10 Makkelijke & Snelle Kaartspellen voor Jong en Oud!

Makkelijke en Eenvoudige Kaartspellen

Hoewel ik het liefst zware, strategische spellen speel, waardeer ik op z’n tijd ook zeker simpele, snelle kaartspellen. Zeker als ik een spelletje met m’n kinderen doe of gewoon een gezellige avond heb met familie en/of vrienden.

In dit blog vind je 10 korte, makkelijke kaartspelletjes die tijdens bovenstaande gelegenheden vaak op tafel komen!

Voordat je begint met lezen: de meeste makkelijke kaartspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met snelle kaartspellen toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Skip-Bo

Skip-Bo Spel: op Tafel

Skip-Bo Spel: Nieuwe Kaarten Trekken

Skip-Bo Spel: Handkaarten

Skip-Bo Spel: Bouwstapels

Skip-Bo Spel: Kaart van Stock naar Bouwstapel

Skip-Bo Spel: Kaart van Wegwerpstapel naar Bouwstapel

Skip-Bo Spel: Joker

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Skip-Bo is een eenvoudig kaartspel. Je mag om de beurt je hand aanvullen tot 5 kaarten en daarna kaarten leggen op gezamenlijke aflegstapels. Deze moeten van laag naar hoog lopen. Je kunt kaarten uit je hand alsook van je persoonlijke trekstapel spelen. Kun je niks meer leggen? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar persoonlijke trekstapel leeg heeft, wint het spel.

De kracht van Skip-Bo zit ‘m in het feit dat ’t geschikt is voor een breed publiek. Je hebt eenvoudige regels, beurten zijn snel en door de hoge geluksfactor kan iedereen winnen (en er dus plezier aan beleven). Dit resulteert in een toegankelijkheid die ongetwijfeld bijdraagt aan de populariteit van dit kaartspel. Mijn eigen ervaring is bovendien dat zowel kinderen als volwassenen dit een leuk, makkelijk kaartspel vinden.

Je kunt dit makkelijke kaartspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit kaartspel!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort spel: Reactiespel

Dobble is een kort kaartspel. Je vormt een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

Toen ik Dobble voor het eerst speelde, geloofde ik niet dat er altijd maar 2 van de 16 figuren hetzelfde zouden zijn. Toch was het zo. Hier schuilt een complexe wiskundige formule achter die ik tot op de dag van vandaag niet begrijp. Des te knapper vind ik het dat zo’n complexe formule, zo’n simpel kaartspel weet te creëren. Dobble is wat mij betreft een van de knapst bedachte kaartspelletjes out there. Het laat zien hoe mooi pure eenvoud kan zijn.

Je kunt dit eenvoudige kaartspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

En Minion fans opgelet! Er is ook een Dobble Minions variant verkrijgbaar!

L.A.M.A.

LAMA Kaartspel: op Tafel

LAMA Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

LAMA Kaartspel: Aflegstapel

LAMA Kaartspel: Handkaarten

LAMA Kaartspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

L.A.M.A. betekent Leg Alle Minpunten Af. En dat is precies wat je met dit kaartspel moet doen. Spelers leggen om de beurt een kaart uit hun hand af op de aflegstapel. Deze kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kaart die er al ligt. Een L.A.M.A. kaart mag je altijd spelen. Hier moet vervolgens een 1 op. Je mag altijd een kaart pakken of passen in plaats van een kaart spelen. Maar let op! Als je niet meer kunt of als iemand anders zijn hand uitspeelt, dan is de ronde afgelopen en krijg je zoveel minpunten als de waarde van je handkaarten. Zodra een speler 40 minpunten heeft, wint de speler met de minste punten.

Ik sta elke weer versteld van hoe populair een simpel kaartspelletje als L.A.M.A. kan zijn. Niet als kinderspel, maar ook als spel voor volwassenen. Het is eenvoudig, kort en door de aanwezige geluksfactor kan iedereen in principe winnen. Dat maakt dit spelletje onmiskenbaar toegankelijk voor het brede publiek. Zoek je dus een makkelijk kaartspel? Dan kun je het met een bekend kaartspel als L.A.M.A. eigenlijk niet fout doen.

Je kunt dit makkelijke kaartspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Taco Cat Goat Cheese Pizza

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Tafel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Aflegstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Trekstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Opendraaien

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Neerleggen

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Stapel Slaan

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Speciale Kaarten

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 10-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Met dit reactiespel krijgt elke speler een stapel kaarten waar taco’s, katten, geiten, kazen en pizza’s op staan. De startspeler draait een kaart open en zegt Taco. De tweede speler draait een kaart open en zegt Cat. De derde speler zegt Goat. Enzovoorts. Komt de afbeelding overeen met wat er wordt gezegd? Dan moet iedereen op de kaart slaan. De langzaamste speler krijgt alle kaarten in zijn of haar trekstapel. De speler die als eerste zijn of haar stapel leeg heeft, wint het spel.

Taco Cat Goat Cheese Pizza kan écht een kort kaartspelletje zijn. Het leuke is dat je de tafel rond gaat. Het spanningsveld verplaatst zich dan ook over de tafel. En, daarom zit het in m’n blog met simpele kaartspellen, het is totaal niet moeilijk. Je bent niet afhankelijk van een analytisch vermogen en tactische keuzes. Je moet gewoon een woord noemen, opletten en als het nodig is, slaan. Zorg alleen wel even dat je nagels knipt en ringen af doet ;).

Je kunt dit snelle kaartspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

7 Rounds

7 Rounds Kaartspel: op Tafel

7 Rounds Kaartspel: Ronden Kaarten

7 Rounds Kaartspel: Handkaarten

7 Rounds Kaartspel: Kaart Spelen

7 Rounds Kaartspel: Een 5 Spelen

7 Rounds Kaartspel: Kaarten Stelen

7 Rounds Kaartspel: Rondekaart Omdraaien

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Rekenspel

7 Rounds duurt, verrassend genoeg, 7 rondes. Elke ronde zijn spelers na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt neem je één kaart van de trekstapel, speel je een kaart én handel je het eventuele effect af. Aan het einde van je beurt moet iedereen, inclusief jijzelf 4 handkaarten hebben. Kaarten hebben de waardes 1 t/m 7. De speler die na de 7e ronde de hoogste totale waarde aan kaarten op handen heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide 7 Rounds review !

Ik ben aangenaam verrast door 7 Rounds. Het is een nette productie waarbij o.a. rekening is gehouden met linkshandigen. Je kunt dit kaartspel vergelijken met UNO en Pesten. Ook in 7 Rounds speel je kaarten en probeer je elkaar veel te dwarsbomen. Het verschil zit in de overzichtelijkheid en behapbaarheid. Zo heb je nooit meer dan 5 kaarten in je handen (wat fijn is voor jongere kinderen) en na 7 rondes – dat is best snel – is het gewoon klaar. Ik verwacht dat een breed publiek dit spelletje zal waarderen!

Je kunt dit vlotte kaartspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

UNO

UNO Kaartspel: op Tafel

UNO Kaartspel: Handkaarten

UNO Kaartspel: Gele 9 op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Tegenovergestelde Richting op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker op Aflegstapel

UNO Kaartspel: 2 Pakken op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker en 4 Pakken op Aflegstapel

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Het meest bekende en populaire kaartspel is UNO. Dit lijkt op ‘Pesten’. Elke beurt moet je een kaart op de aflegstapel leggen. Deze moet dezelfde kleur, getal of symbool hebben als de kaart eronder. Symbolen zijn actiekaarten waarmee je o.a. de beurtvolgorde kan omdraaien, spelers extra kaarten kan laten pakken en een beurt overslaan. De speler die al zijn of haar kaarten als eerste kwijt is, wint het potje en krijgt de waarde van andermans kaarten als punten. De speler die als eerste 500 punten haalt wint UNO.

Ik had altijd een hekel aan het kaartspel Pesten omdat iedereen eigen huisregels had. Bij UNO staan de regels gewoon vast (want check de spelregels). Veel mensen zijn opgegroeid met Pesten en dat maakt UNO zo’n eenvoudig spel. Mensen kennen het eigenlijk al. Daarom mag UNO niet ontbreken in m’n blog met makkelijke kaartspellen. Oja, suf genoeg is de normale UNO alleen voor rechtshandigen (al is er ook een linkshandige editie).

Je kunt dit makkelijke kaartspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel

The Mind is een coöperatief kaartspel waarbij de stilte overheerst. Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind voor zijn formaat een van de leukste kaartspellen die bestaat. Speel je met jouw vriendengroep, collega’s of familie liever mét elkaar dan tegen elkaar? Overweeg dan echt eens The Mind. Het heeft niet alleen makkelijke spelregels, maar je hebt ook weinig tafelruimte nodig. In principe alleen voor een aflegstapel en een paar andere kaarten. Dit kaartspel is het makkelijkst met 2 personen. Met elke extra speler wordt het iets minder eenvoudig.

Je kunt dit makkelijke kaartspelletje online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sushi GO!

Sushi GO! op Tafel

Sushi GO! Tempura en Sashimi

Sushi GO! Soja Saus en Maki Roll

Sushi GO! Pudding, Zalm Nigiri en Dumpling

Sushi GO! Inktvis Nigiri

Sushi GO! Eetstokjes en Ei Nigiri

Sushi GO! Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Set Collection

In Sushi GO! ga je setjes maken van sushi. Je speelt 3 rondes. Elke ronde kies je 1 kaart uit je hand en de rest geef je door. Net zolang totdat alle kaarten op zijn. Dan volgt er een puntentelling, worden alle kaarten (behalve de pudding, dat toetje blijft tot na de laatste ronde liggen) weggehaald en begint alles weer van voor af aan.

Ik ben geen sushi liefhebber, maar vind Sushi GO! wel écht een lekker spelletje zeg. Kleurrijke kaarten, schattige gezichtjes en een vloeiend spelverloop. Een beetje geluk heb je wel nodig, maar dat maakt dit kaartspel juist wat spannender. Je weet immers nooit van tevoren, behalve bij lagere spelersaantallen, wat je precies terugkrijgt. Voor de rest probeer je gewoon setjes te maken. That’s it. Lekker makkelijk kaartspel dus!

Je kunt dit simpele kaartspelletje online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

In dit eenvoudige kaartspel speel je met meerdere, blinde kaarten. Je weet niet precies wat je eigen kaarten zijn én niet wat de kaarten van je tegenstanders zijn. Gelukkig kun je met speciale effecten wat informatie krijgen, maar het komt er op neer dat je onder aan de streep veel moet onthouden. Dankzij korte potjes is dat prima te doen en daar zit denk ik het succes van dit snelle kaartspelletje! (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit makkelijke kaartspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Exploding Kittens

Exploding Kittens Kaartspel: op Tafel

Exploding Kittens Kaartspel: Kaart Trekken

Exploding Kittens Kaartspel: Exploding Kitten Getrokken

Exploding Kittens Kaartspel: Defuse Gebruiken

Exploding Kittens Kaartspel: Kaarten op Hand

Exploding Kittens Kaartspel: Handkaarten

Exploding Kittens Kaartspel: Grappige Illustraties

 • Uitgever: Exploding Kittens
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Partyspel

Het spelverloop van dit kaartspelletje is vrij eenvoudig. Je mag tijdens je beurt 0, 1 of meer kaarten spelen en als je klaar bent met je beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en lig je uit het spel. Behalve als je een Ontmantelkaart hebt. Naast Ontmantelkaarten zijn er nog veel meer kaarten waarmee je jezelf kunt weren tegen explosies en kwade streken van je tegenstanders. De speler die als laatst overblijft (en dus niet is ontploft) wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Exploding Kittens review !

Exploding Kittens staat in de boeken als één van de meest succesvolste Kickstarters ooit. Dit zou kunnen komen door de grappige illustraties van The Oatmeal, maar ook door de interactie tijdens het spelverloop die voor grappige momenten zorgt. Naast het feit dat het een hilarisch spel is, is Exploding Kittens ook een relatief simpel kaartspel dat je pak ‘m beet 15 minuten kunt spelen. Lekker snel dus!

Je kunt dit simpele kaartspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik 10 snelle, makkelijke kaartspellen met je gedeeld. Ik heb geprobeerd een zo divers mogelijk aanbod te tonen. De een is een vlot kaartspel, de ander kan ietsje langer duren. Maar nooit langer een half uurtje. In alle gevallen zijn de spelregels eenvoudig, maar de ene regels zullen iets uitdagender zijn dan de andere. Naar mijn mening is dat verschil verwaarloosbaar.

Wat vind jij nou makkelijke kaartspelletjes of snelle kaartspellen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *