De 8 Leukste Push Your Luck Board Games!

De 8 Leukste Push Your Luck Board Games!

‘Push Your Luck’ is tegenwoordig een veelgebruikt en populair mechanisme in bordspellen. Hoewel je het veel terugvindt in de moderne board game, was er een klein spelletje dat mij er in de jaren 90 al mee liet kennismaken: Yahtzee.

In dit blog vertel ik je wat push your luck is én deel ik 8 leuke spellen met die mechanisme!

Voordat je begint met lezen: de meeste push your luck spellen in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spellen met push your luck toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Wat is Push Your Luck?

Dit is een mechanisme dat wordt gebruikt in bordspellen. Het concept is dat spelers tijdens hun beurt de keuze krijgen om hun beurt te eindigen en genoegen te nemen met wat ze hebben óf door te spelen voor een grotere beloning, maar daarbij wel het risico lopen alles of een deel kwijt te raken. In het kort: je kunt een gokje wagen om je geluk te beproeven of niet.

Dit mechanisme wordt ook wel Press Your Luck genoemd.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Push your luck

Regenwormen is een van de meest populaire dobbelspellen van 999 Games. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Ik zal eerlijk zijn: ik vind Regenwormen echt verschrikkelijk haha. De reden is simpel: er komt zo ontzettend veel geluk bij kijken. Voor een tactische (en strategische) speler als ik is dat vervelend. Voor casual spelers die graag een kort, simpel en gezellig dobbelspelletje spelen is dat perfect. Met Regenwormen ervaar je Push Your Luck in haar meest simplistische vorm. Vergelijkbaar met de klassieker Yahtzee.

Je kunt dit push your luck spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

King of Tokyo

King of Tokyo: op Tafel

King of Tokyo: De Monsters

King of Tokyo: Dobbelstenen Gooien

King of Tokyo: Geworpen Dobbelstenen

King of Tokyo: Alienoid op Tafel

King of Tokyo: Aan Levenspunten Draaien

King of Tokyo: met 3 Spelers

King of Tokyo: Dood Symbool

King of Tokyo: Meka Dragon op Tafel

King of Tokyo: Extra Dobbelsteen

King of Tokyo: Cyber Kitty Speelveld

King of Tokyo: Krachtkaarten op Tafel

 • Uitgever: IELLO
 • Aantal spelers: 2-6 Spelers
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Push your luck & speler eliminatie

In King of Tokyo kruipen de spelers in de huid van een reusachtig monster dat het gevaarlijkste monster van Tokyo wil worden. Tijdens je beurt gooi je 3x met maximaal 6 dobbelstenen. Na een worp mag je dobbelstenen opzij leggen en/of opzij gelegde dobbelstenen opnieuw gooien. Na een 3e worp moet je genoegen nemen met het resultaat.

Het resultaat kan punten opleveren, energie om extra krachten te kopen, hartjes om jezelf te genezen en klauwtjes om andere spelers aan te vallen. Spelers die in Tokyo staan worden altijd aangevallen door de spelers buiten Tokyo en visa versa. Verlies je al je levenspunten? Dan lig je uit het spel. Het monster dat als laatste overblijft óf als eerste 20 prestigepunten haalt, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide King of Tokyo bordspel review!

Ook bij King of Tokyo kun je Yahtzee aanhalen. Puur om de werking van dobbelstenen uit te leggen. Daar vind je dan ook het push your luck mechanisme terug. Om dat mechanisme heen vind je verder de toevoeging van een groots en grappig thema, een venijnige interactie tussen spelers én de toevoeging van kaarten die voor onverwachte, doch tactische keuzes kunnen zorgen!

Je kunt deze push your luck game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Port Royal

Port Royal Big Box: op Tafel

Port Royal Big Box: Havenaanbod

Port Royal Big Box: Havenaanbod met Schepen

Port Royal Big Box: Geld

Port Royal Big Box: Hijs de Zeilen op Tafel

Port Royal Big Box: Nog één Functie Erbij Dan... op Tafel

Port Royal Big Box: Bemanning

Port Royal Big Box: Gokker op Tafel

Port Royal Big Box: Al het Speelmateriaal

Port Royal Big Box: Functies op Tafel

NB: De foto’s hierboven zijn van de Port Royal Big Box. Deze bevat het basisspel, alle uitbreidingen en een promo.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Push your luck + Set collection

Tijdens Port Royal verzamel je munten waarmee je verschillende karakters inhuurt als bemanningsleden. Deze leveren niet alleen permanente voordelen op tijdens het spel, maar ook punten aan het einde van het spel. Elke beurt worden er kaarten open gedraaid. Maar pas op! Draai je een schip open dat jouw bemanning niet kan verslaan? Dan eindigt je beurt direct. De speler die als eerste 12 punten heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Port Royal Big Box review !

Port Royal is een uitermate toegankelijk familiespel dat slechts één soort speelmateriaal kent: kaarten. Toch heeft het ontzettend veel te bieden. Zeker de Big Box die in 2022 uit kwam. De inhoud van deze Big Box biedt verschillende niveaus en diverse spelsoorten (solo, competitief, coöperatief, verhalend) en zal hierdoor bij veel bordspelers in de smaak vallen. Wel kan ik me voorstellen dat als je het basisspel en de uitbreiding “Nog één functie erbij dan…” al hebt, je juist een vieze nasmaak aan de Big Box overhoudt. Los daarvan heeft Port Royal push your luck gecombineerd met vele, tactische mogelijkheden!

Je kunt deze push your luck board game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Living Forest

Living Forest Bordspel: op Tafel

Living Forest Bordspel: Je Deck Schudden

Living Forest Bordspel: Beschermdier Aanleggen

Living Forest Bordspel: Getrokken Vuurvaraan

Living Forest Bordspel: Dierkaart Kiezen

Living Forest Bordspel: Beschermdieren op Tafel

Living Forest Bordspel: Aflegstapel

Living Forest Bordspel: Boom Nemen

Living Forest Bordspel: Boom Planten

Living Forest Bordspel: Vuur Doven

Living Forest Bordspel: Fragmenttegel Pakken

Living Forest Bordspel: Geestenkring met Natuurgeesten

 • Uitgever: Ludonaute
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Deckbuilding + Tile Placement + Push Your Luck

Living Forest is een deckbuilding & tile placement spel waarbij jij als natuurgeest probeert om het bos en de heilige boom te beschermen tegen de vlammen van Onibi. Gelukkig krijg je hulp van de bosdieren. Elke beurt trek je kaarten (bosdieren). Zij helpen je bij het uitvoeren van 2 acties. Des te meer dieren, des te beter je acties. Maar trek niet teveel solitaire dieren. Dan mag je in plaats van 2 namelijk maar 1 actie doen. Met je acties kun je o.a. nieuwe bosdieren voor in je deck kopen, bomen planten (tegels voor op je tableau), vlammen doven en meer. Zodra een speler óf 12 bomen, óf 12 vlammen óf 12 bloemetjes (staan op bosdieren) heeft, eindigt het spel. Deze speler wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Living Forest review!

Ik vind Living Forest een fraai vormgegeven spel, dat dankzij vlotte beurten, populaire mechanismen (deckbuilding en push your luck) én een korte speelduur geschikt is voor een breed publiek. Doordat het spel een race is, verandert de interactie naarmate het spel vordert. Zo zijn spelers in het begin vooral met zichzelf bezig. Na enkele rondes wordt duidelijk hoe spelers de finish willen bereiken. Komt dat einde bij andere speler in zicht? Dan is de harmonie ver te zoeken en zal iedereen zijn of haar best doen om die speler af te remmen. Deze interactie werkt prima met 2 spelers, maar komt naar mijn mening het beste tot zijn recht met 3 of 4 spelers.

Je kunt dit leuke push your luck spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

HEAT: Pedal to the Metal

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: op Tafel

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Schakelen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Kaarten op Tafel Leggen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Kaarten Spelen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto Vooruit Schuiven

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Versnelling Dicteert Aantal Kaarten

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Upgrade Kaart Afleggen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto's op de Baan

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: HEAT Kaarten Betalen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Legendarische Coureurs Kaart Open Draaien

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto's in Bocht

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Baan met Wegomstandighedenfiches

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto over Finish

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Weerkaart op Speelbord

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Soort spel: Race
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-60 minuten

In het bordspel HEAT hebben alle spelers elke ronde 7 handkaarten. Ze zetten tegelijkertijd hun pook in de gewenste versnelling en spelen zoveel kaarten als de versnelling aangeeft. De speler wiens raceauto aan kop staat speelt eerst. Door kaarten te spelen racet je auto over het circuit. Schakel wel tijdig terug, want je wil niet te hard door de bocht. Je kunt heat kaarten aan je deck toevoegen om eenmalig nét iets harder te gaan. Echter, dit komt met een prijs. Deze kaarten vullen je hand want je mag ze niet spelen. Je kunt ze alleen afleggen in een lagere versnelling.

Je hebt 4 racecircuits en meerdere modules waarmee je o.a. je auto kunt pimpen, kunstmatige spelers kunt toevoegen, het weer van invloed kunt laten zien én zelfs een kampioenschap kunt spelen. Voor elk circuit geldt: zodra een speler over de finish geraakt, wint de speler die in deze ronde het verst over de finish komt.

> Lees hier mijn uitgebreide HEAT Pedal to the Metal review!

Ik vind HEAT: Pedal to the Metal een verrassend leuk race spel over Formule 1 in de jaren 60′. Vincent Dutrait slaagt er met zijn warme illustraties goed in om het sixties gevoel over te brengen. De spelregels hadden van mij duidelijker (lees: specifieker) gemogen, maar ondanks dat is het spel relatief eenvoudig. Hoewel je wat geluk moet hebben met de ‘draws’, was ik verbaasd over hoeveel grip je tijdens het spel op je deck kunt houden én tactisch kunt spelen. Dat neemt niet weg dat je af en toe een gokje moet wagen om je auto verder naar voren te sturen. Ik vind HEAT het leukst met 6 raceauto’s op de baan omdat zo de kans op onverwachte slipstreams wordt vergroot. En dankzij de (totaal niet bewerkelijke) kunstmatige coureurs hoef je niet eens 6 spelers te hebben. Tot slot biedt HEAT veel variatie-mogelijkheden. Echter, als je meer wil doen dan enkel kaarten spelen en een figuurtje verplaatsen, bestaat de kans dat HEAT – ondanks de diversiteit – toch te eentonig voor je is.

Je kunt deze push your luck game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg met Uitbreidingen op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Buidel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel met Robijnen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Waarzeggerskaarten

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Ingrediëntenboeken op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Scorebord

NB: Het is een tijdje geleden dat ik alleen het basisspel van Kwakzalvers van Kakelenburg speelde. Ik heb er niet eens goede foto’s van. Bovenstaande foto’s bevatten ook speelmateriaal van de Kwakzalvers uitbreidingen én Folded Space bakjes voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Los daarvan geeft het materiaal een goede indruk van hetgeen je op tafel krijgt!

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Push your luck + Bag building

In De Kwakzalvers van Kakelenburg trekken spelers tegelijkertijd ingrediëntenfiches uit hun eigen buidel en leggen deze in de ketel. De meeste ingrediënten zullen bonussen opleveren. En des te verder je in de ketel komt, des te meer geld en punten je krijgt. Met geld koop je weer nieuwe fiches voor de volgende rondes. Trek alleen niet teveel knalerwten want dan ontploft de boel en is de beloning minder groot. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

Ik durf te zeggen dat Kwakzalvers van Kakelenburg één van m’n favoriete bordspellen is. Het heerlijke push your luck mechanisme maakt dat je pech of geluk kunt hebben. Hoever ben jij bereid te gaan? Feit blijft: Kwakzalvers is ontzettend spannend én het zorgt voor hilarische momenten. Het mooiste? Omdat iedereen tegelijk speelt kun je dit gezelschapsspel prima met 2, 3 of 4 spelers spelen. Welk aantal je ook kiest, het spel duurt er niet (veel) langer door.

Je kunt dit leuke push your luck bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Hunger

The Hunger Bordspel: op Tafel

The Hunger Bordspel: Aflegstapel Schudden tot Nieuwe Deck

The Hunger Bordspel: Kaarten Afleggen

The Hunger Bordspel: Speelvolgorde Bepalen

The Hunger Bordspel: Terug naar het Kasteel

The Hunger Bordspel: Missietegels Nemen

The Hunger Bordspel: Bonusfiche Nemen

The Hunger Bordspel: Jagen

The Hunger Bordspel: Speelgebied met Verteerde Mensen

The Hunger Bordspel: Gespeelde Magische Bondgenoten

The Hunger Bordspel: Kaarten op Jachtspoor Doorschuiven

The Hunger Bordspel: Gespeelde Kaarten

The Hunger Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-6 personen
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort Spel: Race, deckbuilding & push your luck

The Hunger is een deckbuilding- en push your luck spel waarin elke speler een vampier is, die er een nacht op uit gaat om te jagen. Elke ronde speel je 3 kaarten uit je deck. Daarmee mag je een aantal stappen op het bord bewegen én/of eenmalig jagen. Op het bord kun je bonussen, missies en punten verdienen. Tijdens de jacht verzamel je nieuwe kaarten voor je deck: mensen, bondgenoten en extra krachten.

Maar pas op. Na 15 rondes eindigt de nacht en dan moet je als vampier weer terug in het kasteel zijn. Lukt dat niet? Dan verbrand je door de zon en doe je niet meer mee voor de winst. De catch? Mensen leveren punten op, maar zijn niet snel. Ze vertragen je tijdens de terugreis naar het kasteel. Dus… hoever ben jij bereid te gaan? Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide The Hunger bordspel review!

Ik vind The Hunger een bordspel met een intrigerend thema en populaire mechanismen. Het zorgvuldig opbouwen van je deck (je wil niet alle kaarten) is uitdagend, het race element zorgt voor leuke concurrentie en het push your luck mechanisme biedt de nodige spanning. Met name de concurrentie is lekker aanwezig bij 5 spelers. Hoewel de beloning van een gokje wagen groter had mogen zijn (het is immers bloedlink om ver van het kasteel te geraken), stoort het mij niet en blijf ik graag m’n tanden in dit spel zetten!

Je kunt deze toffe press your luck game online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Cubitos

Cubitos Bordspel: op Tafel

Cubitos Bordspel: van Bovenaf

Cubitos Bordspel: Dobbelstenen Kiezen

Cubitos Bordspel: Nu, Continu en Ren eigenschappen

Cubitos Bordspel: Dobbelstenen op Spelersbord

Cubitos Bordspel: Dobbelstenen naar Leg Af Vak

Cubitos Bordspel: Lopers op Racebaan

Cubitos Bordspel: Halverwege de Race

Cubitos Bordspel: Loper bereikt Finish

Cubitos Bordspel: Lopers op Supportersspoor

Cubitos is een zogenaamd Pool Building spel i.c.m. push your luck en een race element. Elke ronde werp je dobbelstenen uit je ‘dice pool’ en op basis van wat je gooit mag je vooruit op het racespoor en/of nieuwe dobbelstenen kopen. De nieuwe dobbelstenen hebben speciale eigenschappen die je in volgende rondes weer verder helpen. De speler die als eerste (of als verste) over de finish komt, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Cubitos spel review!

3, 2, 1: GO! Ik vind Cubitos echt een ontzettend leuk poolbuilding en racespel om te doen. Je hebt lekker veel speelmateriaal, het ziet er vrolijk uit en je kunt elke race goed variëren. Het Push Your Luck mechanisme maakt de race echt spannend. Bovendien speel je grotendeels tegelijk en hoef je niet op elkaar te wachten. Je bent dus zo bij de finish!

Je kunt dit push your luck gezelschapsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse push your luck spellen met je gedeeld. Bij sommige draait het hele spel om dit mechanisme, bij anderen is het slechts een onderdeel van het geheel. Ik weet ook dat er veel meer press your luck board games zijn dan in dit overzicht.

Wat vind jij nou echt een tof push your luck spel? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *