De 16 Leukste Rekenspelletjes voor in de Klas (Basisschool)!

Leuke Rekenspellen voor in de Klas (Basisschool)

Vind je het leuk om de kinderen uit jouw klas spelenderwijs te leren rekenen? In dit blog deel ik de 16 leukste rekenspellen die jij als leerkracht kunt gebruiken tijdens de lessen!

Ik deel de rekenspellen in dit blog op in de volgende rekendomeinen:

 • Getalbegrip (wat komt na welk getal)
 • Bewerkingen (zoals optellen en aftrekken)
 • Meetkunde (oriënteren in een ruimte)
 • Logisch denken + redeneren

Aangezien de meeste rekenspellen raakvlakken hebben met meerdere domeinen, benoem ik bij elk spel sowieso met welke domein dat is.

Zoek je rekenspelletjes voor een specifieke groep of leerjaar? Dan helpen onderstaande links je wellicht:

Rekendomein: Getalbegrip

Bij de rekenspellen die hieronder volgen ligt de focus vooral op getalbegrip. Hoe verhoudt het ene getal zich tot het andere. Welke is hoger? Welke is lager? Welk getal komt ervoor? Welk getal komt erna?

Skip-Bo

Skip-Bo Spel: op Tafel

Skip-Bo Spel: Nieuwe Kaarten Trekken

Skip-Bo Spel: Handkaarten

Skip-Bo Spel: Bouwstapels

Skip-Bo Spel: Kaart van Stock naar Bouwstapel

Skip-Bo Spel: Kaart van Wegwerpstapel naar Bouwstapel

Skip-Bo Spel: Joker

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 12)

Met Skip-Bo mag je om de beurt je hand aanvullen tot 5 kaarten en daarna kaarten leggen op gezamenlijke aflegstapels. Deze moeten van laag naar hoog lopen. Je kunt kaarten uit je hand alsook van je persoonlijke trekstapel spelen. Kun je niks meer leggen? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar persoonlijke trekstapel leeg heeft, wint het spel.

Skip-Bo is het eerste rekenspel in dit blog dat focust op de getallen 1 t/m 12. Het enige dat kinderen hoeven te doen is getallen van laag naar hoog op te stapelen. Hierdoor leren ze tellen t/m 12 en neemt het getalbegrip toe. Bewerkingen hoeven niet gedaan te worden. Vanuit een tactisch oogpunt moeten ze soms alleen wat vooruitdenken.

Je kunt dit leuke rekenspelletje voor in de klas online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

The Mind is een coöperatief rekenspel waarbij de stilte overheerst (lekker voor in de klas haha). Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind een van de leukste kaartspellen die bestaat. Het is een ideaal rekenspelletje waarmee je kinderen in de klas een hoger getalbegrip kunt bijbrengen. Je speelt namelijk met kaarten van 1 t/m 100 die van laag naar hoog moeten worden neergelegd. Niet alle kinderen uit het lager onderwijs kennen al getallen tot 100. Je kunt er dan ook gerust wat kaarten uit halen om met lagere getallen te spelen. Bijkomend voordeel is dat het coöperatief is, waardoor kinderen ook leren om op elkaar te ‘rekenen’ ;).

Je kunt dit coöperatieve rekenspel voor tijdens de les online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen Junior

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Dobbelstenen Gooien

Regenwormen Junior: Mogelijke Resultaten

Regenwormen Junior: Wormentegel Pakken

Regenwormen Junior: Worp

Regenwormen Junior: Wormen Stapelen

Regenwormen Junior: Hoogste Tegel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Dobbelspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 9) en Bewerkingen (optellen)

Regenwormen Junior is een versimpelde variant van het bekende Regenwormen. In dit kinderspel gooi je met 6 dobbelstenen en leg je na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde symbool opzij. Dit herhaal je tot je wil stoppen of niet meer kunt gooien. Dan tel je het aantal symbolen op de dobbeltenen bij elkaar op en neemt een scoretegel met wormen van tafel óf bij een van je tegenstanders. De speler met de meeste wormen wint!

Regenwormen is een van de populairdere spellen van Nederland. Niet verwonderlijk dat daar ook een Junior variant van is. En die is dus ideaal als rekenspel voor leerlingen uit groep 3. Dit spel draagt bij aan het getalbegrip t/m 9. Mede omdat kaartjes op volgorde naast elkaar worden gelegd. Daarna moeten kinderen tijdens het dobbelen kleine groepjes maken en vervolgens het totaal optellen. Aan het einde van het spel moeten ze ook nog hun wormen bij elkaar optellen.

Je kunt dit leuke rekenspelletje voor in de klas o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Take 5

Take 5 Kaartspel: op Tafel

Take 5 Kaartspel: Handkaarten

Take 5 Kaartspel: Oplopende Kaarten

Take 5 Kaartspel: Zesde Kaart Aanleggen

Take 5 Kaartspel: Kaarten van een Rij Pakken

Take 5 Kaartspel: Nieuwe Rij Maken

Take 5 Kaartspel: Verzamelde Koeien

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 104) en Bewerkingen (optellen)

Take 5 bevat 104 kaarten met de waardes 1 t/m 104. Spelers moeten oplopende rijen van getallen op tafel maken. In het begin liggen er 4 kaarten (het begin van 4 rijen) op tafel en krijgt elke speler 10 kaarten. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. Vervolgens sluit je de kaarten van laag naar hoog aan in de rijen waar die het getal in past. Leg je de 6e kaart in een rij neer? Dan moet je de 5 kaarten (=strafpunten) pakken. De speler met de minste punten wint het spel.

Waar The Mind coöperatief is, speel je Take 5 tegen elkaar. Het is misschien wat moeilijk voor leerlingen uit groep 3, 4 en 5 als je met de standaard regels speelt. Daarom raad ik aan om de hogere kaarten te verwijderen en kinderen minder kaarten te geven. Zo kunnen ze toch hun getalbegrip ontwikkelen (waar komt mijn kaart te liggen?) en leren optellen (hoeveel strafpunten heb ik)? Bijkomend voordeel is dat je het met een grote groep kunt doen.

Je kunt dit leuke rekenspel voor op de basisschool online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Rekendomein: Bewerkingen

Bij de rekenspellen die hieronder volgen ligt de focus vooral op bewerkingen. Of zoals ik het zelf noem: het echte rekenen. Je gaat optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en zelfs met breuken werken.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 9) + Bewerkingen (Optellen)

In Beverbende, een van de leukste kinderspellen van Nederland, speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Dit rekenspel heeft leerlingen over de hele basisschool wat te bieden. Spelers moeten begrijpen dat sommige kaarten lager (of hoger) zijn dan anderen en dat draagt bij aan het getalbegrip. Daarnaast moeten ze tijdens het spel onthouden waar welke kaart ligt. Goed voor het geheugen. Het echte rekenwerk vindt plaats na elke ronde. Dan tellen kinderen hun eigen strafpunten (maximaal 36 punten) bij elkaar op. Tot slot moeten kinderen het totale aantal strafpunten na een X aantal rondes optellen. Die getallen kunnen tot de 100 (en incidenteel daarboven) komen. (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit populaire rekenspel voor in de klas o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Formula

Formula Rekenspel op Tafel

Formula Spel: Startopstelling voor 3 Spelers

Formula Spel: Handkaarten

Formula Spel: Opvallende Kleuren

Formula Spel: Kaarten 0 t/m 9

Formula Spel: Symboolkaarten

Formula Spel: Voorbeeld 1

Formula Spel: Voorbeeld 2

Formula Spel: Voorbeeld 3

Formula Spel: Voorbeeld 4

Formula Spel: Voorbeeld 5

Formula Spel: Voorbeeld 6

 • Uitgever: Formula Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (Optellen, Aftrekken, Vermenigvuldigen, Delen, Breuken)

In Formula hebben jij en je tegenstanders kaarten met getallen op handen. Om de beurt mag je maximaal 3 kaarten spelen om een kloppende som te maken. Daarbij mag je ook een symbool (x + : -) van tafel pakken dat je nodig hebt. Kun je geen kaart spelen? Dan moet je een nieuwe van de trekstapel pakken. Heb je geen handkaarten meer? Dan win je Formula!

> Lees hier mijn uitgebreide Formula spel review !

Spelenderwijs leren rekenen. Hoe leuk is dat? De kracht van Formula is tweeledig. Ten eerste zijn de regels simpel en wordt van rekenen iets leuks gemaakt. Ten tweede kun je het niveau aanpassen naar gelang de groep die je hebt. In groep 4 gebruik je bijvoorbeeld de getallen 0 t/m 9 met de bewerkingskaarten + – x en : om sommen te maken. In hogere groepen kun je ook en breuken toevoegen. Dat maakt Formula een perfect rekenspel. Oja, en het wordt aangeraden door diverse leerkrachten en het Nederlands Mathematisch Instituut.

Je kunt dit leuke rekenspel voor tijdens de les o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, FormulaGames.nl en Spelhuis.be.

Cijferstorm

Cijferstorm Rekenspel: op Tafel

Cijferstorm Rekenspel: Antwoord

Cijferstorm Rekenspel: Cijfers

Cijferstorm Rekenspel: Sommen Maken

Cijferstorm Rekenspel: Antwoordkaarten

Cijferstorm Rekenspel: Cijferkaarten

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (Optellen, Aftrekken, Vermenigvuldigen en Delen)

Met dit rekenspel (bedacht door een basisschool leraar!) maak je met drie groene kaarten een getal van 0 t/m 999. Vervolgens leg je 11 blauwe kaarten open op tafel. Alle spelers proberen dan met pen en papier binnen een bepaalde tijd om een som te maken met de getallen van de blauwe kaarten die het getal van de groene kaarten als uitkomst heeft. Lukt dit? Dan krijg je 10 punten. Lig je er 1, 2, 3, enzovoorts getallen van af? Dan krijg je respectievelijk 7, 6, 5, enzovoorts punten. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft wint.

Wat ik goed vind aan Cijferstorm is dat leerlingen letterlijk omver worden geblazen door een cijferstorm. Ze leren daarmee niet alleen om te rekenen, maar ook om rustig te blijven, een paar getallen te kiezen en gewoon te beginnen met rekenen. Stap voor stap kunnen ze getallen toevoegen, verwijderen of een compleet nieuwe som uitproberen. Dit gecombineerd met de tijdsdruk geeft het een leuk, spannend spel-element. Met name geschikt voor kinderen uit groep 7 en 8.

Je kunt dit spannende rekenspel voor op de basisschool o.a. bestellen op bol.com.

Prime Climb

Prime Climb Rekenspel: op Tafel

Prime Climb Rekenspel: Dobbelstenen Gooien

Prime Climb Rekenspel: Geworpen Dobbelstenen

Prime Climb Rekenspel: Pion Verplaatsen

Prime Climb Rekenspel: Actiekaart Trekken

Prime Climb Rekenspel: Actiekaarten

Prime Climb Rekenspel: Dobbelstenen

Prime Climb Rekenspel: Pion op Laatste Vakje

Prime Climb Rekenspel: Pion op Rood Veld

 • Uitgever: Thinkfun (via Ravensburger)
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (Optellen, Aftrekken, Vermenigvuldigen en Delen)

In dit echte bordspel-rekenspel proberen spelers hun beide pionnen op het veld 101 te krijgen. Je gooit 2 dobbelstenen. Dan gebruik je de waarde van een dobbelsteen om een som te maken met de waarde onder één van je pionnen. Daarna doe je dit ook met de tweede dobbelsteen. Je kunt optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Land je op een rood veld? Dan krijg je een Prime kaart en die kunnen handige voordelen bieden. De speler die zijn of haar pionnen als eerst op 101 heeft, wint het spel.

De meeste rekenspelletjes in dit blog betreft toch dobbel- en of kaartspellen. Prime Climb is met een bord écht een bordspel en dat reflecteert al snel de gezelligheid die je van een gezelschapsspel verwacht. De sommen die moeten worden gemaakt kunnen best hoog zijn. Daarom zal dit vooral voor hogere groepen leuk zijn. Je kunt de regels wel iets aanpassen en bijvoorbeeld tot 31 of 41 spelen om het ook toegankelijker voor lagere groepen van het basisonderwijs te maken.

Je kunt dit leuke rekenspel voor op de basisschool online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Rekendomein: Meetkunde

Bij de rekenspellen die hieronder volgen ligt de focus vooral op meetkunde. De spellen zijn niet zozeer om kinderen te leren meten, maar juist om ruimtelijk inzicht te stimuleren. Vormen en patronen herkennen, plattegronden lezen, dat soort dingen.

Recto Verso

Recto Verso Spel: op Tafel

Recto Verso Spel: Kaart in Gleuf

Recto Verso Spel: Blokken

Recto Verso Spel: Zicht Speler A

Recto Verso Spel: Zicht Speler B

Recto Verso Spel: Puntenfiches

Recto Verso Spel: Uitdagingsfiches

Recto Verso Spel: Makkelijke Kaarten

Recto Verso Spel: Moeilijke Kaarten

Recto Verso is semi-coöperatief. Elke beurt proberen 2 spelers samen om zo snel mogelijk een figuur na te bouwen met blokken. Funfact: Speler A ziet een ander patroon dan Speler B. Toch kunnen ze het zó nabouwen dat beide zijdes en het totale figuur klopt. Des te sneller de spelers het figuur weten te bouwen, des te meer punten ze krijgen. Wanneer alle spelers een keer met elkaar hebben gebouwd, wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.

Mijn vrouw (orthopedagoog) gebruikt Recto Verso nog weleens met kinderen die in haar praktijk komen. En ze vinden het allemaal leuk. Daarbij is het ook perfect om in de klas te gebruiken. Het speelmateriaal is stevig, het ziet er mooi uit en je kunt het met maar liefst 6 mensen spelen. Dit rekenspel is leerzaam vanwege de ruimtelijke oriëntatie en het samenwerken. Je moet op elkaar kunnen bouwen!

Je kunt dit leuke rekenspel voor in de klas o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Speed Cups

Stapelgekke Speed Cups: op Tafel

Stapelgekke Speed Cups: Blauwe Bel

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 4

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 3

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 1

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 2

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel – Ruimtelijk inzicht
 • Rekendomein: Meetkunde en Logisch Denken

In Speed Cups wordt elke ronde een kaart open gedraaid. Op deze kaart staat een illustratie met 5 objecten die de kleuren zwart, rood, geel, blauw en groen hebben. Alle spelers hebben een set bekers (cups) in exact deze kleuren. Zodra de kaart is omgedraaid, moeten spelers hun bekers zo snel mogelijk in dezelfde volgorde als de kaart zetten. Gedaan? Druk dan op de bel. Ben je de eerste? Dan win je de kaart. De speler die de meeste kaarten bemachtigt, wint het spel.

Ik ben ooit, volgens mij in 2014 of 2015, op een fandag van 999 Games geweest. Hier speelden we een ‘reuze-versie’ van Speed Cups en wat hebben we gelachen. Hetzelfde gevoel had ik met deze kleinere variant. Het is een toegankelijk rekenspel voor kinderen vanaf groep 3. De focus ligt op ruimtelijk inzicht. En het mooie is dat in deze doos een uitbreiding zit met extra kaarten die wat moeilijker zijn. Zo zullen kinderen uit hogere leerjaren het ook nog leuk vinden.

Je kunt dit leuke rekenspel voor in de klas online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Make ’n Break

Make 'n Break Behendigheidsspel: op Tafel

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwwerk van 3 Punten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblokken

Make 'n Break Behendigheidsspel: 3 Soorten Puntenkaarten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblok Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwsteen Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Wit Bouwwerk

Make 'n Break Behendigheidsspel: Dobbelsteen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Opdrachtkaarten

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort spel: Behendigheidsspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (optellen), Meetkunde & Logisch denken

In Make ’n Break heb je een bouwmeester en tijdmeester. De bouwmeester moet zoveel mogelijk bouwwerken bouwen die op kaarten staan afgebeeld. De tijdmeester gooit achter elkaar door met een dobbelsteen en telt de worpen bij elkaar op. Zodra er in totaal 15 is gegooid moet de bouwmeester stoppen met bouwen. Nu krijgt de bouwmeester punten voor elk afgebouwde kaart. Nadat elke speler 5x bouwmeester is geweest, wint de speler met de meeste punten.

Make ’n Break is een klein rekenspelletje, maar heeft veel te bieden in de klas. Zo moet de speler die de dobbelsteen werpt getallen optellen totdat hij of zij bij 15 is. De andere speler moet bouwen als een malle. Goed om zijn of haar ruimtelijk inzicht te trainen én het draagt nog eens bij aan de fijne motoriek ook. En dan is het handzame formaat van dit spel ook nog eens handig om op school te bewaren!

Je kunt dit rekenspelletje voor in de klas online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Dr. Eureka

Dr. Eureka Spel: op Tafel

Dr. Eureka Spel: Nieuwe Opdrachtkaart Omdraaien

Dr. Eureka Spel: Opdrachtkaart Open Leggen

Dr. Eureka Spel: Reageerbuizen Tegen Elkaar

Dr. Eureka Spel: Bal Valt uit Reageerbuis

Dr. Eureka Spel: Opdracht Voorbeeld 1

Dr. Eureka Spel: Opdracht Voorbeeld 2

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel
 • Rekendomein: Meetkunde & Logisch denken

In Dr. Eureka zijn spelers scheikundige wetenschappers die de juiste combinaties in reageerbuizen moeten maken. Elke ronde wordt er een opdrachtkaart opengedraaid. Hierop staan 3 reageerbuizen met 1, 2, 3 of zelfs 4 ballen afgebeeld. Spelers moeten nu zo snel mogelijk zorgen dat hun 3 reageerbuizen er exact hetzelfde uit zien. Let wel, je mag de ballen niet met de handen aanraken en valt er een? Dan mag je deze ronde niet meer meedoen. De speler die als eerste 5 opdrachtkaarten heeft wint!

Dr. Eureka geeft me Potion Explosion vibes, maar dit is veel beter voor in de klas. Leerlingen moeten eerst logische stappen bedenken en vervolgens in die volgorde uitvoeren. Daarbij komt het aan op de fijne motoriek en snelheid. Maar het is natuurlijk de logica achter de ruimtelijke oriëntatie die het onder meetkunde laat vallen. Oja, hoewel de buisjes van kunststof zijn en wel tegen een stootje kunnen, zijn ze niet onsterfelijk. Houd daar dus rekening mee.

Je kunt dit rekenspel voor in de klas o.a. bestellen op Spellenwinkel.nl. Er zijn wel andere shops, maar die bieden alleen de Engelse versie aan.

Rekendomein: Logisch Redeneren

Bij de rekenspellen die hieronder volgen ligt de focus vooral op logisch redeneren. Dit betekent dat je met bepaalde gegevens gevolgtrekkingen of conclusies kunt trekken uit andere informatie.

Squla Rekenen Schatten

Squla Rekenen Schatten Spel: op Tafel

Squla Rekenen Schatten Spel: Schattingsvragen Groep 5

Squla Rekenen Schatten Spel: Schattingsvragen Groep 6

Squla Rekenen Schatten Spel: Antwoordkaarten

Squla Rekenen Schatten Spel: Nakijkkaart Blauw

Squla Rekenen Schatten Spel: Nakijkkaart Paars

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 3-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Logisch Redeneren, Getalbegrip (t/m 1500) en Bewerkingen (optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen)

In dit rekenspelletje is er een spelleider. Dit kan zowel een kind als volwassene zijn. Hij of zij draait een kaart met rekenvraag open, leest de vraag voor en noemt de multiple choice antwoorden. Vervolgens moeten de spelers rekenen, maar schatten is genoeg, en zo snel mogelijk hun antwoordkaart met A, B of C neerleggen. Iedereen die goed antwoord krijgt 1 punt. Iedereen die fout antwoord én de speler die als laatste een antwoordkaart neerlegde, krijgen 0 punten. De speler die als eerste 5 punten heeft wint.

Wat ik zo goed vind aan dit rekenspel, is dat kinderen leren schatten. Je hoeft niet altijd het exacte antwoord te weten, als je het maar ongeveer weet. En dat doet een beroep op bepaalde inzichten. Je moet nog steeds kunnen rekenen, dat wel. Maar het kind gaat afronden en vergelijkingen zoeken. Het is wat jammer dat er ‘slechts’ 25 kaarten zijn. Al is dat in een klas met meer leerlingen misschien niet zo’n probleem. Oja, houdt er rekening mee dat je zelf een pen en papier moet hebben om punten bij te houden.

Je kunt dit rekenspelletje voor op de basisschool online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten

Vlotte Geesten (Reactiespel): op Tafel

Vlotte Geesten (Reactiespel): Speelfiguren

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Muis

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Spook

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Fles

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Bank

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Boek

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel
 • Rekendomein: Meetkunde en Logisch Denken

Met Vlotte Geesten liggen er 5 voorwerpen op tafel. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Hierop staan 2 voorwerpen (met 2 verschillende kleuren). Heeft een voorwerp dezelfde kleur als op tafel? Dan moet je het van tafel pakken. Heeft geen enkel afgebeeld voorwerp de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat én waarvan de kleur niet op de kaart staat. De speler met de meeste kaarten wint dit snelheidsspel.

> Check hier mijn uitgebreide Vlotte Geesten review!

Het mooie aan Vlotte Geesten is dat je het met 2 niveaus kunt spelen. Het makkelijkste niveau is als er altijd een speelfiguur op de kaart exact overeenkomt. In dit geval draagt het rekenspel bij aan meetkunde. Het wordt moeilijker als geen enkel object overeenkomt. Dan zal het kind logisch moeten nadenken en redeneren welk figuur hij of zij dan moet pakken. Hoewel ik denk dat de meeste leerlingen vanaf groep 4 of 5 beide niveaus aankunnen, is het fijn om de keuze te hebben het niveau aan te passen.

Je kunt dit leuke rekenspel voor in de klas online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

SET

SET Kaartspel: op Tafel

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 3)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 3)

SET Kaartspel: Verzamelde Sets

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel
 • Rekendomein: Meetkunde en Logisch Denken

Met SET liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk een set. Die bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en mag de set aanwijzen. Daarna worden er 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald. De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET heeft niets te maken met getallen, maar puur met het zien van patronen. Daarom is dit rekenspel geschikt voor de rekendomeinen meetkunde en logisch denken. Mijn ervaring is dat het even kan duren voordat kinderen doorhebben hoe het werkt (in groep 4 hebben ze het vast sneller door dan in groep 3). Maar hebben ze het eenmaal door? Dan kan het ontzettend goed voor kinderen voelen als ze de patronen zien. Een mooi rekenspel waarbij oefenen wordt beloond.

Je kunt dit rekenspel voor leerlingen op de basisschool online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Clever

Clever Dobbelspel: op Tafel

Clever Dobbelspel: Gekozen Dobbelstenen

Clever Dobbelspel: Dobbelstenen op Schaaltje

Clever Dobbelspel: Groen, Oranje en Paars Gebied

Clever Dobbelspel: Geel en Blauw Gebied

Clever Dobbelspel: Eindscores

Clever Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: DobbelspelRoll & write
 • Rekendomein: Logisch Denken en Bewerkingen (Optellen en Vermenigvuldigen)

Als je aan de beurt bent dobbel je drie keer en kies je maximaal 3 dobbelstenen. Daarna mogen de passieve spelers ook nog een dobbelsteen kiezen. Zodra je een dobbelsteen kiest, moet je een kruisje of cijfer zetten op je scoreformulier in het vak van dezelfde kleur als de dobbelsteen. Veel vakjes geven specifieke bonussen, waardoor leuke kettingreacties kunnen ontstaan. De speler die na een bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever review !

Clever vind ik zelf een van de leukste dobbelspellen (al ben ik na zoveel jaar wel uitgekeken op deel 1 – gelukkig heb je ook nog Clever Junior, Dobbel Zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4 Ever). In de meeste gevallen moeten leerlingen logisch nadenken over welke dobbelsteen ze het beste kunnen kiezen. Naarmate het spel eindigt worden scores relevant en moeten ze meer rekenen. Welke dobbelsteen gaat de meeste punten opleveren? Welke kettingreacties brengt het teweeg? Én wat is m’n totale score? Absoluut een aanrader voor kinderen die vanaf groep 5 wat meer uitdaging kunnen gebruiken.

Je kunt dit rekenspel voor op de basisschool o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse rekenspellen met je gedeeld. Als je leerkracht bent in het basisonderwijs kun je er hier ongetwijfeld wat van gebruiken. De meeste zijn, eventueel met mijn beschreven aanpassingen, geschikt vanaf groep 3, al zullen er leerlingen zijn voor wie de stof net te hoog gegrepen is. Het mooie is dat de meeste rekenspelletjes sowieso geschikt zijn voor in de klas bij hogere groepen.

Ben jij juf of meester en mis je nog bepaalde rekenspellen? Let me know in een reactie welke rekenspelletjes jij onmisbaar vindt in de klas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *