De 12 Leukste Reactiespellen waarbij snelheid zorgt voor de winst!

Leuke Reactiespellen & Actiespellen waarbij snelheid zorgt voor de winst!

Veel spellen draaien tegenwoordig om geluk of tactiek. Daarbij bepaalt het lot óf analytisch inzicht wie er wint.

Maar er zijn ook veel spelletjes waarbij je het juist moet hebben van snelheid. Of specifieker, je reactievermogen.

In dit blog deel ik 12 van die leuke reactiespellen met je. De meeste zijn lekker compact en geschikt voor meerdere spelers. Ideaal dus voor op school of gezellige momenten zoals Kerst en Sinterklaas.

Voordat je begint met lezen: enkele spellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik heb de spellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige reactiespellen vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Wat is een reactiespel?

Een reactiespel is een type spel waarbij alles om reactievermogen en snelheid draait. De speler die het snelste handelt en dus als eerste iets uitvoert, krijgt vaak iets wat andere spelers niet krijgen. In het geval van een spel betreft dit meestal punten.

Reactiespellen worden ook wel als volgt genoemd:

 • Actiespel
 • Reactievermogen spel
 • Snelheidsspel
 • Reactietijd spel

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

Dit is zonder twijfel een van de meest bekende reactiespellen out there. Het is waarschijnlijk ook een van de oudste reactiespelletjes, want het dateert al uit 1990! En toch blijft Halli Galli immens populair. Het spreekt voor zich dat zo’n klassieker niet kan ontbreken in deze lijst! NB: Je hebt er ook een kinder- en moeilijkere variant van. Ik denk dat met name kinderen uit groep 7 en 8 dit leuk zullen vinden.

Je kunt dit reactiesnelheid spel online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli Junior

Halli Galli Junior: op Tafel

Halli Galli Junior: Persoonlijke Trekstapel

Halli Galli Junior: Verdrietige en Blije Clown

Halli Galli Junior: Kaart Omdraaien

Halli Galli Junior: op de Bel Slaan

Halli Galli Junior: Bel op Tafel

Halli Galli Junior: Kaarten door Elkaar

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar

Dit is Halli Galli, maar dan voor kinderen vanaf 4 jaar. Iedereen krijgt een persoonlijke trekstapel. Spelers draaien om de beurt een kaart open op een persoonlijke aflegstapel. Zodra er 2 vrolijke clowns van dezelfde kleur op tafel liggen moet je op de bel slaan. De snelste speler krijgt alle open kaarten en schuift ze onder zijn of haar stapel. Heb je geen kaarten meer? Dan lig je uit het spel. Kort nadat de eerste speler is ‘geëlimineerd’, eindigt het spel. De speler met de meeste kaarten wint.

Reactiespellen zijn over het algemeen geschikt voor jongere leeftijden. Je hoeft namelijk niet een bepaald analytisch vermogen te hebben, maar vooral een reactievermogen. De spelregels zijn supereenvoudig en de clowntjes zijn kleurrijk en spreken menig kind aan. Mijn advies is wel om deze vooral met kinderen van dezelfde leeftijd te doen. En bij voorkeur met 3-4 spelers (2 kan, maar triggert minder snel dezelfde clowns).

Je kunt dit reactiespel voor jonge kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Jungle Speed

Jungle Speed Spel: Stap 1 - Kaart van je af Draaien

Jungle Speed Spel: Stap 2 - Anderen zien Kaart eerst

Jungle Speed Spel: Stap 3 - Kaart Zichtbaar

Jungle Speed Spel: Dezelfde Symbolen

Jungle Speed Spel: Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Kaart Opendraaien

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Kaarten en Symbolen

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar

In Jungle Speed krijgt elke speler een stapel kaarten met gekleurde symbolen of speciale acties. Je draait om de beurt een kaart van je stapel open. Liggen er dan één of meer dezelfde kaarten op tafel? Dan ontstaat er een strijd tussen de betrokken spelers. Wie als eerste de totem pakt mag zijn of haar aflegstapel geven (of verdelen) aan de andere speler(s). Speciale kaarten zorgen dat alle spelers de totem moeten pakken óf dat iedereen een extra kaart moet opendraaien. De speler die als eerste zijn of haar kaarten kwijt is, wint het spel.

Hoewel Jungle Speed al vanaf 1997 dateert, was het soortgelijke spel Halli Galli er iets eerder. Het verschil is echter dat Jungle Speed wat meer uitzonderingen bevat. Bij Halli Galli moet iedereen altijd op de bel proberen te slaan bij een X aantal gelijke symbolen. Bij Jungle Speed kan dit ook slechts een deel van de spelers betreffen. Plus de speciale symbolen maken dat je op iets meer moet letten. Daarom is Jungle Speed een iets uitdagender reactiespel.

Je kunt dit reactiespel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Jungle Speed: KIDS

Jungle Speed KIDS: op Tafel

Jungle Speed KIDS: Totem

Jungle Speed KIDS: Dierenkaarten

Jungle Speed KIDS: Stap 1 - Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 2 - Totem Pakken

Jungle Speed KIDS: Stap 3 - Totem op Kaart Plaatsen

Jungle Speed KIDS: Stap 4 - Tweede Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 5 - Setje op je Stapel Leggen

Jungle Speed KIDS: Karakterkaart Draaien na Foute Aanwijzing

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaartje Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaarten

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar

Jungle Speed KIDS is de eenvoudigere (en schattigere) variant van Jungle Speed. Het werkt als memory met een vleugje snelheid. Spelers draaien om de beurt een kaart om, onthouden ‘m en draaien ‘m weer terug. Wordt er een dier omgedraaid en weet jij waar hetzelfde dier ligt? Pak dan als eerste de totem en draai de kaartjes om. Klopt het? Dan houd je de kaartjes. Is het fout? Dan lig je een rondje uit het spel (maar je mag wel kaartjes onthouden). Zodra alle leeuwenkaarten zijn omgedraaid wint de speler met de meeste kaartjes.

Dit reactiespelletje doet alles goed voor de kleintjes. Het is compact, ziet er leuk uit en duurt niet te lang. Belangrijker: kinderen trainen hun geheugen, reactievermogen én hun oog-hand coördinatie. Deze KIDS variant maakt dit geweldige concept op een leuke manier toegankelijk voor kinderen van 4 jaar en ouder. Er zitten zelfs 2 varianten in voor 5 en 6 jaar. Daarna kun je dus de overstap maken naar de variant voor 7 jaar en ouder.

Je kunt dit reactiespelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten

Vlotte Geesten (Reactiespel): op Tafel

Vlotte Geesten (Reactiespel): Speelfiguren

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Muis

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Spook

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Fles

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Bank

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Boek

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

Met Vlotte Geesten liggen er 5 voorwerpen op tafel. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Hierop staan 2 voorwerpen (met 2 verschillende kleuren). Heeft een voorwerp dezelfde kleur als op tafel? Dan moet je het van tafel pakken. Heeft geen enkel afgebeeld voorwerp de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat én waarvan de kleur niet op de kaart staat. De speler met de meeste kaarten wint dit snelheidsspel.

> Check hier mijn uitgebreide Vlotte Geesten review!

Als ik terugdenk was Vlotte Geesten misschien wel het eerste spel waarbij m’n reactievermogen op de proef werd gesteld. Het vernuftige aan dit spelletje vond ik dat je soms ook ‘andersom’ moest denken. Eerst zoeken wat klopt en anders zoeken wat ontbreekt. Knap bedacht. En het maakt dit reactiespelletje een stuk uitdagender dat het lijkt. De normale versie is geschikt voor kinderen vanaf groep 3, maar er is ook junior versie voor leeftijden vanaf 4 jaar.

Je kunt dit reactiespel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Spelhuis.be, Spellenwinkel.nl en 999Games.nl.

Splurt!

Splurt! Reactiespel: op Tafel

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 1

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 2

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 3

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 4

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-12 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar

Splurt! is een reactiespelletje waarbij je zo snel mogelijk een antwoord moet geven. Elke beurt wordt er een kaart van de trekstapel opengedraaid zodat er 2 aanwijzingen zichtbaar zijn. Met deze aanwijzingen moet je iets noemen. Een woord, een plaats, een naam. Het kan van alles zijn. De speler die als eerste een antwoord geeft krijgt de omgedraaide kaart. De speler die de meeste kaarten heeft, wint het spel.

Ik vind Splurt! een ideaal reactiespel omdat je bijna geen speelmateriaal hebt. Je kunt het overal spelen. Én met zoveel mensen als je wil. Het heeft dan ook een partyspel-achtig karakter. Ben je bang dat je de combinaties snel kent? Dat hoeft niet. De kans dat je exact dezelfde combinatie van aanwijzingen trekt is, dankzij 100 dubbelzijdige kaarten, heel klein.

Je kunt dit reactievermogen spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Taco Cat Goat Cheese Pizza

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Tafel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Aflegstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Trekstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Opendraaien

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Neerleggen

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Stapel Slaan

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Speciale Kaarten

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 10-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

Met dit reactiespel krijgt elke speler een stapel kaarten waar taco’s, katten, geiten, kazen en pizza’s op staan. De startspeler draait een kaart open en zegt Taco. De tweede speler draait een kaart open en zegt Cat. De derde speler zegt Goat. Enzovoorts. Komt de afbeelding overeen met wat er wordt gezegd? Dan moet iedereen op de kaart slaan. De langzaamste speler krijgt alle kaarten in zijn of haar trekstapel. De speler die als eerste zijn of haar stapel leeg heeft, wint het spel.

Het leuke aan Taco Cat Goat Cheese Pizza is dat je de tafel rond gaat. Het spanningsveld verplaatst zich over de tafel. Hierdoor krijgt dit reactiespel een soort extra dimensie. Mijn ervaring is dat dit een van de grappigste reactiespellen in dit blog is. En dat komt niet alleen door het leuke artwork, maar ook door het chaotische spelverloop. Zorg alleen wel even dat je nagels knipt en ringen af doet ;).

Je kunt dit snelheids spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

SET

SET Kaartspel: op Tafel

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 3)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 3)

SET Kaartspel: Verzamelde Sets

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

Met SET liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk een set. Die bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en mag de set aanwijzen. Daarna worden er 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald. De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET is een handzaam reactie spel vanaf 6 jaar. Het neemt niet veel ruimte in en valt ongetwijfeld in de smaak bij ‘behendige’ spelers. Snel handelen, reflexen gebruiken en ruimtelijk inzicht. En ook niet geheel onbelangrijk: je kunt SET ook in je eentje spelen. Voor als je familie of vrienden al liggen te slapen ;). En terwijl de vanaf leeftijd 6 jaar is, is dit ook erg leuk voor volwassenen. Al verlies ik wel vaak van kinderen… hmm ik word oud haha.

Je kunt dit reactiespelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit reactiespelletje!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar

In Dobble vorm je een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

Toen ik Dobble voor het eerst speelde, geloofde ik niet dat er altijd maar 2 van de 16 figuren hetzelfde zouden zijn. Toch was het zo. Hier schuilt een complexe wiskundige formule achter die ik tot op de dag van vandaag niet begrijp. Des te knapper vind ik het dat zo’n complexe formule, zo’n eenvoudig spel weet te creëren. Dobble is zonder twijfel een van de knapst bedachte reactiespellen out there. Ondanks de minimale leeftijd is dit snelheidsspel ook geschikt voor kinderen van groep 3.

Je kunt dit reactiespel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Spelhuis.be en Spellenwinkel.nl.

En Minion fans opgelet! Er is ook een Dobble Minions variant verkrijgbaar!

Zinga

Zinga Dobbelspel: op Tafel

Zinga Spel: Dobbelstenen Gooien

Zinga Spel: op de Bel Slaan

Zinga Spel: Kruis Zetten

Zinga Dobbelspel: Fouten Aankruisen

Zinga Dobbelspel: Extra Aankruisen

Zinga Spel: Blauwe Pion bij een ander Plaatsen

Zinga Dobbelspel: Volle Rij

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

In Zinga wordt er elke beurt met 6 dobbelstenen gegooid. Alle spelers proberen nu een combinatie van getal en kleur te maken die ook op hun scorevel staat. De speler die als eerste op de bel slaat en een juiste combinatie noemt mag dit doorkruisen op zijn of haar scoreformulier. Pas wel op! Want maak je te veel fouten? Dan doe je niet meer mee.

> Check hier mijn uitgebreide Zinga spel review!

Zinga is een dobbelspel dat het roll & write-genre combineert met reactievermogen. Het resultaat? Een uitermate toegankelijk reactiespel dat zorgt voor veel gelach, gezelligheid en een beetje chaos. Niet alleen leuk om met kinderen te doen (die zijn er altijd verdomde goed in!), maar ook met volwassenen. Daarom mag dit spel niet ontbreken in het lijstje met reactiespellen!

Je kunt dit reactiespel online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be, Spellenwinkel.nl en 999Games.nl.

Ligretto

Ligretto Reactiespel: Achterkant Kaarten

Ligretto Reactiespel: Eigen Speelgebied

Ligretto Reactiespel: Aflegstapels

Ligretto Reactiespel: Kaarten in Aflegstapel die Punten Opleveren

Ligretto Reactiespel: Gemaakte Aflegstapel

Ligretto Reactiespel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

Dit reactiespelletje speelt iedereen tegelijk en door elkaar heen. Spelers gaan midden op tafel per kleur aflegstapels maken die oplopend moeten worden gevuld (1 t/m 10). Daarvoor kunnen ze kaarten van hun eigen Ligretto-stapel, open rij of open aflegstapel pakken. Iedereen mag kaarten op stapels leggen! Zodra iemands Ligretto-stapel leeg is, volgt een puntentelling en wint de speler met de meeste punten.

Wat ik zo fijn vind aan dit snelheidsspel, is dat je alleen maar kaarten nodig hebt. Ideaal dus om mee te nemen ergens naartoe. Normaliter is Ligretto voor 2-4 spelers geschikt, maar er zijn Ligretto dozen in andere kleuren. Als die je koopt, kun je bijvoorbeeld met 8 of zelfs 12 mensen spelen! Ideaal voor in de klas van bijvoorbeeld groep 5, 6, 7 en 8.

Je kunt dit reactievermogen spel online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Speed Cups

Stapelgekke Speed Cups: op Tafel

Stapelgekke Speed Cups: Blauwe Bel

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 4

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 3

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 1

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 2

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

In Speed Cups wordt elke ronde een kaart open gedraaid. Op deze kaart staat een illustratie met 5 objecten die de kleuren zwart, rood, geel, blauw en groen hebben. Alle spelers hebben een set bekers (cups) in exact deze kleuren. Zodra de kaart is omgedraaid, moeten spelers hun bekers zo snel mogelijk in dezelfde volgorde als de kaart zetten. Gedaan? Druk dan op de bel. Ben je de eerste? Dan win je de kaart. De speler die de meeste kaarten bemachtigt, wint het spel.

Ik ben ooit, volgens mij in 2014 of 2015, op een fandag van 999 Games geweest. Hier speelden we een ‘reuze-versie’ van Speed Cups en wat hebben we gelachen. Hetzelfde gevoel had ik met deze kleinere variant. Het is een toegankelijk reactiespel voor kinderen vanaf 6 jaar. En het mooie is dat in deze doos een uitbreiding zit met extra kaarten die wat moeilijker zijn. Zo verveelt het niet zo snel :).

Je kunt dit actiespel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse reactiespelletjes met je gedeeld. Uiteraard zijn er nog veel meer te benoemen, maar je kent nu in ieder geval de meeste klassiekers en wat nieuwe snelheidsspellen.

Wat vind jij nou een leuk reactiespel? Ik hoor graag van je in een reactie!

4 reacties

  1. Beste Martijn,

   Thanks voor die toevoeging!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

 1. TrioVision past ook mooi in dit rijtje.

  1. Beste Marjolein,

   Bedankt voor de tip!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *