fbpx

Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

11 Leuke Party Spellen (Party Games) voor Volwassenen !

Leuke Partyspellen voor Volwassenen!

Tactische spellen waarbij je stappen vooruit moet denken kunnen heel leuk zijn, maar zijn niet voor elke gelegenheid geschikt.

Soms wil je gewoon met vrienden of familie gezellig bij elkaar zitten en een leuk en ongedwongen spelletje doen.

Voor die momenten zijn de zogenoemde partyspellen (of Party Games) uitermate geschikt!

In dit blog vind je 8 leuke partyspellen voor volwassenen. Sommigen kun je misschien best met kinderen spelen, maar de meeste zullen het leukste zijn met alleen volwassenen.

Dit zijn de leuke partygames in dit blog:

 1. What Do You Meme?
 2. Hellapagos
 3. 30 Seconds
 4. Dixit Odyssey
 5. Dodelijke Dilemma’s
 6. Codenames
 7. Exploding Kittens
 8. Stay Cool
 9. Concept
 10. Halli Galli
 11. Time’s Up!

Hieronder lees je meer over al deze partygames!

Leuk Partyspel #1: What Do You Meme?

Leuk spel voor Volwassenen: What Do You Meme?What Do You Meme is een partygame met super modern thema: memes! Je hebt minimaal 3 mensen nodig om het te spelen, maar je kunt in totaal met 20 man lachen, gieren en brullen aan tafel. Afhankelijk van het aantal punten dat jullie als groep nodig vinden om te halen én met hoeveel man je uiteindelijk speelt, bepalen hoelang een potje What Do You Meme duurt. Echt lang zal dit nooit zijn, want je kunt in principe al na 1 ronde stoppen.

Iedereen speelt in deze party game tegen de rest. Every man for himself! Elke ronde is er één speler jurylid. Hij of zij kiest een meme-afbeelding. Vervolgens moeten alle spelers er een ‘Caption Card’ uit hun handen bijleggen. Hierop staan leuke, opmerkelijke en ja, ook seksistische situaties op beschreven.

Het jurylid pakt alle kaarten, schud ze door elkaar en leest ze daarna één voor één op. Hoewel elke speler zo even kan meegenieten van de ‘verzonnen’ memes, moet de jury uiteindelijk bepalen welke hij het meest grappig vond. De speler wiens kaart wordt gekozen, krijgt dan ook de meme-afbeelding als een soort trofee.

De speler die aan het einde van de rit (je bepaalt dus als groep vooraf aan het spel wanneer dit is) de meeste trofeeën heeft, wint het spel.

Ik zit praktisch nog elke dag op 9GAG. Als je dit kent snap je gelijk mijn liefde voor dit spel. Want ik houd van memes. Ik houd van die humor. Daarom vind ik dit spel absoluut een noemenswaardige party game en tevens hilarisch spelletje. De ‘captions’ die voorbij komen zijn wel echt voor volwassenen. En na een paar keer spelen bleek dat er veel seksueel getinte situaties worden omschreven. Dit had van mij iets minder gemogen. Maar als jij en vrienden of familie van memes houden, is dit zonder twijfel een leuke toevoeging aan je spellenkast!

Je kunt What Do You Meme bestellen op Spellenrijk.nl, bol.comSpelhuis.be.

What Do You Meme? Inhoud

Leuk Partyspel #2: Hellapagos

Leuke Partygame: HellapagosDit exemplaar is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever.

Hellapagos is een fraai vormggegeven, semi-coöperatief partyspel dat je met 3 tot 12 spelers in zo’n 20 minuten kunt doen. De vanaf leeftijd is 10 jaar. Niet per sé alleen voor volwassenen dus!

In deze partygame zijn jij en je medespelers aangespoeld op het onbewoonde eiland ‘Hellapagos’. Jullie moeten samenwerken om vlotten te bouwen en daarmee te vluchten vóórdat een heftige tornado over het eiland heen raast.

Het leuke? Alle spelers hebben niet alleen een vlot nodig, maar ook voedsel en water. Is er niet genoeg verzameld aan het einde van een ronde? Dan sterft een speler. Wie dat is, wordt door stemmen bepaald.

Je kunt echter ook in het scheepswrak naar handige items zoeken, die je verder helpen en zelfs kunnen beschermen tijdens het stemmen!

Zodra er genoeg vlotten zijn voor de overgebleven spelers, kunnen alle overlevenden van het eiland af. Zij winnen samen deze partygame!

Hellapagos doet een beetje aan Expeditie Robinson denken. Eerst proberen samen te overleven, maar naarmate het einde nadert, wil je tegenstanders wegwerken. Daar houd ik wel van. Bovendien speelt het lekker snel weg. Maar als je de boel gezellig wil houden, is het misschien verstandig om een andere partygame te kiezen ;).

Je kunt Hellapagos online bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Leuke Partygame: Hellapagos Speelmateriaal

Leuk Partyspel #3: 30 Seconds

Leuk Partyspel: 30 SecondsEen van de bekendste party spellen in Nederland is misschien wel 30 Seconds. Je kunt dit bordspel spelen met 3 tot (maar liefst!) 24 spelers, het is geschikt vanaf 12 jaar én een potje kan in 30 minuten, maar ook in 2 uur klaar zijn.

Dit bordspel van 999Games speel je in teams van minimaal 2. Je trekt een kaartje waar 5 woorden of zinsdelen op staan. Qua woorden moet je denken aan acteurs, televisieprogramma’s, sporters, steden, artiesten, politieke partijen, kinderliedjes en nog veel meer.

Het is de bedoeling dat je binnen 30 seconden zoveel mogelijk van deze woorden omschrijft voor je teamgenoten, zonder dat je de woorden in je mond neemt. Je teamgenoten moeten in 30 seconden raden welke woorden er op het kaartje staan. Voor elk juist geraden woord mag jouw team 1 plaats vooruit op het scorebord.

Echter, je moet elke beurt ook dobbelen met een dobbelsteen. Hiermee kun je 0, 1 en 2 gooien. Deze getallen staan voor het aantal plaatsen dat je niet vooruit mag. Gooi je 2, dan moeten je teamgenoten dus al 3 woorden goed raden om 1 plek vooruit te gaan.

Het team wiens pion als eerste het laatste vakje bereikt wint het spel.

Lees hier mijn blog met een overzicht van alle 30 Seconds spellen en uitbreidingen.

30 Seconds is een leuk party spel dat niet snel verveelt. Daarnaast is er zelfs een uitbreiding met nieuwe kaartjes die maken dat je het spel nóg langer kunt blijven spelen. Deze party game is overigens voor de gezelligheid, maar dankzij de hoge tijdsdruk en prestatiedrang van menig persoon, kan het er nog wel eens heftig aan toe gaan ;).

Je kunt 30 Seconds bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Leuk Partyspel: 30 Seconds Speelmateriaal

Leuk Partyspel #4: Dixit Odyssey

Leuk Partyspel: Dixit OdysseyDixit Odyssey uit 2010 is een nieuwe variant van het partyspel Dixit uit 2008. Dixit kun je met 6 spelers doen, maar Dixit Odyssey met 12. Dit grotere aantal maakt Dixit Odyssey mijns inzien meer een partyspel dan zijn voorganger, daarom beschrijf ik Dixit Odyssey (Meer weten over de verschillen? Lees mijn blog Dixit of Dixit Oddysey). Je kunt Dixit Odyssey al vanaf 7 jaar spelen en een potje duurt tussen de 30 en 60 minuten.

In dit partyspel van Libellud heb je geen teams, maar je speelt voor jezelf. Elke speler krijgt een aantal fantasie-prikkelende kaarten en elke ronde is er een Verteller. Deze Verteller verzint een uitspraak of geluid bij één van zijn kaarten en legt deze vervolgens blind op tafel.

Nu gaan alle andere spelers ook een kaart zoeken die bij de uitspraak of het geluid van de Verteller past. De gekozen kaart leggen ze vervolgens bij de kaart van de Verteller. Daarna worden de kaarten geschud en open op tafel gelegd.

Tot slot gaat elke speler stemmen op de kaart waarvan hij of zij denkt dat deze van de Verteller was. Hier kunnen niet alleen de spelers punten scoren, maar ook de Verteller kan punten scoren. De Verteller moet er voor zorgen dat minimaal 1 persoon, maar niet iedereen zijn kaart raadt. Hierdoor wordt enige creativiteit en inlevingsvermogen gevraagd.

De speler wiens pion het verste staat nadat een pion de 30 punten heeft bereikt wint het spel.

Dixit is echt een leuk party spel waarbij beeld een grote rol speelt. Bovendien zijn er voor Dixit al een stuk of 5 uitbreidingen op de markt gebracht. Dit betekent dat je makkelijk nieuwe kaartjes kunt krijgen en het spel niet snel hoeft te vervelen. Het enige nadeel is dat je het eigenlijk alleen moet spelen met mensen die je écht kent.

Je kunt Dixit Oddysey bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Leuk Partyspel: Dixit Odyssey Speelmateriaal

Leuk Partyspel #5: Dodelijke Dilemma’s

Dit exemplaar is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever.

Oké voor de goede orde. Als je NIET van grove humor houdt, scroll dan maar door naar het volgende partyspel. In deze partygame komt het thema de ‘dood’ voor en dat zal niet iedereen goed liggen.

In Dodelijke Dilemma’s krijgen alle spelers verschillende, bijna onmogelijke dilemma’s voor hun kiezen. Je kunt het spelen met 3 tot 13 personen in max een half uurtje.

In deze partygame is een speler de conducteur die een op hol geslagen tram over één van de twee sporen moet laten rijden.

De andere spelers verdelen zich over 2 teams en moeten proberen om de conducteur ervan te overtuigen NIET over hun spoor te rijden, maar juist over dat van de tegenpartij.

Op het spoor worden onschuldige en kwaadaardige figuren gelegd. Daarnaast zijn er diverse kaarten die de context rondom die figuren aanpassen. Daarmee kunnen spelers de conducteur proberen te overtuigen, maar het blijven Dodelijke Dilemma’s die voor de conducteur erg lastig zullen zijn!

Dodelijke Dilemma’s kan het echt maken of kraken, maar alles valt of staat met de samenstelling van je groep mensen. Iedereen moet van grove humor houden. Is dat het geval? Dan zit je goed. Naast de dilemma’s die voor plezier zorgen, zorgen ook discussies voor de nodige humor in het spel!

Je kunt Dodelijke Dilemma’s online bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Leuk Partyspel: Dodelijke Dilemma's Speelmateriaal

Leuk Partyspel #6: Codenames

Leuk Partyspel: CodenamesOp dit moment van schrijven is Codenames, uitgebracht in 2015, volgens BoardGameGeek het beste party spel dat er is. Het is geschikt voor leeftijden vanaf 10 jaar, duurt ongeveer 30 à 45 minuten en is geschikt voor 2 tot onbeperkt aantal spelers. Of nouja, meer dan 8 zou ik afraden, maar het kan.

Je speelt dit partyspel van White Goblin Games met 2 teams. In elk team zit een 1 hoofd van de geheime dienst en een aantal spionnen. De hoofden gaan aan de ene kant van de tafel zitten, de spionnen aan de andere. Op tafel liggen 16 kaarten open met elk 1 woord erop.

De hoofden van elk team moeten 7 of 8 (afhankelijk van de startspeler) kaartjes via hints laten raden door hun teamgenoten. Idealiter gebruik je een hint waarmee je zoveel mogelijk woorden in 1x kan raden.

Maar pas op, want je kunt ook kaarten van je tegenstander aanwijzen. Zodra dat gebeurt is je beurt voorbij en mag het hoofd van het andere team weer een hint geven. Bovendien bestaat het gevaar dat je de huurmoordenaar aanwijst en daarmee de ronde sowieso verliest.

Je speelt best out of 3 rondes. Het team dat als eerste 2 rondes wint, wint het spel!

Er zijn diverse edities van Codenames uitgebracht. Lees mijn blog met alle Codenames Spellen!

Codenames is echt een geweldig party spel waarbij er weinig in de doos zit, maar waarmee je toch een heleboel krijgt. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Wel is het zo dat het soms echt lastig kan zijn om goede hints te maken.

Je kunt Codenames bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Leuk Partyspel: Codenames Speelmateriaal

Leuk Partyspel #7: Exploding Kittens

Partygame: Exploding KittensHet Exploding Kittens kaartspel is het meest gesteunde Kickstarter project ooit! Het is in Nederland uitgebracht door Asmodee, je kunt het spelen met 2 tot 5 spelers, duurt ongeveer 15 minuten en het belangrijkste: No real cats will be harmed!

Je speelt deze partygame voor jezelf. Dus geen team, geen groep. Gewoon keihard tegen elkaar. De partygame bestaat alleen maar uit kaarten: een trekstapel, een aflegstapel en voor ieder wat handkaarten.

Als je aan de beurt bent mag je een of meer kaarten spelen en daarna moet je altijd een kaart trekken. Trek je een exploding kitten? Dan ben je af. Behalve als je de kitten onschadelijk kunt maken! Dan verstop je deze weer terug in de trekstapel. Er zitten een paar exploding kittens in de deck.

Voor de rest heb je vooral kaarten waarmee je jezelf kunt verdedigen of de ander een oor aan kunt naaien. De speler die als laatste overblijft, wint het spel!

Exploding Kittens is partygame met een bijzonder thema. Ik bedoel, exploderende katten… need I say more? Het leuke is dat je het snel speelt en gerust een paar potjes achter elkaar doen. Deze party game is absoluut een aanrader voor kleinere groepen!

Speel je met mensen ouder dan 18? Check dan eens mijn Exploding Kittens NSFW 18+ review! Daarnaast zijn er nog meer Exploding Kittens uitbreidingen te krijgen.

Je kunt Exploding Kittens online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Partygame: Exploding Kittens (Speelmateriaal)

Leuk Partyspel #8: Stay Cool

Dit exemplaar is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever.

Ken je iemand die vindt van zichzelf dat hij of zij kan multitasken? Neem de proef op de som en daag die persoon uit met Stay Cool! Deze partygame is geschikt voor 3 tot 7 spelers en duurt max 30 minuten.

In dit spel moet steeds 1 speler vragen beantwoorden. Deze vragen worden echter om en om op je af gevuurd door 2 mensen. Op de ene vraag moet je mondeling antwoorden. Op de andere vraag moet je schriftelijk antwoorden. Dit laatste doe je door een woord te vormen met letters op dobbelstenen.

Elke speler is 3x aan de beurt. Tijdens je beurt wordt 4x een zandloper van 30 seconden omgedraaid. Je hebt dus 2 minuten de tijd om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Klinkt nog niet heel moeilijk, toch?

Goed. Vanaf de 2e ronde moet de persoon die antwoorden geeft óók de zandloper in de gaten houden én zorgen dat deze tijdig wordt omgedraaid. De speler moet dit ook in de 3e ronde doen, maar dan ZONDER dat hij of zij de zandloper kan zien. En wordt de zandloper te laat omgedraaid? Dan eindigt de beurt!

Het aantal behaalde mondelinge én schriftelijke antwoorden worden met elkaar vermenigvuldigd. De uitkomst daarvan zijn jouw punten.

Wat ik grappig vind aan Stay Cool, is dat mensen het onderschatten (ik zelf ook). Het lijkt best eenvoudig, maar man als na een paar foute of ongeraden antwoorden de stress toeslaat… dan kun je lachen. Ik vind Stay Cool een toegankelijke partygame. Iedereen kan het, het zorgt voor hectiek maar het blijft altijd gezellig aan tafel!

Je kunt Stay Cool online bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.comSpelhuis.be.

Leuk Partyspel: Stay Cool Speelmateriaal

Leuk Partyspel #9: Concept

Leuk Partyspel: ConceptDit leuke partyspel is gepubliceerd door dezelfde uitgever als die van 7 Wonders, genaamd Repos Production. Je kunt Concept vanaf 10 jaar spelen, het is geschikt voor 4 t/m 12 spelers en het duurt ongeveer 45 minuten.

Je vormt in dit partyspel een (tijdelijk) team met je buurman of buurvrouw. Samen kiezen jullie een woord dat op een kaartje staat. Vervolgens plaatsen jullie op een logische manier speelstukken en schijfjes op het speelbord.

Deze schijfjes komen dan bij diverse icoontjes te liggen. Door de betekenis van deze icoontjes te combineren, kunnen de andere spelers tot het woord komen dat het tijdelijke team heeft gekozen en het raden.

Een voorbeeld: Stel je legt een speelstuk bij het icoontje dat “Voedsel” suggereert. Vervolgens leg je een schijfje bij het icoontje dat “Vloeibaar” suggereert. Tot slot leg je een schijfje bij het icoontje dat de kleur “Wit” suggereert. Het goede antwoord zal hier snel worden geraden: melk.

Als het woord wordt geraden krijgen de teamleden allebei 1 punt. De persoon die het heeft geraden krijgt 2 punten. Na 12 rondes (woorden) wordt gekeken wie de meeste punten heeft en hij of zij wint het spel!

Concept is een leuk en uniek partyspel waarbij het grote voordeel is dat je diverse moeilijkheidsgraden hebt: Makkelijk, gemiddeld en gevorderd. Daarnaast krijg je best veel materiaal in de doos. Je moet deze party game alleen wel even doorhebben, voordat je er optimaal van kunt genieten!

Je kunt Concept bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Leuk Partyspel: Concept Speelmateriaal

Leuk Partyspel #10: Halli Galli

Leuk Partyspel: Halli GalliEen leuk party spelletje voor jong en oud is Halli Galli. Dit kaartspel is uitgebracht door 999Games en is speelbaar vanaf 6 jaar. Het is geschikt voor 2 tot 6 spelers en duurt gemiddeld zon 15 minuten. Dit is een ‘kleiner’ party spel.

Halli Galli wordt gespeeld met een bel (eentje waar je op drukt) op het midden van de tafel. De spelers zitten om de bel heen en krijgen elk een stapel kaarten met daarop verschillende soorten fruit afgebeeld. De stapel ligt uiteraard gedekt voor je.

Nu gaan de spelers 1 voor 1 een kaart omdraaien. Zodra er precies (dus niet meer en niet minder!) 5 stukken fruit op tafel liggen, moet je op de bel slaan. De persoon die als eerste slaat, krijgt alle open gelegde kaarten.

Sla je per ongeluk op de bel, maar liggen er meer of minder dan 5 soorten fruit? Dan moet je alle andere spelers een kaart geven. En is jouw stapel kaarten uiteindelijk op? Dan moet je helaas wel even wachten tot het einde van het spel.

Als er nog maar 2 spelers over zijn, dan spelen zij de beurt uit. De speler die daarna de meeste kaarten heeft wint het spel.

Halli Galli is het kortst durende partyspel in dit blog. Wil je even snel een party game tussendoor doen? Dan is Halli Galli je beste keuze. Het is makkelijk en kan de gemoederen op een leuke manier op scherp zetten door de benodigde reactiesnelheid.

Je kunt Halli Galli bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Leuk Partyspel: Halli Galli Speelmateriaal

Leuk Partyspel #11: Time’s Up

Leuk Partyspel: Time's UpWaar 30 Seconds stopt, gaat Time’s Up verder. Dit spel, uitgebracht door Repos Production, is geschikt voor spelers vanaf 12 jaar en kan met 4 t/m 12 spelers worden gespeeld. De speelduur is ongeveer 45 minuten.

In dit party spel maak je eerst teams van 1 of 2 spelers. Dit hangt af van het totaal aantal spelers. De tweede stap in het spel is dat er 40 kaarten worden verzameld om het spel mee te spelen. Op al deze kaarten staan 2 namen van bekende mensen.

De bedoeling is om binnen 30 seconden zoveel mogelijk namen te laten raden door je teamgenoot. Elke goed geraden kaart is een punt. Foute- of niet geraden kaarten gaan weer onderop de stapel. Na 30 seconden wordt de stapel steeds doorgegeven aan een nieuwe speler.

Je speelt dit spel in 3 rondes. In de 1e ronde mag je als verteller (bijna) alles doen, behalve de naam opnoemen die op het kaartje staat. Je teamgenoten mogen zoveel namen roepen als ze willen. In de 2e ronde mag de verteller maar 1 woord noemen. En in de 3e ronde mag er slechts nog uitgebeeld worden. Voor zowel de 2e als 3e ronde geldt dat je teamgenoten slechts 1 antwoord mogen geven.

Het team dat na 3 rondes de meeste kaarten goed heeft geraden wint het spel!

In 30 Seconds heb je veel vrijheid in het omschrijven. Met Time’s Up wordt die vrijheid steeds beperkter. Dat maakt Time’s Up wat lastiger, maar ook spannender. Met dit spel krijg je een klein doosje met het benodigde materiaal. Gelukkig zijn er een aantal uitbreidingen verkrijgbaar, zodat je andere kaartjes kunt proberen als je ze al kent.

Je kunt Time’s Up bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Leuk Partyspel: Time's Up Speelmateriaal

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn natuurlijk veel meer leuke partyspellen dan dat ik in dit blog beschreven heb. Bovendien zal in mijn beschrijving een stukje subjectiviteit van mij zijn meegenomen. Dat moet je niet als waarheid zien, maar meer als een handvat die ik je wil bieden bij het maken van je keuze.

Ken jij zelf nog leuke party games en heb ik ze niet genoemd? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

In dit blog heb ik afbeeldingen gebruikt van 999Games, White Goblin Games, Libellud en Repos Production.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *