak Bordspel: Fiche uit Buidel

Karak Bordspel: Heldenfiguur Klaar voor de Aanval

Karak Bordspel: Tegel Aanleggen

Karak Bordspel: Uitrusting in Spelersbord

Karak Bordspel: Held met Omgedraaide Levensfiches

Karak Bordspel: Held Ontdekt Draak

Karak Bordspel: Vervloekingsfiche bij Speler

Karak Bordspel: Levensfiche Omdraaien

Karak Bordspel: Eindscore

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Tile Placement / Dungeon Crawler

In dit kinderspel mag je elke beurt maximaal 4 stappen zetten om een kerker uit te kammen en schatten te vinden. Maar pas op! Tijdens de zoektocht zul je op monsters stuiten die je moet verslaan. Je werpt dan 2 dobbelstenen, telt de waarde bij elkaar op én voegt eventuele waardes van verzamelde uitrusting erbij. Is deze kracht hoger dan die van het monster? Dan versla je ‘m en krijg je een nieuwe uitrustig of toverspreuk als beloning. Is de kracht lager? Dan kost je dat één van je vijf levens. Zodra iemand de Rode Draak verslaat eindigt het spel en wint de speler met de meeste schatten!

> Check hier mijn uitgebreide Karak bordspel review !

Ik vind Karak een tof kinderspel. Het speelmateriaal ziet er mooi uit, je hebt korte, overzichtelijke beurten en het thema ondersteunt het spelverloop goed. Je kunt zelfs de moeilijkheid wat aanpassen als je wil. Houd wel rekening met een variabele speelduur (die voor sommige kinderen te lang kan worden) en ook zal het thema niet altijd voor een jongen of meisje weggelegd zijn. Zo waant mijn dochtertje zich liever als eenhoorn over regenboogpaden om kristallen in wolken te zoeken. Maar ach, dat is puur een kwestie van smaak ;).

Je kunt dit leuke kinderspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 7 jaar

Kinderspelletjes vanaf 8 jaar

Hieronder deel ik drie spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 8 jaar

L.A.M.A.

LAMA Kaartspel: op Tafel

LAMA Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

LAMA Kaartspel: Aflegstapel

LAMA Kaartspel: Handkaarten

LAMA Kaartspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

L.A.M.A. betekent Leg Alle Minpunten Af. En dat is precies wat je met dit kaartspel moet doen. Spelers leggen om de beurt een kaart uit hun hand af op de aflegstapel. Deze kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kaart die er al ligt. Een L.A.M.A. kaart mag je altijd spelen. Hier moet vervolgens een 1 op. Je mag altijd een kaart pakken of passen in plaats van een kaart spelen. Maar let op! Als je niet meer kunt of als iemand anders zijn hand uitspeelt, dan is de ronde afgelopen en krijg je zoveel minpunten als de waarde van je handkaarten. Zodra een speler 40 minpunten heeft, wint de speler met de minste punten.

Ik sta elke weer versteld van hoe populair een simpel kaartspelletje als L.A.M.A. kan zijn. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Het is eenvoudig, kort en door de aanwezige geluksfactor kan iedereen in principe winnen. Dat maakt dit kinderspel onmiskenbaar toegankelijk voor het brede publiek. Zoek je dus een kinderspel dat ook lekker ligt bij de hele familie? Dan kun je het met L.A.M.A. eigenlijk niet fout doen!

Je kunt dit kaartspel voor kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Recto Verso

Recto Verso Spel: op Tafel

Recto Verso Spel: Kaart in Gleuf

Recto Verso Spel: Blokken

Recto Verso Spel: Zicht Speler A

Recto Verso Spel: Zicht Speler B

Recto Verso Spel: Puntenfiches

Recto Verso Spel: Uitdagingsfiches

Recto Verso Spel: Makkelijke Kaarten

Recto Verso Spel: Moeilijke Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel en Ruimtelijk Inzicht

Recto Verso is semi-coöperatief. Elke beurt proberen 2 spelers samen om zo snel mogelijk een figuur na te bouwen met blokken. Funfact: Speler A ziet een ander patroon dan Speler B. Toch kunnen ze het zó nabouwen dat beide zijdes en het totale figuur klopt. Des te sneller de spelers het figuur weten te bouwen, des te meer punten ze krijgen. Wanneer alle spelers een keer met elkaar hebben gebouwd, wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.

Ik vind Recto Verso erg leuk en mijn dochtertje (nu 7) deelt die mening. Ik kan niet wachten tot m’n zoontje, die meer van het bouwen is, oud genoeg is om dit kinderspel met me te doen. Het kleurrijke speelmateriaal nodigt uit tot spelen en is bovendien van hoge kwaliteit. Daarnaast is het nog leerzaam en goed voor je ruimtelijk inzicht ook. Tot slot vind ik het voordeel van deze coöp dat het aandeel van elke speler even groot is. Je kunt dus niet achterover leunen en alles laten leiden door een andere speler.

Je kunt dit leuke gezelschapsspel voor kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Karuba

HABA Karuba Spel: op Tafel

HABA Karuba Spel: Volle Jungle

HABA Karuba Spel: Junglekaartje Omdraaien

HABA Karuba Spel: Junglekaartje Plaatsen

HABA Karuba Spel: Goudklompje Neerleggen

HABA Karuba Spel: Volle Jungle

HABA Karuba Spel: Goudklompjes in Jungle

HABA Karuba Spel: Avonturiers naast elkaar

HABA Karuba Spel: Avonturier Bereikt Tempel

HABA Karuba Spel: Verzamelde Punten

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Tile placement

In Karuba gaan spelers de jungle in om schatten en tempels te ontdekken. Één speler schudt de tegels en vormt een gedekte trekstapel. Tijdens een beurt trekt hij of zij één tegel. Vervolgens zoeken de andere spelers dezelfde tegel in hun stapel. Met tegels kun je 2 dingen doen. Je kunt ‘m op je speelbord leggen zodat het onderdeel wordt van een looproute óf je levert de tegel in om je avonturier 2-4 stappen te verplaatsen over die route. Zo kun je kristallen en goud oprapen alsook tempels bereiken voor punten. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Karuba bordspel review !

Ik vind Karuba een heerlijk spelletje dat je, ondanks z’n formaat, ‘ff’ snel tussendoor kunt spelen. Je beurt is immers kort en overzichtelijk. Bovendien is iedereen tegelijk aan de beurt. Je moet hier en daar wat geluk hebben, maar kunt ook zeker tactische keuzes maken. Ik zie Karuba als een simpele variant van De Zoektocht naar El Dorado. Zo kun je dus ook met jongere kinderen de jungle gaan ontdekken ;)!

Je kunt dit gezelschapsspel voor kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 8 jaar

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik allemaal leuke kinderspellen met je gedeeld. Ik heb geprobeerd om voor elke leeftijd wat leuks toe te voegen. Bij kinderspelletjes blijft het wel altijd zo dat elk kind verschillend is en, ondanks de leeftijd, niet elk spel zal aankunnen. Houd daar rekening mee en onthoud: oefening baart kunst. Soms moet je een spelletje 2x keer voordat een kindje het doorheeft :).

Zoek je een kinderspel specifiek voor een bepaalde leeftijd? Duik dan eens in deze blogs:

Of in deze:

Of bekijk de kinderspellen in onderstaande webshops:

Wat vind jij nou goed kinderspel? Ik hoor het graag in een reactie!

2 reacties

 1. Voor 6 a 7 jaar en ouder is Andor Jonge Helden (junior variant van De Legenden van Andor) een ontzettend leuk spel. Niet te moeilijk om te leren, leuk als ouders om mee te spelen, spannend genoeg. Door de 10 verschillende opdrachten, die je kunt combineren, blijft het een flinke tijd uitdagend genoeg. Een spel duurt rond de 30 minuten, voor jonge kinderen is dat nog wat lang.

  1. Beste Yvonne,

   Bedankt voor die mooie aanvulling. Daar hebben anderen ook weer wat aan :).

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *