De 12 Leukste Korte, Snelle Spelletjes voor Volwassenen en Kinderen!

De Leukste Korte, Snelle Spelletjes voor Volwassenen en Kinderen!

Soms wil je wel een spelletje spelen, maar heb je gewoon niet zoveel tijd. En dan? Ik heb de oplossing!

In dit blog vind je de 12 leukste korte spelletjes die je in maximaal 15 minuten speelt. Geschikt voor kinderen en volwassenen. Ideaal om even tussendoor te spelen. Misschien vind je ook nog wat leuks in m’n blog met kleine spelletjes, maar daar zal de speelduur wat langer zijn.

Voordat je begint met lezen: de meeste korte spelletjes in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met snelle spelletjes toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit reactiespelletje!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Reactiespel

In Dobble vorm je een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

Toen ik Dobble voor het eerst speelde, geloofde ik niet dat er altijd maar 2 van de 16 figuren hetzelfde zouden zijn. Toch was het zo. Hier schuilt een complexe wiskundige formule achter die ik tot op de dag van vandaag niet begrijp. Des te knapper vind ik het dat zo’n complexe formule, zo’n eenvoudig spel weet te creëren. Dobble is zonder twijfel een van de knapst bedachte, snelle spelletjes out there. Leuk om binnen in de klas of gewoon thuis te spelen.

Je kunt dit korte spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

En Minion fans opgelet! Er is ook een Dobble Minions variant verkrijgbaar!

Snack Match

Snach Match Spel: op Tafel

Snach Match Spel: Kaarten Pakken

Snach Match Spel: Kaart Doorgeven

Snach Match Spel: Kaart Neerleggen

Snach Match Spel: Picknickkleed Maken

Snach Match Spel: Picknickkleed Klaar

Snach Match Spel: Speciale Kaarten

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1-9 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Snack Match is een kort spelletje waarin je een picknickkleed vol met eten gaat leggen. Elke ronde trek je 2 kaarten, bekijkt ze en geeft er één door naar de speler links. Daarna legt iedereen 2 kaarten in zijn of haar raster van 4×4. Kaarten mogen naast elkaar liggen en ook (deels) onder elkaar worden geschoven. Zodra je minimaal 3 vakjes met een kleed van dezelfde kleur of dezelfde snacks aan elkaar hebt grenzen levert dat punten op. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft wint.

Ik ben aangenaam verrast door Snack Match. Het mechanisme voelt als een kleine, korte Cascadia waarbij je – in slechts 4 beurten – een gebied creëert en probeert zo groot mogelijke groepen te maken. Niet alleen van de ondergrond (picknickkleed), maar ook van de symbolen erop (snacks). Het onder- en op elkaar leggen van kaarten kan wat schuifgevoelig zijn, al vind ik het ook grappig bedacht. Zoek je juist een iets tactischer, puzzeliger maar kort gezelschapsspelletje? Dan is deze uitermate geschikt!

Je kunt dit leuke korte spelletje online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Ligretto

Ligretto Reactiespel: Achterkant Kaarten

Ligretto Reactiespel: Eigen Speelgebied

Ligretto Reactiespel: Aflegstapels

Ligretto Reactiespel: Kaarten in Aflegstapel die Punten Opleveren

Ligretto Reactiespel: Gemaakte Aflegstapel

Ligretto Reactiespel: Kaarten

Dit snelle spelletje speelt iedereen tegelijk en door elkaar heen. Spelers gaan midden op tafel per kleur aflegstapels maken die oplopend moeten worden gevuld (1 t/m 10). Daarvoor kunnen ze kaarten van hun eigen Ligretto-stapel, open rij of open aflegstapel pakken. Iedereen mag kaarten op stapels leggen! Zodra iemands Ligretto-stapel leeg is, volgt een puntentelling en wint de speler met de meeste punten.

Wat ik zo fijn vind aan dit korte spel, is dat je alleen maar kaarten nodig hebt. Ideaal dus om mee te nemen ergens naartoe. Normaliter is Ligretto voor 2-4 spelers geschikt, maar er zijn Ligretto dozen in andere kleuren. Als die je koopt, kun je bijvoorbeeld met 8 of zelfs 12 mensen spelen! Ideaal voor in de klas van bijvoorbeeld groep 5, 6, 7 en 8. Uiteraard is het ook gewoon leuk om thuis, binnen met de familie te spelen (want zowel volwassenen als kinderen zullen het leuk vinden).

Je kunt dit korte gezelschapsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Taco Cat Goat Cheese Pizza

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Tafel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Aflegstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Trekstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Opendraaien

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Neerleggen

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Stapel Slaan

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Speciale Kaarten

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaarten

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 10-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Met dit snelle spelletje krijgt elke speler een stapel kaarten waar taco’s, katten, geiten, kazen en pizza’s op staan. De startspeler draait een kaart open en zegt Taco. De tweede speler draait een kaart open en zegt Cat. De derde speler zegt Goat. Enzovoorts. Komt de afbeelding overeen met wat er wordt gezegd? Dan moet iedereen op de kaart slaan. De langzaamste speler krijgt alle kaarten in zijn of haar trekstapel. De speler die als eerste zijn of haar stapel leeg heeft, wint het spel.

Het leuke aan Taco Cat Goat Cheese Pizza is dat je de tafel rond gaat. Het spanningsveld verplaatst zich over de tafel. Hierdoor krijgt dit kaartspel een soort extra dimensie. Mijn ervaring is dat dit een van de grappigste titels is in dit blog met korte spelletjes. En dat komt niet alleen door het leuke artwork, maar ook door het chaotische spelverloop. Zorg alleen wel even dat je nagels knipt en ringen af doet ;).

Je kunt dit grappige, korte spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Rainbow

Rainbow Kaartspel: op Tafel

Rainbow Kaartspel: Kaarten op Handen

Rainbow Kaartspel: Kaart Aanleggen

Rainbow Kaartspel: Kaart Omdraaien

Rainbow Kaartspel: Regenboog Maken

Rainbow Kaartspel: Kaarten Pakken

Rainbow Kaartspel: Joker

Rainbow Kaartspel: Einde van het Spel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Memory spel

In dit kaartspelletje voor 2 spelers gaan jullie regenbogen maken. Tijdens je beurt speel je 1, 2 of 3 kaarten (voor- of achterzijde) en daarna vul je je hand aan tot drie. De eerste kaart mag je gratis spelen. Voor de tweede en derde moet je een kaart van de regenboog omdraaien. Kaarten hebben aan beide kanten één van de zeven kleuren. Spelers zien de voorkant van hun eigen kaarten en de achterkant van de tegenstander. Maak je een regenboog van 6 unieke kleuren? Dan krijg jij die 6 kaarten. Wit is een joker. Wordt er een zwarte kaart of dubbele kleur zichtbaar? Dan gaan alle regenboogkaarten naar de tegenstander. Zodra de trekstapel leeg is wint de speler met de meeste kaarten.

Rainbow is ideaal voor als je een snel spelletje voor 2 personen zoekt. Het combineert memory met maximaliseren van kansen. Het gegeven dat je de achterkant van de kaarten van je tegenstander weet (maar niet die van jezelf) geeft een leuke twist aan het spel. Noemenswaardig detail vind ik de handige kaartenhouder die je in het doosje rechtop kunt zetten. Nodig voor het spel, doch een gebruiksvriendelijk element. En had ik al gezegd dat het een korte speelduur heeft?

Je kunt dit leuke korte spelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

Dit is zonder twijfel een van de meest bekende reactiespellen out there. Het is waarschijnlijk ook een van de oudste reactiespelletjes, want het dateert al uit 1990! En toch blijft Halli Galli immens populair. Het spreekt voor zich dat zo’n klassieker niet kan ontbreken in deze lijst met snelle spellen NB: Je hebt er ook een kinder- en moeilijkere variant van. Ik denk dat met name kinderen uit groep 7 en 8 dit leuk zullen vinden.

Je kunt dit korte gezelschapsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Kluster

Kluster Behendigheidsspel: op Tafel

Kluster Behendigheidsspel: Magneten in Voorraad

Kluster Behendigheidsspel: Magneten Trekken Samen

Kluster Behendigheidsspel: Samengetrokken Magneten

Kluster Behendigheidsspel: Magneet Plaatsen in Vol Veld

Kluster Behendigheidsspel: Magneet Proberen te Plaatsen

Kluster is een vrij eenvoudig behendigheidsspel. Je legt een draad op tafel en vormt daarmee het veld. Spelers krijgen een aantal magneten en leggen om de beurt één magneet in het veld. Maar pas op! Trekt jouw magneet andere magneten aan? Dan moet je alle ‘geclusterde’ magneten terug in je voorraad nemen. De speler die als eerste zijn of haar magneten kwijt is, wint dit behendigheidsspelletje.

Er zijn van die korte spellen die ik waardeer vanwege de speltechnische eenvoud. Kluster is er daar eentje van. Het concept is zo simpel en tóch geeft het veel speelplezier. Bijkomend voordeel is ook dat het een compact en snel spelletje is. Je kunt het dus op veel plekken spelen. Het enige dat je nodig hebt, is een tafel(tje). Bovendien is dit een ideaal spelletje om de fijne motoriek mee te stimuleren.

Je kunt dit korte spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

The Number

The Number Spel: op Tafel

The Number Spel: Ingevulde 3-Cijferige Code

The Number Spel: Heimelijke Codes

The Number Spel: Codes van Hoog naar Laag

The Number Spel: Getal Afstrepen

The Number Spel: Code Uitwissen

The Number Spel: Punten van Ronde 1

The Number Spel: Eindscores

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 3-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Blufspel

In The Number speel je 2 rondes die elk uit 5 beurten bestaan. Elke beurt noteren spelers in het geheim een 3-cijferige code met getallen die ze deze ronde niet eerder hebben gebruikt. Daarna vergelijk je alle getallen van hoog naar laag. Wordt een getal van een hogere code ook in een lagere code gebruikt? Dan scoort de eigenaar van de hogere code 0 punten. Gebruikt niemand met een lagere code jouw cijfers? Dan scoor je het eerste getal van je 3-cijferige code als punten + bonuspunten. Vervolgens kruis je de door jou gebruikte getallen af. Die mag je niet meer gebruiken. Wie na 2 rondes de meeste punten heeft wint het spel.

The Number is een origineel, kort spelletje waarbij je gokjes moet wagen, anticiperen op je tegenstanders en zo nu en dan een brutale bluf moet doen. Ik vind het knap hoe zo’n simpel concept zo ontzettend veel dilemma’s met zich mee weet te brengen. Dat had ik niet verwacht. Toegegeven, bij de eerste beurten is de geluksfactor wat hoger. Maar naarmate het einde van een ronde nadert treden tactiek en bluf naar de voorgrond. Houd je van snelle blufspellen? Dan is dit zeker het proberen waard. Fraai detail: het spel is nadrukkelijk geschikt voor kleurenblinden.

Je kunt dit korte spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Paku Paku

Paku Paku Behendigheidsspel: op Tafel

Paku Paku Behendigheidsspel: Dobbelsteen met Panda en Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Hoge Toren van Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Soorten Servies

Paku Paku Behendigheidsspel: Getallen op Dobbelstenen

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten en Dobbelsteen met Panda

In Paku Paku draait het allemaal om snelheid en behendigheid. Alle spelers beginnen met een dobbelsteen en gaan tegelijk gooien. Gooi je groen? Dan geef je de dobbelsteen naar links. Gooi je rood? Dan moet je eerst één bord, kom of kop op de stapel servies leggen voordat je weer mag gooien. Valt de stapel om? Dan krijg je minpunten. Zodra een speler 10 minpunten bereikt, wint de speler met de minste minpunten!

De allereerste keer dat ik Paku Paku speelde was echt hilarisch. Er ontstaat een en al chaos op tafel. En door die chaos heen is het een kunst om servies goed op te stapelen. Helemaal omdat je ook niet alle dobbelstenen wil hebben. Je wil dus snel én zorgvuldig servies neerzetten. Dit hilarische spel is in mijn optiek het meest geschikt voor oudere kinderen en volwassenen. Groot voordeel is dat je het relatief snel speelt.

Je kunt dit grappige, korte spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Speed Cups

Stapelgekke Speed Cups: op Tafel

Stapelgekke Speed Cups: Blauwe Bel

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 4

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 3

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 1

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 2

In Speed Cups wordt elke ronde een kaart open gedraaid. Op deze kaart staat een illustratie met 5 objecten die de kleuren zwart, rood, geel, blauw en groen hebben. Alle spelers hebben een set bekers (cups) in exact deze kleuren. Zodra de kaart is omgedraaid, moeten spelers hun bekers zo snel mogelijk in dezelfde volgorde als de kaart zetten. Gedaan? Druk dan op de bel. Ben je de eerste? Dan win je de kaart. De speler die de meeste kaarten bemachtigt, wint het spel.

Ik ben ooit, volgens mij in 2014 of 2015, op een fandag van 999 Games geweest. Hier speelden we een ‘reuze-versie’ van Speed Cups en wat hebben we gelachen. Hetzelfde gevoel had ik met deze kleinere variant. Het is een toegankelijk, kort spelletje voor kinderen vanaf 6 jaar. En het mooie is dat in deze doos een uitbreiding zit met extra kaarten die wat moeilijker zijn. Zo verveelt het niet zo snel :).

Je kunt dit leuke, snelle spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Draftosaurus

Draftosaurus: op Tafel

Draftosaurus: Dino's Grabbelen

Draftosaurus: Dobbelsteen Gooien

Draftosaurus: Potje met 3 Spelers

Draftosaurus: Dino's Doorgeven

Draftosaurus: Zakje met Dino's

Draftosaurus: Triceratops op Rivier

Draftosaurus: Paartje van Spinosaurus

Draftosaurus: Zomer - Woud van Drie en Weide van Verschillen

Draftosaurus: Winter - Brug van de Liefde

Draftosaurus: Winter - Quarantaine Zone, Rivier en Piramide

 • Uitgever: Ankama
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Drafting & Set Collection

In Draftosaurus gaan spelers dinosaurussen ‘draften’ om hun dinopark mee te verrijken. Elke ronde nemen de spelers 6 dino’s in hun hand, kiezen er één en plaatsen die in hun park. Vóór het kiezen van een dino gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Dit bepaalt in welk deel van het park alle passieve spelers hun dino moeten plaatsen. Na het plaatsen geeft iedereen de overgebleven dino’s door naar links. Net zolang tot er 6 dino’s zijn geplaatst.

Daarna wordt bovenstaande nog eens met 6 dino’s herhaald, maar geven spelers de dinosaurussen door naar rechts. Elk veld in een dinopark levert, afhankelijk van de geplaatste dino’s, punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Draftosaurus spel review!

Ik vind Draftosaurus echt een feestje om op tafel te leggen. Toegegeven, waar de meeste mensen alleen een dino-fase hadden als peuter, ben ik die fase nooit ontgroeid. Dat maakt dit spelletje voor mij misschien extra leuk. Toch denk ik dat Draftosaurus ook geschikt is voor een breder publiek (en non-dino-fans). De regels zijn eenvoudig, iedereen speelt tegelijkertijd en de speelduur is pak ‘m beet 15 minuten. Die korte speelduur blijft zelfs met 5 spelers en dat maakt dit spel dan ook onmisbaar voor m’n blog met korte, snelle spelletjes.

Je kunt dit korte bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Black Stories

Black Stories: op Tafel

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Voorkant

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Achterkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Voorkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Achterkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Voorkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Achterkant

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2-99 Personen
 • Speelduur: 2-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Breinbreker – Raadselspel

Black Stories zijn raadsels waarbij spelers moeten achterhalen hoe iemand overleden is. Één speler wordt de spelleider, neemt een kaart en leest het raadsel op de voorkant hardop voor. Op de achterkant staat de oplossing. Alle andere spelers gaan nu vragen stellen die de spelleider alleen met ‘Ja’ of ‘Nee’ mag beantwoorden. Het doel is dat jullie samen als groep raden hoe de persoon in het raadsel om het leven is gekomen.

> Lees hier meer over het spel Black Stories !

Deze breinbreker raadsels zijn perfect voor grotere groepen die bij elkaar óf verspreid in een ruimte zitten. Het enige dat je hoeft te doen is na te denken over een vraag om aan de spelleider te stellen. Je hoeft geen spelregels te leren of jezelf te storten in lange beurten. Je kunt gewoon onder het gemak van een drankje samen proberen een raadsel op te lossen. Lekker relax en afhankelijk van hoe snel jullie het antwoord raden, ook een snel spelletje te noemen :).

Je kunt dit snelle spelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl of Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je diverse korte spelletjes laten zien. Als ‘kort’ heb ik maximaal 15 minuten aangehouden. Sommige spelletjes in dit blog zijn korter, maar geen enkele is langer (of je moet wat langer nadenken over je beurt).

Mocht je meer inspiratie willen? Bekijk dan eens m’n blog met leuke kleine spelletjes.

Wat vind jij nou echt leuke, snelle spelletjes? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *