De 8 Leukste Spellen van Reiner Knizia!

De 8 Leukste Spellen van Reiner Knizia!

Reiner Knizia is een van de meest bekende (misschien zelfs de bekendste) spelauteurs out there. Deze Duitse ontwerper van spellen bedenkt jaarlijks meerdere gezelschapsspelspellen. En met succes.

In dit blog deel ik 8 leuke spellen van Reiner Knizia die een Nederlandse uitgave hebben gekregen!

Voordat je begint met lezen: de meeste Reiner Knizia spellen in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met Reiner Knizia games toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Push your luck

Regenwormen is een van de meest populaire dobbelspellen van 999 Games. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Ik zal eerlijk zijn: ik vind Regenwormen echt verschrikkelijk haha. De reden is simpel: er komt zo ontzettend veel geluk bij kijken. Voor een tactische (en strategische) speler als ik is dat vervelend. Voor casual spelers die graag een kort, simpel en gezellig dobbelspelletje spelen is dat perfect. En dat verklaart denk ik dat Regenwormen van Reiner Knizia tot een van de populairste spellen behoort.

Je kunt dit dobbelspelletje van Reiner Knizia o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

L.A.M.A.

LAMA Kaartspel: op Tafel

LAMA Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

LAMA Kaartspel: Aflegstapel

LAMA Kaartspel: Handkaarten

LAMA Kaartspel: Kaarten

L.A.M.A. betekent Leg Alle Minpunten Af. En dat is precies wat je met dit kaartspel moet doen. Spelers leggen om de beurt een kaart uit hun hand af op de aflegstapel. Deze kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kaart die er al ligt. Een L.A.M.A. kaart mag je altijd spelen. Hier moet vervolgens een 1 op. Je mag altijd een kaart pakken of passen in plaats van een kaart spelen. Maar let op! Als je niet meer kunt of als iemand anders zijn hand uitspeelt, dan is de ronde afgelopen en krijg je zoveel minpunten als de waarde van je handkaarten. Zodra een speler 40 minpunten heeft, wint de speler met de minste punten.

Ik sta elke weer versteld van hoe populair een simpel kaartspelletje als L.A.M.A. kan zijn. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Het is eenvoudig, kort en door de aanwezige geluksfactor kan iedereen in principe winnen. Dat maakt dit spelletje onmiskenbaar toegankelijk voor het brede publiek. Je kunt dit kaartspel goed spelen met alle spelersaantallen, maar mijn persoonlijke voorkeur heeft 3 of 4 personen.

Je kunt dit kaartspel van Reiner Knizia o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Schotten Totten

Schotten Totten Kaartspel: op Tafel

Schotten Totten Kaartspel: Spel is Bijna Einde

Schotten Totten Kaartspel: Gespeeld Setje

Schotten Totten Kaartspel: Gewonnen Stenen

Schotten Totten Kaartspel: Gespeelde Kaarten

Schotten Totten Kaartspel: Gespeelde Setjes

Schotten Totten Kaartspel: Handkaarten

Schotten Totten Kaartspel: Spelershulp

Schotten Totten Kaartspel: Clankaarten en Tactiekkaarten

Schotten Totten Kaartspel: Tactiekkaarten

 • Uitgever: IELLO
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Set collection

In Schotten Totten strijden jij en je tegenstander om Schots grondgebied. Als je aan de beurt bent leg je een kaart (krijger) voor een steen. Met 3 krijgers vorm je een bepaalde waarde – zoals Royal Flush, Full House en Two Pair bij Poker. Zodra een speler de hoogste waarde heeft OF niet meer verslagen kan worden bij een steen, dan krijgt deze speler die steen. De speler die als eerste 3 aangrenzende of 5 willekeurige stenen heeft, wint!

> Lees hier mijn uitgebreide Schotten Totten review !

Vraag je een bordspeler om leuke spellen voor 2 personen? Dan is Schotten Totten één van de titels van Reiner Knizia die je daar vast in terug vindt. Zeker voor pokeraars zullen de setjes snel worden herkend. Maar weet wel: door het grappige artwork verwacht je misschien een lompe tweestrijd, maar je krijgt juist een duel met noodzaak voor planning en organisatie! En dat allemaal in een klein doosje ;).

Je kunt dit leuke spelletje van Reiner Knizia online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Lost Cities: Het Kaartspel

Lost Cities Het Kaartspel: op Tafel

Lost Cities Het Kaartspel: op Tafel

Lost Cities Het Kaartspel: Afleggebied

Lost Cities Het Kaartspel: Witte Kaarten

Lost Cities Het Kaartspel: Rode Kaarten

Lost Cities Het Kaartspel: Groene Kaarten

Lost Cities Het Kaartspel: Gele Kaarten

Lost Cities Het Kaartspel: Blauwe Kaarten

In dit kaartspel voor 2 personen ga je rijen van kaarten vormen met oplopende getallen van 2 t/m 10. Tijdens je beurt speel je een kaart uit je hand. Je kunt ‘m toevoegen aan een van je rijen óf op de aflegstapel leggen. Daarna moet je een nieuwe kaart pakken (van de andere aflegstapels of de trekstapel). Elke rij is zoveel punten waard als de totale waarde minus 20. Een rij kan dus ook minpunten opleveren. Des te interessanter zijn de multipliers die je aan het begin van elke rij kunt spelen. Durf jij de gok te wagen? Zodra de trekstapel leeg is wint de speler met de meeste punten.

Vroeger speelde ik zelf vaak het ‘bordspel’ van Lost Cities. Goed, dan had je grotere kaarten en een tableau ertussen. Deze kaartspel-variant is hetzelfde spel, maar dan kleiner. De kaarten nemen dus niet teveel ruimte in beslag op tafel. Dit kaartspel van Reiner Knizia is niet alleen compact, maar ook qua complexiteit lichtgewicht. Ideaal als je dus met z’n tweeën bent en iets luchtigs zoekt.

Je kunt dit spel van Reiner Knizia online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

My City

My City Bordspel: op Tafel

My City Bordspel: Spelerstableau (Eeuwige Zijde)

My City Bordspel: 4 Spelerstableaus voor Legacy Spel

My City Bordspel: 4 Soorten Gebouwen

My City Bordspel: Gebouwen

My City Bordspel: Gebouwkaarten

My City Bordspel: Gebouwkaart Omdraaien

My City Bordspel: Puzzelstukken op Bord

My City Bordspel: Vol Spelerbord

My City Bordspel: De 8 Hoofdstukken

In My City wordt steeds één gebouwkaart omgedraaid. Elke speler mag bijbehorende gebouwtegel nu op zijn of haar speelbord leggen. Zo bouw je aan je stad. Zijn de gebouwkaarten op? Dan eindigt het spel. Nu volgt er een puntentelling en de speler met de meeste punten wint dit spel en verdient ontwikkelingen. Maar dan! Aan het begin van elk nieuwe potje open je een envelop. Hier zit van alles in om het het spelverloop en materiaal lichtjes aan te passen. Ik zeg niet wat, want ik wil niks verklappen. De speler die na 24 potjes de meeste ontwikkelingen heeft ingekleurd op zijn of haar tableau, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide My City bordspel review!

My City is hét bordspel van 999 Games en Reiner Knizia om een groter publiek kennis te laten maken met ‘legacy games’. Lekker puzzelen met tetristegels en elk van de 24 spellen genieten van een behapbare variatie die steeds naar meer blijft smaken! Elk spel brengt een kort verhaaltje en nieuwe regels. Helaas is er na het laatste potjes niks nieuws meer te ontdekken. Wel kun je altijd nog het standaardspel spelen via de achterzijde van je spelersbord.

Je kunt dit bordspel van Reiner Knizia op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel

Zoektocht naar El Dorado: Spannend tot het Einde

Zoektocht naar El Dorado: Kaarten Spelen

Zoektocht naar El Dorado: Leuk Racespel!

Zoektocht naar El Dorado: Expeditiekaarten met Munten

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel van Bovenaf

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Nieuwe Kaart spelen

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Startopstelling voor 2 Spelers

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Demonenkaart op Handen

NB: Wegens gebrek aan foto’s van alleen het basisspel heb ik hierboven gebruik gemaakt van foto’s waar ook onderdelen van de 1e uitbreiding Helden en Demonen op staan.

In dit bordspel van Reiner Knizia probeer je om als eerste het verborgen El Dorado te vinden. Je hebt steeds 4 kaarten op handen. Door kaarten te spelen kun je nieuwe kaarten kopen en aan je deck toevoegen óf je speelfiguur verplaatsen. Je dient dan kaarten te spelen waar het terreinsoort op staat als waar je over heen wil bewegen. Dankzij kaarten met speciale eigenschappen wordt het iets onvoorspelbaarder en leuker. De speler die als eerste El Dorado vindt wint!

> Lees hier mijn uitgebreide De Zoektocht naar El Dorado review!

De Zoektocht van El Dorado brengt 2 populaire spelmechanismen samen: deckbuilding en racing. Het algehele spelverloop blijft toegankelijk, terwijl je voortdurend de afweging blijft maken: investeren in nieuwe kaarten of zoveel mogelijk vooruit komen? Je kunt ontzettend veel variëren met de speelborden wat de herspeelbaarheid hoog houdt. Ben je er toch een beetje op uitgekeken? Dan zijn er nog Zoektocht naar El Dorado uitbreidingen te koop.

Je kunt dit leuke gezelschapsspel van Reiner Knizia online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Mille Fiori

Mille Fiori Bordspel: op Tafel

Mille Fiori Bordspel: Aflegstapel

Mille Fiori Bordspel: Rode Ruit Plaatsen

Mille Fiori Bordspel: Categorie Werkplaats

Mille Fiori Bordspel: Categorie Huizen

Mille Fiori Bordspel: Categorie Personages

Mille Fiori Bordspel: Categorie Haven en Handelaar

Mille Fiori Bordspel: Havenspoor

Mille Fiori Bordspel: Punten Scoren

Mille Fiori Bordspel: Drafting

Mille Fiori Bordspel: Schip Verplaatsen

Mille Fiori Bordspel: Bonusactie Uitvoeren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Drafting + Tile Placement

Mille Fiori is een abstract bordspel met card drafting en tile placement. Elke ronde kiezen spelers één handkaart en geven de andere kaarten door. Daarna plaatsen ze om de beurt een glazen ruit op het speelbord (de gekozen kaart dicteert het veld en vakje). Deze plaatsing levert altijd punten op en in een enkel geval een bonusactie. Zodra alle kaarten op zijn of als een speler geen glazen ruiten meer heeft, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Mille Fiori bordspel review!

Ik vind Mille Fiori een mooi, toegankelijk bordspel van Reiner Knizia. Het heeft simpele regels, maar een uitdagend abstract karakter dat wordt gevormd door geluk en tactiek. Het spelverloop werkt bevredigend: beurten zijn kort, je verdient (bijna!) elke beurt punten én je kunt heerlijke kettingreacties activeren. Ondanks dat je elkaar soms goed kunt dwarsbomen, biedt het bordspel ook een vriendelijke vorm van interactie waar andere spelers kunnen meeprofiteren van jouw acties. Al met al vind ik dit een aanrader voor liefhebbers van spellen als Clever en Azul.

Je kunt dit Reiner Knizia bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Witchstone

Witchstone Bordspel: op Tafel

Witchstone Bordspel: Heksenfiches achter Zichtscherm

Witchstone Bordspel: Heksenfiches in Ketel

Witchstone Bordspel: Speciale Heksenfiches in Ketel

Witchstone Bordspel: met 4 Spelers

Witchstone Bordspel: Pentagram Actie

Witchstone Bordspel: Kristallen in Flesjesrek

Witchstone Bordspel: Toverstaf Actie

Witchstone Bordspel: Netwerk van Heksen

Witchstone Bordspel: Perkamentrollen op Speelbord

Witchstone Bordspel: Verzamelde Perkamentrolkaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Drafting, Tile Placement en Network & Route Building

In Witchstone plaats je tegels met symbolen in je ketel. Door de symbolen die je plaatst kun je acties uitvoeren. Denk daarbij aan heksen plaatsen, scrollen pakken en je toverstad gebruiken. Door tegels efficiënt te plaatsen, symbolen te groeperen en acties op juiste momenten te spelen, kun je een kettingreactie aan acties veroorzaken. Uiteindelijk wint de speler die na 11 beurten de meeste punten heeft.

> Lees hier mijn uitgebreide Witchstone bordspel review!

Als je van kettingreacties in bordspellen houdt, dan is Witchstone naar mijn mening de moeite waard. Het is complexer en groter dan Clever, maar ondanks z’n formaat wel makkelijker dan bijvoorbeeld Bonfire. De acties zijn relatief simpel en worden best snel uitgevoerd. Hoewel er kans is op Analysis Paralysis, kwam (en komt) dit bij ons niet vaak voor. Zo blijft de ‘flow’ van het spel er lekker in. Dit is een van de uitdagendere Reinier Knizia spellen in dit blog.

Je kunt dit spel van Reiner Knizia online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse populaire bordspellen van Reiner Knizia met je gedeeld. Maar ik weet ook… Reiner Knizia heeft ontelbaar veel spellen ontworpen. Dit blog is dus verre van volledig, maar het geeft in ieder geval diverse toppers van deze spelauteur.

Welk gezelschapsspel van Reiner Knizia vind jij echt geweldig? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *