Advertentie:
Bordspellen actie 999 Games

8 Leuke Reisspellen voor Volwassenen en Kinderen (ook wat voor onderweg)!

Leuke Reisspellen voor Volwassenen en Kinderen (ook voor Onderweg!)

Kijk, mijn gezin en ik gaan meestal met vrienden op vakantie. We huren altijd een huisje waar een grote spelletjestafel staat. Daarna hoeven wij alleen nog maar rekening te houden met de vraag of alle spellen in de auto passen.

En je begrijpt dat dan zelfs het EHBO Kistje moet wijken voor spellen (nee, grapje).

Maar als je gaat kamperen of met het vliegtuig op vakantie gaat, dan heb je minder ruimte te gebruiken voor spellen en moet je wellicht iets kritischer worden op wat je meeneemt. Het belangrijkste daarbij is volgens mij dat het spel…

 1. …in je handbagage past.
 2. …eenmaal uitgepakt niet veel plek inneemt.
 3. …niet uit teveel losse en kleine onderdelen bestaat.

In dit blog vind je leuke, kleine reisspellen die ongeveer aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Het zijn reisspellen voor volwassenen, kinderen, 2 personen of meer. Kijk maar eens of er iets voor jou bij zit!

Advertentie:
TTR SF

Directe links naar de leuke reisspelletjes:

Reisspel #1: Love Letter

Leuk Reisspelletje: Love Letter

 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 10 jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Kaartspel

Dit leuke spel bestaat uit slechts 16 kaarten (exclusief 4 overzichtskaarten). Op de kaarten staan  karakters, zoals de Wachter, Baron, Prins en Prinses. Er zijn overigens 8 verschillende karakters, maar het aantal kaarten per karakter verschilt. Tot slot heeft elk karakter heeft een waarde van 1 t/m 8 en een speciale eigenschap.

Aan het begin van het spel krijgt elke speler 1 kaart. Als je aan de beurt bent, trek je een tweede kaart en moet je één van de twee kaarten spelen. Zodra je een karakter speelt moet je de speciale eigenschap uitvoeren van dat karakter. Hiermee kan het zijn dat je een ander speler zijn karakter af laat leggen, of erger, zijn juiste karakter raadt en hij of zij direct uit het spel is.

Zodra de eigenschap van een karakter is uitgevoerd, is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat net zolang door totdat er nog maar 1 speler over is óf de trekstapel leeg is. In dit laatste geval wordt gekeken naar welke speler het karakter met de hoogste waarde nog op handen heeft. Blijf je als enige over? Dan win je deze ronde. Heb je de hoogste waarde? Ook dan win je deze ronde. Afhankelijk van het aantal spelers speel je ook een aantal rondes. De speler die de meeste rondes wint, wint het spel.

Persoonlijk speel ik het Love Letter spel erg graag. Je kunt het snel spelen, er komt aardig wat tactiek bij kijken (lees m’n blog voor een Love Letter strategie) én je hebt interactie tussen spelers. Combineer dit met de compactheid van het spel en je hebt een leuk en handzaam spel voor op vakantie!

Je kunt het Love Letter kaartspel bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Leuk Reisspelletje: Love Letter Speelmateriaal

Reisspel #2: Black Stories

Leuk Reisspel voor Onderweg: Black Stories

 • Uitgever: Story Factory
 • Leeftijd: Vanaf 12 jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 15 Spelers
 • Speelduur: Hangt af van je deductie skills 😉
 • Soort Spel: Raadsel

Met Black Stories neem je een kaartspel mee op vakantie waar je misschien niet direct aan zou denken. Één speler (de voorlezer) neemt namelijk een kaart uit het doosje en leest vervolgens aan de andere spelers (luisteraars) voor wat er op de kaart staat. Hiermee zal hij of zij een scenario beschrijven die de politie heeft aangetroffen. Een zogenoemde crime-scene.

Vervolgens moeten de luisteraars vragen stellen en raden wat er nu precies is gebeurd. En dit lijkt misschien wel makkelijk, maar de informatie die de voorlezer deelt is raadselachtig. Ofwel vaag, onwaarschijnlijk en bovendien incompleet. Bovendien mag je als luisteraar alleen maar vragen stellen die met Ja of Nee kunnen worden beantwoordt.

Kunnen de luisteraars raden wat er is gebeurd? Dan winnen jullie allemaal het spel. Lukt dit niet? Dan zal je geduld op de proef worden gesteld ;).

In het oorspronkelijke spel zitten 50 raadsels. Heb je die allemaal gespeeld en hebben je hersenen honger naar meer? Dan zijn er ten minste nog 10 andere uitbreidingen die je kunt kopen!

Black Stories is al compact van zichzelf. Maar ook het feit dat je maar 1 kaart nodig hebt per spel, maakt dat Black Stories het perfecte reisspelletje is om in de auto, het vliegtuig of de trein te doen. Houden jij, je familie en je vrienden van raadsels? Overweeg dan echt om dit vakantiespel toe te voegen aan je handbagage (en anders aan je koffer!). Ehm, tot slot wil ik dit bestempelen als een reisspel voor volwassenen, gezien de inhoud van de raadsels. Moord, bloed, dat soort dingen…

Je kunt Black Stories bestellen bij Spellenrijk.nl en bol.com.

Advertentie:

Reisspel #3: Kwatro

Leuk Reisspelletje: Kwatro

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 4 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten.
 • Soort Spel: Kaartspel

Met dit kleine reisspel wordt er een trekstapel gemaakt (van 66 kaarten), waarna er 1 kaart open op tafel wordt gelegd en daarna krijgen alle spelers 4 kaartjes op handen. Op alle kaarten staat een symbool (vierkant, rondje, driehoek of kruis), een cijfer én een kleur (blauw, rood, groen en geel). Hierin verschillen de kaarten van elkaar.

De startspeler mag nu 1 tot 4 handkaarten spelen en in 1 horizontale of 1 verticale lijn leggen, grenzend aan de kaart die al op tafel ligt. Hierbij moeten óf de symbolen, getallen en kleuren in 1 rij volledig verschillen óf volledig overeenkomen.

Voor de kaarten die je neerlegt krijg je punten. En afhankelijk van de combinaties die je maakt en een eventueel leeg-gespeelde hand, kun je scores verdubbelen. Heb je kaarten gespeeld? Dan vul je je hand aan tot 4 kaarten en is de volgende speler. Zodra de trekstapel leeg is eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Kwatro is een van de reisspellen die ideaal is om mee te nemen, want het is echt maar 2 luciferdoosjes groot. Spelen in de auto, trein of het vliegtuig wordt echter moeilijker, omdat je met die kleine kaartjes toch best een groot speeloppervlak nodig hebt. Ook heb je iets nodig om scores bij te houden. Ondanks dat vind ik dit zeker een noemenswaardig reisspelletje!

Je kunt Kwatro bestellen bij Spellenrijk.nl en bol.com.

Leuk Reisspelletje: Kwatro Speelmateriaal

Reisspel #4: Regenwormen

Leuk Reisspelletje: Regenwormen

 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 7 Spelers
 • Speelduur: 20 Minuten.
 • Soort Spel: Dobbelspel

Tijdens een spelletje Regenwormen krijg je per beurt 8 dobbelstenen (met elk de getallen 1 t/m 5 en een regenworm) die je moet gooien. Steeds als je hebt gegooid mag je dezelfde getallen of regenwormsymbolen uit die worp opzij leggen. Maar let wel op, als je eenmaal een getal of regenworm opzij hebt gelegd, dan mag dit de volgende worp niet meer! Zo kun je jezelf dus ook kapot gooien.

Op tafel liggen allerlei regenwormtegels van de getallen 21 t/m 36. Kom je met de getallen die je opzij hebt gelegd bij elkaar op 21 of hoger? Dan mag je de tegel pakken met die waarde. Op deze tegels staan ook 1 t/m 4 regenwormen. Aan het einde van het spel wint de speler die de meeste regenwormen heeft.

Om het spel iets interactiever te maken: heb je bij elkaar bijvoorbeeld 26 gegooid en ligt die tegel bij een tegenstander? Dan mag je de tegel van hem of haar afpakken en bij jou neerleggen!

Regenwormen is een dobbelspel waar geluk natuurlijk de overhand heeft. Echter, het feit dat het bijzonder simpel is, je leuke gokjes kunt wagen én zelfs bij andere spelers iets kunt wegjatten, maakt dat Regenwormen een goed reisspel is. Daarnaast is het doosje compact en dus makkelijk mee te nemen. Trouwens… De dobbelstenen en wormentegels zijn best zwaar. Dat maakt Regenwormen absoluut een fijn reisspelletje voor op het winderige strand!

Je kunt Regenwormen bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Leuk Reisspelletje: Regenwormen Speelmateriaal

Advertentie:

Reisspel #5: Qwixx

Leuk Reisspel: Qwixx

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 5 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten.
 • Soort Spel: Dobbelspel

Het volgende dobbelspel dat prima mee te nemen is op vakantie, is Qwixx. Bij dit spelletje gooi je om de beurt met 6 dobbelstenen die elk de ogen van 1 t/m 6 hebben. Je hebt 1 rode, 1 gele, 1 blauwe, 1 groene en 2 witte dobbelstenen. Daarnaast krijgt elke speler een formulier met 4 rijen van vakjes waar 2 t/m 12 in staat. Deze rijen hebben de kleuren van de 4 gekleurde dobbelstenen.

Om de beurt gooi je met de 6 dobbelstenen. Na een worp mag elke speler een getal in een vakje op zijn formulier wegstrepen dat je met de witte dobbelstenen kunt maken. De speler die heeft gegooid mag nóg een getal wegstrepen, dat hij of zij kan maken door een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen te combineren.

Belangrijk hierbij is dat je van links naar rechts werkt. Heb je bijvoorbeeld de rode 6 weggestreept? Dan mag je de rode 5 niet meer wegstrepen. Denk dus goed na of je bepaalde getallen al wil wegstrepen of niet.

Na 5 of meer afgestreepte vakjes in één rij mag je een kleur sluiten. Daarmee gaat de gekleurde dobbelsteen uit het spel. Zodra er 2 kleuren zijn gesloten stopt het spel. De speler die nu de meeste punten behaald op zijn formulier, wint het spel!

Qwixx heeft in 2014 de Nederlandse Spellenprijs gewonnen en dat is niet voor niets. Het concept is eenvoudig, je hebt niet veel spel-onderdelen nodig en het blijft spannend tot de laatste worp. Er zijn ook nog eens talloze Qwixx spellen en uitbreidingen uitgebracht. Het is wederom een goed reisspelletje voor onderweg (in de auto, het vliegtuig of de trein). Maar, gezien de hoeveelheid mensen die naast je zitten, zal het speelbaar zijn met slechts 2 of 3 personen. Wat betreft een hotelkamer, langs het zwembad of aan een campingtafel: hier is zeker genoeg plek!

Je kunt Qwixx bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Leuk Reisspel: Qwixx Speelmateriaal

Reisspel #6: Brave Rats

Leuk Reisspelletje voor 2 Personen: Brave Rats

 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 Speler
 • Speelduur: 10 Minuten.
 • Soort Spel: Kaartspel

Brave Rats is een leuk en bovendien vlot reisspel voor 2 personen. Elke speler krijgt 8 dezelfde kaarten, alleen in een andere kleur. Op de kaarten staan 8 verschillende ratten met de waarde 0 t/m 7 én een speciale eigenschap.

Elke speler kiest in een beurt een kaart uit en legt deze tegelijkertijd met de andere speler open op tafel. In principe geldt nu dat de hoogste waarde wint. Maar speciale eigenschappen kunnen hier roet in het eten gooien! Ter illustratie: Een 7 (de Prinsrat) kan worden verslagen door een 1 (Prinsesrat), sterker nog, de speler die de 1 speelde wint tegenover de 7 direct het spel.

Het zijn de speciale eigenschappen die het spel wat verrassender maken. Je hebt exact dezelfde eigenschappen als je tegenstander, dus een beetje anticiperen op wat hij of zij gaat doen gaat je helpen. De speler die als eerste 4 slagen heeft gewonnen, wint het spel!

Dit is denk ik het snelste spel dat ik behandel in dit blog. Dit reisspel voor 2 personen is compact en makkelijk mee te nemen. Het is ook prima onderweg te spelen in bijvoorbeeld de trein of het vliegtuig. De auto iets moeilijker omdat je wel een tafeltje nodig hebt. Brave Rats is niet het meest geweldige reisspel ooit, maar zeker een leuke, snelle en luchtige toevoeging voor je reistas!

Je kunt Brave Rats bestellen op 999Games.nl en bol.com.

Leuk Reisspelletje voor 2 Personen: Brave Rats Speelmateriaal

Advertentie:

Reisspel #7: Skip-Bo

Leuk Reisspel: Skip-Bo

 • Uitgever: Mattel
 • Leeftijd: Vanaf 7 Jaar
 • Aantal Spelers: 2 tot 7 spelers
 • Speelduur: 20 Minuten.
 • Soort Spel: Kaartspel

Nog zo’n leuk spel voor op vakantie: Skip-Bo. Dit reisspel bestaat uit 16 jokers en 144 kaarten met de getallen van 1 t/m 12. Bij dit spel krijgt elke speler 5 handkaarten en een eigen stapel waarvan de bovenste kaart open ligt. Daarnaast is er één algemene trekstapel voor elke speler en heeft elke speler 4 denkbeeldige legplaatsen voor zich. Dan zijn er nog 4 denkbeeldige plaatsen in het midden van de tafel.

Nu mogen spelers om de beurt kaarten neerleggen op een van die 4 plaatsen in het midden van de tafel. Dit kunnen kaarten uit hun handen zijn, maar óók de bovenste kaart van hun eigen trekstapel. De enige eis: de kaarten moeten in volgorde van 1, 2, 3 tot aan 12 worden gelegd.

Als je geen kaart kunt spelen, kun je ook kaarten spelen op de 4 denkbeeldige voor je. Dit om ruimte te creëren op je handen. Daarnaast mag je de kaarten op die plaatsen later in het spel weer gewoon in het midden van de tafel spelen. Tot slot mag je je handkaarten weer aanvullen tot 5 kaarten. De speler die als eerste zijn eigen trekstapel leegt heeft, wint het spel.

Skip-Bo is een van reisspellen die ik zelf vroeger veel heb gedaan. Onderweg is het overigens niet makkelijk te spelen, maar eenmaal een tafel gevonden op de camping, in het vakantiehuisje óf in je hotel? Dan is dit een eenvoudig kaartspel waar wat spanning wordt opgebouwd in slechts 20 minuten! Zeer goed te spelen voor volwassenen en kinderen.

Je kunt Skip-Bo bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Reisspel #8: SET

Leuk Reisspel: SET

 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 tot 8 Spelers
 • Speelduur: 20 Minuten.
 • Soort Spel: Kaartspel

Bij dit leuke reisspel liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk naar een set.

Een set bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en vervolgens mag hij of zij de set aanwijzen. Daarna worden er weer 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald.

De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET is een makkelijk mee te nemen reisspel dat op tafel niet veel ruimte inneemt. Het valt ongetwijfeld in de smaak bij ‘behendige’ spelers. Snel handelen, reflexen gebruiken en ruimtelijk inzicht. En ook niet geheel onbelangrijk: je kunt SET ook in je eentje spelen. Voor als je familie of vrienden al liggen te slapen ;). Wederom een reisspel voor volwassenen en kinderen (al verlies ik altijd van kinderen… hmm ik word oud).

Je kunt SET bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Leuk Reisspel: SET Speelmateriaal

Advertentie:

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik geprobeerd je wat inspiratie te bieden voor leuke reisspellen. Het ene reisspelletje zal beter geschikt zijn voor onderweg (auto of vliegtuig) en het andere spelletje voor op je reisdoel. Hopelijk heb ik een goede mix aan reisspellen kunnen vinden waar zowel volwassenen als kinderen plezier uit halen.

Maar ik weet ook dat er nog veel meer goede tips zijn voor reisspellen. Heb je zelf nog leuke ideeën? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

Voor dit blog heb ik afbeeldingen gebruikt van de sites als o.a. 999Games en White Goblin Games.

2 reacties

 1. Advertentie:

  Advertentie:

 2. Goed gedaan Hans. Wat wij in het vliegtuig ook succesvol speelden (2 personen): cold war (cia versus kgb) – in de ban van de ring, het duel. Grt Henk

  1. Hey Henk,

   Thanks! Dat zijn zeker goede tips! Denk dat de lezers van dit blog zeker iets met die reisspelletjes kunnen :).

   Groet!
   Hans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertentie:

Advertentie: