De 10 Leukste Ravensburger Spellen!

De Leukste Ravensburger Spellen!

Oké oké. Ik denk dat Ravensburger vooral bekend staat om puzzels. Maar ze brengen ook meerdere spellen uit. Zelfs de succesvolle titel Disney Villainous komt – ook al staat dat niet expliciet op de doos – van hun uitgeverij.

In dit blog deel ik 10 leuke Ravensburger spellen (kaartspellen en bordspellen) die hier altijd goed in de smaak vallen!

Voordat je begint met lezen: de meeste Ravensburger spellen in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met Ravensburger spelletjes toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Make ’n Break

Make 'n Break Behendigheidsspel: op Tafel

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwwerk van 3 Punten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblokken

Make 'n Break Behendigheidsspel: 3 Soorten Puntenkaarten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblok Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwsteen Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Wit Bouwwerk

Make 'n Break Behendigheidsspel: Dobbelsteen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Opdrachtkaarten

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In Make ’n Break heb je een bouwmeester en tijdmeester. De bouwmeester moet zoveel mogelijk bouwwerken bouwen die op kaarten staan afgebeeld. De tijdmeester gooit achter elkaar door met een dobbelsteen en telt de worpen bij elkaar op. Zodra er in totaal 15 is gegooid moet de bouwmeester stoppen met bouwen. Nu krijgt de bouwmeester punten voor elk afgebouwde kaart. Nadat elke speler 5x bouwmeester is geweest, wint de speler met de meeste punten.

Het leuke aan Make ’n Break vind ik dat het heel compact en toegankelijk is. Zelfs als je niet heel behendig bent, is dit Ravensburger spel goed te doen. Blokken stapelen kunnen de meeste spelers wel. Ook jongere kinderen. Hoewel de vanaf-leeftijd 8 jaar is, is gebleken dat je dit ook goed kunt doen vanaf 6 jaar. Handig dus om de fijne motoriek van kinderen te trainen.

Je kunt dit spelletje van Ravensburger online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Paku Paku

Paku Paku Behendigheidsspel: op Tafel

Paku Paku Behendigheidsspel: Dobbelsteen met Panda en Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Hoge Toren van Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Soorten Servies

Paku Paku Behendigheidsspel: Getallen op Dobbelstenen

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten en Dobbelsteen met Panda

 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In Paku Paku draait het allemaal om snelheid en behendigheid. Alle spelers beginnen met een dobbelsteen en gaan tegelijk gooien. Gooi je groen? Dan geef je de dobbelsteen naar links. Gooi je rood? Dan moet je eerst één bord, kom of kop op de stapel servies leggen voordat je weer mag gooien. Valt de stapel om? Dan krijg je minpunten. Zodra een speler 10 minpunten bereikt, wint de speler met de minste minpunten!

De allereerste keer dat ik Paku Paku speelde was echt hilarisch. Er ontstaat een en al chaos op tafel. En door die chaos heen is het een kunst om servies goed op te stapelen. Helemaal omdat je ook niet alle dobbelstenen wil hebben. Je wil dus snel én zorgvuldig servies neerzetten. Binnen het uiteenlopende gamma van Ravensburger mag dit hilarische spel niet ontbreken. Het ziet er misschien kinderlijk uit, maar het is in mijn optiek het meest geschikt voor oudere kinderen en volwassenen.

Je kunt dit Ravensburger spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Koehandel Master

Koehandel Master Kaartspel: op Tafel

Koehandel Master Kaartspel: Geld op Handen

Koehandel Master Kaartspel: Bijbehorende Stamkaart

Koehandel Master Kaartspel: Biljetkaarten

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Dieren

Koehandel Master Kaartspel: Poes, Ezel en Koe

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Boerderijdieren

 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel / Blufspel

Bij een potje Koehandel proberen alle spelers waardevolle dier-kwartetten te maken. Die zijn immers punten waard. Je biedt steeds op een dierkaart. De hoogste bieder krijgt ‘m. Maar probeer zorgvuldig met je geld om te gaan. En pas op voor je medespelers! Die willen nog weleens bluffen en de prijs van kaarten flink opschroeven ;). De speler die uiteindelijk de meeste punten met verzamelde dieren scoort, wint het spel.

Koehandel is misschien wel één van de meest bekende kaartspellen (alsook Ravensburger spellen). Bluffen en bieden staat centraal. Echter, je bluft niet om er zelf beter van te worden, maar juist om de ander slechter te maken. Ik raad aan om dit kaartspel van Ravensburger met meer spelers te doen. Het bieden, het bluffen, het verzamelen… Alles is verrassender en uitdagender met meer spelers. En zoek je nog wat hulp? Check dan hier m’n Koehandel tactieken.

Je kunt dit Ravensburger spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Explorers

Explorers Spel: op Tafel

Explorers Spel: Verkenningstegel Neerleggen

Explorers Spel: Nadenken over Kruisjes

Explorers Spel: Kruisjes op Speelbord

Explorers Spel: Punten via Tempels

Explorers Spel: Eindscore

Explorers Spel: Kruisjes op Puntentegels

Explorers Spel: Ingevuld Terrein

Explorers Spel: Symbolen op Terrein

 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel / Flip & Write

Elke beurt wordt een tegel omgedraaid. Op die tegel staan 2 terreinsoorten. De actieve speler kiest een terreinsoort en de passieve spelers kiezen de andere. Alle spelers zetten nu kruisjes in het gekozen terrein op hun scorebord. Kruisjes moeten altijd aan eerder gezette kruisjes grenzen. Met kruisjes verken je het terrein en kun je symbolen ontdekken. Deze symbolen leveren punten en/of bonussen op. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

> Bekijk hier mijn uitgebreide Explorers spel review !

Ik vind Explorers een toegankelijke en veelzijdige flip & write. Je trekt er zonder strategie op uit, maar kunt (en moet) wel slimme keuzes maken om het meeste te halen uit wat er op je pad komt. Je wandelt vooral je eigen route en andere reizigers kunnen je nauwelijks dwarsbomen. Er zijn ontzettend veel dingen te ontdekken. En dát allemaal in een klein doosje. Klinkt als een perfect vakantiespel, toch ;)? Let wel, dit Ravensburger spelletje is alleen in het Engels verkrijgbaar (al kun je de Nederlandse regels in mijn review terugvinden).

Je kunt dit leuke Ravensburger spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be. Let op: alleen verkrijgbaar in het Engels.

Minecraft

Minecraft Bordspel: op Tafel

Minecraft Bordspel: Spelersbord met Besneeuwde Toendra

Minecraft Bordspel: Wapen Pakken

Minecraft Bordspel: 4x4 Raster

Minecraft Bordspel: Bovenwereld Onderzoeken

Minecraft Bordspel: Grote Kubus

Minecraft Bordspel: Puntentellingen van A, B en C

Minecraft Bordspel: Ervaringsmarker Verplaatsen

 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Familiespel

In het bordspel van Minecraft verken je de bovenwereld, verzamel je blokken en bouw je indrukwekkende gebouwen. Die gebouwen leveren je punten op. Daarnaast kun je nog met monsters vechten. En ook dié kunnen je extra punten opleveren. De speler die na 3 puntentellingen de meeste punten heeft, wint het spel!

> Bekijk hier mijn uitgebreide Minecraft bordspel review !

Fair enough: ik heb nog nooit Minecraft gespeeld. Maar ook al kan ik niet goed over de implementatie van het thema oordelen, ik weet wel dat Minecraft: Builders & Biomes is gebouwd met elementen die een goed familiespel maken. Een overzichtelijk spelverloop, een korte speelduur en zelfs aanpasbare regels voor kinderen (die in combinatie met regels voor volwassenen gespeeld kunnen worden!).

Je kunt dit leuke Ravensburger bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Scotland Yard

Scotland Yard Bordspel: op Tafel

Scotland Yard Bordspel: Pet van Mr. X

Scotland Yard Bordspel: Route van Mr. X

Scotland Yard Bordspel: Neutrale Pion van Mr. X

Scotland Yard Bordspel: Gebruikte Fiches door Mr. X

Scotland Yard Bordspel: Openbaar Vervoer Fiches en Startfiche

Scotland Yard Bordspel: Plattegrond London met Rode Pion

Scotland Yard Bordspel: Plattegrond London met Blauwe Pion

Scotland Yard Bordspel: Plattegrond London met Groene Pion

Scotland Yard Bordspel: Plattegrond London met Theems

Scotland Yard Bordspel: Plattegrond London met Paleis

 • Aantal spelers: 3-6 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Detective spel

Één speler wordt aangewezen als de crimineel ‘Mister X’. De andere spelers zijn detectives die moeten samenwerken om de crimineel te vangen. Mister X beweegt heimelijk over het speelbord en de detectives proberen hem of haar te vinden. Het doel van de misdadiger is om een bepaald aantal ronden niet te worden gepakt. Het doel van de detectives is uiteraard om de crimineel wél te pakken.

Het achtervolg-concept van Scotland Yard maakt dit gezelschapsspelspel van Ravensburger uniek en erg spannend. Niet alleen voor Mister X, maar ook voor de detectives. De setting is een moderne wereld waar het niet per se om moorden gaat, maar meer om een misdaad. Dat maakt Scotland Yard geschikt voor een breder publiek, waaronder dus ook kinderen vanaf 10 jaar.

Je kunt dit oude Ravensburger spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Puerto Rico

Puerto Rico Bordspel: op Tafel

Puerto Rico Bordspel: Steengroeves

Puerto Rico Bordspel: Gebouwde Gebouwen

Puerto Rico Bordspel: Schepen en Karakters

Puerto Rico Bordspel: Voorraad Goederen en Plantages

Puerto Rico Bordspel: Karaktereigenschappen

Puerto Rico Bordspel: Gebouwen

Puerto Rico Bordspel: De Bank

Puerto Rico Bordspel: Gespeelde Karaktertegel

Puerto Rico Bordspel: Gekozen Karaktertegels

Puerto Rico Bordspel: Munten, Suiker en Punten

 • Aantal spelers: 3-5 Personen
 • Speelduur: 120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Strategisch spel

In Puerto Rico staan spelers ieder aan het hoofd van een stuk bouwgrond en plantages. Spelers zijn na elkaar aan de beurt. De actieve speler kiest een karakterkaart op tafel en voert bijbehorende actie (met bonus) uit. Met de klok mee mogen alle andere spelers de actie ook (zonder bonus) doen. Met die acties kun je plantages opzetten, gebouwen bouwen, kolonisten werven, goederen produceren en goederen verschepen. Zodra aan één van de 3 overwinningscondities wordt voldaan eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Puerto Rico heeft lang in de top 10 van BoardGameGeek gestaan. En hoewel ik denk dat het door een gebrek aan esthetica nu minder nieuwe bordspelers aanspreekt, blijft het een baanbrekend bordspel dat speltechnisch prachtig in elkaar zit. Met name het ‘Follow’ principe waarbij spelers om de beurt voor elkaar bepalen welke actie je mag uitvoeren vind ik tof. Vind je het niet erg om een platte eurogame te spelen en ken je Puerto Rico nog niet? Dan kan ik dit spel van Ravensburger en ALEA absoluut aanraden!

Je kunt dit oude Ravensburger spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Castles of Burgundy

Castles of Burgundy Bordspel: op Tafel

Castles of Burgundy Bordspel: Dobbelstenen Gooien

Castles of Burgundy Bordspel: Goederentegels

Castles of Burgundy Bordspel: Goed Plaatsen

Castles of Burgundy Bordspel: Munten en Werkers

Castles of Burgundy Bordspel: Tegels in Markt

Castles of Burgundy Bordspel: Tegels op Spelersbord

Castles of Burgundy Bordspel: Tegels op Speelbord

Castles of Burgundy Bordspel: Verzamelde Goederen

Castles of Burgundy Bordspel: Voorraad

Castles of Burgundy Bordspel: Dobbelstenen

 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60-120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Strategisch spel

In The Castles of Burgundy ben je een Franse hertog die zijn aanzien wil vergroten. Elke beurt mag je met 2 dobbelstenen een actie doen. Je kunt dobbelstenen manipuleren alsook extra acties kopen. Uiteindelijk wil je jouw landgoed uitbreiden met gebouwen, goederen verzamelen, goederen verkopen en op die manier zoveel mogelijk punten halen.

> Bekijk hier mijn uitgebreide The Castles of Burgundy review !

Oké, The Castles of Burgundy is een eurogame pur sang. Daarmee bedoel ik dat het aan de ene kant een matig thema heeft, maar aan de andere kant bestaat uit formidabele spelmechanismen. Dice Placement, Tile Placement én Set Collection sluiten naadloos op elkaar aan en dát geeft dit spel van Ravensburger (of eigenlijk de internationale uitgever, ALEA) haar schoonheid.

Je kunt dit populaire spel van Ravensburger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be. Let op: alleen verkrijgbaar in het Engels.

Disney Villainous

Disney Villainous Bordspel: op Tafel

Disney Villainous Bordspel: Prins John Kaarten

Disney Villainous Bordspel: Prins John Helden

Disney Villainous Bordspel: Jafar Kaarten

Disney Villainous Bordspel: Jafar Helden

Disney Villainous Bordspel: Kapitein Haak Kaarten

Disney Villainous Bordspel: Kapitein Haak Helden

Disney Villainous Bordspel: Malefide Kaarten

Disney Villainous Bordspel: Malefide Helden

Disney Villainous Bordspel: Speelstukken

 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 60-120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Asymmetrisch spel

In Disney Villainous kruipen de spelers elk in de huid van een Disney schurk. Je kunt kiezen uit Ursula, Hartenvrouw, Prins John, Malafide, Jafar of Kapitein Haak (ontdek welke andere schurken in de Disney Villainous uitbreidingen zitten). Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt verplaats je het speelfiguur naar een vak op je spelersbord en voert alle aangegeven acties uit. Met deze acties kun je sterker worden en dichter bij je doel geraken, of juist de helden uit bijbehorende Disney films naar je tegenstanders sturen. Puur om hen te dwarsbomen. De speler die als eerste zijn of haar doel haalt wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Disney Villainous review.

Disney Villainous biedt, vooral met 3 of meer spelers, een spraakmakend spel boordevol spanning, intriges en bedrog. Ik vind het ontzettend knap hoe de krachten en zwaktes van elke schurk in het spelmechanisme zitten verweven. Dit spel van Ravensburger is een oprecht hommage aan al die schurken waarmee velen van ons zijn opgegroeid. Maar ik heb wel een voorliefde voor Disney. Mijn beeld kan dus vertekend zijn… Mwuahahaahahaaha

Je kunt dit spel van Ravensburger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be. Let op: alleen verkrijgbaar in het Engels.

Jaws

Jaws Bordspel: op Tafel

Jaws Bordspel: Zwemmers op het Strand

Jaws Bordspel: Hooper op Bootje

Jaws Bordspel: Haai Gevonden

Jaws Bordspel: Spelersbord Haai Act 1

Jaws Bordspel: Stappen Gezet door Haai

Jaws Bordspel: Speelbord met Bootzijde

Jaws Bordspel: Spelersbord Haai Act 2

Jaws Bordspel: Speciale Eigenschappen Haai

Jaws Bordspel: Resurface Kaarten Gespeeld

Jaws Bordspel: Haai Aanvallen

Jaws Bordspel: Spelersbord Brody Act 2

 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Semi-coöperatief spel

In Jaws neemt een speler de rol van de haai op zich. De andere spelers zijn Quint, Brody en Hooper. Zij werken samen als team om de moordzuchtige witte haai, die Amity Island terroriseert, te doden. Een volledig spel bestaat uit twee delen. Het eerste deel speelt zich af rondom Amity Island, waar het team de haai probeert te vinden en de haai probeert zoveel mogelijk zwemmers op te eten. Het tweede deel speelt zich af op The Orca (Quint’s boot), waar het team probeert de haai te doden en de haai probeert het team te doden. Wie wordt de winnaar?

> Lees hier mijn uitgebreide Jaws bordspel review.

Ik vind Jaws een prachtig bordspel met een van de beste thema’s ooit. Je moet alleen even doorbijten en de intimiderende spelregels doornemen. Maar geloof me, daar ben je zo doorheen. En daarna biedt Jaws je een aangenaam uurtje speelplezier met spanning en sensatie omdat beide teams elkaar actief proberen om te leggen. Aanrader voor als je van (semi coöperatieve spellen) houdt!

Je kunt dit spel van Ravensburger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be. Let op: alleen verkrijgbaar in het Engels, maar je kunt de Nederlandse spelregels voor Jaws hier vinden.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik meerdere leuke spellen van Ravensburger met je gedeeld. Ik heb geprobeerd een wat divers aanbod weer te geven, maar ik mis ongetwijfeld nog leuke titels. Benieuwd naar meer Ravensburger spelletjes? Check onderstaande webshops:

Welk spel van Ravensburger vind jij echt geweldig? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *