De 20 Leukste Party Spellen (Party Games) voor Volwassenen !

De Leukste Party Spellen (Party Games) voor Volwassenen !

Tactische spellen waarbij je stappen vooruit moet denken kunnen heel leuk zijn, maar zijn niet voor elke gelegenheid geschikt.

Soms wil je gewoon met vrienden of familie gezellig bij elkaar zitten en een leuk en ongedwongen spelletje doen. Bijvoorbeeld op feestjes, familiebijeenkomsten of gewoon een gezellige avond.

Voor die momenten zijn de zogenoemde partyspellen (of partygames) uitermate geschikt!

In dit blog vind je 20 leuke partyspellen voor volwassenen. Sommigen kun je misschien best met kinderen spelen, maar de meeste zullen het leukste zijn met alleen volwassenen.

Voordat je begint met lezen: de meeste partyspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met partygames toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Wat zijn Party Games?

Party Games zijn spellen waarbij humor en/of plezier centraal staan. Belangrijke kenmerken zijn eenvoudige spelregels, een korte speelduur, toegankelijkheid voor een grote groep (variërend van 6 tot 50 spelers) en een grote focus op sociale interactie. Bij partyspellen draait het meestal niet om tactiek, maar juist om kennis, creativiteit, reactiesnelheid, behendigheid en/of de eigenschap om anderen voor de gek te houden.

De volgende synoniemen worden nog weleens gebruikt bij party games:

Nou, tijd voor de leukste partygames out there! Te beginnen met…

Hitster

Jumbo Hitster Spel: op Tafel

Jumbo Hitster Spel: Potje met 5 Spelers

Jumbo Hitster Spel: Hitster App

Jumbo Hitster Spel: Nummer Afspelen via Spotify

Jumbo Hitster Spel: Muziekkaart Omdraaien

Jumbo Hitster Spel: Kaarten in Chronologische Volgorde

Jumbo Hitster Spel: Kaarten in Chronologische Volgorde t/m 2008

Jumbo Hitster Spel: QR Code op Muziekkaarten

Jumbo Hitster Spel: Hitster Fiches

Jumbo Hitster Spel: Speelmateriaal

 • Uitgever: Jumbo
 • Soort: Muziekspel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Vanaf leeftijd: 16 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten

In Hitster probeert elke speler (of team) om 10 muziekkaarten in chronologische volgorde te leggen. Elke speler begint met één muziekkaart voor zich. Hierop staat een jaartal, artiest en titel. Elke beurt neem je gedekt een nieuwe muziekkaart, scan je de QR-code achterop de kaart en speel je een nummer af. De actieve speler hoort alleen het nummer en legt nu de muziekkaart naast (of tussen) eerder gelegde muziekkaarten voor zich en noemt, indien bekend, de artiest en titel op. Klopt het jaartal? Dan blijft de kaart liggen (anders leg je ‘m af). Heb je de artiest én titel goed? Dan krijg je een Hitster fiche. Hiermee kun je nieuwe muziekkaarten krijgen, meespelen in andermans beurt en gratis muziekkaarten verdienen. De speler of team die als eerste 10 muziekkaarten voor zich heeft liggen wint.

Hitster is één van de grotere partyspel-hits van de afgelopen jaren. Het voelt alsof je een onderdeel van een pubquiz in huis brengt. Muziek tussen 1908 en 2021 passeert de revue en dat spreekt een breed publiek aan. Het mooie is ook: iedereen kan winnen. Zelfs als je artiesten en nummers niet goed kent. Inmiddels zijn er ook al wat andere varianten verkrijgbaar zoals Guilty Pleasures, Franse Chansons en Duitse Schlager. Het enige dat je nodig hebt is een mobiele telefoon met internet, zodat je de gratis Hitster app kunt installeren. Je kunt met Spotify Free spelen, maar een Pro account is absoluut een pré. Hoe dan ook, Hitster is zonder twijfel een van de hoogste binnenkomers in deze hitlijst met partyspellen!

Je kunt dit leuke partyspel voor volwassenen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Fun Facts

Fun Facts Spel: op Tafel

Fun Facts Spel: Startopstelling voor 6 Spelers

Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Fun Facts Spel: Score Tonen

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Fun Facts Spel: Eindscore

Fun Facts Spel: Stellingen

 • Uitgever: Repos Production
 • Soort: Partygame & Vragenspel
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten

Fun Facts is een coöperatieve partygame waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

> Check hier m’n uitgebreide Fun Facts review !

Ik vind Fun Facts een leuk coöperatief partyspelletje dat je ook als vragenspel kunt gebruiken. Je kunt het fanatiek als team spelen om de hoogste scoren te halen of juist als conversatie-starter. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die m’n moeder en broer maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor als er hapjes en drankjes op tafel staan.

Je kunt dit leuke partyspel voor volwassenen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

30 Seconds

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort: Partyspel & Kennis
 • Aantal spelers: 3-24 Personen
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, opvalt is dat 30 Seconds het ALTIJD goed doet. Kleine groepjes, maar ook zeker bij grote groepen. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. Dit gecombineerd met de tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van spelers die woorden omschrijven, maakt dit een van de meest hilarische en beste partyspellen waarmee je altijd een leuke avond hebt!

Je kunt deze populaire partygame online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Codenames

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort: Partyspel & Creativiteit
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Het is een ideaal spel voor grotere groepen waarbij je in teams speelt. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Ben je met meer spelers dan 8? Dan kun je beter uitwijken naar de XL versies omdat iedereen de woorden (of afbeeldingen, als je Pictures kiest) dan beter kan zien.

Je kunt deze leuke partyspellen voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Catch the Plane

Catch the Plane Bordspel: op Tafel

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 2 (Check-in)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 1 (Vertrekhal)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 4 (Paspoortcontrole)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 3 (Security Check)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 5 (Route naar de Gate)

Catch the Plane Bordspel: (On)Gelukskaart

Catch the Plane Bordspel: Draaien aan de Propeller

Catch the Plane Bordspel: Mind Your Step Neerleggen

Catch the Plane Bordspel: Catching the Plane

Catch the Plane Bordspel: Gewonnen

 • Uitgever: The Catch Studio
 • Soort: Partyspel & Kennis
 • Aantal spelers: 4-12 Personen
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Speelduur: 60 Minuten

Catch the Plane is een partyspel van Nederlandse bodem dat het plezier van de avond laat opstijgen. Je speelt dit spel in teams van minimaal 2, maximaal 4. Je speelt 6 rondes en in elke ronde moeten de teams 1 opdracht voltooien. Denk daarbij aan een woord achterstevoren spellen (elk teamlid steeds 1 letter!), als eerste een specifiek voorwerp in de bak leggen en geblinddoekt de route naar de gate tekenen. Het team dat als eerste het vliegtuig bereikt, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Catch The Plane review !

Ik vind Catch the Plane een mooi vormgegeven partyspel dat precies biedt wat je van een partygame verwacht. Het is niet moeilijk, je kunt het met veel spelers doen en de opdrachten (met name Security Check) kunnen voor hilarische situaties zorgen. Leuk voor een gezellig avondje met vrienden of familie en ideaal voor een grotere groep. Vergelijk je het met 30 Seconds? Dan zijn de opdrachten bij Catch The Plane wat gevarieerder. En oké, ik vind het ook gewoon tof dat dit bordspel is opgestegen vanaf Nederlands grondgebied!

Je kunt dit partyspel voor volwassenen online bestellen op bol.com en Catchtheplanegame.com.

Dixit Odyssey

Dixit Odyssey: op Tafel

Dixit Odyssey: Gespeelde Kaarten

Dixit Odyssey: Konijnen op het Scorespoor

Dixit Odyssey: Handkaarten

Dixit Odyssey: Trekstapel & Aflegstapel

Dixit Odyssey: Stemmen van Groen

Dixit Odyssey: Stemmen van Geel

Dixit Odyssey: Stemmen van Wit

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 1

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 2

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 3

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: Libellud
 • Soort: Partyspel & Creativiteit
 • Aantal spelers: 3-12 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten

In Dixit Odyssey krijgen spelers geïllustreerde kaarten op handen. Ze zijn na elkaar de ‘verteller’. De verteller kiest heimelijk een kaart uit zijn of haar hand en zegt er één woord bij. Alle andere spelers kiezen ook een kaart uit hun hand, passend bij het woord. Daarna voeg je alle kaarten samen, schud ze en legt ze open op tafel. Spelers moeten nu raden welke kaart van de verteller was. De verteller krijgt punten als ten minste 1 iemand zijn of haar kaart raadt, maar 0 punten als iedereen ‘m raadt. Spelers die goed raden krijgen ook punten. En als je niet de verteller bent en jouw kaart wordt gekozen krijg je ook punten. De speler die als eerste 30 of meer punten haalt wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Dixit Oddysey review !

Samen met 30 Seconds en Codenames behoorde Dixit Oddysey tot een van de eerste partyspellen die ik speelde. Je hebt ook nog de originele Dixit, maar ik vind Odyssey beter (lees hier waarom). Los van mijn mening kun je Odyssey met wel 12 personen spelen. Ideaal dus als party spel Waarderen jullie bijzondere illustraties en/of houden jullie ervan creatief te zijn? Dan raad ik deze partygame echt aan jullie spellengroep aan.

Je kunt dit leuke partyspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Detective Club

Detective Club Spel: op Tafel

Detective Club Spel: Handkaarten

Detective Club Spel: Bewijskaart Spelen

Detective Club Spel: Bewijskaart Trekken

Detective Club Spel: Laatste Kaarten

Detective Club Spel: Bewijskaarten op Hand

Detective Club Spel: Vergrootglas bij Samenzweerder Leggen

Detective Club Spel: Samenzweerder Ontmaskerd

Detective Club Spel: Kaarten op Tafel

Detective Club Spel: Geschreven Woorden

Detective Club Spel: Aflegstapel

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Soort: Partyspel & Creativiteit
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten

Detective Club bestaat uit een X aantal rondes waarin detectives proberen de samenzweerder te ontmaskeren en laatstgenoemde probeert geheim te blijven. Elke ronde bepaalt de actieve speler heimelijk een woord en vervolgens moeten alle spelers daar soortgelijke kaarten bij leggen. De detectives weten het woord. De samenzweerder niet. Nadat iedereen kaarten heeft gelegd deelt de actieve speler het woord en moet iedereen de keuze van zijn of haar kaart verantwoorden.

Daarna volgt een stemronde waarin detectives proberen te samenzweerder te ontmaskeren. Detectives verdienen punten door de juiste samenzweerder aan te wijzen. De samenzweerder verdient punten door ten hoogste één verdenking te krijgen. Wie na een X aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Detective Club review !

Ik vind Detective Club een geweldig partyspel. Het is weliswaar wéér een spel met Dixit-achtige kaarten, maar het speelt totaal anders. Elke ronde kruipt een speler – niemand weet wie – in de huid van een samenzweerder die niet gesnapt moet worden. Wordt de speler niet gesnapt? Dan geeft dat hem of haar een goed gevoel. En lukt het niet? Ach, dan wordt er gewoon veel gelachen. Zo zet je met Detective Club een gezonde mix van spanning, euforie en plezier op tafel!

Je kunt dit leuke partyspel online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Stranger Things: Attack of the Mind Flayer

Stranger Things Spel: op Tafel

Stranger Things Spel: Kaarten naast Dustin

Stranger Things Spel: Uitgeschakelde Speler

Stranger Things Spel: Kaarten op de Hand

Stranger Things Spel: 3 Mind Flayer Kaarten

Stranger Things Spel: Interactie

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Spelen

Stranger Things Spel: Einde Spel

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Tevoorschijn

 • Uitgever: Repos Production
 • Soort: Partyspel & Rollenspel
 • Aantal spelers: 4-10 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten

In dit kaartspel over de succesvolle Netflix serie is de groep in tweeën verdeeld. Je hebt helden én zij die bezeten zijn door de Mind Flayer. Je weet niet wie bij welke groep hoort. Door het verzamelen en spelen van kaarten proberen de helden zich te weren en de bezetenen proberen de anderen te infecteren. Raakt iedereen bezeten? Dan wint de Mind Flayer. Anders winnen de helden.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Stranger Things: Attack of the Mind Flayer review !

Ik vind dit een leuk party spel omdat list en bedrog centraal staan en je niemand kunt vertrouwen. Toegegeven, het spelmechanisme heeft niet echt iets met de populaire Netflix serie te maken. Het thema is er ‘opgeplakt’. Dat neemt alleen niet weg dat het goed in elkaar steekt en lekker vlot speelt. Liefhebbers van bijvoorbeeld Weerwolven zullen hier graag hun tanden in zetten. Het grote voordeel ten opzichte van dat spel? Je kunt Stranger Things ook met een kleinere groep spelen!

Je kunt deze leuke partygame o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Doodle Dash

Doodle Dash Tekenspel: op Tafel

Doodle Dash Tekenspel: Gouden Staaf en Dobbelsteen

Doodle Dash Tekenspel: Kaart met Woorden

Doodle Dash Tekenspel: Tekenen

Doodle Dash Tekenspel: Dobbelen

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Koeien

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Puppy's

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Slakken

Doodle Dash Tekenspel: Verzamelde Punten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort: Partygame & Tekenspel (Semi Coöperatief)
 • Aantal spelers: 3-7 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten

In Doodle Dash zijn spelers om de beurt de actieve speler. Deze sluit de ogen en noemt een getal tussen de 1 en 7. Daarmee wordt een woord gekozen dat alle andere spelers moeten tekenen. De speler die als eerste klaar is pakt de gouden staaf. De tweede speler die klaar is begint de grijze dobbelsteen te gooien. Zodra er een rode hand wordt geworpen stopt iedereen met tekenen.

Dan kijkt de actieve speler eerst naar de tekening van de speler met de gouden staaf en probeert het woord te raden. Lukt dit? Dan krijgen ze beide 1 punt. Lukt dit niet? Dan probeert de actieve speler het woord te raden via de tekening van de 2e speler. Lukt dit ook niet? Dan wordt er nog geraden via alle tekeningen van de overige spelers. Wie na X rondes de meeste punten heeft wint!

Doodle Dash is voor mij een van de grappigere partyspellen. Het is echt heerlijk om te zien hoe spelers snel proberen te tekenen en (op een leuke manier) gefrustreerd kunnen raken als het niet lukt. Maar oké. De snelheid waarmee mensen proberen te tekenen is leuk. Het zijn echter de verschillende kunstwerken die deze partygame écht hilarisch maken.

Je kunt dit leuke partyspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit reactiespelletje!

 • Uitgever: Asmodee
 • Soort: Partyspel & Reactiespel
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten

In Dobble vorm je een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

Toen ik Dobble voor het eerst speelde, geloofde ik niet dat er altijd maar 2 van de 16 figuren hetzelfde zouden zijn. Toch was het zo. Hier schuilt een complexe wiskundige formule achter die ik tot op de dag van vandaag niet begrijp. Des te knapper vind ik het dat zo’n complexe formule, zo’n eenvoudig spel weet te creëren. Dobble is zonder twijfel een van de knapst bedachte reactiespellen out there. De eenvoud maakt ‘m toegankelijk. De hilariteit die door de snelheid kan ontstaan maakt het een echte partygame.

Je kunt dit leuke partyspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Spelhuis.be.

En Minion fans opgelet! Er is ook een Dobble Minions variant verkrijgbaar!

Taco Cat Goat Cheese Pizza

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Tafel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Aflegstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Trekstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Opendraaien

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Neerleggen

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Stapel Slaan

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Speciale Kaarten

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort: Partyspel & Snelheidsspel
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 10-30 Minuten

Met dit reactiespel krijgt elke speler een stapel kaarten waar taco’s, katten, geiten, kazen en pizza’s op staan. De startspeler draait een kaart open en zegt Taco. De tweede speler draait een kaart open en zegt Cat. De derde speler zegt Goat. Enzovoorts. Komt de afbeelding overeen met wat er wordt gezegd? Dan moet iedereen op de kaart slaan. De langzaamste speler krijgt alle kaarten in zijn of haar trekstapel. De speler die als eerste zijn of haar stapel leeg heeft, wint het spel.

Taco Cat Goat Cheese Pizza kan écht een kort partyspelletje zijn. Het leuke is dat je de tafel rond gaat. Het spanningsveld verplaatst zich dan ook over de tafel. En het is totaal niet moeilijk. Je bent niet afhankelijk van een analytisch vermogen en tactische keuzes. Je moet gewoon een woord noemen, opletten en als het nodig is, slaan. Zorg alleen wel even dat je nagels knipt en ringen af doet ;).

Je kunt dit snelle partyspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Picto Rush

Picto Rush Tekenspel: op Tafel

Picto Rush Tekenspel: 20 Woorden Voorlezen

Picto Rush Tekenspel: Tekenen

Picto Rush Tekenspel: Op Bel Slaan

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningen

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningetjes

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningen

Picto Rush Tekenspel: 20 Woorden

Picto Rush Tekenspel: Scorespoor met Pionnen

 • Uitgever: Goliath
 • Soort: Partygame & Tekenspel
 • Aantal spelers: 3-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten

In Picto Rush moeten spelers 20 ’tekeningen’ maken in slechts 20 seconden. Je hebt elke ronde een Lezer. Hij of zij leest in een rustig tempo 20 woorden achter elkaar op. De andere spelers moeten proberen om voor elk woord ‘iets’ te tekenen dat dient als een geheugensteun. Want als alle 20 woorden zijn genoemd, vraagt de lezer één voor één aan de tekenaars om het woord bij een specifiek cijfer te noemen. Lukt dit? Dan krijg je 2 punten. Heb je het fout? Dan lig je deze ronde uit het spel. Zodra iedereen een keer de Lezer is geweest eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Picto Rush zorgt hier elke keer weer voor gelach. Het is uitermate grappig om anderen (en jezelf) onder hevige druk de leukste – en soms ook knapste – dingen te zien tekenen. 20 tekeningen in 20 seconden. Het klinkt misschien onmogelijk, maar geloof me, ga er gewoon voor en je komt echt ver. Let wel: deze partygame is leuker met meer spelers, bevat woorden die niet alle volwassenen kennen (dat is niet per se erg) én spelers met een goed geheugen hebben een voordeel. Hoeft het allemaal niet te serieus? Dan is Picto Rush gewoon een leuk partyspelletje!

Je kunt dit snelle partyspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort: Partyspel, Rekenspel & Reactiespel
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

Dit is zonder twijfel een van de meest bekende reactiespellen out there. Het wordt met regelmaat gebruikt als partygame op avonden waar gezelligheid en humor centraal staan. Net zoals bij de meeste partygames, geldt ook bij Halli Galli dat deze leuker is met meer spelers. Dan wordt overzicht houden iets lastiger en dat maakt het naar mijn mening juist weer leuker. Kortom, ‘het spel met de bel’ mag niet ontbreken in dit overzicht met partyspellen!

Je kunt dit leuke partyspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Take 5

Take 5 Kaartspel: op Tafel

Take 5 Kaartspel: Handkaarten

Take 5 Kaartspel: Oplopende Kaarten

Take 5 Kaartspel: Zesde Kaart Aanleggen

Take 5 Kaartspel: Kaarten van een Rij Pakken

Take 5 Kaartspel: Nieuwe Rij Maken

Take 5 Kaartspel: Verzamelde Koeien

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort: Partyspelletje, Rekenspelletje & Kaartspel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 30-45 Minuten

Take 5 bevat 104 kaarten met de waardes 1 t/m 104. Spelers moeten oplopende rijen van getallen op tafel maken. In het begin liggen er 4 kaarten (het begin van 4 rijen) op tafel en krijgt elke speler 10 kaarten. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. Vervolgens sluit je de kaarten van laag naar hoog aan in de rijen waar die het getal in past. Leg je de 6e kaart in een rij neer? Dan moet je de 5 kaarten (=strafpunten) pakken. De speler met de minste punten wint het spel.

Ik speel Take 5 meestal met 4 of 5 personen. Kenmerkend is het gelach door de chaos en frustratie bij anderen. Oké, je raakt zelf ook weleens gefrustreerd. Anyway, dat gelach is bij grote groepen nóg luider. Des te groter de groep, des te sneller de rijen vol zijn, des te groter de risico’s die je loopt en des te grappiger het wordt.

Je kunt dit leuke partyspelletje online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Valse Motten

Valse Motten Behendigheidsspel: op Tafel

Valse Motten Behendigheidsspel: Handkaarten

Valsspelende Mot in je Mouw

Valsspelende Mot in de Chipsbak

Valsspelende Mot achter je Bril

Valse Motten Behendigheidsspel: Aflegstapel

Valse Motten Behendigheidsspel: Bewakingskever

Valse Motten Behendigheidsspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort: Partyspel & Behendigheidsspel
 • Aantal spelers: 3-5 Personen
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Speelduur: 10-60 Minuten

Dit is een behendigheidsspel waarbij je MOET valsspelen. Elke ronde is er een bewakingskever die kijkt of er wordt vals gespeeld. Het doel is om je handkaarten kwijt te raken. Je legt om de beurt een kaart uit je handen op de aflegstapel. De meeste kaarten kun je afleggen, behalve de motten. Deze moet je laten verdwijnen zonder dat de bewakingskever het ziet. De speler die na een paar rondes de minste minpunten heeft, wint het spel.

Ik houd normaliter helemaal niet van valsspelen (en valsspelers), maar met Valse Motten vind ik het echt supergrappig. Als spelers kaarten proberen te laten verdwijnen verzinnen ze soms de gekste manieren. Check m’n Valse Motten tips voor wat ideeën trouwens. Enfin, dit partyspelletje heeft zo’n uniek concept… dat mag gewoon niet ontbreken in deze lijst met partyspellen. Ondanks dat je deze niet met een al te grote groep kunt spelen.

Je kunt dit leuke partyspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Seriously

Seriously Spel: op Tafel

Seriously Spel: Speelbord

Seriously Spel: Handkaarten

Seriously Spel: Kaarten op Handen

Seriously Spel: Kaart Spelen

Seriously Spel: Pion Verplaatsen

Seriously Spel: Actiekaart Trekken

Seriously Spel: Gespeelde Actiekaart

Seriously Spel: Gespeelde Actiekaart

Seriously Spel: Kaart Pakken

Seriously Spel: Actiekaarten

 • Uitgever: The Dutch Game Mill
 • Soort: Partyspel
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten

In Seriously zijn er 2 aflegstapels. Tijdens je beurt speel je één kaart op een van de stapels. Hier liggen kaarten met waardes tussen de 1 en 9. Afhankelijk van diens kleur (Oranje of Blauw) moet de waarde van jouw kaart hoger of lager zijn dan de waarde van de kaart die er al ligt. Door kaarten te spelen kun je je pion verplaatsen en/of actiekaarten pakken (en direct spelen). Kun je niet spelen? Dan krijg je een kruis. De manier hoe het spel eindigt (speler heeft z’n hand leeg óf alle kruizen zijn gepakt) bepaalt hoe de punten worden verdeeld. De speler met de meeste punten wint.

Seriously is een vlot, chaotisch partyspel waar spelers elkaar bewust en onbewust kunnen dwarsbomen. Met name de actiekaarten én het gegeven dat je niet weet op welke van de 2 manieren het spel gaat eindigen zorgen voor onvoorspelbaarheid. Als jouw spellengroep serieus de lol kan inzien van chaos en genaai (want je gaat elkaar nu eenmaal dwarsbomen), dan kan ik je Seriously serieus aanbevelen.

Je kunt dit vlotte partyspelletje online bestellen bij o.a. bol.com en SeriouslyGame.nl.

Guitige Ouwe Draakjes

Guitige Ouwe Draakjes: op Tafel

Guitige Ouwe Draakjes: Begin van de Rij

Guitige Ouwe Draakjes: Speciale Effecten

Guitige Ouwe Draakjes: Draken op de Racebaan

Guitige Ouwe Draakjes: Enkele Effecten

Guitige Ouwe Draakjes: Stappen Vooruit

Guitige Ouwe Draakjes: Draak op de Finish

Guitige Ouwe Draakjes: Meerdere Effecten

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Soort: Partyspel & Race spel
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30-45 Minuten

Guitige Ouwe Draakjes is een race spel. Elke ronde krijg je kaarten die je gaat spelen. Je legt een kaart gedekt bij jezelf en bij al je tegenstanders neer. Kaarten worden altijd van links naar rechts neergelegd. Als iedereen dit heeft gedaan heb je dus een rij gedekte kaarten voor je liggen. Daarna draai je in beurtvolgorde steeds de meest linkse kaart open. Kaarten kunnen 2 dingen tonen. Stappen en effecten. Met stappen gaat je draak vooruit. Met effecten kun je jezelf helpen óf andere spelers dwarsbomen. De speler wiens draak het verst over de finish komt wint het spel.

Puur op het oog had ik niet gedacht dat dit een partygame zou zijn. Echter, na het spelen blijkt hoe hilarisch het spel kan zijn. Dankzij de effecten gebeuren er onverwachte dingen wat tot het nodige schatergelach aan tafel kan leiden. Je kunt in 3 gradaties van onvoorspelbaarheid spelen. Persoonlijk vind ik Guitige Ouwe Draakjes een echte partygame als je in de 3e gradatie speelt. Wel heb je dan de minste grip op het spel. Je krijgt er – met het juiste publiek – alleen wel een dosis lol voor terug.

Je kunt dit leuke partyspelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Exploding Kittens

Exploding Kittens Kaartspel: op Tafel

Exploding Kittens Kaartspel: Kaart Trekken

Exploding Kittens Kaartspel: Exploding Kitten Getrokken

Exploding Kittens Kaartspel: Defuse Gebruiken

Exploding Kittens Kaartspel: Kaarten op Hand

Exploding Kittens Kaartspel: Handkaarten

Exploding Kittens Kaartspel: Grappige Illustraties

 • Uitgever: Exploding Kittens
 • Soort: Partyspel & Bekend kaartspel
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten

Het spelverloop van dit kaartspelletje is vrij eenvoudig. Je mag tijdens je beurt 0, 1 of meer kaarten spelen en als je klaar bent met je beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en lig je uit het spel. Behalve als je een Ontmantelkaart hebt. Naast Ontmantelkaarten zijn er nog veel meer kaarten waarmee je jezelf kunt weren tegen explosies en kwade streken van je tegenstanders. De speler die als laatst overblijft (en dus niet is ontploft) wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Exploding Kittens review !

Exploding Kittens staat in de boeken als één van de meest succesvolste Kickstarters ooit. Dit zou kunnen komen door de grappige illustraties van The Oatmeal, maar ook door de (gemene) interactie tijdens het spelverloop die voor grappige momenten zorgt. Spelers moeten soms tot het uiterste gaan en zo egoïstisch zijn als een kat. Alles met één doel: niet ontploffen!

Je kunt dit populaire partyspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Perudo Jumbo Pack

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

 • Uitgever: Asmodee
 • Soort: Dobbelspel & Blufspel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten

Perudo is een blufspel met kansberekening en gokken. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een knap bedacht dobbelspel voor grote groepen. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen geven het juist een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Zien jij en je spellengroep dat wel zitten? Dan is Perudo zeker de moeite waard.

Je kunt deze leuke partygame met dobbelstenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be

Challengers

Challengers Spel: op Tafel

Challengers Spel: Gespeelde Finale

Challengers Spel: Robot in Vlagbezit

Challengers Spel: Aftermath na Duel

Challengers Spel: Kaart in Vlagbezit

Challengers Spel: Tactische Kaarten

Challengers Spel: Kaarten op de Bank

Challengers Spel: A Kaarten Pakken

Challengers Spel: Deck Schudden

Challengers Spel: Kaarten Kiezen

Challengers Spel: Kaart op Aflegstapel Leggen

Challengers Spel: Fan Fiches Pakken

Challengers Spel: Trofee Pakken

Challengers Spel: Verzamelde Trofeeën en Trekstapel

 • Uitgever: 1 More Time Games
 • Soort: Partyspel & Deckbuilding
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten

Challengers is een deckbuilder waarin spelers elke ronde tegen een andere speler duelleren. Elke ronde mag je 1 of 2 nieuwe kaarten aan je deck toevoegen en kaarten verwijderen. Daarna ga je vechten tegen je tegenstander.

De aanvaller speelt steeds 1 kaart totdat de gevechtswaarde gelijk of hoger is dan die van de verdediger. Zodra dit gebeurt legt de verdediger alle open kaarten op een plekje op de ‘bank’. Er zijn meerdere kaarten met leuke effecten, die het spel onvoorspelbaarder maken dan je denkt. Als een speler tijdens de aanval geen kaart meer kan spelen óf geen kaarten meer op de bank kan leggen, dan wint de andere speler het duel.

De winnaars van duels krijgen een trofee die een X aantal ‘fans’ waard is. De 2 spelers die na 7 rondes de meeste ‘fans’ hebben duelleren nog één keer tegen elkaar in een allesbepalende finale. De winnaar van de finale is de échte winnaar.

> Lees hier mijn uitgebreide Challengers spel review !

Ik vind Challengers verrassend leuk. Bij deckbuilding denk ik niet direct aan een partygame, al voelt Challengers voor mij wel zo. Het spel is eenvoudig, beurten zijn kort, iedereen speelt tegelijk en je kunt het met een grote groep doen. Maar de echte partygame-vibes komen tijdens het trekken van kaarten. Deze draws kunnen voor zowel frustratie alsook euforie zorgen. Ben je bereid om Challengers niet al te serieus te nemen? Dan zorgt deze emotionele rollercoaster op tafel ongetwijfeld voor een grappige avond!

Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar! Je kunt dit grappige partyspel voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Throw Throw Burrito!

Throw Throw Burrito: op Tafel

Throw Throw Burrito: Burrito's

Throw Throw Burrito: Zachte Burrito

Throw Throw Burrito: Fear Me Penning

Throw Throw Burrito: 5 Handkaarten

Throw Throw Burrito: Setje met Burrito Duel

Throw Throw Burrito: met Grappige Kaartjes

Throw Throw Burrito: Setje met Burrito War

Throw Throw Burrito: Blauwe Plek Fiches

 • Uitgever: Asmodee
 • Soort: Partygame & Behendigheidsspel
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar

In Throw Throw Burrito wordt er incidenteel een beroep gedaan op je oog hand-coördinatie. Dat zit zo. Spelers proberen setjes te maken van 3 kaarten (die zijn punten waard). Bij bepaalde setjes ontstaat er een burrito gevecht. Word je geraakt door een burrito? Dan krijg je een minpunt. De speler die na 2 rondes de meeste punten heeft, wint dit behendigheidsspel!

> Check hier mijn uitgebreide Throw Throw Burrito review!

Wie had dat gedacht. Dat er een ‘bordspel’ is waarbij je moet gooien met iets anders dan een dobbelsteen. Nou, dat is dus Throw Throw Burrito. Uiteraard is dit hilarische spel een partyspel pur sang, maar een beetje kunnen mikken én ontwijken is wel handig ;). Dat maakt dit spel een echt behendigheidsspel met een humoristisch tintje. De ideale partygame die niet alleen maar saai aan tafel willen zitten!

Je kunt dit foute partyspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn natuurlijk veel meer leuke partyspellen dan dat ik in dit blog beschreven heb. Bovendien zal in mijn beschrijving een stukje subjectiviteit van mij zijn meegenomen. Dat moet je niet als waarheid zien, maar meer als een handvat die ik je wil bieden bij het maken van je keuze.

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens de partyspellen in deze webshops:

Ken jij zelf nog leuke party games en heb ik ze niet genoemd? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *